2011-09-25 16 瀏覽
等了30分鐘才能轉到室外坐,好美的夜景,心想等了這麼久也值得!我坐下來時未到8點,原來happy hour至到8點,為什麼侍應沒有事先張揚,有點搵笨!串燒上桌已是溫溫吞吞。剛剛下著毛毛雨,侍應提議轉入室內,以為她們這麼體貼!?入內後我向侍應表示一會兒沒有雨替我安排轉回室外,侍應稱替我排緊,豈料等了一個多小時也未到我!眼見兩三抬客已走了也不是到我,侍應竟說那些是訂了位的!真是豈有此理的安排!結果2人用了$570、食溫溫吞吞的串燒、欣賞了15分鐘的夜景,一肚子氣地離開!還有,電話訂位亦如同虛設,我打了兩晚電話也沒有人接。原來門口的侍應拿著電話空閒也不接,真是唔休做!整體上職員態度也如店鋪名稱般『囂』,下次看夜景只會到它的樓上樓下好了。

2011-09-23
30 分鐘 (堂食)
  • 沒有,除非你喜歡溫溫吞吞的串燒
2011-08-26 8 瀏覽
聽說這裡環境不錯.. 今天便相約了幾位朋友前來一試!我們預定了室外的位置.. 可惜今晚的天氣不大好..坐了一會便下大雨了.. 我們便被迫移到室內.. 實在坐得不舒適.. 皆因全是高凳..我們便跟侍應生說我們來的目的是為了在室外的環境..但現在因為天氣關係.. 但已下單的食物及飲品不能取消.. 所以侍應們便說飲品會給我們折扣.. 但食物便不可以..因為是從隔離日式料理弄過來的.. 但這經已足夠了..因為完全體諒和盡量滿足客人們的需求.. 態度亦友善和禮貌.. 值得一讚!境觀實在不錯.但天氣不好呢.室外梳化舒適. 室內和其他酒吧差不多.串燒很野味, 熱辣辣的.日式炒烏冬不油, 味道十分好.串燒全是即燒的, 不是一早弄好再翻熱.鰻魚炒飯也不錯, 乾身和用料多.壽司也不錯, 當然好過大型鏈鎖的壽司店.最差便是要用膠杯飲紅酒, 原來因為之前有客人試過掉酒杯落街, 所以我們寧願選擇用這些啤酒的杯來喝.不知道現在有否轉回用玻璃杯呢?
聽說這裡環境不錯.. 今天便相約了幾位朋友前來一試!

我們預定了室外的位置.. 可惜今晚的天氣不大好..
坐了一會便下大雨了.. 我們便被迫移到室內..
實在坐得不舒適.. 皆因全是高凳..
我們便跟侍應生說我們來的目的是為了在室外的環境..
但現在因為天氣關係.. 但已下單的食物及飲品不能取消..
所以侍應們便說飲品會給我們折扣.. 但食物便不可以..
因為是從隔離日式料理弄過來的.. 但這經已足夠了..
境觀實在不錯.
但天氣不好呢.
室外梳化舒適.
室內和其他酒吧差不多.
串燒很野味, 熱辣辣的.
日式炒烏冬不油, 味道十分好.
串燒全是即燒的, 不是一早弄好再翻熱.
鰻魚炒飯也不錯, 乾身和用料多.
壽司也不錯, 當然好過大型鏈鎖的壽司店.
所以我們寧願選擇用這些啤酒的杯來喝.
不知道現在有否轉回用玻璃杯呢?
2011-08-03 9 瀏覽
是日實在好好彩,因為COCKY BAR很難訂位,只有早點到碰碰運氣,剛巧好友早收工,6PM便到達,可以坐在室外的位置~ 第一次可以坐室外之餘天色尚藍,雖然3號風球剛下,風勢依然有點強~ 但也不減在這裡的氣氛~點了杯Blueberry Collin,每次來這裡必點的,因為好看又好味,不覺得有酒,很易入口,卻又會飲到飄飄然~ 點了2串鵪鶉蛋串燒,實在差不多每次必點的,雖然$22/串,但實在很難找到可以做到外層有香噴噴BBQ味之餘是溏心的,很快便被我們消滅了! 這個必吃推介 坐了一會,太陽開始下山,看著原本藍藍灰灰的天空變成金黃色,感覺實在很舒服,HAPPY HOUR時來真的很抵喔!
接待處
尚未天黑呢!
Blueberry Collin
這個必吃推介
鵪鶉蛋串燒
開始黃昏了
2011-07-29
$100 (其他)
尚未天黑呢!
Blueberry Collin
鵪鶉蛋串燒
2011-07-21 7 瀏覽
今日係我好朋友生日~有朋友介紹話呢度風景好, 又抵. 所以就黎呢度同佢慶祝生日Book左10:30, 早左到, 等左一陣就有得入明知呢度有風景睇, 梗係坐戶口. 個境好靚呀^^我叫左杯Pina Colada ($85 波蘿味+椰子味) 唔錯, 有D沙冰既感覺.中段時間. 我唔小心倒瀉左我朋友杯Cocktail, 個服務生好好人, 仲幫我換個杯新既. 真係太好了.一到12點當然切蛋糕啦, 呢度要俾$200切餅費.因為閒日關係, 呢度零晨1點就關門.不過感覺好舒服. 會再黎^^
Book左10:30, 早左到, 等左一陣就有得入
明知呢度有風景睇, 梗係坐戶口. 個境好靚呀^^

