2022-12-19 513 瀏覽
香港咁多間迴轉壽司我覺得最好食,就係壽司郎因為有啲係幾抵食!甜品做到非常之出色每次嚟到都會叫三文魚腩不過唔係次次都高質今次就普普通通有時啲三文魚腩會充滿魚油非常之好食😋其次,就係鍾意食原條海鰻係我喺香港來講食過算好食嘅鰻魚!唔係好多骨食落去又軟林林不過我都係日本食嘅,最好食🤣🤣今次叫咗幾個期間限定!最鍾意嘅一次期間,限定就係三文魚子加小柱下面有塊紫菜!真係好好食!唔知幾時會再出返😭嗰個好有鮮味!
香港咁多間迴轉壽司
我覺得最好食,就係壽司
因為有啲係幾抵食!
甜品做到非常之出色
每次嚟到都會叫三文魚腩
不過唔係次次都高質
今次就普普通通
有時啲三文魚腩會充滿魚油
非常之好食😋
其次,就係鍾意食原條海鰻
係我喺香港來講食過算好食嘅鰻魚!
唔係好多骨
食落去又軟林林
不過我都係日本食嘅,最好食🤣🤣
今次叫咗幾個期間限定!
最鍾意嘅一次期間,限定就係
三文魚子加小柱下面有塊紫菜!
真係好好食!唔知幾時會再出返😭
嗰個好有鮮味!
2022-12-05 526 瀏覽
今日WFH lunch去咗壽司郎諗住無咩人點知都要等三個字左右上次已經試咗幾款期間嘢 最好食都係紅瞳赤鯥~紅瞳赤鯥|$27魚皮燒過之後好香魚油味加埋魚肉夠晒肥美 堅好食🤤海膽紫菜包|$27今日啲海膽麻麻 雖然未到臭 但都唔係好新鮮 一patpat咁銀帶鯡|$12呢個唔錯 $12嚟講性價比極高 可以一戰巴斯克烤芝士蛋糕(復活)|$27呢個我記得上次限定menu都有 上次食係驚為天人但呢次無上次咁驚艷個皮無燶燶地焦香嘅感覺不過個蛋糕都好creamy 好濃cream cheese味👍只係有對比有傷害 上一轉嗰隻實在太出色埋單兩個人好似500左右 食咗好多碟紅瞳赤鯥🤤
今日WFH lunch去咗壽司郎諗住無咩人
點知都要等三個字左右

上次已經試咗幾款期間嘢 最好食都係紅瞳赤鯥~

紅瞳赤鯥|$27

2022-12-05
紅瞳赤鯥
巴斯克烤芝士蛋糕
2022-12-02 344 瀏覽
壽司郎 - 黃大仙又可以食壽司郎,今次就選擇左去到黃大仙呢間分店。呢間分店距離黃大仙地鐵站出口大約5分鐘的路程,非常的方便。由於較早時間在網上預約左,所以按照時間到分店報到返,大約等多五分鐘就有得入去。青森產帆立貝 $12島原和牛 $27三文魚 $17 三文魚腩 $12其中今期壽司郎推介的「青森產帆立貝 」、「島原和牛」好似幾吸引,帆立貝的味道不太濃郁而且帆立貝的外貌不原整有點扣分。至於和牛的牛味都幾香油脂感都幾重,味道不錯,值得一試。當然都唔小得叫返碟三文魚,壽司郎的三文魚壽司的魚肉及油脂感都較三文魚腩壽司重同厚身,所以三文魚壽司比較好食,果然價錢反映返食物既質素。蝦三味 $17原條鰻魚 $27蝦三味同原條鰻魚係每次到壽司郎必點既壽司,無論價錢、味道都很有滿足感。特別是將原條鰻魚放入口的飽滿感,非常滿足牛乳雪糕 $17卡達拉娜 $22最後當然要叫返啲甜品食下,壽司郎必叫的卡達拉娜,表面甜甜的焦糖及底層的厚實的蛋層非常濃郁,非常好食。另外,就係叫左一杯牛乳雪糕,再配埋官方隱藏食法,加綠茶粉,牛乳雪糕本身已經很香滑,加埋啖啖的綠茶粉變成綠茶雪糕,兩種食法都很好食,見意食到中途再落綠茶粉,
壽司郎 - 黃大仙

