2015-11-28 322 瀏覽
還記得上年也是差不多這個時間來到沙田馬場的,沒想到這麼快就一年了,這一年發生了很多事情,這次再來到馬場,環境依舊華麗,氣氛依舊熱鬧,但這次再來的心情卻有點不同。電視放置在四周,讓客人在每個角落都欣賞都精彩賽事,如果想親身欣賞賽事的話,盡頭全是落地玻璃,推開門就馬上感受到熱鬧的氣氛,看到心水馬匹只要返回餐廳就可以馬上投注,非常方便。 冷盤區有海鮮凍盤,沙律,芝士拼盤和刺身。凍肉方面推介巴馬風乾火腿,喜歡火腿的咸香帶點油潤,連同哈密瓜同吃就最搭配了。海鮮凍盤共有三款,包括有凍蝦、青口及東風螺,凍蝦最爽口鮮甜,刺身方面有三文魚、北寄貝、吞拿魚和甜蝦。麵包區內色彩繽紛的麵包深深吸引著我,士多啤梨酥的酥皮鬆脆,奶黃餡夠幼滑,配上士多啤梨,美味。另外藍莓鬆餅口感軟綿,充滿牛油香。但這次再來發覺仍然沒有熱湯供應,可能是我太執著,我真的很想要一碗熱湯暖身。最多人排隊的就是奄列,廚師即場煮奄列,材料有洋蔥、薯仔和芝士餡,煎至金黃色的的奄列,蛋汁滿溢,口感柔軟豐富,蛋味香濃。主菜有5款選擇。龍脷柳蟹肉卷伴香煎大蝦這個是朋友點的,我沒有品嚐,但看起來是很美味的樣子。燒紐西蘭羊扒燴大蒜忌廉薯蓉配紅酒羊肉汁羊排
奄列
主菜有5款選擇。

龍脷柳蟹肉卷伴香煎大蝦
這個是朋友點的,我沒有品嚐,但看起來是很美味的樣子。
燒紐西蘭羊扒燴大蒜忌廉薯蓉配紅酒羊肉汁

羊排的火候剛好,剛剛熟而且仍有肉汁滲出,沒有羊羶味,嬌嫩的羊排充滿大蒜的味道,再配上忌廉薯蓉,非常美味。
一時半之後麵包區就會變身成為甜品區,草莓香草撻,撻皮夠脆,酸酸甜甜的。另外朱古力味道選擇多,每顆都有驚喜。
旁邊更有鮮甜的水果和Haagen-Dazs雪糕。
吃畢豐富的自助餐後,更有機會可以四周參觀,先介紹一般馬匹的知識,下注的方法,之後更有機會去到會員區近距離看馬匹,最後就去到比賽場地感受衝線一刻的震撼。

是日我沒有賭馬,但一點都不會感到沉悶,看著旁邊的朋友賭馬都感受到那種熱鬧的氣氛,還記得當日有匹馬叫明目張膽,好像都是勝出的馬匹之一。

明目張膽

如若你發覺有我在 就結束暗戀的時代
無謂去博你憐愛 明白叫你太煩的 不是愛

奄列
2015-11-26 393 瀏覽
Yo! 天氣好到不得了, 撞正賽馬日, 約了朋友一齊現場感受賽馬氣氛。周圍逛逛, 想找個較好的高度與角度看賽馬, 發現原來站在喜馬當先的看台看是個不錯的選擇, 又不用太迫。 這裡的設計好有英倫風, 中間是馬蹄形的酒枱, 有些座位還有私人電視機, 可以一邊吃brunch, 一邊看賽馬。二樓有廂房, 洗手間的設計也好統一, 好像馬房一樣。Brunch 有自選主菜連餐飲與無限供應的自助食物。自助食物方面,冷盤前菜沙律、刺身、芝士類、水果、丹麥酥與鬆餅、即製奄列。冷盤海鮮有凍蝦、翡翠螺、藍青口, 當中藍青口鮮甜肉嫩,帶少少海水咸味,必食。沙律每款要了一點點, 款式清新特別,沒有厚厚的沙律醬,吃得更開胃;配搭著 cold cut 與pama ham同吃,最佳配搭。食沙律配果汁,感覺健康**果汁無限添飲至大約下午2時**刺身大盤大盤的隨便夾, 黏黏的甜蝦,肥美的三文魚都不能錯過。看到芝士,總是忍不住要淺嚐一下,若配上脆餅食就最perfect了。丹麥酥軟身但又不韌, 口感特別,與鬆餅一樣,餡料勁多,可以一試。吃著吃著,終於等到即製奄列沒有人等候了,自選餡料最合心意, 朋友的那件好滑溜, 我這件卻有點

