見到openrice 上對呢間小店既評分不錯,專程去了一試。menu 賣點係德國菜,例如招牌豬手,德國sausage platter 等等。set dinner 價錢算係幾抵食,四百幾蚊兩人份量包晒soup salad 加2main course x2 (豬手 & pasta) 另加cheesecake 同飲品。我地無叫到set, 但就一次過叫晒sausage platter, 豬手同goulash, 性價比同味道都不俗。可惜。。。menu上明明話main course 會跟sauerkraut (酸菜)但到落order 都唔提醒客戶已經無晒sauerkraut,到左出碟既時候先至話已經無貨(出sausage 同豬手既時候,俾既唔係sauerkraut而係芝麻醬沙律)撇開食物質素同性價比,我唔明白點解可以對顧客咁唔老實。各位食客不妨一試,但我就唔會再光顧啦。

2018-07-14 162 瀏覽
夏娃已經唔係第一次食,上次同班兄弟做完酒鬼之後,今次就帶屋企人過來食,享受下家庭樂😙,好感恩星期五都趕得切訂位🙆‍♂️,但因為屋企人唔太喜歡飲酒,所以冇人陪我飲🤧🍺。一坐低我就自己整杯德國生啤🇩🇪🍺嘆下先啦,落左單之後,等左冇耐菜式就慢慢呈上,第一眼睇見🇩🇪豬手,屋企人好似未食過咁,5分鐘唔夠比人搶哂,我食得果一舊仔😑,所以再叫多隻,但真係好好食,個皮脆扑扑,燒得好咸香👍,呢樣超讚。香腸拼盤冇幾耐就跟住出來,我覺得香腸拼盤有一種芝士腸好重口味,就咁食好咸,要配上酸菜食先得,再要配埋啤酒🤤,但整體成個香腸拼盤好低食,份量又足夠👍🏻希望招牌菜可以一直保持住水準,同埋出多幾款送啤酒既小食,當然最緊要既就係要有德國啤酒🍺

一坐低我就自己整杯德國生啤
🇩🇪🍺嘆下先啦,落左單之後,等左冇耐菜式就慢慢呈上,
第一眼睇見🇩🇪豬手

德國脆皮豬手

德國香腸拼盤
法式大羊架
煙三文魚多士
2018-07-13
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
法式大羊架
煙三文魚多士
  • 德國脆皮咸豬手
2018-07-10 108 瀏覽
這是一間新開的小館,來過數次,每次都是來這裡吃午餐,大約有十個套餐選擇,西式為主,其中有1-2款西日式飯類供應,套餐包含每日例湯或沙律,然後是牒頭意粉、白飯、意大利飯、薯菜等,加十元八塊有冷熱餐飲,總花費每人都只是一百幾十元,以食物質素來說,非常抵食; 想較豪華,另有香腸拼盆、德國燒豬手等。剛過去的週日,餐湯是磨菇湯,香濃足料有嚼口; 大蝦螺絲粉配龍蝦忌廉汁,大蝦共有三只,火候適中,蝦肉夠硬身兼彈牙,蝦頭沾滿忌廉汁,螺絲粉al dente,煮工一流,忌廉汁香濃飽滿,有酒店級水準,不過欠缺龍蝦味,其實這兩個字在餐牌上可以省卻,收費已反映價格超值,毋需刻意增添貴氣。
2018-07-08
今日同班朋友黎食補生日飯。去這間一直想食的德國小店。6點開門,環境幾好幾舒服,裝修設計有德國感覺又簡約,燈光暗暗幾浪漫,又有英國音樂播放,好舒適的環境!服務唔錯,殷勤又主動送上飲用水及餐牌,也推薦美食,服務又快又好我們叫了2人餐、意大利飯、德國腸雜菜湯好淡,無乜雜菜,有點失望;餐包香口又脆口,但可以多點蒜蓉或牛油味道煙三文魚都幾多塊,沙律菜新鮮算多不同種類,日本麻醬香口!等了一陣都好值得,外皮好脆口,豬手的肉好腍又不會太咸;番薯條好香又熱騰騰又外脆內軟軟番薯蓉,好正好推薦帶子輕輕煎了表面,好腍好軟;意大利麵軟硬剛好、醬汁好香好清新,好夾又好味意大利飯好好味,不會硬硬的口感;煙鴨胸好咸香又不肥;黑松露的香菇飯好入味又滑,好正德國腸有不同肉類製成的腸,如:牛、豬、雞等;口感不同,但好特別餐選了柚子芝士蛋糕好清新又軟滑,喜歡它的質感飯品選了3杯單叫熱茶(桂圓紅棗及洛神紅莓)好清又開胃又健康;番石榴汁走冰都好濃味
今日同班朋友黎食補生日飯。去這間一直想食的德國小店。

