餐廳: 圓貝 (中環大廈)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
💚食物有素食!就連飲品也有純素?😋平日想飲手搖又怕珍奶🧋熱量太高?飲完會有內疚感?🤨圓貝會是素食主義者的新選擇!❤️🌹 Lychee Rose瑰荔茶露/$58(大杯)玫瑰花茶嘅味不太喝得出來,因為其他食材的味道比較重!奇亞籽和椰果喝起上來非常飽肚🙈士多啤梨和椰子奶蓋非常夾,口感順滑 不錯!⚫️黑蜜米蓋⚪️/$48新Menu有三款黑蜜飲品,F很好奇米蓋的口感所以選了這個。口感有一點飲中式杏仁糊、芝麻糊,黑蜜味不會太甜!整體味道會比Lychee rose濃!兩杯都非常重手、喝完很飽滿!——————————————————好飲指數:😽😽😽😽😽😽😽/(10個為滿分)🤓圓貝除了裝潢非常摩登時尚,飲品也是很創新!一到店內,店員就非常友善推介新口味,解釋成份!🤩圓貝採用朋自家製無化學而且無添加的100%純植物奶取代外來乳製品,令素食朋友更安心!採用低升糖指數的天然代糖如椰糖與黑糖蜜等!😸
💚食物有素食!就連飲品也有純素?

🌹 Lychee Rose瑰荔茶露/$58(大杯)

⚫️黑蜜米蓋⚪️/$48
——————————————————
好飲指數:😽😽😽😽😽😽😽/(10個為滿分)

之前去blue bottle見到對面呢間綠色嘅店,感覺好artistic,完全估唔到係賣飲品,不過佢嘅飲品都唔係一般台式飲品或者果汁,而係主打全天然健康嘅飲品,啱晒我呢啲步入中女嘅女生個日天氣凍就想飲啲熱野,所以就嗌咗Pots of Gold,入面有薑黃粉,飲咗實更暖因為熱飲杯睇唔到佢嘅漸層,只係見到佢頂層嘅奶蓋,佢唔係普通奶蓋,而係椰子奶蓋,淡淡嘅椰子香味又唔會太稠杰同太甜,已經好正!再飲落去就係燕麥奶,飲飲下就有好重嘅薑味滲出,我好鍾意薑味所以好滿足,甜度都剛剛好,佢哋係用羅漢果糖,無再落加工糖,所以都無得揀甜度,但我覺得好中我平時嘅口味!唔會過甜最值得讚就係佢嘅自製珍珠!用上活性炭同薑黃去調味,超煙韌,我比100分呢間絕對有下次,可以健康啲又可以止吓口痕,唔洗成日飲台式飲品或者咖啡啦~

2020-12-12 217 瀏覽
I personally can’t drink milk cause it breaks me out. I also don’t like artificial sweeteners, they break me out too ;-;. That’s why I don’t really drink bobas cause usually they are sweet at . BUT THIS. This MAKES ME SO HAPPY. I am obsessed with their matcha coconut drink. It’s refreshing and just so F- ING BOMB 🤩A hundred percent recommended! Do note if you don’t like milk alternatives then you might not like their drinks. Just FYI

