2013-02-17 359 瀏覽
其實呢間之前(一年前的2011年12月31日)都幫親過。果次食完都覺得好難食。見近排新年的時候行過,門牌貼晒紅紙,見到"內部裝修" 心念應該專左手掛? 咪去再試下羅,點知籟晒野!我地兩個人叫左兩個甜品外賣。鴛鴦湯圓(熱)$27 8粒湯圓湯圓皮不均暈,厚皮果邊就未熟(仲係粉!!!!) 薄果邊就霉晒。 個"糖"水只得薑味。雪嶺雙雄(凍) $40芋圓&地瓜圓超硬。一D都唔凍,室溫! 超嘔心! 請問你地有無放D牛奶入雪櫃架?!?兩碗都無食晒就倒佐呢間野只比左個感覺我: "小朋友玩例泥沙"

我地兩個人叫左兩個甜品外賣。

鴛鴦湯圓(熱)$27 8粒湯圓

雪嶺雙雄(凍) $40

兩碗都無食晒就倒佐

呢間野只比左個感覺我: "小朋友玩例泥沙"

2013-02-16
10 分鐘 (外賣自取)
$67 (宵夜)
  • 無!!
2012-08-22 182 瀏覽
晚上大慨11點來了這間好評不少甜品店來試店內空間實在細, 座位是十分擠迫的一打開MENU心知不妙, 因為很多甜品都貼上暫停供應的字樣,本身想試雪嶺雙雄的, 可是賣光了, 之後選了芒果味的綿綿冰也沒有,在剩餘的餐牌上沒有貼暫停而可以點的3,4款口味綿綿冰選了兩款咖啡味的賣相不討好, 咖啡味夠的, 但旁的配料並不特出桃味冰比較淡口, 不難吃也不算好味兩款冰的斃病是份量實在很少, 很快可以吃完而且配料也一樣少, 坊間這甜品比比皆是, 用雪花冰掛帥的店希望能夠多給一點心思吧
晚上大慨11點來了這間好評不少甜品店來試
店內空間實在細, 座位是十分擠迫的
咖啡綿綿冰
咖啡味的賣相不討好, 咖啡味夠的, 但旁的配料並不特出
蜜桃綿綿冰
桃味冰比較淡口, 不難吃也不算好味

兩款冰的斃病是份量實在很少, 很快可以吃完
2012-08-12
2012-08-08 89 瀏覽
好多年前o係台灣淡食食過一個超級正o既草莓綿綿冰 ,就連再去台灣都己經食唔返 , 近年香港吹台風 , 台式飲品 , 豪大大雞扒 , 台式綿綿冰 , 全部大受歡迎最想食o既冰店食得多左 , 呢日就o係 Openrice 搜一搜尋睇下仲有冇邊 d 有台式綿綿冰o既熱店係未試過 . 又就近又多笑臉o既 , 搵到太子呢間 " 四哥 "當日到訪時店外搭緊棚 , 連個大門口都有個棚o係頭頂 ,係烏低身先得到入去 , 入到去係無人理我地o既 , 坐低都無人見到等左陣視察左四邊牆o既 menu , 再自己拎左一張 menu ( 無人招呼 )睇落呢度 d 冰o既味道都幾特別 , 另外呢度仲有 d 小食 , 而d 冰全部有 standard , 相信味道店方應該夾好晒 ,唔會有咩差錯o既1 情人知己~ 情人果味雪花冰 , 配料有蒟蒻粒 , 椰果 ? 爆爆珠 ? ( 忘了 ...)總之全部都係o個 d 大大桶訂返黎o既台式 " 膠 " 製品 , 情人果即係青芒果 , 應該係酸酸地 , 少少甜 , 似生o既芒果味o係台灣好多地方都有情人果冰 , 有埋果肉 , 好爽口好清怡但係呢度個情人果冰 , 好淡 , 甜
好多年前o係台灣淡食食過一個超級正o既草莓綿綿冰 ,
就連再去台灣都己經食唔返 , 近年香港吹台風 ,
台式飲品 , 豪大大雞扒 , 台式綿綿冰 , 全部大受歡迎

