2022-11-07 68 瀏覽
呢間餐廳可以話係我日常飯堂,已經食咗好耐㗎喇,食到啲姨姨都認得我,呢間餐廳其實係我鄰居介紹我㗎,我哋阿媽成日都唔煮飯去咗打麻雀,所以就留低我哋兩個人一齊食飯🤣機緣巧合之下我哋就唔打唔撞去到呢間餐廳!今日就介紹吓,我哋兩個最鍾意食嘅食物啦!💕Me:秘製蔥油雞扒炒蛋飯 $52以前出街食飯,我一定唔會叫雞扒,因為好多時整得唔好有雪味,但係呢間餐廳真係整得好好,唔會有雪味反而係多咗一浸好香嘅蔥油味😚我每一次食完之後來都會念念不忘。💖Her:泡菜雞扒小窩烏冬 $58佢成日都話自己係韓妹,所以每次嚟到都要叫泡菜食喎🤦🏻‍♀️事實上佢呢個烏冬真係幾好味,一樣都係雞扒,但係佢個泡菜就唔會太辣!

今日就介紹吓,我哋兩個最鍾意食嘅食物啦!
💕Me:秘製蔥油雞扒炒蛋飯 $52
💖Her:泡菜雞扒小窩烏冬 $58
2022-11-04 43 瀏覽
今日拍拖食晚餐,我男朋友竟然帶我去咗九龍灣嘅工廠區,我成日都覺得呢啲地方好污糟,所以食飯肯定唔會揀呢啲地區。不過今日男朋友用人格擔保呢個地方好食又乾淨我就信佢一次!☆≡。゚🌶.☆≡。゚🧡.☆≡。゚🌶.☆≡。゚🧡.☆≡。゚晚市麻辣雞煲半份 $188雞煲半份嚟講,其實真係唔算貴。雞要份量都幾多,最緊要係有得揀大辣!辣到我哋兩個出晒汗,真係超級爽!食得出雞煲入邊有好多香了。全部都好入味,超級正💁🏻‍♀️食完雞煲仲可以加水打邊爐,我哋自己就叫咗一個晚市雞煲配料:尚品豚肉片 $88!佢個豚肉擺盤好似一對花咁勁靚!靚到差啲唔捨得食🤣晚市海鮮:鮑魚、蟶子皇(時價)不在menu,可以電話預訂☆≡。゚🌶.☆≡。゚🧡.☆≡。゚🌶.☆≡。゚🧡.☆≡。゚餐廳嘅職員真係非常和藹可親,而且佢哋餐廳嘅環境唔似平時食開嘅茶餐廳咁污糟邋遢,清潔得幾好可以放心食用。
☆≡。゚🌶.☆≡。゚🧡.☆≡。゚🌶.☆≡。゚🧡.☆≡。゚

晚市麻辣雞煲半份 $188

晚市海鮮:鮑魚、蟶子皇(時價)