蝦三味 $17

原條鰻魚 $27

牛乳雪糕 $17
卡達拉娜 $22

最後當然要叫返啲甜品食下,壽司郎必叫的卡達拉娜,表面甜甜的焦糖及底層的厚實的蛋層非常濃郁,非常好食。另外,就係叫左一杯牛乳雪糕,再配埋官方隱藏食法,加綠茶粉,牛乳雪糕本身已經很香滑,加埋啖啖的綠茶粉變成綠茶雪糕,兩種食法都很好食,見意食到中途再落綠茶粉,可以食到原味之餘也可以綠茶味,又好玩又好食,值得推介。
2022-11-17 399 瀏覽
每次去都一定會食炙燒芝士鮮蝦同北寄貝,今次又試左幾款新品~🐙長崎產魷魚鬚天婦羅$17比較普通,就係好普通既魷魚鬚天婦羅,皮還皮鬚還鬚,有4件,好搞笑每條魷魚都無鬚鬚最尖個個位🤣🤣🥔黃金脆薯$12每次點都一定係超級熱辣辣,係幼身帶皮薯條,如果有埋沙律醬就perfect 🦀松葉蟹軍艦$17蟹膏好大篤,仲有小小蟹絲係旁邊,唔知蟹膏太水,唔係人人中意,我就試一次夠Lu~~🐟長崎產炸池魚$17好厚完全遮住左舊飯,但只係炸漿厚炸,魚肉就大約好似拉麵店鳴門卷既厚度,小小似大x樂早餐魚柳但係薄版🦀炸軟殼蟹$27有半隻軟殼蟹,唔會淨係得個殼,炸軟殼蟹多數一咬就成口油,今次有驚喜無油不特止,仲要食到蟹肉同蟹膏🥹,加埋沙律醬同蟹子,唔會好乾🫰🏻🍇提子味雪葩$12上次蜜瓜味好一般,今次提子味就似Hi-chew提子糖既味 ,好甜太過甜,應該唔會再試其他味lu~今次既新品無咩驚喜~不過價錢又唔貴試下都好🫣期待下次新品
每次去都一定會食炙燒芝士鮮蝦同北寄貝,今次又試左幾款新品~

🐙長崎產魷魚鬚天婦羅$17

提子味雪葩

今次既新品無咩驚喜~不過價錢又唔貴試下都好🫣期待下次新品
炸軟殼蟹
2022-10-14 589 瀏覽
之前食過壽司郎嘅巴斯克芝士蛋糕覺得好好味,今次見到佢又有新出嘅究極巴斯克烤芝士蛋糕,專乘黎試一試。 面頭有一層脆脆嘅焦糖,慕絲部分帶少少酸,加埋芝士蛋糕部分,整體都好滑。但我最愛都係舊版巴斯完芝士蛋糕。
2022-09-19 687 瀏覽
📍Hong Kong📍#壽司郎我地去食壽司啦,香港迴轉壽司仲有幾多間呢?今次就帶大家去排得最耐既一間,睇下究竟值唔值得排咁耐!🤨每個月都有唔同既期間限定!中意食壽司既我其實有啲怕食生野🫣所以今次主要介紹熟食同炙燒既款式比大家!1. 茶碗蒸每次黎到必點!🤩呢個茶碗蒸超級足料,以前食開元X壽司得粒蝦同冬菇。呢個入邊有扇貝、蝦、冬菇、毛豆、雞肉、魷魚!會唔會太豐富🤤2. 炙熱芝士三文魚壽司又中意食三文魚又怕食生野,必推呢款比大家!三文魚配上芝士係表現燒左幾下,唔會太生又唔會太熟,配合上芝士奶香奶香。😋3. 原味卡達拉呢個係我最愛既甜品之一,一個好似慕絲口感既甜品,表面會散上砂糖火燒左一層焦糖。味道好似食緊焦糖布丁🍮,原味有淡淡雲尼拿香味,反轉個底都見到黑色點點既雲尼拿籽。有時期間限定會出奶茶味、芝士味、牛奶味。但我都係深愛原味。🥰壽司郎,前前後後都黎左香港三年啦!宜家港九新界,好多地方都有分店。我都去過唔少分店食過一陣比個值得去既分店比大家睇下,睇下大家同我心中排名一唔一樣。💛1.舊佐敦店 (雖然拆左一段時間但永遠排名第一,最有質素既一間)2.坑口店3.藍田店唔建議去黃大仙店🫥員工服務態度同
📍Hong Kong📍