睇下仲有冇邊 d 有台式綿綿冰o既熱店係未試過 .
又就近又多笑臉o既 , 搵到太子呢間 " 四哥 "

當日到訪時店外搭緊棚 , 連個大門口都有個棚o係頭頂 ,

1 情人知己
但係呢度個情人果冰 , 好淡 , 甜酸味有但係食落唔係幾知食緊咩 ,
靠面頭o係 d 芒果汁 , 同埋配料o個 d 統一味道粒粒o既糖水味 , 好奇怪
成碟野都好低成本 , 份量又唔係多 , 實在太過不值 ><"

2. 香芋飄飄
~ 幻想佢係好似香芋雪糕咁 , 的確有芋香但又係好啖味 , ,
因為係冰 , 所以無乜奶 , 無雪糕咁滑 , 食落硬係好假 ,
呢個配料有少少 , 除左o個 d o者喱粒粒之外仲有 d 芋頭
但係 d 芋頭又係有陣怪味, 應係係 d 糖水唔靚 ,
攪到芋頭味都破壞埋 , 食落去濕立立又淋 pat pat 咁 ><"

3. 鹽酥雞扒
~ 都算幾大塊 , 炸得香脆 , 不過有少少南乳味 ,
無台式炒物o既椒鹽味 ,感覺硬係爭 d , 尚算合格吧
## 始終仲未o係香港食到一間有台灣咁抵咁好食o既冰
問題到抵係出於配料定係舊冰度 ?? 好想去台灣 ........
2012-07-22 58 瀏覽
從未試過去食野係咁受氣!同3個朋友做完運動去呢間野食甜品因為做完運動唔太餓關係4個人叫3客雪花冰share叫個陣已經問左個哥仔有冇問題 因為佢寫住每人minimum要食15蚊..問左食夠60蚊就okay (而我地叫左140蚊野食)好喇..同佢講話想要4個bowl share雪花冰因為有男有女..d冰溶左好難share架嘛 佢話冇得提供..fine你一句duck埋黎..算數!!問都唔肯俾 離晒大譜如果4個日想share糖水唔知點share呢,真係搞笑好喇..岩岩食完傾左10分鐘計就有個金毛走埋黎大大聲"食完唔要喇嘛..同你收左佢!"見佢好似做得耐d..又問下佢啦點解唔俾bowl人share喎當反映下意見佢好風趣喎,同我講"你用個spoon未share到囉!"我就問佢咁易溶d冰 又食下呢隻味隻spoon又差落等二隻味到未搞到d冰好怪佢就話喇 "唔想你地d人share呀"嘩..咩事呀,4個人食百四蚊甜品我唔覺得有咩問題 況且叫之前已經問清楚!!你都係寫每人最底消費15蚊渣喎你咁講不如寫限住每人叫一樣野食喇 咁大家都知咩事跟住就超住我行去第二度抹枱 我話問下姐唔洗咁大反應呀佢又塊面紅晒大聲咁話

從未試過去食野係咁受氣!

同3個朋友做完運動去呢間野食甜品
因為做完運動唔太餓關係4個人叫3客雪花冰share
叫個陣已經問左個哥仔有冇問題
好喇..同佢講話想要4個bowl share雪花冰
因為有男有女..d冰溶左好難share架嘛
佢話冇得提供..fine你一句duck埋黎..算數!!
問都唔肯俾 離晒大譜

如果4個日想share糖水唔知點share呢,真係搞笑

好喇..岩岩食完傾左10分鐘計就有個金毛走埋黎
大大聲"食完唔要喇嘛..同你收左佢!"
佢好風趣喎,同我講"你用個spoon未share到囉!"
佢就話喇 "唔想你地d人share呀"
你都係寫每人最底消費15蚊渣喎
你咁講不如寫限住每人叫一樣野食喇 咁大家都知咩事
跟住就超住我行去第二度抹枱 我話問下姐唔洗咁大反應呀
佢又塊面紅晒大聲咁話 "唔知咩咩咩d人食完又唔走"
大哥 食完坐左10分鐘都冇 何況你門口當時搵個客都冇!
EQ咁底咁"坦白"既人都有..笑屎我喇

你背住d客話人坐得耐..fine..但重要當住d客講出黎真係第一次見
當時幾枱客都聽到

收銀個女仔 我估似係老闆同我講左幾次唔好意思仲俾番個9折我
但唔明點解可以容引到佢既伙計咁對客...

