2017-10-24 573 瀏覽
一家人難得黎深水埗食飯,就試下呢間老豆推介ge舊式餐廳。間餐廳都幾大,但入到去得兩枱客。打開餐牌,深水埗區黎講價錢都算貴,百幾蚊一個set dinner,不過包餐湯,餐飲,甜品。我地叫左三個set share。西西里豬扒焗飯:豬扒用吉列形式炸過,但較薄身。個飯加左蛋炒過,茄醬夠哂濃味蕃茄海鮮焗飯:又係同一款茄醬。。但今次佢落得太重手。。汁多過飯。。海鮮冇特別,唔難食。黑松露海鮮墨汁意粉:唔夠黑松露味,海鮮都係個d。。餐湯正常冇特別。甜品係黑森林蛋糕,OK la,唔太難食。。
一家人難得黎深水埗食飯,就試下呢間老豆推介ge舊式餐廳。

我地叫左三個set share。
黑松露海鮮墨汁意粉:唔夠黑松露味,海鮮都係個d。。

餐湯正常冇特別。甜品係黑森林蛋糕,OK la,唔太難食。。
2017-10-24
據聞這所老店快將改建,所以專程再來一試,其實也不是第一次來這裏,因為是會員制,間中的午餐我也會在這裏享用,今天特別點了他的燒羊鞍和炭烤豬扒與朋友一齊享用,味道和賣相仍保持水準。這裏特色就是餐分量很大,而另一特色是即做的麵包熱烘焙的而且選擇多又可添食。説回這裏的裝飾完全是六七十年代的西餐廳格局,光良的柚木地板配合侍應白裇衫黑西褲和白色的餐枱布。在這裏用餐真有像身在60年代的感覺,如果真的消失了,實在可惜。
2017-09-16 1210 瀏覽
報導深水埗嘉頓中心將會重建,又少了一個舊建築物的集體回憶了。剛巧到深水埗買材料,於是昨天下午嘗試致電到嘉頓餐廳訂位,打算星期六中午會人多,估不到竟然有位。到達位於閣樓的餐廳,當時已經坐滿人,若不是有訂位,也需要等位。看看餐牌,只有兩款常餐和幾款行政套餐可供選擇,最後選擇了吃常餐A,同行者選擇了吃行政套餐的喇沙。比目魚柳配薯菜,魚柳是好大塊,可惜不夠熱,薯菜也配合得好,薯條不會炸的太黑。喇沙有要求不要太棘,份量適中。餐湯選擇了忌廉湯,好稀。餐茶分別選擇是熱檸水和熱咖啡,點餐前需要跟服務員說明奶要加熱,不是便遞上凍奶。甜品是青檸jelly, 味道不會太甜,配有兩位雜果,用不透剛雪糕杯奉上,好有懷舊的感覺。整體上,HK$85一個午餐,真的不便宜,又不是太好味道,服務員的態度又不好,吃過一次好了。
2017-09-16
2017-08-16 1867 瀏覽
去深水埗,有時會經過嘉頓廠,而今次,是專程來到參觀及食午餐呢。 上到一樓的餐廳。 餐廳內有一些陳列品及擺設。 餐廳面積不太大,樓底矮,打蠟的木地板,木枱椅,牆上掛有麵包及食物的照片,裝潢簡潔,卻有著懷舊之感,可能因為不花巧呀,午餐時段,都幾多人幫襯,要等一會,好快有位。 午餐尚算多選擇,要了行政特餐。 凍咖啡,味道不俗。 餐包,好軟熟。 羅宋湯,雜菜份量適中,味道正常水準。 香草燒羊扒配薯菜,$130。 本身個set是配天使麵,但原來可以轉薯菜便轉了,想食薯條~薯條份量多,微熱,味道正常,有3件燒羊扒,份量,羊扒外層焦香,難得的肉質軟腍,無乜羶味好惹味,有薄荷及黃芥末伴食更好味。 炭燒美國牛柳配鮮白菌忌廉汁,$145,友人的,試了點,口感軟嫩,肉味不太濃。 桂花糕,味道清甜,但想要椰汁糕多點呀。 特色在於嘉頓,價格合理,味道不俗,去深水埗又多一個食飯之選呀。

