2023-02-21 173 瀏覽
今日lunch同個friend行開長沙灣,突然話想食壽司,就去左麗新商業中心既壽司郎,可能性價比比較高,所以去到都排哂長龍,不過都比平時繁忙時間人小架啦,等三十張枱左右,等左40分鐘終於入到,環境服務就唔講啦,直接講食物啦,佢可以用平板電腦點餐,亦有迴轉壽司比人拎,電腦落order 都快,幾分鐘就送到,不過每次只能叫4樣野,我重點推介係蟹肉茶碗蒸同淺炸天然黑鮪大吞拿魚腩,個蟹肉茶碗蒸夠哂熱,蛋又蒸得夠滑,蟹肉份量足夠,入面仲有其他配料,非常好食,而個大吞魚腩就口感肥美啖啖肉,其他食物我覺得極體新鮮,咁既質素咁既價錢,唔怪之得大排長龍啦,不過以同類迴轉壽司相比真係算高質
2023-02-20
2023-02-17 122 瀏覽
間唔時都會去下壽司郎睇下有乜野新野食今次佢做蟹祭壽司郎仍然係排隊排到癲😮‍💨拎完飛好快就截埋 想食都無2粒座後入座已經係差唔多9點🙄搞到最想食既松葉蟹腳都賣哂 食唔到🥲推薦度:3.5/5🍴特大水煮松葉蟹配紅楚蟹伴蟹膏食唔到松葉蟹腳,就一定要食哩個松葉蟹腳真係好有蟹味😋伴蟹膏亦都好有海鮮味,哩個正👍🏻🍴紅楚蟹押壽司紅楚蟹既蟹膏值得食,但係佢d蟹肉可能唔係大大條,所以要整蟹肉碎既壽司,而哩個蟹肉碎既口感麻麻,好似有渣咁,而且蟹味亦都無乜🍴松葉蟹肉海苔包松葉蟹肉很好ok,所以海苔包都唔錯🍴特製軟殼蟹卷大件同埋d料夾埋一齊好好味,好多層次,滿足既感覺,係軟殼蟹卷既標準味道🍴濃厚蟹伴麵好濃郁,不過似係濃厚蝦多過蟹😂😂唔理係蝦定蟹既話,其實係好味既🍴生朱古力慕絲蛋糕朱古力味夠濃,夠滑,好味
間唔時都會去下壽司郎睇下有乜野新野食
今次佢做蟹祭
壽司郎仍然係排隊排到癲😮‍💨
拎完飛好快就截埋 想食都無
2粒座後入座已經係差唔多9點🙄
搞到最想食既松葉蟹腳都賣哂 食唔到🥲

