2023-12-03 57 瀏覽
🐮牛護心肉🐖喜來韓豚五花肉🍚石鍋豬肉拌飯🥣雪濃湯除咗主食之外 出邊仲有少量前菜可以自己選擇例如泡菜 青瓜等 仲有生菜可以包肉食調味料可以自行調節自己鍾意嘅味道不過有部份肉類本身都有預先調味就例如今次食嘅豚五花咁自己幾鐘意佢呢款嘅調味味道類似韓式傾向甜嘅醬油燒肉汁雖然佢係五花肉 但又唔會好似出邊咁剩係得肥膏肉嘅存在感都幾強 另外牛嘅色澤都幾靚仔兩個都係傾向薄身嘅 所以食得多都唔會覺得好肥膩特別鍾意佢嘅爐邊蛋 有芝士同埋泡菜蒜蓉味雪濃湯都算係冬天必飲 係用類似牛展嘅部位有啲麵配埋 唔會太重味精如果石鍋拌飯有埋🧀cheese就好啦成間餐廳感覺都唔會太重油煙驚喜嘅係原來佢開咗大窗 會有種露天嘅感覺
🐮牛護心肉

如果石鍋拌飯有埋🧀cheese就好啦
成間餐廳感覺都唔會太重油煙
驚喜嘅係原來佢開咗大窗 會有種露天嘅感覺
2023-11-28 49 瀏覽
一諗起要食韓燒,通常首選都會係嚟到銅鑼灣呢一間喜來稀肉😀😀 每一次同朋友嚟都食得又開心又美滿。呢度嘅服務員又識講韓文又識得講英文同埋廣東話添。服務周到👍🏻👍🏻食嘅方面最重要係佢啲🥩肉又新鮮又有口感🤤再加上可以任食嘅伴菜同埋佢有自製嘅Kimchi揀好食,仲有個人特別喜歡自製博切 radish 真係感覺好似去咗首爾 🇰🇷 價錢方面又合理,所以差唔多每個月我都會嚟最少一次🫶🫶
對上一次黎呢間食燒肉已經係9年前🆘 最近鍾意帶👦🏻去食以前中學食過既餐廳😂(懷舊mode😭) 今次收工黎左銅鑼灣呢邊食韓燒!以前食過幾次覺得護心肉好好食好香😋 9年後···依家環境闊落左,坐得舒服,前菜、生菜包都係自助形式,好方便大家隨便拎;爐邊蛋好嫩滑🥚 而且可以無限refill👍👍·🌟牛護心肉🐂 $160第一樣嘢一定係點佢既護心肉啦😂 依家佢有埋牛護心肉,以前得豬😋 肉質鮮嫩,裡面好juicy多汁,唔會好油膩!份量多算多👍 一碟有8-10塊😍·🤍韓豚五花肉🐷 $180份量極少,得3片薄薄地既厚切五花肉😂 韓燒五花肉一定唔會出錯架啦,好香都唔會有騷味!不過···$180黎講份量太少啦😢·🌟水冷麵🍜 $95韓燒必點!!我最愛既水冷麵😍 識食一定係熱辣辣既燒肉直接卷埋酸酸甜甜既水冷麵一齊食😋 ·🤍牛排骨湯🥣 $125清澈到見底既牛排骨湯+少少粗粉絲😂 我原本以為會係奶白色😂 呢個湯似清水煲牛骨再加d黑胡椒粉😂 牛味都有既但唔濃,不過熱辣辣飲都幾舒服👍·人均:HKD 300 up 評分🪄 (滿分5🍑)味道:🍑🍑🍑環境:🍑🍑🍑🍑性價比:🍑🍑🍑服務態度:🍑🍑🍑回頭率:🍑🍑🍑·📍喜來稀肉 @se
🌟牛護心肉🐂 $160