不在menu,可以電話預訂

☆≡。゚🌶.☆≡。゚🧡.☆≡。゚🌶.☆≡。゚🧡.☆≡。゚
2022-10-28 89 瀏覽
•¨•.¸¸☆・゚•¨•.¸¸☆・゚•¨•.¸¸☆全日menu: 秘製蔥油雞扒炒蛋飯 $52全日menu: 冰室鮮茄牛肉燴意粉 $58•¨•.¸¸☆・゚•¨•.¸¸☆・゚•¨•.¸¸☆今日食嘅呢兩款午餐都係位於九龍灣嘅四喜冰室出品😍,我覺得呢間餐廳可以話係九龍灣最抵食嘅餐廳,因為晏晝時段好多大隻佬會去食㗎。每一份午餐都係大件夾抵食。而且佢哋仲有冷泡茶,大家可以揀自己鍾意嘅味道㗎 !今日叫咗一個蔥油雞扒炒蛋飯同埋鮮茄牛肉燴意粉🍝,我自己就比較鍾意食蔥油雞扒炒蛋飯,因為我自己鍾意食飯吖嘛!蔥油味配埋落雞扒度勁香,炒蛋亦都好滑溜。我自己會俾佢滿分!另外我嘅朋友就叫咗鮮茄牛肉燴意粉,佢話食落去個味道有少少似肉醬意粉喎,首先佢話個意粉麵質好彈牙唔似平時嗰啲返蒸!而且可能因為用咗先蕃茄嘅關係,所以味道比較清新😚
•¨•.¸¸☆・゚•¨•.¸¸☆・゚•¨•.¸¸☆
全日menu: 秘製蔥油雞扒炒蛋飯 $52
全日menu: 冰室鮮茄牛肉燴意粉 $58
•¨•.¸¸☆・゚•¨•.¸¸☆・゚•¨•.¸¸☆
2022-10-28 62 瀏覽
我成日都同啲同事講下午茶一定要食好啲咁先有力氣繼續做埋餘下嘅工作。今日真係覺得好肚餓啊已經唔係可以用一兩個蛋撻就塞飽個肚😮‍💨所以必須要落嚟冰室度食個下午茶🫖⚜️沙嗲牛肉公仔麵$46配牛乳炒滑蛋、牛油方包,沙嗲牛肉公仔麵提我去茶記最愛嘅常餐,沙嗲嗰種醬汁撈埋落個面湯度真係好正㗎 !佢仲要有牛乳炒滑蛋,炒出嚟嘅蛋會比平時一般嘅蛋更加滑👍🏻⚜️澳門咖喱雞絲包 $36 唔知大家有冇喺澳門食個咖喱雞絲包呢?其實喺澳門呢個包都幾出名㗎聽聞好似係因為有電視台訪問過。烘烤過後嘅酥脆豬仔包同咖喱雞絲內餡整體嘅感覺10分夾💯⚜️桂花烏龍茶 $24⚜️高山翠綠 $24今日就唔飲廢水就嚟飲冷泡茶啦,佢哋嘅冷泡茶真係泡得幾濃😎
⚜️沙嗲牛肉公仔麵$46
⚜️澳門咖喱雞絲包 $36
⚜️桂花烏龍茶 $24
⚜️高山翠綠 $24
今日就唔飲廢水就嚟飲冷泡茶啦,佢哋嘅冷泡茶真係泡得幾濃😎
2022-10-27 40 瀏覽
又係我肥妹豬推介特色晚餐😤,今日要介紹嘅就係位於九龍灣工廠區都幾出名嘅一間餐廳,叫做四喜冰室,提醒大家必須要提早預約位置同埋食物🙌🏻🌻🐰✨️🌻🐰✨️🌻🐰✨️🌻🐰✨️🌻🐰✨️🌻🐰✨️今日同幾個同事一齊落嚟食烤魚,呢間餐廳其實就係我哋公司附近嘅咋,所以食完烤魚仲可以返上去繼續OT😭原條烤魚煲🐋:烤魚煲有得揀辣定係唔辣,任君選擇。我哋一班友仔其實都食得幾辣㗎。所以就叫咗大啦。魚皮已經煎香左先上枱,所以咬落去油香味十足之餘,仲有淡淡魚香。旁邊已經有少量配菜唔夠可以再加🥳我哋幾個好似餓鬼上身,所以一定係要加配料㗎 !我哋叫咗魚片頭 $32、五丸拼盤 $68、響鈴卷 $32,其實單叫嘅價格都唔算貴幾個人食除翻開都OK。另外我哋仲叫咗兩份海鮮:鮑魚同埋啤酒蝦😍 所有海鮮都唔係即叫就有,一定要提前預約㗎😋佢個啤酒蝦真係好入味,建議大家一定要食!
🌻🐰✨️🌻🐰✨️🌻🐰✨️🌻🐰✨️🌻🐰✨️🌻🐰✨️
2022-10-27 45 瀏覽
呢間餐廳早喺幾個月前已經聽到朋友介紹㗎喇,但係一直都未有時間經過去開今日做開瑜伽去開附近嘅工廠區就順便去埋呢間餐廳度食午餐。( ✧Д✧) カッケェー‼️冰室鮮茄牛肉燴意粉 $58我朋友叫咗一個意粉同我一齊share食,畢竟我哋而家都減緊肥唔可以食啲太Heavy嘅嘢所以就share啦!😝好彩佢呢份意粉都幾大兜,越食越覺得好好味。唔知係咪因為用咗蕃茄汁嘅關係,所以酸酸甜甜好開胃有少少唔夠食嘅情況出現🤣。我自己覺得佢啲牛肉都幾好食,有少少似沙嗲牛肉上面嗰啲牛肉🤩( ✧Д✧) カッケェー‼️芝士牛肉菠蘿包漢堡 $38 呢個漢堡包就犀利囉,同一般嘅普通漢堡包有唔同,佢哋嘅包皮係用左菠蘿包,唔係普通漢堡包好黎架,係咪好特別呢?由於芝士係半溶嘅狀態,所以生菜同埋蕃茄放埋左一邊,如果大家鍾意食邪惡啲就可以食咗個包先再食菜🤣

