2019-02-19 236 瀏覽
今日約左朋友行山,諗住行之前去食個lunch 先,行行下見到呢間店個名又特別,外面都有人等,於是就諗住去試下!間餐廳因爲比較細既關係,要求我地要人齊先可以入去,等左大約10分鐘好快就有位。我地見大部分人都食咖哩飯,所以都唔汁輸去試下食。我叫左個豬軟骨咖哩飯。醬汁略嫌太多,但係餸好足 ,又多伴菜!平時好少見餐廳咁多蔬菜,感覺健康好多😍舊豬軟骨好軟好滑 好好食,原本既汁都同咖哩好夾。下次大家有機會黎開鰂魚涌都可以考慮一試!(係橫街架)

下次大家有機會黎開鰂魚涌都可以考慮一試!(係橫街架)
2019-02-18 526 瀏覽
鰂魚涌一帶有不少好餐廳,但有別於鄰近的太古區,鰂魚涌沒有大型商場,食肆較為分散和隱蔽,但有不少食物質素高的食肆,坐忘是其中之一,而且價錢大眾化。豬軟骨野菜咖哩飯 - $69這個絕對是重點推介,豬軟骨的份量非常充足,厚厚的,而且咖哩汁完全滲透豬軟骨,非常惹味,而且豬軟骨肉汁豐富並烹調得嫩滑,值得一讚。飯的軟硬程度適中,有飯香,米和水的比例合適。咖哩亦不會太辣,頗有日式咖哩的味道。野菜的配搭可以中和一下濃味的咖哩,很美味。牛油烤雞野菜咖哩飯 - $64牛油烤雞非常可口惹味,即使咖哩味香濃亦沒有完全蓋過本身烤雞的味道,亦能品嚐出烤過我雞皮的口感。雞肉鮮嫩,加上香濃的咖哩汁很美味。

豬軟骨野菜咖哩飯 - $69
飯的軟硬程度適中,有飯香,米和水的比例合適。
咖哩亦不會太辣,頗有日式咖哩的味道。
野菜的配搭可以中和一下濃味的咖哩,很美味。

牛油烤雞野菜咖哩飯 - $64
雞肉鮮嫩,加上香濃的咖哩汁很美味。
牛油烤雞野菜咖哩飯
2019-02-01
$66.5 (晚餐)
牛油烤雞野菜咖哩飯
2019-02-14 228 瀏覽
昨日我們都位於鰂魚涌很著名的餐廳我們大約七點多到達餐廳,人都裝滿了,我們都需要排隊,但很快便到我們!我們先在排隊時睇一睇個餐牌,餐牌的風格很吸引,是手寫的那一種今天強調不用味精!主打健康美食推介的豬軟骨飯超正、超好味!豬軟骨非常之林,但亦都帶點煙銀的感覺!咖喱很香亦都配上健康的粟米南瓜飯之後我哋仲帶咗多一個糖心蛋薑雞扒烏冬!對比番豬軟骨,呢個雞扒烏冬即刻level 底左!只能說豬軟骨太強勁!哈哈!認住呢間!
昨日我們都位於鰂魚涌很著名的餐廳

今天強調不用味精!主打健康美食

推介的豬軟骨飯

亦都配上健康的粟米南瓜飯

之後我哋仲帶咗多一個糖心蛋薑雞扒烏冬!

認住呢間!
2019-02-10
15 分鐘 (堂食)
2019-02-01 326 瀏覽
喺香港已經好難搵倒一間好似坐忘咁嘅感覺嘅餐廳。呢度嘅menu係全手寫,大部份枱櫈都係以木為主。雖然間舖好細,座位唔太鬆動,但都會被食物嘅香味同整個氛圍吸引住,好有家庭式餐廳嘅感覺。應該已經有唔少人食過坐忘,但為表支持都想打篇文比個好評佢。黎到呢度唔少得食豬軟骨或者咖喱,呢兩樣都係小編覺得做得比較出色嘅。報章介紹話老闆希望香港人食得健康啲所以盡量都係每碟飯或每碗麵都加入好多蔬菜,小編好欣賞呢個做法,因為小編都認為多食蔬菜會健康啲。呢度啲野食嘅份量都頗大,小編每次食完都會好飽,未食過嘅而又想去試就要做定心理準備。雖然咁大份,但價錢唔會好貴。咖喱豬軟骨飯 肉眼都䏲到好多肉咖喱雜菜飯 好健康嘅感覺煎雞扒烏冬 個清清地 唔錯嘅牛肉飯 好多肉好多飯 食完好飽雜菌飯無論人少少或者幾個朋友一齊去都食得好開心