🤍韓豚五花肉🐷 $180

🌟水冷麵🍜 $95

🤍牛排骨湯🥣 $125

人均:HKD 300 up
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑
🚇港鐵銅鑼灣站A出口步行2分鐘
  • 水冷麵
  • 牛護心肉
2023-11-21 55 瀏覽
在大陸生活的時候就很喜歡去吃喜來稀肉,沒想到來到香港之後依然有得吃!我最喜歡的是它們家的水冷麵,麵條特別的勁道。軟硬適中,不像有些餐廳麵條特別的軟,我就不太喜歡。湯底酸酸甜甜的,真的是很地道很美味啦。另外也很喜歡他們家的護心肉,肉肥瘦相宜。肉質非常的新鮮。加上醬料和香菜,每一口都是大寫的滿足。我們還另外點了一份豬頸肉,也超級美味喔。如果滿分是100分,絕對是要給滿分的。他們家的環境也超級好,位置乾淨寬敞。一定會再次光顧的。

他們家的環境也超級好,位置乾淨寬敞。一定會再次光顧的。
  • 水冷麵
2023-11-21 89 瀏覽
呢間鋪已經成為咗我食韓國嘢嘅飯堂,每當放lunch想食韓國嘢,就率先諗起呢間。循例,一式四款泡菜先上枱,蓮藕、菠菜同瓜都係其他韓式餐廳較少奉上嘅泡菜,就算有份量都唔會咁足,真係可以當主餸咁食。今次點咗個「蔘雞湯」share,再各自一人一個「石鍋拌飯」,分別只係揀牛定豬。呢排凍咗,飲碗蔘雞湯真係寧舎舒暢,加上索晒雞湯嘅糯米飯,軟滑入味,加上雞肉點啲鹽食又好易入口,真係成個湯連渣都食埋。至於「石鍋拌飯」,都幾足料,就咁食稍嫌唔夠味,撈埋附帶嘅醬汁就唔同講法,立即香濃好多,又辣辣地,令人喺凍凍地嘅天氣開返個胃又驅咁啲寒氣。

2023-11-15
5 分鐘 (堂食)
午餐
  • 蔘雞湯
2023-11-21 56 瀏覽
近來追韓劇便愛上了食韓國菜,韓國菜最好的是細細碟又可以試到不同的食材,最適合愛纖體的女士。早前已去過喜來稀肉食韓燒,整體感覺良好。今次去完街街經過便入去食一個簡單的午餐吧!午餐的餐牌菜式有石頭飯、定食、 人參雞 ……見到Jung-Chan Box賣相也很吸引, 價錢親民 。今次就吃一客燒牛肉定食吧! 總共有8個格仔,每格也令人驚喜。 有涼拌菠菜、 醃製魷魚、蓮藕 、 白蘿蔔等等。 當然少不了韓式泡菜 ,燒牛肉香口又嫩滑 ,加埋生菜一起包著伴食,又是另一番風味。 如果覺得辣可以叫一杯消暑的飲品,西柚汽水甜甜酸的,是一個不錯的選擇。

講番先 食物質素係滿意的,對得起個價錢。銅鑼灣登龍街都無期望有咩太好服務(主要係之前有幫襯過,大致知係點,同韓國當地差唔多,你要求既野會做,塊面無表情的)但最令人失望要寫哩篇野既係態度呀!首先我地七個大人一個小童,叫既野唔算太多,埋單既時候 見落單個app有個生啤buy 1get 1咪問下(如圖)咁有著數緊係問清楚啦無咪照埋單,無特別意思有位紮馬尾無帶眼鏡既女職員(香港人):我地無架我地再問咁落單app 又有既?女職員:哦 果個4月一早無左啦我就好奇咁講 你上面咩日子都無 咁致放係度?女職員就唔出聲,淨係無表情(黑面)咁單照埋啦 比完卡 女職員就講 同埋你地其實夠鐘架啦 要走啦 其他人客等緊我地話 有朋友去左洗手間,同keep左蛋糕 比多5分鐘 可否?女職員:夠鐘啦 其他人客等緊果下我真係忍唔到叫佢順便拎埋個蛋糕比我然後女職員行開左之後 望住女職員周圍同其他同事講野 又眼望望我地張枱。如果平時 有限時既 我通常食完晒就走 唔會阻住人今次我野未食晒 加埋 仲坐多左十幾分鐘 食埋個蛋糕添 ,我認自己今次絕對係一個差既客人。但好多野係雙方既 ,好幾次已經好聲好氣,你番工會累有情緒我明白,但其
但最令人失望要寫哩篇野既係態度呀!