食物方面呢間野個bailey雪花冰唔錯!
可惜有個咁既串嘴做侍仔..
我睇番樓下既comment都有提到呢間野好興趕客
大家去食小心!
2012-05-12 37 瀏覽
上星期六晚上7時左右來食甜品, 咁岩係d員工食飯時候, 但佢地各人都表現好合作好好服務, 唔會話因為食飯時間而不理會客人...今時今日既服務真係好難得.當晚我地叫左紫醉金迷(即係提子味棉棉冰)另外一個係地瓜丸+芋丸+芝麻味既甜湯底..其實2樣甜品都好好味, 特別個地瓜同芋丸做得好好味煙un, 可惜整個糖水敗筆在於芝麻湯底,...個芝麻湯底應該用即食粉整而且淡而無味一點都不討好.至於個棉棉冰仍舊好味,旁邊既配料夠多又豐富,成個綿綿冰都充滿提子味道, 明知都係人造香料, 不過味道都唔算好假, 唔錯!

2012-04-04 12 瀏覽
不太大的舖, 客似雲來, 令人期待味道不錯, 層次分明, 足料, 若然可以溶一點便更容易吃下, 但問題不是很大, 只是吃得'論盡'一點呢很不錯的甜品, 夠軟滑, 杏仁味香, 豆腐味重, 上面少許生果, 整體恰到好處
不太大的舖, 客似雲來, 令人期待
木槺布甸
杏仁豆腐

2012-03-20
$50 (其他)
木槺布甸
杏仁豆腐
2012-03-02 20 瀏覽
係對面食完飯後,當然要有甜品先稱得上完結啦!於是就過左對面尼間糖水舖.都滿滿地座,不過重有一,兩張檯.見人地d雪花冰好正甘,就越黎越心急~不過真係花多眼亂,太多選擇啦!最後就揀左芒果椰汁黑糯米 $28+薑汁湯丸(花生+黑芝麻) $28+凬梨雪花冰 $37四個人分.首先黎左雪花冰,好香菠蘿味,不過略嚴份量少,不過都好好味,吾會太甜同埋吾會有好假既生果味!之後就系黑糯米,非常香椰汁味!芒果夠甜!而且同樣吾系好甜個隻,好鍾意尼個最後就系湯丸,都等左幾耐下,不過又幾值得~個湯丸皮好薄,d餡好香,花生同芝麻味都好濃!真係值得推薦,會再去食
係對面食完飯後
當然要有甜品先稱得上完結啦
!
於是就過左對面尼間糖水舖.
台式雪花冰專門店
都滿滿地座,
不過重有一,兩張檯.
見人地d雪花冰好正甘,
就越黎越心急

凬梨雪花冰
好香菠蘿味,
不過略嚴份量少,
不過都好好味,
吾會太甜同埋吾會有好假既生果味!

之後就系黑糯米,
芒果椰汁黑糯米
非常香椰汁味!
芒果夠甜!
而且同樣吾系好甜個隻,
好鍾意尼個

最後就系湯丸,
薑汁湯丸(花生+黑芝麻)
都等左幾耐下,
不過又幾值得~
個湯丸皮好薄,
d餡好香,
花生同芝麻味都好濃!

