2018-07-25 1948 瀏覽
講到窩夫,我最愛去的一定是夏雪,因為無論口感和口味都很不錯,份量又大,幾抵食我最喜歡的是紫薯味,伯爵茶味也不錯~而這裡不時會推出新口味,保持新鮮感,像今次去就有麻婆豆腐味說是加了花椒、辣椒、還有死神辣椒粉,光看介紹就覺得很過癮!不過,因為同行的人不能吃辣,我就把它留到下次來才試。所以最後還是點了這𥚃的招牌紫薯窩夫,另外一個香蕉朱古力窩夫,和兩杯牛奶特飲紫薯窩夫($88):不愧為這𥚃的名物,每次都不會令人失望,薄脆帶有蛋香的窩夫外層,包着軟綿香滑的紫薯餡料,每一口都感覺幸福餐廳為每款窩夫配上不同口味的雪糕,紫薯窩夫配的是豆腐雪糕,清淡的口味絕對不會搶去紫薯內餡的風頭與以往不同,碟上多了兩顆小紫薯呢香蕉朱古力窩夫($65):偏向魔鬼的一款窩夫,表面看似平平無奇,但內𥚃夾有半溶的朱古力餡料,還有脆片,配上那朱古力味濃郁的雪糕可謂錦上添花伴碟有兩款香蕉,左邊的香蕉有薄脆的蕉糖外層,我更喜歡呢蜂蜜苿莉牛奶($45):飲品最上層有一抺奶泡,豐盈綿密,下面是蜂蜜苿莉牛奶,那苦澀味正好為甜品解膩竹炭黑芝麻牛奶($45):有著美美的拉花,這黑白配讓人聯想到水墨畫飲品像黑芝麻糊般富有黑芝麻香,入口會飲到芝

紫薯窩夫

與以往不同,碟上多了兩顆小紫薯呢

香蕉朱古力窩夫

伴碟有兩款香蕉,左邊的香蕉有薄脆的蕉糖外層,我更喜歡呢

蜂蜜苿莉牛奶

竹炭黑芝麻牛奶

飲品像黑芝麻糊般富有黑芝麻香,入口會飲到芝麻碎粒,有口感

紫薯窩夫
香蕉朱古力窩夫
2018-07-25 82 瀏覽
💚抹茶。特盛 $108抹茶控大滿足!呢個抹茶特盛超豐富🤩有抹茶蕨餅、抹茶雪糕、抹茶啫哩、抹茶丸子同抹茶心太軟,配埋紅豆,白玉丸子同銅鑼燒,味道同賣相都好豐富同吸引!.抹茶心太軟抹茶味超濃,而我最愛抹茶蕨餅,香口又煙韌,抹茶雪糕亦好得我歡心❤️抹茶味和奶味都平衡得很好亦好滑,不過就好快溶,另外付上黑蜜可以令味道更香甜,最後仲有玄米茶作結,好有日式風味呢!🌟特選套餐(紫薯窩夫+皇家伯爵茶窩夫配熱凍檸茶兩杯)$168由於同朋友想甜品當飯食,食完一個甜品點會咁快停手😂一於再食埋窩夫餵飽甜品胃!💜紫薯窩夫入面夾滿紫薯餡再配上豆腐雪糕,估唔到味道又幾夾喎,最後加埋哈密瓜,清甜又消膩!🧡皇家伯爵茶窩夫,窩夫食落有淡淡的伯爵茶味加埋伯爵茶雪糕,茶味濃郁,可惜呢個雪糕就比較快溶,影完相已經溶左一半🙈,不過味道真的很好很香😉 伴碟仲有火炙菠蘿🍍,酸酸甜甜同窩夫都好夾~

💚抹茶。特盛 $108
抹茶控大滿足!呢個抹茶特盛超豐富🤩
有抹茶蕨餅、抹茶雪糕、抹茶啫哩、
抹茶丸子同抹茶心太軟,配埋紅豆,
白玉丸子同銅鑼燒,味道同賣相都好豐富同吸引!
抹茶心太軟抹茶味超濃,
而我最愛抹茶蕨餅,香口又煙韌,
抹茶雪糕亦好得我歡心❤️
抹茶味和奶味都平衡得很好亦好滑,
不過就好快溶,另外付上黑蜜可以令味道更香甜,
最後仲有玄米茶作結,好有日式風味呢!