咖喱豬軟骨飯 肉眼都䏲到好多肉

• 豬軟骨野菜咖喱飯
  • 豬軟骨烏冬
  • 一日野菜咖哩飯
2019-01-26 340 瀏覽
平日無論午餐晚餐經過都見到好多人等位,就襯星期六下午少人點試下!一入鋪內已經傳來一陣陣咖哩的香味上網做左功課,呢間的咖啡同豬軟骨都好出色!於是就決定叫 豬軟骨咖哩烏冬 同 椰香雞扒飯 試試~好味豬軟骨入口即溶,感覺好重骨膠原椰香雞扒飯 (飯係南瓜粟米飯,少少甜)鋪頭內環境舒服,坐位都尚算寬敞,唔會有令人不舒服的感覺!加上日本風格的店內裝修設計,令人有啲係日本的感覺今餐飯無加點飲料,店內服務員主動係點菜後,送上兩杯溫水,表現貼心!

豬軟骨咖哩烏冬(轉烏冬+$10)
好味
豬軟骨入口即溶,感覺好重骨膠原
椰香雞扒飯 (飯係南瓜粟米飯,少少甜

2019-01-26
10 分鐘 (堂食)
豬軟骨咖哩烏冬(轉烏冬+$10)
  • 豬軟骨烏冬
今日中午12點15左右同啲同事去咗依間好多人食嘅日式料理食店潮聖。依間餐廳真係好多人排,好多人等位,我地等左大約15-20分鐘就入座。.店內環境好整潔,環境燈光偏黃,而且店面不太大,位置不算多。不過不會坐得太逼。.點了個烤雞野菜咖啡飯,$64蚊,加了$8蚊配了一隻糖心蛋🥚。而同事點了個豬軟骨野菜咖啡飯。兩個飯都配上一杯免費的熱菜。.首先,試了試同事的豬軟骨,真的煮得很淋,入口就溶化了😀👍🏻。而且醬汁煮得很入味,還甜甜地。😘而雞扒好大塊,而且好多塊,好似有3-4塊。雞扒好多肉,算幾鮮嫩。咖啡飯甜甜地,不太辣,合適不太喜歡辣的人。而飯的份量也很多,細食的,半碟也會飽了。😁.店員上菜時間很快,因為排隊時會落定餐的。而且是免加一。😊
店員上菜時間很快,因為排隊時會落定餐的。而且是免加一。😊
烤雞野菜咖哩飯加糖心雞蛋
2019-01-24
15 分鐘 (堂食)
烤雞野菜咖哩飯加糖心雞蛋
2019-01-20 236 瀏覽
第3次幫襯坐忘喇次次都試唔同野食,次次都有驚喜每次晚市來都係座無虛席,一枱走又一枱入,食客絡繹不絕~我食左個烤雞生姜糖心蛋烏冬有3大件烤雞,好飽!好多椰菜~🥬糖心蛋好香甜第一次食佢地既烏冬,之前次次都係食飯~烏冬係稻庭烏冬口感,扁扁薄薄,我至愛友人叫左7小時汁煮豬軟骨定食~同樣係有3大件豬軟骨非常非常飽~個汁唔會太咸~配埋旁邊清新既沙律菜食🥗,好正隨餐的蘿蔔湯好清甜~坐忘所有食物都冇味精,而且少油多菜,成人每日要食350g蔬菜呀!坐忘非常適合成日出街食既香港人,又健康又好食
第3次幫襯坐忘喇
次次都試唔同野食,次次都有驚喜

