2018-08-29 808 瀏覽
是日早餐 — 抹茶紅莓包,是軟軟的麵包、抹茶味不重但充滿紅莓乾·抹茶2.0 真的很好吃😋,牛油味重但不膩,我不喜歡超鬆化的曲奇,這質地對我來說剛剛好而且抹茶的甘苦也很足夠,我會回購😆
是日早餐 — 抹茶紅莓包,是軟軟的麵包、
抹茶味不重但充滿紅莓乾
2018-08-29 303 瀏覽
﹣◇小山園甜心吐司◇﹣呢個吐司好邪惡,充滿左糖、牛油!!! 食完帶有茶香既餘韻~如果可以浸耐少少,吸多少少抹茶蛋奶漿,唔係只留於表層,咁會冇咁乾~不過好似以前好味D 咁
﹣◇小山園甜心吐司◇﹣
2018-08-26 753 瀏覽
作為柏豪粉絲,亦是麵包控的我,眼見柏豪IG大讚「嚐麥手作」麵包質素好,便滿心期待! 遺憾的是工作和居住的地區離新蒲崗不近,只好托朋友到嚐麥買了不同種類的麵包!滿心期待的我,為了一嚐嚐麥的麵包,我中午專程留肚等待放工到手的麵包,但到手的卻是失望收場! 先說包裝,到底是為了環保還是別的原因,買了這麼多麵包,居然可以把4-5個麵包包裝在一起,連包形狀都沒了,只看到一團東西壓在一起......算了!形狀是其次,味道才是第一啊(也只能用這種心態催眠自己好了)!打開包裝,麵包拿到上手,我已經不知再能用甚麼理由催眠自己了!不知道是換了師傅,還是新人剛開始學做麵包,麵包極之醜陋之餘,居然連最基本的焗熟都做不到......看到裏面還是麵團,叫人怎吃啊? 最後還好有一個能吃得下的綠茶甜心吐司,味道還算可以,但以後再也不會光顧了! 甜跟黑白連焦糖都沒有是怎樣啊?
......看到裏面還是麵團,叫人怎吃啊?

最後還好有一個能吃得下的綠茶甜心吐司,味道還算可以
,但以後再也不會光顧了!

甜跟黑白連焦糖都沒有是怎樣啊?
2018-08-25
  • 沒有
2018-08-24 506 瀏覽
兩年前夏天知道有呢間麵包店,已經好欣賞又認同師傅嘅理念,所以熱辣辣都特登坐車去買咗麵包,試咗1次。一直都未有機會再去買麵包食... 不過都有留意佢地嘅動態嘅~ 今日啱啱好有機會去附近,當然要買番d啦!門口右手邊有果醬同曲奇餅喺架上面。不過唔可以簽卡,所以我下次才試果醬啦... 曲奇餅都有好幾種,本嚟想試抹茶味嘅,不過賣曬。咁試下咖啡曲奇餅啦。櫻花蝦曲奇餅都好新奇,下次才試!一打開個盒已經一陣咖啡香味,脆脆嘅曲奇有細細粒咖啡豆碎,仲有好夾嘅合桃呀!自從上年夏天知道呢個小山園抹茶甜心吐司出咗之後,一直好想試下,又係未有機會試。今日去到終於買到喇!表面甜甜地有d糖粒,中間軟綿綿好香抹茶味之外,仲有d甘甘地架。吐司嘅邊煙煙韌韌,好有咬感~ 不枉我期待咗1年呀!有好幾種可頒,已經選咗甜嘅曲奇餅同吐司,咁試個咸嘅啦~ 鹽可頒以日本鳥越麵粉和星野天然酵母醞釀三天造,入面有法國AOP認證頂級無鹽發酵奶油,同喜馬拉雅山玫瑰岩鹽!原來一個睇落平凡嘅包,一d都唔簡單呀!質地好似d日式麵包咁輕軟又細密嘅感覺,少少牛油香味,放到第2朝做早餐都仲好軟綿綿呀~ 原來有卡仔儲印仔,每20蚊有1個印仔。我俾曬錢問職員
今日啱啱好有機會去附近,當然要買番d啦!

