2014-11-16 2085 瀏覽
又一個下班的晚上,決定了要歇一下—人生得意須盡歡,偶能早收去出走。要放空,多半到有短旅感覺的港島,吸收一下香港靈氣。我早選好目的地而不會盲舂舂,去到去唔到,唔洗靠彩數,此處幸而與老早征服了的橙色Bagel相近,行著也輕鬆。鰂魚涌商廈林立,街道上多透著大廈的白光燈,多見外,多死古古。走進這條內街,你應能找到那點黃,那點像家的暗燈昏黃,好讓你歇歇落腳的落日黃。餐廳無論牆身地板枱櫈,都是木紋,溢出淡淡暖意。一幅鏡身牆亦增強室內空間感,鋪位細而不失大體。手寫餐牌更顯家庭風,招待也親切。日式汁煮豬軟骨豬軟骨故名思義最緊要軟,坊間有不少咬落如啃骨頭的(當然也有其風味),與此無可媲美。日式醬油濃香,鎖緊於整大件軟骨上,甜咸度比例完美。說是骨,實是骨肉相稱的少見佳品,啖啖也有煮得香軟的軟骨及易咬不痴牙的肉塊。軟骨呈半啡啫哩狀,入口即溶的感覺令人難以相信是軟骨。肉也煮得夠冧,一大件不用使勁用餐具亦能分,是傳說中的慢煮七小時的好貨。本用來伴碟的椰菜絲伴隨啡黑膠濃的醬油汁,頓時變得可口又帶清新,中和咸味,最後令此道菜全盤清。一日野菜咖哩配特式飯餐牌指出一名成年人每日需要350g的蔬菜,而一日野菜則提供360

日式汁煮豬軟骨

一日野菜咖哩配特式飯

餐牌指出一名成年人每日需要350g的蔬菜,而一日野菜則提供360g,足以日常所需。所包含

野菜新鮮,種類夠多,顏色吸引:翠玉瓜、蘿蔔條、燈籠椒、車厘茄、藕片、茄子、西蘭椰菜花和豆角均是碟上客。而飯是蕃薯粒與南瓜粒的混合飯,再配以微辣帶甜的咖哩汁令人開胃。蔬果口感各異,珍珠飯煙韌。假若家中小朋友揀飲擇食,不好青菜,用這個作引導實是良方。
黑芝麻牛肋咖哩飯

加進黑芝麻之後,更惹味獨特,黑芝麻不奪走咖哩香卻輕輕的變成主導,香濃但有種健康感,一整個吃下去有頭髮立即變黑的感覺。這種「麻」辣是首嘗,也未曾在別處見到。黑黑啡啡的汁吃後頗有吃芝麻糊或墨魚汁飯麵的感覺,有得食有得玩。

與「一口」一樣,蔬菜滿滿的,比牛肋條的比例還多,真健康!別覺得這是敷衍我們,用素菜多就減兩件肉的把戲,它絕不欺場,送你牛肋條大四條。每一條都煮得細嫩,牛香四散,就算無牙的公公婆婆也定能吃得下。
柚子布丁
看餐牌點菜是已一眼看到這期間限定的柚子布丁。夏日熱辣辣,好熱好熱,最適合飽頓後食。柚子帶甘,布丁奶滑,簡單外表卻味道不凡,平淡製作卻驗出水準之最。喜歡輕食甜品的朋友,莫錯過。
全部食物都採用天然食鹽·無味精·無添加·少油多菜的無敵配合,是都市人的急救箱,恰如運動中的物資站。

Camper's坐忘,全名解釋為「在地球借宿的你我」嘅「無心忘我之境界」。別弄得太高深,是我們累了,一個美妙的駐腳點。人生走的路太顛簸,少不免身心俱疲。走進它,家庭暖格調、健怡式溫飽、親切的服務都能洗洗身上的塵。

