其實已經過左大概一個星期,亦諗左好多次寫唔寫好,但因為我真係非常非常鍾意LEE到D食物,極之希望佢能改善LEE一點,最後決定都係寫出黎,希望LEE間店既人睇到同呀姐講改善一下,因為當時我真係唔知點開口好=_=" 首先,我要講既係我真心鍾意食LEE間店既野食。即使佢既份量唔多,而我又要搭大概15分鐘既車先去到,但都冇阻我去食既慾望,甚至有時一個禮拜3、4次特登搭車去食,係真係非常鍾意LEE到D食物,寫LEE篇野完全係希望佢能作出改善,並唔係惡意攻擊,以及保證全屬事實。 而LEE一次我好難得咁係個度堂食,好似平常甘叫左口水雞同酸辣粉。食緊既時候見到呀姐(懷疑係老闆),因為冇麥人同可能有D攰,所以就坐係到。成日企係到做野,有空檔坐下都係人之常情,我覺得冇麥問題,就繼續食我既野。 但突然之間我見到呀姐除左隻拖鞋係到"R"腳,我即刻打左個突。不過我仍然同自己講「冇野,呀姐隻腳有D唔舒服,所以"R"一下,陣間佢就會洗手...」。而係LEE個時候有一枱人要埋單,呀姐放底隻腳,著返隻拖鞋,冇洗手就直接去收$~~之後佢就去拾個張枱既野,我全程望住佢,心入面不停希望佢快D洗手,最後佢終於係抹

但突然之間我見到呀姐除左隻拖鞋係到"R"腳,我即刻打左個突
。不過我仍然同自己講「冇野,呀姐隻腳有D唔舒服,所以"R"一下,陣間佢就會洗手...」。而係LEE個時候有一枱人要埋單,呀姐放底隻腳,著返隻拖鞋,冇洗手就直接去收$~~之後佢就去拾個張枱既野,我全程望住佢,心入面不停希望佢快D洗手,最後佢終於係抹完張枱,去洗布既同時,須便洗過下手(至少我係咁安慰自己「佢隻手都有被水沖過呀」)

而成件事並未就此結束,呀姐洗完布之後又因為冇人,所以又坐底。而我又繼續好緊張咁望住佢,呀姐又再一次除左隻拖鞋係到"R"腳。係個一刻我真係好想同佢講唔好"R"腳,因為咁樣真係好影響我進食,但尤於唔知點開口(因為真係好尷尬),所以我只好希望佢快D停止同洗手。而係LEE個時候,有一個女仔入左黎,呀姐又好自然咁放底隻腳,著返隻拖鞋,然後問女仔食咩,去同廚房落ORDER...跟住廚房煮好D野,呀姐就用佢"R"完腳冇洗既手去張D野食拎比女仔。過程中我一路望住一路不停安慰自己「呀姐隻手唔會掂到D食物嫁嘛,冇野既~」,但都改變唔到呀姐唔多衛生既事實,同對自己食緊碗野既衛生產生懷疑
,因為我曾經係LEE間店早上剛營業既時候去食過,見住LEE位呀姐準備食物,e.g.切檸檬、整辣椒、包雲吞ect,雖然佢可能係準備食材既時候好衛生,但我仍然覺得唔開胃

LEE件事令到我有陰影,到宜家都仲成日諗起,搞到我唔敢去食。

我真係非常非常鍾意LEE到D食物,極之希望佢能改善LEE一點,令到我可以去返LEE間店食野!!!!
  • 口水雞、酸辣粉、豬頸肉
2012-01-10 230 瀏覽
葵興看上去沒有太多好美食,但隱世高手往往在此開店,金來越南粉、苑記牛腩、凱悅餐廳係其中之一,同時筆者去光輝圍開飯,好多時走入內街搵食,好少行大路,今次專程去大路,居然給我發現另一隱世高店.這間外婆酸辣粉雖位於大路,但環境淺窄,光線亦因為天橋遮蓋而不足,不易被發覺,因此入到去幾乎不見有客人,搵位話咁易.事不宜遲首先叫了酸辣粉,酸辣粉非常易夾,食落去顯得非常彈牙,有口感之餘,細細碗竟然飽肚的感覺,19蚊非常抵食,湯底好濃,但較似麻辣湯底,小辣的辣味亦濃得蓋過酸味,之後追加了一份酸辣雞,戲玉不是隻雞,而是淋落雞上面的醒神酸辣汁料,強烈的酸味令筆者食指帶動,即使反過來掩蓋了辣味,但已清爽了筆者的精神.之後因為趕稿,沒有叫飲品就埋單走人,但彈牙的酸辣粉同醒神的酸辣雞卻令我沒齒難忘.

