2017-04-06 2791 瀏覽
難得放假但係又好攰唔想行街同男朋友心靈相通,諗到再黎嘉頓食休閒下午茶貪佢冇乜人知呢度,人少少又可以坐好耐侍應服務好好,有禮貌今次唔食三層架喇,同男朋友一人嗌一個set加上芝士嘅吞拿魚焗多士😋😋味道ok,塊包薄左d😅配埋少少沙律菜美中不足係沙律菜冇醬汁,好dry漢堡實在迷你,入面個醬夾埋都還好薯條感覺良好😋😋唔咸另外仲配一杯飲品叫左熱檸茶同熱奶茶奶茶係紅茶然後自己加花奶西式奶茶咁嘅味,普普通通熱檸茶都係好細杯,少少澀overall 野食都係好輕盈少份量,下午茶黎講都差唔多價錢唔算太貴,當然又唔會係茶餐廳下午茶價錢,都預左但對比食物質素同份量性價比較低😅
難得放假但係又好攰唔想行街
同男朋友心靈相通,諗到再黎嘉頓食休閒下午茶
貪佢冇乜人知呢度,人少少又可以坐好耐

侍應服務好好,有禮貌

今次唔食三層架喇,同男朋友一人嗌一個set
芝士吞拿魚焗多士
加上芝士嘅吞拿魚焗多士😋😋
味道ok,塊包薄左d😅
配埋少少沙律菜
美中不足係沙律菜冇醬汁,好dry
漢堡配薯條
漢堡實在迷你,入面個醬夾埋都還好
薯條感覺良好😋😋唔咸

另外仲配一杯飲品
叫左熱檸茶同熱奶茶
奶茶係紅茶然後自己加花奶
西式奶茶咁嘅味,普普通通
熱檸茶都係好細杯,少少澀

overall 野食都係好輕盈少份量,下午茶黎講都差唔多
價錢唔算太貴,當然又唔會係茶餐廳下午茶價錢,都預左
但對比食物質素同份量性價比較低😅
芝士吞拿魚焗多士
漢堡配薯條
2017-03-01 2940 瀏覽
位於深水埗嘉顿公司閣樓的嘉頓餐廳,裝修簡潔,掛有麵包食物的畫,添加食慾。楼底矮,待應服務好。午餐可選中或西湯,我點了羅宋湯,還有新鮮麵包和牛油跟上。湯味濃郁有微辣,是我喜愛的味道。主菜是香草大蝦意粉,我的胃口小,所以份量剛好,意粉有口感,不油膩,加上青、紅椒伴著吃,不錯。六隻大蝦真是大大隻,可惜爽口不過沒有蝦鲜味!最後的甜品是懷舊啫喱,用不銹杯子,黑加倫子味,,內有罐頭雜果,不太甜,好有兒時感覺!下次去吃扒餐,再懷舊一噃!
羅宋湯
麵包

最後的甜品是懷舊啫喱,用不銹杯子,黑加倫子味,
黑加倫子啫喱
,內有罐頭雜果,不太甜,好有兒時感覺!
下次去吃扒餐,再懷舊一噃!
香草大蝦意粉
2017-02-20
羅宋湯
麵包
黑加倫子啫喱
香草大蝦意粉
2017-02-18 2478 瀏覽
個人喜歡吃嘉頓的餅乾,一直也很想試試此餐廳的產品。找到機會與朋友嚐試一下,點了乾菌三色辣椒意粉和熱鮮奶,配有嘉頓餐飽、羅宋湯和甜品。此店氣氛寧靜舒適,套餐各款食品按食客的情況適時送上。首先是餐飽,不是平日在坊間買到的麵包,吃下感到另一番的特別風味,香脆鬆軟而令人印象深刻和回味,值得推介。而羅宋湯有多款餸料,味足好吃。乾菌三色辣椒意粉汁料足,意粉軟滑,讓人感到美味健康。加了$8要熱鮮奶,是典型的熱飲份量,喝下感到很滿足但希望份量可多一些。完成主食,碰巧中秋節前後,餐廳送來12黃月餅,蓮蓉軟而不甜膩,味道不錯。另有甜品 - 雜果啫喱,標準的大眾化美味之作。此店產品和服務有其公司的特色和風格,質素值得欣賞。

