2024-02-12 153 瀏覽
➲ 新蒲崗 嚐麥手作➳ 烤布甸溫泉 ⁽³/¹⁰⁾有別於普遍法包,呢間係用質感較軟綿的麵包,頂層有用火槍炙燒過,有啲焦糖液𠺘下𠺘下,包體唔夠硬,無乜口感。外表好吸引,切開原來個餡得咁少,真係試唔真佢咩味。➳ 薄脆麻糬 ⁽⁷/¹⁰⁾掌心大小,菠蘿皮濕度偏高,但又唔會好易甩曬。➳ 無花果鬆餅 ⁽⁶/¹⁰⁾甜味Scone,外層脆身牛油香,雙層裂紋好靚仔,無花果乾帶出絲絲甜味,同鬆餅相和應平衡返,加埋南瓜籽堅果咬口豐富。➳ 紅茶核桃鬆餅 ⁽⁹/¹⁰⁾鬆餅司康size 相當驚人,成隻手咁大,係普遍嘅二倍,真係要分二次先食得曬。無花果味偏淡,相反紅茶核桃嘅茶味好香,仲有核桃碎粒,口感味道都豐富啲。➳ 洛神花鳳梨酥 ⁽⁸/¹⁰⁾牛油餅皮酥軟,曲奇口感,奶香十足,粉紅色嘅鳳梨包餡,甜中帶啲酸,好食唔膩。⤵ @hmbakeryhk新蒲崗爵祿街62-64號東安大廈地下D舖#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic

➲ 新蒲崗 嚐麥手作

➳ 烤布甸溫泉 ⁽³/¹⁰⁾

➳ 薄脆麻糬 ⁽⁷/¹⁰⁾
掌心大小,菠蘿皮濕度偏高,但又唔會好易甩曬。

➳ 無花果鬆餅 ⁽⁶/¹⁰⁾

➳ 紅茶核桃鬆餅 ⁽⁹/¹⁰⁾

➳ 洛神花鳳梨酥 ⁽⁸/¹⁰⁾

@hmbakeryhk
新蒲崗爵祿街62-64號東安大廈地下D舖

#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblog #foodblogger #foodreview #香港美食 #香港食評 #新蒲崗美食 #布甸包 #scone #麻糬 #鳳梨酥
2023-08-18 413 瀏覽
紅茶核桃鬆餅 💰$13.5 茶味唔算太突出,但核桃提升咗成見鬆餅既口感😋原價$16,但比錢時唔知點解會有85折😜見完客咁岩經過,一直都係鬆餅控既我,見到大大件鬆餅,已經心心眼😍本身我對茶味&核桃都特別偏愛,所以响幾款鬆餅裡面㨂咗呢款, 另外仲有芝士鬆餅,無花果鬆餅,提子鬆餅店內仲有多款包類,bagel,吐司。佢既抹茶咭司原來都好多人推介,仲有begal 都有好多款色,內裡有麻糬既,下次經過會再試。
紅茶核桃鬆餅 💰$13.5
茶味唔算太突出,但核桃提升咗成見鬆餅既口感😋
原價$16,但比錢時唔知點解會有85折😜

店內仲有多款包類,bagel,吐司。

• 紅茶核桃鬆餅
2022-11-14 1110 瀏覽
同朋友經過,朋友跟我說,呢間新鮮熱辣胡椒餅好好食諗起好多年前,係台灣街邊,人生第一次食胡椒餅,熱辣辣🔥,胡椒味濃而不辣,皮薄而不穿,肉汁豐富,令我一試難忘🥰咁岩出爐,即刻買個試試1️⃣台式胡椒餅(豬肉)$18拎上手仲熱,返到屋企,仲暖暖地其實唔差,皮算薄,但唔夠平均胡椒味唔夠濃但止止台灣癮都可以既2️⃣紫薯麻糬軟包、抹茶麻糬紅豆軟包、芝士粒粒軟包$24@3個紫薯比左屋企人食抹茶跟麻糬紅豆係絕配,夾!芝士好食,入面軟綿綿,我鍾意💖D 飽我放室溫第二日先食,都仲好鬆軟❗️5:30pm 後仲有85折,抵!
同朋友經過,朋友跟我說,呢間新鮮熱辣胡椒餅好好食