🌟特選套餐
(紫薯窩夫+皇家伯爵茶窩夫配熱凍檸茶兩杯)$168

💜紫薯窩夫入面夾滿紫薯餡再配上豆腐雪糕,
估唔到味道又幾夾喎,
最後加埋哈密瓜,清甜又消膩!

🧡皇家伯爵茶窩夫,
窩夫食落有淡淡的伯爵茶味加埋伯爵茶雪糕,
茶味濃郁,可惜呢個雪糕就比較快溶,
影完相已經溶左一半🙈,不過味道真的很好很香😉
伴碟仲有火炙菠蘿🍍,酸酸甜甜同窩夫都好夾~

2018-07-23 1289 瀏覽
一直都好想搵晚落西環行下食下野,難得過左海上fitness class,落堂就同同事去左西環食左小小野行左陣海旁就去左朝聖食夏雪☺️門面裝修好吸引☺️抹茶特盛 🍵🥞🍮 $108抹茶心太軟抺茶雪糕抹茶mochi抹茶果凍抹茶小丸子🤤🤤🤤岩曬我呢個抺茶控心太軟唔係好流心,但入面都係軟心既綠茶漿好濃,唔太甜偏澀少少好正綠茶雪糕綠茶味都濃,配上熱辣辣既心太軟有冰火效果☺️小丸子大大粒但無咩味,口感亦唔夠煙韌Mochi 綠茶味反而好濃好好食👍🏻配黑糖漿,個人認為唔使落都好夠味Coffee Waffles☕️ $88 Waffles切落去有好清脆既聲音,食落又唔算好脆,入面係幾軟身既☺️窩夫有淡淡既咖啡味,但加左雪糕同Source咖啡味就被掩蓋。咖啡雪糕無曬😟 嗌左Earl grey雪糕好濃Earl Grey味☺️Hojicha Latte☕️ $45無諗過呢到既Latte咁好飲😳好清既焙茶味加入奶感覺好match又唔甜仲配上一塊迷你曲奇🍪Honey Jasmine Latte🍯☕️ $45 更愛honey jasmine latte💙茉莉茶比焙茶更濃,帶輕輕既苦澀味🙂蜜糖份量唔多唔太甜👍🏻 鐘意飲甜d既朋友要先
門面裝修好吸引☺️

抹茶特盛 🍵🥞🍮 $108
抹茶心太軟抺茶雪糕抹茶mochi抹茶果凍抹茶小丸子🤤🤤🤤
岩曬我呢個抺茶控
心太軟唔係好流心,但入面都係軟心既
綠茶漿好濃,唔太甜偏澀少少好正
綠茶雪糕綠茶味都濃,配上熱辣辣既心太軟有冰火效果☺️
小丸子大大粒但無咩味,口感亦唔夠煙韌
Mochi 綠茶味反而好濃好好食👍🏻
配黑糖漿,個人認為唔使落都好夠味
抹茶特盛

仲配上一塊迷你曲奇🍪
Hojicha  latte

Honey Jasmine Latte🍯☕️ $45
更愛honey jasmine latte💙
茉莉茶比焙茶更濃,帶輕輕既苦澀味🙂
蜜糖份量唔多唔太甜👍🏻
鐘意飲甜d既朋友要先將底部既蜜糖搞匀喔
Honey  jasmine  latte