上到一樓的餐廳。

餐廳內有一些陳列品及擺設。

午餐尚算多選擇,要了行政特餐。

凍咖啡,味道不俗。

餐包,好軟熟。

羅宋湯,雜菜份量適中,味道正常水準。

香草燒羊扒配薯菜,$130。

桂花糕,味道清甜,但想要椰汁糕多點呀。

2017-08-06 1890 瀏覽
總括: 埋單$110食物都正常,未能話好好食,不過係一間香港local麵包公司入面食下午茶,作為自己作為香港人應該要試一次。(評語只反映個人意見,每人對食物要求不同,不喜勿插)
總括:
埋單$110

(評語只反映個人意見,每人對食物要求不同,不喜勿插)
薄荷檸檬7喜
蝦多士
美式炸雞漢堡配薯條
2017-08-06
蝦多士
2017-07-30 1999 瀏覽
為了懷舊你可以有幾盡。。。看到報紙說嘉頓要拆了,除了兒時經常來飲茶外,自從轉了西餐後也沒有來過,今天忽發期想希望可以來一次。老實說,以此食品質素及價錢不成正比下,除了內心一份懷舊情懷外確實沒有很大selling point...羊扒太重調味已沒有肉味,龍利柳一般茶餐廳也食到,三文魚扒不錯-3個餐價錢$85-140所有東西的味道你一定不會陌生,就是港式西餐的味道。碟頭大一定飽肚吃到最後竟然開始要排隊,心想下午茶一定更抵,而且為了懷舊,值得的。不過我更有興趣是樓下賣的蛋糕及新鮮麵包,也有小小的嘉頓博物館可參觀,真的喚起不少童年回憶!
為了懷舊你可以有幾盡。。。

所有東西的味道你一定不會陌生,就是港式西餐的味道。
碟頭大一定飽肚
羊扒天使麵
龍利柳
三文魚扒
椰汁糕

2017-07-29
三文魚扒
2017-06-25 2691 瀏覽
位於深水埗的嘉頓麵包,大大個牌子,大家都一定知道位置,來試一試它的餐廳,最簡單樸實的裝修,但勝在夠乾淨,greatest love of all 純音樂無限loop😱,營造氣氛,置身其中,以為自己在無線電視劇的佈景內做臨記。只係覺得搞笑,但係其實地方闊落,係舒服嘅。話晒嚟嘉頓,本來想叫漢堡包之類的食物,務求食最多麵包,但今日的午餐是炒意粉同扒。我選擇牛扒,大多數人的選擇。在旁的女士主動表示要well done。待應說:我地多數係7成。女士再說:我要well done。相信女士對呢度可選擇性錯誤評估得太高,你無需選擇熟嘅程度😁,佢熟到就快要出電鋸。就算係咪叫薯菜,都有果堆菜,薯條緊緊炸好,賣相係唔夠靚,但反而好放心,唔夠深色即係唔係用萬年油。最開心有椰汁糕,莫理係咩,有小小甜品,感覺個餐完整豐富,令人滿足。星期六的中午都坐滿客,一個餐$85,按食物質素唔係平,但有好多熟客,可能呢區比較缺乏坐得好又乾淨的食店。
。只係覺得搞笑,但係其實地方闊落,係舒服嘅。