#壽司

1. 茶碗蒸

2. 炙熱芝士三文魚壽司

3. 原味卡達拉

2.坑口店
3.藍田店

唔建議去黃大仙店🫥員工服務態度同其他分店比差太遠,有客人離座但員工圍爐傾偈唔係執枱比客人入。🤷🏼‍♀️ 食物一般般每次見到啲壽司個魚生都跌晒落黎。衛生又唔好,去過幾次一係枱抹唔乾淨一係櫈又三文魚子。

💰價錢: HKD $ 100-200/ Per One

😋味道: ❤️❤️❤️❤️🖤

📍地址:
坑口: 將軍澳常寧路2號TKO Gateway西翼1樓W101A號舖
紅磡: 紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G10號舖
荔枝角: 長沙灣長沙灣道680號麗新商業中心地下G38號舖
黃大仙: 黃大仙龍翔道110號豪苑G3樓翔盈里5號舖
樂富: 樂富聯合道198號樂富廣場UG1樓L109號舖
屯門: 屯門屯順街1號屯門市廣場1期2樓2192-2193號舖
旺角: 旺角彌敦道628號瓊華中心地庫
上環: 上環德輔道中199號無限極廣場2樓201號舖
藍田: 藍田啓田道50號啓田商場2樓208號舖
葵芳: 葵芳興芳路223號新都會廣場1樓176-177號舖
大埔: 大埔安邦路9號大埔超級城B區1樓128號舖
天水圍: 天水圍天華路30號T Town South地下SG17號舖
荃灣: 荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3層301-302號舖
寶琳: 將軍澳貿業路8號新都城中心三期2樓201-202號舖
元朗: 元朗青山公路249-251號元朗廣場3樓341-348號舖

#hongkong#hkfoodie#hkig#foodgasm#foodphotography#hkfoodblogger #hongkong
2022-09-06 555 瀏覽
壽司郎開左都好一段時間,但每一次唔係太多人排隊就係排到都已經last order最終放棄,所以一直都未有機會去試下!今次閒日下午大約3點左右去到,估唔到都要等約20分鐘,還好餐廳入邊有椅子可以坐住等,所以都唔會等得太攰入邊有三張長椅,方便一家大細/長者坐住等,呢個值得一讚!而我地今次一行兩人被安排坐到卡位都幾好,因為如果坐一直排開果邊位個空間較窄同埋無靠背都會坐得無咁舒服呢!兩個人試得唔多款,點左熱食、炸物同幾款壽司🍣女士唔太大食既話份量應該尚可,但如同行有男士既話應該要食好多碟先夠,加上店內肉類既選擇唔多,男士就真係少d野㨂了要讚既係呢度既自助落單真係好方便,同埋好快就有食物係輸送帶送到,而且每張枱枱面都有唔同既醬油可以選擇不過個人來講覺得呢度就真係幕名而來試一次就夠了,唔夠得呢度特別同埋好食到要排哂長龍係咁等去食。

入邊有三張長椅,方便一家大細/長者坐住等,呢個值得一讚!

