上次食完醬油蟹之後,成日都心思思想再食☺️今次就比我搵到係元朗有一間由韓國人開嘅韓國菜😍佢嘅醬油蟹仲要係韓國過嚟😍咁有誠意,緊係要去試下啦🌟醬油蟹1pc($280)雖然單價唔平,但真心好高質素,每一件都好多肉又多膏。而且味道好鮮甜👍蟹膏仲要好甘香,一啲都唔會苦。佢仲好好咁會配埋紫菜同飯比你。🌟炒牛肉粉絲($128)主食我地就叫左炒牛肉粉絲,即叫即炒,所以特別夠鑊氣😍而且佢有好多配料,令口感更加豐富。份量都好足~🌟海苔飯卷($98)佢地嘅海苔飯卷好有韓國地道嘅風味😍而且佢嘅配菜都好多款式。🌟鳳梨馬格利酒($68)真係好推介依款特調😍好易入口又唔重酒味~酸酸甜甜而且有啲菠蘿粒粒,十分好飲。如果同朋友食燒肉再食一杯都幾過癮👍🍴哦吧OPPA & POCHA (元朗)📍元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下74-76號舖

🌟醬油蟹1pc($280)

🌟炒牛肉粉絲($128)

🌟海苔飯卷($98)
佢地嘅海苔飯卷好有韓國地道嘅風味😍而且佢嘅配菜都好多款式。

🌟鳳梨馬格利酒($68)

🍴哦吧OPPA & POCHA (元朗)
📍元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下74-76號舖
2025-07-20 0 瀏覽
身為元朗人既我地 有間咁地道既韓國餐廳一定要知!哦吧OPPA係由韓國人主理既餐廳🇰🇷最出名你。乙正宗既韓式BBQ同海鮮料理🤤濟州五花肉🐷肉質鮮嫩,油脂分佈均勻搭配特製既醬料中。。新鮮蔬菜,口感層次豐富🤤濟州豬肩肉🐽豬肩肉肉質結實,味道濃郁,烤制後外酥內嫩😋韓豚調味排骨🐷調味十分出色,甜中帶鹹,烤至外焦裡嫩醬油蟹🦀醬油蟹係今餐既一大亮點,肉質鮮甜,醬汁濃郁,每一啖都食到蟹肉既彈性同醬油深厚風味🤤呢到既呀豬媽熱情服務令成個用餐體驗更加愉快烤肉技術一流,將每一道菜都烤得恰到好處👍🏻📍哦吧OPPA & POCHA 元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下74-76號舖#元朗美食 #元朗美食推介 #元朗foodie #元朗韓國餐廳 #香港韓國餐廳 #foodiehk #hkfoodie #openricehk 身為元朗人既我地 有間咁地道既韓國餐廳一定要知!哦吧OPPA係由韓國人主理既餐廳🇰🇷最出名你。乙正宗既韓式BBQ同海鮮料理🤤濟州五花肉🐷肉質鮮嫩,油脂分佈均勻搭配特製既醬料中。。新鮮蔬菜,口感層次豐富🤤濟州豬肩肉🐽豬肩肉肉質結實,味道濃郁,烤制後外酥內嫩😋韓豚調味排骨🐷調味十分出色,甜中帶鹹,烤至外
身為元朗人既我地 有間咁地道既韓國餐廳一定要知!

哦吧OPPA係由韓國人主理既餐廳🇰🇷

呢到既呀豬媽熱情服務令成個用餐體驗更加愉快

烤肉技術一流,將每一道菜都烤得恰到好處👍🏻

📍哦吧OPPA & POCHA
元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下74-76號舖

身為元朗人既我地 有間咁地道既韓國餐廳一定要知!

哦吧OPPA係由韓國人主理既餐廳🇰🇷

醬油蟹🦀

呢到既呀豬媽熱情服務令成個用餐體驗更加愉快

烤肉技術一流,將每一道菜都烤得恰到好處👍🏻
2025-07-16 239 瀏覽
餐廳地方闊落,有唔少卡位,都坐得好舒服,好適合同朋友聚會。G1特大牛骨湯二人份呢個牛骨湯真係不得了,一上枱時已經滾緊,熱辣辣。而且入面有好多牛骨,牛骨啲肉好香濃,好有彈性,而且湯好有牛肉味,份量都唔少,我同老公每人至少飲咗三碗。有骨雙拼炸雞嘩!雙拼炸雞份量好足,炸雞炸得好香脆,佢哋嘅雞係韓國嘅,雞肉嫩滑有彈性。一款係原味炸雞另外一款係甜辣味炸雞,個醬汁甜甜哋辣辣哋,都幾好味。海苔飯卷呢個海苔飯卷包得好靚,好紮實。入面都好多餡料,而且好飽肚。梨汁 & 草莓馬格利酒呢款梨汁飲落好甜好有梨味。草莓馬格利酒好冰凍,好啱夏天飲。而且有好濃嘅草莓味,好好飲。

