2024-07-01 35 瀏覽
之前經過山林道時,留意到呢間店名頗為有趣既「喺度做乜」,店內燈火通明、乾淨整潔的裝潢,令我留下了印象。今天約左朋友,提議過黎「喺度做乜,喺度食嘢」,我地揀左個二人套餐,呢個套餐的份量實在是非常豐富。是日餐湯係西式既蕃茄薯仔湯,將蕃茄薯仔煮成蓉,成為1個濃湯,湯頭香濃醇厚,充分調和了蕃茄的酸甜和薯仔的香滑質地,配搭香氣扑鼻既蒜香法包,正。頭盤我哋揀咗黃金吉列炸蠔(4件),雖然蠔的尺寸不大,但入口酥脆,鮮味十足。主食揀了蟹肉露筍鮮蝦松露忌廉意大利粉,意大利粉軟硬適中,完全吸收哂蟹肉鮮甜同松露既香味。主菜是一份頂級安格斯肉眼牛扒,肉質鮮嫩多汁,無需過多調味,反而突出了牛肉本身的風味,薯蓉方面選用蕃薯,無論顏色及味道,都滿有新鮮感。甜品是意大利芝士餅和蘋果餡餅,蘋果餡餅餡料豐富,食到片片蘋果果肉,芝士餅唔會過甜膩,2款有著不同口感,不同味道,2款都很好味。

是日餐湯係西式既

頭盤我哋揀咗

主食揀了

甜品
意大利芝士餅和
2024-07-01
2024-06-27 21 瀏覽
今日約了朋友去尖沙咀山林道食飯,初初聽到餐廳名字相當好奇有趣,餐廳走清新風格,以簡約白色為主調,門口大窗口可以望穿餐廳入面,好寬敞舒適,適合知己朋友詳談的地方。晚餐set 包括餐湯+蒜蓉包+飲品是日餐湯是南瓜湯,南瓜蓉棉密,味道香濃配蒜蓉包,新鮮烘過,外脆內軟,蒜蓉味濃,同南瓜湯好配合凍桂花烏龍茶,味道清香可口燒牛肉眼黑醋醬意大利粉牛肉眼非常嫩滑,味道濃郁,肉質食落口容易溶化,意大利粉沾了黑醋,酸甜味適中,意粉都好彈牙美式燒烤醬西班牙伊比利黑毛豬柳拼北海道元貝豬柳肉肉質軟腍,味道濃郁有少許橡木果味,入口有油香,豬柳厚而實,北海道元貝好鮮甜甜品有檸檬芝士餅檸檬味清甜,酸甜清香,芝士厚實

晚餐set 包括餐湯+蒜蓉包+飲品

凍桂花烏龍茶,味道清香可口

燒牛肉眼黑醋醬意大利粉

美式燒烤醬西班牙伊比利黑毛豬柳拼北海道元貝

甜品有檸檬芝士餅
檸檬味清甜,酸甜清香,芝士厚實
自費架 餐前蒜蓉包好香好脆✨ 但係個粟米餐湯就爭咁啲有啲好稀嘅罐頭湯feel🙈⭐️黑松露薯角 $1 (原價$78)每日都有個「$1可以食啲乜」系列,星期五就係黑松露薯角。雖然係$1,但完全冇渣流攤,好大份,而且係熱辣辣咁拎上嚟唔係炸左好耐攤凍咗嗰啲!👍🏻⭐️明太子軟殼蟹意大利扁面 $138份量都好多,軟殼蟹都大隻!但係估唔到佢裏面竟然有唔同嘅甜椒喺入邊,青椒味都幾重,我覺得都OK,但係如果唔食青椒嘅朋友仔就建議嗌其他🤣⭐️波士頓龍蝦半隻配白松露忌廉汁手工扁面 $158超重松露味,龍蝦鋪左芝士都幾靚仔🦞,份量又係好多,幾扺食。⭐️薄荷朱古力 熱$48 凍$56(跟餐有半價)我哋一人嗌咗一杯熱同埋凍嘅都覺得一般,完全飲唔到薄荷味同埋好淡,凍嘅有冰就更加淡,有啲失望🥲Overall覺得呢度嘅嘢食味道同份量都幾好,係嘢飲真係爭啲🙈要留意返book枱用現金比錢88折優惠同「$1可以食啲乜」優惠係唔可以一齊用,要2揀1~#fookdie尖沙咀 #fookdiecafe #尖沙咀美食 #尖沙咀好去處 #香港cafe #尖沙咀餐廳
自費架

