2024-05-17 7 瀏覽
YOHO附近有間食韓國菜嘅餐廳 比起YOHO嘅價錢平好多👍🏽👍🏽餐廳裝修得非常之闊落 兩個人都可以坐到一張好大嘅枱👍🏽嚟到有個姨姨好好態度咁serve我地 有時會加插幾句韓文 真係好似喺韓國咁樣🤣🤣一嚟到已經有好多唔同嘅小菜 好豐富🥰醃章魚雖然呢個辣辣地 但係好過癮 而章魚都好爽口彈牙 呢個好開胃😋😋炒年糕雖然已經叫咗冇咁辣 但係我哋都覺得好辣 不過年糕嘅口感就好好食喇😋冷麵呢個係韓國餐廳係必食嘅嘢啦 凍冰冰好開胃😋紫菜包飯超大碟 麻油味香 食到好飽🥰牛骨湯呢個份量真係好多 好入味好啱鍾意重口味嘅人🥰🥰嘢飲選擇都幾多 👍🏽👍🏽如果住附近 呢間係一個好好嘅選擇 價錢唔貴又多嘢食揀 服務態度好好 👍🏽👍🏽

餐廳裝修得非常之闊落 兩個人都可以坐到一張好大嘅枱👍🏽

超大碟 麻油味香 食到好飽🥰

牛骨湯
呢個份量真係好多 好入味好啱鍾意重口味嘅人🥰🥰

嘢飲選擇都幾多 👍🏽👍🏽

今日同朋友喺元朗食飯,附近都好多人,所以就行咗個圈睇吓有咩食,俾我見到間應該係新開嘅韓國餐廳,唔使等位,一於試一試!一入去坐低,老闆娘就已經熱情招呼,老闆娘係韓國人,但識講流利嘅廣東話,佢介紹有咩好食,然後我哋嗌咗個牛肋骨煲,豆腐湯同無骨蜂蜜奶油炸雞,由於老闆娘推介琴日新鮮到港嘅醃八爪魚 ,咁一於叫埋啦!係等緊嘢食嘅期間,就聽到隔籬枱係韓國人嚟,令我對食物嘅口味十分期待。韓國餐廳當然唔少得嘅就係小菜啦,呢度有六款小菜,我最鍾意都係泡菜🤣全部都幾好食!首先上枱嘅係豆腐湯,上枱嘅時候仲係滾到卜卜下,成件事好韓國😂雖然係叫豆腐湯,但估唔到原來佢係海鮮豆腐湯,入面有啲蜆肉,蝦,魷魚,個湯吸晒啲海鮮嘅精華,好鮮甜,豆腐好滑豆味好濃,個湯有跟個飯,推薦!然後就係個牛肋骨煲,去親韓國餐廳我都會叫,呢度個牛肋骨煲好大份,唔會好似其他餐廳咁得一兩舊牛,味道啱啱好,唔會過甜,撈飯一流!啲蘿蔔都好好食,好入味,必點!然後就係無骨蜂蜜奶油炸雞,呢個係我喺香港嘅韓國餐廳食過最好食嘅炸雞,啲雞炸得相當鬆化,完全冇油,而且都係份量相當足,好好食!最後就係老闆娘推薦嘅生醃八爪魚,平時去韓國都會專登買嚟食,呢個真係食得

最後就係老闆娘推薦嘅生醃八爪魚,平時去韓國都會專登買嚟食,呢個真係食得出好新鮮,而且調味啱啱好,唔會過鹹,撈飯正!