2012-01-10
  • 酸辣粉
  • 酸辣雞
2011-09-01 114 瀏覽
好晏才食LUNCH,想左好耐才決定來屋企附近的外婆酸辣粉,好耐之前都食過佢GE酸辣粉,不過果時唔識欣賞麻的感覺,所以不太喜歡!這次去到叫了豬頸肉麻辣米線($22),感覺都唔錯GE,不過份量有點少!份量大概只有TAM仔的2/3,可能再少D!而且佢果D麻辣好重油膩感,食果陣唔夠清爽, 順喉!我叫左小辣,辣GE程度大概是TAM仔中的3, 4小辣度啦!!!不過佢D豬頸肉就相當LUM滑, 切厚一點點會更好!總而言之, 這餐廳都可以一試GE,不過再去就未必啦!羅住相同的$22, 我寧願行遠D去食TAM仔LU~***先至聲明, 我確實很喜歡吃TAM仔, 但就不代表我在此食評來抬高TAM仔踩低其他人!只是希望利用比較來顯示其份量同辣度而已!!!
好晏才食LUNCH,

想左好耐才決定來屋企附近的外婆酸辣粉,

好耐之前都食過佢GE酸辣粉,

不過果時唔識欣賞麻的感覺,

所以不太喜歡!

這次去到叫了豬頸肉麻辣米線($22),

感覺都唔錯GE,

不過份量有點少!

份量大概只有TAM仔的2/3,

可能再少D!

而且佢果D麻辣好重油膩感,

食果陣唔夠清爽, 順喉!

我叫左小辣,

辣GE程度大概是TAM仔中的3, 4小辣度啦!!!

不過佢D豬頸肉就相當LUM滑,

切厚一點點會更好!

總而言之, 這餐廳都可以一試GE,

不過再去就未必啦!

羅住相同的$22,

我寧願行遠D去食TAM仔LU~
$22 豬頸肉麻辣米線

只是希望利用比較來顯示其份量同辣度而已!!!
2011-09-01
2011-08-25 48 瀏覽
從朗豪坊買下蛋糕後又想食碗麻辣米線,這家店吃過好幾次不過感覺一般,由於突然想麻所以再試試看能否挽回分數,今次是第一次買外賣!回家後我馬上打開米線,湯和米線分開盛載避免米線在湯內時間長會吸水發脹,感覺到很用心很好! 第一次點中辣豬頸肉米線,看見顏色不太紅心想麻辣程度有限但絕非如此,吃少許米線已經很辣但是太少麻味,豬頸肉軟硬適中又惹味,是次給我一個驚喜!小店子其實也可以!

2011-08-12
5 分鐘 (外賣自取)
2011-07-21 57 瀏覽
星期六天氣陰陰沉沉的,還要在陣雨天中趕路.忍不住要暫停一歇,需要來個份量不大的午餐回一回氣!途經的光煇圍,突然間靈機一觸,記起附近有間以四川正宗酸辣粉作招徠的食肆.麻辣味正好為我驅散這個半夢半醒,行屍走肉狀態!小店名為外婆酸粉,位置於光輝圍附近的那些小商場內,人流絕對不多.今天星期六,沒有上班族支持下,人流更加稀少.店內裝修一股茶餐廳格局,店面的店員是兩位媽媽級的女士,客人入內亦不理會,自顧自的互相閒聊.話題斷了才有氣沒力的為你送上一杯水,亦不問你要點什麼就呆企在你前面看電視,等客人出聲.也罷也罷,我自己拿起餐牌,迅速的找尋最適合這種天陰微雨下最適合自己的食品.這間店標榜著是四川正宗,但在餐牌上亦可以找到那種點麵底,選餸菜,車仔麵式的自選米線,二十餘塊就有交易了!但我還是覺得選擇店家引以為傲的四川粉麵為佳!還是大熱天時,決定來一個棒棒雞涼伴麵($21)相信自己於午餐時分,一碗涼伴麵還滿足不了我,再看餐牌的另一端,該店亦有很多涼伴小吃,如口水雞,椒泡鳯爪,夫妻肺片,涼伴皮蛋等.最後還是多要一個爽爽的麻辣青瓜($10)好了.店員大姐亦是有氣沒力的往廚房去到底是天氣還是這間店的傳統風氣!?還

最後還是多要一個爽爽的麻辣青瓜($10)好了.
店員大姐亦是有氣沒力的往廚房去
到底是天氣還是這間店的傳統風氣!?
還好,食品制作還挺快的!
不消一會,店員大姐己送上我的棒棒雞涼伴麵了
涼伴棒棒雞冷麵,不止夠辣還夠麻!可惜雞肉少得可憐!
小撮的雞絲鋪在蛋色冷麵上,最下面的是涼伴的汁料.......但是,雞絲未免真的是太少了點吧!一隻湯匙相信可以全裝得下!