⭐️黑松露薯角 $1 (原價$78)

⭐️明太子軟殼蟹意大利扁面 $138

⭐️波士頓龍蝦半隻配白松露忌廉汁手工扁面 $158
超重松露味,龍蝦鋪左芝士都幾靚仔🦞,份量又係好多,幾扺食。

⭐️薄荷朱古力 熱$48 凍$56(跟餐有半價)

2024-06-25 21 瀏覽
山林道開咗間唔錯嘅Cafe,個名幾得意叫「喺度做乜 What’s up Cafe」幾有玩味. 小店店面不大不過勝在環境開陽空間感十足,大玻璃令採光度十足. 整體用餐環境簡約舒適. 晚餐套餐有接近二十款選擇好豐富,價錢由一百多到二百多不等. 是日餐湯粟米湯真材實料好好飲,蒜蓉包香脆惹味. 個餐有基本餐飲,不過可以半價升級做任何飲品. 朋友叫咗柚子梳打,我就叫咗個柚子沙冰,果味香濃飲落透心涼,啱晒夏天. ⭐️明太子軟殼蟹扁麵🦀🍝軟殼蟹幾大隻喎,外皮炸得酥脆蟹肉嫩滑,食落啖啖肉. 扁面夠煙韌彈牙,掛滿Creamy醬汁,沾上明太子食落更有口感. ⭐️香燒美國Swift 牛肉眼拼法國鵝肝肉眼七成熟煎得剛好,肉味濃郁肉質保持粉嫩,個人大愛鵝肝焦香肥美入口溶化,墊底嘅紫薯仲有伴碟嘅粟米蔬菜等好香甜令人感覺滿足. 而家餐廳做緊$1 優惠,只要人均消費滿$150每一日加$1就有不同食物選擇. 而家經OpenRice 網上訂座都有七八至八八折優惠,快啲約親友去試吓啦.

⭐️明太子軟殼蟹扁麵🦀🍝

⭐️香燒美國Swift 牛肉眼拼法國鵝肝

• 明太子軟殼蟹扁麵
  • 香燒美國Swift 牛肉眼拼法國鵝肝
2024-06-23 29 瀏覽
這間cafe名字好搞鬼,所以有特別深刻印象🤪這間來是開了不久,cafe 不算大,不過枱與枱之間左很闊落,很適合閒聊😗💠炭烤美國1855牛肋排 配蜜糖燒汁$188用美國牛肉,肉質鮮嫩多汁,有天然牛肉香😙表面帶有微焦香,鎖住肉汁,配蜜糖醬汁,咸甜恰當層次豐富😚😚肉質Q彈有咬勁,肉質緊實彈牙,口感飽滿.💠卡邦尼意大利扁面配溫泉蛋 $118非常豐富而濃郁,有奶香.意粉口感彈牙的,帶有一定的嚼勁,卡邦尼醬汁的加入令意粉滑順柔軟,帶有絲絨般的質地🤩💠抹茶紅豆牛角包窩夫 $68很有驚喜的一度甜品,有清爽的綠茶香,紅豆餡有甜度,中和綠茶的苦味🙂牛角包柔軟松脆,味道超香👍🏻👍🏻💠紐約芝士蛋糕 +$1最近做優惠,每日也可以用1蚊換購小食,本身今天是藍莓,不過當天售完,所以改了這款.是自家制cheese cake ,有很香的雲呢拿味,口感很柔軟,有芝士的奶香😁