• Matcha  coconut
2020-12-09 365 瀏覽
雖然貴就貴左一啲,但係作為vegan愛好者,同埋支持佢理念,我係好推薦呢間鋪架!本身我諗住去買珍珠奶茶,但係突然之間我見到呢間鋪,仲有店員企係門口介紹,我就俾佢吸引左。我叫左杯圓貝之戀同一個朱古力軟曲奇。個朱古力曲奇唔會好甜,我覺得味道剛剛好。而圓貝之戀,就係珍珠奶茶代替品。仙草代替珍珠甘。第一次飲,個人覺得相當滿意,同充滿新鮮感!而且店員好好人,好有耐性甘同我解釋食物的資料,而且好有禮貌。完全係食得開心。本人強烈推薦!
本人強烈推薦!
2020-11-17 472 瀏覽
📍純素茶飲小店 -- 圓貝🍶💁🏻‍♀️之前見到有post介紹呢間位於中環,主打純素健康嘅茶飲小店💁🏻‍♀️呢到嘅飲品係採用椰糖,羅漢果糖等等代替精製糖🙊同時用上100%植物奶~前幾日經過就買嚟試下🙊------------------------------⭐️黑芝麻抹茶($43)飲落質感稀身,黑芝麻味道頗濃郁,惟口感有別於小編平時飲開嘅沙沙口感,反而係食得出有啲渣嘅感覺🥴🥴另外抹茶味都頗弱唔係好飲得出,仲有陣草青味🥺珍珠方面係用咗辣木,珍珠店員話係有排毒嘅作用~食落都幾煙韌嘅🙈但整體嚟講呢杯唔係好啱小編,而且價錢亦頗貴,試過一次就好了🙈------------------------------賣相:6.5/10味道:4/10性價比:4/10------------------------------店舖資料名稱:圓貝地址:中環擺花街23-39號中環大厦地舖前往方法:香港站C出口
📍純素茶飲小店 -- 圓貝🍶💁🏻‍♀️
⭐️黑芝麻抹茶($43)
賣相:6.5/10
味道:4/10
性價比:4/10
店舖資料
名稱:圓貝
地址:中環擺花街23-39號中環大厦地舖
前往方法:香港站C出口
今日途經中環,見到間裝修幾特別既店,行到埋去先知係開左大概2個月飲品店,佢地依到既飲品大部分都係Vegan friendly~純素人士岩晒啦!依到既店員好好呀,見我花多眼亂,主動過黎介紹每款飲品👍🏻最後揀左『百果之香』入面有百香果,火龍果,芒果,奇亞籽,椰果仲有最特別既巴西莓珍珠😍睇成份都知好天然又唔heavy,酸酸甜甜咁,其實好開胃😂最怕飲完杯野飽飽濟濟😣不過巴西莓珍珠就食唔出巴西莓味啦,但係口感好煙韌,有少少似芋圓添,讚👍🏻下次經過會想試埋其他😍佢啲純素曲奇都好吸引💕價錢偏貴,不過用料健康,都值得一試既!

價錢偏貴,不過用料健康,都值得一試既!
百果之香
百果之香
中環最近除了新開張的Donki,留意到附近新開的純素MOTHER PEARL植物奶飲品店,店面很多地方用了圓角設計,非常有質感~店面裝潢用了磚牆,很具韻味,而且混合了很有現代感的圓形泡泡燈,型格十足。餐牌和擺設都很有質感,而且店員也很用心講解店家的飲品設計。看得出店家很用心經營。黑芝麻抹茶$48,裡面包含了黑芝麻糊、抹茶、杏仁奶和辣木珍珠,而且是純素,無麩質之選。下單的時候店員一再提醒店家用的是天然甜味劑,較健康淡味的糖,所以甜度會較低,建議我不用減糖。參考了店員意見之後,決定不減糖,原本喝慣珍珠奶茶一定要微糖的我,也覺得甜度剛剛好。不得不讚的是芝麻味道很香濃,剛好可以蓋過抹茶的苦澀,喝下去後,芝麻焦香和抹茶的清新味道會在口腔慢慢縈繞~感覺不會很杰,但很有飽足感,雖然一杯$48,但喝完一杯感覺已經吃了一整個下午茶,是值得的。順道店家提供的飲管是米製的,不適合浸泡太久喔。比較可惜的是這杯飲品沒有熱的選擇,不然冬天都會想多喝幾次~友人點了有熱飲的圓貝之戀$38,裡面包含了祈門玫瑰花茶、杏仁腰果奶、活性炭珍珠、仙草、奇亞籽和玫瑰粉。同樣是純素,無麩質的。一杯真的很足料,玫瑰花香混合腰果的順
店面很多地方用了圓角設計,非常有質感~
黑芝麻抹茶
順道店家提供的飲管是米製的,不適合浸泡太久喔。
比較可惜的是這杯飲品沒有熱的選擇,不然冬天都會想多喝幾次~
圓貝之戀