推薦度:3.5/5

🍴特大水煮松葉蟹配紅楚蟹伴蟹膏
食唔到松葉蟹腳,就一定要食哩個
松葉蟹腳真係好有蟹味😋伴蟹膏亦都好有海鮮味,哩個正👍🏻

🍴紅楚蟹押壽司

🍴松葉蟹肉海苔包
松葉蟹肉很好ok,所以海苔包都唔錯

🍴特製軟殼蟹卷

🍴濃厚蟹伴麵

🍴生朱古力慕絲蛋糕
朱古力味夠濃,夠滑,好味

Intro: 除左喺壽司郎叫左芝士蛋糕同抹茶蕨餅芭菲,仲叫左價格好吸引嘅千層蛋糕,原來價錢都只係22蚊,真係冒住中伏嘅心態去試架~___________________🍽 千層蛋糕💰 22 ⭐️ 7.5/10✍🏻 千層蛋糕嘅大少適中,係賣相扁左少少✍🏻 數過應該有16層皮,每塊皮嘅厚度適中✍🏻 cream嘅分配適中,食落唔會太肥膩✍🏻 雖然唔算好好食,但22蚊嘅價錢真係好平,因為千層蛋糕嘅工序好花心機同時間___________________🏠 sushiro📍 荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3層301-302號舖⭐️ 8/10 (甜品)___________________
Intro:
🍽 千層蛋糕
💰 22 ⭐️ 7.5/10
✍🏻 千層蛋糕嘅大少適中,係賣相扁左少少
✍🏻 數過應該有16層皮,每塊皮嘅厚度適中
✍🏻 cream嘅分配適中,食落唔會太肥膩
🏠 sushiro
📍 荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3層301-302號舖
⭐️ 8/10 (甜品
2022-12-16 390 瀏覽
想了很久應否出這個月經post(因11月的期間限定沒什麼特別),最後還是忍不住要講幾句。🐠日本產醬漬鯖魚海苔包:來了一件沒紫菜的特別版,吃起來略鹹。🍣北海道產海櫻鱒:肥美的產品,17元1碟來說可收貨了。🐟日本產鹽漬沙甸魚:鹹、腥,狂飲茶無誤。🍇提子雪芭:沒有藥水味的,吃起來都頗滿足,且感覺可沖走剛才的鹹腥味。(不過朋友不停說donki有售)。除了以上的期間限定產品外,想說小妹吃了1碟(腥味濃的)日本產池魚和性價比頗高的貝3味。就這樣!大家不要再說小妹是盲撐壽司郎了。

🍣北海道產海櫻鱒:肥美的產品,17元1碟來說可收貨了。

🐟日本產鹽漬沙甸魚:鹹、腥,狂飲茶無誤。

就這樣!大家不要再說小妹是盲撐壽司郎了。
今日同🤴🏻去長沙灣買野,諗住唔係旺區,壽司郎應該唔使等位掛,但都要等半個鐘🕰!😅😅~~~昆布漬比目魚~~~中間加咗塊紫蘇葉食落有啲怪怪地但可以接受😅😅~~~豚肉味噌湯烏冬~~~烏冬未夠入味,味噌湯OK,好細塊嘅豚肉😚😚~~~大切油甘魚配鮟鱇魚肝~~~好厚嘅油甘魚,一啖食唔曬😋😋~~~壽喜燒牛扒~~~壽喜燒汁鹹鹹甜甜,但牛肉偏乾😗😗~~~海鰻~~~$12有兩貫,鰻魚肉質軟身,沒有用好多醬汁已經有好香嘅鰻魚味,🤴🏻叫左兩碟🤩🤩~~~雪花和牛雙味~~~好大塊嘅和牛片,但嚼多幾下我同🤴🏻都覺得有陣火腿味出咗嚟😂😂~~~紅瞳赤(魚坴)~~~炙燒過油脂強勁,配埋厚厚嘅肉,絕☺️☺️~~~八爪魚壽司~~~正常擦子膠質地,味道OK😀😀~~~炙燒牛舌~~~又大又厚嘅牛舌十分驚喜,🤴🏻就覺得非常好😁😁~~~玉子燒~~~甜甜嘅玉子燒,勝在保留返蛋嘅原味😁😁~~~松葉蟹軍艦~~~蟹膏味好出,但略嫌遮蓋左蟹肉嘅味道😇😇~~~日本銀帶鯡天婦羅~~~非常脆口有惹味,記得要趁熱食🥰🥰~~~巴斯克烤芝士蛋糕~~~超軟熟嘅芝士蛋糕,比起其他質地更加柔軟😝😝原來同老公對上一次食壽司郎已經差唔多一年前,仲keep到水準🥳🥳最後買
~~~昆布漬比目魚~~~
中間加咗塊紫蘇葉食落有啲怪怪地但可以接受😅😅

