2022-08-21 868 瀏覽
我一向對麵線都是一搬,不過朋友誠意拳拳帶我去試吓,所以就一試,舊式麵舖,在門口排隊時,已經有人幫你落定單,等了一陣好快就有位,舖頭面積不大,可搭枱,環境都算衛生,見到多數外賣,原本想叫蒜泥白肉,但已沽清。我們點了1. 炸醬+腩肉+大腸 - 腩肉真係唔錯👍🏻,炸醬都可以2. 酸菜+雲吞+醬爆貢丸 - 湯底很香鹹酸菜味道👍🏻,雲吞皮都算薄,大大粒,有3粒,醬爆貢丸只是中間有肉,不是醬爆3. 酸辣+雲吞+腩肉 - 比較油膩,不算太辣推介豆漿👍🏻已經叫他少麵線,但份量仍然很多,一碗可以兩個人食😅。

1. 炸醬+腩肉+大腸 - 腩肉真係唔錯👍🏻,炸醬都可以
3. 酸辣+雲吞+腩肉 - 比較油膩,不算太辣

推介豆漿👍🏻

已經叫他少麵線,但份量仍然很多,一碗可以兩個人食😅。
2022-07-28 729 瀏覽
相信住喺荃灣葵青區嘅朋友 對呢一間米線舖一啲都唔陌生🫢由細細個同爸爸媽媽一齊食到之後自己出嚟做嘢都一樣咁中意食😍每次都一定會嗌雞翼尖 仲要雙份🫢佢啲雞翼尖真係一入口好容易就食到 另外腩肉同埋豬肚都係我嘅必點 好入味 辣得夠過癮🤩🤩🤩不過我本身唔係太食得辣 所以嗌咗呢兩個辣🌶🌶🌶嘅餸之後 基本上碗米線我都係會嗌唔辣🫢🫢 仲有腐皮 吸晒啲湯嘅精華🤤🤤不過食當日 米線略為比較淋左啲 成日都好想買呢一間嘅淨送🫢好似車仔麵咁可惜佢哋冇淨送賣🥲
到之後自己出嚟做嘢都一樣咁中意食😍

不過食當日 米線略為比較淋左啲
成日都好想買呢一間嘅淨送🫢好似車仔麵咁
可惜佢哋冇淨送賣🥲
2022-07-05
2022-07-27 479 瀏覽
重口味米線,荃灣很有名的米線,格局唔會expect係乾淨,坐得都逼,疫情其實都有d驚,但無計,鬼叫佢出名。米線酸辣湯底係會令人上癮,酸辣料足,唔算好辣但食緊時會keep住流汗,哈哈。至愛腩肉豬肚,諗起就想食。
重口味米線,
荃灣很有名的米線,
格局唔會expect係乾淨,
坐得都逼,疫情其實都有d驚,
但無計,鬼叫佢出名。
米線酸辣湯底係會令人上癮,
2022-07-25 544 瀏覽
紅……😁紅色滿滿既辣油滿足到我呢位辣妹。🌶🍜一講米線,好多人都會推介呢一間唯一,琴晚睇完youtube 米紙 @rice.zi2 推介荃灣米線大戰呢集就忍唔住要試下,聞說平日要排隊,所以決定來個早午餐,11點去食,早午兩餐一齊KO, 係就係少少顛,早餐來個中辣🫣。今日第一次食,就來個酸辣米線,餸就來毎全豬宴🐷豬脷、大腸、腩肉、豬膶、豬紅(應該同豬有仇😼)老老實實,同上次推介既 金西南比,大家都係濃味之選,值得推介,好味回食指數都有成80分。🤤🤤🤤👍👍👍酸辣夠勁度🌶🌶,要講既唯有係太油,米線夠滑同彈牙,餸料豬脷🐷、腩肉🐷、大腸🐷都唔錯,但豬紅就啲血蘇味麻麻地,豬膶就只係好譚仔少少,都係勁鞋,或者可能佢既材料無乜加功,無用鬆肉粉醃製既效果,但街食就略為遜色如果大家都係米線粉,呢間個人認為都值得推介🥰
紅……😁紅色滿滿既辣油滿足到我呢位辣妹。

