2024-11-22 572 瀏覽
最近迷上追看《黑白大廚》,突然很想吃韓國菜,於是今晚約朋友去哦吧OPPA & POCHA正宗韓式料理吃燒肉。😄餐廳裝潢簡單而整潔,座位寬敞,抽風系統足夠。店員很禮貌地以韓文招呼我們入坐。餐廳食物選擇豐富,有套餐、肉類、炸雞、鍋物、冷麵和年糕。首先上桌的是韓式前菜,每款都是正宗的韓國小吃。老闆娘親切地幫我們烤肉,我們點了濟州五花肉,從濟州島空運來港,烤出的五花肉肉質帶點油脂,口感柔軟,配上秘製醬料特別好味。豬肩肉肉質鬆軟,帶點肥膏但不會覺得油膩,搭配麻油和鹽更能突出肉質香味。😋豬肩肉,肉質鬆軟帶點肥膏但烤出來不會覺得油膩,搭配麻油、鹽來吃根突出肉質香味。甜辣炒年糕煙韌,魚板和韓式粉絲辣味十足,味道非常滋味。辣味魷魚(生)配飯吃非常爽口,是必試之選辣味魷魚(生)配飯吃非常爽口,是必試之選。餐廳食物新鮮美味,老闆娘親力親為烤肉,並時刻關心我們的需求。店員非常禮貌和親切,讓我們的用餐體驗十分愉快。
辣味魷魚(生)配飯吃非常爽口,是必試之選。
2024-11-19 623 瀏覽
元朗好像愈開愈多韓式餐廳 突然想食燒豬肉便試了這間哦吧 用QR code落單發現有很多選擇 無論是烤肉 炸雞 煎餅 鍋類甚至部隊鍋都有 花多眼亂🙈 .最後點了韓牛鮮牛排骨 $310 和濟州五花肉+豬肩肉+生菜set $380先上了6款前菜、辣醬等 然後便開始燒肉 最重要是店員會幫忙燒肉 保證燒得好食 而且她們會有建議食法 首先食原味 然後可以用醃製酸蘿蔔夾住食 第三款是生菜包肉的食法不得不說 這樣肉的質素很高 韓牛排骨肉味很濃 不重油脂感 加少許鹽巴已經好吃個人最喜愛是濟州五花肉 半肥瘦的五花肉烤到外面微微脆身 用酸蘿蔔夾埋一齊可以減低油膩感 好吃👍🏻原來餐廳已經開了接近一年 可能位置上不起眼好像不算多人認識 下次想再黎試埋烤雞同人蔘雞

2024-11-17 506 瀏覽
👭今日約咗我妹妹喺元朗食燒肉,佢話經過幾次未食過想試吓,所以即刻約咗佢去食,我哋兩個都喺韓國返嚟,但對韓國嘅熱愛非常之大,韓牛濟洲豬都係首選!我自己就好鍾意食水冷麵!試吓呢間韓國人打理嘅元朗燒肉哦吧!佢哋用二維碼落單非常方便!😌😌😌中午仲有set餐,非常之抵食!🐷濟州豬肩肉150g $180大大塊濟州肉,唔會太多肥豬肉,我覺得唔錯,個人唔鍾意太多肥豬肉,剪到一條條,剛剛好!豬肉味都重,佢又焗酸酸嘅醃蘿蔔片 ,店主教一塊酸蘿蔔片一嚿肉,夾埋冇咁油膩,真係非常之夾!好食👅👅👅👅🍜冷湯麵 $98水冷麵份量大,麵質爽口,如果唔夠酸可以自己加酸醋,我自己個人鍾意多加酸醋,好傳統嘅水冷麵,包括雞蛋,青瓜片,雪梨片,泡菜。好食👅👅👅👅🐮牛板腱肉 $400兩個人食份量啱啱好,燒牛嘅各邊數15秒可以食係剛剛好,厚薄適中,一口一塊,可以點配鹽或者芥辣食唔錯😌好食👅👅👅👅🍲海鮮泡菜豆腐鍋 $108去韓國餐廳必叫海鮮泡菜豆腐鍋配飯,濃濃嘅泡菜味再加海鮮將個湯昇華,配米飯食一流,最,緊要係個豆腐同隻蛋!呢個味道唔會過鹹,海鮮材料足夠一人食糧!要趁熱食!好食👅👅👅👅👅🐷濟州豬肩肉150g $180呢個size係一