像你背著重重負累走上街道,冷不可交時拍拍肩的支持,像你於硬地上睡不好,於站頭音響中傳出句句打氣的聲音。港人挑戰高山,現正走到山腹,可以停歇卻不能放棄。兩難但無嘢可以輸,停下只會被困或跌落深淵。欲繼半途未言休,難忘低谷望終點。

共勉之。
  • 黑芝麻牛肋咖哩飯
  • 一日野菜咖哩配特式飯
  • 日式汁煮豬軟骨
2014-10-26 2085 瀏覽
生左粒眼瘡成個幾月都未好,朋友建議我食清淡一o的,食少o的肉.咁我就好乖,買左個馳名既$60 15種野菜咖哩飯食.日式咖哩本身係帶甜味,再加上咁多款既蔬菜,真係好甜到唔知講咩好.飯粒裡都加了蔬菜,真係健康加8蚊多左半隻醬油蛋,是多餘的,沒有醬油香,蛋黃有少少過熟總之食完呢餐之後粒瘡好似仲大粒左.從腸胃角度來講,食左咁多蔬菜,始終都係健康左既
加8蚊多左半隻醬油蛋,是多餘的,沒有醬油香,蛋黃有少少過熟
2014-10-26
10 分鐘 (外賣自取)
2014-10-21 2037 瀏覽
本人留意咗呢間小店好耐 , 由於本人住離島去港島車費貴(特別係港島東) , 如果唔係一心為咗遊叮叮河都未必會去咁遠。坐落細街之中嘅坐忘 , 同出面大街相比真係好似去返離島咁 , 清靜得嚟又唔會太靜感覺幾舒服 , 鋪仔細細裝修得幾有日本feel , 坐位雖少但又不失一份親切感 , 而且價錢又唔貴又抵食真係幾親民下。講返啲嘢食 , 兩個飯都真係幾健康㗎 , 啲蔬菜食落唔同出面食日本咖哩啲配菜咁生硬 , 食得出有特別烹調過咁(唔知係咪我就覺得係) , 啲雞好嫩滑俾我煮一定嚡哂 , 豬頸肉嗰個真心正咖哩又唔算辣啲肉又好食 另外要咗杯西柚橙汁 , 新鮮榨幾好飲可惜太細杯..會再幫襯 平日夜晚嚟話唔定真係會坐到忘記了時間 p.s點解我一個人會有兩個飯兩杯嘢唔係我大食 , 係因為分咗兩次食姐

另外要咗杯西柚橙汁 , 新鮮榨幾好飲可惜太細杯..會再幫襯

平日夜晚嚟話唔定真係會坐到忘記了時間

椰汁咖哩雞飯(唔記得係咪)
西柚橙汁
咖哩豬頸肉飯
2014-09-22 2698 瀏覽
話說有次無意中在openrice 發現0左呢度跟 Mr Snail 試過一次就愛上了雖然佢的食物總類唔算多但就勝在味道好, 而且價錢合理今晚我地又專登從北角行過來兩人分別點了:野菜咖哩豬頸肉飯呢度的咖哩沒有咖哩磚 hea 的味道, 甜辣度適中另外, 野菜都係其中一個亮點, 佢係明顯有調味過的, 唔似一般無味的伴碟配菜豬頸肉就似係薄燒, 好食~ 青芥牛肉牛肉唔會太老, 加上有淡淡的芥末味, 好清新呢碟屬小菜系列, 唔包飯的我地另外點了南瓜粟米飯雖然南瓜味唔算太濃但感覺好健康...嘻嘻下次有機會都想試下呢度的小食同埋烏冬
話說有次無意中在openrice 發現0左呢度
跟 Mr Snail 試過一次就愛上了
雖然佢的食物總類唔算多
但就勝在味道好, 而且價錢合理

今晚我地又專登從北角行過來
兩人分別點了:

野菜咖哩豬頸肉飯
呢度的咖哩沒有咖哩磚 hea 的味道, 甜辣度適中
豬頸肉就似係薄燒, 好食~
青芥牛肉
牛肉唔會太老, 加上有淡淡的芥末味, 好清新
呢碟屬小菜系列, 唔包飯的
我地另外點了南瓜粟米飯
雖然南瓜味唔算太濃
但感覺好健康...嘻嘻
下次有機會都想試下呢度的小食同埋烏冬

2014-09-21
2014-09-15 2722 瀏覽
Nice casual, but comfortable Japanese eatery, the decoration makes it look a bit like a hiking hut. Restaurant offers a large selection of Japanese comfort food. The vegetable curry with shrimps has a big variety of vegetables with good texture and a healthy serving of shrimps. Curry was a but on the sweet side (I like it spicier), but with good taste. Udon soup with slowly roasted pork came as a huge bowl, soup was good (a but salty), noodles a bit thinner than most udon, bit good, the pork was very tender and tasty. Friendly and fast service, good value for money. Wouldn't travel to quarry bay to eat there, but definitely a good option, when in the area.
2014-09-14
2014-09-13 2062 瀏覽
大約2點15分去到,冇乜人即刻有位。今次係第二次,上次食過牛油烤雞咖哩飯,覺得已經好好食,今朝睇電影見到咖哩飯心血來潮好想食!!!橙汁冇乜特別, 今次我叫左椰香烤雞咖哩飯,我覺得好食過牛油雞,比起就咁咖哩飯我覺得椰香咖哩仲好食我幾中意呢間野嘅裝修 好日本feel好舒服。我一向都好中意食薯仔嘅沙律,呢個好夠沙律醬 唔會太亁好食
大約2點15分去到,冇乜人即刻有位。
2014-08-31 2122 瀏覽
放長假,去坐忘試個閒日lunch。知道依度出名食咖喱,一定要試一試!十二點去到,開始多人。十二點三已經full晒。呢度嘅日式咖喱比一般嘅辣,蔬菜的確好豐富,飯就落咗粟米同啲南瓜,整體味道都幾好。豬軟骨非常入味,夠晒淋,個醬汁似bbq醬,都幾好味。整體味道不錯,但weekday lunch 黎講價錢偏貴,好彩十二點九前埋單有九五折,算係平翻少少。可能係因為啱啱係台灣返來,仲未習慣到香港餐廳嘅物價,哈哈。