如果大家都係米線粉,呢間個人認為都值得推介🥰
唯一好好食,真係唯一既味道,其他米線鋪食唔到呢個味,好重口味,我一定會叫多酸多蔥佢既米線係屬於粗米線,非常彈牙😋😋😋而且好大碗,2餸米線都唔洗$50,抵食👍建議要叫一個辣餸,個辣味會香啲如果覺得油仲可以叫佢走油,但就會比較多辣椒籽辣餸我推介豬脷,腩肉,豬肚,豬頭肉炸醬真係好油,所以唔好叫唔好叫酸辣同小窩,因為佢當係個餸要收錢,酸辣同小窩只係加左肉碎,個湯係一樣鐘意食酸可以叫多酸,如果都唔夠可以再問佢拎酸汁一定要加蔥,個人覺得加蔥會清新小小
豬脷雞翼尖
佢既米線係屬於粗米線,非常彈牙😋😋😋
而且好大碗,2餸米線都唔洗$50,抵食👍
建議要叫一個辣餸,個辣味會香啲
如果覺得油仲可以叫佢走油,但就會比較多辣椒籽
辣餸我推介豬脷,腩肉,豬肚,豬頭肉
炸醬真係好油,所以唔好叫
鐘意食酸可以叫多酸,如果都唔夠可以再問佢拎酸汁
一定要加蔥,個人覺得加蔥會清新小小
豬脷雞翼尖
2022-07-14 341 瀏覽
由細到大都好鍾意食米線,雲貴川係我其中一間愛店😆平時我都會食麻辣米線,不過今次想試吓佢哋清湯口味😚出奇地又唔錯,雖然係清湯不過其實湯底都好濃郁,啲餸都好入味👍🏻
由細到大都好鍾意食米線,雲貴川係我其中一間愛店😆

平時我都會食麻辣米線,不過今次想試吓佢哋清湯口味😚
唯一雲貴川風味 📍 荃灣👅8.88/10成個湯底都好惹味 甜酸辣香都十分出色!!最神奇嘅係食完唔會勁口渴💦加埋超滑 又彈牙煙韌嘅米線真係食到唔停口啊!有幾個餸係必叫架!🥢腩肉 🥢豬頭肉-又爽又滑 ✨小tips 原本湯底已經係酸辣㗎啦落單嘅時候再叫酸辣嘅話會貴dd gaa
唯一雲貴川風味 📍 荃灣

👅8.88/10
加埋超滑 又彈牙煙韌嘅米線真係食到唔停口啊!

有幾個餸係必叫架!
🥢腩肉 🥢豬頭肉-又爽又滑

✨小tips 原本湯底已經係酸辣㗎啦
落單嘅時候再叫酸辣嘅話會貴dd gaa
2022-07-04 375 瀏覽
今晚終於去食左宜間荃灣好出名嘅米線, 7點幾去到要等一陣先有位,我同朋友分別嗌咗一碗酸辣腩肉米線同酸辣豬腸貢丸(醬爆)米線, 本身想叫豬潤但賣哂啦😋酸辣腩肉米線($47)😍湯底好濃,夠酸,有好多肉碎同酸菜,同埋又唔會好辣, 啱哂鐘意食重口味嘅人,腩肉都有幾多塊, 入哂味,肥瘦適中,米線份量好足,食哂成碗實夠飽🍜酸辣豬腸貢丸(醬爆)米線 ($56) 豬腸好入味同埋好淋,唔會好韌, 貢丸好大粒, 連埋啲湯一齊食,好好食🤤

酸辣腩肉米線($47)😍

酸辣豬腸貢丸(醬爆)米線 ($56)
2022-07-02 434 瀏覽
荃灣有好多食米線嘅小店,我今次都慕名而來,排隊排咗20分鐘到,終於可一嚐佢啦佢有好多餸可以選擇,又可以食芽菜底,唔洗驚食到好飽,頂住個肚叫咗 腩肉,大腸,腐竹,小鍋 同埋 豬脷,豬膶,腐竹,小鍋佢嘅所有嘅餸都炆得好入味,不過大部分都係同一個味,比較單調,整體都係好味嘅 辣度係會愈食愈辣,夠香夠辣