話晒嚟嘉頓,本來想叫漢堡包之類的食物,務求食最多麵包
,但今日的午餐是炒意粉同扒。
就算係咪叫薯菜,都有果堆菜

2017-06-25
2017-05-15 1940 瀏覽
午餐好吃,環境靜,舒服,坐得耐,面包不錯,湯幾好味,牛扒較靳,薯條不錯,服務正常,有甜品,奶凍幾滑,橙汁一般,較甜,另外洗手間乾淨,午餐價錢不平,但食環境係舒服的。
2017-04-06 2443 瀏覽
難得放假但係又好攰唔想行街同男朋友心靈相通,諗到再黎嘉頓食休閒下午茶貪佢冇乜人知呢度,人少少又可以坐好耐侍應服務好好,有禮貌今次唔食三層架喇,同男朋友一人嗌一個set加上芝士嘅吞拿魚焗多士😋😋味道ok,塊包薄左d😅配埋少少沙律菜美中不足係沙律菜冇醬汁,好dry漢堡實在迷你,入面個醬夾埋都還好薯條感覺良好😋😋唔咸另外仲配一杯飲品叫左熱檸茶同熱奶茶奶茶係紅茶然後自己加花奶西式奶茶咁嘅味,普普通通熱檸茶都係好細杯,少少澀overall 野食都係好輕盈少份量,下午茶黎講都差唔多價錢唔算太貴,當然又唔會係茶餐廳下午茶價錢,都預左但對比食物質素同份量性價比較低😅
難得放假但係又好攰唔想行街
同男朋友心靈相通,諗到再黎嘉頓食休閒下午茶
貪佢冇乜人知呢度,人少少又可以坐好耐

侍應服務好好,有禮貌

今次唔食三層架喇,同男朋友一人嗌一個set
芝士吞拿魚焗多士
加上芝士嘅吞拿魚焗多士😋😋
味道ok,塊包薄左d😅
配埋少少沙律菜
美中不足係沙律菜冇醬汁,好dry
漢堡配薯條
漢堡實在迷你,入面個醬夾埋都還好
薯條感覺良好😋😋唔咸

另外仲配一杯飲品
叫左熱檸茶同熱奶茶
奶茶係紅茶然後自己加花奶
西式奶茶咁嘅味,普普通通
熱檸茶都係好細杯,少少澀

overall 野食都係好輕盈少份量,下午茶黎講都差唔多
價錢唔算太貴,當然又唔會係茶餐廳下午茶價錢,都預左
但對比食物質素同份量性價比較低😅
芝士吞拿魚焗多士
漢堡配薯條
2017-03-01 2597 瀏覽
位於深水埗嘉顿公司閣樓的嘉頓餐廳,裝修簡潔,掛有麵包食物的畫,添加食慾。楼底矮,待應服務好。午餐可選中或西湯,我點了羅宋湯,還有新鮮麵包和牛油跟上。湯味濃郁有微辣,是我喜愛的味道。主菜是香草大蝦意粉,我的胃口小,所以份量剛好,意粉有口感,不油膩,加上青、紅椒伴著吃,不錯。六隻大蝦真是大大隻,可惜爽口不過沒有蝦鲜味!最後的甜品是懷舊啫喱,用不銹杯子,黑加倫子味,,內有罐頭雜果,不太甜,好有兒時感覺!下次去吃扒餐,再懷舊一噃!
麵包

最後的甜品是懷舊啫喱,用不銹杯子,黑加倫子味,
黑加倫子啫喱
,內有罐頭雜果,不太甜,好有兒時感覺!
下次去吃扒餐,再懷舊一噃!
香草大蝦意粉
2017-02-20
黑加倫子啫喱
香草大蝦意粉
2017-02-18 2252 瀏覽
個人喜歡吃嘉頓的餅乾,一直也很想試試此餐廳的產品。找到機會與朋友嚐試一下,點了乾菌三色辣椒意粉和熱鮮奶,配有嘉頓餐飽、羅宋湯和甜品。此店氣氛寧靜舒適,套餐各款食品按食客的情況適時送上。首先是餐飽,不是平日在坊間買到的麵包,吃下感到另一番的特別風味,香脆鬆軟而令人印象深刻和回味,值得推介。而羅宋湯有多款餸料,味足好吃。乾菌三色辣椒意粉汁料足,意粉軟滑,讓人感到美味健康。加了$8要熱鮮奶,是典型的熱飲份量,喝下感到很滿足但希望份量可多一些。完成主食,碰巧中秋節前後,餐廳送來12黃月餅,蓮蓉軟而不甜膩,味道不錯。另有甜品 - 雜果啫喱,標準的大眾化美味之作。此店產品和服務有其公司的特色和風格,質素值得欣賞。