先撈好,把底下的汁料及上面的雞絲全拌好,汁料稠度適中,剛剛足夠掛在麵上,加上碎的花生,芝麻,莞茜,更添爽脆口感!
而且味道既辣帶麻!
這一點十分重要,這才是正川宗菜口味!入口那種麻的感覺順著喉嚨的帶入胃內,
整天也因為那種五內翻騰的感覺而精神大振!
正!可惜的是麵身只是一般街市可以買到的冷麵,有一股雪藏味...
雞肉數絲,僅僅為孤寡的冷麵帶來一點點肉味,但作用比花生莞茜還要輕微......

多吃數口麵,麻辣青瓜亦送上了!
爽涼青瓜,勁度十足!!!!
瓜身切開小塊還去了籽,而且還清清涼涼,明顯的是剛從雪櫃取出!
雖瓜肉爽涼但卻不是等閒貨式!麻,辣有勁!才小吃三數件己滿口麻感,喉嚨灼熱!
因本人對辣度還只屬一般,所以餘下數件吃不下了!
若以四川正宗為賣點,汁料調味絕對稱得上
不過外婆也確實不太大方就是了!!........
2011-07-16
涼伴棒棒雞冷麵,不止夠辣還夠麻!可惜雞肉少得可憐!
爽涼青瓜,勁度十足!!!!
2011-03-18 37 瀏覽
很久沒有來這店食酸辣粉。不過今天因身體不適,不宜食辣,所以點了濃湯米線(四餸):濃湯米線,濃底非常好味,似豬骨湯底,不過無味精,(因為我喝完碗湯都唔口喝),四餸包括蘿蔔,好大件,夠冧 豬紅,有點辣非常好味,好入味, 牛肚,好細件兩隻筷子粗度約4cm長, 豬頸肉,好大片,不過無咩特別。 $30 每碗都有小量芽菜韮菜及腐竹可半價加飲品推介:酸辣粉 雜醬粉 蒜泥青瓜
很久沒有來這店食酸辣粉。
不過今天因身體不適,不宜食辣,所以點了濃湯米線(四餸):
四餸包括
蘿蔔,好大件,夠冧
豬紅,有點辣非常好味,好入味,
牛肚,好細件兩隻筷子粗度約4cm長,
豬頸肉,好大片,不過無咩特別。
$30 每碗都有小量芽菜韮菜及腐竹
可半價加飲品
推介:酸辣粉
雜醬粉
蒜泥青瓜
2011-03-17
  • 酸辣粉 雜醬粉 蒜泥青瓜
2010-11-17 19 瀏覽
估唔到葵興都有意外驚喜!lunch 林住求其快食茶餐廳,點知行過聞到一股香氣,就被吸了進去。注意,是到四川菜館聞到的麻辣香味。點了中辣,對我來講剛好。粉是類似小肥羊寬粉果種好有彈力同入味果d,所以粉充滿了湯的香味、鹹味、辣味。簡直是地踎極品!麻辣肚絲都幾好食。接近大陸地踎式小食的味道。加上地踎的氣氛,一流!招牌酸辣粉 17 蚊,加個麻辣肚絲同奶茶 = 33 蚊。飽到上心口,又好食,抵讚!通常食麻辣野要預左肚痛,外婆最令我欣賞係食左d 刺激野,個肚都無投訴。

2010-11-16
  • 外婆酸辣粉
2010-04-03 11 瀏覽
每次放工搭車都會經過光輝圍見到呢間野, 每次都會控制唔到自己,,落車走去食 !呢間岩岩開張個陣,就第一次去食, 食左真係令人感動, 水準同味道真係同東門一樣 !-而且個碗酸辣粉d份量好多, 食一碗都有80%飽 !--蒜泥青瓜, 好食 !值得推介 !---夫妻肺片好食!!!!----口水chicken都好好食!!!!!!第二次就係一個月後,好食 .每次都會飲哂佢d湯!真係好食...之後就好密咁去, 一個星期去2次,,就發覺d粉既份量愈來愈少以前既80%飽, 而家食完覺得只有60%飽, , 而且d湯愈來愈咸...不過總體來講, 同深水步個間差唔多,,不過呢間就腳..會keep食,,希望d粉可以按番岩岩開張個陣,多d啦~ d湯可以淡d會比較好!