我們叫了2人餐、意大利飯、德國腸
雜菜湯及餐包

煙三文魚沙律

煙三文魚都幾多塊,沙律菜新鮮算多不同種類,日本麻醬香口!

德國咸豬手

北海道帶子海鮮龍蝦汁意大利麵

煙鴨胸黑松露意大利飯

德國腸拼盤

柚子芝士蛋糕

餐選了柚子芝士蛋糕
好清新又軟滑,喜歡它的質感

番石榴汁走冰

番石榴汁走冰
熱飲:桂圓紅棗茶及洛神紅莓茶
  • 北海道有子海鮮龍蝦意大利麵
2018-07-03 89 瀏覽
今日係北角食LUNCH突然想食下西餐喎啲同事咁我地就去咗呢間叫夏娃既餐廳其實我之前都已經食過架喇呢到個餐牌會成日轉既所以上黎搵餐牌都唔多準雖然價錢黎講唔算平但一次半次冇乜所謂呢間野比較少人食所以唔駛等位都就入黎食得啦都算優點之一座位都坐得舒適 唔迫既手打牛肉菠蘿漢堡配車打芝士, 蜜糖芥末汁, 田園沙律個名好長呀我就叫咗呢個手打牛肉菠蘿漢堡配車打芝士, 蜜糖芥末汁, 田園沙律個漢堡望落都幾豐富幾大個一口都咬唔晒菠蘿親呢個漢堡都算唔錯既薯條新鮮炸漢堡咬感唔錯如果黎呢到食$55既餐都算抵食可惜選擇唔錯今次呢個$75 都唔平整體黎講算唔錯呢間會再返黎食
今日係北角食LUNCH
整體黎講算唔錯呢間
會再返黎食
2018-06-01
手打牛肉菠蘿漢堡配車打芝士, 蜜糖芥末汁, 田園沙律
雖然係北角呢區返工,但無咩行過和富道呢條街,有日收工約左朋友係附近食,行過見到呢間「夏娃」,食德國菜。朋友又係好肉獸,就一試佢地既招牌菜-德國🇩🇪咸豬手。出黎效果真係震撼左,好大啊😦兩條女點食得晒但味道唔錯,夠咸,引人入勝既係蕃薯條🤤🤤好特別女待應仲推薦叫我地下次黎食牛護心
,行過見到呢間「夏娃」,食德國菜
。朋友又係好肉獸,就一試佢地既招牌菜-德國🇩🇪咸豬手
。出黎效果真係震撼左,好大啊😦兩條女點食得晒
但味道唔錯,夠咸,引人入勝既係蕃薯條🤤🤤好特別
女待應仲推薦叫我地下次黎食牛護心