試過大圍分店同西環總店,比較鐘意西環既裝修感覺,燈光暗d柔和d,有食甜品既感覺多d☺️ 不過大圍店大d等位會快d喔,⚠️西環店閒日9點就開始滿座了🈵
2018-07-19
$150 (宵夜)
抹茶特盛
Hojicha  latte
Honey  jasmine  latte
2018-07-17 82 瀏覽
剛剛下飛機就約了朋友晚上吃甜品,給手信,約了在家附近的夏雪。以前剛開業的時候吃過幾次,不錯的,但是這次超級失望。伯爵茶窩夫 $90伯爵茶味很濃郁,可是超級甜!伯爵茶雪糕和窩夫都很甜,而且窩夫的質地很散,燒菠蘿算是裡面最好吃的了。紫薯窩夫 $88這款窩夫的質地比伯爵茶的好,屬於空氣感型。但是窩夫本身是沒有紫薯味的,只有咬到中間一點點的紫薯蓉才有紫薯味。雪糕是豆腐味的,還可以,哈密瓜不甜。Apple Crumble配柚子雪葩 $50Apple crumble外殼很酥脆,味道不錯。但是柚子雪葩的澀味很重,也很酸。紐約芝士蛋糕配雜莓雪葩 $50這款芝士蛋糕算濃滑,但是芝士味不重。雜莓雪葩味道很香。凍檸檬茶 (跟餐)這個要超!級!差!評!很難喝,茶是普洱茶底,很苦很澀,而且沒有加糖,後來我問他們要了糖漿,全加了味道還是很怪!總而言之,超級難喝!夏雪剛開業的時候我來吃過幾次,水平不錯。事隔多時再來,真的差了很多。不知道是不是開了分店的原因,水平保持不了,價錢也不便宜,挺失望的。

伯爵茶窩夫 $90

紫薯窩夫 $88

Apple Crumble配柚子雪葩 $50

紐約芝士蛋糕配雜莓雪葩 $50
這款芝士蛋糕算濃滑,但是芝士味不重。雜莓雪葩味道很香。

凍檸檬茶 (跟餐)

2018-07-16
$67 (宵夜)
2018-07-17 50 瀏覽
🍠 紫薯心太軟($98)呢個係 #紫薯控 必食嘅甜品!😍😍 全部都係紫薯,呢個紫薯心太軟除咗佢嘅招牌心太軟之外仲有紫薯味嘅窩夫、日本小甜薯、豆腐雪糕同蜜瓜,非常豐富。紫薯心太軟要趁熱食,流心效果唔錯,內裏嘅紫薯將味道啱啱好,好食👍🏻紫薯窩夫做到外脆內軟,入面仲夾住好多紫薯蓉,就算唔使點糖漿都好夠味,而豆腐雪糕既豆味都幾濃郁,唔會太甜中和返紫薯嘅漏,最後食返片水果,畫上完味既句號😋🍵 Green tea affogato($48)好少見到 affogato 會有綠茶味,身為 #綠茶控 一定要試吓🤤 綠茶雪糕嘅茶味好濃郁,雪糕質地香奶,加上綠茶漿就變得更加滑,唔錯!入面仲有紅豆蓉同白玉丸子,香甜煙韌,呢份甜品可以媲美綠茶專門店嘅作品,滿足。

🍠 紫薯心太軟($98)

🍵 Green tea affogato($48)
夏雪呢間甜品小店真係好吸引😍😍同行既朋友讚個不停~~ 皇家伯爵窩夫 $90 窩夫散發伯爵茶香氣,厚得黎而且非常香脆,雪糕都係伯爵茶味😍😍😍勁濃郁 窩夫整體唔太甜,可以淋上伯爵茶味嘅糖漿💕💕旁邊仲有燒過嘅菠蘿,又甜又多汁🍍 不過都係鍾意之前食過嘅紫薯窩夫,因為窩夫入面仲會有紫薯餡㗎😆抹茶特盛 $108 呢個組合係perfect match😆有齊我中意食既野,抹茶心太軟外皮唔會太厚,內餡亦都很澎湃帶甘香,雪糕亦唔會過於苦澀,白玉煙煙靭靭,啫喱同蕨餅涼浸浸❤️😍 嫌太甜仲可以飲杯茶清下💕💕夏雪地址:西環堅尼地城厚和街6-18號滿發大廈地下D舖
夏雪呢間甜品小店真係好吸引😍😍同行既朋友讚個不停~~

