餐廳: 國金軒
資訊:

農曆新年去咗尖沙咀The Mira酒店國金軒飲早茶🫖餐廳尚算濶落,坐得舒服,裝修略舊,始終美麗華酒店都有返咁上下歷史;員工態度幾好的,雖然唔太夠人手,但疫情下開源節流,體諒啦🤷🏻‍♀️叫咗幾籠點心,蝦餃、腸粉、菜苗餃全部足料,味道唔錯;雪山菠蘿叉燒包個包焗得好鬆脆,工夫好,熱辣辣入口好好食👍🏻頭抽乾炒澳洲牛河portion大,唔難食,牛肉肉質鬆化,略嫌河粉多油咗啲;要批評下電話訂枱過程,留完資料連同客人覆核一次都懶,事實證明咪就係錯咗囉,何來的自信?🙄酒店旗下餐廳嚟講,唔應該犯呢種低級錯誤⋯⋯

瑤柱鮮蝦菜苗餃
安格斯牛肉金菇腸粉, 蜜汁叉燒腸粉
頭抽乾炒澳洲牛肉河
早餐
瑤柱鮮蝦菜苗餃
安格斯牛肉金菇腸粉, 蜜汁叉燒腸粉
頭抽乾炒澳洲牛肉河
2022-03-06 1255 瀏覽
疫情下只可兩人一枱,我哋三個人,職員細心分開份量俾我們,不用我們走來走去,食物價錢雖然貴,但有某啲指定信用卡有優惠,食物味道造型有水準,用料質素幾好,前菜也幾好味,整體不錯.
2022-02-13 1615 瀏覽
🔶自選點心套餐 ($388 per person)米芝蓮推薦嘅餐廳 我地試佐呢個點心放題😋 點心放題選擇都幾多 食得好滿足好開心😚😍 我每款都試勻晒🤣 入面有幾款我特別鐘意☺️ 清湯牛肉球特別好食 非常嫩滑 好食過平時嘅蒸牛肉球 個湯都好清甜🥰 XO醬炒蘿蔔糕 切成一口size 外層好香脆惹味😛 蝦餃都好正 入面嘅蝦好爽口彈牙😍 甜品都好好食🥰 楊枝甘露真材實料😀 蛋撻仔皮脆蛋嫩👍🏻🔹晶瑩鮮蝦餃 🔹黑松露野菌餃🔹南翔小籠包 🔹XO醬炒蘿蔔糕🔹甫魚蒸燒賣 🔹法國鵝肝荔芋角🔹蠔皇叉燒包 🔹原隻鮮蝦腸粉🔹清湯牛肉球 🔹蜜汁叉燒腸粉🔹家鄉蓮藕餅 🔹豉油皇煎腸粉🔹菌香芝心海皇春卷🔹酥皮蛋撻仔 🔹香芒楊枝甘露🔹五穀豐收糕 🔹黑糖蒸馬拉糕🔹清宮紅棗糕
🔶自選點心套餐 ($388 per person)

🔹晶瑩鮮蝦餃 🔹黑松露野菌餃
🔹酥皮蛋撻仔 🔹香芒楊枝甘露
🔹五穀豐收糕 🔹黑糖蒸馬拉糕
🔹清宮紅棗糕
2022-02-12 626 瀏覽
國金軒地址:尖沙咀彌敦道118號美麗華廣場The Mira Hong Kong 3樓新年啦新年啦,又係拜年時間到啦🤣~大家今年食咗蘿蔔糕未呢?無論食過幾多種蘿蔔糕都好,一直都覺得國金軒啲巴馬金腿蘿蔔糕🥓 $428 食物水準一直都有保障,唔會讓人失望,所以性價比真係超級高🤩。巴馬金腿蘿蔔糕都好有口感,裏面包有條條蘿蔔絲及臘味碎,食落口口都帶有馥郁臘味甘香🥳。只要將蘿蔔糕每邊煎至香脆後再加入巴馬金腿,完全係將蘿蔔糕昇華至另一個層次,正!�#nicefoodie尖沙咀
國金軒

