2023-04-19 22 瀏覽
今天跟朋友在黃大仙燒完香,在商場裏走了一圈,想尋找一家比較便宜好吃的臺式餐廳,於是就看到了這家店。門口的門面很顯眼,店內的座位也很多,非常大,不需要等位。他家有很多下午茶、甜品。但是因爲我們沒有吃午飯,所以點了下午茶的米粉套餐,再加上兩壺茶,臺式的滷肉米粉加香腸,非常的好吃,也很地道。配上一杯茶,十分的好。人均100左右 份量好大 味道都不錯 下次想吃它們的甜品!嘆嘆 (黃大仙)黃大仙龍翔道136號黃大仙中心北館地下G06E-G06G號鋪
人均100左右 份量好大 味道都不錯 下次想吃它們的甜品

嘆嘆 (黃大仙)
經開黃大仙,係黃大仙中心見到poster原來‘’韓閣‘’同‘’嘆嘆‘’喺度開左旗艦店,仲有間‘’閣樓市場 ‘’零售店。反正都要醫肚搵野食,一於去試下所謂旗艦店。原來‘’韓閣‘’同‘’嘆嘆‘’係連住既,向左走就食韓式‘‘韓閣’’,向右走就係“嘆嘆”台式cafe。由於湊住小朋友,都係台灣野啱食d。黎食既人都唔少,要排隊等位,好彩唔算等得耐就入得。一坐低就可以自助QR code落單。個menu都幾多野揀!多到有啲眼花繚亂,有客飯套餐、主食、台南小食等等。原來撞正咁啱兩點鐘有下午茶添!下午茶都幾抵食。於是叫左兩個嘆嘆套餐,加個下午茶餐。1️⃣嘆嘆套餐B $98套餐B可以揀一個主食+自選飲品+是日甜品🍜嘆嘆招牌牛肉麵(+$20)因為牛肉麵比較貴,所以套餐入面要加錢。但始終試一間餐廳嘅嘢食得唔得,冇理由招牌牛肉麵唔試下㗎,點都要試一試!牛嘅份量都算多既,又幾大件,又有紅蘿蔔、白蘿蔔、菜,配料都豐富,整體算足料。仲好好有醃蘿蔔同醃菜分開上,悉隨尊便自己加幾多都得。🥤暖心富士山(日)奶蓋藍橙乳酪特飲原來係沙冰黎,有輕微嘅橙味,IG-able,打卡最啱!🍰是日精選甜品係入面有檸檬忌廉嘅細卷蛋,味道不錯!2️⃣嘆
經開黃大仙,
仲有間‘’閣樓市場 ‘’零售店。
反正都要醫肚搵野食,
一於去試下所謂旗艦店。

原來‘’韓閣‘’同‘’嘆嘆‘’係連住既,
向左走就食韓式‘‘韓閣’’,
向右走就係“嘆嘆”台式cafe。
由於湊住小朋友,
都係台灣野啱食d。

黎食既人都唔少,
要排隊等位,
好彩唔算等得耐就入得。

一坐低就可以自助QR code落單。

個menu都幾多野揀!
多到有啲眼花繚亂,有客飯套餐、主食
、台南小食等等。
原來撞正咁啱兩點鐘有下午茶添!
下午茶都幾抵食。
於是叫左兩個嘆嘆套餐,
加個下午茶餐。

1️⃣嘆嘆套餐B $98
套餐B可以揀一個主食+自選飲品+是日甜品

🍜嘆嘆招牌牛肉麵(+$20)
因為牛肉麵比較貴,所以套餐入面要加錢。
但始終試一間餐廳嘅嘢食得唔得,
冇理由招牌牛肉麵唔試下㗎,
點都要試一試!

牛嘅份量都算多既,又幾大件,
又有紅蘿蔔、白蘿蔔、菜,
配料都豐富,
整體算足料。
仲好好有醃蘿蔔同醃菜分開上,
悉隨尊便自己加幾多都得。

🥤暖心富士山(日)奶蓋藍橙乳酪特飲
原來係沙冰黎,有輕微嘅橙味,
IG-able,打卡最啱!