~~~豚肉味噌湯烏冬~~~
烏冬未夠入味,味噌湯OK,好細塊嘅豚肉😚😚

~~~大切油甘魚配鮟鱇魚肝~~~
好厚嘅油甘魚,一啖食唔曬😋😋

~~~壽喜燒牛扒~~~
壽喜燒汁鹹鹹甜甜,但牛肉偏乾😗😗

~~~海鰻~~~

~~~雪花和牛雙味~~~

~~~紅瞳赤(魚坴)~~~
炙燒過油脂強勁,配埋厚厚嘅肉,絕☺️☺️

~~~八爪魚壽司~~~
正常擦子膠質地,味道OK😀😀
~~~炙燒牛舌~~~
又大又厚嘅牛舌十分驚喜,🤴🏻就覺得非常好😁😁
~~~玉子燒~~~
甜甜嘅玉子燒,勝在保留返蛋嘅原味😁😁

~~~松葉蟹軍艦~~~
蟹膏味好出,但略嫌遮蓋左蟹肉嘅味道😇😇
~~~日本銀帶鯡天婦羅~~~
非常脆口有惹味,記得要趁熱食🥰🥰

~~~巴斯克烤芝士蛋糕~~~
超軟熟嘅芝士蛋糕,比起其他質地更加柔軟😝😝

最後買單時仲用印花換咗個File😛😛
2022-12-06
$141.5 (下午茶)
2022-11-29 290 瀏覽
終於搵左一晚去試下呢間久仰大名既壽司郎,18點15分左右拎左飛,都要等到差唔到成20點先有得入座,果然大家都好鐘意食壽司郎🤣🤣不過我同朋友都唔係幾食生野,所以我地主攻鰻魚、蝦同蟹柳🤣,當然唔少得薯條!壽司郎啲薯條真係好香脆好好食😍😍唔怪得壽司郎會有薯條郎之稱!我地都忍唔住食左兩碟😋雖然我地唔食生野,但佢都有好多熟食壽司選擇,鰻魚/蝦都有幾款,所以唔食刺身/生野既人都有好多選擇👍🏻👍🏻整體黎講壽司郎唔算太貴,食品質素都唔差,如果唔洗等咁耐都食得過既🤣但真係因為等候時間太耐了,如果下次可以唔洗等既話都會想去再試多一次👍🏻

難得妹在壽司郎食完下午茶後幫我取票,我才可來吃晚餐,由取票時間到我的入座時間,幾乎要2小時!適逢壽司郎進駐香港三週年,「三週年創業祭」就是將過往人氣度🔥極高的商品再度推出,讓大家品嚐!個人最喜歡的必然要數雪花和牛雙味,這款也是10款人氣商品之一!即使在不同分店吃,都能嚐到這款壽司的美味~~雪花和牛雙味,一款是黃芥末,另一款是蔥花醬油。雪花和牛質感軟嫩,帶淡淡的牛味,蔥花醬油的味道沒黃芥末那麼嗆。但價格就比初時貴了十多元啊~~極上厚切長鰭大吞拿魚腩,白雪雪的以為味道較淡,但一入口就滿口吞拿魚香,魚香及脂肪比例恰到好處,很好吃!!人氣壽司中,還嚐了千葉縣產金目鯛、赤烏賊雙味(生・灸燒)、富山灣岩瀨漁港產日本玻璃蝦及特盛天婦羅小柱軍艦,味道不錯,但不算令人驚豔!另有幾款壽司是個人比較推介,包括首次嚐的縞鰺,縞鰺有「幻之魚」之稱,味道鮮甜得來,又帶有豐富魚油。小肌,名字幾特別,所以點了一件試試。小肌的肉質細嫩,味道鮮美。查看之下,才知道小肌壽司的品質優劣能衡量一家壽司店的好壞。另外,就是一直愛吃的帆立貝壽司及松葉蟹軍艦。日本產原隻帆立貝大隻又鮮甜;松葉蟹軍艦有蟹肉又有蟹膏,蟹膏夠多夠濃郁,一吃

雪花和牛雙味
極上厚切長鰭大吞拿魚腩
特盛天婦羅小柱軍艦
縞鰺
小肌
日本產原隻帆立貝

松葉蟹軍艦
另外,就是一直愛吃的帆立貝壽司及松葉蟹軍艦。日本產原隻帆立貝大隻又鮮甜;松葉蟹軍艦有蟹肉又有蟹膏,蟹膏夠多夠濃郁,一吃就滿口蟹的甜味,令人滿足!!
