2015-02-25 1645 瀏覽
Following the Hong Kong eatery guide of Japanese Magazine Hanako, found this highly recommended bean curd dessert place.The doorway is so tiny you could have easily missed it on busy Lynhurst Terrace in Central. Dream Tofa it's called. Like it's name suggests, the bean curd desserts are indeed everybody's dreamed Tofu Fa - very delicate, smooth like silk. So soft that could offer the desserts in a plastic cup for you to suck with a straw as well as the conventional way of scooping with spoon fro

Dream Tofa it's called. Like it's name suggests, the bean curd desserts are indeed everybody's dreamed Tofu Fa - very delicate, smooth like silk. So soft that could offer the desserts in a plastic cup for you to suck with a straw as well as the conventional way of scooping with spoon from a bowl.
Beancurd dessert with cane sugar
2015-02-17
2 分鐘 (外賣自取)
$23 (其他)
2015-02-04 1162 瀏覽
見到新野 食評又唔錯 緊係第一時間去試 個鋪面好細 行第二轉先搵到 入到去都好迫 得2張櫈 叫左個熱薑汁豆花 企係到食 薑汁味唔重 豆花好滑 但係完全冇豆味 唔值23蚊 友人的豆漿也是淡而冇味 試一次就夠
2014-11-20 1456 瀏覽
夢想豆花今次帶大家尼到位於擺花街既夢想豆花,個名有聽過嗎?夢想豆花就係舊年tvb創業節目獲得十萬資助既成功例子。老闆選了中環一個很高難度的地方開業,更高難度的是店舖舖面非常細,入口也非常隱蔽。這店剛開業的時候已經替它擔心,因為之前幾手都係唔夠幾個月就捱唔住(傳聞連正式食肆牌都未拎到)。這店裝修很特別,舖面只能容納2個座位,用上了繽紛的牆紙感覺新鮮。(靜靜雞話比你知,其實裝修係上手留下的)由於舖面限制,主要生意來源都是外賣。之前有不少人會特登揸車上去買外賣,不過收銀姐姐話因為佔中最近少左好多車上尼賣外賣。(所以各位黃絲記得幫襯下喇)講下野食先,夢想豆花主要就當然係豆花啦。佢地既豆花用加拿大有機黃豆每日新鮮磨製,而且仲有多種口味適合唔同顧客。有傳統既薑汁/紅豆/杏仁等也有新派既朱古力/焦糖任君選擇。今次我就試左佢既薑汁蘭香子豆花,蘭香子係流行既甜品配料,因為佢既口感獨特而且有趣可以令甜品既層次提昇,加上佢明目通便既特性,真係不錯既食材。豆花既口感香滑,食落口完全無渣,絕對比得上阿婆山水豆腐花。薑汁溫和但係不失薑味,不會辣口刺喉但係薑既香味就留在口腔。蘭香子的咬口,豆花的順滑,薑汁的香純,值