一到12點當然切蛋糕啦, 呢度要俾$200切餅費.
因為閒日關係, 呢度零晨1點就關門.
不過感覺好舒服. 會再黎^^
Pina Colada
2011-07-20
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
Pina Colada
2011-07-14 9 瀏覽
其實我極少落bar...少少酒己經足以令我紅哂....不過人一世物一世 個waiter介紹我飲....好似叫'楊貴妃'sth like that....仲話唔好味可以換過杯哈哈哈我覺得係苦左既七喜-.-可能我唔識飲酒啦.....個friend點左death by chocolate....還可以吧...我唔識欣賞....=_=如圖...我們還點了炸芝士條和豬肉雞骨芝士可以拉到好長-.-好難咬斷但個景真係好靚....夜晚真係好正呢~~~呢度既service無下面既食家講到咁差既....我覺得serve得都okay...可能有d趕你走既feel...但都人之常情黎....
其實我極少落bar...
少少酒己經足以令我紅哂....
不過人一世物一世
waiter介紹我飲....
好似叫'楊貴妃'sth like that....
仲話唔好味可以換過杯哈哈哈
我覺得係苦左既七喜-.-
可能我唔識飲酒啦.....

還可以吧...我唔識欣賞....=_=

如圖...我們還點了炸芝士條和豬肉雞骨
芝士可以拉到好長-.-好難咬斷
但個景真係好靚....
夜晚真係好正呢~~~

呢度既service無下面既食家講到咁差既....
我覺得serve得都okay...
可能有d趕你走既feel...
但都人之常情黎....
2011-06-20
2011-07-06 3 瀏覽
約朋友去尖沙咀食飯,食飽諗住搵個地方飲吓嘢就嚟咗呢度。開咗支紅酒$600,點估到侍應竟然比咗兩個膠杯比我哋。我哋當場嚇到眼突!叫佢換返隻玻璃杯,佢竟然好causal 咁話得返膠嘅就行咗去。有無搞錯!!簡直不能接受!紅酒配膠杯?我返屋企飲無咁嬲呀!
2011-07-05
2011-06-12 3 瀏覽
開完會,即興的跟好朋友出來Happy Hour,之後晚飯。朋友提議到Cocky Bar飲野,咁好的建議,我自然贊同,直接在那裡等吧!我去到的時候,朋友已在露天的位置坐著,欣賞著迷人的海景。我馬上的點杯Apple Breeze,卸下西裝褸,感受一下清風迎面而來的清爽。不一會,紅紅的Apple Breeze送上,色水好睇之餘,亦可見到蘋果皮在裡頭。喝一口,夠凍涼,apple cider混埋西柚汁,味道甜甜酸酸的,可以了。由日頭坐到夜晚,晚上的溫度更為清涼舒服,而且維港的夜景,永遠都是迷人。埋單平均每人$50,單是Hea這幾小時,已值回票價。
就是這個景觀已值回票價