咁有著數緊係問清楚啦
無咪照埋單,無特別意思

有位紮馬尾無帶眼鏡既女職員(香港人):我地無架

我地再問咁落單app 又有既?

女職員:哦 果個4月一早無左啦

我就好奇咁講 你上面咩日子都無 咁致放係度?

女職員就唔出聲,淨係無表情(黑面)

咁單照埋啦 比完卡

女職員就講 同埋你地其實夠鐘架啦 要走啦 其他人客等緊

女職員:夠鐘啦 其他人客等緊

果下我真係忍唔到叫佢順便拎埋個蛋糕比我

然後女職員行開左

之後 望住女職員周圍同其他同事講野 又眼望望我地張枱。

如果平時 有限時既 我通常食完晒就走 唔會阻住人
但好多野係雙方既 ,好幾次已經好聲好氣,你番工會累有情緒我明白,但其實我地走時 有三分一既位係無人坐 加埋門口無客等緊,就當你夜小小有好多訂位,咁行個方便都唔係太過份吧?

比埋張單圖

總結:
如果想食 食物質素正常既燒肉 可以去試

但如果想有小小服務既,真係三思。

至少銅鑼灣哩間我唔夠膽再幫襯😊
  • 牛護心肉
2023-11-19 54 瀏覽
今日好即興地同同事收工去咗貨銅鑼灣登龍街“喜來稀肉”食韓國燒烤。我地兩個人點左一分豬護心肉$158,一份牛肋骨肉$150。一份蟹籽紫菜飯糰$50 雪濃湯 $125。個人比較鍾意護心肉,非常有咬口但係又唔會有豬腩肉咁肥膩,食落啖啖肉。牛肋骨肉$150有150克,性價比好高,而且入口充斥住牛肉香味。另外蟹籽紫菜飯糰亦都係我好喜歡嘅菜式之一,又平又飽肚,個人建議加小小鹽同埋醬料撈 埋一齊, 口感更加豐富味道更佳。天氣開始凍,所以我地就點左一個雪濃湯,原來入面仲麵底,飲得出唔喺味精湯,而且仲有好多肉喺入邊,湯喝湯暖下個胃,成餐飯10分滿足。

2023-11-14
  • 豬護心肉
2023-11-17 1133 瀏覽
「喜來稀肉」係來自韓國的過江龍韓式烤肉店,店舖供應多款肉類部位、海鮮同飯類等食品。裝潢簡約,座位較寬闊,坐得好舒服👍店內設有自助沙律吧,有5款韓式前菜、生菜及多款醬料選擇,而爐邊蛋也是必吃之一,有泡菜及芝士2款味道,吃完後仲可以叫店員免費添加❤️而呢度醃製肉類的醬汁係由首爾本店大廚主理的🤩牛五花 $158牛五花即係牛嘅胸腹,肉質結實帶油筋且油脂甚多,油花細緻,燒烤過後散發出濃郁的香氣,瘦肉中帶有油脂食起來的口感不柴不膩,燒到微焦,咬落去有焦脆的筋肉同咀嚼口感。喜來烤肉 $158用上牛肩胛的部位,肩胛肉是牛的頸部到肋骨的部份,肉質嫰滑結實同富有彈性,紋理均勻,肉汁又豐富,而且有濃厚牛肉味。配搭自家製醬汁一同燒烤,食落去口感豐富,有著脆嫩感同滿滿的肉汁,味道微甜,好惹味。海鮮蔥餅 $90蔥煎餅以鮮甜彈牙的魷魚和蔥為主料,面舖一層麵糊後煎至金黃色,厚度適中,味道香脆可口而且充滿蔥香。喜來烏冬 $75鰹魚湯底味道鮮甜,腐皮本身自帶甜味,飽吸鰹魚湯的味道,一咬落去口腔充滿湯汁,烏冬口感彈牙滑溜又掛湯,整體來講很清甜美味 。