二樓有廂房, 洗手間的設計也好統一, 好像馬房一樣。
Brunch 有自選主菜連餐飲與無限供應的自助食物。

食沙律配果汁,感覺健康
**果汁無限添飲至大約下午2時**
吃著吃著,終於等到即製奄列沒有人等候了,自選餡料最合心意, 朋友的那件好滑溜, 我這件卻有點overcook, 不過仍然有些蛋液, 味道不錯。
主菜有多款選擇,點了龍脷柳蟹肉卷炸香煎大蝦配柚子醋汁,搭配著蔬菜,拼湊出如畫一樣,提昇食慾。
超飽肚的主菜,滑溜龍脷柳包著大量鮮甜蟹肉,雖然龍脷柳略咸,但與蟹肉同吃,就平衡了兩者味道。
彈牙大蝦已去殼,原汁原味,不太似煎過,沾點柚子醋汁更美味。
剛完成主菜, 大約一時半,原本放丹麥酥的一邊,已換上哈根大師與精緻糕點,太合時了!
番石榴熱情果蛋糕,味道超夾,海棉位置又好鬆軟,推介。
杯裝甜點太吸引,意式奶凍與咖啡三重奏同樣味濃軟滑,好有層次。
還有綠茶梳乎厘啊.......
最後,來杯我至愛的咖啡啦,完美!
2015-11-24 374 瀏覽
今次去馬場,諗住食好d,book左喜馬當先佢係半自助餐,自助餐有少少海鮮,我最鍾意個青口,感覺幾新鮮另外仲有魚生、面包、沙律等等不得不提係個蛋,個師傅好俾心機整,落好多芝士!!又香又滑!!可以拎好多次!半自助餐當然要講個main啦,叫左鴨腿,個皮好脆好正!!又大隻食極都唔完!
今次去馬場,諗住食好d,book左喜馬當先

佢係半自助餐自助餐有少少海鮮,我最鍾意個青口,感覺幾新鮮

另外仲有魚生、面包、沙律等等

2015-11-22 354 瀏覽
讀書時曾在馬會做過幾個月part time,每星期也要到跑馬地/ 沙田馬場工作,見過不少名人明星,但於Member Box用膳當然不是我等平民可以內進. 但也因着親友的喜宴而到過跑馬地馬場晚膳,至於到沙田馬場用餐,則仍未試過.這次受到朋友邀請,才第一次來到沙田馬場欣賞賽事以及享用半自助午餐,現場看賽事可以感受到的熱鬧氣氛與看電視是截然不同,雖然曾於馬會工作,但對於賽馬仍然一點概念也沒有,但也無阻我們享用豐富食物呢!餐廳位於沙田馬場第二座看台,普通市民都可以內進的,不過是有dress code的,詳情可參考馬會網頁. 餐廳環境優雅,以木製傢具為主,而且連接的看台,可以近距離觀看賽事,更添氣氛. 自助沙律款式也多,色彩繽紛,每款取少少就最適合不過了.翡翠螺size小小的,但都彈牙爽甜; 至於沙律,味道都不過不失.三文魚刺身是厚切的,不過魚味偏淡; 反而北寄貝很爽口鮮甜,質素不俗.麵包款式很多,個人最喜歡杏仁牛角包& 酥皮蘋果批. 前者杏仁份量超多,亦烘得很香脆,如果牛角包再鬆軟一點,會更吸引; 後者酥皮相當酥脆,內裡的蘋果蓉香甜不過膩,個人十分推介. 主菜方面,有5款選擇的. 其中3款需要

自助沙律款式也多,色彩繽紛,每款取少少就最適合不過了.

主菜方面,有5款選擇的. 其中3款需要加$60-$100,可根據個人口味再挑選.
脆香法國油浸鴨腿伴水煮梨子及鴨肉薯蓉 (+$60)

最近與油浸鴨腿都幾有緣,個多月內吃過3次之多,所以對於何謂對胃的鴨腿都有少許心得. 這次的鴨腿外皮都幾香脆的,可惜鴨肉粗糙,沒有嫩滑之感,是令人頗失望的. 旁邊的水煮梨子則幾香甜,鴨肉薯蓉幼滑中夾上鴨肉絲,都比油浸鴨腿來得好.
吃過主菜後,又是吃甜品的環節,由於已經很飽了,所以只選了2款雪糕以及數顆朱古力.
雪糕是來自Haagen Dazs,水準不用懷疑. 至於朱古力,賣相很吸引吧! 味道則一般般,但當中有一款如花生外觀的,內裡包着香脆花生,比其他口味來得好吃.

整體來說,semi-buffet水準不算太出色,但服務、環境方面則相當不錯,如果想於舒適環境下觀看賽事,Hay Market是不錯的選擇!

沙田馬場第二座看台二樓

3690 3690

2015-11-14
去馬場 馬照跑野照食 半自助爽YY嘆自助餐是日陪朋友去沙田馬場睇賽事,順道吃個久違鬼半自助午餐。點解我話久違呢因為中午食半自助午餐真係好飽的!今次呢度呢度食的五餐飽到我當日晚上十點鐘都未食到其他野。第一次嚟到環境舒適開陽,尤其係中間嘅酒吧為令人忍唔住要影返張相!往露台過去就會去到睇馬嘅地方,左右兩側都有投注部。我坐嘅位置正正對住open egg station ,由三位姨姨廚師打理,可以隨自己喜歡添加材料強烈建議鍾意食芝士嘅你哋一定要加多點芝士,煎得很嫩,包咗芝士嘅暗年切開仲會有拉絲嘅感覺!分量都唔細。半自助餐有供應三種包括翡翠螺,青口同凍蝦。另外仲有沙律部,同凍肉部,和面包部。每個部門嘅食物品種都好多種類一款適合你啊!食完半自助前菜之後呢我哋就叫主菜啦,我點了「脆香法國油鴨腿伴水煮梨及鴨肉薯蓉」特別鍾意食油鴨腿,外皮香脆,做得好出色,唯一可惜嘅係鴨肉比較鞋口,可能係批次問題,帶點油脂的鴨肉味道其實律好,配上水煮梨同埋比較特別嘅鴨肉薯蓉,很飽很滿足!食飽飽當然唔少得就係到甜品時間啦,甜品望落去十分精美,選擇亦都好多,特別喜歡紅苺奶凍,奶味香濃,另外亦都提供Haagen-Dazs嘅幾款口