就是這個景觀已值回票價
2011-06-03 6 瀏覽
看似高級的酒吧,原來只係得個外表!那晚坐至關門,我是最後離開酒吧,遺下手機在室外枱面,回去酒吧已關門,security guard也不肯聯絡負責人,手機也在二十分鐘關機!用了一整晚,早上,到中午....至晚上,酒店負責人才可聯絡上,說員工沒有見到我手機!我用整日時間,聯絡customer service personel, security, Jap restaurant next door of the bar( even under same group) no one there to pass the msg to the bar manager, until I found out that nite wasn't any bar manager on duty! 我是最後離開,酒吧負責人又無當值,手機無腳,你哋評啦!
2011-05-31
2011-05-24 5 瀏覽
放假的日子很想過得悠閒些,跟他來囂飲番杯~正喔~可能是平日,不太多人~可惜的是下雨不能坐室外~叫了mikado,有菠蘿~很甜~還有串燒~免治雞肉串超好味~有happy hour 便宜得多,好像直到8時的~~
2011-05-24
初聽朋友介紹呢個新地方, 已經講話除左地方舒適, 景又勁正之餘, D COCKTAILS係做得唔錯的.但上OPEN RICE 睇到D人的評價...(有關服務態度), 本有心理準備的我, 又覺得非人所言咁差呀.果然若非自己自己親身體驗, 不能真正感受事實全部.先講帶位, 之前有人話呢度D人好COOL, 但我唔認同. 當日帶我位的係位頭髮及肩, 眼圓圓的女侍應, 佢做事爽快又配合應有的禮貌.我覺得好OK. 或者是我唔需要人地好假地俾我一個假NICE或熱情的笑臉, 因呢度唔係美國餐廳既STYLE...我自己有禮貌地同佢講我想坐出D, 佢就會先提醒我怕唔怕大風. 我冇問題才帶我去. 所以佢係GOOD! 然後到睇DRINK LIST, 除左有STANDARD COCKTAIL, 仲有一些HOUSE SPECIAL的COCKTAILS, 所以我會問返WAITER大概點整...果然又係另一個GOOD, 黑衫WAITER佢完全解答到我問數杯COCKTAIL的口味分別及做法...真令我對呢度既WAITER有d刮目相看.因據我親身經驗, 就算去SHERATON HOTEL SKY LOUGE 及海港城S
果然若非自己自己親身體驗, 不能真正感受事實全部.

因據我親身經驗, 就算去SHERATON HOTEL SKY LOUGE 及海港城SPASSO飲野, EVEN收費一樣或比呢度貴, D WAITER都唔太清楚COCKTAIL點做出來.要下下幫你問返個BAR TENDER的. 所以令我覺得呢度D員工被公司都訓練有數的.

除左WAITER, 仲有位好有禮貌且會臉帶親切笑容的黑衫男仔頭短髮女WAITRESS (會好有禮地問我地飲完仲要唔要多杯)...

不過如果要話COCKTAILS好好飲, 我唔太認同...因為出品唔多穩定.
尤其最差係MARTINI. 因為正常叫乜野MARTINI都好, 都應該會飲到酒味, 而其出品都應該比COCKTAILS穩定.
而唔應該係好似COCKTAILS咁, 跟BAR TENDER調味手法不同而有好大差別.
所以有待改進...

Anyway, 我都一定會再返去幫襯的...希望到時COCKTAILS會變得更更好...