蜂蜜牛油味卡達拉娜
壽司郎的甜品卡達拉娜是最受歡迎的一款,藉著三週年創業祭與Calbee聯乘,推出蜂蜜牛油味卡達拉娜。一入口充滿牛油香及蜂蜜甜味,加上脆脆的焦糖表層,冰凍又甜蜜!

蜜瓜味雪葩
蜜瓜味雪葩,蜜瓜味香,又不會過甜,$12個都算抵食~~

十款人氣之作中的都嚐了超過一半款式,另嚐了一些未試過的,滿足的捧著飽肚離去~~
2022-08-13
雪花和牛雙味
極上厚切長鰭大吞拿魚腩
縞鰺
日本產原隻帆立貝
松葉蟹軍艦
蜂蜜牛油味卡達拉娜
2022-11-12 402 瀏覽
.😜每個月去試吓壽司郎嘅新品已經成為習慣。🥶但係我哋就覺得今次嘅嘢食味道不過不失,冇乜驚喜。.#牛奶布甸配焦糖醬 👅6.5/10 $22🍮布丁嘅質地比較實淨,奶味唔夠香濃,焦糖醬亦都冇乜焦香味。🐮不過一杯嘅份量都幾大。.#日本產鹽漬沙甸魚 👅8/10 $12🐟極重魚味,唔鍾意食魚嘅朋友應該會覺得佢好腥,🤪不過小編就幾鍾意佢隻味。.#日本產醬漬鯖魚海苔包 👅6.5/10 $12✨食落去鹹鹹甜甜,冇乜特別嘅味道,不過紫菜係唔脆嘅。.#長崎產魷魚鬚天婦羅 👅5.5/10 $17🥶雖然炸衣幾脆,但係一咬落去就同入邊嘅魷魚酥即刻分離。😂入邊嘅魷魚冇乜味,整體食落去有少少奇怪。.#究極巴斯克烤芝士蛋糕 👅9/10 $27之前已經介紹過呢個好鍾意食嘅芝士蛋糕!🤪💕今次再食依然都係咁好味!好濃郁嘅芝士味加埋上面嘅焦糖邪惡double up。🤣不過唔知係咪心理作用好似覺得佢細份咗~.🥶整體來講我哋就覺得今次11月壽司郎嘅新品質素一般般,雖然唔係伏,但係就唔會特別想再去特登食佢嘅期間限定。😜唯有期待下一個月啦!.
#牛奶布甸配焦糖醬 👅6.5/10 $22
#日本產鹽漬沙甸魚 👅8/10 $12
#日本產醬漬鯖魚海苔包 👅6.5/10 $12
✨食落去鹹鹹甜甜,冇乜特別嘅味道,不過紫菜係唔脆嘅。
#長崎產魷魚鬚天婦羅 👅5.5/10 $17
#究極巴斯克烤芝士蛋糕 👅9/10 $27
考驗你排隊耐性的超人氣日本連鎖壽司店________________________小編等左90分鐘先有得食,餓到傻了😭😭😭食評:三文魚壽司:肥美新鮮,魚油豐腴。特選中吞拿魚腩壽司:中吞拿魚腩嘅油脂比例豐富,性價比超高。花之戀:好大粒嘅花之戀茶碗蒸:好大杯,而且入面好足料。😂😂太肚餓了,等得太耐無點影相:(
考驗你排隊耐性的超人氣日本連鎖壽司

________________________
小編等左90分鐘先有得食,餓到傻了😭😭😭

食評:

三文魚壽司:肥美新鮮,魚油豐腴。
特選中吞拿魚腩壽司:中吞拿魚腩嘅油脂比例豐富,性價比超高。
花之戀:好大粒嘅花之戀
茶碗蒸:好大杯,而且入面好足料。

😂😂太肚餓了,等得太耐無點影相:(

• 茶碗蒸
2022-10-14 617 瀏覽