去馬場 馬照跑野照食 半自助爽YY嘆自助餐
是日陪朋友去沙田馬場睇賽事,順道吃個久違鬼半自助午餐。
自助餐有供應三種包括翡翠螺,青口同凍蝦。
食飽飽當然唔少得就係到甜品時間啦,甜品望落去十分精美,選擇亦都好多,特別喜歡紅苺奶凍,奶味香濃,另外亦都提供Haagen-Dazs嘅幾款口味雪糕!
舒適休閑嘅時間過得特別快半自助午餐供應到三點,無論環境,食物,裝修服務等等都很優秀!一個陽光明媚的中午,就是這樣享受啊!
2015-11-19 315 瀏覽
馬場給我的感覺從來只是工作的地方,誓估不到現在變了優雅聚餐的好地方某星期六的日馬賽事一班舊雨新知相約往喜馬當先 Hay Market濟濟一堂試試新廚師的手勢~沿途有好多出色的馬仔喔!!到達富英倫風味的喜馬當先餐廳~在這超高樓底的環境下進餐連賽馬那麼緊張的地方也即時變得放鬆~每逢賽馬日12:00-15:00供應半自助餐$430/位,由12:00至13:30有橙汁,西柚汁無限量供應~行個圈睇睇有咩食先即制奄列質素上佳記得一定要吃喔!!還可要求要蛋白奄列凍海鮮有花螺,海蝦,青口陣容有點削可幸都新鮮好吃~地中海式僧帽魚,香氣撲鼻的黑松露醬野菌茄子~各款調好沙律及新鮮沙律菜~剌身有甜蝦,北寄貝,吞拿魚及三文魚~5款Cheese~風乾火腿,風乾牛肉及莎樂美腸當然唔少得清甜蜜瓜~即制麵包區有多款選擇包括各款丹麥包,牛角包,杏仁牛角包,鬆餅,多士,麥包,軟牛油包,奶油包~好正式開餐例牌先來前菜沙律~黑松露醬野菌茄子菌香濃郁又多汁好吃沙律菜亦爽脆鮮甜~凍海鮮花螺有咬口,青口沒腥味海蝦肉質扎實鮮甜,刺身都算新鮮當中北寄貝頗具彈性食味不俗~當然要吃我最愛的風乾火腿鹹香清甜交疊那份感覺永不厭倦,即制牛角包熱烘
沿途有好多出色的馬仔喔!!
到達富英倫風味的喜馬當先餐廳~
凍海鮮有花螺,海蝦,青口陣容有點削可幸都新鮮好吃~
地中海式僧帽魚,香氣撲鼻的黑松露醬野菌茄子~
各款調好沙律及新鮮沙律菜~
剌身有甜蝦,北寄貝,吞拿魚及三文魚~
5款Cheese~
風乾火腿,風乾牛肉及莎樂美腸當然唔少得清甜蜜瓜~
當然要吃我最愛的風乾火腿鹹香清甜交疊那份感覺永不厭倦,即制牛角包熱烘酥香如非要留肚吃甜品真想試多幾款~
一早提到的即制奄列可隨自己喜好加入餡料我要咗磨菇及蕃茄特意命師傅不要煎得太熟~
面層煎得金黃焦香內裡還有蛋汁流出人間美味根本不須甚麼名貴食材耶~
忍不住再取多碟火腿滋味之選^0^
食到半場加入新元素即制牛油薯蓉田螺用火炙至焦香才奉客有心之作~
已食到半飽係時候order main course同檯4位食友決定除香煎肉餅外全掃~
龍脷柳蟹肉卷伴香煎大蝦配柚子醋汁這主菜要加$100上檯時擺碟優美可惜龍脷柳蟹肉卷味道較重,不過同行其它食友有的同款主菜又沒有這局問題穩定性未能拿捏得準確~
羊扒燴大蒜忌廉薯蓉配紅酒羊肉汁這主菜要另加$80羊我沒吃但見食友切開後粉嫩誘人~
法國油鴨腿伴水煮梨鴨肉薯蓉另加$60鴨腿香脆肉有點over cook可幸薯蓉內藏鴨肉及水煮梨配菜爭回不少分數~
些利雞肉磨菇批伴雜菜沙律酥皮未算酥脆內餡雞肉尚算滑溜~
到13:30麵包區會華麗轉身成甜品區先來吸引力最大的大師雪糕除鐵三角味外仲要有少見Mango Raspberry I Love It^0^
士多啤梨奶凍,紅桑子朱古力餅,法式香草橙味燉忌廉,咖啡三重奏 ~
最特別係番石榴熱情果蛋糕竟係無糖架食多D都沒負擔耶~
黃梅脆糖泡芙及各式朱古力
吃罷這一碟真係大滿足當中最深印象係番石榴熱情果蛋糕真係十分有驚喜酸香鬆軟滑溜俱備好吃~
P小姐見有即制檸檬抹茶梳乎厘煮起取了4件回來分給同檯的我們真多謝她美意,熱辣辣梳乎厘不算很高大吃下有著淡淡抹茶味還多了份檸檬清香但質感略近麵包布甸未夠鬆軟~
咁近城隍廟梗係要求番枝好簽啦,最後當然做咗善事啦haha~
2015-11-17 317 瀏覽
很久沒有入馬塲,作為馬迷的我,其實一年也不會入超過四次。是次朋友邀約去喜馬當先,一來未曾去過,二來不用跟人迫,輕輕鬆鬆過一個週末,也是不錯的選擇。地方不算太大,檯也不是太擠逼,不錯。這裡是半自助餐形式;先去看有什麼吃沙律吧選擇不多,但有我最愛的火箭菜真心推介這裡的奄列,全是即叫即做,材料選擇多,應該總有你自己喜歡的配搭Cold cut Refill 得快,也有哈蜜瓜,蜜瓜可配搭芝士檯也是不少,由淡到濃也有刺身不錯,甜蝦、北寄貝、三文也不錯,而且因為人不多,可以吃很多轉主菜加$100 試了龍脷柳蟹肉卷蟹肉很多,可惜調味偏咸Lamb ribs不錯,羊肉嫩滑多汁,推介!油鴨肶配著梨吃,鴨油的香,肉汁;不錯甜品部份忘了拍照,但Creme brulee不錯,還有哈根大師任吃!輕輕鬆鬆又是一個跑馬天,除了小注怡情,跟朋友談天說地,吃吃喝喝也是一個不錯的地方。
很久沒有入馬塲,作為馬迷的我,其實一年也不會入超過四次。