小山園抹茶甜心吐司
吐司嘅邊煙煙韌韌,好有咬感~
不枉我期待咗1年呀!

鹽可頒

原來有卡仔儲印仔,每20蚊有1個印仔。我俾曬錢問職員才有呀~ 好彩我聽到前面嗰兩個容人話要印仔咋~
職員張d包入膠袋之後,又放番喺個盤到... 咁... 個盤d油同包碎...

支持本地小店~ 支持師傅對無添加劑,無防腐劑,用優質食材嘅堅持!加油呀!
2018-08-23
下午茶
鹽可頒
2018-08-09 502 瀏覽
好耐之前就聽人講過嚐麥手作呢間麵包小店,但一直未有機會去試。最近因為做project關係,經常出入新蒲崗,所以終於有時間去試喇。今日買左檸檬皮布里歐同小山園抹茶甜心土司🍞。一出舖頭就忍唔住開個抹茶甜心土司嚟試, 一打開個麵包袋,好大陣抹茶味飄出嚟🍵。小山園係我最喜歡嘅一間京都抹茶店, 我每次去京都都一定去朝拜呢😍!每土司一啖咬落去皮脆而且好甜,應該係掃左一層糖係面, 個包心就軟綿綿好似海綿咁,但又有少少Q彈,抹茶味好濃郁,有被糖奶沖淡佢原本甘香嘅味道👍。而個檸檬皮布里歐texture就好特別,似麵包又似蛋糕返去問店員先知原來做呢個包時係完全冇加水架, 所以食起上嚟會好似蛋糕咁有陣奶油香味,加埋糖漬檸檬皮🍋,可以提味減膩之餘又有一陣清新香氣,嗯,雖然價錢稍貴,但都值得買返去同屋企人分享😋😁🤭。

而個檸檬皮布里歐texture就好特別,似麵包又似蛋糕

2018-08-08
其他
  • 小山園抹茶甜心土司
2018-07-12 696 瀏覽
曾幾何時都幾鐘意食麵包 ,不過好食嘅麵包唔係度度有,今次就試一試嗜麥手作雖然店鋪細細,但有唔少特式麵包,種類繁多除咗麵包,亦有曲奇同果醬松露雜菌 $13淡淡的松露味,鋪滿雜菌,口感豐富 ,食落滋味聽聞可頌系列都好味!! 買咗鹽可頌 $9材料用上法印麵粉,魯邦種,玫瑰鹽,法國奶油仲有以低溫發酵天然酵母看似平平無奇嘅麵包,不論在材料上及做包功夫上都用上唔少心思質地煙韌,麵包裡面帶有牛油同鹽嘅 鹹味,兩者味道混合,真係唔講得笑 好味~超讚!紅莓亞麻子吐司 $20好軟熟嘅紅莓亞麻子麵包啊紅莓配亞麻子,感覺清新又健康,麵包雖然厚切,但質感柔軟,食落唔會覺得硬實實麵包質素高,感受得出師傅用心整包果份熱誠同對麵包有要求,下次會再來買其他包包🍞