此店產品和服務有其公司的特色和風格,質素值得欣賞。
嘉頓餐飽及羅宋湯
乾菌三色辣椒意粉配熱鮮奶
啫喱及應節12蛋黃月餅
2016-09-16
嘉頓餐飽及羅宋湯
乾菌三色辣椒意粉配熱鮮奶
2017-02-04 2135 瀏覽
新年頭數天所有中式酒樓都擠滿食開年飯的人。剛在橫街找到車位而行經嘉頓餐廳的廣告便行上二樓餐廳。原來這餐廳十分寬敞, 環境優美,亦有輕音樂。 這是我初次到來光顧。叫了一客牛扒餐。先來蒜蓉包,始終是麵包公司所以其出品的麵包很好。 羅宋湯很濃很有味。而10安士的牛扒亦做得不過不失。 一個晚餐只是$250元。 海鮮焗飯的海鮮很有質素及份量, 再用$55元加一個青口。 當然有甜品及咖啡。 這個晚餐食得很舒服, 我一定會再來光顧。
  • 海鮮焗飯
2016-11-27 3165 瀏覽
今日和朋友在深水埗辦事,佢突然醒起幾個月前電視介紹過在大埔道嘉頓麵包總部裏面的嘉頓餐廳,於是大家就一起走去試,我只是叫了一杯熱西洋菜蜜飲,她叫了午餐套餐A,分了一些給我試:1)餐湯:羅宋湯好好味2)主菜:扒巴西豬髀扒伴意粉,豬髀扒肉質稔而不霉、有肉汁及肉香,不知用什麼醃,不似是䜴油,非常好味,汁再多點更好。意粉是烚的,硬度剛好。3)熱檸檬茶:okay 4) 甜品:懷舊雜果啫喱(連嗰個啫喱杯都係懷舊feel),好味!5)熱西洋菜蜜:okay 埋單$115。這兒的裝修比較簡單,原來下午12時半之後開始會好多人,今天是星期六,很多帶埋老人家的一家大細客人在這裏進餐。

1)餐湯:羅宋湯好好味

3)熱檸檬茶:okay

5)熱西洋菜蜜:okay

埋單$115。

2016-11-26
  • 扒豬髀扒意粉
2016-09-07 3375 瀏覽
今晚去試這問餐廳,超失望,首先点了肉眼扒餐價錢250set dinner 居然比的肉眼扒是薄切,那根本不需要問幾多成熟,另外伴碟居然放薯片,不是薯條,真可笑。實在不合理。跟住試焗田螺,沒有香味,薯容沒有味。再黎海鲜墨汁意粉,賣相已不好看,好似茶餐廳碟頭意粉,沒有味道,海鮮什少,蝦仁得2粒,青口得1粒。今晚試完後,不會再來,根本價錢與食物不符。超難食,仲要最尾比的餐茶個杯有汚漬都來,我已同侍應換過杯。我只可以話沒有下次囉!
跟住試焗田螺,沒有香味,薯容沒有味。
田螺
再黎海鲜墨汁意粉,賣相已不好看
來,我已同侍應換過杯。我只可以話沒有下次囉!
2016-08-07 3619 瀏覽
在網上看了報導才得知,原來【嘉頓麵包】是有餐廳的。所以便相約朋友來聚餐!走入門內,有一保安員很禮貌地歡迎我們。以為Cafe有下午茶和蛋糕吃。。經過展覽廳才到達Cafe, 而Cafe只有蛋糕和麵包、乾糧等。所以我們乘坐電梯到餐廳( 其實不知道餐廳在那一層,幸好有寫,哈哈!)到達…只有幾枱客。坐下…我們便看看有什麼東西吃只有下午茶,其實已經足夠!和朋友分別叫了兩個餐(牛肉風車包配薯條+煙三文魚牛角包),連飲品。食材新鮮,即炸薯條,只是牛角包太脆;失去了牛角包的靈魂。。吃完後,再到地下的展覽廳參觀!認識嘉頓的歷史。。還有很多從未見過的包裝、禮盒等等,真大開眼界!

