2021-04-22 723 瀏覽
想食點心,好多點心小店可以揀,就例如喜惶,唔洗一定要去酒樓。芥末汁三文魚春卷幾特別,炸到好脆,食落口d芥末汁咇晒出嚟,酸酸地幾好味,而且包既係煙三文魚同青瓜,成件事好夾。牛肉燒賣就唔洗多講,鋪頭主打牛肉,一定唔會伏。海苔蘿蔔糕,飲茶食點心我必點蘿蔔糕😂加左少少海苔又幾ok 喎。混醬腸粉,d腸粉蒸得比較淋,食落去會少少一pat pat 既口感,不過主要靠d醬搭救。下次會想試下蜜瓜炸鮮奶,好似幾特別。想食點心,絕對會推薦喜惶,雖然未算非常好食,但勝在夠抵食。
想食點心,好多點心小店可以揀,就例如喜惶,唔洗一定要去酒樓

芥末汁煙三文魚春卷

牛肉燒賣就唔洗多講,鋪頭主打牛肉,一定唔會伏。
牛肉燒賣

海苔蘿蔔糕

10 分鐘 (堂食)
芥末汁煙三文魚春卷
2021-04-18 462 瀏覽
同男朋友去完staycation後搵lunch食,大家想食點心,就搵下附近有咩點心餐廳好食😋 誤打誤撞搵到呢間hay wong 囍皇,見到網上評價都幾好,就過黎試試。主打之一既竹炭溶岩奶皇包,真係好好味,奶皇十分juicy👍👍👍醬皇金錢肚,好入味,價錢都唔貴,27蚊三文魚沙律春卷,一樣好味,春卷皮好脆,沙律醬加埋喼汁意外地夾,入面有青瓜,比較少見既春卷,29蚊另一個主打既點心,炸蜜瓜奶!27蚊,蜜瓜味好重,應該係直接用蜜瓜奶去炸想食粥既我,點都要嗌返個皮蛋瘦肉粥🤣 冇咩味精,亦都幾足料仲有大大粒燒賣👍👍總括黎講環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️舒適 ⭐️⭐️⭐️⭐️優閒 ⭐️⭐️⭐️⭐️回頭 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢到有下午茶優惠,我地早左dd到 差dd先嗌到d優惠點心,不過太肚餓就唔等夠鐘。本身價錢亦唔貴,十分抵食,性價比高👍👍推介👍👍
竹炭溶岩奶皇包

醬皇金錢肚,好入味,價錢都唔貴,27蚊
金錢肚

想食粥既我,點都要嗌返個皮蛋瘦肉粥🤣 冇咩味精,亦都幾足料

仲有大大粒燒賣👍👍
回頭 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

竹炭溶岩奶皇包
金錢肚
2021-04-11 513 瀏覽
自問對食物要求唔算高差到比佢拎左我第1次寫食評叫左8樣野蝦餃 塊皮勁厚 仲要未夾起已經爛左完全蒸太耐金錢肚個汁 稀過啲豉油 牛肉球就正常叫左牛肉燒賣 其實都係牛肉球 只係多左塊燒賣皮叫左牛肉腸粉 其實都係牛肉球 只係多左塊粉皮仲有牛肉包其實就唔錯嘅 可以接受小籠包都係普通水平囉 啲湯好少 塊皮好硬NEVER AGAIN
自問對食物要求唔算高