叫咗 腩肉,大腸,腐竹,小鍋 同埋 豬脷,豬膶,腐竹,小鍋
荃灣雲集多間岀名米線店🍜,除咗連鎖店譚仔之外,仲有雲家小鍋店、新貴香園等小店。不過,我至愛始終都係呢間「唯一雲貴川風味」💕,依家邊打食評,已經邊流口水🤤我超愛佢嘅麻辣湯底❤️‍🔥,同一般米線店嘅麻辣湯底好唔同,唔係隨隨便便溝水令味道變得淡口嗰種,食得岀湯底係每日花心機同時間去熬製,辣椒同花椒嘅比例好重🌶,夠辣又夠麻,味道好重,非常開胃😆即使我只叫咗一款配菜,腩肉🐽嘅份量都好多,唔會吃到一半就只剩低D麵咁dry,而且每一片係有厚度嘅,嫩滑爽口,咬落好有口感,同麻辣湯底一齊係絕配👍🏻雖然環境有D噏揼,但每次去呢間米線店,都總要排一陣隊先入得去坐,下午茶時段都唔例外,可見餐廳真係好受街坊歡迎㗎。姐姐會係排緊隊期間,先幫你定單,一入座,即刻上菜,效率都幾快🤣

麻辣腩肉米線

腩肉

2022-04-29
麻辣腩肉米線
2022-06-17 477 瀏覽
唔想排隊 強烈建議大家平日辦公時間去食🤣懶惰小編都幾怕排長龍加上天氣炎熱 係條街排隊? 拿了我的命呀不過 不過 如果要排隊先食到呢碗米線 小編都認為係值得🤣🤣因為佢實在好多料 湯底又超濃郁 (食開3小辣小編) 叫小辣都已經好辣 流哂鼻水餐牌會有一味, 二味, 三味, 四味比你揀其實主要係睇你想食幾多款(味)餸呢度好搞笑 酸辣 同 小鍋都係一個餸不過之前睇過youtube介紹話 唔洗特別叫酸辣 因為佢本身湯底已經係酸辣🧡酸菜+腩肉 $49 (二味)超大量酸菜 腩肉係唔會得肥膏 同埋幾有口感 (個人喜好)腩肉醃得好夠味 原來個湯底 本身都已經有大量酸菜同酸辣一樣, 可以唔洗特登叫1個餸了 除非你大愛酸菜啦🧡腩肉+豬腸 $49 (二味)腩肉係唔會得肥膏 呢樣係小編喜歡的豬腸都係醃得好夠味 佢d餸都算好多 食極都仲有重口味人士應該會好喜歡呢一間米線 因為佢真係好濃郁 每碗都會有好多辣油大家食時, 要小心 唔好啃到啊😋📍唯一雲貴川風味📌荃灣四陂坊14號地下
唔想排隊 強烈建議大家平日辦公時間去食🤣
懶惰小編都幾怕排長龍
加上天氣炎熱 係條街排隊? 拿了我的命呀
不過 不過 如果要排隊先食到呢碗米線 小編都認為係值得🤣🤣

餐牌會有一味, 二味, 三味, 四味比你揀
其實主要係睇你想食幾多款(味)餸
呢度好搞笑 酸辣 同 小鍋都係一個餸

🧡酸菜+腩肉 $49 (二味)
超大量酸菜 腩肉係唔會得肥膏 同埋幾有口感 (個人喜好)
腩肉醃得好夠味 原來個湯底 本身都已經有大量酸菜
同酸辣一樣, 可以唔洗特登叫1個餸了 除非你大愛酸菜啦

