2019-08-25 483 瀏覽
我知道唐記包點新出左一個叫做阿華田包,之前打算同同事一齊買來做下午茶,點知四點幾已經賣晒,連阿華田特飲都售馨。今日我決定一早11點就去買阿華田包返公司做早餐,我決心要食嘅嘢無人可以阻止我。個包拎上手,都仲係熱嘅,五蚊一個包真係算抵食,一咬落去發現裏面是流心的,阿華田味突出,又唔算太甜,原來做早餐都係一個唔錯嘅選擇!
阿華田包
阿華田包
2019-08-20 334 瀏覽
唐記包點一直都覺得平靚正,成日都會幫襯買黎食,最近出左新野,又去試下。午餐去左唐記買外賣,個阿華田奶茶,9元,但可惜賣晒,只可以試下個阿華田包,試食價5元就買到,個size同平時唐記的包差不多,呢隻包有淡淡的阿華田味,不甜,十分好。仲買左個章魚肉餅飯同腐竹卷,飯26元,個卷18元。飯的分量剛好,肉餅又不會好咸。個卷有三條,同飯分開放,咁樣就不會影響本身的食物。另外再買左枝普通奶茶,12元,好香好滑,好飲。
唐記包點一直都覺得平靚正,
成日都會幫襯買黎食,
最近出左新野,
又去試下。
午餐去左唐記買外賣,個阿華田奶茶,
9元,但可惜賣晒,
只可以試下個阿華田包,
試食價5元就買到,
個size同平時唐記的包差不多,
呢隻包有淡淡的阿華田味,
不甜,十分好。

仲買左個章魚肉餅飯同腐竹卷,
飯26元,個卷18元。
飯的分量剛好,肉餅又不會好咸。
個卷有三條,同飯分開放,咁樣就不會影響本身的食物。
另外再買左枝普通奶茶,12元,
好香好滑,好飲。
2019-08-15
2019-08-16 242 瀏覽
最近見網絡介紹了唐記新推出的阿華田包 HKD5 價格超便宜,而我很鍾意食中式包點的, 很有興趣 就馬上買來試食 阿華田的好似做到流沙的口感, 好Juicy. 用Juicy 去形容最好不過了. 流流地質的, 味道一點也不太甜, 但阿華田味不算超濃郁的, 但仍有阿華田味的, 以一個新口味包來說, 整體做的不錯, 新口味 新嘗試 性價比高, 值得貪新鮮的寶寶去試.
最近見網絡介紹了唐記新推出的

阿華田包 HKD5

2019-08-15 185 瀏覽
Saw so many posts online talking about their new products ovaltine bun and ovaltine milk tea, finally get the chance to try it myself.When comparing, i like the ovaltine milk tea over the bun, the milk tea was rich in the taste of tea, while still have the taste of ovaltine, it somehow taste like chocolate too.For the bun, the fillings is a bit too liquefied, it would be better it is more like the texture of custard.
2019-08-09 219 瀏覽
耐唔耐都會買唐記飽點食,見到佢地推出新產品 - 期間限定 流心阿華田包 同埋 阿華田奶茶,一定要試下!.流心阿華田包 $5 - 麵包好鬆軟 ,一撕開阿華田流心餡爆漿 ,而且甜而不膩 ,好有新鮮感!一改我對佢地店傳統飽點既印象。.阿華田奶茶 $9 - 香濃幼滑,有阿華田味濃 同 奶茶細滑,估唔到味道可以好夾!首先入口係阿華田味, 然後就係茶味既回甘,正。.除左新產品,我仲叫左咖哩牛腩飯 $33 - 多舊牛筋腩,加埋好惹味既咖哩,不錯。.鳳爪排骨飯 - 平時食晏都買開,蒸飯好軟綿,豉油汁咸度適中,排骨 同 鳳爪用料份量多。.皮旦瘦肉粥 - 原來佢地出左粥品,皮旦瘦肉粥有皮旦件、瘦肉絲,粥底好綿密。