#nicefoodie尖沙咀

2022-01-07 974 瀏覽
提早 同屋企人過冬至❤️家人揀 佢朋友話呢間係香嘅最好食既片皮鴨所以叫我地一齊做節食❤️擺盤好靚佢個皮唔會痴埋幾塊另外叫左雞 同其他餸鴨肉鬆包菜個菜同平時唔同 細d侍應話只係因為廚師剪😂😂😂但好食不過太多肉有d 太漏可能叫多d 菜會好d
提早 同屋企人過冬至❤️

團年飯
  • 當紅炸子雞
  • 北京片皮鴨
2021-12-20 3085 瀏覽
國金軒地址:尖沙咀彌敦道118號美麗華廣場The Mira Hong Kong 3樓放假食咩好,當然係要同埋屋企人靜靜地咁嘆茶啦。無論食過幾多次都好,一直都覺得國金軒啲點心款式樣樣都好好食🤤,食物水準保障,唔會讓人失望,所以性價比真係超級高🤩。金箔筍尖蝦餃 🦐 $86國金軒嘅蝦餃一直都係我至愛之一,外型飽滿再以輕輕嘅金箔作點綴,非常好吸精,蝦餃蝦鮮餡料多又彈牙又爽,不黏牙,而且有好重蝦餃香味,正。鮑魚燒賣皇 🤤$86燒賣面頭配上一小片鮑魚,肉質鮮香,而且不油膩。菌香芝心海皇春卷 🧀$56超清脆又唔油嘅蝦春卷,真係好皮脆卜卜,再加上豐富嘅芝士,令到成個口感更加鮮甜更濃郁黑松露野菌餃 🥒$68晶瑩剔透嘅黑松露雜菌餃,内裡嘅餡一目了然,翠玉瓜和濃香嘅蘑菇配上黑松露香氣,味道很清新🤪,好開胃,百吃不厭。雪山菠蘿叉燒包 🍍🐷 $90餐包香軟鬆化,夾住脆口酥香嘅雪山酥皮,真係好好食。叉燒餡料份量好多,而且叉燒餡有口感,再配上少少菠蘿粒,令到成個味道層次再加升華,正。魚米雞粒咸水角🐥 $48咸水角香軟鬆化不黏牙,而且炸得不油不膩,不錯。安格斯牛肉金菇腸粉 🥩 $98呢個係我每次嚟到一定必點嘅點心~呢
國金軒

金箔筍尖蝦餃 🦐 $86

鮑魚燒賣皇 🤤$86
燒賣面頭配上一小片鮑魚,肉質鮮香,而且不油膩。

菌香芝心海皇春卷 🧀$56

黑松露野菌餃 🥒$68

雪山菠蘿叉燒包 🍍🐷 $90

魚米雞粒咸水角🐥 $48
咸水角香軟鬆化不黏牙,而且炸得不油不膩,不錯。

安格斯牛肉金菇腸粉 🥩 $98
呢個係我每次嚟到一定必點嘅點心~呢度嘅腸粉自家即製滑溜溜,腸粉皮唔會太厚或太薄。餡料又非常之足,大大粒牛肉肉質鮮嫩,而且口感好好,牛味濃郁,正。

