2023-06-16 27 瀏覽
位於灣仔的新加坡餐廳,主打新加坡菜,南洋風味的味道,選擇多元化,有晚市套餐或者單點都可。餐廳地方不大,繁忙時間要等候一下。特色小食:魷魚灼通菜配馬拉汁魷魚爽彈,馬拉醬濃稠,通菜新鮮翠綠,拌上醬汁,變得鹹鹹香香。廚師推介:海南雞半隻份量, 雞件很多,雖然是有骨的,但是每件雞肉都很厚實、鮮味,還附上三款醬汁。晚餐:娘惹喇沙,香茅雞扒麵條可以選擇油麵、米粉,或者最正宗的組合,摻摻,即是油麵及米粉。喇沙湯底椰香濃,配料有豆卜、魚片、芽菜及半隻雞蛋。另外可以自選配搭肉類,如鮮蝦、爐燒豬頸肉、厚切豬扒等。雞扒外皮燒得香脆,入面有豐富肉汁。晚餐:肉骨茶套餐肉骨茶,這款是藥材味偏重,濃郁的,材料有龍眼乾、杞子、冬菇等,很足料。排骨大大條,多肉,份量也蠻多,炆至入味。套餐還有一小份生菜、油條及白飯。飲品:美祿恐龍 一杯冰凍的美祿飲品,在冰塊上灑了厚厚的美祿粉,旁邊還有棉花糖,甜度十足。
位於灣仔的新加坡餐廳,主打新加坡菜,南洋風味的味道,
選擇多元化,有晚市套餐或者單點都可。
餐廳地方不大,繁忙時間要等候一下。
特色小食:魷魚灼通菜配馬拉汁

廚師推介:海南雞

晚餐:娘惹喇沙,香茅雞扒

喇沙湯底椰香濃,配料有豆卜、魚片、芽菜及半隻雞蛋。
晚餐:肉骨茶套餐

套餐還有一小份生菜、油條及白飯。
飲品:美祿恐龍

-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥘🥘🥘🥘🥘🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🥢焗農夫咖喱包 $85 🆙咖喱汁可以揀印度風味或者新加坡咖喱,嚟到試新加坡菜梗係要揀新加坡咖喱!咖喱味道香濃惹味,亦唔會好辣。金黄色嘅農夫包香脆內軟,厚切豬扒份量十足,肉質鬆軟,👍🏻。🥢海南雞飯套餐 $70 🆙雞皮同肉質嫩滑、配有飯、湯、菜,醬汁亦有三款選擇(酸辣醬、醬油、薑蓉)。特別鍾意飯粒粒分明仲有陣雞油香,而且湯好清甜,係超值之選😋。🥢爐燒豬頸肉(例牌) $71 🆗肉質香嫩,口感柔軟,有陣陣烤肉味,份量十足👍🏻。🥢蒜茸炒菜 $58 🆗蒜茸炒菜心,對我嚟講少少咸,如果係重口味人士就啱晒啦🤣。🥢美祿恐龍 $24 🆙呢杯美祿恐龍好大杯,有超多美祿粉同棉花糖,係邪惡之選🤩。📌鋪內裝修清雅,員工服務態度親切💯🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7.5/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7.5/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8.5/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 8/10整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.87/10-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥘🥘🥘🥘🥘🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🗺 坡椰坡囉咪 (灣仔)灣仔天樂里6號地下-#bakdiu新加坡菜 #bakdiu灣仔

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥘🥘🥘🥘🥘🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🥢焗農夫咖喱包 $85 🆙