🍰是日精選甜品
係入面有檸檬忌廉嘅細卷蛋,
味道不錯!

2️⃣嘆嘆套餐C $138
同套餐B唔同嘅係,
套餐C可以自選埋甜品!

🍱鐵路便當盒-傳統炸物👍( 台灣腸拼炸花枝)(+$5)
推介!🌟🌟🌟
鐵路便當盒超級豐富!
原來除咗台灣腸同炸花枝之外,
仲有半隻鹵水蛋、一條春卷、菜、湯同埋肉燥飯。
肉燥飯肉燥好足,仲伴有菜脯、花生、醃蘿蔔。
昆布湯都熱辣辣,好大條昆布,味道不錯,唔會太鹹。
台灣腸甜甜地,入面嘅肉都瘦,唔會好肥,亦冇一般西式腸感覺咁死咸。

🫖桂花蜜桃鳳梨柑萱茶(熱)
飲品上大推呢個!🌟🌟🌟
佢係成壼咁上,
底下仲有蠟燭暖住,
仲跟咗啲蜜糖調茶飲。
好飲!飲品必叫呢個!

🍰 抹茶千層奶蓋蛋糕
蛋糕細細件,亦都唔會太甜。

3️⃣ 下午茶餐 $35
炸四寶丸配沙律及蕃薯條
沙律成碗咁上!
番薯條都好好食,
下午茶抵食👍

2023-04-16 28 瀏覽
店員好有禮貌可惜上菜好慢😂***🥢台南炸醬撈麵🌶 $48味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5Menu標辣 但係冇辣味😗不過肉碎很多味道很好如果唔係其他嘢食太令人失望呢碟拌麵係值得encore的😂***🥢台南三杯雞配滷肉飯 $82味道:⭐️/5首先滷肉飯係肉碎黎 應該叫肉燥飯😗然後1星嘅原因係:::三杯雞係凍嘅!! 然後蘿蔔食落有股難以形容嘅酸味強烈懷疑係唔係變壞了😂***🥢炸四寶丸配肉羹酥 $32味道:⭐️⭐️⭐️/5開頭以為四寶丸係一種丸嘅名上枱先知原來係四種唔同嘅丸😂分別係芋頭貢丸,花枝丸,同2款唔知咩名堂嘅貢丸🙈丸幾彈牙但味道普通冇乜特別***🥢蔥肉餡餅 $28味道:⭐️⭐️/5有啲似菜肉餡個人覺得食唔到蔥味***🥢3.6牛乳仙草芋圓大盛 跟餐+$28味道:⭐️⭐️/5價錢黎講幾抵食但係味道就一言難盡了😂珍珠超級韌芋泥開頭食落有雀巢芋頭雪糕味後帶酸🥲芋圓幾有咬口但味道普通仙草最好味😗
店員好有禮貌
🥢台南三杯雞配滷肉飯 $82
味道:⭐️/5
首先滷肉飯係肉碎黎 應該叫肉燥飯😗
然後1星嘅原因係:::
三杯雞係凍嘅!!
然後蘿蔔食落有股難以形容嘅酸味
仙草最好味😗
台南炸醬拌麵
台南三杯雞配滷肉飯
2023-04-14
30 分鐘 (堂食)
台南炸醬拌麵
2023-04-13 38 瀏覽
嘆嘆係台式輕食甜品咖啡店,主打台式飲品 、精緻甜品、花茶及台式小食等。嘆嘆招牌牛肉麵牛肉大件,好淋好入味!麵係闊麵,有咬口。湯底比較清淡,唔似一般嘅紅燒牛肉麵咁油膩。鐵路便當有甜不辣、滷肉飯、肉𡙡、醃菜、滷蛋、昆布湯,好豐富!滷肉飯肥瘦均勻,肉𡙡、甜不辣香口好味!嘆嘆抹茶紅豆大盛有抹茶凍,香草雪糕,小米糍,紅豆,鯛魚燒,3.6牛奶抹茶沙冰。抹茶凍同珍珠好煙韌。份量多,好飽肚,唔會太甜!珍珠芋圓熱仙草有珍珠、芋圓、仙草,好煙韌。略嫌珍珠偏多,芋圓偏少。芋圓食到地瓜、芋頭味,真材實料!桃香四季春寒天桃香四季春寒天茶味清甜!夢 Dream 士多啤梨藍橙乳酪特飲。略嫌乳酪味唔出,味道有啲偏假,但賣相好靚!