💠炭烤美國1855牛肋排 配蜜糖燒汁$188

💠卡邦尼意大利扁面配溫泉蛋 $118

💠抹茶紅豆牛角包窩夫 $68

💠紐約芝士蛋糕 +$1

2024-06-23 21 瀏覽
揀咗間好就腳嘅山林道港式Cafe!餐廳英文叫: What’s up cafe! 好搞笑! 中文就一句廣東話既~喺度做咩啊?😂俾人有種好親切嘅感覺! 🤭🤭🤭🍝 鮮忌廉野菌煙三文魚天使麵🍽️ 炭烤美國1855 牛肋排 配蜜糖燒汁🍵南瓜湯配蒜蓉包🍰Tiramisu忌廉天使麵份量超多!! 麵質偏淋! 食落好Creamy!! 牛肋條經過炭烤香味突出!! 食落牛味好濃!!一個唔覺意食晒啦🤤🤤餐廳門口有塊牌寫咗每日嘅優惠! 每日唔一樣!當日嘅優惠係+$1 就有份甜品Tiramisu🤤🤤🤤大家幫襯時記得留意當日有咩優惠啊!!
揀咗間好就腳嘅山林道港式Cafe!
餐廳英文叫: What’s up cafe! 好搞笑!
中文就一句廣東話既~喺度做咩啊?😂
俾人有種好親切嘅感覺! 🤭🤭🤭

🍝 鮮忌廉野菌煙三文魚天使麵
🍽️ 炭烤美國1855 牛肋排 配蜜糖燒汁
🍵南瓜湯配蒜蓉包
🍰Tiramisu

忌廉天使麵份量超多!!
麵質偏淋! 食落好Creamy!!
牛肋條經過炭烤香味突出!!
食落牛味好濃!!一個唔覺意食晒啦🤤🤤

餐廳門口有塊牌寫咗每日嘅優惠! 每日唔一樣!
當日嘅優惠係+$1 就有份甜品Tiramisu🤤🤤🤤
大家幫襯時記得留意當日有咩優惠啊!!
忌廉天使麵
2024-06-23
忌廉天使麵
2024-06-19 15 瀏覽
Whatsup Cafe位於尖沙咀佐郭交界,環境好chill🌃,每星期每一日都有優惠,例如星期一有$1️⃣鮑魚!當然我哋都叫咗,唔錯嘅~👍🏻香辣蒜片鳳尾蝦意大利扁麵🧄🍤蒜片味好香,鳳尾蝦好彈牙,但對我嚟講就唔算好辣~🌶️燒牛肉眼黑醋醬意大利粉🥩🍝牛肉唔似係肉眼,冇食到黑醋味,黑椒味反而重啲~荔枝爆珠綠茶雪糕平時食開乳酪雪糕🍨配配料,不過就咁普通雪糕配爆珠都幾特別🤗最鐘意dessert😋