真係值得推薦,
會再去食
2012-03-01
芒果椰汁黑糯米
凬梨雪花冰
薑汁湯丸(花生+黑芝麻)
2011-11-23 22 瀏覽
因為買左groupon,先會特登黎試四哥。之前睇食評知道有最底消費,所以都係叫兩個甜品好d。男人叫左個綠茶紅豆雪花冰(groupon已俾$),我order左一個綠豆沙豆花($20),綠茶紅豆雪花冰個份量都幾細,唔多抵食,而男友就覺得個冰唔夠凍,係d紅豆好食。我叫o個個等左好耐至黎,要催下order先黎...乜唔係一「筆」出黎就ok架拿咩??? 唔知係咪等得耐,我又覺得幾好味!尤其是係d綠豆,好有口感,做法同街外一般唔同,甜度又適中,諗起都好懷念!不過唔多就腳,又唔係平,未必會再黎lu!
因為買左groupon,先會特登黎試四哥。

不過唔多就腳,又唔係平,未必會再黎lu!
2011-11-07
$20 (宵夜)
用餐優惠
團購
  • 綠豆沙豆花
2011-11-10 19 瀏覽
其實有用過團購券幫襯食店嘅朋友都會知道, 一般都係越快用越安全~~原因有以下(1)食物質素/分量 有機會因時間越遲而有所下降(2)越遲食就越難訂位, 甚至無位(3)更甚可能無用就執埋 咁當然, 所謂行先死先, 間唔中都會踩雷嘅!!!!繼上次用完團購券覺得麻麻之後, 其實我手上還有3張團購券未用.....一放就已經差不多到期, 打完上次食評之後, 店主回覆會跟進及改善星期5的晚上幫襯, 店內約9成客, 今次 order 了兩客, 分別是香香公主及宇治金時分量回復了之前食的份量, 以團購價 $18 來講, 真係物超所值!!!香香公主--香蕉雪花冰+三色蒟蒻+香蕉片+朱古力漿 (可改選焦糖漿)香蕉雪花冰有淡淡香蕉味, 喺另外兩款配料(三色蒟蒻 & 香蕉片)都係淡味下, 朱古力漿嘅配合剛好為味蕾帶來點點刺激~~~唯一美中不足係, 當日三色蒟蒻並非一粒一粒分開的, 而係幾粒幾粒的黏在一起, 導致減了一點分數~~宇治金時--抹茶雪花冰+蜜紅豆+煉奶抹茶雪花冰不過不失, 有抹茶的苦味但又未太令人難忘, 蜜紅豆係曾煮腍的紅豆, 很軟身, 好味!!! 配上女友及我至愛嘅煉奶, 轉眼間又被吃清光!!!!另
(1)食物質素/分量 有機會因時間越遲而有所下降
(2)越遲食就越難訂位, 甚至無位
(3)更甚可能無用就執埋

咁當然, 所謂行先死先, 間唔中都會踩雷嘅!!!!

星期5的晚上幫襯, 店內約9成客, 今次 order 了兩客, 分別是香香公主宇治金時
果然真係 keep 返以前嘅 size!!

宇治金時--抹茶雪花冰+蜜紅豆+煉奶

另外, 於團購券到期的最後一日, 用 last 張換外賣雪花冰
當看餐牌時發現, 寫著 是日優惠:可用兩張團購券換取雙人版雪花冰(即原先條款寫明唔用得的), 很令人窩心的安排!!!! 可惜, 我只剩下一張
外賣~~焦糖咖啡雪花冰
星期二晚約8pm, 店內約3成客, order 焦糖咖啡雪花冰, 外賣盒不小, 還有膠蓋蓋住, 而且蓋得相當實, 唔會輕易彈開, 讚!!!
焦糖咖啡--咖啡雪花冰+棉花糖+雞蛋布丁粒+焦糖漿
咖啡雪花冰的咖啡味濃, 正!!!! 但棉花糖不是我杯茶, 如果棉花糖質感再軟身啲就更好; 雞蛋布丁粒太細粒, 而且被焦糖味糖漿完全蓋過~~
拎住外賣盒食了 20mins 都無點融, 正!!!
2011-11-04
$18 (宵夜)
果然真係 keep 返以前嘅 size!!
外賣~~焦糖咖啡雪花冰
  • 雪花冰
2011-11-05 13 瀏覽
之前團購了兩張雪花冰, 其實係諗住試試這裡的芋圓啦~係門口見到有幾個人等緊位, 於是是我們都係等了一陣, 先入得去坐~裡面坐位真係好迫好迫......坐出面的人要坐埋少少先可以比入面的出來.....我們坐低後, 就睇睇餐牌, 有位耳環哥哥即刻問我們係咪團購, 就話那些可以點, 那些不可以點~於是點了個"黃金戰士", 但無得就咁加芋圓.....失望.......只可以另外叫.......$40一碗, 你們都幾識賺錢喎........唯有點了個湯圓啦~黃金戰士: 係芒果味道, 加上少少火龍果, 配合得幾正(75分) 薑汁湯圓: 甜湯底真係幾正, 仲有薑汁味!!!湯圓係芝麻味, 即叫即煮, 都算新鮮(70分)第二次去食, 我們點了香芋雪花冰+北海道牛奶芋圓香芋雪花冰: 好香芋頭味, 唔係好似用奶粉開(70分)北海道牛奶芋圓: 這是我至愛的芋圓, 但不及台灣的地道芋圓咁煙韌.....麻麻地....又一次失望........(60分)但係服務方面真係.........因為我們食緊中途, 聽到隔離檯的客人昨剛剛食完, 耳環男即刻走埋去叫他們走.....仲同位客人講, 唔該你地比多單生意我做o下啦.
之前團購了兩張雪花冰, 其實係諗住試試這裡的芋圓啦~