2022-07-04
下午茶
2022-09-04 408 瀏覽
📍壽司郎今年係壽司朗既創業三週年!知道八月份會有限定既新品😋當然要捉緊尾巴去試試!呢間店由黃大仙站行過去都要八分鐘左右,今日咁岩朋友早到,五點三拎左飛,大概六點就有得食👏🏻‼️溫馨提示‼️用餐時間為60分鐘,如果想坐低傾計傾耐啲既朋友仔就可能未必適合啦😣🙏🏻🍣1️⃣極上厚切長鰭大吞拿魚腩因為我本身好鐘意食吞拿魚,呢款好新鮮😋忍唔住要叫多一碟!🍣2️⃣富山灣岩瀨漁港產日本玻璃蝦呢款有驚喜😍玻璃蝦配埋三文魚籽一齊食就多左份油香🤩🍣3️⃣醬烤日本產帆立貝呢款都不錯!略嫌面頭唔夠多醬😣多番啲醬會更濃味!🍣4️⃣灸燒三文魚田樂味增我鐘意食呢款😋面頭既味增有點甜亦有點咸,加埋醬汁食就令到三文魚無咁膩,我地又係叫左每人兩件🤫🍣5️⃣甜蝦軍艦甜蝦既上面擺左啲類似沙律醬既汁😋味道好夾!🍣6️⃣松葉蟹軍艦呢款一次食晒蟹肉同蟹膏,都係好鮮味!愛膏者必吃🤣🍣7️⃣鮮蝦牛油果卷呢款係熟蝦配牛油果🥑😋唔食生蝦既朋友仔食呢款就岩啦🤩🍮8️⃣蜂蜜牛油味卡達拉娜個人黎講最期待呢個甜品!本身以為佢會有Calbee既包裝袋裝住,但點知黎到之後無😣係有少少失望!個人黎講會鐘意食原味多啲🤣
📍壽司

‼️溫馨提示‼️

🍣1️⃣極上厚切長鰭大吞拿魚腩
因為我本身好鐘意食吞拿魚,呢款好新鮮😋忍唔住要叫多一碟!

🍣2️⃣富山灣岩瀨漁港產日本玻璃蝦
呢款有驚喜😍玻璃蝦配埋三文魚籽一齊食就多左份油香🤩

🍣3️⃣醬烤日本產帆立貝
呢款都不錯!略嫌面頭唔夠多醬😣多番啲醬會更濃味!

🍣4️⃣灸燒三文魚田樂味增

🍣5️⃣甜蝦軍艦
甜蝦既上面擺左啲類似沙律醬既汁😋味道好夾!

🍣6️⃣松葉蟹軍艦
呢款一次食晒蟹肉同蟹膏,都係好鮮味!愛膏者必吃🤣

🍣7️⃣鮮蝦牛油果卷
呢款係熟蝦配牛油果🥑😋唔食生蝦既朋友仔食呢款就岩啦🤩

🍮8️⃣蜂蜜牛油味卡達拉娜

2022-08-20 501 瀏覽
壽司郎 -黃大仙店第一次去壽司朗黃大仙既分店,跟google map行….結果行左個好大好大既圈….其實A/E出口係同一個位置,同埋一出A出口向左直行大幾3-4分鐘就到。今次食壽司朗主要係因為「香港三週年創業祭」而黎,要拜訪一下人氣爆燈既蜂蜜牛油味卡達拉娜。去到壽司郎一如以往都係好大人排隊等位。蒸蛋、原條鰻魚、蝦三味、三文魚$12 極上厚切長鰭大吞拿魚腩、特盛蔥花吞拿魚軍艦、$17特盛天婦羅小往軍艦第一轉叫左幾款三週年祭的主打,同一啲平時都會叫既壽司同食物,特盛蔥花吞拿魚軍艦真係非常抵食,爆滿既吞拿魚蓉真係非常滿足,其他的壽司都係正常發揮同好新鮮$17蟹肉忌廉可樂餅蟹肉忌廉可樂餅滿滿的忌廉蓉,每啖都滿滿的蟹肉味忌廉,加上脆脆外皮非常香口$22 蜂蜜牛油味卡達拉娜終於黎到主打重頭戲,蜂蜜牛油味卡達拉娜,真係做到同薯片的味道一樣,很香的蜂蜜牛油味,配上厚實的卡達拉娜口感很好,加上佢整左個細細個既袋仔非常可愛。
壽司郎 -黃大仙店