桃香四季春寒天
桃香四季春寒天茶味清甜!
桃香四季春寒天

夢 Dream
夢 Dream

珍珠芋圓熱仙草
之前去過餐廳同址的韓食旗艦店食tea覺得性價比高,今次嚟呢度食台灣嘢、感覺okay,食物外觀啱晒打卡人士Tai Tai Set A嘆嘆套餐ABraised Beef Shank Noodles mixed with Scallion and Oil秘製滷牛𦟌 拼 手炒葱油麵> 牛𦟌比我想像中腍幾有口感,調味適中唔算太鹹,葱油麵亦無過份鹹和油膩的弊端、整體味道可以Tea of the Day (hot)是日選茶(熱)> 茶味淡淡的可以解膩Mango PlatterMango Mille Crepe Cake, Mango Ice Cream, Mango Pudding 香芒雜雜 (套餐+$40)・芒果千層蛋糕・香芒雪糕・芒果甘露布甸> 賣相和道具非常啱鍾意打卡嘅人,有張櫈仔放著芒果雪糕你話幾咁可愛!個人較喜歡芒果千層蛋糕、中間有層類似芒果布甸的唔會過甜,芒果雪糕的芒果味道略淡、芒果布甸好夠彈性味道偏甜Add-on Fried Chicken Wings with Brown Sugar 嘆嘆追加黑糖炸雞翼(2pcs)> 不嬲都鍾意食雞翼,呢款味道正常也不

Tai Tai Set A
嘆嘆套餐A

秘製滷牛𦟌 拼 手炒葱油麵

Tea of the Day (hot)
是日選茶(熱)

> 茶味淡淡的可以解膩

Mango Platter
香芒雜雜 (套餐+$40)
・芒果千層蛋糕・香芒雪糕・芒果甘露布甸

Add-on
嘆嘆追加
黑糖炸雞翼(2pcs)

> 不嬲都鍾意食雞翼,呢款味道正常也不太油膩,可以炸得更香口

黑糖炸雞翼
2023-04-13 21 瀏覽
平時好少過嚟黃大仙 估唔到哩到有間咁有特色既台式餐廳 餐廳地方好大 分開兩個區域 牆身到處貼滿漫畫海報 木系餐桌 很親切的環境❤️除左環境親切 價錢都好親民 最貴既套餐係$138 有齊前菜、主菜、飲品同甜品 個人覺得好抵食 而且很多款式選擇 所以今次都試左好多唔同食物 餐廳利用QR Code落單 網上menu比紙版餐牌齊全 所以同朋友都研究左一輪先決定到食咩 因為樣樣都想試😂今次的滷肉飯味道相當唔錯 有好多肉粒 滷肉汁調配剛好 唔會太甜 白飯份量十足 所以好飽肚 另外牛展手打蔥油麵 個蔥油麵都好好味 麵質煙韌有咬口 而且牛展都幾多~小食方面 叫左三杯雞同鹽酥雞 兩款雞味道都正常 甜品點了「香芒雜雜」如果鍾意食不同種類而每樣食少少的人士 都好適合叫哩款 因為總有一款岩你口味📝是日餐單🎈台南三杯雞配滷肉飯🎈秘製滷牛展拼手打蔥油拌麵🎈招牌香酥鹽焗雞🎈香芒雜雜🎈夢🎈暖心富士山(日)奶蓋藍橙乳酪特飲