( ✧Д✧) カッケェー‼️冰室鮮茄牛肉燴意粉 $58

( ✧Д✧) カッケェー‼️芝士牛肉菠蘿包漢堡 $38

2022-10-26 48 瀏覽
OH MY GODDDDDDD👼🏻,本身同朋友諗住嚟呢度食雞煲,點不知比我發現到佢呢間餐廳嘅蜜糖芥末魷魚先係我認為全間餐廳最好食嘅嘢😍食完簡直想encore❣️1.晚市麻辣雞煲全份 $2682.晚市海鮮:蟶子皇(時價)3.晚市海鮮:花雕梭子蟹(時價)4.晚市雞煲烤魚配料:爆汁牛丸 $365.晚市小食:蜜糖芥末鮮魷 $786.晚市雞煲烤魚配料:響鈴卷 $32呢度嘅雞煲大份又抵食,我同同事成日都會放工嚟食🤣今日我哋做完一單job想去慶功,所以就叫埋自己部門嘅同事一齊落去食返餐飽。提前已經預訂咗海鮮😚想食嘅朋友都記得要提早預訂✨(如果唔係會冇得食㗎🤣!)除此之外,我哋都叫咗其他烤魚配菜,強烈建議大家一定要叫響鈴同埋牛丸,因為超級入味!最最最最最重點就係佢哋嘅蜜糖芥末鮮魷🦑,煙煙韌韌勁有咬口。蜜糖甜甜地,芥末就有少少辣辣地,係一個超級正嘅開胃小食。

1.晚市麻辣雞煲全份 $268
2.晚市海鮮:蟶子皇(時價)
3.晚市海鮮:花雕梭子蟹(時價)
4.晚市雞煲烤魚配料:爆汁牛丸 $36
5.晚市小食:蜜糖芥末鮮魷 $78
6.晚市雞煲烤魚配料:響鈴卷 $32

2022-10-26 34 瀏覽
hello又係我今日要寫食評嘅餐廳就係四喜冰室🤩終於嚟到15:15下午茶時間🤪🙌🏻今日同事家有囍事,所以請咗我食下午茶😬我哋仲為咗慶祝已叫咗兩樽維他奶😂雞扒芝士撈丁 $42望到張相都已經覺得好邪惡嘅雞扒芝士撈出前一丁🤣我唔知大家知唔知道原來而家好多茶餐廳食出前一丁已經要加錢😩不過有陣時如果我好想食嘅話都唔會理佢㗎 😋好啦講返呢個雞扒先,真係勁大塊!加埋芝士非常邪惡,有少少可以拉斯嘅感覺。佢嘅湯汁好清,唔會話好鹹,食完唔會因為太過多味精,所以要飲好多水👍🏻澳門咖喱雞絲包 $36 我之前已經喺澳門食過㗎啦!估唔到呢間餐廳還原十足,中間嘅咖喱味非常濃郁,配埋份量巨多嘅雞絲。包大家一試難忘。♥️
hello又係我今日要寫食評嘅餐廳就係四喜冰室🤩
雞扒芝士撈丁 $42
澳門咖喱雞絲包 $36
2022-10-25 42 瀏覽
正所謂一日之計在於晨,早起嘅鳥兒,永遠都會有蟲吃。今日爸爸終於放完大假要返工了,佢見我咁早起身竟然話請埋我食早餐😳☼沙嗲牛肉公仔麵、牛乳炒滑蛋、牛油方包 💰46我爸爸就揀咗常餐入邊嘅沙嗲牛肉公仔麵,唔知有冇人同我爸爸一樣食親早餐都會揀沙嗲牛肉麵呢? 面頭呈啡褐色濃稠醬汁係用左一啲微辛辣嘅香料同花生製作而成,香氣十足🙌🏻配上鮮嫩牛肉加上熱湯內的公仔麵🍜真係一個10分醒神嘅早餐而且仲配有牛乳炒滑蛋同埋牛油方包😋充滿奶香嘅炒蛋,非常滑溜🤭☼叉燒湯意粉、火腿煎蛋、牛油方包 💰46湯意粉係早餐清甜之選,啱晒我唔想食得咁Heavy。叉燒色澤光鮮,口感非常軟身,唔會煮到過硬😳 叉燒偏紅,且口感柔軟帶焦香😍食煎蛋有兩個食法,一係就要吉爆個蛋黃將舊多士沾上蛋汁😋一係就一啖啜左d蛋汁🥰
☼沙嗲牛肉公仔麵、牛乳炒滑蛋、牛油方包 💰46