夢想豆花

講下野食先,夢想豆花主要就當然係豆花啦。佢地既豆花用加拿大有機黃豆每日新鮮磨製,而且仲有多種口味適合唔同顧客。有傳統既薑汁/紅豆/杏仁等也有新派既朱古力/焦糖任君選擇。今次我就試左佢既薑汁蘭香子豆花,蘭香子係流行既甜品配料,因為佢既口感獨特而且有趣可以令甜品既層次提昇,加上佢明目通便既特性,真係不錯既食材。豆花既口感香滑,食落口完全無渣,絕對比得上阿婆山水豆腐花。薑汁溫和但係不失薑味,不會辣口刺喉但係薑既香味就留在口腔。蘭香子的咬口,豆花的順滑,薑汁的香純,值得一試!如果豆花唔岩食,這店有豆漿,燒賣,腸粉等小食賣架!
今日啱啱睇到U food小儀嘅專欄,叫我哋撑傳統小食店,咁我又係中環反工,所以收工就去試下啦。叫左個咖喱三寶,魚蛋彈,豬皮香,蘿蔔甜,咖喱汁好正,唔怪之得小儀推介啦!之後仲食多碗新出嘅薑汁紅豆沙豆花,啱晒而家嘅天氣,暖身又滋潤喉嚨!薑汁好勁,紅豆又大大粒起晒沙正!
咖喱三寶
薑汁紅豆豆腐花
咖喱三寶
薑汁紅豆豆腐花
2014-11-09 1273 瀏覽
距離飯局尚有段空檔,一個人漫無目的的在中環一帶遊蕩。紅色小店吸引了小妹,抬頭一望 – 夢想豆花,且見玻璃門貼有店主和森美的合照,估計其背後創業的故事,大致又是與深水埗豆花妹撈米線一樣吧 – 靠電視節目《我要做老闆》贏取起動基金﹗ 小店面積不大,然色彩繽紛奪目,且設有約四個可供堂食的座位。全店約有十七款豆花$18-$28、十一款豆漿$12-$33、夏日推介$28有洛神花豆腐花和士多啤梨豆腐花,以及魚蛋$15/7粒、燒賣$15/6粒、腸粉$15/1份和咖喱三寶(豬皮、魚蛋蘿蔔)$45/1份。小店標榜選用了加拿大非基因改造的黃豆,每日新鮮製造豆類製品。凍原味豆花$18片得夠厚身,入口嫩滑,黃豆味偏淡,拌入黃糖同吃,豈有難吃之理?只是,冷凍豆花不免帶點雪藏味,蓋過了黃豆的天然味道。想吃豆花真味,還是吃熱的較好。再者,十八大元的一碗豆花,與坊間傳統老店分別不大。然,人家賣七八元一大碗,夢想豆花卻貴了不止兩倍,性價比較低﹗燒賣$15/6粒不過是麵粉混合調味料製成罷了,質感較硬實,咬口嚼勁甚佳,拌入自家調製的辣椒醬,香辣惹味無比。吃罷,那陣辣勁,仍在喉嚨深處盤旋不已,煞是美味。連怕辣味的小妹,也為
小店面積不大,然色彩繽紛奪目,且設有約四個可供堂食的座位。
燒賣$15/6粒不過是麵粉混合調味料製成罷了,質感較硬實,咬口嚼勁甚佳,拌入自家調製的辣椒醬,香辣惹味無比。吃罷,那陣辣勁,仍在喉嚨深處盤旋不已,煞是美味。連怕辣味的小妹,也為之神魂顛倒。
小結:
這一頓下午茶,索價三十三大元,若換了是西灣河,同一食品,僅需低於半價已可也。雖則深知差價乃付給中環昂貴的租金,然,也不太甘心也。
2014-11-04
2014-09-14 1478 瀏覽
Since my last visit, there are so many different sauces for the tofu pudding such as red beans, chocolate, sesame, strawberry etc.For Chinese tastebuds, they are probably going to pick red beans or sesame but for Western tastebuds, there are quite a few good choices to choose from including caramel.The caramel and tofu pudding definitely go together because it is just like caramel milk pudding but the milk has been replaced with soymilk.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Tofu pudding with caramel:It was definit

★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Tofu pudding with caramel:
It was definitely a good pairing, smooth silky tofu and the sweet caramel sauce which was a bit watery.
I was expecting thick caramel sauce but it turns out to be caramel syrup.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
English Menu: Yes
Air Conditioning: Yes
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2014-09-12 807 瀏覽
叫了花奶蘭香子豆花(HK$28),熱吃不加糖,更有益健康!這裡的豆腐花非常滑,不知是否因加了花奶的緣故。一粒粒的蘭香子伴隨着滑滑的豆花,口感特別。豆味不明顯,據說是因為用有機黃豆的緣故。不過我已覺得味道已很好。如果價錢能下調就更好!
叫了花奶蘭香子豆花(HK$28),熱吃不加糖,更有益健康!
2014-09-11
  • 豆腐花
本來同fd食完飯去中環夢想豆花食個飯後甜品,點知俾我見到阮小儀係豆花鋪同老闆做飲食專訪,咁唯有外賣囉!不過依然係咁好食,我哋order左紅豆同綠豆豆花,紅豆,綠豆好大粒煲到起晒紗,好正,豆花好滑,加油呀!連小儀都黎支持你呀,係中環真係好難搵到咁有特色嘅小食店。
  • 紅豆豆花
2014-08-26 997 瀏覽
今日係公司last day,請共事多年嘅好同事食嘢,散水餅同coffee就食得多。據聞擺花街新開左間豆花店叫【夢想豆花】,今次搞搞新意思,食豆腐花打電話去order左80碗豆花請晒全公司同事食。
打電話去order左80碗豆花請晒全公司同事食。
紅豆豆花
薑汁豆腐花
焦糖蘭香子豆花
外賣送餐
紅豆豆花
薑汁豆腐花
焦糖蘭香子豆花
2014-08-11 798 瀏覽
上星期五中午買咗個飯盒後,行過"夢想豆花",之前試過佢嘅豆花好香滑,心想好唔好再花錢試埋個豆漿呢,見杯裝$12蚊,就試下啦。有原味、少甜同無糖揀,認真細心。我揀咗無糖,希望試出真味道。當然係淡口味啦,可能佢用有機黃豆嘅關係,又係幾滑口喎,而且好健康。
,見杯裝$12蚊,就試下啦。
有原味、少甜同無糖揀,認真細心。
我揀咗無糖,希望試出真味道。
2014-07-25 879 瀏覽
夢想豆花一直人氣高企 相信大家都不會陌生雖然在中環上班 不過遲遲未有機會一試終於在一次晚餐後前來到訪店子空間十分有限 只有3個企位 也沒法子啦 租貴但環境都算不俗 主打是豆花 亦有魚蛋及豆漿見到有夏日新出品 其中之一是洛神豆花 幾欣賞店方仍會推出限定的新豆花好不容易才從10多款豆花中選了薑汁豆花 感覺上比較新穎凍豆花夠冰冷 第一啖不太試得出薑味 及後那股味道才慢慢滲出整體還是夠薑的 豆花方面又的確比其他甜品店的幼滑有入口即溶的效果 也是值得一讚定價仍可接受 畢竟是中環地段 店方一開始固然有人氣的優勢不過要繼續努力成功經營下去仍要不斷下苦功特別在中環租金高昂的地區 欣賞並支持老板的夢想豆花
夢想豆花一直人氣高企 相信大家都不會陌生