此店產品和服務有其公司的特色和風格,質素值得欣賞。
嘉頓餐飽及羅宋湯
乾菌三色辣椒意粉配熱鮮奶
啫喱及應節12蛋黃月餅
2016-09-16
嘉頓餐飽及羅宋湯
乾菌三色辣椒意粉配熱鮮奶
2017-02-04 1879 瀏覽
新年頭數天所有中式酒樓都擠滿食開年飯的人。剛在橫街找到車位而行經嘉頓餐廳的廣告便行上二樓餐廳。原來這餐廳十分寬敞, 環境優美,亦有輕音樂。 這是我初次到來光顧。叫了一客牛扒餐。先來蒜蓉包,始終是麵包公司所以其出品的麵包很好。 羅宋湯很濃很有味。而10安士的牛扒亦做得不過不失。 一個晚餐只是$250元。 海鮮焗飯的海鮮很有質素及份量, 再用$55元加一個青口。 當然有甜品及咖啡。 這個晚餐食得很舒服, 我一定會再來光顧。
  • 海鮮焗飯
2016-11-27 2955 瀏覽
今日和朋友在深水埗辦事,佢突然醒起幾個月前電視介紹過在大埔道嘉頓麵包總部裏面的嘉頓餐廳,於是大家就一起走去試,我只是叫了一杯熱西洋菜蜜飲,她叫了午餐套餐A,分了一些給我試:1)餐湯:羅宋湯好好味2)主菜:扒巴西豬髀扒伴意粉,豬髀扒肉質稔而不霉、有肉汁及肉香,不知用什麼醃,不似是䜴油,非常好味,汁再多點更好。意粉是烚的,硬度剛好。3)熱檸檬茶:okay 4) 甜品:懷舊雜果啫喱(連嗰個啫喱杯都係懷舊feel),好味!5)熱西洋菜蜜:okay 埋單$115。這兒的裝修比較簡單,原來下午12時半之後開始會好多人,今天是星期六,很多帶埋老人家的一家大細客人在這裏進餐。

1)餐湯:羅宋湯好好味

3)熱檸檬茶:okay

5)熱西洋菜蜜:okay

埋單$115。

2016-11-26
  • 扒豬髀扒意粉
2016-09-07 3252 瀏覽
今晚去試這問餐廳,超失望,首先点了肉眼扒餐價錢250set dinner 居然比的肉眼扒是薄切,那根本不需要問幾多成熟,另外伴碟居然放薯片,不是薯條,真可笑。實在不合理。跟住試焗田螺,沒有香味,薯容沒有味。再黎海鲜墨汁意粉,賣相已不好看,好似茶餐廳碟頭意粉,沒有味道,海鮮什少,蝦仁得2粒,青口得1粒。今晚試完後,不會再來,根本價錢與食物不符。超難食,仲要最尾比的餐茶個杯有汚漬都來,我已同侍應換過杯。我只可以話沒有下次囉!
跟住試焗田螺,沒有香味,薯容沒有味。
田螺
再黎海鲜墨汁意粉,賣相已不好看
來,我已同侍應換過杯。我只可以話沒有下次囉!
2016-08-07 3504 瀏覽
在網上看了報導才得知,原來【嘉頓麵包】是有餐廳的。所以便相約朋友來聚餐!走入門內,有一保安員很禮貌地歡迎我們。以為Cafe有下午茶和蛋糕吃。。經過展覽廳才到達Cafe, 而Cafe只有蛋糕和麵包、乾糧等。所以我們乘坐電梯到餐廳( 其實不知道餐廳在那一層,幸好有寫,哈哈!)到達…只有幾枱客。坐下…我們便看看有什麼東西吃只有下午茶,其實已經足夠!和朋友分別叫了兩個餐(牛肉風車包配薯條+煙三文魚牛角包),連飲品。食材新鮮,即炸薯條,只是牛角包太脆;失去了牛角包的靈魂。。吃完後,再到地下的展覽廳參觀!認識嘉頓的歷史。。還有很多從未見過的包裝、禮盒等等,真大開眼界!

到達…只有幾枱客。坐下…我們便看看有什麼東西吃
食材新鮮,即炸薯條,只是牛角包太脆;失去了牛角包的靈魂。。

煙三文魚牛角包
芝士香草漢堡牛肉芝麻風車包配薯條