到達…只有幾枱客。坐下…我們便看看有什麼東西吃
食材新鮮,即炸薯條,只是牛角包太脆;失去了牛角包的靈魂。。

芝士香草漢堡牛肉芝麻風車包配薯條
2016-07-25
下午茶
2016-07-24 3108 瀏覽
近日網上有post介紹嘉頓cafe,所以貪新鮮黎試一試。不過去到發現其實無咩野食,所以就轉食呢間。餐廳係樓上一樓,地下有個職員會問你幾多位,之後佢會打上去安排座位,不過呢位職員好趕客,一路玩電話同voice msg...上到去唔算滿場,我地被安排坐梳化位,叫左美國煙豬柳包配薯條同漢堡牛肉風車包配薯條。我左大約十分鐘,有野食啦!d薯條明顯炸得over左,個包好普通,感覺自己都能整到....食完之後除了覺得好熱氣外就是非常熱氣....埋單95,無加一,算係咁...
埋單95,無加一,算係咁...
2016-07-24
2016-07-19 2273 瀏覽
此餐廳位置都係唔多覺眼,每次行過黃金附近唔會知道呢度竟然有西餐廳,見到食家介紹,特意同我媽一齊去了解下 。星期六下午餐廳都如此寧靜,當日都係得六枱食客左右,仲提供免費wifi 上網,慢慢傾計,侍應仲著晒白恤衫黑背心制服,環境好似係酒店o既咖啡室 。我揀左煙三文魚牛角包配熱咖啡,經焗過o既牛角包,超好味,超鬆軟香脆 ,牛油味好濃 ,真係未食過咁好食o既牛角包 I Love it 。炸薯條炸到恰到好處,味道唔咸,好食過啲連鎖店,唔落茄汁食一樣好味 。反而煙三文魚為成個餐配角,冇乜特別,冇左都可以,前二者已經實在太好味了。我媽揀左芝士焗吞拿魚厚多士,厚厚好香o既芝士配上鬆脆o既厚多士,始終都係做麵包o既地方,食麵包確實係 。咖啡唔係即磨果種,較苦,定要落糖先可以入到口 。下次試埋樓下嘉頓咖啡室o既cake,當日去太多人,唔想等位。

,牛油味好濃
,真係未食過咁好食o既牛角包 I Love it
芝士焗吞拿魚厚多士
咖啡唔係即磨果種,較苦,定要落糖先可以入到口

2016-07-16
芝士焗吞拿魚厚多士
2016-06-11 2218 瀏覽
端午佳節與知已朋友tea... 選了嘉頓Cafe。從大門口入,接待員指上閣樓餐廳 (後來知道cafe在地下,從側門入的; 翌日試了另有食評)環境非常寛敝,坐得舒服。服務員都是很有人情味的叔叔姨姨!餐廳供應午餐,下午茶及晚餐,沒早餐。我們點了三個下午茶餐 (嘻嘻 掛住聊天,只有寫自己份餐食評) 我點的是蝦沙律 (香港人叫salad沙律)菜新鮮,有田園feel 配千島醬。炸蝦3隻係即炸 都唔錯! 餐飲(機開)咖啡 ok!朋友熱狗 伴碟薯條即炸好好味啊那個芝士吞拿魚厚多士,朋友唧唧聲食晒... 埋單冇加一,真抵。搵日去午/晚餐至得
環境非常寛敝,坐得舒服。服務員都是很有人情味的叔叔姨姨!

餐廳供應午餐,下午茶及晚餐,沒早餐。
我點的是蝦沙律 (香港人叫salad沙律)

朋友熱狗 伴碟薯條即炸好好味啊
千島田園配炸蝦
那個芝士吞拿魚厚多士,朋友唧唧聲食晒...

埋單冇加一,真抵。搵日去午/晚餐至得
2016-06-09
千島田園配炸蝦
2016-05-28 1932 瀏覽
琴晚食飯,特登走去嘉頓,因為小人唔洗等。叫左焗蕃茄海鮮飯 (HKD128)。料足,有細榣柱,魚塊,魷魚仔及青口。 番茄醬飽滿。不過味道差些少,食完唔滿足。係餐前塊蒜蓉飽好食。 羅宋湯都唔算好飲。飯後甜品係芝士餅,反而係最好食,細細舊唔太多。可惜轉左海鮮飯,改返食豬排會好味好多整體略嫌失色。會員有九折,五半前訂位免加一,留意。
琴晚食飯,特登走去嘉頓,因為小人唔洗等。
叫左焗蕃茄海鮮飯 (HKD128)。
焗海鮮飯
蒜蓉飽
飯後甜品係芝士餅,反而係最好食,細細舊唔太多。
可惜轉左海鮮飯,改返食豬排會好味好多