2019-08-06
2019-08-07 145 瀏覽
朝早想買個快靚正嘅早餐,一定係去唐記包點買早餐喇!如果我唔夠時間食早餐的話,我一定會係唐記包點買個菜肉包,只係$7,一路行一路食,很方便,個菜肉包又多肉,唔會淨係得個包好dry。如果平時lunch想食個平平地lunch可以去唐記包點買個鳳爪排骨飯,味道質素拍得住茶樓味果啲架!仲有特別推介唐記包點嘅雞扎,我覺得佢地嘅雞扎料好多,又大舊,最緊要係抵食,對於返工族月尾嚟講係飽飯救星啊😬😬😬好多包點飯類都係新鮮出爐架!推介!
2019-08-07
早餐
2019-08-05 194 瀏覽
灣仔放lunch 其實大部分都比較貴,好在而家有唐記包點咋,20幾蚊已經有盒飯,真係恩物😝😝見仲新出左阿華田包,做優惠價5蚊就食到!即刻買嚟試下😮 包皮都有阿華田粉架,入面就爆餡咁濟,唔會太甜但又有濃濃阿華田嘅麥味😛😛另外剛好買到d丼飯,嗌左個豬軟骨飯($33)😮 豬軟骨都好入味,又夠淋,撈飯係正ge🙈 另外有幾舊薯仔,還可以😌咖哩牛腩飯($33)🐮🐮 咖哩味幾香,牛腩又煮得腍身,呢個價錢好抵食🤩客飯仲包左飲品添!鳳爪排骨飯($26)☝️ 招牌咁濟,品質保證!排骨幾正,都多肉!#阿華田 #流心阿華田包 #爆漿 #流心#阿華田奶茶#唐記包點#聯乘#crossover#蒸包#流心包#甜而不膩#奶茶#hongkong#hkfood#hkfoodie#香港美食#香港製造#美食#新產品#食好西#tongkeebaodim#港式

另外剛好買到d丼飯,嗌左個豬軟骨飯($33)😮

咖哩牛腩飯($33)🐮🐮
咖哩味幾香,牛腩又煮得腍身,呢個價錢好抵食🤩
客飯仲包左飲品添!

#阿華田
#食好西
#tongkeebaodim
#港式
2019-07-31 163 瀏覽
做做下野,收到消息晏啲好有機會改掛八號風球!!!!打風有得收早,不過因為收早,所以都大家都話唔食晏,直接早d返歸xppp不過我又真係有d肚餓,所有就決定係返歸既車站附近買d野食先=]]]]]佢個客飯套餐應該係新出既,睇落又幾抵啵!!不過要兩點後先有供應,就唔岩時間添~~呢日都係想食簡單啲,所以都係唔買飯,買幾個包返歸,方便想幾時食蒸返幾多鐘就食得xpptotal要左兩個 叉燒包HK$7、奶皇包HK$7同馬拉糕HK$7各一仲買定多個 麥皮饅頭做聽日早餐添:)蒸返熱既包包們真係好鬆軟見到今日有奶茶啵,一向都中意飲佢地既奶茶,好夠香滑:D等我買返兩枝返去考敬下家中女皇大人先xpp
做做下野,收到消息晏啲好有機會改掛八號風球!!!!

佢個客飯套餐應該係新出既,睇落又幾抵啵!!

不過要兩點後先有供應,就唔岩時間添~~

仲買定多個 麥皮饅頭做聽日早餐添:)