🐷濟州豬肩肉150g $180

🍜冷湯麵 $98

🐮牛板腱肉 $400

🍲海鮮泡菜豆腐鍋 $108
好食👅👅👅👅👅

🐷濟州豬肩肉150g $180
呢個size係一隻半手咁上下,所以一個人食係足夠!展開佢容易一口一啖最好配醃製咗嘅蘿蔔片可以解油膩,亦都令豬腩肉汁更濃!燒肉必點!推介
好食👅👅👅👅👅🈵

🍜冷湯麵 $98
🐮牛板腱肉 $400
🍲海鮮豆腐鍋 $108
==$786/2人,人均$393
2024-11-16 400 瀏覽
🌸 牛大排骨+濟洲五花肉套餐 (💰580)點了套餐先上六款前菜如泡菜及魚仔等❤️牛大排骨醃過本來已經很入味,烤過後肉質仍然嫩而且帶有肉汁!五花肉半肥瘦烤後帶油香,伴著生菜、醃蘿蔔、其他配菜及老闆的秘製辣醬吃不會膩✨店員很熱心幫忙燒,燒得剛剛好!套餐還有一碗泡菜湯,酸酸辣辣夠開胃,上菜時碗內的湯還熱辣滾燙🌸 半隻原味炸雞(💰98)韓國空運的無激素雞肉,外表炸得酥脆,不會有一團團炸粉的口感,雞肉嫩而且能鎖著肉汁不會乾身❤️這次點了原味,店員推介的honey butter味留著下次試🌸 生醃八爪魚(💰70)常見的韓式醃製生八爪魚,香辣惹味
🌸 牛大排骨+濟洲五花肉套餐 (💰580)

🌸 半隻原味炸雞(💰98)

🌸 生醃八爪魚(💰70)
常見的韓式醃製生八爪魚,香辣惹味

2024-11-04
2024-11-14 306 瀏覽
朋友話想午餐去食韓燒,就上openrice睇吓附近有邊間韓燒餐廳,見到依間韓燒都幾多好評,就決定去試吓。餐廳入面無咩油煙味,環境亦都非常舒適,而且由韓國人主理。我哋叫咗濟州黑毛豬套餐share,份量足夠兩個人食。套餐包括兩塊五花肉同豬肩肉,仲有兩碗白飯同唔少配菜。濟州黑毛豬套餐黑毛豬肉非常新鮮,份量都好足料。店員會幫手燒黑毛豬,仲會非常細心,每一面都會煎一煎!佢哋會幫手將豬肉剪開一條條再燒,咁就唔怕唔夠熟啦!套餐除咗白飯之外仲有提供生菜,可以包住豬肉食!燒好嘅黑毛豬肉香噴噴又非常軟腍,一啲都唔會覺得韌!餐廳有提供辣椒醬同鹽俾我哋調味,只需要簡單嘅調味料就已經可以帶出黑毛豬肉嘅香味!配菜有茄子同泡菜,泡菜唔會太辣,茄子甜甜地好好食!