特大德國咸豬手伴酸椰菜.蕃薯條
特大德國咸豬手伴酸椰菜.蕃薯條
2018-06-23 139 瀏覽
送BB上學後和老公及姐姐來吃午餐~這間位於和富道的餐廳《夏娃》在很久前剛開業時我和老公就嚐過了,記得挺好吃的~那次的炸蕃薯條超香脆可口😋,這次就決定再訪了。位置不起眼較偏遠但午市也爆滿了證明了質素有水準呢😙 沙律是配胡麻醬,味道帶點酸酸的很開胃。炸軟殼蟹上菜時嗅到超香的,對食物要求超高的老公不消一會把他的漢堡清光光🤩他還很貼心主動叫我拍下漢堡的側面圖,太感動囉~~~我的魚份量不少啊🤩 煎的很嫩很好吃,照燒汁調的好好吃~~ 蔬菜是用牛油炒的加上蒜粉好香好美味,但飯煮的有點太軟了我喜歡硬米🤣 味道真的不錯~有空一定會再來~
午餐
2018-06-19 152 瀏覽
北角平時都係食啲街過茶記 其實都有好多隱世西式料理架😍😍呢問餐廳都幾有格調而且店面唔太大都有不少考功夫既菜式🍺好似呢個脆皮豬手 可以配炸薯條或炸蕃薯 今次叫既係炸🍠 感覺會健康啲😆職員比我地影一影相之後就會好貼心幫我地切件💕豬手真係幾脆 而且份量幾大 兩個人都食唔哂呀🍴煎帶子龍蝦汁risotto好香濃既龍蝦汁味 而且稔度不錯 幾個人少少地食吓 太多就會滯😛Iced hazelnut latte 鍾意咖啡味濃既朋友一定會愛上佢 又夠大杯☕️😋😋
北角平時都係食啲街過茶記 其實都有好多隱世西式料理架😍😍
呢問餐廳都幾有格調而且店面唔太大都有不少考功夫既菜式🍺
職員比我地影一影相之後就會好貼心幫我地切件💕
豬手真係幾脆 而且份量幾大 兩個人都食唔哂呀🍴

煎帶子龍蝦汁risotto

2018-06-05 177 瀏覽
呢間餐廳,食過幾次,每次都係因為食過返尋味而再去食。每次都有唔同驚喜、唔同新菜式!好中意間餐廳簡簡單單既風格設計,加埋有新岀既空運徳國啤酒,配埋隻徳國豬手!真係絕配啊!
2018-05-10 354 瀏覽
放假經過北角.........望到一間 西餐小店 於是 入左去試下😬😬😬個名幾特別🤤🤤🤤女侍應話 每星期轉中午餐牌 搞到我心思思 每星期都想黎我食左本周既三文魚意大利飯份量足料 吾會好似小碟得黎吾抵食 價錢又合理😘我班朋友都好滿意🤗🤗🤗
放假經過北角.........
望到一間 西餐小店 於是 入左去試下😬😬😬