別不同麻辣擔擔麵 🍜$138
未吃就已聞到好香濃嘅麻醬香味,麵條滑溜,再配上辣辣地嘅濃湯和微微花生味,每一淡都令人回味🤤。

蛋白杏仁茶湯丸 🥣 $78
杏仁很香,一飲就知道唔係用麵粉開成,係睇得出係用心烹調,芝麻湯丸好有口感,湯丸皮厚度岩岩好,煙煙韌韌不黏牙。

#nicefoodie尖沙咀

2021-12-18 534 瀏覽
#hongkong #food #尖沙咀 #酒店餐廳 #成日黎😆但都未食過 #星期五晚食入到去地方闊落吾多人靜靜地心諗太好啦🥰點知7點半打後全場坐滿.. #炸脆皮鴨外皮酥脆內軟肉質吾乾 #上素卷腐皮包住甘筍芹菜菇爽口清甜亦充滿住煙燻味👍值得一試 #杏汁白肺湯淡淡既杏汁清香順喉🤤我諗大部份人都可能覺得杏汁吾夠濃 #欖菜辣子爆龍蝦龍蝦鮮嫩彈牙欖菜炸得香脆可口微辣又惹味❤️重點推介 #飯吸收左冬菇香味雞粒肉味😝忍吾住一啖一啖畢黎食 #海參煎麵麵有d似糖醋麵既口感外脆內軟入邊包住舊海參可憎澀澀地破壞左味道 #飯後甜品最鍾意棗黃糕清甜棗味突出仲食到陣陣椰香 #食得滿足 #鍾意佢地大部份菜式都係位上 #會encore
2021-11-07 1220 瀏覽
八號風球下,照樣出黎試國金軒嘅米芝蓮點心唔知關唔關打風事,呢日人唔多,所以較靜而且被安排坐喺闊落嘅卡位,成件事好舒服 充滿期望亦無令我失望,呢餐有兩樣野非常好食第一係雪山菠蘿叉燒包,外皮輕微酥脆,餡料平均鍾意佢唔會太多醬汁太甜膩,最正係真係有菠蘿嫁 第二樣係法式鵝肝荔芋角,呢個好驚喜 芋角炸得好鬆化,芋泥好滑好綿,中間有粒鵝肝細細粒但好有油香,成個配起黎味道口感都好夾 其餘嘅都係有水準嘅,值得再黎試多幾款特式點心 松露野菌餃賣相一般但皮薄餡靚
八號風球下,照樣出黎試國金軒嘅米芝蓮點心
唔知關唔關打風事,呢日人唔多,所以較靜
而且被安排坐喺闊落嘅卡位,成件事好舒服

充滿期望亦無令我失望,呢餐有兩樣野非常好食
第一係雪山菠蘿叉燒包,外皮輕微酥脆,餡料平均
鍾意佢唔會太多醬汁太甜膩,最正係真係有菠蘿嫁

第二樣係法式鵝肝荔芋角,呢個好驚喜
芋角炸得好鬆化,芋泥好滑好綿,中間有粒鵝肝
細細粒但好有油香,成個配起黎味道口感都好夾

其餘嘅都係有水準嘅,值得再黎試多幾款特式點心

松露野菌餃賣相一般但皮薄餡靚

• 雪山菠蘿叉燒包
  • 法國鵝肝荔芋角
🎉難得五人聚餐,當然要碰杯🥂,祝大家身體健康💪🏼、開開心心😄!👇🏼京式片皮鴨,外皮甘脆,肉質軟嫩,伴上透薄的嬤嬤皮、配菜和海鮮醬,讓人吃得滋味,我也DIY了4塊放進肚子,回味無窮也👇🏼瑤柱天白花菇燉菜膽湯,濃而不膩,鮮味滿載。溫馨提示😉,趁熱飲最好👇🏼上湯焗澳洲龍蝦燴伊麵🦞,龍蝦肉鮮嫩無比,悸動味蕾,伊麵沾上美味的獻汁,整碟是完美的演繹👇🏼清蒸沙巴龍躉🐟,肉質肥美嫩滑,深得吃魚者的喜愛👇🏼濃湯蒜子魚腐泡鮮蔬,學斗菜鮮嫩好吃👇🏼蟹子南瓜龍皇翠玉絲苗,這炒飯有點遜色,各人都一致認為南瓜和炒飯似乎有格格不入之感
瑰麗雅緻的裝潢