豬軟骨非常入味,夠晒淋,個醬汁似bbq醬,都幾好味。

2014-08-28
2014-08-29 1681 瀏覽
坐忘是我的飯堂。最愛吃豬軟骨烏冬:豬軟骨又腍又入味,烏冬口感似稻庭烏冬,配以半隻溏心蛋及生菜絲,加上一杯熱日本焙茶,真是既健康又美味美中不足是湯底較普通,醬料與豬軟骨有點格格不入。試過日式咖喱,味道太濃,還是最愛豬軟骨!ps豬軟骨配飯雖美味,但略嫌太膩!
題外話/補充資料: 平日無加一
2014-08-29
15 分鐘 (堂食)
  • 豬軟骨烏冬
2014-08-28 1872 瀏覽
星期五既晚上, 媽媽係北角放工而我係太古放工, 一於相約於鰂魚涌帶媽媽到我常lunch既地方, 試下港島美食!   最後決定左黎健康既camper's! 之前已經食過一次lunch, 覺得健康又好食, 而且仲有好多野食都未試, 所以今晚一於再黎!  媽媽6點15就到喇, 仲係人少少而且我未放得, 佢唯有行下先...  開始多人個時, 媽媽6點40就坐左入去然後我就係太古飛奔過去, 好彩都係岩岩滿座....叫左每人一杯西柚橙汁, 果然係鮮榨既! 一飲就有西柚既苦澀味, 不過都有橙既鮮味, 不錯! 係細杯左少少...叫左個蔬菜沙律, 一開始真係無諗過係熱食, 不過諗深一層個名又好真係講左係煮既十二種蔬菜 xp 入面有薯仔, 青椒, 西蘭花, 椰菜花, 芋頭.... 配上芝麻醬, 健康蔬菜帶點香氣!媽媽無睇過openrice都揀左食黑芝麻咖哩! 我當然都唔執輸試左兩啖! 牛肋條好林, 好易入口, 咖哩味道就一般, 又唔係日本個隻香甜, 都唔係印度既香辣.... 平庸既味道有少少失望, 但媽媽話食晒成碟有d辣添我就加左$10特登叫個咖哩烏冬, 聽同事成日黎食, 終於可以一嘗!  呢度既烏冬有個
鮮榨西柚橙汁
12種蔬菜沙律
黑芝麻咖哩牛肋條
咖哩蠔雜菇烏冬
  呢度既烏冬有個特別之處就係唔係圓既, 係bin闊個隻, 食落仲滑溜溜添, 同時又煙煙韌韌架喎! 成個碗好多菇, 我都唔識分咩菇打咩菇, 不過煎得過左火, 有少少焦... 蠔都係中等size, 味道無咩特別...
夜晚黎食有埋甜品menu! 有3款布甸: 柚子, 原味吉士同栗子...  我諗柚子應該幾清新所以揀左佢!
柚子布甸
呢個柚子布甸就係全晚既重點! 幾重奶味再帶點柚子香! 最重要係質地真係好滑!!! 入口已經即係溶化滑落喉嚨, 不過唔中意奶味既人可能就麻麻喇...  真係幾乎想打包多個返屋企!
今晚仲係要請媽媽食飯, 帶唔夠現金, 好彩過$200可以刷卡!
柚子布甸
真的一試難忘的日本咖哩喔~~!!!在鰂魚涌的小巷子裡竟然有這一間由日本人主廚的咖哩店~~如果不是朋友在這邊返工, 真的不會來這小巷子呢~ ((偷笑))"Camper's 坐忘" 店子小小的, 不過經常都有少量人在排隊呢~此店子主打是日式咖哩!!!就連門外都有很多報導介紹~~~店外有手寫的日文中文"是日推介" , 不知是否日日都會改呢~可以看到價錢走大眾化路線~~超級喜歡Camper's 的menu!!!!!! 因為手寫太有質感太有心思了!!!!!!! 超欣賞!!!!!!店裡的氣氛也很日式小家庭feel!!!點完餐, 要了杯西柚汁, 是百份百鮮榨喔!haha!! 沒有星星炸雞, 都有日式炸雞!!超滾熱, 簡生被燙到咀喔, 慘!!!來了來了~ 這是黑芝麻咖哩!這是生蠔咖哩~ 小女點的, 好好好好食喔~~生蠔很鮮味, 又大隻, 配上日式咖哩, 甜甜的, 微辣的, 超開胃一陣間就ko晒成碟!!!!!好耐都未食過一間咁有heart, 又咁好味同地道的日本咖哩~~真係好多謝友人推薦Camper's~~小女相信, 好快又會變成我的太古飯堂lu!!!! 哈哈哈~~

真的一試難忘的日本咖哩喔~~!!!
在鰂魚涌的小巷子裡竟然有這一間由日本人主廚的咖哩店~~
此店子主打是日式咖哩!!!
就連門外都有很多報導介紹~~~
可以看到價錢走大眾化路線~~
店裡的氣氛也很日式小家庭feel!!!
點完餐, 要了杯西柚汁, 是百份百鮮榨喔!
haha!! 沒有星星炸雞, 都有日式炸雞!!
超滾熱, 簡生被燙到咀喔, 慘!!!
來了來了~ 這是黑芝麻咖哩!
這是生蠔咖哩~ 小女點的, 好好好好食喔~~
一陣間就ko晒成碟!!!!!
真係好多謝友人推薦Camper's~~