咁岩出爐,即刻買個試試
1️⃣台式胡椒餅(豬肉)$18
拎上手仲熱,返到屋企,仲暖暖地
其實唔差,皮算薄,但唔夠平均
胡椒味唔夠濃
但止止台灣癮都可以既

紫薯比左屋企人食
抹茶跟麻糬紅豆係絕配,夾!
芝士好食,入面軟綿綿,我鍾意💖
D 飽我放室溫第二日先食,都仲好鬆軟

❗️5:30pm 後仲有85折,抵!
  • 芝士粒粒軟包
2022-08-29 946 瀏覽
之前間唔中都有買黎食ga ,。 今日心血來潮去諗住再去買,。 …掂知質素已經下降不少了😒。 麵包裡面嘅涵料又少過之前好多,。 而且d店員服務態度又其差,西口西面,。 仲有最唔想再幫襯嘅一個原因係冇得得單買一個麵包囉😒,。 宜家好多麵包pack 好哂,一包三個,冇得單一個麵包買,唔係人人食得曬咁多個ga ma 😡強迫人一次過要買2 個以上,呢d咁嘅銷售手法太差了,d包已經唔係平,仲要咁迫人買多一個,😰不會再幫襯囉
d包已經唔係平,仲要咁迫人買多一個,😰不會再幫襯囉
⍥ 胡椒芝士貝果大大個肚臍窿脹卜卜好可愛🥰只賣十幾蚊,未食印象分已經加唔少🤭第日只用微波爐叮熱,口感軟熟似麵包,無正宗bagel既拉扯力咁強,係我喜歡既口感!芝士唔吝嗇,佔左包包九成左右,帶點小刺激既胡椒味亦相當出眾,各方安守本分毫無喧賓奪主既意思,絕對係好椒好芝好香好味👍🏻👍🏻💓⍥ 無花果鬆餅原本見到鬆餅我都ok鎮定,但一見到無花果!!🥰🥰🥰omg零抗拒力立即!正正方方聞落幾香,第日微波爐加熱,食落奶味唔算好強👍🏻雖然無遮蓋到牛油香,但我都略嫌唔夠出🤨口感幾乾身唔黏口,都見到一粒粒無花果,整體未夠滿足我,但一試亦無妨。⍥ 短棍法包阿娘喜歡法包,所以買左條短棍孝敬佢🤣🤣食前鍾意用pan烘烘,口感無一般法包咁硬脆,而且唔會韌幾岩我,但鍾意食法包既人,即係我阿娘就嫌佢拉扯力弱雞啲,我搽左啲無糖黑芝麻醬👍🏻👍🏻簡單又好味!!

⍥ 胡椒芝士貝果

⍥ 無花果鬆餅

⍥ 短棍法包

• 胡椒芝士貝果
2022-06-14 854 瀏覽
偶然係返屋企嘅路上經過就諗住入去睇下,點知發現佢地有新品‼️布甸法包🥰$14 試食價一包入面大約有4件雖然唔係新鮮出爐,但件打包都脆脆的🤤每件都有布甸醬,甜甜的但又唔會好甜。個人覺得好好食,但可惜佢得4件 會覺得唔夠喉😢

布甸法包🥰
$14 試食價
一包入面大約有4件
2022-06-13
2022-05-08 696 瀏覽
📍嚐麥手作• 小山園抹茶吐司我第一次食覺得好驚喜😍 佢表面烘得好脆🤩 表面佈滿糖同奶油 食落有口感😙 裡面嘅麵包軟綿綿!!! 充滿抹茶奶油香🥰• matcha toast This sweet block of bread is covered in butter and honey and toasted to a golden brown☺️ that’s so GOOD!!💰$18🪄4.7/5-#toast #hkfood #matcha #抹茶吐司

📍嚐麥手作

• 小山園抹茶吐司

• matcha toast
💰$18
🪄4.7/5
#toast #hkfood #matcha #抹茶吐司
2022-05-05 513 瀏覽
之前買鬆餅和bagel🥯時,見到小山園抹茶甜心吐司,已經很想試,剛巧這天吃了早餐也感覺肚空空,有藉口來買了😁~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🥪小山園抹茶甜心吐司 ⭐️⭐️⭐️⭐️🤔為什麼之前見它兩次都沒有買?因為見到吐司表面有糖,這點令我卻步。猶豫了兩次,終於敵不過肚子的呼喚⋯⋯😁多士厚得很,是名副其實的厚多士😁😁綠茶控對於小山園抹茶表示喜歡🥰🥰🥰,但對於加了糖在吐司表面有意見!無疑這令吐司做出來更脆,但就搶去抹茶的回甘,令抹茶味道變得平凡😔真的很矛盾!就是它的「更脆」質感令我吃不停⋯⋯吃完後,回想起來,問自己想要脆口還是抹茶的回甘,答案很肯定是後者✌🏻🤓!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~無獨有偶,在區內另一間麵包店見過形狀、大小相近的抹茶吐司,不知兩間有沒有關連?