而呢度醃製肉類的醬汁係由首爾本店大廚主理的🤩

喜來烤肉
海鮮蔥餅
喜來烏冬
2023-11-16 61 瀏覽
講到香港數一數二正宗韓燒(喜來稀肉)都可以話係算數一數二🤩🤩🤩今日午餐時間嚟到銅鑼灣呢間分店店員非常之細心,佢會問你午餐食定食或食燒肉,因為如果你唔食燒肉驚你啲衫會吸晒啲燒肉味,佢哋會編排你坐定食位置,我覺得非常之細心👍🏻👍🏻👍🏻不過嚟得我就一定食燒肉啦😝我叫咗一份燒雞定食套餐(裏面有超多前菜小食,一份已燒好嘅雞肉再配飯同生菜🥬如果一人份量係好夠飽)另外我就叫咗一份牛五花一份牛肋骨片兩款肉質都非常鮮嫩,一啲都唔鞋我最鍾意佢仲有一個自助沙律吧,有泡菜前菜嘅小食多款醬汁任你拎😬😬呢間水準真係咁多年都咁穩定,一掛住韓式燒烤,我就會必嚟呢度😌😌

今日午餐時間嚟到銅鑼灣呢間分店

不過嚟得我就一定食燒肉啦😝

我叫咗一份燒雞定食套餐

另外我就叫咗一份牛五花一份牛肋骨片
兩款肉質都非常鮮嫩,一啲都唔鞋

2023-11-09
午餐
2023-11-16 40 瀏覽
呢間韓式燒肉相信大家都聽過或者食過,我都唔例外,係我喜歡嘅餐廳之一,間唔中就去食㗎喇🤭🤭🤭🟥前菜佢哋出邊有個自助吧,可以拎佢地啲泡菜、醃蘿蔔片等等,質素都唔錯,幾好味,特別泡菜辣得來又甜甜地,好開胃。🟦肉類 (護心肉、牛肋骨肉及牛護心肉)相信都唔使我點介紹,佢哋依度啲肉都唔錯,亦種類繁多,牛既雪花紋幾正,油脂分布平均,咬落去都好多汁,牛味幾濃,食到唔停口。🟨人蔘雞湯食咗咁多肉,要飲返碗人蔘雞湯補一補身。呢排開始凍,飲返口人蔘雞湯,感覺成個人都暖笠笠,好舒服。個湯入邊有大大隻雞,夠晒足料,人蔘都煲到幾好食,即刻感覺行氣活血同埋夠晒養生。

🟥前菜

🟦肉類 (護心肉、牛肋骨肉及牛護心肉)

🟨人蔘雞湯

2023-11-12 57 瀏覽
每次嚟銅鑼灣經過登龍街,都成日留意到呢間裝修獨特嘅韓式燒肉,門面用上懷舊嘅裝修,特別吸睛~裏面有卡位同圓枱,座位之間都幾闊落,坐得都算舒服。外面有自助蔬菜吧,可以自己拎生菜🥬同埋各款泡菜,然後根據自己口味,可以點佢哋嘅牛肉拼盤或者豬肉拼盤,或者散叫肉類,佢哋嘅肉類特別高質,包蔬菜食真係一流🤤!另外,仲有爐邊蛋,有兩隻口味:泡菜同芝士,兩款都好好食,仲可以無限追加,一定夠飽!------------------------------🥓◖喜來烤肉◗ $160每次嚟都一定食呢款,薄切卷成一朵花咁,已經事先用醬料醃過嚟,燒出嚟更加香,有淡淡嘅甜味,就咁點少少香草鹽,好香好食!🥩◖牛護心肉◗ $158事先切好一片片,肉片比較厚,油香相對上比較重,燒到出嚟外層焦脆,口感都唔錯,呢款牛味特別濃郁,比較適合點佢哋嘅燒汁,甜甜地更加帶出牛嘅肉味!🍙◖蟹籽紫菜飯團◗ $50俾咗一對膠手套,客人可以親自落手落腳去呃食一個個飯團球,有得食又好玩~飯團混合紫菜同麻油,食落超香,加上蛋黃醬同蟹籽,更添風味!有一個隱藏食法,可以拎個啲飯團波波去燒,燒到外面有一層飯焦,食落更香脆!🍤◖海鮮蔥餅◗ $90一份
🥓◖喜來烤肉◗ $160