份量足料 吾會好似小碟得黎吾抵食
價錢又合理😘
我班朋友都好滿意🤗🤗🤗
2018-05-10
5 分鐘 (堂食)
  • 德國豬仔脾
  • 徳國牛仔腸
  • 豬手
  • 慢煮大羊架
2018-04-25 460 瀏覽
早排係夏娃食過午餐覺得都唔錯,係女侍應既介紹之下😍,所以今次特登吹雞約齊人過來試食德國鹹豬手🐷🖐,天氣本身果日都好熱,入到餐廳馬上叫支德國麥啤飲先啦梗係,之後再落單叫豬手,佢寫明豬手製作時間要30分鐘,但其實唔洗等咁耐,所以好快有得食。豬手真係燒到卜卜脆,用泥送啤酒真係冇得輸👍,另外重叫左個西班牙燒乳豬,但乳豬份量就冇豬手咁多,但個好香燒得好入味,其實成晚主力都係到飲啤酒,佢呢到賣果隻小麥啤真係好飲到不得了,追住飲💪,下次一定會再約埋成大班人過來再飲飲食食,個場好適合成大班人一齊,地方又夠大
德國啤酒
西班牙燒乳豬
德國鹹豬手
德國啤酒
西班牙燒乳豬
德國鹹豬手
2018-04-19 251 瀏覽
放假果日拎部車落車房整,咁部車睇緊醫生既時候,諗住出去食d野,經過一間叫(夏娃)既餐廳,都唔知係食乜東東,但個女侍應就係門口派現金卷話有得平😄,就睇睇係食d乜野先,一眼望到98蚊慢煮西冷牛扒8oz,就已經想試下佢咩料,咁女朋友就簡左個牛肉漢堡食,入到去環境就普普通通,冇乜裝修🙄,但感覺好大,坐得都幾舒服,叫左2個午餐之後,送湯或沙律,原來每日餐湯都唔同,我就簡左個匈牙利牛肉湯飲,女友話怕肥就食沙律。沙律普普通通啦,份量唔太多,但個牛肉湯就正啦,好入味,又真係有牛肉粒wo,不過係送既,都算已經唔錯啦🤣西冷牛扒切開睇到,好鮮既粉紅肉,原來慢煮真係可以做到咁既效果😋,口感都唔錯,肉質都好淋,再加左個日式燒汁,真係幾過引,唔會似出面既餐廳咁,跟紅酒燒汁咁普通,女友果個牛肉漢堡都唔錯,咬落去有種甜甜地又有小小日式芥末既醬汁,雖然唔知係乜東,但食落去感覺好正👍,2個餐都係跟左個蕃薯條,幾特別甜甜地,又幾脆👍,但飲品就唔送,要加錢,所以就冇飲到,但整體泥講,呢間夏娃係價錢上同埋質素上,都唔錯。下次可以再來👏女侍應話餐廳推出左傳統既德國鹹豬手🐷🖐,同埋西班牙燒乳豬🐷,德國啤酒🍺👏,真係岩哂我呢d酒鬼同

侍應話餐廳推出左傳統既德國鹹豬手🐷🖐,同埋西班牙燒乳豬🐷,德國啤酒🍺👏,真係岩哂我呢d酒鬼同埋食肉獸過來戰鬥下😋
慢煮西冷牛扒
手打牛肉漢堡
慢煮西冷牛扒
手打牛肉漢堡
2018-04-07 553 瀏覽
為咗同太座慶祝一下一個特別日子,小弟特意在網上search咗一大輪。最後選擇咗呢間為於北角嘅小店!雖然話係小店,不過都可以坐到三,四十人,空間都算濶落具小小工業風嘅設計,望落無咁拘謹,食起上黎可以放肆一d,所以我就揀豬手,太座就揀小店其中一樣主打 - 牛護心!先上餐湯,不過不失再黎就係我嘅選擇特別值得一提嘅係 - 薯條,並非一般嘅炸薯條,而係有番薯同薯仔2種薯條係其中。口感更豐富!太座嘅精選 - 牛護心下意識認為牛扒應該係原件上嘅,一試完第一件,我同太座都覺得,切件上,更能充份感受到呢個部份嘅特色!軟,滑,而且牛味豐富!最後就係cheese cake做甜品。本身諗住無咩特別,點知又有驚喜!後方蘋果金寶味真係難得!前方的柚子味則一般。小店仲有啤酒之類,應該更配合豬手嘅,不過,開車不喝酒,喝酒不開車!下次步兵再黎過!小店加油!有興趣都可以上網search下佢地嘅開鋪經歷!
為咗同太座慶祝一下一個特別日子
,不過都可以坐到三,四十人,空間都算濶落

具小小工業風嘅設計,望落無咁拘謹,
食起上黎可以放肆一d,所以我就揀豬手
,太座就揀小店其中一樣主打 - 牛護心!

先上餐湯,不過不失

再黎就係我嘅選擇
豬手

口感更豐富!