地方不算太大,檯也不是太擠逼,不錯。
這裡是半自助餐形式;先去看有什麼吃

沙律吧選擇不多,但有我最愛的火箭菜

芝士檯也是不少,由淡到濃也有

主菜
加$100 試了龍脷柳蟹肉卷
蟹肉很多,可惜調味偏咸

Lamb ribs
不錯,羊肉嫩滑多汁,推介!

油鴨肶
配著梨吃,鴨油的香,肉汁;不錯

2015-11-17 295 瀏覽
今日去左沙田馬場既喜馬當先食brunch,一去到已經比裝潢吸引左,裝潢係西式型格路線,唔會有個種:高級到唔自然既感覺。座位方面,無論你坐邊度,都總會望到電視機,比你跟貼賽事,到開跑仲可以出去看台睇添。食自助餐重點當然係巡一個圈睇下有咩野食先啦。其實比想像中少,亦都無乜熱盤供應。服務方面都唔錯,一坐低就會問你飲咩,以果汁為主(橙汁、蘋果汁同西柚汁)。我揀左蘋果汁,唔會太酸幾好飲。好啦,講番野食先。一開始揀左最近位置既奄列,有7種餡料比你揀(芝士粒、火腿、芫茜、洋蔥、薯仔粒、白菌片同蕃茄)。揀左芝士粒、白菌片同蕃茄,配合埋個蛋好滑好香,食落唔會太滯。下一轉就食冷盤,有東風螺、蝦同青口。刺身就有本人至愛既北寄貝,甜蝦、三文魚同吞拿魚呢d基本。東風螺麻麻地,好似冰凍到僵硬左咁。想食蝦又怕整污糟?唔緊要,餐廳已經細心地擺左濕紙巾係側邊,讚!呢度既北寄貝形狀同出面既日式餐廳有d唔同,呢度係長方形,但意外地比較肥美同有口感,正!其他冷盤都唔錯,有個雜椒貓耳朵粉食落幾醒胃。意式青瓜沙律夠爽口,不過不失。麵包類試左牛角包,有d失望,好似一大袋買番黎咁,無個種鬆化既感覺。值得一讚既係巴黎牛油焗田螺,見到廚
裝潢係西式型格路線,唔會有個種:高級到唔自然既感覺。
座位方面,無論你坐邊度,都總會望到電視機,
比你跟貼賽事,到開跑仲可以出去看台睇添。
自助餐重點當然係巡一個圈睇下有咩野食先啦。
其實比想像中少,亦都無乜熱盤供應。
服務方面都唔錯,一坐低就會問你飲咩,
以果汁為主(橙汁、蘋果汁同西柚汁)。
我揀左蘋果汁,唔會太酸幾好飲。
好啦,講番野食先。
一開始揀左最近位置既奄列,
下一轉就食冷盤,有東風螺、蝦同青口。
刺身就有本人至愛既北寄貝,甜蝦、三文魚同吞拿魚呢d基本。
東風螺麻麻地,好似冰凍到僵硬左咁。
呢度既北寄貝形狀同出面既日式餐廳有d唔同,
呢度係長方形,但意外地比較肥美同有口感,正!
其他冷盤都唔錯,有個雜椒貓耳朵粉食落幾醒胃。
意式青瓜沙律夠爽口,不過不失。
麵包類試左牛角包,有d失望,好似一大袋買番黎咁,
無個種鬆化既感覺。
值得一讚既係巴黎牛油焗田螺,
見到廚師用火槍燒溶舊牛油(好有罪惡感呀),
配合埋底下既薯蓉食,一流。