每次晚市來都係座無虛席,一枱走又一枱入,食客絡繹不絕~

我食左個烤雞生姜糖心蛋烏冬
有3大件烤雞,好飽!好多椰菜~🥬糖心蛋好香甜

友人叫左7小時汁煮豬軟骨定食~同樣係有3大件豬軟骨
非常非常飽~個汁唔會太咸~配埋旁邊清新既沙律菜食🥗,好正
隨餐的蘿蔔湯好清甜~

2019-01-20
  • 七小時煮豬軟骨定食
2019-01-20 191 瀏覽
佢地推廣一日最少350g蔬菜涉取量嘅健康飲食概念🥦所有主食都少油多菜,同埋所用醬料全部都係自家製,不含任何味精💁🏻‍♀️小店提供唔同種類嘅食物,有拉麵、烏冬、咖哩飯、沙律等😛雖然我唔係特別中意食咖哩,但佢地最出名嘅係特色咖哩飯🍛所以我地就叫左豬軟骨野菜咖哩飯$69同埋什菌牛肋野菜咖哩飯$72,兩份都加左半隻溏心蛋🥚(+$6)佢地嘅份量好大仲要好足料,飯係黃薑飯,最正係佢咖哩汁同豬軟骨醬汁係分開,一次過食到兩種味,而牛肋同豬軟骨都燘得好淋幾好食👍🏻跟餐嘅柚子蜜(+$10)都好飲🍋除左欣賞佢地嘅理念仲好欣賞佢地成本menu都係親手寫同畫,勁有心思💕
2019-01-09
  • 豬軟骨野菜咖哩飯
I have always wanted to try out Camper’s for quite some time. It is a really popular Japanese style restaurant in Quarry Bay, and you can often see a queue outside the restaurant.I really like Camper’s principal. If you dine out 5 days a week for dinner, you would probably be in-taking a lot of MSG and food additives. Also, you might not be eating enough vegetables for dietary fibers. Therefore, Camper’s aims to serve all natural dishes with homemade sauce and dressing, without using MSG or food
I really like Camper’s principal. If you dine out 5 days a week for dinner, you would probably be in-taking a lot of MSG and food additives. Also, you might not be eating enough vegetables for dietary fibers. Therefore, Camper’s aims to serve all natural dishes with homemade sauce and dressing, without using MSG or food additives.
I was craving for meat as I didn’t have any for lunch. Therefore, I ordered this  Slow Cooked Pork Cartilage and Veggie Curry with Mixed Rice instead of the signature 15 Kinds One Day Portion Veggie Curry Rice.

I could see why people like Camper’s so much, and I have become a fans too! The slow cooked pork cartilage was so delicious! It’s very tender, almost felt like melting on your tongue. I love the soft tissues so much, which was jelly like and rich in collagen. As for the rice, oh my god, I wonder how much effort they put to make such a nutritious rice! Sweet potato, pumpkin, corn and ginger, so yummy and healthy! You can actually taste a hint of those in the rice. The curry was very decent too, not too spicy, and went well with the sauce of pork cartilage. The veggies were, oh well, veggies. But yeah, they were good, so even a veggie hater like me finished them all happily with the help of curry and sauce.

I am sure I would definitely visit again to try out  the signature 15 Kinds One Day Portion Veggie Curry Rice and probably the udon, especially when the restaurant is so close to gym!

Bare in mind one thing, the waitresses have got an attitude, so don’t expect much from their service…Good luck mate!
2019-01-16
2019-01-14 257 瀏覽
今日喺鰂魚涌呢邊食lunch第一時間就係諗起好耐冇食既<坐忘> 因為2年前黎食比我既印象係好好味,好日式家庭feel 😌Menu係手寫既,主要有飯、烏冬同定食3款,仲可以加$$追加配菜,例如溏心蛋、野菜咁耐冇黎,當然要叫我好鐘意既咖喱啦🍛叫左個<是日烤雞野菜咖喱飯>因為想食烏冬,所以加左$10 轉烏冬🍜😋😋等左10分鐘度有得食成碗烏冬係非常豐富烤雞有3大塊,肉好嫩,一d都唔乾👍🏻野菜有好多,有西芹、紅蘿蔔🥕、豆角等,仲有d粗薯條🥔(冇炸過既!!)可能因為d菜煮到好爽口(唔會好似快餐咁擺得耐淋晒),顏色配搭亦好match,所以我都食左好多菜😆😆好健康呀烏冬🍜都幾煙韌,個咖喱係唔辣既😋同事叫左<豬軟骨野菜咖喱飯>,佢都覺得好好味,話個豬軟骨好淋,仲話一定要叫有野菜既,因為好正😁我地差唔多12點到,唔駛等位大約12點幾就開始多人,要排隊總括黎講,<坐忘>係我喺鰂魚涌既one of the favourite,希望佢開多d分店啦><
今日喺鰂魚涌呢邊食lunch
第一時間就係諗起好耐冇食既<坐忘>
因為2年前黎食比我既印象係好好味,好日式家庭feel 😌

Menu係手寫既,主要有飯、烏冬同定食3款,

仲可以加$$追加配菜,例如溏心蛋、野菜

咁耐冇黎,當然要叫我好鐘意既咖喱啦🍛
叫左個<是日烤雞野菜咖喱飯>
因為想食烏冬,所以加左$10 轉烏冬🍜😋😋

等左10分鐘度有得食
成碗烏冬係非常豐富
烤雞有3大塊,肉好嫩,一d都唔乾👍🏻
野菜有好多,有西芹、紅蘿蔔🥕、豆角等,
仲有d粗薯條🥔(冇炸過既!!)
烏冬🍜都幾煙韌,個咖喱係唔辣既😋
是日烤雞野菜飯