2011-05-13
$300 (其他)
  • Strawberry Farm
  • Lemon Drop
weekend 跟友人到 cocky bar 慶祝生日一早訂了一張 10-12人 table聽聞 cocky bar 有個好正既 view..~ 特登 request 左坐 outdoor啦..點知去到.........個位係全場最衰, 坐埋左一邊, 一d景都睇唔到問個 waiter 可唔可以坐出去, 就換來冷然一句: 唔可以朋友未到齊, order 左 d 野杯......cocktail 好差 ..! 冇乜酒味.... 落酒勁小....then, d朋友慢慢到齊, 張 sofa 已經迫爆同個 waiter 講要加多2個位, total 會有12個人黎點知個 manager 態度勁差話: 12個又唔早 d 講 跟住朋友們聽到都火滾, 即場鬧爆個 manager !!!! 有冇攪錯 !!! 身為 manager, 咁樣講野???? 而家係咪有生意唔做丫? 叫佢加多2張 chair 咋喎 !!!TST大把 bar, 下一次一定唔會再黎!!!各位朋友, 如果想黎的話一定要坐最出, 唔係真係唔洗黎view又冇, drink 又差 又唔係平, 服務態度又差!! 溫馨提示: 如果10-12日訂t
weekend 跟友人到 cocky bar 慶祝生日
一早訂了一張 10-12人 table

朋友未到齊, order 左 d 野杯......

then, d朋友慢慢到齊, 張 sofa 已經迫爆
點知個 manager 態度勁差話: 12個又唔早 d 講

TST大把 bar, 下一次一定唔會再黎!!!

各位朋友, 如果想黎的話一定要坐最出, 唔係真係唔洗黎

溫馨提示: 如果10-12日訂table, 記住 request 唔好 樹葉decoration o個個位
唔係真係side $$$
2011-05-07
$300 (其他)
是日考完哂試,想同fd揾個地方吹下水飲返2杯聽聞呢間有海景睇,就黎試下~室外風景開揚,同fd 吹下水都唔錯cocktail $50(happy hour) / $90左右一杯,價錢唔算貴,味道大部份都ok, 唔係凈得酒味~至於侍應服務,我又唔覺得好差wor,可能我地細個la,有個女侍應好熱心推介下野飲野食~Mikado呢杯顏色好靚,有D菠蘿肉係底,味道好難形容,酒味較重Death by Chocolate呢杯就好似mocha + cream + vodka 咁, 易入口,酒味輕21 Century Loving呢杯係fd 嘅, 偷左少少飲,感覺酸酸地,酒味輕,好fresh 好岩girlPurple Passion Martini呢杯我最like, 橙肉+熱情果蓉+ martini , 酒味重但有水果甜甜地, 好易入口 , 好好飲串燒$2x 一串, 唔貴, 燒得幾香,送酒一流
是日考完哂試,想同fd揾個地方吹下水飲返2杯
聽聞呢間有海景睇,就黎試下~
日景
夜景
室外風景開揚,同fd 吹下水都唔錯
味道大部份都ok, 唔係凈得酒味~
至於侍應服務,我又唔覺得好差wor,
可能我地細個la,有個女侍應好熱心推介下野飲野食~

Mikado
呢杯顏色好靚,有D菠蘿肉係底,味道好難形容,酒味較重

$2x 一串, 唔貴, 燒得幾香,送酒一流

2011-04-18
夜景
日景
2011-04-10 9 瀏覽
FD介紹要黎既地方...諗住上黎試下啦!!由於呢日係星期六約8PM,都諗住會好多人點知又唔係好多喎....可能時間尚早啦!黎到呢到覺得真係好正...環境同services都好好話說我地三個女仔一去到,個類似incharge 響receiption位置同我地講min charge@$200 每位,我地都覺得OK.但因為外面冇位關係我地要坐住裹面先,坐左一陣...我地見出面有位便要求waiter可否坐出去,那位waiter問一問個 incharge之後便好快同我地轉位出到去坐底,見到個VIEW超靚...心諗俾$200響到飲野都值番響到我地每人叫左杯野飲,加上可能呢日番風啦..越坐越凍.我地見有waiter拎住D SCARF俾客人用.有咁好既services provide我地都唔執輸啦因真係實在太凍可惜到我地問有冇時竟然冇晒,但個waiter都好好笑容和態度reply我地,GOOD!!!咁我地唯有坐多陣就走.....點知突然醒起有min charge,我地便order小食湊夠數小食都唔算貴,最緊要好味嘛..個waitress call wing超好services又耐心介紹有乜好食,邊個唔
FD介紹要黎既地方...諗住上黎試下啦!!
黎到呢到覺得真係好正...環境同services都好好

小食都唔算貴,最緊要好味嘛..個waitress call wing超好services又耐心介紹有乜好食,邊個唔食唔得..佢真係冇介紹錯.尤其是牛舌..正!!