香辣蒜片鳳尾蝦意大利扁麵🧄🍤
蒜片味好香,鳳尾蝦好彈牙,但對我嚟講就唔算好辣~🌶️

燒牛肉眼黑醋醬意大利粉🥩🍝
牛肉唔似係肉眼,冇食到黑醋味,黑椒味反而重啲~

荔枝爆珠綠茶雪糕
2024-06-18 16 瀏覽
想去Cafe chill下好推薦‼️位置方便喺山林道口 空間感大又舒適🌳🌲🪵 夜晚同兩個friend去share兩個餐加小食甜品好豐富好滿足🥰 dinner都有set 而且服務好好🉐❣️蜜糖雞翼 (5 pcs) +$47跟餐小食有六折( ˶ˆ꒳ˆ˵ ) 去Cafe真係好鍾意食雞翼😂🐓 炸得香脆 雞翼幾大隻入邊都滑同Juicy💦 蜜糖唔會死甜有層次🍯❣️餐包餐湯係蒜蓉包同蕃茄薯仔湯🥰 兩款都好鍾意 麵包夠脆 湯有家的感覺🍅❣️ 雜肉扒配 黑醋燒汁(雞扒 牛舌 羊架 德國腸 溫泉蛋) $208呢日牛舌冇晒轉咗豬扒 更加啖啖肉😂 每塊扒嘅處理方式都唔同🐓🐄🐖🐏 雞扒我最愛😻 雞皮煎得金黃脆薄 雞肉嫩滑入味🐓朋友指定羊架 的確脂肪位係有羊臊味但我識欣賞覺得係特色🐏😎豬扒唔鞋唔會攝牙罅👄 但又唔係落咗鬆肉粉嗰種 而係呢塊豬扒有啲脂肪肉質靚🐖德國腸比想像中細似係飯店早餐香草腸🌭唔使點燒汁都夠晒味 應該係gym友最愛仲有溫泉蛋一粒🍳配菜有番薯蓉🍠羽衣甘藍 🥬 蕃茄🍅粟米🌽有蔬菜天然嘅甜味 尤其番薯蓉oishi🥰❣️黑椒蒜豬柳意粉 $148專登問咗係炒意粉先點😎 竟然喺Cafe食到一個咁有功架嘅菜😆 意粉煮得a

❣️蜜糖雞翼 (5 pcs) +$47

❣️餐包餐湯

雞扒我最愛😻 雞皮煎得金黃脆薄 雞肉嫩滑入味🐓
朋友指定羊架 的確脂肪位係有羊臊味但我識欣賞覺得係特色🐏😎
德國腸比想像中細似係飯店早餐香草腸🌭
唔使點燒汁都夠晒味 應該係gym友最愛仲有溫泉蛋一粒🍳

❣️黑椒蒜豬柳意粉 $148
專登問咗係炒意粉先點😎 竟然喺Cafe食到一個咁有功架嘅菜😆 意粉煮得al dente 加入三色椒🫑洋蔥🧅菇 黑椒炒到甜甜辣辣 好惹味‼️🍝
豬柳比上面豬扒就更油嫩 成個配搭配有驚喜👍🏻

❣️Mocha(H) +$25
❣️桂花烏龍
餐廳每日嘅跟餐茶飲唔同 但係好掂喎🉐 似外面買一樽樽濃茶 仲要隻杯勁可愛係一支竹🎋
咖啡雖然冇好 fancy嘅拉花 但係咖啡質素飲得出唔錯☕️ 朱古力亦都感覺唔係用粉🍫 甜度同濃度啱啱好👍🏻

❣️士多啤梨窩夫 $68
嚟到點可以唔食甜品🥰 成間店都瀰漫住呢個牛角包窩夫嘅香味係抗拒唔到‼️🆘
新鮮嘅草莓 藍莓伴碟🍓🫐 配上外脆內酥嘅窩夫同雲呢拿雪糕🍦 食完好開心💯
2024-06-16 19 瀏覽
諗住同朋友係尖沙咀食dinner, 見到尖沙咀有間個名好搞笑嘅cafe叫「What's up cafe喺度做乜」, 於是就入左去試下~😋我哋叫咗一碟鹹蛋黃雞翼、一碟燒牛肉眼黑醋意大利粉同埋一份澳洲羊架拼德國膠🤤💕兩個主食都係包埋餐湯同蒜蓉包👍🏻而且仲包一杯飲品🤩鹹蛋黃雞翼一嚟到嘅時候係熱辣辣、脆卜卜!勁好食🤤然後羊架我地叫左七成熟,啲肉質好嫩滑,再點埋佢個薄荷燒汁簡直一流🤤德國腸亦好重香草味~而且有紫薯、粟米、秋葵做配菜👍🏻至於燒牛肉意大利粉亦相當出色😍牛肉份量極多,同埋燒得好香口❤️‍🔥餐廳最近仲有個每日+$1優惠,食滿$150就可以+$1有冰鎮鮑魚兩隻👍🏻啲鮑魚大大隻、啖啖肉🤤💕如果去開尖沙咀不妨試下呢間幾抵食嘅cafe!🤑