我地差唔多12點到,唔駛等位
大約12點幾就開始多人,要排隊

2019-01-14
是日烤雞野菜飯
  • 是日烤雞咖喱烏冬
2019-01-14 160 瀏覽
餐厅位置易揾咖哩真的非常美味,下次要试试15种野菜咖哩饭日式咖哩猪软骨饭~ 超好味咖哩味道很好味猪软骨乌冬汤~一般,有点失望,基本上碗乌冬汤粉除左猪软骨味并无任何味道,汤比较清淡,猪软骨炆得不够软。
餐厅位置易揾
咖哩真的非常美味,下次要试试15种野菜咖哩饭

日式咖哩猪软骨饭~ 超好味
咖哩味道很好味

• 豬軟骨野菜咖哩飯
  • 十五種一日野菜咖哩飯
去過天后分店,鰂魚涌尼間既格局感覺寬落d。豬軟骨一試難忘,所以係必叫。晚市7點9左右,排隊等左大約5至10分鐘就有位,今次快好多。叫左糖心蛋豬軟骨鳥冬($69),椰香烤雞野菜咖哩飯($64)。豬軟骨一如既往大大件,肉質嫩而軟。不過今次既軟骨就唔似上次既,溶到變骨膠原漿,今次既仍然見到軟骨既形狀,不過煮得冧,所以唔駛太用力咬d軟骨,亦都唔會覺得d骨膠原太膩。不過個人鍾意天后分店個次食到既軟骨,變到似漿既狀態。糖心糖既蛋黃做到流心效果,而且唔會過熟。鳥冬非常多,用上巑岐鳥冬,帶點硬身,有口感。再加埋大量菜及粟米。烤雞份量同樣多,應該有2大塊雞扒,已經切好一件件方便食及烹調入味。不過,唔係太食得出係以烤煮方法烹調雞肉。椰香味濃郁,而且咖哩帶少少少少辣,飯入面混合蕃薯及粟米煮,所以陣陣香味。咖哩同樣加入多種蔬菜煮,夠健康。整體,難得唔駛等太耐位,不過要等都值得。大食既人,唔怕唔夠食。

叫左糖心蛋豬軟骨鳥冬($69)椰香烤雞野菜咖哩飯($64)

糖心蛋豬軟骨鳥冬

椰香烤雞野菜咖哩飯

2019-01-10
糖心蛋豬軟骨鳥冬
椰香烤雞野菜咖哩飯
2019-01-11 153 瀏覽
日復日工作 對自己好d,真係要去坐忘食個靚飯。點解咁講?你lunch time去坐忘門口就知道~十次有九次半都係要等位仲要係閒閒地十幾廿個人,除非你單拖啦,就有機會可以隨機搭枱對我黎講係坐忘食晏,係 超 級 滿 足又大份,又好味~最鍾意係佢嘅豬軟骨好大好大舊,仲要係比兩大舊你其實都夠送兩碗飯架如果要野菜咖哩豬軟骨飯,基本上唔需要食咖哩汁,淨係餸舊肉,已經好好味甜甜地,又有少少膠膠質感嘅軟骨野菜份量都好多,有椰菜花,西蘭花,甘筍,翠玉瓜色彩繽紛,加晒分包保營養均衡lunch仲有埋野飲,可以要凍或者熱茶一杯70蚊有找,都係一個唔錯既選揀不過呢,就真係要好肚餓先好去食,如果唔係分分鐘會食唔曬圖片係野菜咖哩雞扒飯um....我個人認為豬軟骨好味好多
日復日工作
對自己好d,
真係要去坐忘食個靚飯。