唯有點了個湯圓啦~

第二次去食, 我們點了香芋雪花冰+北海道牛奶芋圓

香芋雪花冰: 好香芋頭味, 唔係好似用奶粉開(70分)

但係服務方面真係.........因為我們食緊中途, 聽到隔離檯的客人昨剛剛食完, 耳環男即刻走埋去叫他們走.....仲同位客人講, 唔該你地比多單生意我做o下啦.........心諗唔係呀嘛, 咁都得???

另外有位肥哥哥, 服務態度跟耳環男有天壤之別, 多幾個肥哥哥咪好~
黃金戰士
薑汁湯圓
香芋雪花冰(忘記了名字)
北海道牛奶芋圓
2011-09-03
黃金戰士
薑汁湯圓
香芋雪花冰(忘記了名字)
北海道牛奶芋圓
2011-10-14 8 瀏覽
用餐日期:2011-10-08團購團購, 只會食肥唔會瘦...又食啦...!!!睇完戲, 冇食正餐~由朗豪行到過黎...天氣涼涼地都唔覺遠~可能夜晚成10點幾~唔太多人執一執台就有位啦! 友人喜歡食香苧,我就鍾意朱古力,結果分別叫左單上面既兩款(睇相)香苧好香, 不過唔夠甜~朱古力一樣唔夠~如果唔喜歡甜既人士就岩晒~份量岩晒一個人食唔似得"糖伯"個d咁大碟食完晒d冰, 個燒賣仲要等一陣先到~果然係即蒸呀!食落真係好味~~相比起d冰, 呢個真係唔錯~反而就顯得d冰比較一般~總結:配角燒賣先係最好食!見其他台好多都叫左d小食, 應該都唔錯~反而冰就冇預期咁正, "糖伯"好食d~
用餐日期:2011-10-08

團購團購, 只會食肥唔會瘦...
又食啦...!!!

睇完戲, 冇食正餐~
由朗豪行到過黎...
天氣涼涼地都唔覺遠~
可能夜晚成10點幾~
唔太多人
執一執台就有位啦!

友人喜歡食香苧,
我就鍾意朱古力,
結果分別叫左單上面既兩款(睇相)