「食慾之秋」,試左新品,賣相同味道都少少失望。特大水煮松葉蟹配紅楚蟹拌蟹膏 $39水煮食出原味,好大件好鮮甜,蟹味都濃,配埋蟹膏連紅楚蟹肉,味道好濃郁。炙燒紅葉鯛 $22微微彈,魚味清淡幾清爽,但比較腥,上面d酸酸地jelly幾夾魚味。生七味漿漬長鰭吞拿魚 $12個七味漿味好重,幾辣幾重味帶少少香,但食唔到吞拿魚味。北海道產沙甸魚天婦羅 $12估唔到咁好味,炸左之後更有魚脂香,肉質唔會鞋,魚味都好濃,反而唔會太腥。北海道產秋刀魚 $17秋刀魚都肥美甘香,魚味偏重都幾正,而且肉質鮮嫩,係好多細骨口感唔夠好。秋鰹魚腩 $17好瘦唔似腩位,口感味道似赤身,同埋都幾腥又無咩魚味。究極巴斯克烤芝士蛋糕 $27芝士味濃厚,蛋糕好軟滑 ,但就唔咸香,反而好香甜,焦糖面都做得幾好,燒得靚又香甜脆,最差係餅底濕哂油淋淋。

「食慾之秋」,試左新品,賣相同味道都少少失望。

特大水煮松葉蟹配紅楚蟹拌蟹膏 $39

炙燒紅葉鯛 $22

生七味漿漬長鰭吞拿魚 $12
個七味漿味好重,幾辣幾重味帶少少香,但食唔到吞拿魚味。

北海道產沙甸魚天婦羅 $12

北海道產秋刀魚 $17

秋鰹魚腩 $17
好瘦唔似腩位,口感味道似赤身,同埋都幾腥又無咩魚味。

究極巴斯克烤芝士蛋糕 $27
2022-10-13
2022-10-13 436 瀏覽
今日有同事可以提早出黎排,唔使點等就食到壽司郎😎 一如以往,食材好新鮮,甜品種類也多,時間關係,只影必食款:特選大吞拿魚腩炙燒芝士三文魚厚切三文魚醬烤鰈魚鰭邊日本真鯛吞拿魚今次專登留肚試甜品:抺茶瑞士卷千層蛋糕卡達拉娜朱古力香莓芭菲甜品賣相吸引,味道比想像好味,值得一試😋

特選大吞拿魚腩

抺茶瑞士卷

千層蛋糕

卡達拉娜

朱古力香莓芭菲

甜品賣相吸引,味道比想像好味,值得一試😋
2022-10-13
2022-10-11 982 瀏覽
幾欣賞壽司郎每個月都轉menu用時令食材, 所以又係app撳定位去食秋鰹魚腩 - 17蚊2件高質抵食生七味醬濆長鰭吞拿魚 - 12蚊更加抵食, 加咗七味醬, 多份香辛麻味北海道產沙甸魚天婦羅 - 初時以為會好唔夾, 但又出奇地好食唔腥北海道產秋刀魚 - 秋天必食嘅魚特大水煮松葉蟹配紅楚蟹拌蟹青 - 正常, 兩食著重IG-able炙燒三文魚腹 - 叫咗圖一覺得好爆魚油好好味就encore圖二, 都係好香魚油, 比圖一更多脂肪, 但係魚皮不見了同賣相差咗好多炙燒紅葉鯛 - 魚味本身唔差, 但係上面柚子醬太多, 同埋塊魚有好大條筋銀魚仔蛋黃醬油海苔包 - 幾特別, 係雪櫃拎出嚟凍咗少少, 冇密集恐懼可以試試, 同埋真係有好多魚毛望住你醬烤鰈魚鰭邊 - 非限定, 見到隔離枱叫試試, 幾好日本產蕃薯天婦羅 - 加茶鹽食唔會太鹹, 餘韻先有微微茶香, 蕃薯唔會死甜蕃薯炸蝦天㷌羅拼盤- 相對比較油, 食完張紙全都是油 炸章魚塊 - 脆漿唔夠實, 一夾就跌咗落嚟究極巴斯克烤芝士蛋糕 - double cheese cake兩個人share都夠, 上層砂糖炙燒半溶芝士, 下層就係柔軟綿滑嘅巴斯克烤芝士蛋

秋鰹魚腩
炙燒三文魚腹
炙燒紅葉鯛
銀魚仔蛋黃醬油海苔包
醬烤鰈魚鰭邊
醬烤鰈魚鰭邊 - 非限定, 見到隔離枱叫試試, 幾好
日本產蕃薯天婦羅
蕃薯炸蝦天㷌羅拼盤