呢間餐廳一定推薦俾朋友,可能位置比較隱蔽,唔算多人,但係絕對值得更多人食!而且座位相當闊落,好適合一班朋友聚會,味道好正宗,服務熱情!價錢相宜!
2024-05-15
紀念日
  • 豆腐湯
  • 無骨蜂蜜奶油炸雞
  • 燴牛肋骨煲
  • Spicy Pickled Octopus
從來冇發現喺呢個位置有一間韓國菜,今日有朋友介紹嚟到呢度,發現呢度真係寶藏店,老闆娘係韓國人,由入門口開始就熱情招呼😙廣東話夾雜着兩三句韓文令我真係以為身處韓國🤣🤣🤣調味牛肋骨老闆娘介紹喱個牛肋骨係黎自韓國。如果鍾意食牛肋骨最好就食呢個有調味嘅牛肋骨。食落肉質軟腍, 調味唔會死咸有烤肉香味😍當然唔少得就係配住生菜同泡菜食,成個過程老闆娘都幫我哋燒,火候啱啱好👍🏻👍🏻五花肉五花肉都係韓式燒烤裡面一個重要嘅存在,老闆娘上菜嘅時候跟咗一個醬汁,喺呢間餐廳自己跳掣嘅濟州島魚汁😋五花肉應該係冇調味嘅,肥瘦均勻本身用嚟燒烤就有好香,同醬汁既咸鮮味好夾。海鮮蔥餅海鮮蔥餅同出面一般嘅泡菜煎餅唔一樣,食落蛋漿少蔥多,所以成個煎餅偏向脆身,我就咁啱係唔鍾意食好多蛋既煎餅😃所以呢個海鮮煎餅我好喜歡。海鮮豆腐湯海鮮豆腐湯都正常發揮好味,我唔算好食得辣,所以鍾意佢成個湯唔會有好多辣椒粉嘅味,海鮮料都足。整體而言,呢度真係令我喜出望外,韓國老闆娘嘅感覺好似媽媽咁,成日走過嚟照顧我哋🤣感覺去咗韓國旅行,估唔到元朗都有呢一種正宗韓國小店,有機會真係要黎試吓👍🏻

調味牛肋骨

五花肉

海鮮蔥餅

海鮮豆腐湯

在香港📍來吃正宗韓式燒烤·哦吧OPPA & POCHA(元朗這家是韓國人開的店,吃正宗韓國菜 🥘 這裡堂食送 配前菜:韓式魚腐、酸蘿蔔、韓國沙律、翠玉瓜、紫菜、薯蓉、泡菜、魚仔。♦️ 燒牛肋骨全塊牛肋骨肉肉質鮮嫩鬆化,咬落多汁、牛尾香濃,配海鹽調出牛肉肉鮮味,很香口 👍🏻♦️ 韓式炒豬肉呢個真系好好味,超級推薦,用了店鋪特製嘅韓式醬料去炒嘅豬肉,非常入味,洋蔥都好好味甜辣甜辣,送飯標配🍚吃了兩碗飯!♦️ 鮑魚石頭鍋飯這個飯煮得剛剛好,底有飯焦,這道菜配了很多有鮑魚、生菜、蘿蔔、冬菇、芽菜、菠菜,好豐富,食材多過啲飯 👍🏻 好味♦️ 生果-哈密瓜哈蜜瓜鮮甜爽脆多汁,這個飯後果~剛好為這頓晚餐完美作結。店員會幫你燒肉和切件,讓我們可以專心享受美食😌,這座位寬闊坐得舒服、裝潢也用心 🌃#民间食评人 #pancakebb #pancake #元朗美食 #韩国菜 #韩烧 #香港美食 #美食 #今晚吃什么