太座嘅精選 - 牛護心
牛護心肉

芝士蛋糕

後方蘋果金寶味真係難得!前方的柚子味則一般。

小店仲有啤酒之類,應該更配合豬手嘅
,不過,開車不喝酒,喝酒不開車!下次步兵再黎過!

小店加油!
有興趣都可以上網search下佢地嘅開鋪經歷!
2018-03-27
慶祝紀念
紀念日
豬手
牛護心肉
芝士蛋糕
  • 牛護心
2018-04-06 2571 瀏覽
北角尋LUNCH之旅今日黎到一間叫夏娃既餐廳第一次食呢間野 之前成日路過但冇食過間野個門口既裝修麻麻望落入面好黑咁午餐餐牌五十幾蚊 仲要係冇加一 價錢黎講都OK呀先黎個餐湯酸酸甜甜既味道正正常常 合格OK吉列炸蝦伴磨菇汁意大利粉我係叫咗呢個炸蝦意粉我覺得幾好味呀 對得住55蚊呢個價錢佢真係新鮮熱辣拎出黎先炸蝦都脆 意粉雖然唔係咩高級貴價意粉但佢個針都整得幾好 甜甜地既磨菇汁香腸拼盤同事既午餐賣相幾靚同事話唔錯幾好扒意大利啡菇漢堡配芥辣汁  田園沙律都係同事既午餐我直頭比佢吸引住我決定下次食呢個啦要佢話好味雞翼磨菇汁意粉呢個望落都唔錯我試過少少味啲汁係濃過我個碟既都好味既整體感覺唔錯可以再戰
北角尋LUNCH之旅今日黎到一間叫夏娃既餐廳

整體感覺唔錯
可以再戰
2018-03-15
2018-04-06 346 瀏覽
聽朋友講,最近北角開左間唔錯嘅新餐廳,有好正嘅脆豬手食,所以今日放工後就同中同黎試試!餐廳喺一條比較靜嘅巷子入面,環境唔錯,好適合三五知己黎聚一聚!Menu真係睇到我地花多眼亂,因為實在有太多野想試🤤 最後,喺老闆介紹下,我地叫左一支Rosé,一個小食拼盤同三個main course share! 呢支Rosé好易入口,飲落仲有果味,好好飲!跟住,食物都陸續上到。首先係小食拼盤,有鹽燒雞翼、洋蔥圈、煙三文魚多士同埋蕃薯薯條,超級豐富!最驚喜嘅係蕃薯薯條同煙三文魚多士,蕃薯薯條好甜好脆;煙三文魚好香,配埋芥末醬同埋好脆嘅多士好好味!😋跟住,我地又食左流心蛋carbonara 同埋 帶子龍蝦汁risotto。流心蛋配carbonara 好正好creamy👍🏻帶子龍蝦汁risotto 係用扇貝殼上的,賣相超靚😻。帶子好鮮味,龍蝦汁risotto味道夠濃,值得一試!🤤跟住主角終於到啦,係期待已久嘅德國脆豬手呀!!一咬落去,皮真係燒得超香超脆,而肉亦唔會太乾,食落仲好嫰,超級好食,果然冇介紹錯呀!仲要配埋兩款醬汁同埋我地至愛嘅蕃薯條,好正!😋😋😋食完豬手已經好飽,但係一餐又可以少得甜品呢 😛 睇

呢支Rosé好易入口,飲落仲有果味,好好飲!

流心蛋配carbonara 好正好creamy👍🏻

食完豬手已經好飽,但係一餐又可以少得甜品呢 😛 睇完甜品menu,我地叫左比較特別嘅柚子cheesecake同埋蘋果金寶cheesecake share。
兩款都幾好,柚子味好清新,apple crumble都好好味!

食完甜品就真係滿足哂啦!埋單都係每人200幾蚊,但係就可以試到咁多樣好味嘅食物同酒,性價比好高!👍🏻

我一定會再來的,期待試埋餐牌上其他野食!🤤
2018-04-04