濟州黑毛豬套餐

配菜有茄子同泡菜,泡菜唔會太辣,茄子甜甜地好好食!
2024-11-13 291 瀏覽
⭐️韓牛鮮牛排骨第一次食呢款牛排骨,連骨既肉排,唔識點燒,店員雖然唔識講廣東話,但都主動過黎表示可以幫手燒,加分🥰 肉味幾香,咬落有油脂味又唔會鞋口,不錯~⭐️豆腐鍋唔算好辣既豆腐鍋,泡菜味唔算好出,清清地既湯底,食落更加無負擔,豆腐係磚狀,咬起黎更加有口感,用湯配飯都一流🙈⭐️蜂蜜奶油炸雞好少係香港見到呢款口味既炸雞,蜂蜜味做得好濃郁🤤🤤 奶油味好香口,仲要份量多之餘仲要炸衣唔厚,雞肉多汁嫩滑,值得一試😍
⭐️韓牛鮮牛排骨

⭐️豆腐鍋

⭐️蜂蜜奶油炸雞

2024-11-12 308 瀏覽
成日行過元朗雞地都見到依間韓國餐廳,由韓國人主理嘅。午市套餐居然只由$68起,好抵食呀!見到餐牌上面的午市定食都是韓國傳統形式的套餐,更不收服務費!肥仔緊係要去試試啦!🇰🇷特大牛骨湯飯🇰🇷呢個牛骨湯飯係我食過最足料嘅牛骨湯飯!一共四舊大大舊嘅牛肉,仲有兩枝排骨。牛肉同湯嘅調味得宜,絕非味精湯,淡淡嘅蔥花味,抵食!🇰🇷冷湯麵🇰🇷天氣仲咁熱,想食個美味冰涼嘅麵食,呢個必點!口味酸酸甜甜的水冷麵,吃得特別醒神。麵嘅質地煙煙韌韌Q彈得很!而且冰粒都係用湯雪起嘅,溶咗之後唔會溝淡個湯,好掂!🇰🇷半隻原味炸雞🇰🇷炸雞炸得脆卜卜非常之香脆雞肉汁好鮮嫩一咬啲雞肉嘅汁bid晒出嚟。總結,韓國人主理老闆娘、店員都係用韓文溝通,感覺好正宗。環境好大,座位之間好寬敞 ,坐得好舒,推介!

🇰🇷特大牛骨湯飯🇰🇷

🇰🇷冷湯麵🇰🇷

🇰🇷半隻原味炸雞🇰🇷

2024-11-12 291 瀏覽
近排被一首紅爆嘅《APT.》🎧🎹🎙️🎚️瘋狂洗腦,GG唔理三七二十一即刻搵返間韓國餐廳邊食邊un💃🏻住聽先夠過癮。重要識食一定食由韓國人🇰🇷主理嘅同食材由韓國新鮮直送✈️嘅甘先夠正宗。點知比GG 發現到形點附近有間韓國餐廳不單止符合曬我嘅要求,仲要由星期一至日都有午市套餐又唔使加一嘅貼地抵食韓國餐:一個價錢包左三碟前菜 + 一個主食 + 一罐飲品。一坐低即掃QR code落單,唔使驚唔識同阿豬媽仲有oppa 用韓文溝通🤭📌原味香脆雞五件🐔🐔🐔🐔🐔外皮酥脆,內裡係啖啖嘅雞胸肉,岩曬GG仲有佢解油膩嘅最佳拍檔 - 醃蘿蔔大大舊都唔覺得濟😋📌紫菜包飯🍙色彩繽紛、顏色鮮豔,令人食慾大開🤗有蟹柳、雞蛋、牛蒡、胡蘿蔔、青瓜等餡料無論口感定味道都好豐富同有層次🤤📌辣芝士火腿泡菜炒飯🧀🍛金黃色半融嘅芝士係酸辣嘅火腿泡菜炒飯上,好好熊啤啤甘🧸,超可愛😚係鐵板上拌勻炒飯同芝士即時有拉絲效果🤏🏻香口又邪惡得泥好吸引我呢個芝士控😍📌鮑魚石鍋雜錦飯🦪🍲估唔到午餐一人份量竟然係甘巨大,上到枱都好驚訝😱有鮑魚、芽菜、紅蘿蔔絲、翠玉瓜、香菇同菠菜.....配料超豐富再加上麻油同辣椒醬一齊拌埋食超有口感最底仲有飯焦添😁👄重要