雖然店鋪細細,但有唔少特式麵包,種類繁多

除咗麵包,亦有曲奇同果醬

松露雜菌 $13

淡淡的松露味,鋪滿雜菌,口感豐富 ,食落滋味

聽聞可頌系列都好味!!
買咗鹽可頌 $9
材料用上法印麵粉,魯邦種,玫瑰鹽,法國奶油

仲有以低溫發酵天然酵母
看似平平無奇嘅麵包,不論在材料上及做包功夫上都用上唔少心思

紅莓亞麻子吐司 $20

好軟熟嘅紅莓亞麻子麵包啊

2018-02-26 1061 瀏覽
好幾次路過,一睇個名同門口,就知賣貴包同歐式包心諗唔啱口味,無動力去買黎食今日因為要係附近做運動,想買定d 野食,就走左入去因為就7點,剩低唔多包,我又想順便當第二日既早餐,所以就揀個大d 既包買之前我仲問店員,有冇得切包,佢話可以切大包,我先買買個時先入袋ga呢個係煙薰桂圓核桃包一向對歐洲面包印象,硬 n 乾 n 味道單一點知呢個包好神奇個面,大家所見係硬,而有脆邊未食,已有十足既煙薰味,有dd 似酸梅湯個隻煙薰味咬佢中間d 包,軟得黎有彈性,而唔係d 日式 或 香港 包咁 軟到扁每一口,一係有桂圓,一係有核桃桂圓香甜,核桃亦做好本分,無苦味,帶有堅果香而又同本身煙薰 仲有麥香味 好夾好有層次最後,我只係食4分1個就覺得飽飽地 同 好滿足貴得有原因ge下次上堂,我要再試下佢其他包先
好幾次路過,一睇個名同門口,就知賣貴包同歐式包
心諗唔啱口味,無動力去買黎食
今日因為要係附近做運動,想買定d 野食,就走左入去

買之前我仲問店員,有冇得切包,佢話可以切大包,我先買

買個時先入袋ga
呢個係煙薰桂圓核桃包
一向對歐洲面包印象,硬 n 乾 n 味道單一

點知呢個包好神奇
個面,大家所見係硬,而有脆邊
未食,已有十足既煙薰味,有dd 似酸梅湯個隻煙薰味

咬佢中間d 包,軟得黎有彈性
,而唔係d 日式 或 香港 包咁 軟到扁
每一口,一係有桂圓,一係有核桃

煙薰桂圓核桃包

桂圓香甜,核桃亦做好本分,無苦味,帶有堅果香
而又同本身煙薰 仲有麥香味 好夾
好有層次

最後,我只係食4分1個就覺得飽飽地 同 好滿足

貴得有原因ge
下次上堂,我要再試下佢其他包先
2018-02-13 785 瀏覽
一直都知道新蒲崗開了一間麵包店,比起連鎖式的麵包店的基本款式,這間麵包店也會自行研發一些特別款式的麵包,所以不定期也會有新款麵包,而且它也選用日本麵粉,看得出店主也幾有心整麵包。早上的麵包款式也算幾多,買了一個火腿芝士三文治,芝士有點半溶的狀態,有三片麵包夾住火腿和芝士,餡料都算豐富,以12元的價錢來說還可以。店舖細細,但麵包款式都算多,不過價錢就會比較貴一點,希望下次光臨時,會有更多不同款式的麵包

$12 (早餐)
2018-01-01 888 瀏覽
今日有點餓, 忘了拍照。 其實都唔係第一次食嚐麥既麵包。我個人十分十分喜愛吃麵包,所以經常都會嘗試不同的麵包。 但好吃的真的不多。所以我真的很欣賞這間麵包店,需然價錢是有點貴。 但好像而家周圍的麵包就算平一點質素同數會隨之而下降。好喇! 講返今日個包先, 今日我食左明太子法包, 價錢係17蚊。 真的有點貴, 但因為佢有齊明太子和法包, 都係我最喜歡的。個法包上面有一條明太子沙律醬, 我係打開後先發現原來佢中間係𠝹開左,入面都有明太子沙律醬。所以唔會食食下得返舊法包。十分好呀。而且個包應該係出爐無耐, 因為重䁔䁔地。吃起嚟真係好滿足,一口接一口。
今日有點餓, 忘了拍照。
其實都唔係第一次食嚐麥既麵包。

