2021-05-07 460 瀏覽
呢間位於深水埗嘅圓方餃子,一直以來我都食咗不下十次,最鍾意食佢嘅西洋菜餃同韭菜鍋貼鍾意嚟呢度食嘅原因係湯餃嘅湯底係魚湯,有鮮味,而餃子亦都包得好結實,有喺屋企食嘅感覺,如果喺屋企懶得包又想食餃子的話嚟呢度食係一個唔錯嘅選擇每次過嚟食,都會見到有兩至三個阿姐喺度包餃子,可見佢啲餃子係非常之好賣但係最近兩次去感覺到水準大失,大不如前,首先講湯底,雖然都係白白地,但係完全冇鮮味啦已經,而餃子嘅餡料亦都十分鬆散同埋食得出餃子餡料嘅醃料唔同咗,就係冇之前咁好食希望店主見到可以改善下啦
同埋食得出餃子餡料嘅醃料唔同咗,就係冇之前咁好食
希望店主見到可以改善下啦
2021-04-04 500 瀏覽
比想像中乾淨,一台最多4 人,要搭台。見到個個都話要試西洋菜餃,所以試左:西洋菜湯餃,八粒30蚊好抵,但係每粒比較細。仲可以加$8 要碟菜本人係非常之鍾意韭菜餃嘅,所以另外加多三隻煎韭菜餃$18。反而呢個就好大粒,抵食,味道普通。本身冇期望㗎,以為淨係啲人覺得平先話好,點知真心唔錯,多菜少有肉,感覺都健康!下次會再黎!
比想像中乾淨,一台最多4 人,要搭台。

下次會再黎!
2021-04-02
2021-03-29 503 瀏覽
是老熟客了 每次在深水埗都會諗起呢一間食店食咗一次之後真係返唔到轉頭成日都心思思諗住佢 平時喺出邊食嘅餃子多數都係豬肉餃同埋韭菜餃呢度最特別嘅同埋最好食嘅係上湯西洋菜餃簡直可以用完美來形容 皮薄餡靚湯底係用魚湯 飲落都好正 次次都會飲埋湯西洋菜餃依家$30一碗 有八隻 食完都好夠飽叫多一杯豆漿 真係滿足晒嗌多一份煎韭菜餃 真係錦上添花兩個人share一份就啱啱好另外仲有生餃可以買返屋企煮 不過我都係鍾意喺現場食多啲 因為可以飲埋魚湯
是老熟客了

叫多一杯豆漿 真係滿足晒
嗌多一份煎韭菜餃 真係錦上添花

兩個人share一份就啱啱好
2021-02-20 621 瀏覽
強制安心出行第一日早上去服務普通,量完體温,姐姐揾左個單人位比我因為望住啲姐姐,有講有笑咁包餃子,覺得特別開心有 heart。皮薄,夠熱,應該一定唔係第二煮既餃子。隻隻餃子分得好開,餃皮係有彈力的魚湯,只是一般,我飲到有少少洗碗水味,因我只接受飲到第二湯匙腸粉,只是普通豆漿,我 Sir 一聲就一啖飲左半杯。好味我應為啲湯碗要換過啲細碗,賣相應該會吸引啲魚湯,要再試第二次先比到真意見
強制安心出行第一日早上去
服務普通,量完體温,姐姐揾左個單人位比我

腸粉,只是普通

豆漿,我 Sir 一聲就一啖飲左半杯。好味

我應為啲湯碗要換過啲細碗,賣相應該會吸引啲
魚湯,要再試第二次先比到真意見
魚湯韮菜餃,腸粉,豆漿
2021-02-19
魚湯韮菜餃,腸粉,豆漿
2021-02-20 691 瀏覽
這間餃子店在深水埗可算是數一數二的「名店」,而招牌西洋菜餃更是令人一吃便愛上,魚湯奶白鮮甜,喝後亦沒口渴反應。而西洋菜餃以外,還有白菜餃及韮菜餃餡料可供選擇;但堂食湯餃就只可三選二,那就下次才再試白菜餃吧。餃子皮薄餡靚,菜肉比例適中,有肉香更有菜的甜香。價錢不貴水準出色,一於買多兩包生餃子看門口,就至好不過了。#留意生餃可只可儲存7天#圓方餃子粥麵地址: 深水埗福華街104號地舖電話: 27200855

