2017-03-19 432 瀏覽
好過紅磡林記小食嘅原因,起碼佢d燒賣外型脹卜卜又好味,係d低要求嘅人先會話好味就足夠!再講,排我前面位后生仔,排到去落單講到唔清唔楚,雖然后面咁多人排隊,d阿姐都無發老脾無黑面而耐心問清楚,服務算係咁啦!食腸粉,首要條件係夠熱,哩點坤記做得到,再講夠唔夠滑,坤記亦做到,同粉嶺四眼仔不分高下。牛肉球食落去同其他牛肉球好明顯唔同,好夠牛肉味!哩點印象最深刻。坤記比四眼仔同林記有個優勝地方係產品比佢地更多,而且有位坐,不過要襯天時冷去,夏天去會好辛苦因為無冷氣。
真沒想到腸粉這樣簡單嘅食品都沒有做好,全店食材包括腸粉、燒賣、鱼旦、咸肉糭等等都係外面入嘅行貨,加工都唔夠水準,魚旦可以話全大圍最差,腸粉廠做嘅腸粉算可以,但切腸粉都切到又長又短,最慘就係連醬汁都落得孤孤寒寒,要求落多D就唔耐煩,腸粉唔夠醬都會有人讚好味?
2017-02-23
10 分鐘 (外賣自取)
之前在新年踏完單車後,見餓餓地,又好耐都未行過大圍,所以同陳小姐行過大圏,睇下有乜好嘢食。見有間叫坤記腸粉,記得在Google Map又有呢個名mark左上去,唔通好嘢,我地嗱嗱琳就走入去一試。半開放式的店,牆到寫住推介自家腸粉同炒麵,我就當然叫呢兩個試下,老板娘仲推介碗仔翅,咁有誠意咪order埋。一食碗仔翅,唔好食!無味!唯有後其加工,加入大量糊椒粉,食多兩口,陳小姐首先放棄。轉戰炒麵,條條都上色,不過芽菜同芝麻兩大靈魂人物都無……失望了!最後到主角腸粉,都滑,可惜有兩大致命傷,其一有d腸粉切到好碎,近乎爛。又唔係咁多人,呀老板娘做乜咁趕呀。其二,食腸粉當然要大醬大汁。唔夠醬汁,問老板娘攞,好似要左佢條命咁,唉!令我地想起灣仔IVE對面嗰間腸粉店,更滑任醬大汁。臨走,見到地下有個膠箱,寫住XX腸粉製做廠,頂,原來買返來!

2017-02-04
2017-01-17 578 瀏覽
聽男朋友講大圍有間已有多年歷史的腸粉店,原來其貌不揚,的確幾似樣,一去到已有多人排隊,先叫了三條腸粉及兩粒粉果。粉果普通無特別,腸粉都算很滑,而生菜魚肉都一般吧,沒有傳說中那麼正。不過呀姐都很熱情,見你吃腸粉便介紹燒賣,見你吃燒賣便介紹你飲豆漿,見你叫炒面又介紹魚旦。經過的可以試。男朋友說水準不如以前應該是轉了手。

經過的可以試。男朋友說水準不如以前應該是轉了手。

生菜魚肉
2017-01-08 445 瀏覽
《怪獸的早午餐》🍴碩果僅存的石屋腸粉旁邊係廢棄既公立小學的坤記,可以話係碩果僅存的老鋪。價錢相宜大件夾抵食,怪獸坐低已經見到人龍不絕,真係俘虜哂大圍街坊❗由坐低食野開始見到人龍不絕。果然係大圍老店!!佢地既招牌就梗係腸粉喇! 一啜已經滑入口,非常滑溜。加入醬汁,炒香嘅芝麻,非常香口。醬汁加埋層次分明的腸粉,實在令人回味。除左腸粉之外,呀姐落力推銷既魚肉翅兩溝都唔錯,入口比較輕唔會好重粉,魚肉夠彈牙。
《怪獸的早午餐》
🍴碩果僅存的石屋腸粉

旁邊係廢棄既公立小學的坤記,可以話係碩果僅存的老鋪。

• 腸粉
2017-01-06 340 瀏覽
星期五下午看中醫,話大圍有個賣腸粉好出名好好味,就跟住google map搵食啦,冇google map都幾難搵,在小街石屋,吾覺吾覺會行過都吾知。入去入去叫最出名腸粉,$11有6條,熱辣辣,入口嫩滑。其實真系冇乜特別。再叫炒米粉,完全冇味,只有幾條好難先見到嘅椰菜碎,我要加落腸粉D醬來吃。題外話,我見呀姐比得好少醬我,我咪自己加,點知呀姐話等佢泥,從我手中接過湯匙,嘩! D醬四濺,我吾即時閃後D,件衫可以報銷。我同呀姐講左幾次吾要豉油,吾系噤住佢,佢成斤咁倒落泥。
入去