香苧好香, 不過唔夠甜~
朱古力一樣唔夠~

如果唔喜歡甜既人士就岩晒~
份量岩晒一個人食
唔似得"糖伯"個d咁大碟

食完晒d冰, 個燒賣仲要等一陣先到~
果然係即蒸呀!
食落真係好味~~

相比起d冰, 呢個真係唔錯~
反而就顯得d冰比較一般~

總結:
配角燒賣先係最好食!
見其他台好多都叫左d小食, 應該都唔錯~
反而冰就冇預期咁正, "糖伯"好食d~
$26.5 (其他)
晚上八時許經過見到門口唔係咁多人, 而且鋪頭外的廣告講到好似好吸引, 食完晚飯就行過對面試吓!鋪頭好細間但都坐滿人, 幸好門口位有張二人檯, 不過真係唔好坐因為街外嘅熱氣衝入嚟雪花冰暫時興趣不大, 還是想試試全人手製作的糖水, 我估那件冰應該是外買貨呱!!! Baileys 木糠布甸$32...布甸挺身, 酒味充裕, 忌廉幼滑凍黑糖湘蓮桂花露$29...那些湘蓮完全未煲淋, 無鬆化而且有些有苦味, 不過那黑糖桂花露芳香撲鼻而且食得出黑糖那獨特味道熱雪嶺雙雄$39...北海道3.6牛奶不是一向以奶味香濃為焦點嗎? 怎麽這碗聲稱用北海道3.6牛奶做糖水底的雪嶺雙雄, 質地較稀而且與普通牛奶無議。 温度雖然叫熱但其實是暖吞吞的, 紅豆夠甜但是不飽滿, 入口的多數是豆皮, 而最可取的是那芋圓及地瓜圓, 芋圓有芋頭味, 地瓜圓也有甜蕃薯味, 味道真實, 圓圓質地軟糯可口直到九時許開始有人龍, 還是快快清掉, 讓座去了。

, 不過那黑糖桂花露芳香撲鼻而且食得出黑糖那獨特味道

直到九時許開始有人龍, 還是快快清掉, 讓座去了。
2011-09-27
$50 (宵夜)
  • 雙雄
  • 黑糖桂花露
  • Baileys 木糠布甸
2011-09-20 8 瀏覽
團購買咗$18雪花冰, 限制多多, 食物又一般, 份量又細, 又唔夠軟棉棉, 如果要俾原價$40 我一定唔會幫親LAW.叫咗個"黑白森林" 無火龍果又唔出聲, 整好咗放低果時才出聲, 是但俾款棷千果就算. 火龍果與棷千果分開叫係唔同價錢架. 分別係$5/3, 間接我俾騙咗$2. 俾其他生果都好呀, 真係過份. 隔離有兩公婆帶住個大約8YR左右既小朋友來食野, 合共3人, 佢地用2張 團購食2個雪花冰 都俾人罵, 話最低消費每人$15, 還欠$9, 我心唸小朋友姐, 洗唔洗咁跟跟計較呀, 加上買團購果時又唔講明, 更無想過佢地用$18計,以唔係用$40計, SO CHEAP LAW. 最後見到個男人無食出咗去, 留下媽媽和小朋友食完兩個雪花冰就走咗LA. 心唸叫多$9食物絕對唔難LAW, 但用咁既手法做生意, 俾我都嬲到唔願食LAW.

2011-09-10
2011-08-23 24 瀏覽
為了團購而去食既"棉花冰"~HK$18/份~一行五人用四張團購劵食冰 + 一碗熱既"湘蓮白雪" HK$28在外等位已給搭棚的不知名水滴狂滴, 好想快D入去坐, 等了五分鐘, 終於有位了.隨後叫了四個棉花冰及一碗熱既"湘蓮白雪", 但棉花冰已來齊時, 就快KO全部, 熱既"相蓮白雪"遲遲未到, 向肥哥哥追單, 他立刻幫我地追單, 之後還給我們答覆, 我們已食哂全部冰冰時, 熱既"湘蓮白雪", 還未到, 我便再向另一名"耳環粗漢"查詢, 給回的答案竟然是"你都見到我有幾多人架啦! 整緊架勒! "態度奇差, 未試過食野要俾人反問架~~咁係咪唔追得單呢? 係咪用十八蚊食四十蚊既野就要俾人反問?, 我都係問下, 況且我都食哂所有冰冰啦!最慘係多人就唔想服待你咁囉~值得一贊是肥哥哥, 他真的很有禮!所有棉花冰都係MINI版味道好及一D都唔熱無味既"湘蓮白雪"
湘蓮雪白~差~無味, 只係豆漿加雪耳及蓮子係另放落去
水蜜桃
菠蘿酸
巨峰提子
香香公主
為了團購而去食既"棉花冰"~HK$18/份~

在外等位已給搭棚的不知名水滴狂滴
, 好想快D入去坐, 等了五分鐘, 終於有位了.