一杯真的很足料,玫瑰花香混合腰果的順滑溫潤感覺,加上口感很豐富,是一杯味道優雅又很具口感的飲品。
店家提供木匙給友人慢慢吃慢慢喝。
菠菜芝麻餡餅
友人還點了一個菠菜芝麻餡餅$45,店家會即場翻熱,而且是真的夠熱!很讚。
維持店家一貫天然的感覺,包裝袋是素色紙袋。
菠菜芝麻餡餅
外皮很酥脆,意想不到是餡餅和餡料密度超高!
每一口都很綿密,餡料是類似「蓉」的質感,而不是一條條菠菜。
試了少許之後,我還是比較欣賞飲品~
可惜店家沒有座位提供,不然會較常來試多幾款食物。
最後是餐牌給大家參考。
2020-10-18
$65.5 (晚餐)
黑芝麻抹茶
2020-11-09 276 瀏覽
此店主張用植物奶,這杯飲品是用腰果杏仁奶、珍珠是用有機木薯粉,羅漢果糖等天然材料製成,絕對適合追求健康而又想飲台式飲品的人士,味道也不錯,另外,職員也主動介紹飲品的材料和推介,服務態度良好👍🏻推介大家試下呀👍🏻
2020-10-19 417 瀏覽
It is an interesting concept for bubble tea shop. Vegan pearls were what caught my attention. Don’t even normally drink milk tea but I thought I’d give it a try. Nothing wrong with the drink also noting special with the drink Nonetheless it was disappointing to have waited for 12 minutes for a drink because the manager/owner was too busy giving out free drinks for her friends.Second, after 10 minutes they still gave me the wrong drinkThe shop wasn’t busy at all and with 6 staff working. I just d

The shop wasn’t busy at all and with 6 staff working. I just don’t understand how wrong can one order go.
外賣自取
2020-10-16 533 瀏覽
下午茶全體同事試新嘢,order左杯「Rise & Shine 晨光喜悅」,外賣平台外賣價$60。佢標榜入面ge成分有士多啤梨、香蕉、有機花生醬、早餐茶、燕麥腰果奶、巴西莓珍珠。落order前已有同事好心提醒我杯嘢有花生醬好似好kei喱,但我心諗佢仲有好多其他成份應該無事ge,加上佢website張相紅紅地令我深信佢應該有士多啤梨味...結果好不幸...送黎杯嘢全部都係啡色唔係紅色......味道就.....🤔🤔啖啖飲落都係只有花生醬味,極其量夾雜著好少好少香蕉味....飲不到士多啤梨和茶味,味道超級奇怪,恕我唔識欣賞。然後有其他同事咬爛左支米飲管跟住順手食埋。其他同事comments:「百果之香」味道應該算比較正常、「Lychee Rose」味道怪、飲管溶左之後話杯嘢多左d米味、「雪燕山茶」茶味比較淡...
外賣送餐
上月的發薪日(29/9),多半小時的午飯時間,便走到中環Mother Pearl 圓貝買外帶午餐。來自台灣的飲品店。香港第1間分店在中環開業。有提供少量食物。食物和飲品都是純素的。付賬櫃台上有餐單和價目表。飲品店沒有用餐區,只提供外帶服務。然而,店子的裝潢一點也不隨便。地板、牆壁和收賬櫃台都以木紋磚塊鋪設。(我猜是磚塊。)收賬櫃台前的天花板上有白色和灰色燈罩的圓形燈飾。有點浪漫又温暖的感覺。計劃在此買1杯飲品。後來還買了2款食物。加上離開時又下雨了,沒有空出來的手再買食物。便立即步行回辦公室享用午餐。這是店員推介的燻椒芝士鬆餅,$50。我問她有辣椒是否會辣。她說那只是辣椒粉,加添香氣。並打開紙袋給我聞一下。我不禁說了一句︰好香啊!嚐起來的味道很特別。平常吃到的鬆餅都是甜的。而這個有一種特別的鹹味。來自芝士。(餐單上標示有水牛芝士和忌廉芝士。)我很喜歡這味道呢。另有淡淡刺激味蕾的感覺。應該是那些辣椒粉。但實際上並沒有辣味。還可嚐到麥的味道。鬆餅的質感基本上是比蛋糕乾。這個也是。但不會十分乾。口感是外脆內軟。裡面的蛋糕口感不算太糊口。整體尚算紮實。不會咬一口便整個鬆散開來。店員已提醒我鬆餅