$11有6條
炒米粉
2017-01-06
2017-01-06 305 瀏覽
假期食太多, 決定食啲小食當一餐唔知點解一直都無留意坤記腸粉...直至今日先留意到.蒸腸粉蒸得恰當, 滑溜陣牙, 而且帶有米香, 其實腸粉好食與否, 醬料都係一個好重要的角色, 再加上勁多芝麻😋....牛肉球, 沒有什麼特別.薑汁蘿蔔, 吃不出薑汁味, 但夠香夠甜, 而且無渣
假期食太多, 決定食啲小食當一餐
唔知點解一直都無留意坤記腸粉...直至今日先留意到
牛肉球, 沒有什麼特別
薑汁蘿蔔, 吃不出薑汁味, 但夠香夠甜, 而且無渣
  • 腸粉
2017-01-02 478 瀏覽
今日放假約左fd去大圍踩單車,所謂「三軍未動,糧草先行」,梗係要醫飽個肚先出發啦😂十點幾咁早,一於就試試呢好出名既坤記腸粉啦👍🏻 火車站行十分鐘就到,地方唔大,無冷氣既,好彩依家天氣凍。一早就已經超多人排隊!叫左腸粉,家鄉炒米粉,自家製蘿蔔糕,同埋一支豆漿。腸粉11蚊六條,好滑好新鮮。米粉$13一碟,一啲都唔油膩,加埋佢嘅辣椒漿真係perfect! 蘿蔔糕入面有好多蘿蔔絲,好足料,唔會成口粉。四十幾蚊就醫飽個肚,出發踩單車喇🤘🏻🤘🏻

四十幾蚊就醫飽個肚,出發踩單車喇🤘🏻🤘🏻
腸粉,米粉,豆漿
滑滑腸粉
家鄉炒米粉
自家製蘿蔔糕
2017-01-02
$20 (早餐)
腸粉,米粉,豆漿
滑滑腸粉
家鄉炒米粉
自家製蘿蔔糕
2016-12-07 395 瀏覽
大圍真係有好多隱世小店 要搵好野食就要有腳骨力😂其中呢間坤記腸粉 店舖雖小 卻有好多食客排隊光顧 究竟有咩咁好食 令到咁多人排隊呢 等我地試試先🤔.全港至滑至抵食?🤔招牌腸粉 秘制醬汁😱#大圍 #坤記腸粉 好似屯門新墟都開了一間🙄.點了 蘿蔔糕$13 腸粉$11 燒賣$8/6粒 粉果$9/2個 豬皮$8 豆漿$11 點了好多 但大胃D係度 當然可以清哂啦😜 試左咁多野 其實同平時腸粉檔 食的分別不大😅 但蘿蔔糕 腸粉 豆漿 相對係略勝一籌的。.先講蘿蔔糕 杯裝sizes 內有大量大量大量 蘿蔔糕 條狀的 蘿蔔糕味重 不多粉 大量蘿蔔絲 令口感更豐富😝👅.而腸粉加了混醬 打開腸粉 撈埋醬一齊食 令腸粉更吸收醬汁 再一啖食 正啊😋👍🏻 細細個果陣 最鍾意攤開條腸粉慢慢食 大過左 就少了這個童年習慣 什麼都要快😢 就回到最初 慢慢地享受食物的美味🙆🏼..坤記腸粉 (大圍)大圍積富街石屋(近積德里)