📝是日餐單
🎈台南三杯雞配滷肉飯
🎈秘製滷牛展拼手打蔥油拌麵
🎈招牌香酥鹽焗雞
🎈香芒雜雜
🎈夢
🎈暖心富士山(日)奶蓋藍橙乳酪特飲
2023-04-07 238 瀏覽
今日約左朋友係黃大仙交收,交收完就順便食個晏🤔好少去呢邊,大家都無乜idea就碌下Openrice,見到有間台式餐廳既飲品好夢幻就去試.餐廳上菜速度真係好慢,我見隔離枱都吹左幾次,如果時間唔多既真係唔好食呢間,客飯套餐只可以選擇佢指定既飲品,係無得加錢轉其他飲品,如果我想飲其他係需要額外再點🙃.台南三杯雞 $82九層塔味道太搶,雞無乜味雞肉有小小鞋,我同朋友各自食左一舊後就無再食,滷肉飯味道就正常.蕃茄牛肉麵 $88牛肉夠腍,但係食唔到蕃茄味,整體味道比較淡,食左幾啖後都已經唔想食.嘆嘆拼盤 (大) $128拼盤有甜不辣,台灣腸同鹽酥雞。佢餐牌上有大細份選擇,本身想叫細份但係手機落單無細份可以選擇局住叫大份,叫呢個小食拼盤原因係我同朋友都想食台灣腸,但係無得散叫先叫小食拼盤。鹽酥雞炸得香脆,台灣腸切得唔好但味道正常,甜不辣炸得香脆入面軟糯唔錯,最好食係個小食拼盤😦.夢Dream $42士多啤梨🍓藍橙乳酪特飲,好岩打卡但係唔好飲,呢杯主要係沙冰但飲唔到士多啤梨/乳酪味,就一個甜字.夜: 紫薯奶蓋3.6牛乳特飲 $38都係得個樣,紫薯味又無奶味又無更加飲唔到有奶蓋味,飲完其實我唔知自己飲緊

台南三杯雞 $82

蕃茄牛肉麵 $88

嘆嘆拼盤 (大) $128

夢Dream $42

夜: 紫薯奶蓋3.6牛乳特飲 $38
都係得個樣,紫薯味又無奶味又無更加飲唔到有奶蓋味,飲完其實我唔知自己飲緊咩😦
總結係唔會再有下一次,首先上菜好慢,味道就全部都唔好食,係得個小食拼盤叫做正常,不過想試伏既係可以過去食😂😂😂
2023-04-04 82 瀏覽
呢間係韓閣開嘅台式cafe,位於黃大仙中心入面,同隔離嘅韓閣share同一個舖位~ 餐廳嘅裝修都係行打卡路線,中間有一條好粗嘅柱,加咗啲垂葉同花嘅裝飾,就好似一棵大樹咁~ 另外餐牌上面嘅飲品同甜品嘅款式都幾多,都幾啱同朋友嚟打卡~ 不過我上年去嘅時候就係去食晚餐嘅~•📸 嘆嘆套餐C $138套餐可以任選1個主食/小食、1杯自選飲品同1份自選甜品~ 我同朋友2個人食,因為有幾樣都想試,所以就叫咗2個套餐C~🥢 嘆嘆招牌牛肉麵 +$20牛肉係半筋半肉,牛肉同牛筋都煮到幾腍,而且都幾入味;啲麵係比較扁身嘅,但麵質幾有咬口,唔會太腍👍🏼 但當晚個湯底就越食越鹹🥵 有啲太濃味,要瘋狂飲茶解膩~•🥢 秘製滷牛展 拼 手炒葱油麵 啲牛展係薄切大塊嘅,有5-6塊,全部滷得好入味,好腍👍🏻 蔥油超級香🤩另外有一小碗豉油可以自己加,但我手多落得太多豉油,所以都係鹹咗啲🤣 建議一邊落要一邊試味🤭•🥢 招牌珍珠奶茶奶蓋千層蛋糕 估唔到呢個甜品幾出色,餅皮同cream嘅厚薄均勻,奶蓋係甜奶蓋,奶味幾香;啲cream就有淡淡嘅茶味🤤 不過敗筆在於啲珍珠,太腍太甜無乜咬口😖 •🥢 3.6 牛乳黑糖芋圓特盛 +$40