來自台灣的飲品店。
香港第1間分店在中環開業。
有提供少量食物。
食物和飲品都是純素的。

付賬櫃台上有餐單和價目表。

飲品店沒有用餐區,只提供外帶服務。
然而,店子的裝潢一點也不隨便。

地板、牆壁和收賬櫃台都以木紋磚塊鋪設。
(我猜是磚塊。)
收賬櫃台前的天花板上有白色和灰色燈罩的圓形燈飾。
有點浪漫又温暖的感覺。

計劃在此買1杯飲品。
後來還買了2款食物。
加上離開時又下雨了,沒有空出來的手再買食物。
便立即步行回辦公室享用午餐。

燻椒芝士鬆餅

這是店員推介的燻椒芝士鬆餅,$50。

我問她有辣椒是否會辣。
她說那只是辣椒粉,加添香氣。
並打開紙袋給我聞一下。
我不禁說了一句︰好香啊!

燻椒芝士鬆餅

嚐起來的味道很特別。
平常吃到的鬆餅都是甜的。
而這個有一種特別的鹹味。
來自芝士。
(餐單上標示有水牛芝士和忌廉芝士。)
我很喜歡這味道呢。

另有淡淡刺激味蕾的感覺。
應該是那些辣椒粉。
但實際上並沒有辣味。

還可嚐到麥的味道。

鬆餅的質感基本上是比蛋糕乾。
這個也是。
但不會十分乾。
口感是外脆內軟。
裡面的蛋糕口感不算太糊口。

整體尚算紮實。
不會咬一口便整個鬆散開來。

沙律醬

店員已提醒我鬆餅附送沙律醬。
放在紙盒底部。
而我也有替沙律醬拍照的。
然而……吃完整個鬆餅才發現它的存在……
(是鬆餅太好吃了嗎?)