餐廳地方闊落,有唔少卡位,都坐得好舒服,好適合同朋友聚會。

G1特大牛骨湯二人份

有骨雙拼炸雞

海苔飯卷
呢個海苔飯卷包得好靚,好紮實。入面都好多餡料,而且好飽肚。

梨汁 & 草莓馬格利酒
呢款梨汁飲落好甜好有梨味。

草莓馬格利酒
好冰凍,好啱夏天飲。而且有好濃嘅草莓味,好好飲。
2025-07-10 237 瀏覽
真心推介‼️位於元朗既「哦吧OPPA & POCHA」韓國烤肉餐廳‼️@hkoppapocha呢間餐廳由韓國人主理,所有食材保証從韓國直送,有多款韓式料理😌佢地Lunch仲有特別優惠嘅傳統韓食,真係非常適合所有大食獸!😋餐廳裝修有濃厚嘅韓國特色,放置咗好多濟洲豬仔🐷嘅擺設,好可愛,令我都有D想起之前係濟洲食燒肉既味道😌餐廳內設有VIP房間,絕對適合大家同埋自己既家人、朋友一齊聚餐😊食物方面,我今次就點左戰斧豬扒、濟洲五花肉、原味炸雞同埋韓式蛋卷😋佢既炸雞真心香脆可口,蛋捲滑溜,濟洲五花肉鮮嫩多汁,戰斧豬扒夠哂大隻,厚實美味,真係好正💪🏻佢地餐廳位置係元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下74-76號舖,距離港鐵元朗站 A 出口步行約11分鐘架ja,都算方便!😌#哦吧 #韓式料理 #韓國燒肉 #元朗美食推介 #美食推介 #foodie #yummy #yuenlong #reels

2025-07-09
紀念日
2025-07-03 188 瀏覽
係元朗嘅小角落有間韓國式餐廳🇰🇷望落裝潢平凡,但味道有驚喜😋我地兩個人叫左個套餐,入面包左大牛排骨🐮濟州五花肉🐽辣泡菜湯🍲🥬生菜韓國店員會主動過黎幫手燒👩🏻‍🍳唔洗怕燒濃怕燒唔熟大牛排骨經過醃製,店員剪開嘅時候已經見到肉質好靚😍入口軟淋好嫩滑,呢個牛肉大推👍🏻店員推介我地配酸蘿蔔食,果然好推介!五花肉肥瘦均勻,色澤紅潤新鮮,冇加醬料醃製煎香底面後,仲會煎埋豬皮,然後幫手剪碎再燒一陣就食得燒熟左入口好香油香味,估唔到原味都咁好食,怕膩加埋生菜食超清爽B3 2人套餐 $580🥤韓國米水🥤韓國梨汁

韓國店員會主動過黎幫手燒👩🏻‍🍳唔洗怕燒濃怕燒唔熟

五花肉肥瘦均勻,色澤紅潤新鮮,冇加醬料醃製
煎香底面後,仲會煎埋豬皮,然後幫手剪碎再燒一陣就食得

B3 2人套餐 $580

🥤韓國米水
🥤韓國梨汁

2025-06-25 222 瀏覽
餐廳係韓國人主理,味道正宗!今次烤肉揀咗豬肉,肉質非常嫰,非常香!我哋仲叫埋醬油蟹,店員話係新鮮韓國空運嚟香港!都好好食!勁鮮甜!撈飯一流!店員們都非常友善!下次有機會再去😋

下次有機會再去😋
2025-06-19 299 瀏覽
🩵豆腐鍋微辣豆腐鍋,豆腐軟嫩,配埋菇粒、香蔥、洋蔥、月見蛋,好夾🥰🥰 冬天飲仲可以暖胃一定好正!🩵特大牛骨湯牛骨真係每件都咁大,咁厚肉,仲要有好多舊!個湯撈飯都好好食,唔錯!🩵甜酸辣炸雞&蜂蜜奶油炸雞甜酸辣醬汁好惹味,同朋友邊食邊傾,凍左都一樣咁好食👍🏻 蜂蜜奶油粉更顯炸雞既脆口,食到膩既時候食返粒餐廳自家製醃白蘿蔔,又可以再食過😍🩵提子汁韓國來貨既提子汁,唔會死甜,仲飲到粒粒果肉🤤
🩵豆腐鍋