京式片皮鴨

片皮鴨質素很好👍🏼

瑤柱天白花菇燉菜膽湯

上湯焗澳洲龍蝦燴伊麵🦞

👇🏼清蒸沙巴龍躉🐟,肉質肥美嫩滑,深得吃魚者的喜愛
清蒸沙巴龍躉

👇🏼濃湯蒜子魚腐泡鮮蔬,學斗菜鮮嫩好吃
濃湯蒜子魚腐泡鮮蔬

上湯焗澳洲龍蝦燴伊麵🦞
清蒸沙巴龍躉
濃湯蒜子魚腐泡鮮蔬
2021-10-13 5059 瀏覽
國際金融中心既國金軒就去過好多次啦,美麗華既國金軒就第一次黎。原來呢度曾幾何時係米芝蓮二星餐廳 (2011)。打8號風球既平日午市黎飲茶,早差唔多成個月訂位都只可以訂到下午1:45,嚇死人,不過最後轉到1點。午餐餐牌有午市套餐兩款,廚師精選,飯麵,點心,推介菜式,前菜,燒烤,燕窩,湯羮,鮑魚及山珍海味,海鮮,家禽,肉類,時蔬,同甜品。價錢當然唔洗講咁貴。今次第一次黎,叫左幾款小菜,前菜同點心試試水準先。茶錢每位$28另加一,茶壺用蠟燭暖住。蜜汁燒鱔 $298 另加一蜜汁燒鱔一客8件,皮雖厚不過好脆,放耐左先食都仲脆,味道帶微微蜜汁味。伴碟有少少新鮮菜苗。蜜餞伊比利亞黑豚叉燒 $288 另加一蜜餞伊比利亞黑豚叉燒一客12件,有肥有瘦,暖暖哋上枱,老實講味道同質感都非常普通,失望。當紅炸子雞 $308 另加一當紅炸子雞半隻,肉好少喎,隻雞梗係好細隻。雞皮果然薄脆,連骨都好脆。肉都算嫩滑,味道唔錯,不過骨有啲鹹。伴碟有4塊炸蓮藕片,另上檸檬醬,可稍微降低鹹味。金湯蟹肉灌湯餃 每客$98 另加一金湯蟹肉灌湯餃個湯好清甜,仲有幾條魚翅,不過可能係假魚翅。灌湯餃大大隻,餃皮唔算太厚,入面好足料,堅

今次第一次黎,叫左幾款小菜,前菜同點心試試水準先。
茶壺

茶錢每位$28另加一,茶壺用蠟燭暖住。
蜜汁燒鱔

當紅炸子雞 $308 另加一

當紅炸子雞

金湯蟹肉灌湯餃 每客$98 另加一

金湯蟹肉灌湯餃

金湯蟹肉灌湯餃個湯好清甜,仲有幾條魚翅,不過可能係假魚翅。灌湯餃大大隻,餃皮唔算太厚,入面好足料,堅有蟹肉,菇粒,同少見嘅冬瓜蓉,令個湯嘅質感滑滑哋,不過唔覺有餐牌寫嘅豬肉。另上紅醋俾你自己加,不過個人覺得多餘。