蒸蛋、原條鰻魚、蝦三味、三文魚

$17蟹肉忌廉可樂餅

$22 蜂蜜牛油味卡達拉娜

2022-08-15
2022-07-22 428 瀏覽
又來幫襯壽司郎啦~淨係食過3間壽司郎黃埔、黃大仙同大埔 黃大仙係三間入面最快可以入座嘅一間 當時起碼12:00左右去攞飛 等半粒鐘多少少就可以入去食嘢啦 其他分店起碼最少要等個幾鐘食咗好多種壽司🍣太多就費事羅列出嚟啦~🤣壽司入面覺得花之戀 最好味😋叫咗個烏冬 炸薯條🍟 仲有原味軟雪糕🍦重點一定要講一講個雪糕❗️❗️❗️通常網上面 見到好多人都係加豉油去食個雪糕🍦不過我就鍾意加綠茶粉去食 變成抹茶味雪糕都幾好味㗎 建議一定要試下 我次次去都會食㗎🖤
又來幫襯壽司郎啦~淨係食過3間壽司

不過我就鍾意加綠茶粉去食 變成抹茶味雪糕

都幾好味㗎 建議一定要試下 我次次去都會食㗎🖤

• 原味雪糕  +綠茶粉
2022-07-19 420 瀏覽
之前食過佐敦店壽司郎,今次再試黃大仙分店。但今次大失所望自己本身都好鐘意食壽司,每次都會食好多 但今次就食唔多。主要試食左幾款當時限定壽司。松阪和牛壽司  ----------- $27肉質一般,無咩特別。拖羅壽司 -------------- $27同之前係佐敦個間既差太遠了, 肉質唔夠肥美, 見到既時候仲以為係未熟既豬腩肉針魚 ------------$17鹽漬筋子  -------------$17新鮮程度一般,太鹹炙燒赤鯥  ---------------$17帆立貝壽司  ---------------$27螢光魷魚壽司  --------------$??原條鰻魚壽司  ---------------$22海膽壽司  -------------------$??
之前食過佐敦店壽司郎,今次再試黃大仙分店。但今次大失所望
自己本身都好鐘意食壽司,每次都會食好多
 但今次就食唔多。主要試食左幾款當時限定壽司
松阪和牛壽司  ----------- $27
松阪牛壽司

肉質一般,無咩特別。
拖羅壽司 -------------- $27
拖羅壽司
拖羅壽司

針魚 ------------$17
鹽漬筋子  -------------$17
新鮮程度一般,太鹹
炙燒赤鯥  ---------------$17

帆立貝壽司  ---------------$27

螢光魷魚壽司  --------------$??

原條鰻魚壽司  ---------------$22

海膽壽司  -------------------$??
2022-06-29
2022-06-14 371 瀏覽
今期去壽司郎都有唔少限定壽司,其中我覺得一定要食既就係縞鰺,魚肉非常新鮮,食落口的的確確食到魚既甜味,係高質既魚生。另外,鹽漬筋子都好值得品嘗,筋子大粒而且味道鮮濃,唔洗點醬油都可以。特別一定要食當然就係期間限定白桃芭菲,白桃肉香氣四溢,清甜而不膩,有白桃味軟雪糕同雪芭兩款,軟雪糕creamy軟滑,雪芭清爽可口,實在係好味。
下午茶
等咗咁耐,終於可以試到壽司郎,一心諗住搵一間冇咁多人嘅,可以排到,就去到黃大仙呢間。攞咗飛之後,去咗商場行吓街,個零鐘之後返到去啱啱好。重有兩張枱就到。一開始好興奮咁叫嘢食,然後嘢食都好快來,每一台有自己嘅專屬路軌,嘢食會自動送到。但係呢個時候就發現,真係好嘈,有小朋友叫聲,大朋友既笑聲,可能其實都坐得好密,環境好應聲,呢個時候店員仲會嗌咪,講一大段嘢,然後林尾叫你用餐愉快。真係好嘈,頭都痛!好趕返嘢食啊,飯太淋,我未試過食壽司,每一舊啲飯都會黐住隻碟,啲飯粒係壓實咗喺碟度,而且啲刺身好乾,起晒紋。🥲全晚最驚喜竟然係$12一碟既炸薯條🍟。😂究竟係好事定壞事?而令我覺得好食嘅就係佢個原味雪糕🍦🈲唔係好吸引到我再去,最多俾多次機會,去第二間試下完推薦度(10👍🏻滿):5👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):7⭐️環境(10⭐️滿):4⭐️賣相(10⭐️滿):5⭐️味道(10⭐️滿):5⭐️價錢(10⭐️滿):7⭐️服務(10⭐️滿):7⭐️地點(10⭐️滿):6⭐[壽司郎 (黃大仙)]地址:黃大仙龍翔道110號豪苑G3樓翔盈里5號舖#日本美食#日式#壽司 #黃大仙 #壽司郎#晚餐 #晚餐吃什麼 #晚餐時