🥪小山園抹茶甜心吐司
⭐️⭐️⭐️⭐️

小山園抹茶甜心吐司

猶豫了兩次,終於敵不過肚子的呼喚⋯⋯😁

多士厚得很,是名副其實的厚多士😁😁

真的很矛盾!就是它的「更脆」質感令我吃不停⋯⋯

小山園抹茶甜心吐司

早餐
2022-04-07 401 瀏覽
上次試過無花果鬆餅,很喜歡;這次選了藍莓bagel。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🥯藍莓bagel🥯⭐️⭐️⭐️⭐️拿上手,有相當重量、又厚!很有份量。切開看看,嘩,裏面充滿藍莓🥰🥰🥰未見過這麼多藍莓的bagel,啖啖有藍莓,抵!早餐吃它,半個已經足夠!不過,因為充滿藍莓,很誘惑!所以⋯⋯不小心一次過吃掉餘下半個😁😁質地很實在,不韌!隔咗一日才吃都不韌。不是輕飄飄的空氣包!至於味道,也不錯!有質素的麵包,才十多元一個,抵食。
上次試過無花果鬆餅,很喜歡;這次選了藍莓bagel。

🥯藍莓bagel🥯
⭐️⭐️⭐️⭐️

藍莓bagel

拿上手,有相當重量、又厚!
很有份量。

藍莓bagel

切開看看,嘩,裏面充滿藍莓🥰🥰🥰
未見過這麼多藍莓的bagel,啖啖有藍莓,抵!

藍莓bagel

質地很實在,不韌!隔咗一日才吃都不韌。
不是輕飄飄的空氣包!

至於味道,也不錯!有質素的麵包,才十多元一個,抵食。

早餐
  • 無花果鬆餅
2022-03-27 497 瀏覽
/ 同男朋友喺新蒲崗食完野,經過見到呢間麵包舖個門面幾特別、幾日系feel,就吸引左我同男朋友入去睇下!之後見到有Bagel (貝果)🥯,我地心思思想買返個黎試下⋯(因為我男朋友成日聽我講Bagel Bagel,但佢從來未食過,唔知食落去個感覺係點,所以最後我地就買左個黎食🤣)我地見到都有幾種口味,有原味、胡椒芝士、藍莓、抹茶等等⋯本身我地糾結緊要選擇胡椒芝士定係藍莓好,因為我地見到藍莓得返一件,我地估應該藍莓好搶手、好好食😆,不過最後⋯身為芝士迷既我地就選擇左胡椒芝士Bagel🧀🥯🥰📍胡椒芝士貝果🥯 ($18)💬我地諗住其實Bagel $18既話都還好既,同出面其他地方買都差唔多價錢,好好彩一食都真係唔錯,入面好多芝士粒粒,胡椒同埋芝士都幾match,個Bagel都好軟熟,幾好食,證明我地無揀錯口味😋!
/ 同男朋友喺新蒲崗食完野,
經過見到呢間麵包舖個門面幾特別、幾日系feel,
就吸引左我同男朋友入去睇下!

之後見到有Bagel (貝果)🥯,
我地心思思想買返個黎試下⋯
(因為我男朋友成日聽我講Bagel Bagel,
但佢從來未食過,唔知食落去個感覺係點,
所以最後我地就買左個黎食🤣)

我地見到都有幾種口味,
有原味、胡椒芝士、藍莓、抹茶等等⋯
本身我地糾結緊要選擇胡椒芝士定係藍莓好,
因為我地見到藍莓得返一件,
我地估應該藍莓好搶手、好好食😆,
不過最後⋯
身為芝士迷既我地就選擇左胡椒芝士Bagel🧀🥯🥰