配上鮮嫩牛肉加上熱湯內的公仔麵🍜真係一個10分醒神嘅早餐

☼叉燒湯意粉、火腿煎蛋、牛油方包 💰46

2022-10-24 39 瀏覽
(。・‧̫・。)o🪄九龍灣四喜冰室💘🍅鮮茄焗厚切豬扒飯 $58🐷只要見到焗豬扒飯就興奮!厚切豬扒,菠蘿番茄,茄汁芝士,放係兜中一焗,熱辣辣,香噴噴,次次都心急食,次次都辣親咀😂男朋友叫我慢慢食😋🧀芝士牛肉菠蘿包漢堡 $38 🍔$38咁大碟,都幾抵食!仲有一堆薯條🍟旁邊嘅蕃茄同埋生菜可以自己夾入麵包中間,睇佢呢個漢堡包個外貌係咪好特別呢,其實係用咗菠蘿包,唔係普通漢堡包黎架!幾新穎🤭🍵高山翠綠 $24🌿🍵四季春 $24🌱兩款冷泡茶解膩一流,高山翠綠茶嫩綠明亮,香氣獨特,清高持久。四季春嘅特色香氣清逸、滋味醇厚,做法逐漸走低發酵,不僅有烏龍茶韻味,又有綠茶香氣🫖
(。・‧̫・。)o🪄九龍灣四喜冰室💘
🍅鮮茄焗厚切豬扒飯 $58🐷
🧀芝士牛肉菠蘿包漢堡 $38 🍔
🍵高山翠綠 $24🌿
🍵四季春 $24🌱
2022-10-21 59 瀏覽
ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)‪是日餐廳 四喜冰室 (九龍灣)九龍灣宏開道8號其士商業中心地下4號舖我自己好鍾意喺工廠區捐窿捐罅搵野食,今日就嚟到九龍灣行IKEA😎諗住買鯊魚仔同埋Husky🫣可惜….買唔到( ¯⌓¯ )💭一場嚟到,梗係唔可以放過搵嘢食嘅機會🤭朋友介紹呢間餐廳確實不錯🫡蕃茄濃湯紫菜豆腐烏冬 $58ᐡ⸝⸝> ·̫ ‪<⸝⸝ᐡ用咗好似韓國嗰種嘅金色鍋盛載,瞇埋眼食嘅話都有少少似去咗韓國㗎🤪蕃茄湯真係好濃郁。✨上面有紫菜碎同埋有大量豆腐😋全部都已經吸到好入味🤤烏冬嘅份量都好多,食完之後飽腹感重重。鮮茄焗厚切豬扒飯 $58(⸝⸝>ᴗ(>ᴗ<⸝⸝)ぎゅ~❤好正啊呢個焗豬扒飯,好耐都冇食過焗豬扒飯啦,仲好味過以前細個食大家樂嗰啲🙌🏻勁多芝士酸酸甜甜🔥最緊要佢個豬扒焗完之後仲係勁好味,唔鞋!😌下次我一定要encore‼️因為仲有樽裝維他奶飲😍
ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)‪是日餐廳 四喜冰室 (九龍灣)
九龍灣宏開道8號其士商業中心地下4號舖
蕃茄濃湯紫菜豆腐烏冬 $58
鮮茄焗厚切豬扒飯 $58
😌下次我一定要encore‼️因為仲有樽裝維他奶飲😍
2022-10-21 45 瀏覽
🙌🏻四起冰室係喺九龍灣比較出名嘅冰室。我同我老公成日都幫襯㗎,因為貪佢位置都唔算少,仲有少少卡位俾大家坐得舒服啲。而且我同我老公每次睇佢個餐牌都要慢慢睇🙃你問點解?😆因為佢個餐牌太多嘢食啦🤤‼️香辣肉絲炒米粉‼️味道評分:💖💖💖💖💖經過醃製嘅香辣肉絲炒得好香,麻麻辣辣🌶️夠晒惹味,米粉條條分明,唔會炒到一個麵餅咁🙌🏻‼️黑椒牛肉炒公仔麵‼️味道評分:💖💖💖💖兩者相比之下我就覺得肉絲炒米粉比較好食,可能黑椒牛肉嘅味道,我覺得可以再濃d,公仔麵,我自己本身好少拎嚟炒,口感幾特別。兩個炒嘢都係$58,真係幾抵食,最緊要係夠晒大碟🤩