如果去開尖沙咀不妨試下呢間幾抵食嘅cafe!🤑
2024-06-16 27 瀏覽
前日放工後去到山林道食晚飯,見到一間個名好有趣嘅cafe店,裝修都簡約精緻,決定入去食下。我同細佬叫咗兩個set dinner, 包括前菜、主菜同飲品。📌前菜:沙律我地兩份嘅前菜都叫咗沙律,沙律菜新鮮份量足,上面仲有少量芝士粉做點綴,增添口感。📌鮮忌廉野菌煙三文魚天使麵 $138質地柔軟嘅天使麵同濃郁嘅忌廉汁完美融合,煙三文魚份量充足再加上菇片,令整碟意粉口感層次豐富。📌波士頓龍蝦(半隻)配白松露忌廉手工扁麵 $158半隻肥美嘅波士頓龍蝦,肉質鮮嫩彈牙,龍蝦上更鋪滿融化咗嘅芝士!意粉入面嘅松露汁非常濃郁,松露香氣撲鼻而來,鍾意食松露嘅細佬非常享受呢碟意粉。📌朱古力牛角包窩夫 $68朱古力雪糕濃郁順滑,雪糕放喺窩夫上面本身好怕窩夫會淋哂。點知,窩夫仍然保持到酥脆嘅口感!旁邊仲有朱古力嘅最佳拍檔--香蕉作伴碟。餐廳優惠多,我地喺門口見到晚市堂食人均達$150 就可以用$1 購買每日唔同款嘅特定小食/甜品,真係好抵食。📌芭菲杯 $1我地食飯嗰日係星期二,$1有一杯賣相精緻嘅芭菲杯!裡面不同種類嘅雜果、堅果、早餐脆脆混合喺雪糕及乳酪中。味道酸酸甜甜,口感極之豐富,只係$1!

📌前菜:沙律

沙律
波士頓龍蝦(半隻)配白松露忌廉手工扁麵
朱古力牛角包窩夫
2024-06-16 11 瀏覽
行過山林道,食肆有好多選擇。貪佢餐廳內地方寬敞,服務也不錯最。驚喜是加一蚊有甜品送,一點也不欺場,足料及用心製作,最鐘意佢餐廳名夠攪鬼😏What’s up ! 地點超方便。

Croissant  waffle
Croissant  waffle
2024-06-13 80 瀏覽
3個人去食dinner. 其中叫咗個晚餐set 石班魚配刺身grade 帶子。環境,價錢普通。當上菜果刻先同我地講 「帶子無貨」就算。我哋吾想浪費食物,照食算,但呢種服務質素絕對吾🈴️格。 落單前應該同客講或者 用其他材料代替。 但餐廳冇主動甘做,可能expect 會接受或 得過且過。 因為當晚同朋友一齊食飯,吾想下下都要投訴,勞氣。 冇下次就算。另外叫咗意粉🍝同 黑毛豬 野食味道,份量也是70 分到。山林道可以有更好選擇!
3個人去食dinner.