🥢海南雞飯套餐 $70 🆙

🥢爐燒豬頸肉(例牌) $71 🆗
肉質香嫩,口感柔軟,有陣陣烤肉味,份量十足👍🏻。

🥢蒜茸炒菜 $58 🆗
蒜茸炒菜心,對我嚟講少少咸,如果係重口味人士就啱晒啦🤣。

🥢美祿恐龍 $24 🆙
呢杯美祿恐龍好大杯,有超多美祿粉同棉花糖,係邪惡之選🤩。

📌鋪內裝修清雅,員工服務態度親切💯

🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7.5/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7.5/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8.5/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 8/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.87/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥘🥘🥘🥘🥘🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 坡椰坡囉咪 (灣仔)
灣仔天樂里6號地下
#bakdiu新加坡菜 #bakdiu灣仔
2023-06-14 33 瀏覽
係灣仔平時Lunch經過都會見到呢間餐廳門口有唔少人排隊,又留意到餐廳名好得意~今次搵到時間機會就同朋友堂食試下😂👨🏻‍🍳娘惹喇沙 配 招牌厚切豬扒❤️我地喇沙嗌左雙拼麵底(油麵+米粉),聽朋友講呢個係比較正宗嘅食法,叫”摻摻”😹而招牌厚切豬扒係我地本餐最愛!🙈豬扒外皮有焦香嘅香味,但咬落會有肉汁,而且有油脂味得黎唔會有豬騷味,處理得好好~豬扒嘅口感非常滿意!有肉嘅口感,完全唔似一般其他餐廳有落鬆肉粉嘅感覺。👨🏻‍🍳檳城椰漿飯 配 小印度羊扒椰漿飯有驚喜,飯粒 粒粒分明,唔會過於濃郁,有恰到好處的椰汁香味,食馬拉餐廳最驚就係啲椰漿過曬龍,蓋過曬所有其他味道~小羊排一份有兩隻,冇得揀熟度,我地果份羊排係幾乎全熟~所以相對上冇咁軟嫩,但都絕對唔會鞋身,都易入口而且有羊肉油脂香~🙈👨🏻‍🍳追加小食:蝦餅 & 蒜香雞翼炸物唔會過油~蝦餅比起一般泰國餐廳食到嘅較為薄身,雞翼除左有蒜香味之後仲有陣椰香味(唔知有冇感覺錯😹),兩樣都咬落外皮脆口,似係即炸所以唔會表皮軟淋淋!👨🏻‍🍳拉茶瀑布人手即拉嘅滿到瀉拉茶瀑布,我地係現場可以望到水吧姐姐拉到頭咁高,然後上檯嘅時候係真係多到滿瀉😂我地嗌左少甜,同港式

👨🏻‍🍳娘惹喇沙 配 招牌厚切豬扒❤️

👨🏻‍🍳檳城椰漿飯 配 小印度羊扒

👨🏻‍🍳追加小食:蝦餅 & 蒜香雞翼

👨🏻‍🍳拉茶瀑布
人手即拉嘅滿到瀉拉茶瀑布,我地係現場可以望到水吧姐姐拉到頭咁高,然後上檯嘅時候係真係多到滿瀉😂我地嗌左少甜,同港式奶茶相比,奶香味冇咁出,茶香味會相對較濃啲,少甜之後我地覺得甜度適中~