係時候到主菜上場啦,賣相唔錯,
有d似帶子,但其實係豬肉餅。
可惜好乾,無汁,係連肉汁都無,真係失望左。
2015-11-15 456 瀏覽
聽友人說,這間位於沙田馬場內的餐廳換了大廚,還邀約前往一聚,便在一個周末,再次踏足這個在去年年底也曾到訪,滿有格調,設計得彷如英國農舍一般的地方,品嚐一頓半自助午餐。這次見面的朋友跟前次一樣的多,既有舊雨,也有新知,邊吃邊食,好不高興。這兒 Egg Station的奄列,前次試過,感覺頗佳,這次再嚐,仍有水準,既嫩滑,又有蛋汁,好吃。麵包我只試了「杏仁牛角包」,質素也佳。刺身有四款,分別是「三文魚」、「吞拿魚」、「甜蝦」和「北寄貝」。當中的「吞拿魚」是厚切,「北寄貝」就最爽甜。各式「凍肉」、「沙律」等當然少不了,當中既有可配蜜瓜的「巴馬火腿」,也有頗有特色的「紅菜頭及煙雞肉糙米飯」,都值得一試。凍海鮮只有「翡翠螺」、「青口」和「凍蝦」,款式較少,則是較弱的一環。這天的特色食品有即席以火槍燒製的「牛油田螺」,味道也不錯呢!五款主菜中,我與同檯的友人分別揀選了一款,合共四款主菜一起分嚐,當中的「脆香法國油鴨腿伴水煮梨及鴨肉薯蓉」雖然鴨肉較為乾身,不過配以清甜的水煮梨後,感覺尚佳,混入了鴨肉絲的薯蓉也有特色。餐廳特別推介的「龍利柳蟹肉卷伴香煎大蝦配柚子醋汁」擺盤漂亮,但反而有點失準,龍利柳蟹

麵包我只試了「杏仁牛角包」,質素也佳。
餐廳特別推介的「龍利柳蟹肉卷伴香煎大蝦配柚子醋汁」擺盤漂亮,但反而有點失準,龍利柳蟹肉卷味道太鹹,令人有點失望,不過其他友人吃的就沒有這個問題,可見廚師的烹調水準有欠穩定。
這兒的甜品水準比主菜更高,這天所吃的各款甜品都能令人滿意,特別是那健康的「無糖熱情果蛋糕」,在眾多甜美的甜品包圍下以它那酸得來清新醒胃的味道,把滿有特色的「綠茶檸檬梳乎厘」都比了下去。
吃過多款甜品,我就連哈根大師的雪糕也只是淺嚐了一杯便沒吃了。

無疑,這次來到「喜馬當先」沒有了前次到來時的新鮮感,但在這兒舒適又有特色的環境下度過愉快寫意的數小時,還認識到數位新朋友,感覺仍然是十分愜意的。

午餐
2015-06-11 2744 瀏覽
二公子又再出遊…今次既目的地...居然係預先計劃好既馬場...實行玩玩新意思...今次二公子好叻...一手包辦網上book位...因為馬會規定係無得walk in既...而預定左係即時過數...不得退款...難得二公子咁有決心...又點只齋入馬場睇跑馬咁簡單...實情係食buffet??估唔到馬會既廂座...唔駛係VIP都可以入得黎...現場氣氛有點似置身係外國呢...係網上book位...其實一早已經可以劃定位...兩個人只可劃二人枱...三個人只可劃三人枱...如此類推...係無得搭枱既...所以位置編排都有少少限制...單靠二公子看圖劃位...相信有d難度呢吧...今次我呢個丫鬟總算有d貢獻...結果係如我所料...選左寬大舒適既轉彎梳化位...無遮無檔...自成一角...只對著投注櫃位而已...行多兩步就可以出看台睇馬仔呢...未開場…就食左野先啦…呢度話就話係buffet…但其實係有main course既...只得4款選擇…留意其中兩款係要加$架…buffet唔包飲品...要加$先可任飲…不過buffet去到3點…任飲就可以去到6點…飲品價目有兩種…分別在於飲唔飲紅白餐酒…
buffet唔包飲品...要加$先可任飲…不過buffet去到3點…任飲就可以去到6點…飲品價目有兩種…分別在於飲唔飲紅白餐酒…我家二公子醉翁之意不在酒…所以…………還是選juice吧……>,<.......
至於buffet野食…冷盤有cheese,salad,seafood,sashimi等…
salad有葡萄,西蘭花,芝士,杏仁沙律一,沙葛沙律伴西班牙青辣椒仔,粟米仔青豆意大利幼麵沙律,扒蜜糖茴香及瑞士芝士配黑醋汁,脆鯇魚配香草汁,藜麥沙律配蕃茄粒,蘋果菠蘿沙律...
salad 汁有藍芝士, 蕃茄乾油醋汁, 芥末咖啡, 香檳油醋汁...
西生菜,火箭菜,火腿...
seafood有蝦,螺...
sashimi有甜蝦,三文魚,貝...
cheese有caprice, manchego, emmental, brie cheese...
sashimi都幾鮮味...沙律又多款...醬汁特別...但有d食唔慣...食材似乎係迎合外國人口味多d...二公子少有鍾意食caprice+果醬...我就比較鍾意夾麵包或餅乾黎減低芝士味道...雖然唔係好臭既芝士黎…但唔係人人可以接受…