個法包上面有一條明太子沙律醬, 我係打開後先發現
原來佢中間係𠝹開左,入面都有明太子沙律醬。
所以唔會食食下得返舊法包。十分好呀。
而且個包應該係出爐無耐, 因為重䁔䁔地。
吃起嚟真係好滿足,一口接一口。
2017-11-22 927 瀏覽
其實一向都唔喜歡抹茶, 同所有抹茶製品都做唔到朋友, 但係係茫茫人海之中竟然俾我搵到佢!果然係薦然回首, 抹茶卻在燈火闌珊處!抹茶多士一拎上手, 陣陣抹茶加上一dd甜味慢慢甘飄出黎, 外脆內煙靱,就算買左之後隔左幾個鐘頭先食都完全無問題。唔似平時d奶油多甘, 軟左無甘好食呢個情形係完全唔會發生。食落又唔會太甜, 諗住食兩啖停一停, sorry係完全無可能!食完一啖, 有少少回甘既感覺, 不過並唔係苦, 係吞左果一啖之後, 成個口腔都仲係充斥仲抹茶既香味。我親愛的朋友們, 下次見面我會當係伴手禮, 讓你們期待再期待!唯一令人失望既係, 收錢個姐姐可能心情唔多好, 佢遞麵包俾我果陣我掛住拎錢俾佢, 未接得切個麵包,佢面色一暗,就‘膨’一聲pat係檯面, 呢個係唯一美中不足既地方!

2017-11-22
  • 抹茶多士
2017-10-30 668 瀏覽
嗰日去開新蒲崗,肚餓想搵嘢食,但係又唔係好夠時間,所以行過一間麵包舖入去睇吓。入到去見到有好多唔同款式嘅麵包,所以隨便選擇一款,買嘅事後店員即時切開,麵包非常鬆軟,仲有啲檸檬皮,味道非常清新。
2017-10-17 3054 瀏覽
最近,在三次飯局中,食友好姊妹 A 送上 <嚐麥 手作> 出品的特濃抹茶曲奇及麵包!多謝她!實在很客氣又有心! 原來她公司由港島區調到新蒲崗,就是在她公司附近發現一間麵包店 <嚐麥手作>!供應的麵包款式與眾不同,創意革新! 因此特意買來請大家分享! 我們真有口福嘞!恰巧!有兩次飯局只相差好幾日,我便把她送給我的特濃抹茶曲奇及小山園抹茶甜心吐司,成了綠油油的早餐! 我覺得這間麵包店的出品實在充滿創意!破格創新! 完全可滿足我這類貪新鮮感的為食女! 等我有機會去開新蒲崗,也要幫襯這間麵包店!特濃抹茶曲奇選用日本低筋粉、日本小山園抹茶粉、雞蛋、忌廉芝士及糖!一包7塊,剪開包裝袋,散發抹茶清香,餅身呈墨綠色,入口鬆脆,甘醇微苦回甘!小山園抹茶甜心吐司選用日本麵粉、奶油、糖、奶粉、日本小山園抹茶粉、忌廉…看似一件大大件的抹茶蛋糕,外表的確呃得吓人!兩吋厚的超厚多士,份量十足!恐怕一個相等於美心麵包三個的重量,質感實在!表面那層甜美!內裡包質密度高卻不失鬆軟!伯爵茶鴛鴦包這款創新的口味! 單是賣相已給我驚喜!插入膠唧筒,內裡是咖啡酒!所以十八禁!看似 Bagel,原
 因此特意買來請大家分享!
 我們真有口福嘞!

我覺得這間麵包店的出品實在充滿創意!破格創新!
 完全可滿足我這類貪新鮮感的為食女!
 等我有機會去開新蒲崗,也要幫襯這間麵包店!

特濃抹茶曲奇及小山園抹茶甜心吐司,成了綠油油的早餐!
特濃抹茶曲奇
選用日本低筋粉、日本小山園抹茶粉、雞蛋、忌廉芝士及糖!

小山園抹茶甜心吐司
選用日本麵粉、奶油、糖、奶粉、日本小山園抹茶粉、忌廉…
看似一件大大件的抹茶蛋糕,外表的確呃得吓人!