兩個人total嗌左兩個Lunch Set+2份小食+2杯特飲😹整體覺得幾好食,之後Lunch有機會會再黎食!
2023-06-14 34 瀏覽
前排去咗灣仔呢間個名好特別嘅——🌟坡椰坡囉咪🌟主食星馬菜,入到去餐廳已經好Full,令我好想一探究竟啲食物有幾吸引💕._.🥘|肉骨茶套餐|🥘肉骨茶係我必食嘅馬來西亞菜,肉骨菜係藥材煲,好濃味,而且一碗都好足料,用黎送飯好滋味👍🏻套餐仲有生菜,好豐富·🍜|福建蝦湯麵|🍜係喇沙湯底同呢個麵嘅掙扎,另一半話我成日食喇叫我試下啲新嘢,所以點咗福建蝦湯麵,因為係蝦😍蝦隻幾隻舖係面已經好吸引,個湯底都有蝦嘅鮮味,鐘意食蝦嘅都可以試下·🦐|蝦餅|🦐蝦餅外層炸到金黃色,咬一啖勁脆口,裏面啲蝦肉勁香濃,仲有甜酸醬可以點💕·🥬|馬拉𦾟炒菜|🥬一碟炒菜份量好多,一個人未必食得曬,馬拉𦾟拉菜拉到好香濃,估唔到一碟菜都咁惹味🫣·🤎|拉茶|🤎呢個一上枱見到啲泡泡滿瀉🫧原來係佢嘅特色,大大杯好似啤酒杯咁大杯,奶茶味道勁香濃,好飲到我都讚不絕口,鐘意奶茶味嘅一定要試下👍🏻·🤎|美綠恐龍|🤎美綠味好皇好足,面頭仲舖滿晒美綠粉,飲一啖已經覺得好香濃,正💖._.
._.
🥘|肉骨茶套餐|🥘
🍜|福建蝦湯麵|🍜
🦐|蝦餅|🦐
🥬|馬拉𦾟炒菜|🥬
🤎|拉茶|🤎
🤎|美綠恐龍|🤎
._.
午餐同下午茶都一樣性價比高,仲要免加一。午餐供應到5:30 ,2點幾去可以食晒午餐同下午茶!去開銅鑼灣可以過去試下!🍜娘惹喇沙 配 爐燒豬頸肉 $68喇沙可以揀淨米粉、淨油麵或者滲滲。當然揀滲滲增加口感配料好多選擇,可以揀厚切豬扒、香茅雞扒、豬頸肉等。喇沙湯味道夠濃,米粉吸晒湯好夠味,配料有豆卜、魚片、蛋。豬頸肉有炭烤香味,豬頸肉肉質夠軟。🍜秘制黑豉油撈麵配 厚切豬扒 $45麵可以揀出前一丁/油麵。撈麵豉油味香而不會過鹹。厚切豬扒大大件,一d都唔鞋。外皮仲煎得香脆🦑加埋小食都係+$22蝦餅 $22有3件好抵食,蝦餅炸得香脆,入面有爽口彈牙蝦滑同蝦酸辣汁,風味十足!🥪咖咉多士大大件厚身牛油咖咉多士,夾住斑斕醬同厚厚嘅牛油,覺得牛油薄少少會更特顯斑斕味。🧋拉茶拉茶真係每枱邊叫,超大杯,係水吧可以見到店員拉茶,最後將綿滑嘅泡泡倒係拉茶上,滿到瀉吧泡泡打卡一流!拉茶茶底好香,甜度非常合適,無冰嘅拉茶可以一直保持到茶嘅濃度,非常推薦!🦖美祿恐龍美祿恐龍係另一個好多人點嘅特飲,美祿上再倒左大量美祿粉粉同棉花糖。呢個相對會比較甜,但好耐無飲美祿飲呢個都好開心,好似搵番細個時嘅開心!

🍜娘惹喇沙 配 爐燒豬頸肉 $68
喇沙可以揀淨米粉、淨油麵或者滲滲。當然揀滲滲增加口感

配料好多選擇,可以揀厚切豬扒、香茅雞扒、豬頸肉等。

🍜秘制黑豉油撈麵配 厚切豬扒 $45

秘制黑豉油撈麵配 厚切豬扒
咖咉多士
拉茶
2023-06-12 41 瀏覽
聽聞灣仔開了一間性價比甚高的新加坡餐廳「坡椰坡囉咪」,他們更有一特色農夫咖喱包,每位食完都話好食又抵食,我又點可以唔去試下。餐廳裝修簡潔明亮,環境寬敞舒適,除了主打農夫咖喱包外,又點少得喇沙、肉骨茶、褔建蝦麵等的新加坡經典美食。美祿恐龍以美祿沖成,再在上層添滿了美祿及棉花糖,真的甜在心頭。椰青椰青大大個,而且水份充足,差不多滿瀉般,一入口清甜解渴,潤喉解渴。馬拉肉骨茶套餐他們的肉骨茶非常足料:桂圓肉、杞子、冬菇、仲有幾舊肉淋馬拉骨,入口药味濃郁,滋補養生。馬拉盞炒通菜以馬拉盞香炒味道濃郁帶咸香,通菜都吸入了其惹味醬汁,口感爽脆,層次豐富。焗農夫咖喱包厚切豬扒焗農夫咖喱包都有多款口味:厚切豬扒、香矛雞扒、咖哩牛脷等…都非常吸引。來到時已聞到香噴噴的咖喱味,而農夫包則焗至外脆內軟,咖哩香濃而惹味,搣開農夫包輕沾咖哩,咖哩滲入其包內,煙靭之餘真係滋味無限!而厚切豬扒份量十足,足足有2塊厚身大身扒,而且肉質外層焦香,內裡軟淋,口感彈牙,真係無得彈!