蒸返熱既包包們真係好鬆軟

見到今日有奶茶啵,一向都中意飲佢地既奶茶,好夠香滑:D

等我買返兩枝返去考敬下家中女皇大人先xpp
下午茶
2019-07-29 202 瀏覽
唐記包點WAN CHAI莊士敦道112號雙喜樓地下2號舖點心party ,好憎去飲茶一計班廢老鬧香港人同班年青戈,仲講曬粗口好唔尊重,我決定唔再去比錢班廢老賺,買設返去食點心去買了燒賣,食到安心熟悉的重手內餡,大量豬肉拌蝦肉, 一客4粒才十寸元, 媲美好多大茶樓出品質素。腐竹卷就有紅蘿蔔絲同肉碎, 腐竹本身就好愛,因唔似餃皮淋了汁會爛, 軟化了的腐竹有些拉力架!!!!姐姐們做事好快手, 收錢落單到PACK 好都是5分鐘內架時~仲好好禮貌問要唔要膠叉,不過為了環保,返公司用金屬叉食~下次買點心可自備盒。
唐記包點WAN CHAI

莊士敦道112號雙喜樓地下2號舖

2019-07-29 102 瀏覽
今日介紹下我最愛的早午晚餐宵夜外賣店-唐記!佢既蒸包一向又平質素又高,七八蚊就有一個大大舊.平日收工或者TEA TIME口痕好中意買佢既甜包,十級推介香芋同番薯,餡料非常豐富,而且係微甜,好似食緊真芋頭同番薯咁.重點(又講多次)-份!量!好!足!一定夠飽, 所以話係窮人恩物今次lunch想平令正, 就外賣左北菇雞飯, 燒賣, 牛肉球, 糯米雞, 同兩個蒸包(一甜一鹹)番屋企.佢D點心真係即叫蒸, 新鮮滾熱辣!不過燒賣略嫌鹹DD.蒸包雖然拎到番去凍左,但都係好鬆軟好味!想特別推薦糯米雞, 超多材料,有肉碎, 叉燒, 雞翼blablabla我都無見過糯米雞入面有雞翼哈哈好入味, 又足料, 必買!
今日介紹下我最愛的早午晚餐宵夜外賣店-唐記!
佢既蒸包一向又平質素又高,
七八蚊就有一個大大舊.
平日收工或者TEA TIME口痕好中意買佢既甜包,
十級推介香芋同番薯,
餡料非常豐富,
而且係微甜,
好似食緊真芋頭同番薯咁.
重點(又講多次)-份!量!好!足!
一定夠飽, 所以話係窮人恩物

佢D點心真係即叫蒸, 新鮮滾熱辣!
不過燒賣略嫌鹹DD.
蒸包雖然拎到番去凍左,
但都係好鬆軟好味!

想特別推薦糯米雞, 超多材料,
有肉碎, 叉燒, 雞翼blablabla
我都無見過糯米雞入面有雞翼哈哈
好入味, 又足料, 必買!

2019-07-29
10 分鐘 (外賣自取)
  • 糯米雞
2019-07-23 129 瀏覽
今日早上一家大小去咗書展血拼, 中午時分小朋友開始行到累了準備回家。 小朋友說肚子餓了,媽媽便提議在電車路附近的包點店買外賣回家吃。 唐包點一向標榜是香港製造,比較健康, 所以很放心給小朋友食用。我們點了奶黃包,豆沙包, 香菇包,芋頭包, 馬拉糕, 芝麻包… 原來是有冷凍包賣的,店員細心講解回家後蒸8分鐘便可以了~我們點了一些作明早的早餐呢!小朋友已急不及待吃了一個新鮮的豆沙包,沙餡細緻味道不太甜。馬拉糕鬆軟無比, 大人細路都搶住食。香菇包菇味突出,而其他包類餡料也十分多,很足料。另外買了杞子燒賣和鵪鶉蛋燒賣 驚喜的是這小小的店舖竟然可以買到這懷舊的點心,而且味道不錯沒有味精。奶茶香濃無添加是我的至愛~