仲有我向waitress ar wing詢問toilet位置時,佢二話不說就話帶我去..OH..我地覺得好窩心呀..其實當時都忙緊但佢都做埋呢個動作(帶我去)
值得加分啦

我地都拎左咭片,準備下次約埋成班FD上去再飲過再食過
2011-04-09
$200 (其他)
  • 牛舌
  • 豬頸肉大蔥
2011-03-23 1 瀏覽
第二次去cocky bar...因為鍾意那裡的sea view,香港的海景真的百看不厭…第一次是happy hour, 每人叫咗一杯嘢飲,都係$80+一位,抵飲,而且服務都ok第二次去就十點左右,因為無book位要等人走咗先可以坐outdoor, 那裡的staff說我們是second priority to change our seat, 但我見到幾張比我地多人而又遲過我地嚟既客可以調出去outdoor…不過當我投訴之後很快就可change to outdoor area...我地叫咗小小串燒,都好食,材料新鮮…而且那裡的cocktail都ok
2011-03-22
2011-02-18 19 瀏覽
我們兩個女仔,想0係一個冇咁雜既地方飲下野,又知呢度環境優美,就早一星期訂了位,指明要坐戶外位。溫度當天也很凍,十二度左右,沒有暖爐,還可以啦!凍是凍一點,但個景又真係幾怡人,還是由十點坐到一點。訂位時店員話每人二百蚊最低收費,當然沒有問題,因為,其實一杯野飲都大概八十多元,太容易就會逹標。我們點了每人兩杯野飲,再加幾串串燒,再點了一個NUTS. 沒有NUTS 飲酒真的好像差了一點滋味。我們也沒有問NUTS 的價格,但應該不太貴,因為埋單都係五百蚊左右。侍應服務態度都殷勤,我們問他有沒有NUTS, 他都耐心告訴我們沒有跟NUTS, 但有得ORDER, 或是ORDER 串燒也適合送酒。我們坐下已點了幾串串燒,所以還是點一個NUTS 啦。串燒我們點了雞翼,大葱,蕃薯。每樣大概28蚊左右,見到價錢這麼平,都知唔會大件啦,但黎到時真係覺得超細件呢!蕃薯廿八蚊一客,但SIZE 只有兩片如五蚊銀般大小的蕃薯橫切面。至於味道,其實都好味,實實的,很有味的蕃薯,選料本身還不賴,但十四蚊一個五蚊銀大小的食品就較貴啦。其他的如雞翼還可以接受啦!起碼有兩隻,相比起來還算是抵食添!味道方面,都燒得幾香脆。大葱

串燒我們點了雞翼,大葱,蕃薯。每樣大概28蚊左右,見到價錢這麼平,都知唔會大件啦,但黎到時真係覺得超細件呢!蕃薯廿八蚊一客,但SIZE 只有兩片如五蚊銀般大小的蕃薯橫切面。至於味道,其實都好味,實實的,很有味的蕃薯,選料本身還不賴,但十四蚊一個五蚊銀大小的食品就較貴啦。其他的如雞翼還可以接受啦!起碼有兩隻,相比起來還算是抵食添!味道方面,都燒得幾香脆。大葱都OK啦,沒有甚麼意見。

當然坐得0係度預左唔平,所以其實都食得開心,沒有計較價錢的了。食完飲完仲可以0係外面影下相,都幾開心。
野飲方面,我覺得杯杯都好好飲,唔逐一講咩味咩味喇,自己都唔識分咩味,但就係好味,聽我個FD 講,試過上面一個HARLANS 好難飲的,叫兩杯兩杯都唔好飲,我諗我地冇揀左LAW.