-而且個碗酸辣粉d份量好多, 食一碗都有80%飽 !
--蒜泥青瓜, 好食 !值得推介 !
---夫妻肺片好食!!!!
----口水chicken都好好食!!!!!!

第二次就係一個月後,好食 .

每次都會飲哂佢d湯!真係好食...
之後就好密咁去, 一個星期去2次,,

就發覺d粉既份量愈來愈少

不過總體來講, 同深水步個間差唔多,,不過呢間就腳..

2010-02-11 19 瀏覽
最近光輝圍新開的隱世食店, 今日膽粗粗一試,令我意想不到的驚喜,值得我為佢寫我的第一篇食評本小姐叫左一個$32套餐,有一碗酸辣粉+ 一碟夫妻肺片,酸辣粉:我叫小小辣,辣到岩岩好, 入口無咩特別感覺, 覺得同傷心店無咩分別,但食到一半, 成條脷完全麻痺左, 非常過癮!!我諗呢個至係正宗的味道,不需太辣已能令人產生麻痺感覺夫妻肺片:呢個真的絕對要一試!!!都係叫小小辣,食落除左少少辣味,口裡面仲有一種芝麻香,歷久不散,咬落新鮮爽口, 不像傷心店只有一陣冰冷雪藏味呢間係我食過最好的重慶酸辣粉,佢已經成功把我俘虜!其實看著老闆娘與小兒子的溫馨也是一種樂趣

本小姐叫左一個$32套餐,有一碗酸辣粉+ 一碟夫妻肺片,

2010-02-11
  • 夫妻肺片
  • 酸辣粉
之前係大陸食過酸辣粉.一試就愛上!!!!跟住係hk成日搵有冇得食.d人話過傷心酸辣粉好正.仲未試過.之前試過聯記.不過淨係食過涼粉.唔可以比較.隔離街ge川粵.d小菜唔錯.但酸辣粉酸左d.酸辣比例唔ok.葵芳ge重慶人酸辣粉+馬頭圍一間又係以"酸辣粉"做招牌ge.一d都唔係個回事.今次搭車經過有外浪酸辣粉.就走去試下.佢有套餐.一碗面+一碟小菜=$3x叫左酸辣粉 + 鹽水通菜+ 口水雞 + xo撈烏冬 + 夫妻肺片酸辣粉真係同大陸食差唔多.食得好開心.d小菜都好好味細碟左d.但一碗面+一碟小菜都係$3x都算平.我問過老板單叫小菜會唔會大碟d.因為我同朋友食到完全唔夠喉.老板話一樣.特別推鹽水通菜.真係幾好味!!!個陣陰涼+麻辣真係好正!埋單每人都係唔夠$40.下次會再黎食!

之前係大陸食過酸辣粉.一試就愛上!!!!

跟住係hk成日搵有冇得食.

d人話過傷心酸辣粉好正.仲未試過.

之前試過聯記.不過淨係食過涼粉.唔可以比較.
隔離街ge川粵.d小菜唔錯.但酸辣粉酸左d.
酸辣比例唔ok.
一d都唔係個回事.

今次搭車經過有外浪酸辣粉.
就走去試下.
佢有套餐.一碗面+一碟小菜=$3x

酸辣粉真係同大陸食差唔多.食得好開心.
我問過老板單叫小菜會唔會大碟d.
因為我同朋友食到完全唔夠喉.
老板話一樣.

特別推鹽水通菜.真係幾好味!!!個陣陰涼+麻辣真係好正!

埋單每人都係唔夠$40.
下次會再黎食!
2010-02-04
2010-01-04 23 瀏覽
上星期為尋友人失物, 誤撞<<外婆酸辣粉>>, 辣癮起, 便決定下星期一嘗外婆手勢12:30 晏飯時間, 開始多人, 一見食客站起, 便乘機而坐環顧四周找不到外婆, 只有貌美的老闆娘在忙著落單招呼客人最後點了酸辣粉套餐配夫妻肺片 及 麻辣米線(豬頸肉, 牛展, 鹵蛋, 雞中翼)先來的是一小碟的夫妻肺片, 吃起來很惹味, 也辣薯粉用的是圓條狀, 似瀨粉, 混著肉碎,花生, 酸菜來吃, 也不知是否肺片比較辣的關係, 吃隨著來的酸辣粉(大辣)的時候, 既不辣也不酸. 最後, 把心一橫, 管他什麼火燒後欄, 連油帶湯也喝過清光, 方能吃出心裡該有的味道是餐盛為61個大洋, 吾大滿足爾!!!!