湯餃
豆漿

價錢不貴水準出色,一於買多兩包生餃子看門口,就至好不過了。
生西洋菜餃

生韮菜餃
  • 西洋菜餃
  • 韮菜餃
2021-02-15 2256 瀏覽
電視節目入面,一提起深水埗餃子店,就一定會介紹圓方,其實我多年前都有幫襯過,印象中並非如此出色,但最近又有節目介紹,所以就再一次嚟俾多次機會佢。門外已經有大大個餐牌,非常清晰。呢度除咗有著名嘅餃子之外,仲有粥粉麵飯、腸粉油器等等。嚟到圓方一定係食餃子,我就揀咗西洋菜餃拼韭菜餃,雙拼都唔使加錢,$29有八隻,價錢合理。魚湯比較啖口,不過勝在夠雪白又冇腥味,用嚟餃子放湯配搭唔錯。因為兩款菜都屬於深色嘅蔬菜,所以憑外表係分唔到兩款餃子,但食落就味道分明。西洋菜餃同韭菜餃都係多菜少肉,基本上係九比一嘅比例,我就幾鍾意。餃子皮不厚不薄,尚可接受。但佢嘅豬肉食起嚟有啲筋,我吐咗幾粒,不過太不雅不便拍照。諗住淨係食餃子有啲dry,但食粥又成肚水咁,所以就叫咗碟腸粉食。我揀咗鮮滑牛肉腸粉,不過就令我覺得好失望。首先佢嘅腸粉一啲都唔滑,皮亦都非常厚,仲可能係佢嘅豉油味道,令我覺得食起上嚟微微帶酸,不過我見佢係新鮮製造,所以都冇要求更換。另外佢嘅鮮滑牛肉一啲都唔滑,目測簡直係好似煲湯瘦肉咁鞋口,最後我都冇食哂。其實深水埗仲有好多好好食嘅餃子有待大家發掘,特色嘅餃子餡又有,更加皮薄餡靚嘅亦有,所以大家除咗睇
魚湯餃子
韮菜餃
鮮滑牛肉腸
其實深水埗仲有好多好好食嘅餃子有待大家發掘,特色嘅餃子餡又有,更加皮薄餡靚嘅亦有,所以大家除咗睇節目介紹之外,都不妨周圍發掘下更多深水埗嘅美味餃子。
韮菜餃
2021-02-08 403 瀏覽
間店不大,排隊都要排出街。而且店面門口就是巴士站,人多非常亂。大部分香港上海雲吞都皮厚,但圓方就皮薄,口感好好多。可惜不住附近,所以必須特登去食。我因為鍾意上海雲吞所以只食過上海雲吞。
我因為鍾意上海雲吞所以只食過上海雲吞。
2019-12-02
  • 上海雲吞
2020-12-12 1185 瀏覽
前幾日又同咗個friend去深水埗覓食 ,見網上面嘅評論呢間中式粉麵食店都好多人推薦,所以今次就試一試佢我同個friend 對於韭菜餃都好著迷所以煎嘅同湯嘅 嘅韭菜餃都嗌咗一份 。煎餃非常之香口 煎到卜卜脆唔會好油膩, 而湯餃就食得到九菜餃嘅香味。 佢嘅炒麵都唔錯 ,抄得唔太油加埋啲牙菜食落好爽口。 最緊要食咗咁多樣嘢都係90蚊有找,絕對性價比一流! 值得一試再試

2020-11-23 838 瀏覽
圓方餃子區內有係響曬朵呀,但係佢所在之處這一啲都唔起眼,具體啲講B出口行出嚟,沿北河街行有機會就見到佢。咁店名都話畀你聽要食咩㗎喇,但水餃嚟講首推就真係西洋菜餃,配唔配麵呢影響不大,肚餓建議你都可以食個麵,因為佢最重要嗰個位呢就係佢個湯底:鮮白嘅魚湯,去第二度食唔到嘅。個名可能誇張,食落又唔係真係你想像中咁鮮甜嗰種, 但我覺得已經稱得上好食,西洋菜餃呢亦都相當配合。而今次外賣自取嘅亦都食咗佢嗰個煎嘅餃子鍋貼呀, 因為外賣關係呢我覺得就未算太好食亦都冇爆曬汁, 我認為食到個水餃已經值回票價。

2020-11-17 634 瀏覽
圓方餃子店的確係深水埗區內嘅名店,一直有聽到朋友遠道走來深水埗買外賣,今日咁岩喺附近經過,就一於嚟試下佢。呢度唔止有餃子,仲有粥、湯麵、炒麵、唔同嘅食物款式,不過當然最受歡迎嘅就一定係魚湯餃子。今日我都試咗一份魚湯雲吞,即係白菜餃,魚湯的確好香好滑魷魚味,而且相信係冇味精嘅。餃子方面餃子皮好滑,而且入面真材實料。另外呢度有煎餃子, $18得三粒, $6.1隻其實都幾貴,不過又真係幾好食嘅,個皮剪得好香脆,而且餃子好大隻,質素的確很高。