皇家伯爵窩夫 $90

抹茶特盛 $108
嫌太甜仲可以飲杯茶清下💕💕

夏雪
地址:西環堅尼地城厚和街6-18號滿發大廈地下D舖
2018-07-14 1087 瀏覽
呢間cafe 感覺好chill, 可能因為隔離有海,同Cafe裏邊啲枱比較大 ,同啲燈飾都好靚,比到人一種喺外國嘅感覺。唔會有一種好侷促嘅感覺,同朋友傾計都好舒服,唔會驚講嘢都比人聽到禁。啲嘢食都勁好味,佢啲waffles 係必試。🤗份量都好大,一個餐可以兩個人share。價錢唔會好貴,正常價,但食物係高quality嘅。同地點幾方便就係地鐵站附近,所以絕對會encore 再去。😎 我哋叫左個all day breakfast 同一個意粉。意粉係廚師精選,所以每日都唔同嘅。我哋去嗰日食嘅就係卡邦尼意粉。個意粉質素非常好,意粉唔會煮得太㝝而係啱啱好,仲係比較彈牙嘅。啲汁啱啱好掛住係啲粉上面,唔會好似平時啲餐廳咁太多汁。😋 all day breakfast 最好食嘅係waffles 。因為一般嘅話,waffles比人嘅印象係甜食。但係呢個係鹹食,同啲配料配搭得好襯,所以比較有驚喜。 重點係佢有好多配料,啲沙律菜超級多,多到仲大過我隻手。佢個香菇都勁有juice ,一切開嗰陣時啲汁流晒出嚟超級正。總之份量超級大,好平抵食🥙🥓🥐嘢飲方面,佢哋叫咗杯latte 同一杯紫薯latte.latt

嘢飲方面,佢哋叫咗杯latte 同一杯紫薯latte

.latte比較香濃, 上面嘅泡泡好正, 個拉花都好靚。飲完之後你唔會有就好苦澀,而有種淡淡嘅咖啡回甘香。佢嘅咖啡係同出邊大型鋪頭嗰啲絕對比,超值。個店員總好殷勤, 好細心,驚會破壞左拉花嘅圖案,所以細細力咁放低個杯。而個紫薯個杯,有淡淡的紫薯味,感覺非常舒服 ,越飲越上癮。🍠☕

另外要推介嘅就係紫薯窩夫,呢個真係大讚
。佢每一個位都有勁多紫薯 同配上豆腐味雪糕同埋一個切好咗嘅哈密瓜。好低。 個雪糕超好食係一個好濃郁嘅豆腐味黎!讚!🍠🍨❤

今晚同朋友喺附近食完晚飯。因為叫餸唔多所以食完之後感覺可以食埋甜品。 當然唔會錯過誰甜品嘅機會啦。比較少嚟堅尼地城。 上嚟openrice一搵之下。 就見到呢間夏雪。嚟到鋪頭嘅面前見到有一條小人龍。在望遠一望入舖位。入邊嘅位置比較少。而食窩夫食雪糕嘅粉絲。都一定係會堂食。換句話說等候時間可能會比較長。冇辦法啦鬼叫自己鍾意食甜品咩。企左10零20分鐘有位啦。開心。揭下份餐牌。再望吓周圍嘅食客叫咗啲咩食物。感覺都幾吸引嘅。食埋個賣相都幾靚。 我哋叫咗1/抹茶芭菲。我個人認為就真係一般喇。食開via Tokyo ,smile ,都係比較喜歡佢哋嘅雪糕。呢度個雪糕就普通啲。轉個頭就溶晒lu。唔夠香。但賣相都算唔錯。2/伯爵茶窩夫加雪糕。原本想帶佢個黑炭窩夫。即係應該係芝麻味。 點知賣晒, 激死人咩。 都好啦伯爵茶雖然唔係我杯茶。但係都算係一個特別嘅味道, 俾次機會佢試吓啦。窩夫都幾香, 有啲伯爵茶味。窩夫嘅質地還可以啦。雪糕嘅伯爵茶味就比較假左少少。不過整體嘅賣相都幾靚。仲有新鮮嘅菠蘿,菠蘿都算甜。整體上都算合格嘅一餐。不過我會嫌佢價錢略貴。 個窩夫要$90。就嚟破100大關喇。如果你哋真係去
今晚同朋友喺附近食完晚飯。
嚟到鋪頭嘅面前見到有一條小人龍。