其中叫咗個晚餐set 石班魚配刺身grade 帶子。
環境,價錢普通。

當上菜果刻先同我地講 「帶子無貨」就算。

2024-06-13 16 瀏覽
嚟到山林道覓食 發現尼間親民價格嘅Cafe環境好乾淨舒適 樓底夠高夠開揚唔會有嘈吵嘅感覺 好啱同朋友一齊嚟傾偈聚餐Set Dinner 選擇多 仲好抵食添!餐湯有濃稠嘅粟米南瓜湯 配香脆蒜蓉包 餐飲可選凍/熱桂花烏龍茶🍴炭烤美國 1855 牛肋排配蜜糖燒汁 $188好足份量嘅牛肋排 有兩大條可以同朋友share牛肋排真係烤得勁香 蜜汁甜甜哋好好味配搭唔同蔬菜 特別喜歡紫薯蓉🍴燒牛肉眼黑醋醬意大利粉 $148肉眼扒香腍 牛味重扁意粉軟硬適中 索唒黑醋醬好開胃整碟意粉都好好食每一個套餐仲可以 6折享用甜品或小食點咗原價 $68 嘅朱古力牛角包窩夫即制牛角包夠熱又酥脆 勁大球雪糕 超抵食!依家仲有$1 可以食啲乜優惠當日 $1 就食到一份鹹蛋黃雞翼😱雞翼係已經沾滿鹹蛋黃一齊即炸 入唒味好香脆 咬開爆汁 真心正!總結由頭食到落尾都好滿意 食得開心尼度午餐同下午茶餐牌都好吸引一定會有下次再嚟🤍
嚟到山林道覓食 發現尼間親民價格嘅Cafe
環境好乾淨舒適 樓底夠高夠開揚
唔會有嘈吵嘅感覺 好啱同朋友一齊嚟傾偈聚餐

Set Dinner 選擇多 仲好抵食添!
餐湯有濃稠嘅粟米南瓜湯 配香脆蒜蓉包

扁意粉軟硬適中 索唒黑醋醬好開胃
整碟意粉都好好食

每一個套餐仲可以 6折享用甜品或小食
點咗原價 $68 嘅朱古力牛角包窩夫
即制牛角包夠熱又酥脆 勁大球雪糕 超抵食!

依家仲有$1 可以食啲乜優惠
當日 $1 就食到一份鹹蛋黃雞翼😱
雞翼係已經沾滿鹹蛋黃一齊即炸 入唒味
好香脆 咬開爆汁 真心正!

總結由頭食到落尾都好滿意 食得開心
尼度午餐同下午茶餐牌都好吸引
一定會有下次再嚟🤍
2024-06-11 13 瀏覽
呢間餐廳除咗間餐廳名好有玩味之外,嘢食都非常之抵食,每一日都會推出唔同嘅一蚊美食,逢星期一就係推出一蚊鮑魚,所以我今日可以淨係用一蚊就可以食到兩隻大鮑魚。佢食物方面都好好,每一個套餐都會跟餐湯餐包,同埋一杯是日飲品,而佢嘅每日飲品有凍有熱,而且每日都唔一樣。今次首先叫咗三文魚大啡菇蟹肉惹菌汁同埋一個肉眼黑醋意粉。大啡菇配搭蟹肉,令到個菇好有蟹蓋嘅感覺,底下仲會有南瓜蓉作為配搭。而佢嘅黑醋意粉非常之開胃食,令人食完一啖又一啖,至於個肉眼都好香。

2024-06-09 33 瀏覽
周四晚,下班後與太太到尖沙咀享用西餐。我們選擇了餐廳的Set Dinner。我點了雜肉扒配黑醋燒汁~$208。太太則選擇了肉眼黑醋意粉~$148.。套餐還包括餐湯和蒜蓉多士。餐湯是一款香濃可口的番茄湯。此外,Whatsup Cafe當天正好有週四特價甜品優惠,我們點了一份藍莓芝士餅,只需$1,值得推廣一下。用餐過程中,我們不由自主地欣賞起餐廳的裝潢和環境。整個空間佈置簡約大方,大片落地窗透進柔和的燈光,營造出溫馨舒適的氛圍。約莫一個多小時後,我們餐後飲茶,依依不捨地離開了這個特別的地方。我們期待下次再來Whatsup Cafe,再次沉浸在這種悠閒自在的氛圍中。