咁係咪唔追得單呢?

係咪用十八蚊食四十蚊既野就要俾人反問?
, 我都係問下, 況且我都食哂所有冰冰啦!
最慘係多人就唔想服待你咁囉~

值得一贊是肥哥哥, 他真的很有禮!

所有棉花冰都係MINI版味道好
及一D都唔熱無味既"湘蓮白雪"

2011-08-22
其他
香香公主
巨峰提子
菠蘿酸
水蜜桃
2011-08-20 27 瀏覽
喺佢未攪團購前,其實已經幫襯過好多次,之前亦有介紹朋友去幫襯。基本上,食雪花冰的話都剩係會幫襯四哥!貪佢個冰唔會易融,水果味食落亦唔會太假,份量亦足。之前見Groupon 有四哥嘅團購,就只係買咗幾張,因為怕會份量縮水+已經不時 full house的四哥等位都有排等!晚上約十時, 全場爆滿,但門口無人等位,只有我同女友二人,拎了籌等了一會,有張四人枱走,但之後被staff放咗留座牌,再過一陣亦有張二至四人圓枱離開,但等了良久亦未有員工安排座位,只表示暫時好忙請稍等多一陣。最後,被安排了坐之前被放咗留座牌張四人枱!!!! @@””””完全唔知點解要係門口罰企咁耐!明明派了籌給我們等,仲要我地後面無其他人等位;我知,佢地想盡量留得到大枱就留到最後,但明明有吉枱、又無其他四五六人等緊,係都唔俾我地入去坐!家下二人生意唔做、剩係等做四人生意呀?!咩服務呀?!坐下後,用$18團購得來的coupon 點了 黃金戰士 (芒果雪花冰+火龍果+三色蒟蒻+芒果漿; 原價 $40),另外叫咗阿華田木槺布甸 ($26)。基於用coupon 緣故,都估到雪花冰的份量會細咗,但四哥的雪花冰的確好味過其他店!不過

!不過,眼見其他無用coupon的人點的雪花冰 其份量跟我們的是一樣…咁咪即係變相加咗價?@@”” $40正價得咁細碟……貴……

至於阿華田木槺布甸~~女友的愛好物…「好好味yummy
!」
阿華田木槺布甸&細咗一個圈嘅黃金戰士
一個月前 order 的牛奶雪花冰&黑/白鑽武士
兩個月前幫襯的香香公主

用coupon者,結賬時請注意!!

收銀小姐自己都尚未清楚其coupon計法!我們好明顯係用coupon 換那$40 的雪花冰吃,再用$26 買個木糠布甸來吃;點解結賬時要收我$40?@@
收銀小姐:「張coupon 用來扣減最低價錢嘅product,咁扣咗$26,所以要補返$40。」
Me:「吓!我張coupon係用黎換”雪花冰” 用架喎!你無理由攞我張雪花冰coupon 去扣我嘅布甸錢架?!我張coupon 係買黎食”冰”,唔係食其他野架喎!點解要咁扣?」
收銀小姐:「先生,頭先你落order 時,同事無同你解釋過點用法嗎?coupon 係只可以扣最平果件野!如果先生你都係唔太明我地張coupon的用法,不如叫老闆娘同你解釋一下!」
……一輪混亂後……
某staff:「佢地補返布甸果$26就得喇!」

睇黎,唔係我地唔明coupon的用法!係阿收銀小姐完全唔明自己公司張coupon 點用法,點計法囉!@@””
好在今次我只是兩人同行、點了兩款甜品,條數易計易明好多…如果多人吃、又唔係全枱個個都用coupon的話,埋單時都唔知會點咯……

2011-08-19
$22 (宵夜)
一個月前 order 的牛奶雪花冰&黑/白鑽武士
兩個月前幫襯的香香公主