伯爵茶鴛鴦包
這款創新的口味!
 單是賣相已給我驚喜!
插入膠唧筒,內裡是咖啡酒!
所以十八禁!看似 Bagel,原來是一個鮮奶球!軟滑甜美的伯爵茶餡,清香不膩!唧入咖啡酒,以為會變成發水麵包,變得濕淋淋;質感綿密鬆軟的包身,吸收咖啡酒那部份,口味帶甘苦而濕潤!
這個名副其實有得玩有得食的創新麵包!
伯爵茶鴛鴦
2017-08-17
早餐
伯爵茶鴛鴦
2017-09-26 751 瀏覽
唔小心俾我發現抹茶麵包 , 幾遠都要黎買a(➡️仲要有人陪你癲)樣貌平平凡凡咁 , 但估唔到個麵包質地又幾軟熟 , 抹茶奶油係有抹茶味ga😳 , 不過好肥仔😉 間野好細心有個盒裝住 , 唔會整到成個膠袋都係 , 影響食慾
2017-09-19 678 瀏覽
某日去到新蒲崗,本來預定會食某店,最終食唔到,為免令自己覺得山長水遠黎到新蒲崗但空手走人,我黎到嚐麥手作。住附近嘅友人仲話麵包店都咁西利,連住老鍊咁遠嘅人都知道呢間野存在。麵包店空間唔多,同一時間只可容納幾個人,下午茶時間人頭湧湧,花左一點力氣擠入去。呢種麵包小店比起連鎖店可能更受街坊歡迎,用嘅都係靚料:日本鳥越麵粉、低筋麵粉,冇添加劑、防腐劑,用純天然牛油,強調低糖、低脂,感覺更健康。特濃抹茶曲奇 $29/包:用上丸久小山園抹茶粉製成,手工曲奇嘅價位一向唔平,呢包只有7塊,包裝平實,但質素幾高。抹茶味突出濃郁,少有回甘,口腔仲有微微苦澀,甜度唔高。曲奇口感鬆脆,即使隔左夜又未有認真封好,翌日食都保持到。 雞蛋挑骨頭,就係大塊左少少,個人喜歡一口一塊嘅感覺。軟心朱古力麵包 $6/個;$20/4個:因為尚要食晚飯,加上唔係包控,我就隨便揀一個麵包試下就算。朱古力包細細隻,口感軟熟鬆軟,朱古力餡佔超過大半,未算澎湃但味道濃郁,甜度適中。

雞蛋挑骨頭,就係大塊左少少,個人喜歡一口一塊嘅感覺。

2017-09-06
2017-09-16 439 瀏覽
Handmade Bakery is a sweet little bakery in the middle of San Po Kong. It's a small bakery that sells Japanese style bread. And EVERYTHING looked wonderful. They have a bakery in the back where all the bread is freshly baked. All the bread are neatly labelled in Chinese and English. They also sell cookies as well.I bought some bread for breakfast.This is the Earl Gray with Bailey's Custard Cream ($14). They have a label on it that says there is alcohol content and not for children. And adult bre

This is the Earl Gray with Bailey's Custard Cream ($14). They have a label on it that says there is alcohol content and not for children. And adult bread! There was a little bulb of Bailey's stuck into the bread so when I shot it in, it just went all out one side. Glad I do eat bread on a plate so I could soak up the liquid. The bread was soft and sweet. Soaking up the alcohol, this was a boozy start to my morning. The custard had a slight taste of Bailey and Earl Gray. I just wish there was more cream inside.

I also bought a loaf of rum raisin Danish loaf ($30).  It was hard to decide between this and lemon but I finally decided on this as I love raisins. And this didn't disappoint.

There was a decent amount of raisins. I wish there was more but for Hong Kong, this is probably the only place I know that gives you this fair enough amount. The bread was sweet and buttery. Soft and flakey. It went well with  bit of jam.

Wish this place was closer to where I live otherwise I'd be here daily. But a great little bakery with friendly service. A serious gem in middle of San Po Kong.
2017-09-09
外賣自取
$34 (早餐)