📸 嘆嘆套餐C $138
🥢 嘆嘆招牌牛肉麵 +$20

🥢 秘製滷牛展 拼 手炒葱油麵

🥢 招牌珍珠奶茶奶蓋千層蛋糕

🥢 3.6 牛乳黑糖芋圓特盛 +$40
呢個特盛超大碗,應該係2-3人份,難怪套餐都仲要加$40😂 的確係幾足料又多款式,包括手工QQ芋圓、3.6牛乳黑糖沙冰、香草雪糕、珍珠、黑糖紅豆麻糬、牛奶布丁同紅豆,睇落真係好豐富,而且好飽肚~ 不過啲配料食落都有唔少嘅改善空間,例如啲芋圓唔太食到芋頭/地瓜味,咬落粉感較重,唔夠煙韌;珍珠太腍太甜;沙冰嘅調味有啲單調,可能因為牛乳太稀,掛唔到喺啲沙冰上面,所以唔太食到😣 可能因為佢係一間台式cafe,又幾主打甜品,所以我對佢嘅期望都比較高,變咗最後成品同期望嘅落差都幾大🥲
3.6 牛乳黑糖芋圓特盛

🥢 桂花蜜桃鳳梨金萱茶
原來係成壺上嘅熱茶,配咗龍眼花蜜,可以按自己需要嚟加,個人認為唔加蜜糖都好好飲,因為呢款茶聞落已經有甜甜嘅果香同桂花香🤤 而且唔加蜜糖就更加解膩解渴🫢
桂花蜜桃鳳梨金萱茶

🥢 古祖黑糖珍珠奶茶
呢杯奶茶甜到爆,睇顏色似泰式奶茶咁深色😂 (應該因為落咗大量黑糖) 甜到要等啲冰融啲先再飲到…珍珠係重黑糖味嘅,但好難食,都係太腍無咬口嘅🫣 不過杯奶茶嘅茶味都算濃嘅,只係太甜🥹

桂花蜜桃鳳梨金萱茶
韓式餐廳韓閣旗下台式輕食甜品咖啡店「嘆嘆」前排登陸黃大仙,主打台式飲品、甜品、花茶及台式小食等,Menu都有幾多選擇,有最新嘅午市客飯同下午茶餐牌,價錢都幾抵😌 🍴嘆嘆套餐 B $98套餐跟左一個主食、飲品及是日精選甜點 🥬秘製鹵牛展拼手炒蔥油伴麵(主食)鹵牛展夠入味,蔥油伴麵入口幾香,麵質彈番少少會更好 🍓草莓百香果紅茶熱既手工花茶同水果茶都係原壺上,亦有配上精選龍眼蜜,酸酸甜甜 🍗香酥鹽酥雞 (細) +$38上枱熱辣辣外皮香脆,配埋酸甜醬一齊食更惹味 🐮嘆嘆招牌牛肉麵 $88牛肉份量都幾多,食落有咬口唔會好韌,另外加左蘿蔔、大白菜等配料,湯底再濃啲會更理想 🍵嘆嘆抹茶紅豆大盛 $68入面有抹茶凍、香草雪糕、小米糍、紅豆、鯛魚燒同3.6牛奶抹茶沙冰,抹茶凍Q彈幾好食,值得一讚鯛魚燒熱辣辣,同沙冰有種冰火相融既感覺 🥞芝士肉鬆手抓餅 $42酥皮餅底幾香,配合足料芝士肉鬆餡一齊食帶鹹香😌