📌原味香脆雞五件🐔🐔🐔🐔🐔
外皮酥脆,內裡係啖啖嘅雞胸肉,岩曬GG
仲有佢解油膩嘅最佳拍檔 - 醃蘿蔔
大大舊都唔覺得濟😋

📌紫菜包飯🍙
色彩繽紛、顏色鮮豔,令人食慾大開🤗
有蟹柳、雞蛋、牛蒡、胡蘿蔔、青瓜等餡料
無論口感定味道都好豐富同有層次🤤

📌辣芝士火腿泡菜炒飯🧀🍛
係鐵板上拌勻炒飯同芝士即時有拉絲效果🤏🏻
香口又邪惡得泥好吸引我呢個芝士控😍

📌鮑魚石鍋雜錦飯🦪🍲
估唔到午餐一人份量竟然係甘巨大,上到枱都好驚訝😱
再加上麻油同辣椒醬一齊拌埋食超有口感
最底仲有飯焦添😁

👄重要佢哋嘅餐具係用韓國消毒機消毒,所以食得安心又放心
👄仲有男女獨立洗手間,飲多幾杯都冇問題

2024-11-08 399 瀏覽
終於睇完黑白大廚🧑‍🍳,除咗睇OPPA😍之外,仲對韓國菜產生興趣😂,俾我搵到元朗有間開業唔夠一年嘅OPPA 哦吧🇰🇷🥢 韓式炒年糕 $88韓式年糕Q彈唔痴牙,甜甜辣辣🌶️,口感層次很豐富🔥🍲 人蔘雞湯 $178立冬要滋補暖身,🐔雞入面有人蔘、糯米,食完暖笠笠💛🍚 鮑魚石鍋雜錦飯 $108平時多數叫牛肉石鍋飯,今次試鮑魚,好鮮味,加埋7種拌菜🥕🥬,撈埋麻油同韓式辣椒醬🌶️,少少飯焦✨🦀 醬油蟹 $280蟹膏鮮橙紅色,蟹肉吸收晒醬油嘅味道,咸香+鮮味並重,但係有冇搶咗蟹嘅鮮味😋

🥢 韓式炒年糕 $88
韓式年糕Q彈唔痴牙,甜甜辣辣🌶️,口感層次很豐富🔥

🍲 人蔘雞湯 $178
立冬要滋補暖身,🐔雞入面有人蔘、糯米,食完暖笠笠💛

🍚 鮑魚石鍋雜錦飯 $108

韓式炒年糕
人蔘雞湯
  • 鮑魚石頭雜錦鍋飯
2024-11-08 466 瀏覽
🧡平時食開嘅AllDayBreakfast咁啱冇開門, 所以呢日晏就同朋友去食隔離轉彎嘅韓國餐廳😙 Lunch時段都幾多人, 好彩我哋咁啱入到去~ 嗌咗2個set lunch, 上主菜前先送上三款前菜, 有泡菜, 芽菜同茄子, 非常開胃~ 主菜小丸子嗌咗鮑魚石鍋雜錦飯, 石鍋雜錦飯配料超豐富的, 有鮑魚, 泡菜, 芽菜, 紅蘿蔔絲, 翠玉瓜, 香菇同菠菜, 超豐富, 再加上麻油同辣椒醬, 拌埋一齊食超有口感😋! 食到最尾仲食到飯焦添~ 朋友嘅大醬湯好清甜, 大醬鍋有豐富嘅蔬菜同豆腐, 營養爆滿分💯 我哋仲嗌咗辣醬炒年糕, 非常惹味🤩 每個set仲包埋飲品, 我哋都揀咗韓式梨汁, 夠曬滋潤☺️📌 哦吧OPPA & POCHA元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下74-76號舖
🧡