🩵特大牛骨湯

🩵甜酸辣炸雞&蜂蜜奶油炸雞

🩵提子汁
韓國來貨既提子汁,唔會死甜,仲飲到粒粒果肉🤤

2025-06-16 464 瀏覽
近排發現元朗竟然有正宗韓國菜!佢哋嘅午市套好抵食,食材都係韓國空運到港!每道菜食得出韓國地道菜嘅風味~店舖由韓國人打理,職員超級熱情親切有禮❤️入到去韓國地方闊落!有我超鍾意嘅醬油蟹同埋韓牛🤤下次再嚟🫶🏻美食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🩵韓國粉絲韓國粉絲用醬油、芝麻油等調味,炒粉絲搭配蔬菜、牛肉和醬料,口感爽滑,味道偏甜鹹!粉絲吸收湯汁後味道鮮美、口感Q彈。😋👍🏻🩵甜辣炒年糕辣椒醬、辣椒粉、糖或玉米糖漿調製,甜味中和辣味,形成“先甜後辣"的衝擊感,年糕口感軟糯有嚼勁,外層裹滿醬汁,內里米香濃鬱~🩵辣牛肉湯職員話牛肉辣湯係佢哋嘅人氣招牌菜😋一定要試吓!可以揀唔辣,小朋友都可以食,牛骨超鮮甜啖啖肉,配搭蕨菜和桔梗增加脆感,湯底好鮮甜。午市套餐配米飯和配菜一齊食👍🏻超暖胃。🩵芝士吉列豬扒飯
美食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🩵韓國粉絲
🩵甜辣炒年糕

🩵辣牛肉湯

🩵芝士吉列豬扒飯
2025-06-11 690 瀏覽
好友約我去位於元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下74-76號舖的<哦吧 OPPA & POCHA>食正宗韓國料理,環境舒適,坐得舒服,職員招呼週到。我哋點咗:🥢海鮮蔥煎餅 $148份量不少,餡料十足,好味又好食。🥢鐵板醬油炒豬肉 $228豬肉炒得香脆可口,用生菜包住嚟食, 十分好味。🥢魚卵湯 $268魚卵湯好特別,我都係第一次飲到,魚卵飽滿結實,食起嚟好滿足,口感豐富又特別。🥢海苔飯卷 $98紫菜壽司好食。🥢人蔘雞湯 $178香噴噴又熱辣辣嘅人蔘雞湯,上枱時都聞到人蔘雞味濃郁,好好飲。

我哋點咗:
🥢海鮮蔥煎餅 $148
份量不少,餡料十足,好味又好食。

🥢鐵板醬油炒豬肉 $228
豬肉炒得香脆可口,用生菜包住嚟食, 十分好味。

🥢魚卵湯 $268

• 鐵板醬油炒豬肉
  • 魚卵湯
  • 人蔘雞湯
2025-05-17 811 瀏覽
從來唔寫食評呢d野,但呢間餐廳值得我寫🤣因為真係好值得推薦❤️黎過呢到幾次,每次都冇令我失望👍👍👍所有野食都好好味,連熟食既煎餅湯飯都好好味😋特別推薦豆腐湯~~~ 👍 而且服務態度非常好同埋會幫你燒埋😁另外,今次食野既時候唔小心弄髒了衣服,服務員好好即刻搵野幫我清潔,係幫我清潔呀~真的好貼心🫶真心推薦大家去食!!!
從來唔寫食評呢d野,但呢間餐廳值得我寫🤣
因為真係好值得推薦❤️
黎過呢到幾次,每次都冇令我失望👍👍👍
所有野食都好好味,連熟食既煎餅湯飯都好好味😋
真心推薦大家去食!!!

2025-05-07 593 瀏覽
是日order 左B2套餐包括一塊雪花牛扒,一塊黑毛豬豬肩扒,兩塊豬皮及一窩豆腐湯。 同時Order左一碟韓國淡水鰻魚同水冷麵。燒肉嚟到之後,韓國阿珠媽就問係自己燒定佢幫手燒,我地當然係叫阿珠媽幫手。阿珠媽幫手之餘仲介紹埋肉類既食法。 雪花牛肉疑似採用oyster blade 部位,肉汁豐富而且牛味濃郁。黑毛豬肩連接豬皮部位,燒熟之後肥膏口感Q彈。豬皮正常發揮。 淡水鰻魚更有特色,肉質爽脆,魚油豐富,建議連同酸薑/淹漬綠葉一同享用更佳。特別欣賞👓阿珠媽既燒肉技術,令到喱一餐飯既體驗更添一份人情味下次嚟到要再試多d野。