美祿恐龍
以美祿沖成,再在上層添滿了美祿及棉花糖,真的甜在心頭。

椰青

馬拉肉骨茶套餐

馬拉盞炒通菜

焗農夫咖喱包厚切豬扒

2023-06-12 58 瀏覽
好掛住新加坡既野食🥺肉骨茶 喇沙呢間餐廳幾特別 小店形式 但晚市都坐滿人就知佢幾受大家歡迎 價錢都唔貴 野食份量好多足料 店員very nice 值得黎一試🤤🤤🍞焗農夫咖喱包(雞扒)(💰$85)👩🏻本身對焗包興趣麻麻 但佢地做得好好首先個包係外脆 非常鬆軟 唔會硬身👍🏻👍🏻所以食落絕對唔會出現好頂胃既問題個包係先搽左牛油🧈去焗 好香脆🤤咖喱可以揀新加坡或印度蕃茄咖喱👩🏻👦🏻就揀左新加坡咖喱🥥椰漿味重唔辣咖哩汁偏稀身 食落唔會太heavy 同個包幾夾肉方面可揀雞牛豬 👩🏻👦🏻就揀左雞扒 非常出色雞扒份量超多 食極唔完 連皮啖啖肉好軟腍👅👅🥥娘惹喇沙 (💰$70)喇沙可以揀油麵 米粉 摻摻 湯底唔係行濃郁路線 配料有芽菜 魚片 蛋 豆卜本身好想食豬頸肉不過賣哂😢😢所以揀左要豬扒 大大份上外層煎得好靚抵食之選🦑魷魚灼通菜配馬拉汁 (💰$50)魷魚彈牙好食 馬拉汁比足每條菜佈滿馬拉汁 通菜都唔老同唔會有渣食落係新鮮既 唔hea 底🫔春卷(💰$50)春卷一共有5件 熱辣辣炸起跟左魚露汁幾開胃🧋凍拉茶瀑布(💰$50)超大杯拉茶 視覺效果成個瀑布咁🤣🤣👩🏻👦🏻叫左少甜少冰 甜度岩岩好👌🏻再甜啲就唔得

好掛住新加坡既野食🥺肉骨茶 喇沙
呢間餐廳幾特別 小店形式 但晚市都坐滿人
就知佢幾受大家歡迎 價錢都唔貴
野食份量好多足料 店員very nice 值得黎一試🤤🤤

🍞焗農夫咖喱包(雞扒)(💰$85)
👩🏻本身對焗包興趣麻麻 但佢地做得好好

👩🏻👦🏻就揀左新加坡咖喱🥥椰漿味重唔辣
咖哩汁偏稀身 食落唔會太heavy 同個包幾夾
肉方面可揀雞牛豬 👩🏻👦🏻就揀左雞扒 非常出色
雞扒份量超多 食極唔完 連皮啖啖肉好軟腍👅👅

🥥娘惹喇沙 (💰$70)
喇沙可以揀油麵 米粉 摻摻 湯底唔係行濃郁路線
配料有芽菜 魚片 蛋 豆卜
本身好想食豬頸肉不過賣哂😢😢
所以揀左要豬扒 大大份上
外層煎得好靚抵食之選