定價仍可接受 畢竟是中環地段 店方一開始固然有人氣的優勢
不過要繼續努力成功經營下去仍要不斷下苦功
特別在中環租金高昂的地區 欣賞並支持老板的夢想豆花

2014-07-03 792 瀏覽
旅行番黎尋找香港味道先前係中環多次路經呢間夢想豆花睇d剪報先知原來係在電視節目獲得獎金創業既其中一員老闆好耐以前好似係某著名豆花店既師傅(其實我唔係好中意果間近年既出品……太水太唔足料小店一間,食之餘支持下人地既夢想,略盡綿力啦當日看店的似乎就係老闆既媽媽我地企係度諗左好耐心大心細(太多款式揀XD)都唔會催我地,仲好好聲氣:^)薑汁豆漿薑汁味純粹係清香,飲落唔會話又辣又嗆咁難入口豆漿幼滑,同薑汁完全融合,沒有分層分味既情況出現豆味唔係太濃,不過感覺都幾清新既洛神花豆腐花豆腐花嫩滑得黎又唔係水汪汪唔足料既感覺(Y)豆香係清既版本,唔會濃郁到令人感到膩滯洛神花蜜甜中帶酸,夏天食落係清新開胃既但比較稠身,未能全然化於水中,所以有時會濃味有時會淡味今次到訪,我同朋友都覺得係可以一試既,畢竟款式都幾特別但仲係有改善既地方,尤其係豆香味一環其後上網睇到有其他朋友同食家都指出「豆味可以更濃」這一點希望老闆可以繼續努力,甚至改良期望係不久既將來再訪會有煥然一新既驚艷感覺
旅行番黎尋找香港味道
先前係中環多次路經呢間夢想豆花
睇d剪報先知原來係在電視節目獲得獎金創業既其中一員
老闆好耐以前好似係某著名豆花店既師傅
(其實我唔係好中意果間近年既出品……太水太唔足料
小店一間,食之餘支持下人地既夢想,略盡綿力啦
當日看店的似乎就係老闆既媽媽
薑汁豆漿
薑汁味純粹係清香,飲落唔會話又辣又嗆咁難入口
豆漿幼滑,同薑汁完全融合,沒有分層分味既情況出現
豆味唔係太濃,不過感覺都幾清新既
洛神花豆腐花
豆腐花嫩滑得黎又唔係水汪汪唔足料既感覺(Y)
豆香係清既版本,唔會濃郁到令人感到膩滯
洛神花蜜甜中帶酸,夏天食落係清新開胃既
但比較稠身,未能全然化於水中,所以有時會濃味有時會淡味
今次到訪,我同朋友都覺得係可以一試既,畢竟款式都幾特別
但仲係有改善既地方,尤其係豆香味一環
其後上網睇到有其他朋友同食家都指出「豆味可以更濃」這一點
希望老闆可以繼續努力,甚至改良
期望係不久既將來再訪會有煥然一新既驚艷感覺
2014-06-08 971 瀏覽
睇TBB 見到呢位頗天然呆既仁兄係節目對自己既豆製品咁有信心,就想試下...小弟少去中環,所以揾左一陣先揾到,一望到,已經見到門口有佢個様既易拉架,就一定係呢間!入面唔大,沒有坐位,堂食只有企,而且目測個空間勉強企到5,6個人到,所以佢主打外賣拎走既。去到堂食得1個人,所以揀堂食。佢有個套餐比$30 就有 豆漿 + 豆腐花 + 咖喱魚蛋,抵過散叫既...係中環,呢個價唔話得啦...話哂個"老細"係節目講  呢個黃金組合 ,加埋佢磨劍多年既豆製品,第一次黎係要試下既,不過見到佢既"夏日推介"就想Try 下 "焦糖"同"蘭香子"加落豆品睇下係咩效果所以問老細佢就話$45轉焦糖豆漿+焦糖蘭香子豆腐花+辣魚蛋,咁我話:即刻轉啦~有佢阿媽出力支持,等左幾分鐘就有嘞~蘭香子係種子既一種,D甜品店成日用,但有咩功效,佢個鋪有張野就有寫~預防便秘,降低心臟病、中風、高血壓既機會,有好多維生素同纖維既一樣好有益既食物啦~魚蛋:幾夠香味,食落都爽口,唔會話太辣,個汁都夠味,配豆漿真係有解辣既效果。大小就有5蚊銀咁大到啦~焦糖蘭香子豆腐花:諗住 蘭香子 + 豆腐花 可能冇咩味,但因為加左焦糖水係個底,所以都
睇TBB [我要做"波士"]見到呢位頗天然呆既仁兄係節目對自己既豆製品咁有信心,就想試下...小弟少去中環,所以揾左一陣先揾到,一望到,已經見到門口有佢個様既易拉架,就一定係呢間!
話哂個"老細"係節目講  [辣魚蛋+解辣豆漿]呢個黃金組合 ,加埋佢磨劍多年既豆製品,第一次黎係要試下既,不過見到佢既"夏日推介"就想Try 下 "焦糖"同"蘭香子"加落豆品睇下係咩效果