燒肉嚟到之後,韓國阿珠媽就問係自己燒定佢幫手燒

下次嚟到要再試多d野。

2025-05-07
母親節
  • 淡水鰻魚
2025-05-07 367 瀏覽
食物同服務都非常好!牛肉好好食 好多汁 食得出係靚嘅食材豬肉非常靚 好香嘅油仲叫左個鰻魚 又係幫我地燒得好香 好靚 排到整整齊齊職員都十分熱心幫手燒烤仲不斷推介我地食韓國食法!
食物同服務都非常好!
牛肉好好食 好多汁 食得出係靚嘅食材
豬肉非常靚 好香嘅油
仲叫左個鰻魚 又係幫我地燒得好香 好靚 排到整整齊齊
職員都十分熱心幫手燒烤
仲不斷推介我地食韓國食法!

2025-05-07
母親節
2025-04-30 335 瀏覽
星期日同媽媽慶祝生日,揀咗好耐冇食嘅韓燒~餐廳侍應全部都講韓文㗎,不過佢哋都識廣東話嘅☺️ 服務態度好好,全程有講有笑,仲稱呼我爸爸媽媽做oppa同靚女😂 前菜6款x2, 泡菜係店家每日新鮮製造,食得出無落白醋,店家見我咁鍾意,送多2碟比我,我一個人食曬🫣特別提一提,佢全店調味同外面韓燒比係偏淡,但絕對唔會唔夠味,反而食得出食材ge鮮甜味👍🏻跟餐有韓牛~本身打算自己燒,但待應見我地雞手鴨腳,秒速衝過幫我地燒😂 佢地燒野技術一流,肉質嫩滑,牛味夠!韓燒又點少得豬五花呢~減肥咩黎嫁🤪食左先啦燒完好香,佢有送菜籃,點醬一齊食一流!一d都唔肥膩。重叫左韓式飯卷,泡菜煎餅,好好食😋當然重有原味炸雞+韓式炸雞,外脆內嫩~ 韓式炸雞有醬汁惹味啲🥰 因為人多坐長枱,其他食物離我太遠無影到🫣今次重叫左韓國鰻魚!無得頂🎉 待應話個尾係最補,所以我比左媽媽同老豆食,我媽話好腥。但我食個身又無腥味喎,重好鮮好香添~平時唔多食魚ge我食左好幾舊😚重送飯後果,甜到入心🥰 其實重有叫其他野食,但無影相,我唔記食左咩啦🤣🤣🤣🤣

韓燒又點少得豬五花呢~減肥咩黎嫁🤪食左先啦
燒完好香,佢有送菜籃,點醬一齊食一流!一d都唔肥膩。

2025-04-27
生日
2025-04-21 430 瀏覽
一份310元的韓國牛肉,品質先不說,最多比街市買到的沒有什麼差別,份量更加讓客人失望,帶骨牛就一份但係骨多過肉,燒下來只有6-7小片,我在尖沙咀三木燒烤食過,3xx/碟韓國牛肉,人家的有兩份,單一份的肉量就比這家多1/3,但係人家的有兩份,而且牛肉品質確實好太多,還要自己掃碼下單收加一,雖然現在有些餐廳都這樣,但是這風氣真不好!後話,食完還要去附近買漢堡包填肚⋯⋯個人總結:食物品質差,服務一般,價格不低但份量不足。

2025-03-10 1168 瀏覽
今次食到由韓國人主理既韓國餐廳👍🏻👍🏻👍🏻前菜﹕種類多,比較少見既係黑豆,帶甜味,好好食😋帶骨炸雞﹕原味及甜辣味炸漿唔會太厚,適中脆口,雞肉保持嫩滑;甜辣汁夠惹味,帶微辣,唔洗怕辣食唔到;帶骨,但都好多肉,份量都十足👍🏻牛肋骨湯﹕湯清甜,有好多好多牛肋骨。牛肋骨超好味❤️❤️❤️❤️❤️❤️肉質淋中帶爽口口感,唔會太硬咬唔到,又唔會因為煮得耐一夾就散,好好奇點可以煮到呢個口感,超正,大推牛肋骨煲﹕都係同款部位牛肋骨,但比牛骨湯再爽口啲,而且係濃味版,另外蘿蔔好吸汁,都好好味。可以視乎想食咩口感,牛骨湯同牛肋骨煲二選一。今次冇試燒肉,不過見到啲肉都好新鮮,下次會黎試埋燒肉,食物高質,力推👍🏻
今次食到由韓國人主理既韓國餐廳👍🏻👍🏻👍🏻

前菜﹕
種類多,比較少見既係黑豆,帶甜味,好好食😋

帶骨炸雞﹕原味及甜辣味

2025-02-27