整體略嫌失色。

會員有九折,五半前訂位免加一,留意。
2016-05-27
嘉頓麵飽就食得多啦! 今日嚟試吓喺深水埗既嘉頓餐廳喺呢度食番個Tea醫醫個肚先去到門口有個Reception 姨姨喺度招待佢問我哋幾多位然後Call上去不過好攪笑佢哋唔係用Rocky叫上去反而係打電話上去樓上餐廳既同事話有4位上緊嚟 左手邊有條樓梯可以行上去餐廳但係因為我哋推住BB車所以去右邊搭Lift裡面勁少人, 環境好似無記搭出嚟D場景咁!我哋好快就搵到個靚位坐好嚟之前我都上網睇過吓嘉頓餐廳既Comment但係9成都係負評, 不過都要嚟試一試既!因為下午茶要到2:45(星期日, 平日2:30)先開始所以我影完相番埋去就啱啱好可以點嘢食喇!我叫咗呢度推介又幾出名既「康瓦耳餡餅(南瓜免治豬肉)」$45「芝士香草漢堡牛肉芝麻風車包配薯條」$40仲有佢今日推介既「芝士吞拿魚厚多士」$38全部都包埋嘢飲!先嚟一杯凍奶茶先個樣幾靚! 隻玻璃杯身同杯底都好薄唔會好似D餐廳杯又厚冰又大 飲落真係不錯, 有茶味亦有奶味唔太甜!先嚟呢個「康瓦耳餡餅(南瓜免治豬肉)」個樣好似好齋咁! 但係其實都唔差喎Hysan學習用刀叉切開一切開裡面D煙就走出嚟熱騰騰(台灣Mode) 既南瓜豬肉餡都要走埋出嚟啦我覺得好
嘉頓麵飽就食得多啦! 今日嚟試吓喺深水埗既嘉頓餐廳

喺呢度食番個Tea醫醫個肚先

去到門口有個Reception 姨姨喺度招待

佢問我哋幾多位然後Call上去

不過好攪笑佢哋唔係用Rocky叫上去

反而係打電話上去樓上餐廳既同事話有4位上緊嚟

左手邊有條樓梯可以行上去餐廳

但係因為我哋推住BB車所以去右邊搭Lift

裡面勁少人, 環境好似無記搭出嚟D場景咁!
我哋好快就搵到個靚位坐好

嚟之前我都上網睇過吓嘉頓餐廳既Comment

但係9成都係負評, 不過都要嚟試一試既!

就啱啱好可以點嘢食喇!

「芝士香草漢堡牛肉芝麻風車包配薯條」$40

仲有佢今日推介既「芝士吞拿魚厚多士」$38

全部都包埋嘢飲!
先嚟一杯凍奶茶先個樣幾靚! 隻玻璃杯身同杯底都好薄

唔會好似D餐廳杯又厚冰又大

飲落真係不錯, 有茶味亦有奶味唔太甜!
先嚟呢個「康瓦耳餡餅(南瓜免治豬肉)」

個樣好似好齋咁! 但係其實都唔差喎
Hysan學習用刀叉切開

一切開裡面D煙就走出嚟

熱騰騰(台灣Mode) 既南瓜豬肉餡都要走埋出嚟啦
我覺得好味道, 尤其係個脆皮!

特別係個角角真係香到無得頂!

之後嚟咗個厚多士個樣平平無奇!

我覺得呢冇咩特別不過不失!
最後呢碟漢堡飽如果$40嚟講都算OK喎

不過薯條就凍冰冰囉....可能炸起一段時間再等埋個飽先上菜
侍應既服務態度都唔差! 呢度仲有得Wifi上網
2015-09-06
2016-03-24 1652 瀏覽
相信不多年青朋友知道嘉頓大廈內有家對外開放的餐廳。它的環境幽靜,簡直像包場一般。裝修感覺有一點復古,牆上屏幕播放著聖誕風格的畫面。不騙你 —周圍都沒有人。有三四名侍應serve我們...餐湯不錯。德國鹹豬手也算好味道。酸菜量適中,不會像某些餐廳放得太多。三色椒黑松露炒意粉是素食,面頭是炸脆的蓮藕。意粉不會太腍,不錯。甜品是弱項,藍萄芝士餅不吃不是損失。如果你想找一個環境大、安靜得離奇,兼私隱度奇高的地方用膳,一定要試試嘉頓餐廳。
不騙你 —周圍都沒有人。有三四名侍應serve我們...
甜品是弱項,藍萄芝士餅不吃不是損失。
其實我4年前是經常有來,以前星期六放工後就會來.只是我4年來因為轉了新工,但工作地方不近深水步而沒有機會再來.今日我剛剛好短周,我又發覺有很長時間沒有來,決定再來.上到嘉頓,門口沒有變,樓梯沒有變,餐廳仍然是4年前的樣子.員工有沒有變啊? 沒有留意.但最沒有變肯定是員工的服務態度,有一位很熱情的男生服務生過來,真是好像說"我們4年以來就是等你回來"難得一來,當然點個好一點的餐,當是為自己來個開年餐: "美國燒牛柳配白菌汁及著菜"牛柳都照是我個人所愛的7成熟.首先,照舊,都是來了面包及熱湯:"白菌忌廉湯"面包和湯都是好食好飲.湯夠熱,好Cream.之後,來了來了,主菜來了!服務員問我要不要芥辣,當然要啦~牛柳真是極品. 但主角不止是牛柳,薯仔更是看到廚房師父的用心.在薯仔灑上好似熱浪薯味的味粉去調味... 果然好食到停不到.最後來個甜品桂花榚和熱咖啡.雖然在西餐廳來個中式桂花榚都是永遠不夾,但本身桂花榚是對身體不錯的甜品,沒有所謂吧.但沒有錯,4年來,午餐的甜品,都是桂花榚,的確是悶.熱咖啡都是正統西餐廳方式,牛奶另上,沒有特別.餐廳環境來說,大家真是不要旨意有甚麼特別.但大家有心想用平
其實我4年前是經常有來,以前星期六放工後就會來.
今日我剛剛好短周,我又發覺有很長時間沒有來,決定再來.