全港至滑至抵食?🤔招牌腸粉 秘制醬汁😱
#大圍 #坤記腸粉 好似屯門新墟都開了一間🙄
坤記腸粉 (大圍)
大圍積富街石屋(近積德里)
2016-11-20 336 瀏覽
坤記已經食過幾次 但每次都帶俾我驚喜除腸粉香滑外 生菜魚肉實屬必食之一食過既生菜魚肉 除左坤記之外 無見過另一間既魚肉係咁多!一般係生菜多過魚肉 或 得湯多但坤記絕對無呃枰 魚肉有咬口 而且好多魚肉!所以每次都食得好開心
坤記已經食過幾次 但每次都帶俾我驚喜
除腸粉香滑外 生菜魚肉實屬必食之一
2016-11-16 298 瀏覽
山長水遠走到入大圍食腸粉因為有一次來睇中醫咁啱經過見到排晒長龍好似好多人食我斷估都唔會係特登入嚟掛應該係呢一度嘅居民咁多人食 心裏面覺得係應該唔錯所以就特登跑入嚟試吓啦咁我叫左佢三樣食物有佢個腸粉啦,燒賣啦,同埋砵仔糕咁我講一個腸粉先啦咁佢個腸粉真係皮薄柔滑嘅食落去滑滑的,好好味你自己加甜醬加豉油加芝麻都得咁就叫多個魚肉燒賣呢個就冇乜特別嘅 不過感覺就唔係太夠熱個砵仔糕就真係比較遜色啦因為我覺得佢應該唔係新鮮係隔夜嘅食落去嘅質感好似咬緊一舊膠一啲都唔滑
山長水遠走到入大圍食腸粉

應該係呢一度嘅居民
咁多人食 心裏面覺得係應該唔錯

所以就特登跑入嚟試吓啦
咁我叫左佢三樣食物
有佢個腸粉啦,燒賣啦,同埋砵仔糕
咁我講一個腸粉先啦
咁佢個腸粉真係皮薄柔滑嘅
食落去滑滑的,好好味
你自己加甜醬加豉油加芝麻都得

係隔夜嘅
食落去嘅質感好似咬緊一舊膠
一啲都唔滑
2016-10-29 355 瀏覽
放工時間有少少肚餓,經過坤記腸粉,好多人排隊,買左腸粉加燒賣腸粉11蚊6條,腸粉唔係加左好多凝固劑,所以都真係幾滑。可以按個人喜好叫店員加豉油麻醬甜醬,豉油唔會太咸,但麻醬唔太出,但整體都唔錯。燒賣8蚊6粒,不過不失。
2016-09-27 1742 瀏覽
本來上篇寫完"黃埔新寵兒"就想寫對面小街角的街頭廚神小食店, 但’街頭廚神’何止一個, 區區都在/處處都有, 好多小老闆都可能是憑一、兩客拿手小吃’起家’入鋪入店, 我們做食客的…都總有自己的心水店!   今天這篇要跳先寫的原因就是這一檔, 一味已降服我了~ 不理環境如何熱亦不理區域的要連續兩個假期天去吃! 近年我吃過最好吃的涼粉就在大圍!     坤記, 你好嘢!    我們又來了, Let’s Go, Go Go Go!!!第一次來坤記是中秋當日休假無事忙, 倆口子去撑枱腳, 吃後覺得超正, 想著下次要帶同愛吃’啫喱’的小寶再渡重臨吃過夠癮! 今次Honey先帶我們去吃金城後來到了’坤記’, 原本亦打算吃生菜魚肉, 很久沒吃了, 但金城飯的碟頭實在大仍未落格吃不下, 又要下次呢~ 地'踎'格局, 如介意但仍有意吃的...就請索性買走吃吧~  多款到呢. . . 價錢貼了出來一目了然, 十零廿蚊有交易長氣的我又來了):  前幾篇寫到小寶開始懂得要求去這兒去那兒, 今次就是他說要去Tsuen Wan 及 Tin Shui Wei Wei --- (寫英文的原因是他這小小年紀未
    我們又來了, Let’s Go, Go Go Go!!!

地'踎'格局, 如介意但仍有意吃的...就請索性買走吃吧~
多款到呢. . . 價錢貼了出來一目了然, 十零廿蚊有交易:
(長氣的我又來了):  前幾篇寫到小寶開始懂得要求去這兒去那兒, 今次就是他說要去Tsuen Wan 及 Tin Shui Wei Wei --- (寫英文的原因是他這小小年紀未看懂複雜的中文字但英文易發音, 所以懂得拿著上次我在地鐵站取的路線圖看著英文的站名對我說要去這兒/去哪兒… 既然這食記我當作是久不久寫的自己紀錄, 當然要原汁原味地記下.   不喜請勿插, Tks!)    我這東九龍人要我坐車去荃灣或天水圍,  又不是有什麼活動或聚會 - - - 差不多由天之這一邊.去到地的那一邊般...真是點不情不願.   何況大前題是必須要我們乘坐: 第一選擇是坐巴士, 第二是坐火車…不准'坐車車'喎….OK, 行程時間就更多了, 那麼我當然要尋求路線短一點的吧, 記起前幾天才吃過的涼粉, 心血來潮又想食, 於是問:  [坐火車去Tai Wai, ok?]    [ OK!]