都係普通水平囉 啲湯好少
塊皮好硬

NEVER AGAIN
2021-04-06 694 瀏覽
之前食過外賣,覺得幾唔錯,今次決定坐低食,仲正唔知紅日開唔開,就wtsapp問下,老細好快就覆左已經開左門,好彩早少少食,一到11點幾開始要排隊,聽到好似可以訂枱,不過最好打去問下先*茶芥只係4蚊一位咋,我覺得都幾抵*叫既野食除左炸兩係暖,其他都勁熱*酥皮焗叉燒包  💰26一睇名以為好似酥皮蛋撻咁,但其實似菠蘿包面但脆碎版,咬開皮唔厚,仲好多叉燒添,好juicy好濃味*粟米煎牛餅  💰25望碟有啲油,不過食落唔覺,外皮好脆口,內裡既粟米牛肉餡勁足料,之前外賣有配喼汁,但個人覺得唔沾都好夠味好好食*芥末沙汁三文魚春卷  💰29fusion野咁,青瓜好爽口,春卷皮好脆,但成件事覺得唔係好夾,所以覺得一般,都係鐘意食傳統蝦春卷多啲*蔥花炸兩腸粉  💰24炸兩好脆,腸粉薄身唔濟,不過上碟前已混醬,如果有一款唔想食,可能要落單時講聲*蟹肉菜苗燒賣  💰29幾特別,有別於傳統既蝦配豬肉,無咁肥膩,仲勁足料,味道都唔錯*金翅瑤柱灌湯餃  💰38有蟹柳伴翅上碗,個湯味道好濃味,唔會太鹹,肉餃味道正常仲有個蝦咸水角同流沙奶黃包想試嫁,不過頂住肚仔無叫到,唯有下次先
之前食過外賣,覺得幾唔錯,今次決定坐低食,仲正

*茶芥只係4蚊一位咋,我覺得都幾抵
*叫既野食除左炸兩係暖,其他都勁熱

*酥皮焗叉燒包  💰26

*粟米煎牛餅  💰25

*芥末沙汁三文魚春卷  💰29

*蔥花炸兩腸粉  💰24

*蟹肉菜苗燒賣  💰29

*金翅瑤柱灌湯餃  💰38
有蟹柳伴翅上碗,個湯味道好濃味,唔會太鹹,肉餃味道正常

• 粟米煎牛餅
  • 蟹肉菜苗燒賣
2021-03-28 522 瀏覽
今次一行4人嚟到旺角通菜街飲茶大約12點到 啱啱好過到嚟仲有一張枱唔駛等位 入到黎即刻叫咗11個點心見到最出名係牛肉 每日用手打牛肉做點心我哋今次叫咗牛肉燒賣 牛肉球 同埋牛肉煎餅三款都好彈牙好有牛味 而我最喜歡就係牛肉球 加上喼汁好惹味另外雪山叉燒包 同埋奶皇包都好值得推介食完11個點心之後再叫多咗三個點心試咗出邊茶樓好少再見到嘅紙包骨紙包骨好好味 但就缺點係黐住喺張紙 好難拎到出嚟食 但真係好惹味同埋好少再見到而最後一個食嘅係紫薯鬆糕 呢個就比較普通
今次一行4人嚟到旺角通菜街飲茶
試咗出邊茶樓好少再見到嘅紙包骨
而最後一個食嘅係紫薯鬆糕 呢個就比較普通
  • 陳皮山竹牛肉球
2021-03-26 698 瀏覽
平時冇咁早起身飲茶🤣,所以好鍾意啲食點心嘅店隨時都有點心食😍~今次就試咗呢間喺通菜街嘅點心黃店,價錢幾抵之餘,啲點心都幾特別!同埋佢哋嘅招牌菜係牛肉類點心,如果你鍾意食牛肉嘅話,不妨試吓!.▪️竹炭熔岩流沙奶黃包 $24▪️黑色嘅包幾特別所以要叫黎試下🤪,個包特別鬆軟又夠煙韌,奶黃唔會太甜好適中🥰,就算放耐左都依然有流沙效果😱▪️晶瑩鮮蝦餃 $32▪️大細適中,蝦餃皮未算係好薄,但蝦肉都幾多同好爽口,記得趁熱食就最好味🥰▪️粟米煎牛餅 $25▪️呢間店嘅牛肉最出名牛,但垃圾口🙍🏻‍♀️唔食莞茜所以冇叫牛肉球試🤪,於是就試下佢嘅煎牛餅!牛餅好厚身,牛肉同粟米份量都好多,表面層皮都好脆口好好食🤤😍▪️芥末沙汁三文魚春卷 $29▪️加左青瓜、三文魚再配芥末嘅春卷真係幾特別,味道又幾夾喎😳,如果覺得平時嘅春卷食厭左試下呢個都唔錯🥰▪️蒜香南瓜蒸排骨 $22▪️排骨份量都唔少,用嘅都係靚肉排,唔會話畀好多碎骨你,再配上適量嘅蒜同南瓜,正呀🤤👍🏻▪️籠仔荷葉北菇蒸雞飯 $37▪️食完點心最後緊係要整返個飯食下啦🤪,飯嘅份量唔算多,竟然係雞同北菇幾多喎😱,雞都稍微有醃過下唔會完全冇味,飯出奇出好食,因為蒸完有啲雞油滲咗落飯到