點解咁講?
你lunch time去坐忘門口就知道~
十次有九次半都係要等位
仲要係閒閒地十幾廿個人,
除非你單拖啦,就有機會可以隨機搭枱

對我黎講係坐忘食晏,
係 超 級 滿 足
又大份,又好味~
最鍾意係佢嘅豬軟骨

好大好大舊,仲要係比兩大舊你
其實都夠送兩碗飯架
如果要野菜咖哩豬軟骨飯,
基本上唔需要食咖哩汁,
淨係餸舊肉,已經好好味
甜甜地,又有少少膠膠質感嘅軟骨

野菜份量都好多,
有椰菜花,西蘭花,甘筍,翠玉瓜
色彩繽紛,加晒分

包保營養均衡

lunch仲有埋野飲,
可以要凍或者熱茶一杯
70蚊有找,都係一個唔錯既選揀
不過呢,就真係要好肚餓先好去食,
如果唔係分分鐘會食唔曬

圖片係野菜咖哩雞扒飯
um....我個人認為豬軟骨好味好多

2019-01-05 208 瀏覽
中午放lunch同班同事過黎食呢間係鰂魚涌出哂名嘅小店一坐底即刻叫左招牌—七小時煮豬軟骨定食+熱茶沙津菜我叫左走沙津醬 食落健康啲 呢到嘅沙津菜好新鮮 無黃無霉亦無苦澀味 食落好爽口豬軟骨炆得好林好入味 絕對符合商品說明條例 一啖一啖咁食 真係高手在民間 無需花巧菜式簡單一碟已經令好多人慕名而來定食跟埋一碗白蘿蔔湯 無任何花巧嘢 已經食到白蘿蔔嘅鮮味 呢到每日12點半已經8成入座率 要人齊先可以入座 所以想試嘅朋友最好12點左右黎到
中午放lunch同班同事過黎食呢間係鰂魚涌出哂名嘅小店

一坐底即刻叫左招牌—七小時煮豬軟骨定食+熱茶

定食跟埋一碗白蘿蔔湯 無任何花巧嘢 已經食到白蘿蔔嘅鮮味

2018-12-30 4543 瀏覽
13:00放飯時間到,等左24分鐘坐低。Order左豬軟骨野菜咖哩飯,因為係門口果陣已經問定要食咩,所以好快就有得食啦野菜脆肉瓜4片、西蘭花1、椰菜花1、西芹3小片 :全部都爽脆豆角2條 :有豆角原味薯條2條半 :煮得唔夠耐,唔夠粉;芯有少少生,中意食薯仔既我有啲失望紅蘿蔔3條:鮮甜之餘保留到爽脆,雖然唔係煮得好耐,但完全冇紅蘿蔔果浸味(我本身因為浸味,唔太中意食紅蘿蔔)好驚喜!幾好食~蕃薯南瓜粟米生姜飯飯係珍珠米,煮得乾身,唔會太黏。軟硬適中,帶少少煙韌,如果可以再煙韌啲就更好啦!飯入面加左蕃薯、南瓜、粟米、生姜令成件事變得養生、健康左食到有少少姜味,都揾到有姜絲;粟米增加飯既口感、層次;蕃薯同南瓜就食唔出,不過佢地既存在令飯變得金黃,顏色更吸引主角豬軟骨有成五舊,份量十足!有兩舊係全瘦,肉質硬實,食到一絲絲既肉,唔會韌或難咬。其餘三舊帶膠質,無論口感定味道都好正豬軟骨煮到軟骨既部份變成膠質,食落有啲似肥膏、會漿口;肉質軟淋入味,連埋膠質既部份一齊食,超滿足!滿口膠原蛋白既感覺,連平時唔食肥膏(因為唔中意肥膏口感既我都一啖接一啖咁ko左啲豬軟骨)😆食完帶膠質既豬軟骨好似明白點解咁多人

13:00放飯時間到,等左24分鐘坐低。

野菜
脆肉瓜4片、西蘭花1、椰菜花1、西芹3小片 :全部都爽脆
豆角2條 :有豆角原味

蕃薯南瓜粟米生姜飯
飯係珍珠米,煮得乾身,唔會太黏。
軟硬適中,帶少少煙韌,如果可以再煙韌啲就更好啦!
飯入面加左蕃薯、南瓜、粟米、生姜令成件事變得養生、健康左

食到有少少姜味,都揾到有姜絲;
粟米增加飯既口感、層次;
蕃薯同南瓜就食唔出,不過佢地既存在令飯變得金黃,顏色更吸引

主角豬軟骨有成五舊,份量十足!

有兩舊係全瘦,肉質硬實,食到一絲絲既肉,唔會韌或難咬。
其餘三舊帶膠質,無論口感定味道都好正

食完帶膠質既豬軟骨好似明白點解咁多人排隊都要食啦~

咖哩汁偏甜帶微辣,甚至係冇咩辣味。味道普通、冇咩特別。係門口排隊果種聞到浸咖哩味有啲似日本居酒屋既味道,原本想過隔離食米線算(唔洗排隊😂)但都因為哩浸味而乖乖地留低、繼續排~

整體而言,豬軟骨正!咖哩就冇咩特別。
非常欣賞食物夠熱,影完相、食到一半都仲出緊煙;而且食材處理得好好,所有野菜都係爽脆,完全保留到食物本身既鮮甜👍🏻連飯既製作都加入左幾種粗糧,可見其用心。

份量睇落唔會覺得好多,但食完會好飽!一個飯$69,價錢未算平,不過味道唔錯,份量又夠多,性價比都可以算中高既

米芝蓮小店,製作用心,值得一試!
2018-12-27