上到嘉頓,門口沒有變,樓梯沒有變,餐廳仍然是4年前的樣子.
員工有沒有變啊? 沒有留意.

牛柳都照是我個人所愛的7成熟.

首先,照舊,都是來了面包及熱湯:"白菌忌廉湯"
面包和湯都是好食好飲.湯夠熱,好Cream.

之後,來了來了,主菜來了!
服務員問我要不要芥辣,當然要啦~

最後來個甜品桂花榚和熱咖啡.
但沒有錯,4年來,午餐的甜品,都是桂花榚,的確是悶.

熱咖啡都是正統西餐廳方式,牛奶另上,沒有特別.

餐廳環境來說,大家真是不要旨意有甚麼特別.但大家有心想用平價試多點不同的西餐,此餐廳或者是大家不二之選.
2016-01-16
2016-01-01 1926 瀏覽
近呢幾年公司好喜歡到深水埗嘉頓餐廳開聖誕自助聚餐,今年都唔例外,筆者覺得起碼唔使上酒家食中式點心咁悶,聖誕喎緊喺要食西式啦餐廳面積都算大,分了四分之一飯廳來做聚餐;一坐低就勾起筆者的童年回憶,兒時來到嘉頓飲茶食點心已經好威,賣點心的哥哥及姐姐們重用條粗帶斜揹著個點心盤在叫賣,真喺好辛苦;還有讀幼稚園時,每年生日嘉頓都會送給每位生日的小朋友的一個神先蛋糕回家食,白色....圓型.....中間有個窿和有椰絲.....質感似麵包的蛋榚...好好味回憶完 ... ... ... 寫回現在,每次聖誕聚餐都喺自助型式的,款式雖然唔多,但已經好滿足。為了應節第一時間就走去架肉車到叫廚師切了片火雞及西冷牛嚟食,火雞都算ok唔嚡口,不過冇味,要舔汁來食,而西冷牛就有味不過韌咗,食完呢 round, 一次過出去再夾了3碟少少的食物,不過無試晒全部食物;其中一碟放上了有普普通通連街都買到嘅煙三文魚;無煙燻味嘅豬柳;那菠蘿蝦沙律就好掂,有大大隻蝦,大片菠蘿及大粒薯仔,再配埋唔多嘅沙律醬,非常之好味。同埋醬燒豬頸肉燒得好爽好稔,勁好味;蛋汁煎魚柳,蛋汁夠濃能遮蓋魚腥味;班片蝦球炒墨魚麵,一樣有大蝦,但那墨魚麵唔

餐廳面積都算大,分了四分之一飯廳來做聚餐;

回憶完 ... ... ... 寫回現在,每次聖誕聚餐都喺自助型式的,款式雖然唔多,但已經好滿足。為了應節第一時間就走去架肉車到叫廚師切了片火雞及西冷牛嚟食,火雞都算ok唔嚡口,不過冇味,要舔汁來食,而西冷牛就有味不過韌咗,食完呢 round, 一次過出去再夾了3碟少少的食物,不過無試晒全部食物;其中一碟放上了有普普通通連街都買到嘅煙三文魚;無煙燻味嘅豬柳;那菠蘿蝦沙律就好掂,有大大隻蝦,大片菠蘿及大粒薯仔,再配埋唔多嘅沙律醬,非常之好味。同埋醬燒豬頸肉燒得好爽好稔,勁好味;蛋汁煎魚柳,蛋汁夠濃能遮蓋魚腥味;班片蝦球炒墨魚麵,一樣有大蝦,但那墨魚麵唔夠杰身及淡口;至於羊扒,筆者怕那股羊羶的味道所以無試,但同事試咗話羊扒帶點韌,味道就過得去;還有嘉頓最出名就喺麵包,果然好好味,配埋南瓜忌廉湯,簡直絶配;由於時間關係無試到甜品,不過食物整體上都算還可以
2015-12-24
聖誕節