🍴嘆嘆套餐 B $98
套餐跟左一個主食、飲品及是日精選甜點

🥬秘製鹵牛展拼手炒蔥油伴麵(主食)
鹵牛展夠入味,蔥油伴麵入口幾香,麵質彈番少少會更好

🍓草莓百香果紅茶

🍗香酥鹽酥雞 (細) +$38
上枱熱辣辣外皮香脆,配埋酸甜醬一齊食更惹味

🐮嘆嘆招牌牛肉麵 $88

🍵嘆嘆抹茶紅豆大盛 $68

🥞芝士肉鬆手抓餅 $42
酥皮餅底幾香,配合足料芝士肉鬆餡一齊食帶鹹香😌
2023-04-03 65 瀏覽
我覺得帶台灣人在香港吃台灣料理 是需要冒險的🤣位於黃大仙的嘆嘆cafe 主打台式料理 價錢中規中矩 口痕掛住台灣不坊一試🍳我和W先生最喜歡他們的3.6 牛乳黑糖芋圓特盛 $88份量超大之餘 味道又夠台 可能喝了飲料的關係吃不太出來牛奶布甸🍮味道 但其他配料加起來就很撘!招牌香酥鹽酥雞 $68比較失望的是粉量比較少 味道還可以 😌戀🤍富士山 日:奶蓋藍橙乳酪特飲 $38奶蓋是偏甜的奶粉口味 乳酪酸酸甜甜 加起來就不錯!蘋果木煙燻玉桂咖啡 $58很期待上菜的時候那個泡泡🫧 但煙實在散得太快來不及拍 如果喜歡玉桂的才點好了!因為真的好重玉桂香🤩#嘆嘆台式Cafe #輕食之選 #手打奶蓋千層蛋糕 #3.6牛乳黑糖手打芋圓甜品 #香港打卡餐廳

我覺得帶台灣人在香港吃台灣料理 是需要冒險的🤣

我和W先生最喜歡他們的
3.6 牛乳黑糖芋圓特盛 $88

招牌香酥鹽酥雞 $68
比較失望的是粉量比較少 味道還可以 😌

戀🤍富士山 日:奶蓋藍橙乳酪特飲 $38
奶蓋是偏甜的奶粉口味 乳酪酸酸甜甜 加起來就不錯!

蘋果木煙燻玉桂咖啡 $58

2023-04-03 480 瀏覽
韓閣旗艦店登陸黃大仙,餐廳一邊是韓式料理另一邊是台灣料理,地點位於大型商場內,特別推介下午茶,價錢實惠,選擇多。᪥招牌牛肉麵必食推介招牌,以小窩呈上,有特色,牛肉非常淋身,一點也不硬!麵屬於扁身闊麵,麵質有口感,當中包有娃娃菜,白蘿蔔和紅蘿蔔。᪥清潤雪梨茶雪梨茶夠清潤,味道不太甜!᪥香酥鹽酥雞一口鹽酥雞,味道雖然帶點鹹,但是入口香脆,是一款可口的台南小吃。᪥韓式燒牛肉捲餅這次嘗試了韓式燒牛肉捲餅,韓式蛋捲包住了燒牛肉,燒牛肉醬汁味濃。᪥炸蔥肉餡餅這個炸蔥肉,圓圓的餡餅愛包含了菜和肉碎,肉碎多汁,一口吃下,好滿足!᪥招牌珍珠奶茶奶蓋蛋糕這個招牌珍珠奶,蓋千層蛋糕,是下午茶別推產品,千層蛋糕忌廉幼滑,愛情島上忌廉和珍珠,珍珠彈牙,忌廉剛好中和蛋糕的甜。᪥炸四寶丸 記 沙律蕃薯條下午茶推介,四保炸丸,四款不同口味,有爆漿芝士肉丸,墨魚丸等。᪥古祖黑糖珍珠奶茶正宗台式奶茶口味!珍珠煙煙韌韌,咬㗎落QQ彈牙。᪥噗噗紫薯奶茶加入紫薯粉末的台灣奶茶,奶茶味依然,但卻有淡淡的紫薯味,幾特別!另外又多款新品推出,台南小吃包括有韓式燒牛肉件餅,炸蔥肉咸餅,另有藥膳養生鍋湯,鐵路便當,一碗滷肉飯等全日供應。

᪥招牌牛肉麵

᪥清潤雪梨茶
雪梨茶夠清潤,味道不太甜!