全晚最驚喜竟然係$12一碟既炸薯條🍟。😂究竟係好事定壞事?
而令我覺得好食嘅就係佢個原味雪糕🍦

🈲唔係好吸引到我再去,最多俾多次機會,去第二間試下

推薦度(10👍🏻滿):5👍🏻
地點(10⭐️滿):6⭐

壽司郎 (黃大仙)]
地址:黃大仙龍翔道110號豪苑G3樓翔盈里5號舖

#日本美食#日式#壽司 #黃大仙 #壽司

#晚餐 #晚餐吃什麼 #晚餐時間 #dinner #dinnerideas #dinnerrecipes #dinnertime #dinnertonight #foodiehk #foodiegram #foodiehkig #foodies #foodiesofinstagram #winsomelai
2022-05-06 306 瀏覽
雖然小編鍾意食日本嘢,但由於日本嘢真喺唔平嘅關係,有時都要食啲平民版日本菜過下口癮!餐餐omakase真喺應乎唔嚟🥹雖然小編好想….嚟到黃大仙嘅壽司郎,第一次喺壽司郎點熱食,叫咗個春季限定嘅「濃厚蟹拌麵」$32!嘩,細碗到呢😂好似葵廣啲撈面咁少碗麵好多汁,食唔出係咩汁😂不過面頭有好多蟹肉🦀都Ok嘅另外叫咗個同樣春季限定嘅「炸水牛芝士」$17!??? 食落就一般般最後都喺食返壽司😂生食比熟食好食好多下次嚟壽司郎,唔會再叫熟食了🫣食到超飽,下午茶連晚餐,兩個人埋單都係$500蚊左右💸抵食呀!📍黃大仙龍翔道110號豪苑G3樓翔盈里5號舖
餐餐omakase真喺應乎唔嚟🥹雖然小編好想….

碗麵好多汁,食唔出係咩汁😂不過面頭有好多蟹肉🦀都Ok嘅
最後都喺食返壽司😂生食比熟食好食好多
下次嚟壽司郎,唔會再叫熟食了🫣

📍黃大仙龍翔道110號豪苑G3樓翔盈里5號舖
2022-04-18 364 瀏覽
取票連等侯要足足三個鐘才能安排入座,要食一餐壽司郎真係談何容易。但見等候者男女老幼都有,果然喺香港人好熱愛壽司🍣。今個春季期間限定是一些普遍的三貫盛,沒什麼太特別之處,比較抵食係個人氣三貫,平時一個帆立貝都要$22,宜家三樣(帆立貝、赤蝦、三文魚)$39新試了個炸水牛芝士,芝士味超濃,但份量少唔太抵食。最愛當然是壽喜燒牛壽司,燒牛肉香氣逼人加上壽喜燒汁,十分juicy。
但見等候者男女老幼都有,果然喺香港人好熱愛壽司🍣。

新試了個炸水牛芝士,芝士味超濃,但份量少唔太抵食。

2022-04-17