‼️香辣肉絲炒米粉‼️
味道評分:💖💖💖💖💖

‼️黑椒牛肉炒公仔麵‼️
味道評分:💖💖💖💖

兩個炒嘢都係$58,真係幾抵食,最緊要係夠晒大碟🤩
2022-10-20 45 瀏覽
今日約左朋友食Lunch,佢返工係九龍灣🙈所以去九龍灣食🙃對我呢啲屯門牛黎講真係好好好遠🥲為解與閨蜜相思之苦,冇辦法啦🥲🤍餐廳簡介:呢間餐廳其實好出名,唔少係九龍灣嘅打工仔都會黎食,因為平靚正,大件夾抵食😉📋是日點餐:-卡邦尼意粉 $58茶餐廳都有卡邦尼😰一於trytry,好彩冇令我失望😌賣相好靚,好多汁,啲意粉多到成座山咁🏔️。好creamy,啲意粉好掛汁🤩呢個意粉仲平過去Cafe食🤭-澳門咖喱雞絲包🍔 $36 肥媽在有線電視澳門特輯推介過,廚師神還原‼️之前睇到已經覺得好吸引,冇諗過香港都有得食,咖哩味道濃郁,啖啖雞絲🙌🏻推薦指數:💮💮💮💮💮超級建議各位上班族嚟呢度食飯,因為價格都幾便宜,分量又夠大,唔使怕唔夠飽。仲有可樂飲🙌🏻

🤍餐廳簡介:

📋是日點餐:
-卡邦尼意粉 $58
-澳門咖喱雞絲包🍔 $36

推薦指數:💮💮💮💮💮
2022-10-20 39 瀏覽
屋企樓下呢間餐廳一直都係我哋屋企人嘅飯堂,只要阿媽冇煮飯,我哋就去呢度食 (☛(◜◔。◔◝)☚))🔹晚市小食🔹醉香雞中翼 $68我超級推介大家嚟呢度食佢嘅醉雞翼‼️,酒香濃郁,除咗用花雕酒中中咗其他嘅配料,全部都好入味架🤤有陣時我哋仲會單點買黎加餸🤭🔹晚市雞煲烤魚配料🔹魚片頭 $32魚片頭其實係用新鮮魚肉打成嘅魚條,再張魚條再油炸至金黃色,外層厚皮香口,內裡肉質彈性結實,如果拎去打邊爐嘅話會更加吸湯😋五丸拼盤 $68有呢個五丸拼盤,啱晒我哋一家四口👨‍👩‍👧‍👦,鍾意食咩都有齊晒,我自己就最鍾意食墨魚丸,我細佬就最like牛丸😎🔹晚市烤魚煲🔹原條烤魚煲 $328 可麻辣/ 走辣我地一家都係四川人,無辣不歡,所以一定係叫麻辣,佢地嘅烤魚炸至金黃香脆,魚肉厚實,嫩滑多汁,唔會有好多碎骨🙃
🔹晚市小食🔹

🔹晚市烤魚煲🔹
原條烤魚煲 $328
可麻辣/ 走辣
2022-10-19 33 瀏覽
今日係九龍灣行完街,下午茶時間又到,就黎佐四喜冰室食個tea!下次就要試埋呢度既雞煲烤魚😆我地簡單叫佐少少野食,首先係🍜🧀🐥雞扒芝士撈丁 $42,滿滿既芝士汁係碗底,直情做芝士湯都得呀!芝士應該係車打芝士,好香濃,丁麵就爽口彈牙,岩岩好,雞扒大大塊,煎到香脆入味,食完超級滿足!另外就叫埋邪惡既下午茶:生炸大雞髀 $3😍雞髀係即叫即炸,所以要等15分鐘左右,但絕對值得呀!雞髀好大隻,而且係生烤既關係,所以好多肉汁,雞肉又唔會過熟,調味又好,雞髀係超香超好食!最後食完啲熱氣野飲番枝茶就岩晒,四季春一枝$24,茶味香濃,凍凍地更解渴,飲完爽晒🤤