᪥香酥鹽酥雞

᪥韓式燒牛肉捲餅

᪥炸蔥肉餡餅

᪥招牌珍珠奶茶奶蓋蛋糕

᪥炸四寶丸 記 沙律蕃薯條

᪥古祖黑糖珍珠奶茶
正宗台式奶茶口味!珍珠煙煙韌韌,咬㗎落QQ彈牙。

᪥噗噗紫薯奶茶

另外又多款新品推出,台南小吃包括有韓式燒牛肉件餅,炸蔥肉咸餅,另有藥膳養生鍋湯,鐵路便當,一碗滷肉飯等全日供應。如果下次有機會還想試試。
2023-03-29
  • 招牌牛肉麵
2023-03-31 107 瀏覽
忙碌工作後要嘆嘆先得 叫兩個 $138 套餐包主食或小食+嘆茶或啡+精選甜點❅ 古早滷肉飯滷水雞翼 ❅大碟飯量多🍚滷水雞翼入味 肉燥唔過鹹亦唔油膩❅ 啤酒鴨新竹米粉 ❅本來想叫秘製滷牛𦟌 落單APP內更多主食 一於試啤酒鴨🐤第一啖 哇🔥鴨同蘿蔔吸收晒麻辣精華🌶大概3-4小辣程度❅ 嘆茶❅我同朋友鍾意飲茶🫖原壺上慢慢嘆 🌹花花世界🌸法國粉紅玫瑰 紫羅蘭 茉莉 桂花 🍓草莓百香果紅茶☕️阿薩母 錫蘭 祁門 大吉嶺紅茶配台灣龍眼花蜜❅ 甜點 ❅珍珠控非點招牌珍珠奶茶奶蓋千層蛋糕不可 奶蓋香滑🍰千層皮夠濕潤 多珍珠更好❅ 香芒雜雜 ❅ 好金碧輝煌 特別張金櫈仔幾得意芒果千層蛋糕 香芒雪糕 芒果甘露布丁 仲有泡芙 🥭呢一份抵食
忙碌工作後要嘆嘆先得

啤酒鴨新竹米粉
花花世界  & 草莓百香果紅茶
鹽酥雞
2023-03-30 29 瀏覽
😹大家去到黃大仙嘅時候,係唔係真係識得去拜神呢?其實黃大仙除咗拜神之外,仲有好多活動㗎!今日我哋就嚟到呢間台式Cafe食嘢啦!上次好唔好味就快啲睇吓下文啦!。嘆嘆套餐$98 $98 $138套餐非常之人性化,有唔同嘅食物可以選擇。我哋嗌咗$138嘅套餐,包一杯$48以下嘅嘢飲,一個甜品同埋一個主食。主食上面都有好多唔同嘅食物可以選擇,仲可以加$20換一個台式牛肉麵!鍾意食牛肉麵嘅我又點可以錯過呢?除此之外嘢飲都好靚,大家可以參考吓我嘅選擇:夢,呢一杯係一個士多啤梨同埋橙嘅乳酪特飲,口感同層次都好豐富!甜品,我哋就選擇咗芒果千層蛋糕,芒果好新鮮,蛋糕甜而不腻,好啱我口味!除此之外,我哋仲加咗啲小食,例如。台式鹽酥雞 $38呢個係我哋嗌套餐嘅時候加錢嘅小食,又酥脆又開胃,真係好好味!。芝士肉鬆蛋餅 $48呢個係呢間舖頭嘅新品,咁就等我試吓考合格啦!拎到上嚟真係有驚喜!佢嘅芝士係流心㗎,除此之外入邊都好多料,啲肉鬆滿到寫晒!。奶蓋朱古力$48同我哋平時飲到嘅芝士奶蓋唔一樣,呢一個係偏甜口嘅,又幾得意,鍾意飲朱古力嘅可以Mark低呢個飲品!甜品方面,我哋最後仲帶咗個抹茶牛奶糖水,佢嘅特點就係可
😹