在望遠一望入舖位。入邊嘅位置比較少。

冇辦法啦鬼叫自己鍾意食甜品咩。
企左10零20分鐘有位啦。開心。
揭下份餐牌。
再望吓周圍嘅食客叫咗啲咩食物。
感覺都幾吸引嘅。食埋個賣相都幾靚。

我哋叫咗
1/抹茶芭菲。

但賣相都算唔錯。
2/伯爵茶窩夫加雪糕。

整體上都算合格嘅一餐。

如果你哋真係去試,個人建議,不如試吓佢個朱古力窩夫, 我見隔離食, 個賣相都幾震撼,除咗兩舊朱古力窩夫, 上面有一舊朱古力雪糕,又有一舊朱古力心太軟。份量都幾勁。

小貼士:同大部份甜品店一樣。佢會喊你每人最少叫一個項目。所以如果真係叫朱古力窩夫, 你就要諗下大家點樣分喇。小心飽親呀

抹茶芭菲
伯爵茶窩夫加雪糕
伯爵茶窩夫加雪糕
2018-07-02 887 瀏覽
紫薯心太軟 $98.之前聽過夏雪既窩夫好食 咁岩哩幾日都落大雨 諗住食下野好過 就去西環探訪下.menu既甜品選擇 除左雪糕 就係窩夫 好耐未食過紫薯 所以點左哩個☺️上枱大約15分鐘度 賣相好少女心 好紫好高貴亦好豐富.有紫薯 紫薯心太軟 窩夫兩塊 豆腐雪糕☺️☺️唔好以為窩夫好普通 係有紫薯餡架😍窩夫雖然唔係脆身 但整得幾好食😍😍😍我最欣賞個紫薯心太軟 個心係好香濃紫薯 云尼拿牛奶味咁 仲係紫色😍 反而密瓜就普普通通.Overall唔收加一其實幾抵食 $98可以食到咁多野😮😮😮😮抹茶。特盛 $108前文講到叫左個紫薯甜品 另一份就揀左綠色既抹茶口味 一睇我咁整色整水就知係相機效果行先呢份以抹茶作主題既甜品盛合提供左窩夫以外既選擇 食材種類多不過相對無咁撐肚 包裝亦非常精緻 無論係抹茶口味野定紅豆白玉銅鑼燒都有濃厚日本風 可惜在當日咁岩無綠茶雪糕用左豆腐雪糕替換 店員已經sa左lum呢度既心太軟質素都幾高下 外皮唔會過厚 內裡既熔漿澎湃得黎食落又唔會太膩 而且抹茶口味相對少見 白玉就一貫咁有咬口 蕨餅同啫喱都係好岩我食 而替代既豆腐雪糕都意外地味濃 係得銅鑼燒個人無特別喜好評個中等除左一碟
紫薯心太軟 $98

抹茶。特盛 $108
除左一碟日式甜品外仲有杯玄米茶同黑色既唔知咩汁 睇左幾篇op食評有人話係黑蜜 事後睇返menu先見原來係落係個心太軟度 又長知識了 食完甜野嘆返杯日本茶又係一大享受 唔使帶住一口甜味而去
結論係雖然價格略高 但論質素論豐富我都覺得幾值得試 至少性價比一定比果啲號稱日本過江龍來得高
  • 紫薯窩夫
2018-06-30 82 瀏覽
本身諗住同朋友係西環海傍飲個酒,但係佢突然覺得唔舒服,於是我地就搵個地方食下甜品傾下計,最後就黎到呢間夏雪Summer Ice店舖裝潢簡潔以木系為主調,最搶眼係牆上一塊大黑板,上面用色彩繽紛既粉筆畫出精美menu甜品選擇都非常多,而且有啲都幾特別創新,例如Earl Grey窩夫、麻婆豆腐窩夫等等Baileys Affogato (加Frangelico) ($96)咖啡Affogato一般甜品店都可能會有,但係Baileys Affogato就真係比較少見,身為酒鬼既我,無可能唔揀佢。Baileys咖啡酒幼滑香濃,Frangelico榛子酒甘甜帶榛子果香,未入口已經聞到香氣撲鼻倒落雙球Espresso同雲呢拿雪糕食,好味到忍唔住叫出黎酒同雪糕本身味道都濃郁,混埋一齊冇搶走對方味道,反而撞上咗夠硬身冰凍既雪糕球後,Baileys酒變得質感更厚更幼滑,互相交叠令口感豐富充滿變化本來抱住試試新野既心態,食完之後真係十級驚喜同滿意抹茶特盛($108)身為抹茶控冇理由唔試下呢個抹茶特盛特盛包括有抹茶雪糕、抹茶心太軟、抹茶啫哩、丸子、蕨餅,紅豆、燒餅,再配上黑蜜及玄米茶,好豐富!心太軟內裡熱辣辣,