講番碗涼粉, 盛惠十蚊, 糖水自己喜歡加多少就自己放, 好老實講, 我食開的涼粉全部是切粒粒咬下去爽口的 --- (是我見識少請不要見笑!)
這個不規則模樣的是第一次吃, 真有點新奇~
真特別
亮晶晶的...
滑嘟嘟的涼粉我未吃過這麼做法的, 一吃簡直是如獲至寶, 好味到頂呱呱!    食完透心涼, 正!

十元八塊不值錢的東西但就因為這特色成了我的珍寶!

其實我的那個他吃了腸粉, 但我太飽沒試, 下次吃過才評吧, 反正很快又會再來呢~
見到有字條寫著"自制糯米糍" 9 蚊兩粒/一粒就收5蚊,  雖則說飽到頂上心口, 但為食的我都當然要埋去買回家慢慢品嘗吧!

俾錢時順便多口讚讚阿姐: [涼粉好吃到不得了!]    阿姐即時好開心說這是沒有落魚膠粉的做法她這般做有點特色!
餡料香, 很久沒見人做這種餡了(相信都是因費功夫吧), 幾飽都要買粒吃!
隔幾天再去影的相片 (看看那只小手!!!  有人忍不住要出手了~)  小寶一向以為涼粉也是'啫喱'
環境方面: 全無’環境’可言因為只是一個街邊鋪搭個膠帳蓬遮風擋雨開幾張櫈給客人買了食物’係咁意’有個位坐幾分鐘”吃完就走”的格局, 先至聲明讓未去過的知道吓, 無期望無失望!    衛生方面: 食了兩次都沒肚痛, OK!

價錢方面: 無敵街坊價, 真是要多多幫趁這類碩果僅存的檔口仔.

服務方面:  有條'短龍', 埋去條隊度在窗口等俾錢買完嘢食, 搵張櫈坐低自己招呼自己, 人人都係咁, 好難講有無咩服務.   有時阿姐們未執得切枱何況自己推埋一邊啦~   去得食嘅將就吓就是了~  (至少阿姐們面口唔錯, 可能好忙無對著大家笑, 但一讚佢嘢好食即刻歡容笑到見牙唔見眼, 所以我俾4)

食物方面: 兩次來都吃過飯才來吃小食真失敗!    這裡有很多款食物, 相信要"雜食當正餐"才可吃過夠癮呢!    好些小吃都未有機會試, 例如咖喱魚蛋、生菜魚肉、碗仔翅、糉、薑汁蘿蔔、自制蘿蔔糕.... 嘩~嘩~ 都好一大堆…唯有又再待下次來, 坤記:   笑面
下次見!!
2016-09-15
2016-08-25 554 瀏覽
為左留左多d錢去旅行,所以依排都食下d平靚正既美食先!首選,當然抵到爛既坤記腸粉!腸粉加埋勁多魚蛋都係20錢蚊到我另外叫左牛肉球食!腸粉好滑,唔會一舊舊咁痴埋一齊魚蛋咖哩味都不錯,如果可以再入味少少就好啦牛肉球都大大粒!足料!香港既地度小食真係首選腸粉!
為左留左多d錢去旅行,所以依排都食下d平靚正既美食先!
首選,當然抵到爛既坤記腸粉!
腸粉加埋勁多魚蛋都係20錢蚊到

我另外叫左牛肉球食!

腸粉好滑,唔會一舊舊咁痴埋一齊
魚蛋咖哩味都不錯,如果可以再入味少少就好啦
牛肉球都大大粒!足料!
香港既地度小食真係首選腸粉!
嘩!好大碗大大碗肉魚,鯪魚肉唔腥,魚肉彈牙魚肉食曬,要飲埋個生菜湯,(加了胡椒粉和麻油,味道更加香口,湯好清甜)魚肉燒賣,不會蒸得過淋(口感彈牙)魚蛋雖然细細粒,但口感彈牙(無魚腥味)除了食腸粉,生菜魚肉湯和魚蛋燒賣都好好味
嘩!好大碗
大大碗肉魚,鯪魚肉唔腥,魚肉彈牙
魚肉燒賣,不會蒸得過淋(口感彈牙)
魚蛋雖然细細粒,但口感彈牙(無魚腥味)
除了食腸粉,生菜魚肉湯和魚蛋燒賣都好好味

2016-08-15
  • 生菜魚肉湯