蕃薯炸蝦天㷌羅拼盤- 相對比較油, 食完張紙全都是油

炸章魚塊
炸章魚塊 - 脆漿唔夠實, 一夾就跌咗落嚟
究極巴斯克烤芝士蛋糕
究極巴斯克烤芝士蛋糕 - double cheese cake兩個人share都夠, 上層砂糖炙燒半溶芝士, 下層就係柔軟綿滑嘅巴斯克烤芝士蛋糕, 有soft cheese cake嘅綿滑再加Crème brûlée嘅香脆奶香, 喜歡甜食必叫
秋鰹魚腩
生七味醬濆長鰭吞拿魚
北海道產沙甸魚天婦羅
銀魚仔蛋黃醬油海苔包
日本產蕃薯天婦羅
究極巴斯克烤芝士蛋糕
2022-09-28 563 瀏覽
之前唔想排隊所以每次都係食外賣, 好想試下現場食嘅分別, 終於的起心肝去排隊食一次。呢日閒日下午5點半攞飛,好彩只等一個鐘就有食得,時間剛好可以睇7:40 在同一商場戲院嘅港產片。因為四個人所以被安排到卡位,平板下單好方便, 所有食物都好快送到, 期間限定的卡樂B芝士條有驚喜, 質感似挺身的法式焦糖燉蛋,凍食幾正。整體所有壽司都唔錯無失望, 尤其$17碟嘅三蝦壽司好抵食,性價比高, 唯一係限食一小時太趕。如果要排隊超過一小時就諗唔過。

2022-08-30
2022-09-27 368 瀏覽
壽司朗嘅性價比好似慢慢下降緊⬇️ 唔係話佢差,而係無以前覺得佢有咁高嘅性價比,所以排隊嘅等候時間都相對少咗🤔 今日過開嚟長沙灣荔枝角呢邊,特登黎撞下彩有無得食😳 等咗15分鐘左右就入得☺️ 蜂蜜牛油味卡達拉娜 - 我比呢個卡樂B薯片嘅包裝吸引咗好多次😂 但係今次打完卡之後,我諗我會嗌返原味😂 因為高分好多💗 亦係我必食嘅首選😆蟹柳天婦羅🍤 - 其實我係鍾意食佢上面嘅蟹柳天婦羅,我有啲浪費地唔食舊飯,再點沙律醬,我覺得好好食😆極上海膽海苔包- 俾得呢個價錢啲海膽就一定唔會好好食,但係用呢個價錢有得食呢個質素嘅海膽都叫okay🤪其他我都覺得冇乜特別,關於牛嘅壽司仲有啲奇怪🤔 不過如果去開呢間壽司郎,我一定建議你睇返場戲,因為只係$45‼️ 去大部份其他商場double嘅價錢先睇到一次🤪 仲要大爆谷都係$22😆 好抵食👍🏻

蟹柳天婦羅🍤 - 其實我係鍾意食佢上面嘅
蟹柳天婦羅,我有啲浪費地唔食舊飯,再點
沙律醬,我覺得好好食😆

2022-09-22 285 瀏覽
每次經過壽司郎都好多人排隊🤧今日等咗兩個鐘終於排到。可能係因為防疫政策嘅關係,我同我朋友兩個人坐張枱都算幾寬躺。不錯!迴轉壽司嚟講佢選擇都正正常常,我話特別多都冇話特別少。傳聞中好好食嘅中拖羅🍣中大拖羅🍣我都試左,自己鍾意中拖羅🍣多啲因為冇咁油膩。叫咗幾個炸物食,炸雞同薯條,居然係即叫即炸,好香口!仲好食過大部份快餐店🤣🤣兩個人埋單四百零蚊,壽司嚟講算OK啦。不過要等咁耐,都唔知幾時先有下次😳
每次經過壽司郎都好多人排隊🤧

今日等咗兩個鐘終於排到。

迴轉壽司嚟講佢選擇都正正常常,我話特別多都冇話特別少。

傳聞中好好食嘅中拖羅🍣中大拖羅🍣
我都試左,自己鍾意中拖羅🍣多啲
因為冇咁油膩。

兩個人埋單四百零蚊,壽司嚟講算OK啦。

不過要等咁耐,都唔知幾時先有下次😳