雪山菠蘿叉燒包 $90 另加一
雪山菠蘿叉燒包

雪山菠蘿叉燒包一客3個,size唔細,皮脆甜度適中,而饀料多食到粒粒叉燒,唔錯。

XO醬炒蘿蔔糕 $74 另加一

XO醬炒蘿蔔糕

XO醬炒蘿蔔糕一客15件,上面灑左蛋絲,芽菜,西芹粒同少少辣椒。整得唔錯,外脆內軟,味道少少辣。
XO醬炒蘿蔔糕

法國鵝肝荔芋角 $75 另加一

法國鵝肝荔芋角

法國鵝肝荔芋角一客3件。外皮酥脆,荔芋蓉好滑,最入面明顯見到鵝肝,可惜味道唔出,俾荔芋味道蓋過左。
法國鵝肝荔芋角

另上一碟蘑菇醬汁俾你點。
法國鵝肝荔芋角

整體而言,食物質素算高質,當然價錢亦都反映左,不過蜜餞伊比利亞黑豚叉燒就真係令人失望。座位分窗口位,通道中間,同靠內嘅半圓梳化位,裝修高級,吊燈好靚。

服務就麻麻哋,冇人會幫你斟茶,食物上枱又唔介紹吓有跟醬汁,茶杯有污跡,唔怪得冇左粒米芝蓮星星。呢個價錢唔好意思冇下次。
2021-10-13
2021-10-02 868 瀏覽
等咗五個月嘅點心放題——國金軒週末醉人盛宴二月預訂第一次枱,要五月先可以食,可惜五月未能出席,只可以推遲到十月再品嚐這個盛宴。點心放題都試過好幾間,國金軒嘅點心放題一定係三甲之內。飲品——飲茶做乜要講飲品呢?呢個點心放題係包含無限供應鮮橙汁及汽水,同埋特級中國茗茶,如果喜歡杯中物嘅,更可以$280無限暢飲香檳或紅白餐酒。前菜——有三個款式可以選擇我和朋友挑選了叉燒加翡翠螺及享負勝名嘅鮑魚雞粒酥及上素卷。鮑魚有少許糖心感覺。任食點心——全部在水準之上,尤其推介白胡椒豬肚雲吞、海味鹹水角、鵝肝荔芋角。主菜——有兩款共六種炮製方式可供選擇,朋友和我也選擇了波士頓龍蝦,食物味道和擺碟以為自己去咗法國餐廳,下次再嚟可以試吓沙巴龍躉。飯及粉面——蟹子玉帶蘭香絲苗/擔擔面可供選擇,建議份量可以少一點任食甜品——仍然係水準之上,強力推介楊枝甘露、蛋撻仔、合桃酥、馬拉糕、椰汁桂花糕(呢一款係筆者食過最好食嘅)
等咗五個月嘅點心放題——國金軒週末醉人盛宴

前菜——有三個款式可以選擇

2021-09-29 1649 瀏覽
今日同屋企人去咗位於尖沙咀The Mira Hong Kong 三樓,米芝蓮推薦嘅高級食府國金軒嘆☕,食呢度嘅靚點心🍤首先,呢度環境雅緻,招呼亦週到好多人嚟食高質點心放題,對大胃王嚟講係抵,但會員就無折呢度啲點心唔平,平均要八、九十蚊三件,我哋六個人,要打孖上,就要百六蚊六個人叫咗九樣鹹點本身興趣不大,呢度嘅鹹水角做到外脆內軟,新鮮熱辣,係我食過最好食嘅upgrade咗嘅芋角,法國鵝肝同芋蓉融為一體,鬆化嘅「蜂巢」,咬落去,感覺好幸福第一次食和牛嘅包上面有片金箔,蝦肉彈牙,皮薄饀靚,餃皮重有摺,絕對係手功之作蘿蔔糕切粒,煎得香透,X.O.醬炒得惹味外脆內軟,可惜個餡甜咗啲白胡椒豬肚湯好暖胃,飲完好舒服,雲吞超水準,六粒一人一粒無數過有冇十八層摺皮,但又係功夫之作,皮薄餡靚,拍得住鼎x豐甜品馬拉糕鬆軟,不太甜豆腐花雖然貴咗啲,但木桶份量夠六個人食呢度點心除咗义燒包稍甜,其他味道都恰到好處,唔會過鹹或過甜,全部高水準正所謂一分錢一分貨無錯嘅,但亞妹係會員有折;埋單連加一,折咗大約千五蚊,呢度無論環境,服務同食物,都係高質素,米芝蓮絕對係實至名歸