🦑魷魚灼通菜配馬拉汁 (💰$50)
魷魚彈牙好食 馬拉汁比足
每條菜佈滿馬拉汁 通菜都唔老同唔會有渣
食落係新鮮既 唔hea 底

🫔春卷(💰$50)
春卷一共有5件 熱辣辣炸起
跟左魚露汁幾開胃

🧋凍拉茶瀑布(💰$50)
超大杯拉茶 視覺效果成個瀑布咁🤣🤣
👩🏻👦🏻叫左少甜少冰 甜度岩岩好👌🏻再甜啲就唔得nnw
泡泡好企身 飲哂成杯都仲係道
口感香滑 奶茶味道平衡✔️
位於天樂里附近有間新加坡餐廳,主打新加坡菜,裝修簡潔明亮,主要提供喇沙、肉骨茶、福建蝦麵等新加坡經典美食,而且性價比高,價錢亦算親民😛🤌🏻雞扒秘制黑豉油撈麵越簡單嘅嘢要整得好食都難,普通一個出前一丁麵加咗秘制黑豉油好惹味😚雞肉唔會乾身外表少少焦香,仲保持到肉汁,加埋酸辣醬都好開胃🤌🏻肉骨茶套餐之前去新加坡同馬來西亞都食過肉骨茶,有兩種唔同嘅味道,一種係黑色藥材比較重,另一種係白色嘅胡椒味比較重,呢間餐廳係黑色藥材比較重嘅味,好足料,藥材味道濃郁有龍眼乾、杞子等,湯底都幾甜,排骨份量好多,煲到入晒味😎不過有啲太大嚿嘅肉可能會煮得比較老身,其他都不錯🤌🏻沙嗲豬肉串燒 串燒我覺得最高質🤣豬肉醃製得好入味,加埋沙嗲醬好正,肉質好嫩唔會燒到過火,可惜當日雞肉賣晒如果唔係會各一半咁試😛🤌🏻馬拉盞炒通菜食咁多肉點都食番啲菜☘️🤣通菜用咗馬拉盞炒好惹味好香,淨係個汁都可以食得啖飯,唔會太鹹幾好食🤌🏻美祿恐龍馬來西亞同新加坡特色飲品之一,面頭有勁多美祿粉再加埋棉花糖,真係好鐘意飲,整體亦唔算太甜😚🤌🏻椰青椰青夠曬大個,椰肉軟淋同埋椰青水份量算多,夠曬清甜解渴🌴🚩 坡椰坡囉咪 (灣仔)灣仔天樂里6號地下#a

🤌🏻雞扒秘制黑豉油撈麵

🤌🏻肉骨茶套餐

🤌🏻沙嗲豬肉串燒

🤌🏻馬拉盞炒通菜

🤌🏻美祿恐龍

🤌🏻椰青
椰青夠曬大個,椰肉軟淋同埋椰青水份量算多,夠曬清甜解渴🌴

🚩 坡椰坡囉咪 (灣仔)
灣仔天樂里6號地下

#addifoodie #addifoodie灣仔
#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫 #新加坡🇸🇬 #坡椰坡囉咪
#灣仔美食 #wanchaifood #星馬菜
2023-06-04
  • 沙嗲串燒
2023-06-07 103 瀏覽
位於銅鑼灣街市附近嘅抵食星馬菜餐廳,晚市一個套餐$70左右有已經有交易,免加一,仲有瀑布拉茶打卡海南雞飯套餐($70)轉脾位(+$8)雞肉夠滑,有雞味,帶骨,大約有七、八件雞件,油飯夠香,唔會太油膩,套餐還有油菜和例湯,這個價錢、這個質素的海南雞飯,算是超班馬拉肉骨茶套餐($70)藥材味非常濃郁的肉骨茶,內有至少四件排骨,啖啖肉,除了白飯,還有油炸鬼瀑布拉茶($15)超抵飲人手即拉拉茶,滿到瀉的奶泡最啱打卡,唔係得個樣,拉茶味道很不錯,甜度適中鮮奶紅豆冰($15)又係大杯夾抵飲,紅豆份量足,煮得又夠淋,仲要唔會太甜

海南雞飯套餐($70)轉脾位(+$8)

馬拉肉骨茶套餐($70)

瀑布拉茶($15)