倒落雙球Espresso同雲呢拿雪糕食,好味到忍唔住叫出黎

本來抱住試試新野既心態,食完之後真係十級驚喜同滿意
抹茶特盛($108)
身為抹茶控冇理由唔試下呢個抹茶特盛

心太軟內裡熱辣辣,一切開就有如岩漿流出,入口抹茶味道濃烈而甜度適中;啫哩滑溜、丸子有嚼口、蕨餅煙韌彈牙,配上甜甜黑蜜同紅豆一齊食,口感味道都好正;燒餅就可以配雪糕同心太軟食,可惜既係抹茶雪糕偏重奶味,而抹茶味唔算濃
食完呢個抹茶大餐可以飲返杯玄米茶消一消甜膩,配搭上頗有心思
咖啡窩夫配雪糕($88)
窩夫新鮮熱辣即點即製,烘到恰好外香脆內鬆軟,咬落去滿口濃濃咖啡香,糖漿亦唔係一般糖漿,而係加入咗烈酒之一既威士忌。酒滲入窩夫內層,食完一啖之後口腔充滿揮之不去的酒味。雪糕係用Arabica咖啡豆製成,咖啡味零舍香醇、烘焙味突出,仲加入咗朱古力粒粒,超滿足

總括黎講,呢度既甜品價格唔算便宜,但係食物質素、份量真係令人好滿意,亦有較多同較特別既選擇
夏雪,名改到好有詩意,未踏足入鋪頭時仲以為裝修會以白色為主,原來店內燈光較暗,似一間酒吧多過日式甜品鋪。睇完個menu就知此店用心做每一杯咖啡。有d選擇係出面d連鎖店冇嘅。我揀左coffee summer 試下。非常有驚喜,唔單止賣相討好,火燒橙酒加糖,做到獨特嘅焦糖橙香味,將佢加入咖啡裏面,提升哂成杯咖啡嘅香氣,值得一讚!紫薯甜品整體十分好食,個人鍾意窩夫多過心太軟,因為窩夫內有generous portion 嘅紫薯,香甜可口,唔洗落糖漿都好食。呢間小店用心製作食物同咖啡,誠意推介!

呢間小店用心製作食物同咖啡,誠意推介!

Coffee  Summer
Coffee  Summer
  • Coffee  summer
2018-06-09 58 瀏覽
好多人都話女仔有兩個胃, 就算食到好飽都可以食得落飯後甜品。無錯, 我同朋友岩岩食飽晚餐, 就系想搵甜品食。比我地搵到一間好香既waffle甜品店, 入到去坐低, 周圍都坐滿了人, 店舖設計有普通坐位及高身檯, 有d似酒吧。我同朋友都鍾意食waffle, 所以各人點左1款。我點左個紫茨心太軟, 都算幾豐富, 除了有個紫茨心太軟外, 仲有一球自家制的雪糕, 一份水果, 兩粒紫茨, 同埋夾左紫茨餡料既waffle。切開waffle, 餡料很多, 啖啖紫茨香味, 唔會過甜, 好好味。紫茨心太軟, 一切開就流心了, 好有水準, 味道就一定是好了。朋友就點左個抹茶特盛, 話明系特盛, 就梗系更加豐富了, 有綠茶雪糕球, 蒟蒻, 蕨餅, 日本紅豆白玉, waffle同心太軟, 旁邊仲襯托左1杯玄米茶, 畫面超靚。綠茶心太軟跟紫茨的一樣, 質地十分流心。