而熟食呢…就唔同一般酒店食既粥粉麵飯哪…
奄列~配料有芝士粒,火腿,芫茜,洋蔥,薯仔粒,白菌片,蕃茄...可自由選擇...
香煎迷你薄餅~由酸忌廉,香蔥,三文魚子組成...
奄列好多料...漲卜卜...味道ok...薄餅造型細細塊...煙煙韌韌油油地酸酸地奶奶地...口感比較豐富特別...
至於main course都好大碟...法式烤雞胸伴大硯配牛油汁...吞拿魚排漢堡配椰菜沙律及薯條...牛油味一般…估唔到同硯味道都夾…廚師特意將魚排煮到五成熟…話係最好味既…但我就覺得口感有d古怪…魚唔似魚咁…
食到呢個時候…都應該要食埋甜品呢…唔係肚仔點載得落咁多野食…甜品有朱古力威士忌餅,朱古力花生泡芙,甘荀香橙旦糕,熱情果雲呢拿奶凍,雜錦朱古力粒,焦糖青檸香蕉條,藍莓杏仁撻,車厘子酒芭菲及朱古力氣泡...仲有haagen-dazs雪糕糕同水果…
甜品款式雖然好多...又好精美...但可能放耐左...已經唔凍...仲有少少溶既感覺...雖甜度十足...但口感大減...不過講到尾...二公子志不在此...而係食飽飽之後既餘興節目...入黎馬場…係咪一定要賭馬呢??其實呢度四週圍都有電視高高掛…仲可以借部ipad落注添(留意借用ipad係要比按金$4000既)…睇得輕鬆又唔駛走來走去…不過二公子又點只咁少餘興節目…居然黎呢度上堂…參加左呢個馬仔課程>>(1)睇片介紹賽馬資訊,(2)賽物介紹馬術用具,(3)實地視察馬仔狀態…閒閒地都用左成個鐘頭…難道二公子真係咁好學!?!?
謎底終於揭曉>>攪咁多野就係為左呢隻限量紀念馬仔…而t-shirt係答中問題先有既…
玩完一大輪…重有時間返黎食返d水果雪糕…真係有得食有得玩有得拎…唔少大朋友都為此而來呢!!
午餐
2015-05-18 2560 瀏覽
今日帶個妹仔出去見大場面 ,就去沙田的喜馬當先,聽聞成個沙田馬場,裝飾最靚呢間,點解選呢間,話說我家妹仔看中了呢到隻馬仔, 但要得到馬仔,就必須要來到食一餐,同參加一次活動,而現場有投註區,可方便過下手引,一去到,選好位,就要選主菜,菜有4款,其中2款要加錢,另外飲品就有兩個組合,要任飲紅白酒就加180元,一般飲品就80元我就選了法式烤雞伴大蜆配牛油汁同吞拿魚排漢堡配椰菜沙律及薯條,烤雞做法好健康,冇咩脂肪,肉很白也嫩,有好香牛油味,蜆也入晒味,唔錯吞拿魚排是半生熟,幾滑,但可能凍左,冇咩味道,薯條都尚可,不太脆,蕃茄汁也是蕃茄溶做成主菜中規中矩不特別出色,但也叫合格,隨了主菜,場中也有不少美食給客人任食,聽聞一點半前麵包類,一點半後是甜品類,可惜今日太趕,一點半後先到,試唔到麵包,在場比較特色是即制奄列同迷你薄餅,奄列全部配料都可自行要求加減,有芝士,蔥,菇,火腿,等等,好大碟,是唔錯的醫肚選擇,味道就看自己點配搭,才得出什麼味薄餅就冇得選,是乳酪加大大粒魚子,味道似芝味醬加麵粉,我覺得冇魚子會更好除了呢幾款必食多,就係一些海鮮類食物,有魚生,蝦,螺,不過今次有咩點食,因為妹仔要
今日帶個妹仔出去見大場面
,就去沙田的喜馬當先,聽聞成個沙田馬場,裝飾最靚呢間
,點解選呢間,話說我家妹仔看中了呢到隻馬仔,
法式烤雞拌蜆配牛油汁
除了呢幾款必食多,就係一些海鮮類食物,有魚生,蝦,螺,不過今次有咩點食,因為妹仔要介口,只小嘗了一些三文魚,北寄貝同甜蝦,食物都好新鮮,甜美,份量可要求幾多都可,不會有限制
另多有一些風乾火腿,芝士,沙律,但我一向對呢種食物一般般,所以小嘗了一點,妹仔話沙律唔錯,有甜味,我就覺得芝士比較好味又夠濃
主要食品區大致係咁多,其實食了主菜都好夠飽,所以自助食品不太多選擇反而更好,不會花多眼亂,其實我覺得主角不是主菜,而是...甜品,愛甜的妹仔知道三點鐘就沒有供應食物,二話不說走去甜品區掃貨,所以話甜品果然是女士最愛
,呢到甜品選擇好多,每款都有特色,細細件,甜度比較高,其中正正方方的朱古力我覺得最好味,中間心有唔同焦糖,果醬,十分吸引
,食完甜品,當然到我最愛的雪糕,是哈根大師出品,有唔同口味,無限量供應,正,
總結食物方面質量算中上級,服務十分好,講完食物,當然要講解下妹仔要點先可入手馬仔,流程是先要二少借二部ipad
,然後就要參觀馬場同聽講座
,最後交回部ipad,咁妹仔就笑住口取的心頭好
而二少也分到一隻,算係有得玩,有得食,有禮品
題外話/補充資料: 留意呢到係先過數book位,不可留位,所以要好早book定
2015-05-16
法式烤雞拌蜆配牛油汁
2015-05-13 2002 瀏覽
馬場對於我來說一點都不陌生,入過多次馬場頂盡去過會員來賓區,話說先前係wechat玩遊戲中左10個名額既喜馬當先雙人自助餐,這天放假就去一試,入到去個格局都幾英倫feel,魚生味道不錯,沒有冰味,奄列好膩,主菜點左意大利闊面,當1:30pm之後,面包櫃就會轉甜品,當然作最後衝刺拎果汁,我同mom報左1610既導賞團,完成後每人送一張haagen dazs mini love boat coupon,不過今次又放低左d係馬場,整體來說,個buffet真係值得推介比大家,可以在綠草如茵既環境之下享用美食,未嘗是賞心樂事
入到去個格局都幾英倫feel,
魚生味道不錯,沒有冰味,
奄列好膩,
主菜點左意大利闊面,
不過今次又放低左d係馬場,
題外話/補充資料: 值得一試
2015-05-09
慶祝紀念
母親節
用餐優惠
優惠券
  • 甜品
2015-03-29 2785 瀏覽
是日三八同太座同兩位元老入馬場行個大運,作為沙田友,沙田有好野開左當然要去試下,而好野當然要同至親至愛既人分享,三得個三六得個六,就趁三八分享下~去之前,梗係不忘開飯喇探下路先啦~見到d相咁靚,期待是這日心情現場直播,確實無介紹錯呢度係半個brunch mode, main course 四款揀一款,兩款渣錢兩款唔洗渣,坦白講,只有兩款渣錢的揀得落手其實主菜質素確實是不俗,牛膝夠稔,煮得亦入味,薯蓉底夠滑,不俗銀鱈魚煮得剛好,時間拿得很出色,略嫌魚的味道不夠Brunch bar由早餐,到下半場既甜品都相當出色,個muffin好鬆化。至於奄列就要打籮pat, 油多過俄羅斯油王, 而且全部overdone, 唉唉入得馬場當然要撞下手神,點知撞親,幫地球舖一點草皮做綠化、為慈善做了幾分力,Grrrrrr.....不過作為男仕既我,小弟覺得女服務員們超省鏡,身材高挑樣貌清秀,而且服務有水準,有禮貌,如果你係男仕,我建議你只攜帶男仕入場,呢餐飯,你地會覺得好超值!(絕對不是off topic,餐廳的「氛圍」很重要)