🥩◖牛護心肉◗ $158

🍙◖蟹籽紫菜飯團◗ $50

🍤◖海鮮蔥餅◗ $90
一份可以分成四片,都幾足料有幾多海鮮,可以點上佢酸酸地嘅醬汁食,特別開胃!但覺得佢個底落咗太多雞蛋,煎出嚟略嫌未夠香脆~

🌟 Encore指數:9/10
📍喜來稀肉 @seorae.hk銅鑼灣登龍街41-51號金龍大廈地下3號舖及1樓中學好鍾意一大班人嚟食,無論係韓燒啲肉定係主食都好正宗🤤!1️⃣ 韓豚五花肉 $180 🌕🌕🌕🌕🌗睇得出佢哋serve嘅肉肉質好好,個爐唔黐底,五花肉燒至金黃脆邊好好食!加埋自助吧嘅泡菜、醬汁、同埋生菜一齊食,好滿足🤤2️⃣ 豬肉泡菜湯 $85 🌕🌕🌕🌕🌗泡菜同豬肉份量十足,入面仲有金菇同蔥等嘅配料,兩個人share都飲唔晒,酸酸辣辣好開胃。最近轉涼啦,飲一碗成個人即刻暖返晒!3️⃣ 海鮮豬肉泡菜餅 $90 🌕🌕🌕🌕🌕個餅四邊煎到脆卜卜好香口,啖啖都食到有大大塊泡菜,入面仲有啲魷魚等嘅海鮮,增添口感🦑4️⃣ 水冷麵 $95 🌕🌕🌕🌕🌕燒肉燒到好油膩,最啱就係食返碗冷麵解膩,成個調味好refreshing!
📍喜來稀肉 @seorae.hk
銅鑼灣登龍街41-51號金龍大廈地下3號舖及1樓

中學好鍾意一大班人嚟食,無論係韓燒啲肉定係主食都好正宗🤤!

1️⃣ 韓豚五花肉 $180 🌕🌕🌕🌕🌗

2️⃣ 豬肉泡菜湯 $85 🌕🌕🌕🌕🌗

3️⃣ 海鮮豬肉泡菜餅 $90 🌕🌕🌕🌕🌕

4️⃣ 水冷麵 $95 🌕🌕🌕🌕🌕

2023-11-09 39 瀏覽
秋風起 好想食韓燒😂佢生菜,大蒜同前菜都係任食。特別係喜來kimchi特別好食,係fresh kimchi。叫左護心肉,牛肋肉同埋牛舌。護心肉油脂都好夠,但又唔會太肥膩,每舊包生菜,大蒜同點d醬非常惹味。佢一碟都好多塊。牛肋肉係韓燒必點,特別香。佢本身應該已經有d調味,甜甜地燒完特別好食。我地仲叫左個海鮮牛肉大醬湯,呢個好有驚喜好夠味好飲,牛肉都好多。嫌唔夠喉叫多左個牛舌。牛舌係薄切,燒一陣已經熟,都幾好。佢仲有爐邊蛋,免費嘅,一邊係泡菜蛋另外一邊係芝士蛋,呢個就正常發揮,飽肚之選。
秋風起 好想食韓燒😂