有佢阿媽出力支持,等左幾分鐘就有嘞~
焦糖豆漿+焦糖蘭香子豆腐花+辣魚蛋
辣魚蛋
焦糖蘭香子豆腐花
焦糖蘭香子豆腐花:諗住 蘭香子 + 豆腐花 可能冇咩味,但因為加左焦糖水係個底,所以都有清清地既甜味,豆腐花可以話係佢既信心之作,咁又真係幾滑,D豆腐花佢都"片"得幾靚,加左蘭香子又加左層口感,整體唔錯~

焦糖豆漿:
(無單獨影到相) 豆味略嫌不足,加埋焦糖水飲落唔似豆漿...可能叫返普通豆漿可能好D

環境:店鋪細細,主要都係以外賣為主,堂食要企,企位唔多,簡單設計~
服務:唔會hard sell,你問乜佢笞乜~堂食嗌左佢會拎埋黎比你~

食物選擇:主打豆腐花及豆漿,叧有賣街坊小食(如:魚蛋,燒賣),豆品提供超過十多種品味,亦可以加入不少配料如紅豆沙等供選擇。豆漿更可揀甜度正常、少糖及無糖,選擇變化多同彈性~

題外話/補充資料: 中環港鐵D2出
2014-05-17
  • 豆腐花
2014-05-20 1131 瀏覽
一向很佩服向自己夢想出發的人。有夢想,同向夢想出發是兩回事,後者是需要很大勇氣!午膳時經過擺花街,看到一個毫不起眼的細小門面,頗多人出出入入,細看之下是賣荳花的店舖,二話不説即進店看看。有位年青人蠻熱情地介紹,‘即在FB 給Like可免費獲得豆漿一杯’很直接的宣傳方法!豆漿,沒有好甜,飲得出豆的味道。鍾意 ♥薑汁荳花,荳花滑流,略嫌薑汁不夠薑味。原來這店老闆之前上過“我要做老闆”的電視節目,有這個做宣傳,熱潮應該可以有—段時間,之後就要靠這小老闆的實力了!~加油,向你的夢想進發~