♦️ 燒牛肋骨全塊

♦️ 韓式炒豬肉

♦️ 鮑魚石頭鍋飯

♦️ 生果-哈密瓜
哈蜜瓜鮮甜爽脆多汁,這個飯後果~剛好為這頓晚餐完美作結。

去YOHO行完街就上網搵到竟然附近有間正宗韓國燒肉。餐廳裝修型格,座位闊落,大家都坐得舒。聽到餐廳店面嘅一位主理人姨姨都係同廚房嘅叔叔講韓文。星期六夜晚都算多人,好彩我哋都算早去到。(Set D)濟州豬腩肉+濟州豬頸肉+6種小菜+鮮生菜呢個set有兩款嘅肉,同埋配住韓燒食嘅小菜、鮮生菜。無論豬腩肉或者豬頸肉佢哋都夠厚身,所以食落口啖啖肉,脂肪經過燒烤之後好香口,早去到唔係太多人嘅時候,韓文姨姨教我哋除咗夾生菜之外可以夾酸蘿蔔加燒肉咁樣食,食落又幾解膩,想一啖接一啖咁食。鮑魚石鍋雜錦飯佢嘅鮑魚好厚肉,仲要每一塊都大大嚿,石鍋下便仲有少少飯焦,脆口好好食。石鍋飯可以自己隨意落麻油同埋韓式辣醬,口味都可以以自己調教。水冷麵天氣熱嘅水冷麵都係一個好好嘅選擇,姨姨好好咁樣解釋啲面係用葛去整,所以好健康㗎!配上酸辣蘿蔔同埋青瓜一齊咁樣食清爽又好開胃。鹹醃魷魚呢個鹹醃魷魚味道豐富,魷魚嘅咸鮮味再加上韓式辣醬嘅味道,呢個比較重口味,可以配上飯或者肉一齊食,好下飯既一道菜。草莓馬格利酒 (500ml)佢嘅酒味唔會話太濃,甜甜嘅草莓味,女仔一定啱飲。甜米汁呢個韓國經典嘅嘢飲個人都好鍾意,佢係類似無酒精版嘅

(Set D)濟州豬腩肉+濟州豬頸肉+6種小菜+鮮生菜

鮑魚石鍋雜錦飯

水冷麵

鹹醃魷魚

草莓馬格利酒 (500ml)
佢嘅酒味唔會話太濃,甜甜嘅草莓味,女仔一定啱飲。

甜米汁
呢個韓國經典嘅嘢飲個人都好鍾意,佢係類似無酒精版嘅甜酒釀。

2024-04-08 24 瀏覽
已經好一段日子沒有吃韓國菜,今日朋友帶我來這間位於元朗的韓國餐廳,餐廳是韓國人打理的。地址在yohomall 步行距離大約5分鐘,很方便。餐廳非常企理乾淨,店員非常親切,會主動介紹特色菜式給我們。▶️ Set C 我們選擇了燒肉套餐,這個套餐裏包括濟州豬腩肉,濟州豬頸肉,韓式調味豬排骨,另外還有六款小菜以及生菜提供。餐廳裏選用的豬肉全部來自韓國濟州島,值得一提餐廳提供的生菜非常新鮮。店員很親切會主動幫我們燒肉,這樣就不怕豬肉會燒得不好吃,其中濟州豬腩肉和韓式調味豬排骨我和朋友最喜歡的,豬腩肉配以特製的魚仔醬非常好吃。而韓式調味豬排骨調味剛剛好,甜甜的而且肉質很軟腍。▶️ 香辣牛肉蔬菜湯這個蔬菜湯很有驚喜,原本以為韓式湯品就只是單純辣味,但這個香辣牛肉蔬菜湯除了辣味以外還有其他層次,吃得出是很用心烹調的。▶️炸彈蒸蛋韓國料理怎能不嘗試這個炸彈蒸蛋,經店員介紹這個是要在烹調過程中不停攪拌才可以做出這樣鬆軟的口感。軟綿綿的雞蛋非常吸引。