15 分鐘 (堂食)
2014-07-07 2686 瀏覽
坐忘很特別的名字, 坐忘是源自莊子, 解作忘却自己的形体,抛弃自己的聪明,摆脱形体和智能的束缚,与大道融通为一,这就叫坐忘。如此奇名亦因此吸引到我, 由上環去鰂魚涌找姐姐吃午餐, 姐姐一早12點已去等位, 我到的時候差不多12:25分, 就馬上入座, 人山人海於門前等位, 完全感覺不到坐忘, 座位也很迫, 一點悠閒也沒有, 名就一定改錯, 看食物怎樣才是正軌, 姐姐點了人氣推介, 每檯都有人點的一日野菜咖哩, 姐姐不吃澱粉質, 所以走飯, 我食肉人就一定不吃素, 所以點了豬軟骨野菜咖哩飯, 60多元一個餐, 飲料配餐的只有日本茶, 有點小氣!一日野菜咖哩果然名不虛傳, 所有的野菜都很鮮甜爽脆, 好像先炸再煮, 茄子仍然保持嫩紫色, 特別是蓮芍藕切得很薄吃起來很爽,咖哩汁很香, 日本咖哩不太辣, 不錯!我的豬軟骨野菜咖哩飯, 據說豬軟骨用多個小時去烹調, 一咬入口就很鬆軟, 有些軟骨在中間很入味! 這些配飯野菜和一日野菜不同, 全是白烚的, 但都可以, 飯是混合一些蕃薯在內, 感覺更健康!混合咖哩汁, 很快就KO一碟飯! 難怪烈日當空, 仍然絡繹不絕的客人, 唯一是有點光速餐, 怱怱忙忙
午餐價錢合理
一日咖哩什菜
我的豬軟骨野菜咖哩飯, 據說豬軟骨用多個小時去烹調, 一咬入口就很鬆軟, 有些軟骨在中間很入味! 這些配飯野菜和一日野菜不同, 全是白烚的, 但都可以, 飯是混合一些蕃薯在內, 感覺更健康!混合咖哩汁, 很快就KO一碟飯! 難怪烈日當空, 仍然絡繹不絕的客人, 唯一是有點光速餐, 怱怱忙忙地食完就想埋單走人, 應該改名為"坐忙"才對!
咖哩豬軟骨
2014-07-04
20 分鐘 (堂食)
一日咖哩什菜
咖哩豬軟骨
2014-07-06 2436 瀏覽
簡介濱海街有一整列的平民食肆服務鰂魚涌一帶的寫字樓,但平民歸平民,當中不少餐廳也有自己的風格和特色。這所日本餐廳,以camper為店名和主題,食物主打為咖喱、一日野菜及慢煮豬軟骨等等。環境店內裝橫簡單整潔,以木材質感營造被自然圍繞的感覺,牆上有一些露營用品及背包以切合主題。座位雖不是格外舒適,但身處其中有一種down to earth的親切感。食物這裡的食物特點是菜的份量和種類都很足夠。不要期待有任何fancy的setting,食品上桌時大都是一碗或是碟頭的,但食物的質素確是不錯。烏冬亦是煙韌有咬口那一種。豬軟骨定食每次來都必點豬軟骨,菜單上寫煮了7小時,豬軟骨入口融化,不會像其他地方的豬軟骨要用力才能咬開。軟骨膠質豐富,但又不會有太黏的感覺,豬軟骨很入味但又不會太醎。菜和飯亦不錯。
簡介

食物
豬軟骨定食
2014-06-27 2963 瀏覽
想試好耐,今日終於黎到喇! 可惜佢要人齊先入得,即使我早到拎位都好似無咩用... 不過都mark低左名,之後齊人都可以排返早d, 人齊左通知佢就比menu我地落單先,無耐後就可以坐入去喇~叫左薯仔咖哩牛肋野菜飯,真係好多野菜,個薯仔切到一條條好似炸薯條咁 d菜仲要真係新鮮好食,唔係普通配菜無色又無味,個飯一睇以為係炒飯,但其實黃色既係蕃薯同粟米,不過又唔會話好濟喎,個咖哩就帶d日本風味,甜甜地,不過食得多都有d辣,夏天食再配埋杯熱既焙茶都真係有d hing 不過係幾好食,而且裝修又好多木,好似真係入左campsite咁,會再黎架!