現場直播,確實無介紹錯
其實主菜質素確實是不俗,

牛膝夠稔,煮得亦入味,薯蓉底夠滑,不俗

銀鱈魚煮得剛好,時間拿得很出色,略嫌魚的味道不夠

2015-03-02 3241 瀏覽
"Hay Market(喜馬當先)"..本身係我搵食list中會去試既餐廳之一~咁岩1月尾..收到"馬會"既特選客戶邀請咭因為我本身係馬會客戶..亦有用網上服務~所以收到邀請咭時心諗..又會咁岩想試依間餐廳有優惠(感恩)~隔幾日打去問詳情過程好似都幾嚴謹~真人對話..除左要核對戶口又要入密碼之後再核實返有關特選客戶既資料~先會進行打後既對話問完詳情後..原本諗住訂2位同另一半去~不過優惠可以4位即時用visa過數訂左4位先~但當日唔出席..係無得退錢架不過我預左同屋企人一齊去呢* * * * * * * * * *餐廳只係賽馬日先會開放~所以訂位日子較少選擇訂座後收到2個sms~一個係免費入場..一個係訂座編號Buffet時間由11:30am - 3:00pm~食完仲可以坐到6點先走我地11:15am去到~未開始賽馬..所以人流極少餐廳係中間落地玻璃位置~開跑時..可以出露台觀看草地賽場好靚~勁香清新草味..正! (因為我好like索花草樹木既香味 )11:30am準備開始入座~先核對sms再安排座位餐廳帶英倫風格~上層係suite及洗手間~我地安排坐左邊位置餐廳內仲有投注區..自助買
因為我本身係馬會客戶..亦有用網上服務~所以收到邀請咭時