以不浪費的原則,我帶回家配其他食材來吃。

朱古力軟曲奇

店員也推介了這個朱古力軟曲奇,$25。

朱古力軟曲奇

巧克力味道十分濃郁。
味道比鬆餅甜。
也比鬆餅的口感軟和糊口。

不過,因為巧克力的味道令我喜歡這曲奇。

黃金果奶

黃金果奶,$38。

熱的只有一個份量。
而疫情期間,因為衞生問題不能使用自攜杯。
店員以紙杯裝飲品。

含珍珠的飲品有2款選擇。
我選了較貼近台式奶茶這一款飲品。

以印度香料茶和燕麥腰果奶調配。
含有薑黃香料。
所以,實際上是印度奶茶。
明顯嚐到香料和薑黃的味道。

由於我本身不太喜歡薑味,所以,這杯飲品並不令我回味。

黃金果奶

表面有椰子奶蓋。
奶蓋有濃郁的椰子味及帶有鹹味。
質感輕而軟滑。

黃金果奶

這杯飲品的茶味也突出。
與有鹹味的椰子奶蓋一起喝會比較好。

薑黃珍珠、活性炭珍珠

珍珠是薑黃和活性炭珍珠。
形狀是圓柱狀的。
口感很軟糯。
跟平時吃到的不一樣。

除了奶茶,飲品店還有其他新鮮搭配的飲品。
材料是意想不到。
真要光顧多次才能滿足我的好奇心啊。
2020-09-29
5 分鐘 (堂食)
薑黃珍珠、活性炭珍珠
2020-10-07 549 瀏覽
初次嘗試,叫咗一杯比較好偏門,出面唔係間間有嘅Lychee Rose,都係出咗事,又唔係去到難飲嘅,不過就怪怪囉,本人有個壞習慣就係鍾意咬筒,佢跟俾我知飲筒本身好硬,飲飲吓就欏柚痕,輕輕咬佢,點不知裂開咗😂,跟住我打電話去問,佢同我講支飲筒係用米做嘅,所以係可以食落肚嘅,但係我心諗咁我而家點飲呢🤣⋯⋯之後最後結果係杯野我只不過飲咗一半,因為真係味道比較古怪唔識欣賞,知飲筒就比我咬到碎晒,一個幾搞笑嘅經歷!
2020-10-05 460 瀏覽
擺花街算係中環眾多飲品店林立既街 附近都有幾間飲品店 而依間新開既飲品店 岩岩就係正依條街 旁邊有一間台式飲品店做競爭 。不過惟一不同是 這間推廣是純素 健康飲品 都見到吸引到唔少想健康既OL黎試試 因為食飯時間 所以都好多人排隊 Menu飲品都主打健康飲品 而今次試試粉紅菲菲 價錢$18杯野都唔算太大 而健康飲品同中環地段黎講都差唔多 粉紅菲菲以番石榴葉同椰果制成 本身以為味道是比較苦澀 但係意想不到是飲品是幾甜 陪埋椰果更加好飲

粉紅菲菲
5 分鐘 (外賣自取)
粉紅菲菲
2020-09-26 741 瀏覽
今次去到中環上到半山,人生人海發生咩事呢,原來開咗一間好似本地開嘅茶飲店,開係不要對我尖叫隔離,想有顆打殘人的心!我就有興趣去試試去 🤪-首先飲左 menu 上第一款嘅 #百果之香 $55,一啲都唔平呀,杯嘢上面果層就係紅火龍果,中間就係芒果同百香果,然後用錫蘭茶同冰打埋一齊變成冰沙咁嘅樣,個底就有奇亞籽同巴西莓珍珠,普遍嚟講都係水果冰沙一杯,茶味就飲唔到架啦,巴西莓珍珠都有咬口嘅,莓味都有啲,呢杯嘢都叫做 ok 😊-到到最重要嘅時刻,就係皇牌飲品 #圓貝之戀 $38,首先,個名真係浪漫死人,然後就係個樣好似珍珠奶茶咁樣,上面放兩塊玫瑰花瓣,呢個奶茶號稱用左杏仁腰果奶 x 祁門玫瑰花茶,然而飲落係一啲奶味都冇,茶味其實都冇,似係玫瑰香精溝水,啲竹炭珍珠又霉霉地味,可能啲炭燒燶咗,真係極品到一個點,咁個朋友就走去問下店員點解會咁啦,佢話呢個signature 珍奶係主打健康,咁我就話飲珍奶健康不如飲水啦,洗係到飲你啲奶?定係太多人嚟飲,揸奶揸到乾哂變水呀,大佬呀,你唔好咁痴線啦,冇奶就唔好賣啦,唔好 1:99 咁稀釋咁賣比人架 😗-不過,佢地都有個優點,除左個杯響應唔到環保要用膠之外,因
不過,佢地都有個優點,除左個杯響應唔到環保要用膠之外,因為響應環保條飲管就用左米飲管,條飲管飲飲下痴到,想郁下食下珍珠搞到隻手痴哂,即係痴咗,然後飲到最後條米飲管仲碎埋,差啲同我割喉,好彩我嘔返出嚟,唔係大家唔會再見到我 ☺️ 做鬼都上返嚟搵你飲浪漫健康珍奶水 🤤
圓貝
中環擺花街 23-39 號中環大厦地舖
2020-09-24 471 瀏覽
附近揾食,食完想飲杯珍奶,員工大力推銷,咁就試吓啦。我叫左杯圓貝之戀- 玫瑰花茶加腰果奶,仲有珍珠,仙草同奇亞籽,聽落真係好健康,都算係珍珠奶茶😅應該唔會太差🙈,但飲落,無咩玫瑰花茶味,怪怪地又淡淡地... 總之飲完好後悔買左... 唯一可以讚係裝修得幾好!
附近揾食,食完想飲杯珍奶,員工大力推銷,咁就試吓啦。

唯一可以讚係裝修得幾好!