胡椒芝士貝果

📍胡椒芝士貝果🥯 ($18)
💬我地諗住其實Bagel $18既話都還好既,
同出面其他地方買都差唔多價錢,
好好彩一食都真係唔錯,入面好多芝士粒粒,
胡椒同埋芝士都幾match,
個Bagel都好軟熟,幾好食,
證明我地無揀錯口味😋!
2022-03-26
下午茶
胡椒芝士貝果
2022-03-25 308 瀏覽
早餐很重要😊😊見到店面乾淨企理,入去買早餐。麵包款式幾特別,盤算著選哪款時,在麵包叢中見到「無花果鬆餅」,而且超級大個,鬆餅怪表示很開心,就這樣選定了!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~無花果鬆餅❤️❤️ $18⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️這無花果做鬆餅,想象不到是什麼味道、而且超大個、又厚,分量十足,見到即刻買!入口不太甜,餡料算多,有咬口,咬下去層次豐富;質地不濕、亦不會太乾,都鬆化,幾好!但就欠缺了牛油香味,不過,牛油少,這又好像比較健康!鍾意!一個人吃不完,二人分享剛剛好❤️紅茶核桃鬆餅 $18⭐️⭐️看見紅茶鬆餅,不小心順便一併買了😁本身喜歡茶類包餅,認為這個一定比無花果鬆餅好味,誰知⋯⋯質地與無花果鬆餅差不多,幾好,可惜沒有紅茶味,當然有核桃增加了香味和咬口,是加分位,但整個鬆餅是什麼味道,就是吃不出。總括而言,無花果鬆餅大勝,非常喜歡❣️
早餐很重要😊😊

見到店面乾淨企理,入去買早餐。

無花果鬆餅❤️❤️ $18
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

無花果鬆餅

一個人吃不完,二人分享剛剛好❤️

紅茶核桃鬆餅 $18
⭐️⭐️

鬆餅

總括而言,無花果鬆餅大勝,非常喜歡❣️

$36 (早餐)
2021-12-18 892 瀏覽
印象中都幫襯咗兩年,一般隔幾個月先嚟一次買包包,隔咗一段時間再嚟就發覺會有啲款式轉咗。有事無事都用麻薯波波醫牙痕,見朱古力味得番兩包就掃番包,家中有菠蘿包迷,而且見佢仲混合綠茶,抹茶味唔算好濃,但面頭層菠蘿酥都幾厚身且脆。見有個插住一截仔百力滋扮蘋果柄,扮哂蘋果樣嘅包,有幾粒南瓜籽喺面似乎扮蘋果核,cute cute地又俾我掃埋,裡面原來有啲類似蘋果批嘅餡,少少酸。原來鴻福堂新出薑黃荳奶,咁啱呢度有得賣,難得成份算少化學嘢,得:水、有機大豆、蔗糖、薑黃粉、食鹽,少甜夠薑黃味,啱呢啲秋冬天氣飲。買咗上述成堆嘢盛惠$56。
左:綠茶菠蘿包 右:蘋果包
2021-12-16
左:綠茶菠蘿包 右:蘋果包
2021-10-01 754 瀏覽
呢個係明太子沙律法包 其實我係第一次見麵包舖有呢個配搭既麵包賣 一黎我鍾意食明太子 二黎我都鍾意食法包 所以我一見到呢個配搭就二話不說 買! 明太子沙律好足料下 鍾意明太子既話不妨買黎試下
2021-09-25
2021-08-10 673 瀏覽
花生醬有花生粒🥜質感似港式奶黃包餡份量適中甜度唔高食完唔會漏👏🏻貝果🥯有少少咬口👄但可以再煙韌啲帶少許鹹味唔痴牙有彈性😽值得一讚既係貝果油份唔係好多👍🏻用手食完都唔會油淋淋🍾花生貝果味道鹹鹹甜甜🍯聞到花生香🥜但食落無咁明顯整體來講,不過不失🤭可能我期望太高🤔

花生醬

用手食完都唔會油淋淋🍾

花生貝果味道鹹鹹甜甜🍯
聞到花生香🥜
但食落無咁明顯
整體來講,不過不失🤭
可能我期望太高🤔
2021-06-18 745 瀏覽
bagel 15蚊一個bagel近排真係好hit,到到都賣,見人人都食,我又走去買個黎食先。如果講味道,其實幾好味,不過平時好少食bagel,唔知點先算正宗,要試多幾間麵包店嘅bagel先有對比。冇諗過鴻福堂竟然連麵包都賣埋,肚餓嘅時候都係一個好嘅選擇,不過好似得幾間分店有賣,大部分都唔見有。anyway,比起普通麵包舖,佢算整得幾好,仲有好多款其他軟包或者有餡嘅包,比想像中好好多,唔錯,完全唔係空氣包,下次會再試吓其他麵包。
bagel 15蚊一個