📌 哦吧OPPA & POCHA
2024-11-07 408 瀏覽
適逢朋友搬咗入元朗,入嚟探佢兼一齊去附近覓食,無意中發現咗好味又抵食嘅韓國餐廳,店內環境舒適,乾淨寬敞,好適合一家人/朋友聚餐。一入到餐廳,店員會用韓文同我哋打招呼,老闆娘和員工都係韓國人,但都識講廣東話。星期一至日都有午市套餐,一個價錢已經包括3款前菜,主食,餐湯和飲品。都有好多學生嚟食,而且價錢都幾親民。我哋叫咗兩個午市套餐3款前菜有泡菜、薯仔絲、蒜心,喺餐廳自家製的,非常爽脆又唔會太辣。鮑魚石鍋雜錦飯$78,老闆娘攞上枱時,話好熱㗎!要小心呀!真係窩心。石鍋內有鮑魚、泡菜、大豆芽、菠菜、翠玉瓜、菇片和紅蘿蔔絲,食材豐富。枱上有辣汁和麻油,可以自己隨意加入,味道更好。飲品叫咗梨汁,喺韓國進口,裡面有果肉的,唔錯。另一個叫咗炒牛肉粉絲蓋飯$70,牛肉嫩滑,有三色椒、洋蔥、粉絲、雲耳、紅蘿蔔絲,色彩繽紛。仲有一隻太陽蛋,都好足料,非常惹味。飲品叫咗忌廉。芝士蛋捲$118即叫即做,香濃芝士與柔軟的蛋餅,結合成香軟滑嫩,仲可以做到拉絲嘅效果,口感極佳。哦吧OPPA&POCHA元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下74-76號舖

我哋叫咗兩個午市套餐

芝士蛋捲$118

哦吧OPPA&POCHA

2024-10-30 516 瀏覽
#pb食在元朗 #pb燒肉系列 元朗韓國人主理燒肉店🥩又係燒肉介紹🤪 今次呢間燒肉店位於元朗鳳攸南街 距離Yoho Mall大約5-10分鐘路程👍🏻 佢由韓國人主理 老闆娘、店員都係用韓文溝通 感覺好正宗😍 佢環境好大 座位之間好寬敞 而且油煙味唔重👍🏻 店員全程都會幫忙燒肉 而且會用心介紹每款肉嘅食法🥰.佢有幾款燒肉套餐 價錢$380-$2170不等 視乎肉類、份量🤪 除左燒肉 佢仲有炸雞、煎餅、湯鍋、炒麵等 選擇好多👍🏻 特別欣賞佢有好多款拌菜(食韓國菜好重要😋)🥰🔹B3套餐(大牛排骨 + 濟洲五花肉 + 辣泡菜湯 + 生菜)🥩推介❤️ 呢個套餐望落好似好少野食 不過又足夠兩個人食 最後食到捧住個肚走🥰 五花肉用左濟洲黑毛豬 肉質彈牙 油脂好豐富 豬味好濃😋 大牛排骨用醬油醃過 味道甜甜地 肉質超嫩😍 就算放左一段時間先食都好好食👍🏻 辣泡菜湯好足料 不過味道偏辣 未必個個都食到🤪🔹芝士蛋捲🥚份量好多👍🏻 舖面好大塊芝士 有微微拉絲😋 不過蛋捲老左少少🤪.整體✨ 呢間韓式燒肉店位於元朗鳳攸南街 由韓國人主理👍🏻 老闆娘、店員服務好好 全程都會幫忙燒肉😍 食物選擇好多 價錢偏貴 不過食
#pb食在元朗 #pb燒肉系列
元朗韓國人主理燒肉店🥩

🔹芝士蛋捲🥚

整體✨ 呢間韓式燒肉店位於元朗鳳攸南街 由韓國人主理👍🏻 老闆娘、店員服務好好 全程都會幫忙燒肉😍 食物選擇好多 價錢偏貴 不過食材用料高質 例如會有濟州黑毛豬等😋 大家去開元朗都可以試下🤪