訂座後收到2個sms~一個係免費入場..一個係訂座編號
我地11:15am去到~未開始賽馬..所以人流極少
餐廳係中間落地玻璃位置~開跑時..可以出露台觀看
11:30am準備開始入座~先核對sms再安排座位
餐廳內仲有投注區..自助買票機~同時..仲有ipad免費借用
侍應會先為每檯食客介紹主菜及自助區食物+位置
雖然11:30am已經安排入座~但食物都未開始準備
Semi Buffet除左主菜~有3個自助食物區
依個位置係麵包/西餅..生果及果汁(橙汁,蘋果汁,西柚汁)
中間有冷盤海鮮,沙律,風乾火腿,日式刺身及芝士
另一個無影..主要整"奄列蛋食物"
有方包(可即烘)/杏仁牛角酥/牛角酥/酥皮類/cupcake/小餐包等
試左依3款..整體味道唔錯~cupcake蛋糕好鬆軟
海鮮冷盤有3款..螺/青口/蝦
蝦好新鮮..肉質彈牙~青口有鮮味..但螺唔太新鮮
沙律菜好新鮮~除左蔬菜..仲有約5款已調味沙律
風乾火腿無豬羶味..但好鹹
刺身有4款..甜蝦,三文魚,八爪魚,忘了一款魚(賣相不討好..無試)
刺身係自己任取~我主打食甜蝦+三文魚
八爪魚食左一片唔新鮮~甜蝦最好..三文魚就普通
Semi Buffet($430起/位)~今次優惠係2人同行..1人價錢
主菜有4款選擇..其中2款upgrade需要另(+$)
飲品除左自助吧3款果汁..仲包一個餐飲
亦可以+$80(任飲汽水/果汁類等) / +$160(任飲各式酒精類飲品)
"Classic Ratatouille"(+$80 x2)
鱸魚肉質好滑..皮層帶微脆
蔬菜好豐富~醬汁味淡鹹微茄酸..整體味道唔錯
另一半點魚..咁我試個"Fettuccine Duck"
鴨胸肉整到好似吞拿魚蓉咁絲絲幼細..口感好軟滑
醬汁夠濃稠度~好足茄酸味..但略鹹左少少
寬條麵好柔軟..醬料豐富~整體味道好唔錯..好開胃
"Veal Osso Bucco"(+$60)~另一款大家都無點既主菜係"羊肉"
另一半share左少少試食~話牛膝好軟腍..肉味濃~配埋個醬汁好好味
食完抖陣..準備開跑就出去露台睇下~依場跑泥地
尾段準備衝線..d人就狂嗌~現場好熱鬧..好有氣氛
餐飲..我要"熱咖啡"~好濃香咖啡味..幾滑亦唔苦澀
進餐時間..馬會會安排幾位靚女PR同食客做推廣
包括即時用app投注送咖啡劵~用ipad投注送小禮物
仲見有男士主動要求同d靚女PR合照呢
1:00pm左右..侍應又提提食客~1:30pm麵包區會轉為甜品
甜品有啫喱,mousse,檸檬撻,蛋糕,焦糖燉蛋,朱古力&雪糕等
整體甜品質素幾好+唔太甜..甜度好ok~反而朱古力粒勁甜
整體食物~自助吧既麵包&甜品好味..冷盤&刺身普通
主菜反而好唔錯~環境幾舒服~服務方面..可能人太多
refill食物好多時要等..同埋無笑客~餐檯侍應生服務比較好
第3場跑草地
臨走之前..準備開跑第七場草地
所以走落觀眾席~近距離感覺一下馬蹄聲
現場感受真係好震撼~不過我唔賭馬架
2015-03-01
用餐優惠
優惠券
2015-01-19 3562 瀏覽
首先大家不要奇怪,為什麼突然入馬場吃自助餐?當然,我不懂賽馬,亦沒有貼士,只是純粹因為馬會130週年,而且我也從來沒有到過馬場(自己也感到有點奇怪!),就趁這天來體驗一下。不說也不知,原來馬場現在有不少餐廳,提供多國菜式!這天我來的是Hay Market喜馬當先,環境方面非常的舒適,除了有室內還有戶外露台,面對的馬場的跑道,只要稍移玉步,就可以現場觀賞賽事,或是到露台感受一下陽光,呼吸一口清新空氣,也是一件賞心樂事!言歸正傳,始終我對食物的興趣比較大一點,這裡提供的是半自助餐,頭盤及甜品是自助形式的,主菜是從當日菜式中選一款,甜品方面會在下午1:30才出場的,所以不要忘記留肚吃甜品啊。各式各樣的麵包及果汁。頭盤方面又怎可少了各式刺身及海鮮冷盤?刺身方面,當日所見就有三文魚(香港人大愛),鯖魚,池魚及赤貝這四款。雖然吃刺身的人很多,但補充的速度非常快,所以長吃長有,不用爭個你死我活,大可放輕鬆點。海鮮方面有三款,包括大蝦,翡翠螺及青口,翡翠螺肉質爽口新甜,不錯。冷盤旁邊有幾款沙律,當中的茴香牛肉沙律味道清新,用茴香來做沙律在香港來說也是比較少有的,大家不妨試試。還有多款芝士可選,沒有太濃

各式各樣的麵包及果汁。
還有多款芝士可選,沒有太濃烈的款式,是大家喜歡的溫和口味。另外,配上芝士同吃的果仁是不可錯過的,還一定要試試那個甜甜酸酸的黃梅醬,配芝士同吃很美味!
另外,熱食方面有奄列station,配料自己選擇由廚師為大家即場烹調。不要以為煎奄列很容易,做過的話就知道要讓蛋煎我恰到好處,而材料又熟,在材料大少,份量控制方面也要非常準確的。是日想吃得清淡一點,於是就簡單地選了芝士,蕃茄及蘑菇。這個奄列就能做出我想要的效果,蛋汁剛剛熟,絕對合格。
主菜方面,我選了白汁雞批,賣相叫人驚喜,焗成金黃色的批皮蓋在白汁雞肉上面,批皮沒有被白汁浸軟,仍能保持鬆脆。至於餡料的白汁香滑,雞肉也算嫩滑,同樣美味。唯一可以改善的是份量方面可以少一點,看到在座的女士大多只可吃下一半左右的份量。
另外主菜選擇方面有炸魚薯條及香草肉腸配薯蓉,同樣份量十足,看起來也很不錯呢。如果人多的話,可以每個主菜也叫一款,一起分享就更加好!
吃完主菜也差不多是甜品上場的時間了,雖然本人不是甜牙齒,但吃完豐富的主菜後來點甜也不錯呢。選擇方面也真的不算少,最強的當然是任食的Häagen-Dazs雪糕,我也吃了兩杯呢!另外還有杯子蛋糕及朱古力等等,無論多飽也總要吃幾款呢。
在這裡吃飯有個好處,就是不一定只專注在食物上,吃不下的時候,可以到露台看看賽事,就算沒有投注的我,也能感受到現場的緊張氣氛,休息完之後又可以再吃了.
2015-01-10