鮮奶紅豆冰($15)
又係大杯夾抵飲,紅豆份量足,煮得又夠淋,仲要唔會太甜

• 拉茶
  • 海南雞飯套餐
2023-06-06 32 瀏覽
今日同父母去試吓呢間新開嘅餐廳,叫咗肉骨茶套餐、羊扒椰漿飯套餐、咖喱農夫包,都幾好食、服務員態度都好好!見到好多人叫海南雞飯套餐….都諗住下次試吓😋!好似幾正!
2023-06-03 43 瀏覽
坡椰坡囉咪餐廳位於灣仔鵝頸橋附近,是一家氣氛舒適的餐廳。寬敞的用餐區簡約光亮,服務人員細心服務讓人很放心。焗咖哩農夫包配咖哩牛脷,服務員建議的新加坡咖哩味道清新開胃,農夫包的外皮烤得金黃酥脆,內裡載滿著香濃入味的牛脷,口感豐富。海南雞肉質鮮嫩,佐以油飯,米粒飽滿,帶著淡淡的油香,十分美味。套餐還附有餐湯和時菜,整齊排在木盤上很美觀。餐飲選了瀑布拉茶,在現場可以看到手工拉茶,滿滿的茶泡尤如瀑布,師傅拉茶技術優秀。娘惹喇沙配厚切豬扒的湯汁濃郁味道醇厚,佐以厚切豬扒外脆內軟微微滲出肉汁非常惹味,配上紅豆冰的清甜中和味蕾的油膩感。我最喜歡這裡焗咖哩農夫包,好食到想獨佔呢🩵

我最喜歡這裡焗咖哩農夫包,好食到想獨佔呢🩵
2023-05-31 75 瀏覽
幾年無去星馬旅行好掛住當地啲地道菜式搵到灣仔呢間餐廳止癮兩點零鐘嚟到,依然好多食客同時仲有午餐同下午茶可以選擇✨海南雞飯套餐必食肥美海南雞,肉質超嫩滑同旁邊嘅油飯 係完美嘅配搭仲跟菜.南瓜湯.飲品✨咖吔多士令人又愛又恨嘅邪惡多士夾著厚厚嘅牛油同咖吔醬外層香脆,間中食下唔過份吖✨沙嗲串燒串燒有雞肉.豬肉 各3串燒完依然能保持肉汁沾上沙嗲醬更惹味✨瀑布拉茶 嚟到見到咁澎湃嘅拉茶,好有驚喜好有份量超大杯唔會太多冰,慢慢飲都唔怕味道變淡

幾年無去星馬旅行
好掛住當地啲地道菜式
搵到灣仔呢間餐廳止癮
兩點零鐘嚟到,依然好多食客

同時仲有午餐同下午茶可以選擇

✨海南雞飯套餐
必食肥美海南雞,肉質超嫩滑
同旁邊嘅油飯 係完美嘅配搭
仲跟菜.南瓜湯.飲品

✨咖吔多士
令人又愛又恨嘅邪惡多士
夾著厚厚嘅牛油同咖吔醬
外層香脆,間中食下唔過份吖

✨沙嗲串燒
串燒有雞肉.豬肉 各3串
燒完依然能保持肉汁
沾上沙嗲醬更惹味

✨瀑布拉茶
嚟到見到咁澎湃嘅拉茶,好有驚喜
好有份量超大杯
唔會太多冰,慢慢飲都唔怕味道變淡
2023-05-31
下午茶
  • 拉茶
  • 海南雞飯套餐
2023-05-31 864 瀏覽
係灣仔同銅鑼灣交界既天樂里,有間個名好盞鬼嘅新加坡餐廳見到個餐廳名就好想企起手指大叫返一聲 "坡椰坡囉咪"餐廳主打新加坡菜,裝修簡潔明亮主要提供喇沙、肉骨茶、褔建蝦麵及其他新加坡經典美食,而且性價比高當中既焗農夫咖喱包係必試之選食物方面:是日餐湯 : 餐湯係南北杏雪耳南瓜湯,味道清甜,滋陰潤肺神補脾腎焗農夫咖喱包 : 選擇了咖喱左牛脷同印度蕃茄咖喱,農夫包搽滿牛油去焗,外脆內軟,再蘸上額外既咖哩汁,夠曬滋味,厚切牛脷份量多肉質又軟淋,必食之選娘惹喇沙 : 揀左油麵米粉兩溝摻摻,喇沙濃度適中,喇沙有雞蛋、魚片、豆卜、芽菜夠入味,另外配上爐燒豬頸肉,肉質香嫩,有陣陣香烤味馬拉肉骨茶套餐 : 加入龍眼乾、杞子、冬菇既肉骨茶藥材味道濃郁,排骨肉淋入味,再配埋油菜及油炸鬼,套餐非常豐富夠曬補身美祿恐龍 : 最鍾意飲既新加坡特色飲品之一,面頭有勁多美祿粉,再加埋棉花糖,真係超鐘意飲椰青 : 椰青夠曬大個,椰肉軟淋,椰青水滿瀉,夠曬清甜解渴
係灣仔同銅鑼灣交界既天樂里,有間個名好盞鬼嘅新加坡餐廳