叫左護心肉,牛肋肉同埋牛舌。

嫌唔夠喉叫多左個牛舌。牛舌係薄切,燒一陣已經熟,都幾好。

喜來稀肉喺香港作為長青烤肉店 大部分人都應該識😆喺登龍街經過見到 心諗揀佢實冇死 就入左去🤣餐廳座位都幾多 油煙都唔會太大 冷氣十足🤍旁邊有沙律吧可以自選泡菜、醬料 有辣有唔辣🌶️肉類有拼盤亦可以散叫 仲有其他湯品小食 質素都對得住價錢 性價比都幾高🥰🐷護心肉($158)護心肉係特殊部位 每隻豬只能產出手掌左右大細😯係阻隔豬橫膈膜同肝之間的肌肉肌腱部分比起五花肉冇咁多油脂 但食落柔軟且有咬口🥰而且有先醃製 食落甜甜地 唔使額外點醬都好夠味👍🏻🥩真雪花牛肉 ($228)另一盤我哋就揀咗個貴小小嘅牛 都冇令我哋失望牛肉望落鮮紅 油脂雪花分布得好平均 ❄️燒嘅時候油香慢慢溢出 唔使好耐就熟曬食得🔥咬落果然油香滿滿 牛味十足唔會韌😋🐄牛排骨湯 ($125)朋友話食燒肉太油膩熱氣 要叫個湯清一清佢湯入邊嘅牛排骨煮得好軟腍 一咬就會骨肉分離🤩加上個湯唔會太油 清清地飲落好舒服🥰仲會有啲韓式粉絲喺底 食咗都冇咩負擔感👍🏻🍚蟹籽紫菜飯團 ($50)想試玩呢個手搓飯團好耐 今次終於試到🤣飯上面有蛋黃醬、蟹籽同紫菜 可以先用匙羹撈勻再戴上手套用手搓成一個個小飯團 別有一番風味😋調味後嘅紫菜飯團都好好味 尤其紫
喜來稀肉喺香港作為長青烤肉店 大部分人都應該識😆
喺登龍街經過見到 心諗揀佢實冇死 就入左去🤣
餐廳座位都幾多 油煙都唔會太大 冷氣十足🤍
旁邊有沙律吧可以自選泡菜、醬料 有辣有唔辣🌶️
肉類有拼盤亦可以散叫 仲有其他湯品小食
質素都對得住價錢 性價比都幾高🥰

🐷護心肉($158)
護心肉係特殊部位 每隻豬只能產出手掌左右大細😯
係阻隔豬橫膈膜同肝之間的肌肉肌腱部分
比起五花肉冇咁多油脂 但食落柔軟且有咬口🥰
而且有先醃製 食落甜甜地 唔使額外點醬都好夠味👍🏻

🥩真雪花牛肉 ($228)
另一盤我哋就揀咗個貴小小嘅牛 都冇令我哋失望
牛肉望落鮮紅 油脂雪花分布得好平均 ❄️
燒嘅時候油香慢慢溢出 唔使好耐就熟曬食得🔥
咬落果然油香滿滿 牛味十足唔會韌😋

🐄牛排骨湯 ($125)
朋友話食燒肉太油膩熱氣 要叫個湯清一清佢
湯入邊嘅牛排骨煮得好軟腍 一咬就會骨肉分離🤩
加上個湯唔會太油 清清地飲落好舒服🥰
仲會有啲韓式粉絲喺底 食咗都冇咩負擔感👍🏻

🍚蟹籽紫菜飯團 ($50)
想試玩呢個手搓飯團好耐 今次終於試到🤣
飯上面有蛋黃醬、蟹籽同紫菜 可以先用匙羹撈勻
再戴上手套用手搓成一個個小飯團 別有一番風味😋
調味後嘅紫菜飯團都好好味 尤其紫菜相當加分👍🏻

🏡喜來稀肉 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣登龍街41-51號金龍大廈地下3號舖及1樓