▪️竹炭熔岩流沙奶黃包 $24▪️

▪️晶瑩鮮蝦餃 $32▪️

▪️粟米煎牛餅 $25▪️

▪️芥末沙汁三文魚春卷 $29▪️

▪️蒜香南瓜蒸排骨 $22▪️

▪️籠仔荷葉北菇蒸雞飯 $37▪️
食完點心最後緊係要整返個飯食下啦🤪,飯嘅份量唔算多,竟然係雞同北菇幾多喎😱,雞都稍微有醃過下唔會完全冇味,飯出奇出好食,因為蒸完有啲雞油滲咗落飯到,但食落又唔會覺得太油,又有啲荷葉嘅香味,食完超滿足🤤
  • 竹炭熔岩流奶皇包
2021-03-26 378 瀏覽
網上看到這間是牛肉世家, 老遠跑來一試, 人齊才可入座, 等了15分鐘, 跟一般點心專門店沒什麼分別, 分了上下兩層, 我們被安排在下層, 座位背貼背較為擠逼, 疫情下位子也沒有分隔很開蜜瓜炸鮮奶, 口感和味道可以用差來形容荷葉黑椒牛仔骨飯, 生米, 根本未熟透, 牛仔骨味道尚可蟹肉菜苗燒賣, 味道一般陳皮生竹牛肉球, 沒什麼突出乾蒸牛肉, 一般米是斷開的走人後看到門口有很多年輕食客在門外等候

蜜瓜炸鮮奶, 口感和味道可以用差來形容

炸蜜瓜奶

荷葉黑椒牛仔骨飯, 生米, 根本未熟透
, 牛仔骨味道尚可

蟹肉菜苗燒賣, 味道一般
燒賣

陳皮生竹牛肉球, 沒什麼突出
山竹牛肉

乾蒸牛肉, 一般
乾蒸牛肉

米是斷開的
黑椒牛仔骨飯

走人後看到門口有很多年輕食客在門外等候
2021-02-28
15 分鐘 (堂食)
2021-02-24 756 瀏覽
我好鍾意飲茶食點心,不過自從二人限桌令實施後,已經甚少甚少嘆到一盅兩件😭,因為去飲茶,始終都係成班人去先開心,大家飲啖茶食個包,六個人搶四粒蝦餃,或者四個人分三個雪山叉燒包,呢啲先至係飲茶嘅樂趣。既然暫時唔去茶樓,唯有幫襯點心專門店,旺角嘅喜惶自稱牛肉世家,啱哂號稱牛魔王嘅在下😌。首先揀咗牛肉三寶:粟米煎牛餅,乾蒸牛肉燒賣皇同香滑免治牛肉腸粉,當中最特別同最好食嘅係煎牛餅,又薄又脆嘅外層好香口,味道有啲似粟米片,入面嘅免治牛肉同粟米配搭得宜,點埋喼汁食,好滋味😋;乾蒸牛肉大大粒,面頭鋪滿蟹子,入面除咗牛肉之外,芫茜嘅份量都唔少,茜友應該幾滿足;不過牛腸就失色少少,腸粉皮太厚,影響口感同食味。相比之下,牛肉以外嘅點心水準就較一般,懷舊紙包骨肉質肥美但偏油膩;海苔香煎蘿蔔糕質感較削,蘿蔔味差啲啲;酥皮焗叉燒包正常水準;紫薯鬆糕偏甜,紫薯味唔太自然,鬆糕亦略嫌唔夠軟綿。唉,真係好想好想好想好想去飲茶食點心😐…...