哦吧OPPA & POCHA (元朗) · 🤝🏻🤪
2024-10-29 350 瀏覽
呢間位於元朗雞地嘅韓式餐廳真係唔錯!當晚我試咗佢哋嘅韓式部隊鍋、濟州五花肉、原味炸雞同埋炸醬麵,真係每樣都好正!首先,韓式部隊鍋真係夠晒豐富,湯底濃郁,配料多到數唔晒,有香腸、午餐肉、年糕同埋即食麵,食落去暖笠笠,真係好滿足。濟州五花肉就更加唔使講,肉質鮮嫩多汁,燒到啱啱好,配埋韓式醬料,真係一流!原味炸雞外脆內嫩,咬落去啲肉汁即刻爆出嚟,完全停唔到口。炸醬麵嘅醬汁濃稠,麵條煙韌,味道非常正宗。最值得一提嘅係,燒肉部分有專人幫你燒,服務態度非常好,真係好貼心。老闆娘仲會講韓文,介紹食物時好有親切感,令成個用餐體驗更加愉快。

2024-10-27 297 瀏覽
元朗一間韓國餐廳全店均由韓國人主理.如同大部份韓國餐廳一樣,坐低後便會自動波送上六款韓國.前菜有泡菜、大豆芽菜、粟米薯蓉等.餐廳除單點更提供多款優惠烤肉套餐~🔸B1 Set(濟洲五花肉+濟洲豬肩肉+韓豚調味排骨+生菜)愛豬的朋友見到套餐有齊濟州豬多個部位,一眼就選定了. 【濟州五花肉】在燒烤過程中,油脂慢慢釋放,散發出濃郁肉香.而且肉質柔軟,咀嚼時帶有微微彈性,口感甚好. 【濟州豬肩肉】脂肪與瘦肉的比例適中.店員在幫忙烤製時,過程中把肉汁被鎖住. 【韓豚調味排骨】大大塊,經過醃製味道更香濃.醬汁令表面微微焦香,增添獨特風味. 加上搭配自家製作調味醬,微辣帶甜味,平衡了油膩感.用上新鮮生菜及蒜片一起食用,亦添清新~

🔸B1 Set
(濟洲五花肉+濟洲豬肩肉+韓豚調味排骨+生菜)

2024-10-22 300 瀏覽
🌪️由於上次打風 搞到食唔到🌚 終於約到再食👏🏻 真濟洲肉👍🏻 真阿豬媽駐場👍🏻 服務&食物質素都幾唔錯🙌🏻🧡濟州五花肉+豬肩肉+生菜 $380濟洲肉嘅肉質爽口彈牙😍 肥膏仲好鬆軟 配醃製蘿蔔 連生菜 味道口感層次豐富 好夾 食落唔會覺得油膩 而且生菜非常新鮮爽口 好fresh 推介🙌🏻🥰仲有不得不讚 佢地嘅小食全部都好好味 特別欣賞薯仔粟米蓉 好綿滑 仲有醃製茄子 食到茄子嘅口感 唔會太腍 好好 🧡牛肉石鍋雜錦飯 $108最愛石鍋飯🥰 加埋麻油 辣汁 份外惹味😋 有成八樣餸菜 口感非常豐富 又健康👍🏻 味道不錯 幾鍾意呢個飯❤️🧡大醬湯配白飯 $108成日睇韓劇都聽韓國人煲大醬湯 我之前未飲過 今次試下 確實幾好味 小小似麵豉湯味 但大醬湯味道更濃郁🤤 用料更豐富🤗 下飯好選擇🤭🤭阿豬媽見我地燒肉 又會幫我地燒 見我哋唔舀湯飲 又會俾兩隻碗我地 幫我地舀出黎攤凍飲 好可愛的阿豬媽😛

🧡濟州五花肉+豬肩肉+生菜 $380

🧡牛肉石鍋雜錦飯 $108