🧡腩肉+豬腸 $49 (二味)
腩肉係唔會得肥膏 呢樣係小編喜歡的
豬腸都係醃得好夠味
佢d餸都算好多 食極都仲有

大家食時, 要小心 唔好啃到啊😋

📍唯一雲貴川風味
📌荃灣四陂坊14號地下
2022-06-10 344 瀏覽
There are always long queues outside Yunan Guizhou & Sichuan during lunch hours. I have been there at least 10 times over these years. Their soup base is closer to the peanut butter style with SIchuan peppers. Very intense which makes it one of my favorite in Hong Kong. I'd say the quality sometimes fluctuates. There was a time that the soup was so watery and clean even I ordered super spicy. Sometimes it was too oily but most of the time it was alright. The toppings come in big portion. The por

I'd say the quality sometimes fluctuates. There was a time that the soup was so watery and clean even I ordered super spicy. Sometimes it was too oily but most of the time it was alright. The toppings come in big portion. The pork belly slices are the best, cooked nicely and soaked up all the sauce, not just blanched pork like the popular Mixian chains. I still visit again from time to time, just hope that they can maintain better quality standard.
2022-06-09 480 瀏覽
見到有Youtuber 試食荃灣四間人氣米線店, 呢間唯一就係其中一間...好耐好耐之前我係已經食過呢間,我記得自己係覺得麻麻地,但見佢人氣又真係歷久不衰,又唔知食乜好,甘就再試一次😌因為我外賣,無影到內部環境...內部用餐環境就真係唔多好, 全部圓檯,除非你人多,如果唔係都應該要搭檯, 檯同檯之間係好逼, 如非必要,唔會堂食餐牌一眼睇曬, 兩餸要$49,價錢唔平🍽腩肉米線本來想叫埋豬腸, 但已經賣曬☹️一打開個蓋, 哇好油下窩🤨腩肉既分量係幾多既, 但味道就非常一般只係有鹹味而幾嚡口既肉,有d嚡到黏牙添😓個湯底味道一樣好普通,係有陣炒過配料既味,但都唔好味...... 荃灣甘多間米線, 講腩肉,雲貴香既腩肉已經好過佢, 講米線,譚仔d米線仲好, 湯底,恕我唔識欣賞, 真係點排都唔係佢, 吃不出的人氣🤷🏻‍♀️

因為我外賣,無影到內部環境...

餐牌一眼睇曬, 兩餸要$49,價錢唔平

🍽腩肉米線

本來想叫埋豬腸, 但已經賣曬☹️
一打開個蓋, 哇好油下窩🤨
腩肉既分量係幾多既, 但味道就非常一般
只係有鹹味而幾嚡口既肉,有d嚡到黏牙添😓
個湯底味道一樣好普通,係有陣炒過配料既味,

外賣自取
2022-05-25 446 瀏覽
重口味人士一定要嚟試下呢間米線,我叫咗少辣、腩肉、炸醬。上面有一層辣油,但自己覺得唔會好over同油膩。佢入口係非常香口,主要應該因為個炸醬同啲肉碎好香口。腩肉絕對唔係hea你嗰種,超大塊,而且有好多塊。肉質唔韌又入味。朋友試咗豬頭肉,本身都唔係幾知係咩嚟,發現其實好少肉,會有啲類似豬耳嘅軟骨,鍾意食軟骨嘅可以叫嚟試吓覺得都幾特別。但係我自己就prefer腩肉多啲啦。特別一提呢碗米線真係好夠熱,雖然我係外賣,攞到坐低食都隔咗一陣,但係依然非常辣,成碗都好滾。食晒成碗之後碗湯都仲係熱嘅真係好滿足!
炸醬腩肉米線(小辣)
外賣自取
炸醬腩肉米線(小辣)
  • 炸醬腩肉米線
2022-05-25 330 瀏覽
在網上比較有討論度的米線店餐廳裝潢比較簡單 是需要併桌的是香港的米線店文化豬腸雲吞小鍋米線雞肉小鍋米線小鍋米線是酸辣的基礎型的湯底 很濃的酸味辣的質感比較一般配料選擇不算很多像雲吞的加皮很厚 比較差勁雞肉是絲絲狀的 很柴的質感也不太能吸收到湯底的味道不過麵的質地各方面呈現出普通質地
在網上比較有討論度的米線店
餐廳裝潢比較簡單 是需要併桌的