唉,真係好想好想好想好想去飲茶食點心😐…...
2021-02-22 502 瀏覽
黃店點心咁難得係要多啲支持嘅!今次係第2次嚟喜惶點心食 lunch, 兩次都咁出色 因為仲係有二人限聚令,兩個人食唔係叫得好多款點心。炸鮮奶 (蜜瓜味)~ 熱辣辣好好味!圖中有竹炭流沙包、灌湯餃、招牌牛肉餅、鮮蝦腐皮卷~個招牌牛肉餅非常出色    外層香脆、牛肉餅仲有啲粟米粒,好有咬口! 個竹炭流沙包就差少少,入面啲流心奶黃餡唔夠多,所以無流出嚟,食落就會乾啲由細到大都鍾意食灌湯餃! 每次食都會諗起細個同嫲嫲飲茶嘅時光~如果啲點心份量可以每款兩件,就可以食多啲款式啦 haha

因為仲係有二人限聚令,兩個人食唔係叫得好多款點心。

炸鮮奶 (蜜瓜味)~ 熱辣辣好好味!

圖中有竹炭流沙包、灌湯餃、招牌牛肉餅、鮮蝦腐皮卷~
個招牌牛肉餅非常出色

如果啲點心份量可以每款兩件,就可以食多啲款式啦 haha
2021-02-14
20 分鐘 (堂食)
  • 牛肉餅
2021-02-20 598 瀏覽
一個人都可以飲茶🙋🏻‍♀️ 獨食任配ABC三款﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣▷蒸飯套餐 A+B+C $49-67▶點心套餐 $59-62﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣▶皮蛋瘦肉粥▷土魷香菇肉餅飯▶太陽蛋牛肉飯飯餐好抵食,驚飽得滯嗌咗皮蛋瘦肉粥,都好好食!粥煲到綿一綿,唔凈係得粥水,而且皮蛋煲到化開嘅狀態,好濃嘅皮蛋味~﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣▷粟米煎牛餅▶陳皮山竹牛肉球▷蟹肉菜苗燒賣▶蜜瓜炸鮮奶▷紫薯南瓜小丸子牛肉類係舖頭招牌嘢,一定要試下!唔會後悔,幾款牛肉都好食,肉質好彈而且牛味濃🤗炸物都係難得出色,因為就算外賣拎走都仲好好食~ 個炸鮮奶同小丸子外皮脆得嚟唔硬,食落又落算太甜,好高質!熱氣都忍唔住食多嚿😗﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣✐@hey_wong_dim_sum✐喜惶點心專門店旺角通菜街17號地下
一個人都可以飲茶🙋🏻‍♀️ 獨食任配ABC三款

▷紫薯南瓜小丸子

@hey_wong_dim_sum

喜惶點心專門店
旺角通菜街17號地下
🔹竹炭熔岩流奶皇包💰$24👅🌕🌕🌕🌗🌑7/10好igable😂 一咬開嘅流心餡流哂出黎😂 個包幾鬆軟唔乾,餡料奶皇味都幾香,個人覺得偏甜左少少,如果可以加啲鹹蛋黃中和下個甜味就好啦🤤 🔹酥皮焗叉燒包💰$26👅🌕🌕🌕🌖🌑7.5/10呢個係超級熱,要小心辣口🤣 酥皮幾脆,甜甜鹹鹹咁,連埋叉燒餡食層次好豐富🥳🔹鮮蝦腐皮卷💰$27👅🌕🌕🌕🌗🌑7/10炸得好脆,唔會油膩,入面有原隻嘅蝦仁,都幾爽,食落好香口👍🏻🔹芥末沙汁三文魚春卷 (右上)💰$29👅🌕🌕🌕🌑🌑6/10炸得同樣出色,不過我覺得沙律醬有啲太多,搶左focus, 食唔到其他味,連煙三文魚嘅存在感都因為咁降低左🤔🔹乾蒸牛肉燒賣💰$29👅🌕🌕🌗🌑🌑🌑5/10呢個有啲失望🤧 因為見到係牛肉世家所以expectation 都比較高,但食落就係牛肉球咁,同埋無食到牛肉味😂🔙回頭指數: 7/10🔅價錢幾平,位置方便,係坐得逼少少,但都係值得encore 嘅點心鋪😝
🔹竹炭熔岩流奶皇包