見到個餐廳名就好想企起手指大叫返一聲 "坡椰坡囉咪"

餐廳主打新加坡菜,裝修簡潔明亮

當中既焗農夫咖喱包係必試之選
食物方面:

椰青 : 椰青夠曬大個,椰肉軟淋,椰青水滿瀉,夠曬清甜解渴
2023-05-30
  • 焗農夫咖喱包
2023-05-29 166 瀏覽
坡椰坡囉咪🌴海南雞飯套餐🐔 $68呢度嘅海南雞同油飯味道比出面嘅更加香濃,基本上唔需要調味料就已經非常出色,我地加左$8轉雞髀🍗識食一定係食雞髀啦🤤🤤滑捋捋🤩🤩跟餐已經有埋油菜同埋餐湯,非常豐富㗎🥰🥰新加坡爐燒豬頸肉咖喱飯套餐 $64呢度嘅咖喱可以揀新加坡咖喱或者小印度蕃茄咖喱,我哋就揀咗小印度蕃茄咖喱🍛入面真係有啲蕃茄仔做配料,食落味道會有少少酸酸甜甜咁,非常惹味,咖喱汁亦唔會覺得油膩💯💯豬頸肉都非常爽口,又唔會太韌,都唔錯!蝦餅三件🦐 (追加優惠)$22呢度嘅蝦餅偏向薄身一啲,所以咬落更加脆口,配埋佢哋特製嘅醬汁,非常開胃!🤤🤤覺得幾好食,推薦大家嚟到一定要叫!💓💓拉茶☕️$12一場嚟到,點可以唔試吓特色嘅飲品,呢度嘅拉茶超級大杯,見到附近好多枱都有叫!💓茶味香濃,味道會偏甜一啲,配埋其他食物又唔錯喎👍🏻👍🏻龍眼冰🧊 $15有超級多龍眼肉喺入面,味道亦都好濃郁,非常足料!💛
坡椰坡囉咪🌴
海南雞飯套餐🐔 $68
新加坡爐燒豬頸肉咖喱飯套餐 $64
蝦餅三件🦐 (追加優惠)$22
拉茶☕️$12
龍眼冰🧊 $15
有超級多龍眼肉喺入面,味道亦都好濃郁,非常足料!💛
蝦餅三件
2023-05-27 53 瀏覽
灣仔 天樂里 坡椰坡囉咪 星馬菜這是新開的店。我試食了椰漿飯 + 羊扒,午餐套餐,附餐湯 + 凍檸檬茶,共 $78。算抵食,因為羊扒唔平。怎樣才算正宗椰漿飯?唔好問我,我都唔知。算幾好食啦。很香,就算冇餸光吃飯都得。羊排,過得去。味道咸了點。羊排有少少肥。有點肥羊扒才好吃。醬汁是馬拉的森巴酱。我並不是很喜歡這個。但它是椰漿飯的主角之一。似乎應該给多些醬。這家是新餐廳,工作人員都很業餘,並不醒目,未算全满已亂作一團。我坐下呼喚了幾次都冇人理,完全没有人看過來。D 餐單又唔知收咗去邊。我個餐是羊扒,但冇刀叉,不敢打擾他們,唯有用手拿着吃,但又完全不提供紙巾,我明明看到服務台上是有紙巾的。有些客人有開水,而我卻冇。哈!宜家係咁㗎啦,OK 啦!都唔錯,下次再試喇沙。
灣仔 天樂里 坡椰坡囉咪 星馬菜

這是新開的店。

羊排,過得去。味道咸了點。羊排有少少肥。有點肥羊扒才好吃。

哈!宜家係咁㗎啦,OK 啦!
都唔錯,下次再試喇沙。
2023-05-27