綠茶心太軟跟紫茨的一樣, 質地十分流心。
2018-05-16
2018-05-30 57 瀏覽
黎個甜品放題先!今次又食番屋企附近嘅summer ice,兩次食嘅甜品一次過po😁-皇家伯爵窩夫-係我最鍾意嘅窩夫之一,奶茶味好香好濃,唔加糖漿一樣咁好食!側邊嘅菠囉都係賣點之一,仲要係輕輕燒過,不錯不錯🖖-紫薯心太軟-呢個完全係甜品combo😂入面有齊紫薯心太軟,紫薯窩夫,蜜瓜,串燒紫薯同豆腐雪糕!味道就真係唔錯喇,但真係有點太膩😂特別係窩夫,入面全部都係紫薯蓉,好大罪惡感🤡-綠茶。特盛-又係另一個甜品combo💕呢個甜品好似去京都咁,全部都係綠茶!☕️首先有綠茶心太軟,然後有蕨餅、啫喱同玄米茶,加面頭少少紅豆,然後仲有我愛嘅迷你銅鑼燒!不過食到一半已經好飽喇,最後朋友包底!-竹炭黑芝麻窩夫-係一道很有趣的甜品!唔知係咪芝麻嘅關係,成個窩夫都好脆好香口,加上係第一道到嘅甜品,所以好快KO唒🤙不過個人不太喜愛椰子,如果換上另一種口味我會更喜歡!🤓-整體很不錯,不過下次唔可以眼闊肚窄!😂
黎個甜品放題先!
皇家伯爵窩夫
紫薯心太軟
綠茶。特盛
竹炭黑芝麻窩夫
整體很不錯,不過下次唔可以眼闊肚窄!😂
夏天梗係要來食夏雪啦☀️,今次係為咗紫薯🍠嚟食嘅,呢個稱之為為全港最好食嘅窩夫,每日賣過百份,就係趁港島區返工嘅我先來食,其實嗰總店都真係有啲遠🚃,坐到去堅尼地城站先有得食。💜坐低就點左紫薯窩夫🍠,有兩塊切半嘅窩夫,窩夫好厚料,而且焗得香脆,蛋味濃郁🍳,本以為裏面會加甜薯餡料🍠,係紫薯本身自己嘅味道。所以窩夫不會偏甜或太膩,上面加左豆腐味雪糕🍨,質地較硬身,有淡淡的豆腐味,同熱辣辣的🍠窩夫一齊食,唔可以加埋糖漿🍯,簡直至佳組合🤩食完仲可以食埋哈密瓜🍈清淡之中可以中和紫薯澱粉質膩嘅味道。加上少量紫薯粉末🍠,整個紫色💜賣相高貴又優雅👗💁🏻‍♀️有夏天落雪的冰涼感覺❄️😌

2018-05-27 70 瀏覽
抹茶‧特盛 $108抹茶心太軟配上抹茶雪糕、寒天、丸子、蕨餅,紅豆蓉、銅鑼燒😇心太軟流心程度100 分,茶味濃香強烈,不過就略嫌甜左小小!蕨餅好滑又煙韌,紅豆蓉甜甜的和丸子好夾。而抹茶雪糕奶味重☺️皇家伯爵窩夫$90 窩夫本身已經有好濃的伯爵茶味 😆表皮脆脆的 內裡好綿密 個糖漿都係伯爵茶味 奶茶味的雪糕好滑 燒菠蘿好甜同新鮮竹炭黑芝麻牛奶 $48 超濃黑芝麻味 好食飲緊芝麻胡咁 飲到一粒粒黑芝麻培茶牛奶 $48 用焙煎過的茶葉沖 茶味香氣濃郁 加埋牛奶味道一流!
抹茶‧特盛 $108
抹茶心太軟配上抹茶雪糕、寒天、丸子、蕨餅,紅豆蓉、銅鑼燒😇
蕨餅好滑又煙韌,紅豆蓉甜甜的和丸子好夾。
而抹茶雪糕奶味重☺️

皇家伯爵窩夫$90

竹炭黑芝麻牛奶 $48
超濃黑芝麻味 好食飲緊芝麻胡咁 飲到一粒粒黑芝麻

培茶牛奶 $48
用焙煎過的茶葉沖 茶味香氣濃郁 加埋牛奶味道一流!