25 分鐘 (堂食)
2014-06-15 1965 瀏覽
之前嚟過一次食拉麵,不過覺得唔算抵食,好快就將佢遺忘,揀店舖有時同揀人一樣,都要睇夾唔夾 。偶然醒起,所以再嚟會面。地方唔算大,但係坐位都算鬆動,唔會太迫《蘿蔔牛肋白味噌定食$74+鮮榨柚子橙汁$8》好清嘅冬瓜粒湯,仲以為會配味噌湯添,個湯偏淡,如果冇落味精嘅話就唔怪佢(不過唔知) 多菜少肉夠健康,牛肋有陣陣胡椒嘅香味,好腍好入味,不過汁唔夠多……加$8配鮮榨西柚橙汁,真係好苦 如果多啲橙汁會受歡迎啲《豚軟骨七小時煮定食》豚肉好惹好,夠腍又夠汁,送飯好開胃。
。偶然醒起,所以再嚟會面。
地方唔算大,但係坐位都算鬆動,唔會太迫

如果多啲橙汁會受歡迎啲
《豚軟骨七小時煮定食》豚肉好惹好,夠腍又夠汁,送飯好開胃。
2014-06-15
2014-06-10 1827 瀏覽
菜蔬料理總是對女生有種吸引力,有層健康的糖衣,就算吃的是炸物,也好像比較說得過去。曾看過朋友說坐忘在商業區提供多菜少肉的餐單,而且有些餐點更標榜有齊一天足夠的蔬菜份量,但中午時段經常爆滿,所以心思思要找機會晚上來。這天穿上跟平常不一樣的裝束,正好配一家沒去過的餐廳。 晚上的坐忘人不算太多,只一直維持空出的位置總有人補上,以木為主的裝修有點山中民宿的感覺。我們選了名物軟煮牛肋黑芝麻咖喱,還有蓮藕薯仔金比羅定食。咖喱很快上桌,賣相烏卒卒,牛肋條雖然煮得軟腍,但是煮好了才跟咖喱混在一起,所以不太入味, 米飯混入少量粟米南瓜粒等,同伴一下子吃光。好奇甚麽是金比羅,同伴說是金平牛蒡的煮法,是日本家常風味,通常是用作烹調根菜類,其中煮牛蒡最常見。調味包括糖、味醂、醬油、酒和辣椒等,有時也會加入木魚湯, 坐忘的版本換上炸藕片、薯條、南瓜、翠玉瓜等,辣味用七味粉代替,想不到蔬菜可以煮得這樣惹味,不錯。專程到來,最後加點了一客柚子布丁,雖然是時令之選,不過柚子和牛奶其實不太夾,的的骰骰的一小杯賣30大元, 布丁外換來墊底的碟子先冷藏以免令布丁太快溶化的心思,和一小撮像柚子茶裏的甜柚皮,味道一般。回家後同

專程到來,最後加點了一客柚子布丁,雖然是時令之選,不過柚子和牛奶其實不太夾,的的骰骰的一小杯賣30大元, 布丁外換來墊底的碟子先冷藏以免令布丁太快溶化的心思,和一小撮像柚子茶裏的甜柚皮,味道一般。回家後同伴淩晨喊起肚餓來,女生料理果然是女生料理,唯有叫他坐忘一下好了。
軟煮牛肋黑芝麻咖喱
蓮藕薯仔金比羅定食