🔹鮮蝦腐皮卷
💰$27
👅🌕🌕🌕🌗🌑7/10

芥末沙汁三文魚春卷
🔹芥末沙汁三文魚春卷 (右上)
💰$29
👅🌕🌕🌕🌑🌑6/10

🔹乾蒸牛肉燒賣
💰$29
👅🌕🌕🌗🌑🌑🌑5/10

🔙回頭指數: 7/10

鮮蝦腐皮卷
  • 酥皮焗叉燒包
因為由細到大受屋企人影響,我一向都係好鐘意飲茶㗎🤣歎返一盅兩件都咪話唔chill🥰今次就同👦🏻去咗位於旺角嘅💛喜惶點心飲個茶做👴🏼👵🏼❤️以我飲咗咁多年茶嘅不專業經驗話俾大家知,喜惶點心絕對係高質🤤💗! 有幾款點心真係要大推俾大家🥰! 快啲嚟睇睇我同👦🏻有幾咁讚賞啲點心啦🤪😘! ————————————————————————👧🏻 乾蒸牛肉燒賣皇🥢 $29先同大家介紹下牛肉世家出品嘅牛肉燒賣係咩料先🤪真係好有驚喜啊☺️喜惶四代人都以養牛自居🐂,對牛肉認識同品質要求可謂極高👍🏼嚟到點心店都係以🥩牛肉做主打,有關牛肉嘅菜式梗係唔會難到佢哋👏🏼佢嘅牛肉燒賣可以話係我食過嘅裏面最能感受到鮮味嘅🥰通常出面食到嘅牛肉球陳皮味或者會好重,我就麻麻哋😹不過依個陳皮味唔太重,口感都幾紮實,牛鮮味濃👏🏼乾蒸燒賣唔係度度有,大家真係要一試💗•👧🏻竹炭熔岩流沙奶皇包🥢 $24老實講本身👦🏻話想叫奶皇包,我都冇咩特別期待🤣咪又係奶皇包啫🤨點知一食佢個餡⋯簡直將我對奶皇包嘅印象另眼相看🥳平時我哋食嘅都係黃色一pat餡,食起有啲稠身;但今次個餡感覺mix咗啲煉奶,令奶味更多元化🤪我自己就鍾意呢個配搭喇😋而且食包都要趁熱
————————————————————————

👧🏻 乾蒸牛肉燒賣皇🥢 $29
乾蒸燒賣唔係度度有,大家真係要一試💗

👧🏻竹炭熔岩流沙奶皇包🥢 $24
老實講本身👦🏻話想叫奶皇包,我都冇咩特別期待🤣咪又係奶皇包啫🤨點知一食佢個餡⋯簡直將我對奶皇包嘅印象另眼相看🥳平時我哋食嘅都係黃色一pat餡,食起有啲稠身;但今次個餡感覺mix咗啲煉奶,令奶味更多元化🤪我自己就鍾意呢個配搭喇😋而且食包都要趁熱食先好食😘

👦🏻醬皇金錢肚🥢 $27
講到食金錢肚,我唔敢話係一個專家😝但我每次飲茶都一定會叫,因為覺得好似去茶餐廳一定要試干炒牛河一樣道理🤓依間嘅金錢肚夠爽🤩係好爽,去一啲連鎖茶樓通常就係:你睇落去好似好大塊好抵食好正🤪但食落去仲韌過隻鞋😂🤷🏻‍♂️......但依度雖然唔算大塊,但係爽度已經補番數🤤另外一樣野就係個汁😛出面嘅酒樓一係就極咸😖一係就勁辣🥵而依個汁就恰到好處😋擺到入口有少少辣🌶😬吞左之後佢又唔會再留辣係口! 對於唔太鐘意食辣嘅我黎講啱啱好🙆🏻‍♂️蘿蔔亦夠淋夠入味😍

