6天前
二訪灣仔「坡椰坡囉咪」,依間餐廳果然係區內人氣小店吖,去到晚上8點,依然座無虛席,需要排一陣間隊,不過店員好快已經安排到入座,另外,店員好有禮貌,服務好好,因為已經過了餐廳關門時間,但我仍然未食完所有食品,所以店員細心地免費提供了一些外賣包裝俾我,仲親自幫我入好食品、飲品,非常窩心。馬來肉骨茶套餐配椰漿飯及油條(單點$78),黑湯肉骨茶飲落藥材味道濃郁,但不苦,因為加入了桂圓、杞子去熬煮,所以飲落帶點甘甜;一字排肉質軟腍,食落好入味,配以辣椒黑醬油食用,味道正宗;冬菇食落好Juicy,配菜包括有生菜、油條;椰漿飯,口感軟硬適中,椰漿味道淡香。福建蝦湯麵摻摻(單點$75),海蝦好大隻,肉質彈牙,味道鮮甜;豬油渣食落油脂味濃,摻摻採用米粉、油麵製作,口感好豐富;略嫌湯頭味道較淡,但勝在飲落有鮮味,配料包括有烚蛋、生菜。馬拉盞炒菜(單點$62),表面鋪滿炸蒜、蒜蓉、辣椒,通菜口感爽嫩,食落好惹味。蒜香雞翼(單點$60),即叫即炸,雞翼肉味濃香,雖然在整碟雞翼裏看不到太多蒜蓉,但因為在醃雞翼時加入了大量蒜蓉醃製,所以蒜香味重,食落好香口。凍爆泡拉茶(跟餐$15),手拉拉茶,泡沫口感細密,淡奶比
凍爆泡拉茶(跟餐$15),手拉拉茶,泡沫口感細密,淡奶比例多,飲落口感幼滑,茶味濃香。
凍椰奶咖啡(跟餐$9),採用椰奶、椰子糖漿製作,味道清甜。