。嘆嘆套餐$98 $98 $138
套餐非常之人性化,有唔同嘅食物可以選擇。

除此之外,我哋仲加咗啲小食,例如

。台式鹽酥雞 $38

。芝士肉鬆蛋餅 $48

。奶蓋朱古力$48

甜品方面,我哋最後仲帶咗個抹茶牛奶糖水,佢嘅特點就係可以任選配料,可以揀兩款!我哋就揀咗牛奶布甸同埋紅豆麻糬,完全可以根據自己嘅心情搭配!做出一款最啱自己口味嘅甜品

2023-03-29 44 瀏覽
上次試咗隔離餐廳嘅韓燒同炸雞,今日就試埋台式下午茶🤤餐牌上面除咗有台式小吃之外,仲有唔同嘅甜品,而且仲有下午茶優惠,嗌套餐嘅話都幾抵㗎👍🏻👍🏻紅豆大盛嘅材料好豐富,有抹茶凍、香草雪糕、小米糍、紅豆、鯛魚燒同抹茶沙冰,每一啖都可以食到香濃嘅抹茶味同唔同嘅配料~嚟到台式小店點可以唔飲珍珠奶茶,古祖黑糖珍珠奶茶口感香滑,仲有好重黑糖味嘅珍珠煙韌Q彈呀!千層蛋糕嘅蛋皮薄身,有層次感,仲有黑糖同埋珍珠裝飾,啖啖都有奶茶味,奶茶控必試!吐司配搭椰奶,帶有淡淡椰奶香,加埋薯條同沙律,份量都好多🤤🤤香脆嘅鹽酥雞係經典嘅台灣小吃,食落有少少鹹香的外皮,而肉質仲好軟嫩。紫菜湯嘅湯底清爽香甜,同滑滑的手撕雞係perfect match呀~
脆香椰奶吐司配沙律薯條
香酥鹽酥雞
鹽水手撕雞紫菜湯麵
脆香椰奶吐司配沙律薯條
香酥鹽酥雞
鹽水手撕雞紫菜湯麵
2023-03-27 30 瀏覽
📍嘆嘆(黃大仙)同朋友去開黃大仙 見到呢間餐廳幾靚就入左去~餐廳內掛左啲台灣街頭既相 令我諗翻起以前去台灣旅行🤭好懷念 我地tea time黎仲有下午茶menu 同新品推介(全日供應) 岩曬中意試新野既我~嘆嘆套餐C ▫️紅酒燴牛肉配滷肉飯滷肉飯調味適中 唔會過咸 紅酒燴牛肉 牛肉份量都多 夠淋 ~▫️夢士多啤梨藍橙乳酪 賣相好靚🤍味道酸酸甜甜▫️芒果千層蛋糕芒果幾甜 餅皮夠薄 幾好食😆嘆嘆套餐A▫️秘製滷牛展拼手炒蔥油伴麵醬汁帶點甜味 蔥油好夠香 牛展比較薄 入口唔會un~ 麵質係粗身啲 帶點煙韌~▫️楊枝甘露飲得既甜品 唔錯~▫️茉莉綠茶▫️芝士肉鬆捲餅肉鬆份量都幾多 芝士同肉鬆真係好夾😆好食
📍嘆嘆(黃大仙)
同朋友去開黃大仙 見到呢間餐廳幾靚就入左去~

嘆嘆套餐C
▫️紅酒燴牛肉配滷肉飯
滷肉飯調味適中 唔會過咸
紅酒燴牛肉 牛肉份量都多 夠淋 ~

▫️夢
士多啤梨藍橙乳酪 賣相好靚🤍味道酸酸甜甜

▫️芒果千層蛋糕
芒果幾甜 餅皮夠薄 幾好食😆

嘆嘆套餐A
▫️秘製滷牛展拼手炒蔥油伴麵

▫️楊枝甘露
飲得既甜品 唔錯~

▫️茉莉綠茶

▫️芝士肉鬆捲餅