環顧四周找不到外婆, 只有貌美的老闆娘在忙著落單招呼客人

先來的是一小碟的夫妻肺片, 吃起來很惹味, 也辣

是餐盛為61個大洋, 吾大滿足爾!!!!

外婆酸辣粉
夫妻肺片
麻辣米線
2010-01-04
$30.5 (午餐)
外婆酸辣粉
夫妻肺片
本人是川辣菜死硬派,米線專門店已食到無新意,酸辣粉反而合哂口味,而且最好有多種小食選擇啦!荃灣至深水涉一帶的我都大部份試過,搭車經過見到新開張所以入去試下…兩個人一去到叫酸辣粉+口水雞=32蚊涼伴棒棒雞撈面+夫妻X片=32蚊麻辣青瓜=8蚊見重有好多小吃…不過食不哂~下回先!來到的Size大碟,中辣很正,又有少麻,已是本人極限!酸辣粉湯夠味…花生配菜…香口水雞…估唔到有咁多舊…辣…雞肉不是差貨涼伴棒棒雞撈面…有新意、清涼麻辣青瓜…fresh夫妻X片…食到有牛味,配菜撈得好!兩個人要努力一番才吃完哂…清碟!80幾蚊…食到心頭好的味道…底食過第一次又忍唔住結果又再去,試哂其他小食,麻辣肚絲紅油抄手麻辣土豆絲等等…等等…看相吧…!總結…相當有水準…份量多同價錢底,味道好同選擇多,又令我上癮了
本人是川辣菜死硬派,

米線專門店已食到無新意,
酸辣粉反而合哂口味,而且最好有多種小食選擇啦!
荃灣至深水涉一帶的我都大部份試過,
搭車經過見到新開張所以入去試下…

兩個人一去到
叫酸辣粉+口水雞=32蚊
涼伴棒棒雞撈面+夫妻X片=32蚊
麻辣青瓜=8蚊
見重有好多小吃…不過食不哂~下回先!

來到的Size大碟,中辣很正,又有少麻,已是本人極限!
酸辣粉湯夠味…花生配菜…香
口水雞…估唔到有咁多舊…辣…雞肉不是差貨
涼伴棒棒雞撈面…有新意、清涼
麻辣青瓜…fresh
夫妻X片…食到有牛味,配菜撈得好!

兩個人要努力一番才吃完哂…清碟!
80幾蚊…食到心頭好的味道…底

食過第一次又忍唔住結果又再去,

試哂其他小食,
麻辣肚絲

紅油抄手

等等…
等等…
看相吧…!

總結…相當有水準…
份量多同價錢底,
味道好同選擇多,
又令我上癮了
酸辣粉,口水雞
酸辣粉
夫妻X片
麻辣青瓜
麻辣肚絲…唔錯
紅油抄手…就一般,D餃一般
Salt水通菜…幾特別
2009-12-08
酸辣粉,口水雞
酸辣粉
夫妻X片
麻辣青瓜
麻辣土豆絲
  • 酸辣粉,口水雞,麻辣青瓜
2009-12-04 11 瀏覽
食左個小小辣ge"棒棒雞涼伴面"同一杯凍豆漿個凍豆漿冇咩特別個小小辣ge"棒棒雞涼伴面"個樣幾靚,個面上面有好多蔥同一d莞茜個面底下就係棒棒雞同椰菜絲(定係生菜絲??唔係好記得)仲有d花生碎我本身唔食得辣, 所以叫左小小辣都辣到跳舞不過幾好味,辣完之後個嘴係麻架~~D棒棒雞都好好味個侍應好好人,提我要撈暈D先食有機會可以試下其他菜式
食左個小小辣ge"棒棒雞涼伴面"同一杯凍豆漿

個凍豆漿冇咩特別

個小小辣ge"棒棒雞涼伴面"個樣幾靚,
個面上面有好多蔥同一d莞茜

我本身唔食得辣, 所以叫左小小辣都辣到跳舞

不過幾好味,辣完之後個嘴係麻架~~
D棒棒雞都好好味

侍應好好人,提我要撈暈D先食
有機會可以試下其他菜式
2009-12-04
2009-11-29 31 瀏覽
上個星期搭巴士經過見到新開既外婆酸辣粉 , 於是尋日放工黎試下, 叫左1) 酸辣粉2) 棒棒雞好味道 酸辣粉既味道同我係深圳食既重慶酸辣粉一樣, 會再黎食!!

1) 酸辣粉
2) 棒棒雞

好味道
酸辣粉既味道同我係深圳食既重慶酸辣粉一樣, 會再黎食!!
棒棒雞
2009-11-28