小朋友已急不及待吃了一個新鮮的豆沙包,
沙餡細緻味道不太甜。

馬拉糕鬆軟無比, 大人細路都搶住食。
香菇包菇味突出,而其他包類餡料也十分多,很足料。

另外買了杞子燒賣和鵪鶉蛋燒賣

奶茶香濃無添加是我的至愛~

2019-07-03 128 瀏覽
第2日要同屋企人好早起身,屋企樓下係荒島冇野食,所以就買定幾個包返去做早餐😆$7.5一個包好抵食,到左第2朝蒸一蒸就食得,方便快捷!!!👍🏻👍🏻😎🍀燒賣 ($18)嚟到又好想食燒賣,就叫左一個😂4粒大大粒嘅燒賣,肉質都幾結實👍🏻🍀香芋包 ($7.5): 最鐘意食芋頭嘅我又點會錯過佢既香芋包😍😍😍😋😋😋🍀奶皇包 ($7.5) & 紅豆包 ($7.5): 甜度適中,味道唔錯!👍🏻🍀素菜香菇包 ($7.5): 第2日食都仲係好juicy😍🍀糯米卷 ($7.5): 好香好有咬口!🤤🍀黑芝麻豆漿 ($9)淡淡嘅黑芝麻香同豆味,甜味對我嚟講係岩岩好!😋🍀奶茶 ($9)帶甘香茶味,又唔會話好甜,又幾好飲!☺

🍀燒賣 ($18)
嚟到又好想食燒賣,就叫左一個😂
4粒大大粒嘅燒賣,肉質都幾結實👍🏻

🍀素菜香菇包 ($7.5): 第2日食都仲係好juicy😍

🍀糯米卷 ($7.5): 好香好有咬口!🤤

🍀黑芝麻豆漿 ($9)
淡淡嘅黑芝麻香同豆味,甜味對我嚟講係岩岩好!😋

🍀奶茶 ($9)
帶甘香茶味,又唔會話好甜,又幾好飲!☺
2019-06-28
2019-06-29 117 瀏覽
今日到灣仔學藝, 專師重道的我想要報答老師。 作為一個傳統中國人, 當然要買一些中式食物來孝敬老師。一出地鐵站就看到了這間中式包點鋪, 看到店舖力銷的包點, 我想知道老師一定會喜愛。最後我買了幾個饅頭 還有菜肉包。 由於包點全部新鮮出爐, 所以新鮮熱辣。 菜肉包的餡料 十分充足, 菜和肉的配搭 比例十分完美, 吃到菜肉包的肉汁之餘, 還咀嚼道蔬菜的爽脆感!老師也大讚 饅頭 非常甘香, 清淡的饅頭也能做到甜在心中, 光滑的表面, 還有軟綿綿的心, 回味無窮。
饅頭
菜肉包
2019-06-28
饅頭
菜肉包
章魚肉餅飯($26)寫到明係必食item🤣,今次個蒸飯就揀佢啦👍個肉餅圓渾渾好厚身,裏面仲食到彈牙既章魚粒,味道唔錯。之前買蒸包成日都會揀香芋包同蕃薯包,今次搞搞新意思😌,要左奶黃包、蓮蓉包同蔥花卷。奶黃包奶黃餡料好香甜幼滑,牛奶味道都比較出。蔥花卷灑上不少蔥粒同火腿粒,足料糯米雞($26)係K既Encore之選,裏面有好多配料,有叉燒、雞翼、咸蛋黃同冬菇,食落好香。點心方面仲揀左鳳爪($18),一份份量都幾多,仲整得幾軟淋入味。

2019-06-18 62 瀏覽
冇時間外出用餐,唯有外賣返公司速食。唐記包點係唔錯嘅選擇。價位低,質素好,快靚正。最鍾意飲佢哋嘅奶茶,香滑,而且make in Hong Kong ,無添加人造色素同防腐劑,唔飲嘅話記得擺返入雪櫃。細個嘅時候,買包食可能想到嘅都係麵包多,後來知道原來中式包點都有得外帶,自此之後,有得揀都會揀中式包點多。因為中式包點多數都有好豐富嘅餡料,種類繁多,又適合一家大細。唐記包點店更為大家添加咗其他選擇,有粥、汁飯,甚至丼飯,以迎合大眾口味。
冇時間外出用餐,唯有外賣返公司速食。
唐記包點係唔錯嘅選擇。

價位低,質素好,快靚正。

• 香滑奶茶