👦🏻土魷香菇肉餅飯🥢 $29
肉餅係我屋企每晚都一定會出現嘅餸😂通常出面食到嘅一係太硬😖一係太散🤷🏻‍♂️但依一個肉餅唔算硬😬用匙羹一界就得,但又唔會散到一忽忽🤓配合埋佢個飯同煲仔飯鼓油啱啱好😋入面嘅魷魚亦有咬口,冬菇仲好香添🤓 不錯喔🤪👍🏼 (P.S. 個人覺得佢加幾蚊有飯焦但係啲焦唔值咁貴同埋盅頭飯都唔需要有飯焦😅)

👦🏻蔥花炸兩腸粉🥢 $24
個炸兩腸粉......🧐老實講就冇咩特別🙊不過要讚嘅係啲腸粉皮唔厚😬條油炸鬼未算係整到霉哂,不過我覺得如果新鮮炸起會正啲😳個人最欣賞嘅反而係佢每舊外層都有哂甜醬花生醬同芝麻覆蓋😀雖然有啲奇怪但係I like it🥳!

👦🏻👧🏻一致認為下次要再嚟🫖🥢
係難得一見嘅💛dim sum🥰!!

📍旺角通菜街17號地下
🕗1000 - 2300 (Mon-Sun)
2021-01-23
  • 乾蒸牛肉燒賣
  • 醬皇金錢肚
  • 竹炭熔岩奶皇包
2021-01-15 601 瀏覽
想食一盅兩件在喺禁晚市嘅疫情下 ,更加要支持同路人,力撐「 良心經濟圈」嘅就算食點心當然選擇💛除咗畀佢🐮<<牛肉世家>>呢四個字♡吸引我呢一個🐮牛魔王之外, 就係炸🍈蜜瓜奶, 炸鮮奶而家已經好少人會做呢一個甜品。 而且仲係對我充滿回憶嘅炸🍈蜜瓜奶woo更加要試, 記得有一年嘅冬天,有個朋友喺凍冰冰嘅天氣下親手整咗 個熱辣辣嘅炸蜜瓜奶👍🏻👍🏻一坐低就見到牛肉世家呢四個字當然唔少得梗係要叫返佢哋嘅招牌點心乾蒸牛肉燒賣 有淡淡嘅陳皮香味而且牛肉十分彈牙粟米牛肉餅不負所望牛肉餅好好味, 除咗有牛肉餡配粟米粒粒 ,外層用上了粟米漿製作的皮,煎得十分香脆,卜卜脆好香口!腐皮蝦好足料而且仲有原粒蝦仁懷舊點心紙包骨竟然冇乜驚喜仲比較咸名醬蒸美國鳳爪名醬果然唔錯醃料好入味而且隻隻鳳爪都修左甲Tim🤭PS : 落單方法唔錯好環保唔係用點心紙

乾蒸牛肉燒賣

• 炸蜜瓜鮮奶
  • 粟米煎牛餅
  • 名醬蒸美國鳳爪
  • 乾蒸牛肉燒賣皇
我不認識店主,只因在油站派的雜誌,看到了一篇鱔稿,介紹店主上三輩都是開牛肉檔的。自己是第四代,有四位兄弟,在肉檔環境中長大,熟悉劏牛、起肉片筋及各個部位的最佳食法。文稿提到店主開設這間「喜惶」點心店原因,是家中年長的祖母喜愛飲茶,但每次往酒樓品茗,牛肉點心都大失所望,要不用了雪藏牛肉制作,要不就錯誤使用牛隻其他部位來打膠,味道未能如意。既然如此,何不用自己家族供應的牛肉,開設點心專門店,然後再外聘點心師傅從中偷師學習,研發心目中理想的牛肉點心。下午三時來到,店舖就在女人街內邊兩旁的街道。門口下午茶廣告醒目價格吸引,侍應阿姨熱情好客,在內已大聲招呼道「一個人埋嚟座啦。」「飲乜茶?鐵觀音、香片?」。接著,拿來過膠餐牌及紅粉筆,將選擇直接剔在餐牌上交回。【土魷肉餅飯】肉餅飯迅速上桌,阿姨提著小瓶不銹鋼豉油樽直接淋上。兩條飽滿光澤鮮亮的荷蘭豆用作修飾,感覺很別緻。肉餅具有層次感,豬肉並非直接攪碎免治,而是用人手剁成略粗的肉塊,令肉餅更有咬口彈性。土魷浸淋後去皮切絲,與豬肉碎拌勻後,放在半成型的蒸飯上再蒸十分鐘即成。肉餅味道新鮮,但土魷鹹鮮味道平淡。米粒堅挺,粒粒分明,豉油在肉餅上再連同肉香滲透