首先,呢度環境雅緻,招呼亦週到

好多人嚟食高質點心放題,對大胃王嚟講係抵,但會員就無折

六個人叫咗九樣鹹點

蜑家海味咸水角

燒汁和牛烤包

第一次食和牛嘅包

白汁鳕鱼芝士春卷、金箔荀尖蝦餃

X.O.醬炒蘿蔔糕

蘿蔔糕切粒,煎得香透,X.O.醬炒得惹味

雪山菠蘿义燒包

外脆內軟,可惜個餡甜咗啲
白胡椒豬肚雲吞

白胡椒豬肚湯好暖胃,飲完好舒服,雲吞超水準,六粒一人一粒

松茸上湯小籠包

甜品

馬拉糕鬆軟,不太甜

豆腐花雖然貴咗啲,但木桶份量夠六個人食

2021-09-29
  • 黑糖蒸馬拉糕
  • 薑汁黑糖木桶豆腐花
  • 0.醬炒蘿蔔糕
2021-09-27 599 瀏覽
其實月餅名牌與否,好似真的沒有什麼所謂,因為閉起雙眼睛來吃,大部份的質地都差不多,很少會發覺蓮蓉比較甜,又或是比較甘香。🤔據說友人話奇華今年的,外皮很容易脫落,我就試試這個舉世知名的國金軒,🙄它的月餅又會不會比起細個吃奇華、美心、榮華出色很多呢?包裝就算是挺好看,細細個紙盒,但外邊綠色,用中文字寫上燈籠兩隻字,其實都有點古怪。😓外皮都不算太過結實,蓮蓉也不覺得很甜很香,不過吃起上來不算太過鞋口,都算是不錯的,蛋黃看起上來非常之金黃,也不算太差的感覺,但如果比起平時的舊式牌子貴得多的話,好像不太值得。🤔

外皮都不算太過結實,

外賣自取
下午茶
2021-09-26 615 瀏覽
這個套餐包括的點心很多,可以食得很開心,蝦餃皮爽蝦肉彈牙;小籠包湯汁鮮味,咬下去皮薄,好吃;芋角也是必吃的,外皮鬆脆,芋泥滑,餡料美味;酥皮蛋撻也好吃,蛋撻皮脆,蛋餡香甜;是日老火湯也很好喝。這次吃得很滿足,下次可以再來。
2021-09-11 751 瀏覽
是晚宴客,選了在國金軒,熟悉的地方,只是身邊的人不同了。人生就是如此。跟客戶吃晚餐,當然要有體面,這裡的貴賓房,環境很好,實在適合不過。女兒紅花雕杞子醉雞 $168:8.5分,天氣熱,開了支香檳,配上的是女兒紅花雕杞子醉雞。女兒紅加上花雕,酒味挺突出,雞肉亦很嫩滑,有水準。蜜餞伊比利亞黑豚叉燒 $288:8分,一向很喜歡國金軒的叉燒,是晚吃到的,水準稍稍不及從前,用上伊比利亞黑豚,半肥瘦的位置,但肉質不夠鬆化,偏實了點,肉味就是不錯的。北京片皮鴨 $888:8.5分,國金軒的重頭戲還是片皮鴨。這時也開了支紅酒,是差不多這餐飯的一半價錢,愛酒的,當然高興。說回片皮鴨,上檯時,還是連皮帶肉的去片,是正宗的做法。鴨皮是香脆的,鴨肉質感亦嫩滑。一食配上餅皮,加上鴨醬及青瓜,還是令人一件接一件的吃。玫瑰金腿鮑魚酥 $380:8.5分,上菜有點混亂,這時才送上玫瑰金腿鮑魚酥。鮑魚夠腍身,金腿帶點鹹香,酥皮挺酥脆。$380是轉做五粒的份量,正常就是$228一客三粒的。鳳梨咕嚕肉 $298:8.5分,要來點下酒菜,就選來鳳梨咕嚕肉。是炸得幾香脆的,甜酸度也較得幾好,是開胃的。宋嫂花膠星班羹 $228:

宋嫂花膠星班羹 $228:8.5分,這時候,已經喝了好幾杯,大家也微醉了,為免洩露太多機密,還是喝點湯羹吧。位上的,各自選來自己的心水,我的選擇是宋嫂花膠星班羹,是傳統菜式宋嫂魚羹的變奏版。花膠下得夠多,星班亦很鮮嫩,是來得更加名貴,只是會更加杰身。

二食生菜包鴨崧:8.5分,肉吃得多,來客二食生菜包鴨崧就最好。生菜很爽脆,包上鴨崧同吃,是美味的。

棗皇雙冬火腩星斑球煲 $568:8.5分,開始有點飽了,來客香口菜式正好。棗皇雙冬火腩星斑球煲,很惹味,席上是全男班,大家吃吃火腩,喝喝酒,這刻,很有風味。

金銀蛋螳螂蝦乾泡鮮蔬 $258:8.5分,當然要來點菜蔬,金銀蛋螳螂蝦乾泡鮮蔬,解酒之用,也是很健康的配搭。

是滿足的一晚,國金軒作為宴客的地方,還是有保證的。