2020-11-02 860 瀏覽
圓方外是窄窄的行人道,再往外走就是排檔,座落位置十分之不顯眼,換來是較便宜的租金,更平民化的價錢吧。菜牌不是茶餐廳般的種類繁多,主力還是餃子和粥麵。還未到中午,食客人數不多。防疫措施祇有大塊的膠板置於每張大檯之間,相信能起的防疫作用不大。中午飯之前,就叫了一碗他們的招牌菜,魚湯西洋菜餃子。總共有8個飽滿的餃子浸於白白的魚湯之中,伴以綠油油的蔥花,賣相挺吸引。餃子皮很薄很軟,入口即溶,輕碰即破。剁碎了的西洋菜,氣味新鮮清香,混和了少許豬肉碎,風味走清新路線。魚湯有少許魚腥味,但魚肉味卻欠奉,喝下口以鹽鹹味為主。
菜牌不是茶餐廳般的種類繁多,主力還是餃子和粥麵。
魚湯西洋菜餃子
中午飯之前,就叫了一碗他們的招牌菜,魚湯西洋菜餃子。
魚湯西洋菜餃子
魚湯有少許魚腥味,但魚肉味卻欠奉,喝下口以鹽鹹味為主。
2020-11-02
2020-10-28 532 瀏覽
我步行至深水埗,沿途看到好多餃子店,太子至深水埗應該就係香港的「餃餃鎮」🤣我目標好明確就係想試呢間餃子店,所以無被其他餃子店迷惑😃😃西洋菜湯餃好味道,個湯好好味🐟🐟🐟🐟🐟 餃子🥟個皮既厚度適中~ gooood (飲湯既聲)good! (讚好既意思)韮菜煎餃都唔錯,係食完有啲胃氣~ 嗝!🤭oooops~除左好食 唔識可以點形容請各位食家指教🙇🏻‍♀️其實另外仲叫左個齋腸粉,喺呢間餐廳叫呢樣食物 我就不推介了,腸粉淋得濟了😬

我目標好明確就係想試呢間餃子店,所以無被其他餃子店迷惑😃😃

韮菜煎餃都唔錯,係食完有啲胃氣~
嗝!🤭oooops~

除左好食 唔識可以點形容
請各位食家指教🙇🏻‍♀️

• 煎韮菜餃
2020-06-17 1885 瀏覽
本人非常喜歡食餃子,最鍾意食白菜餃,係對韭菜餃就一般般,今日過黎深水埗見到呢間餃子店,好似好出名咁,而且西洋菜餃子好特別,所以決心入去試一試入面有4個姐姐係到包餃子,而且佢哋有做外賣,生意真係好好!餃子好新鮮,而且皮包薄魚湯好鮮甜值得一試!
入面有4個姐姐係到包餃子,而且佢哋有做外賣,生意真係好好!
餃子好新鮮,而且皮包薄
魚湯好鮮甜
值得一試!
2020-06-17
一個人黎到深水埗,因為生飛滋熱氣,食湯餃係一個好選擇,當然係黎老舖圓方餃子店。一個人叫咗三樣嘢1. 西洋菜湯餃 $29/8隻2. 菜心全走 跟餃+$83. 煎韭菜餃$18/3隻 首先黎左煎韭菜餃。都算大隻,但煎得略嫌不夠金黃色,咬落軟林,微暖,心知不妙。 第一啖咬角位,角位硬膠到吐返出黎,我估計餃子煎好並擺放一段時間。韭菜煎餃的香氣算不俗,但對比荃灣餃子屋還是有距離,加上皮較厚,咬落比餃子皮味道搶奪。第二口將成隻餃子放落口,咬到有一粒硬碎粒是我黑仔嗎?終於嚟到西洋菜湯餃及菜心,令我心情舒暢返。如果+8蚊的菜心份量算不錯(但如果用正價是這個份量都不劃算)菜心易咬不老又甜不苦西洋菜湯餃果然會令我吃光光嘅食物。佢嘅魚湯又白又甜,鮮甜到我懷疑有無味精(事實證明無的:即使回到家都不口乾)西洋菜加豬肉的味道淡淡的,加埋薄薄的餃子皮,適合清啖人士。總括來說,湯餃保持出色,煎餃失色,清淡人士及划算首選!

一個人叫咗三樣嘢
1. 西洋菜湯餃 $29/8隻
2. 菜心全走 跟餃+$8
3. 煎韭菜餃$18/3隻

是我黑仔嗎?

西洋菜加豬肉的味道淡淡的,加埋薄薄的餃子皮,適合清啖人士。
總括來說,湯餃保持出色,煎餃失色,清淡人士及划算首選!
2020-06-15
2020-05-15 1281 瀏覽
深水埗出名價廉物美,好多隱世小店這間圓方餃子粥麵裝修簡單,但卻很有名氣原因是他們的餃子 一個字 正而且價錢便宜 湯餃全部都不過$30我最喜歡食他們的魚湯西洋菜餃每粒餃子都好大隻,而且餃子皮整得好薄 西洋菜本來就帶有水份再加上豬肉 每隻西洋菜餃都好多汁 佢地餃子確實做到皮薄餡多 每粒都好滋味不得不提仲有佢地既上湯係魚湯餚製,煮到好奶白色,飲落去有淡淡既魚味魚湯配合西洋菜餃真係天衣無縫所以難怪吸引更多人食 除咗堂食之外好多人都特登來深水埗外賣佢地既西洋菜 有機會嚟深水埗既你哋要試下
深水埗出名價廉物美,好多隱世小店
這間圓方餃子粥麵裝修簡單,但卻很有名氣
原因是他們的餃子 一個字 正

而且價錢便宜 湯餃全部都不過$30

我最喜歡食他們的魚湯西洋菜餃

每粒餃子都好大隻,而且餃子皮整得好薄
西洋菜本來就帶有水份再加上豬肉 每隻西洋菜餃都好多汁
佢地餃子確實做到皮薄餡多 每粒都好滋味