土魷肉餅飯

【土魷肉餅飯】
肉餅飯迅速上桌,阿姨提著小瓶不銹鋼豉油樽直接淋上。兩條飽滿光澤鮮亮的荷蘭豆用作修飾,感覺很別緻。肉餅具有層次感,豬肉並非直接攪碎免治,而是用人手剁成略粗的肉塊,令肉餅更有咬口彈性。土魷浸淋後去皮切絲,與豬肉碎拌勻後,放在半成型的蒸飯上再蒸十分鐘即成。肉餅味道新鮮,但土魷鹹鮮味道平淡。米粒堅挺,粒粒分明,豉油在肉餅上再連同肉香滲透進白飯中。一口白飯,一口肉餅,美極哉。
陳皮山竹牛肉球

【陳皮山竹牛肉球】
這是重點必試的點心,是「喜惶」的招牌菜,自己特意前來品嚐,以瞭解它究竟有何與別不同?我知道一般酒樓牛肉球大多使用牛豬免治肉混合撻膠再加蔥雞粉鹼水等主材料,多會大量制作兩至三日份量,然後放進雪櫃儲存。我飯吃至一半,大概十來分鐘後,牛肉球送到,是落單即蒸點心。賣相湯汁清澈見底,腐竹托著三粒球狀牛肉球。鱔稿說「喜惶」牛肉球首先罕有用新鮮全牛肉,絕不加其他雜肉及凍肉,二是牛肉球部位都是精心細選,使用瘦肉及筋韌位置,使牛味更為豐盛。特意第一粒不點喼汁,慢慢感受一下純正的牛肉味道,確實新鮮濃郁。但還是習慣了吃牛肉球要點喼汁,第二三球便拿放在檯上的喼汁加下,牛的味道就被酸甜汁液搶走了。

大部分中式酒樓牛肉點心,大部分都是免治牛肉攪碎直接由附近牛肉檔交貨。大型的集團式酒樓美心稻香,則多用牛肉買手進貨,直送工場制作急凍再到酒樓加熱。所以,「喜惶」既是生產商同是供貨商,選材用料必更為穩定高質便宜,不經多一重程序取貨。

這種經營方法很值借鏡。香港現時已有幾個牛肉買手直接開以牛為主題的餐廳,也有更多如「喜惶」般的牛肉檔口開餐廳。不知道未來會否有更上游的牛欄商、養牛戶也要在餐飲市場分一杯羹呢。
2021-01-03 719 瀏覽
想食抵食既點心係女人街真係得呢個選擇,第一次下午茶黎,有套餐可以一個飯配一個點心,或者兩個點心套餐,價錢都唔貴🤪嗌左鳳爪跟荷葉北菇蒸雞飯,小籠包,蘿蔔糕同金錢肚;鳳爪個汁都夠香夠濃,唔錯荷葉雞飯既雞有驚喜,夠香而且幾滑,仲有荷葉香,可惜飯比較濕小籠包就個頭厚左d,d汁都夠香蘿蔔糕第一次食有紫菜做配料,又估唔到加埋甜醬都幾香幾夾牛肚就差左dd,太淡太稀p.s.要讚既係唔會坐太多人,而且有擋板,食得安心

嗌左鳳爪跟荷葉北菇蒸雞飯,小籠包,蘿蔔糕同金錢肚;
鳳爪個汁都夠香夠濃,唔錯
荷葉雞飯既雞有驚喜,夠香而且幾滑,仲有荷葉香,可惜飯比較濕
小籠包就個頭厚左d,d汁都夠香
蘿蔔糕第一次食有紫菜做配料,又估唔到加埋甜醬都幾香幾夾
牛肚就差左dd,太淡太稀

p.s.要讚既係唔會坐太多人,而且有擋板,食得安心