豆漿,沒有好甜,飲得出豆的味道。鍾意 ♥
薑汁荳花,荳花滑流,略嫌薑汁不夠薑味。

~加油,向你的夢想進發~
外賣自取
如果沒有約人,每晚,我都會跟家人留在家吃飯!  我們通常會一邊吃飯、一邊看電視! 而我們一家人卻很少追香港劇集,因為大致上的劇情,爸爸、媽咪也會估得到!加上可能電視台要節省成本或搭建場景...等等因素,好多時會一家親、同事或朋友住在同一屋簷下!欠缺新意! 所以,綜藝節目、旅遊節目...等,是我們喜歡收看的電視節目!  早前,TVB 有個節目名為 <我要做老闆>,顧名思義參賽者想成為老闆做生意! 繼之前有兩位 80 後男仔憑著「平價的野心」成功做老闆,於深水埗開設 <豆花妹撈米線> 之後;另一個成功例子正是一星期前,於中環擺花街開設 <夢想豆花> 的馮老闆! 據報章訪問資料得知,節目共有 1,000 個單位參賽者,合共播出 9 集,每集有 3 個單位參賽者,總數有 27 個單位參賽者,要脫穎而出並非易事!  聽他說,要 First in, Second in, 要過五關斬六將,才可登上電視台!  位於中環擺花街的小店原址為開業不足兩個月的 WTFXXD!  上星期日,跟兩位漂亮食友去 Shortbread Tea 嘆完 h
如果沒有約人,每晚,我都會跟家人留在家吃飯!
 我們通常會一邊吃飯、一邊看電視!

位於中環擺花街的小店原址為開業不足兩個月的 WTFXXD

上星期日,跟兩位漂亮食友去 Shortbread Tea 嘆完 high tea 後,我們走來看看 <夢想豆花> 供應什麼款式豆花!
店舖選址好緊要!<夢想豆花> 大膽地設店於人流熙來攘往的中環鬧市!
 除了供應豆腐花 $15 ~ $22 之外,還有豆漿 $10 ~ $15 及小食 $10 ~ $12!在中環區,供應豆漿的另一競爭者是以廉價取勝的 <日新豆漿>,大約 $7 ~ $10 的豆漿吸引食客!而 <夢想豆花> 的豆腐花算是獨市!以中環區來說,價錢已是合理!

我這星期走來幫襯,一嚐其出品的豆漿及豆腐花!

竟然有位樣子醒目的男店員(老闆的 partner) 認得我!
 還問我是否星期日3個人一起來?他很好記性啊!

10 多款豆腐花 $15 ~ $22 (有凍/ 熱、杯/ 碗)
包括:原味、薑汁、椰汁、花奶、芝麻糊、杏仁糊、椰汁蘭香子....
大約 10 款豆漿 $10 ~ $15 (有凍/ 熱、有糖/ 少糖/ 無糖)
包括:原味、薑汁、椰汁、芝麻糊、杏仁糊、蘆薈....
每天早上新鮮即製!

漂亮的老闆娘是一位孕婦,也是一位生招牌!
 她會推介懷孕的食客飲熱薑汁豆漿,有助驅寒之效!

餐具及豆腐花必備的黃糖!

熱焦糖豆花 $22

這是夏日推介新出品!開業當日尚未供應!

熱力令焦糖散發一股獨特的香甜味,的確誘人!
 豆花豆味尚可,最重要是口感滑不留口!
 焦糖比黃糖優勝之處,正是豆花由表面到底部也滲入甜味及入味!令人一試愛上!
焦糖豆花
豆花口感滑不留口!
熱椰汁蘭香子豆花 $22
把椰汁倒上蘭香子表面,形成浮起的圖案!美觀又特別!

原來蘭香子是植物種子,而且好處多多!含有豐富不溶性纖維,從而增加飽肚感;
 可促進腸道蠕動,有助消化及排便!
 其纖維素促進體內血脂及脂蛋白代謝正常!減少膽固醇吸收,有助降低心臟病、中風等...。
蘭香子入口微脆,在口中爆開的口感有點難以形容!
 蘭香子跟豆花都幾夾!
 混合椰汁甜度恰到好處!就算不加黃糖已夠甜!
椰汁蘭香子豆花
蘭香子是植物種子
熱芝麻糊豆漿 (少糖) $15
以玻璃杯盛載,黑白分明!
 先倒上黑芝麻糊在底部,然後才加入豆漿;究竟兩者不同質感混合起來會怎樣?原來變成灰色的黑豆漿似的?!
 微甜之餘,亦滲出黑芝麻的濃郁芝麻味!豆味濃郁而且質感濃稠,熱度剛好!
熱芝麻糊豆漿
兩者不同質感混合起來會怎樣?原來變成灰色的黑豆漿似的?!
凍蘆薈豆漿 (有糖) $15
蘆薈本身帶苦澀,
 因此,店方先以糖水浸過蘆薈,清爽少甜!
 凍豆漿入口冰涼,很適合炎炎夏日!
 由於,混合了蘆薈粒,相對前者質感較稀!
 整體都幾甜!
凍蘆薈豆漿
對於老闆這份熱誠與堅持,絕對值得支持!

我幫襯了 3 次,發覺健康飲品及小食也深受女生歡迎!

2014-04-29
焦糖豆花