餐廳非常企理乾淨,店員非常親切,會主動介紹特色菜式給我們。

▶️ Set C

店員很親切會主動幫我們燒肉,這樣就不怕豬肉會燒得不好吃,

▶️ 香辣牛肉蔬菜湯

▶️炸彈蒸蛋

2024-04-06
2024-03-28 30 瀏覽
餐廳座位闊落舒適,中間嘅擺設好可愛,QQ豬仔,會唔會唔捨得食豬肉㗎。店面面積頗大,仲有房間,可以容納多人一齊燒烤。餐牌有set,有散點,睇落都唔錯。重點係老闆娘話食材係韓國空運過來,夠哂新鮮。前菜6小碟同平時韓國餐廳食開嘅,有少少唔同,特別喜歡魷魚同爽脆蒜芯。濟洲豬腩肉老闆娘友善,為我地燒豬腩肉。豬腩肉層次分明,紋路清晰。燒烤時,油香撲鼻,豬腩肉油脂融化,使肉質更加嫰滑。點上濟洲魚汁,鮮味更突出。老闆娘仲介紹左新食法,就係用片酸蘿蔔包住腩肉,不但酸甜清爽,層次口感多左,而且減少油膩感,比常食嘅包生菜,更美味。濟洲豬頸肉無腩肉咁有層次,但就比較大塊同厚身,外層煎得少少金黃色,點上自制豆瓣醬,味道都唔錯。但我地自己燒,時間上唔係控制得好好,都係老闆娘燒肉出色啲。濟洲韓牛新鮮運到,啱啱開箱。肉質鮮嫰,牛味濃,保留肉汁,夾上配菜一齊食,真係perfect match.牛肉湯唔好以為紅色湯就好辣,其實唔會,第一口係菜乾嘅香甜,跟著係肉味,再帶來少少湯頭嘅辣,循序漸進,唔會嗆口,好醒胃。而且湯料好豐富,2人都食得好飽餐廳食物美味,服務態度熱情親切,值得再來一次。
。店面面積頗大,仲有房間,可以容納多人一齊燒烤。

前菜6小碟
同平時韓國餐廳食開嘅,有少少唔同,特別喜歡魷魚同爽脆蒜芯

濟洲豬腩肉
老闆娘友善,為我地燒豬腩肉

濟洲豬頸肉

濟洲韓牛

牛肉湯

餐廳食物美味,服務態度熱情親切,值得再來一次。

2024-03-27 22 瀏覽
好耐冇食過韓國餐,今日喺元朗見到呢間韓國餐廳,門口闊落,燈光夠光猛,吸引咗我入去試吓一坐低就有六碟前菜小食,有翠玉瓜,魚仔,腐皮,海帶,泡菜,土豆絲,全部都非常開胃,食到停唔到口濟州嘅豬腩肉份量非常大塊,非常多汁,油脂好豐富一層脂肪,一層肉,肥瘦分明,又夠爽口,非常juicy , 職員仲非常好,會幫我們燒到豬腩肉金黃色,仲聞到非常香嘅五花腩油香味,加埋自製嘅醬料,酸酸甜甜嘅味道,仲可以連埋生菜一齊食鮮綠色嘅生菜夠晒新鮮又清爽,旁邊仲配有一片秀珍菇仲印上咗logo,寫咗韓文,夠晒特別 韓國人蔘雞湯,經過長時間蒸煮,雞肉變得軟嫩,肉質變得非常柔軟,湯汁濃郁而鮮美,而且有很香的人蔘味,雞湯仲熱辣辣,韓國人蔘雞湯可以增加體力、改善血液循環、促進新陳代謝和增強免疫系統,非常有益

• 濟州黑毛豬
元朗國不嬲都好多好野食🤩,最近我地就發現左一間新開既餐廳Oppa & Pocha🍴👩‍🍳,我地就決定試新野喇😎呢間餐廳選擇都幾多🥳🥳,睇餐牌都可以話花多眼亂👀,我地嗌左幾道菜🐷1. 濟州豬腩肉/ 戰斧扒❤️首先,燒豬腩肉🐖同戰斧排真係好正呀!個豬腩肉鮮嫩多汁,戰斧排切得好厚,肉質🐷好嫩又juicy。個日係老闆娘幫我地燒,佢燒烤嘅技巧好到位,肉表面微微焦香,但入面仲保留住豐富嘅肉汁,好食🤤👍🏼!同埋佢哋特製嘅醬料更加增加咗微辣嘅味道,整道菜更加美味。再加埋d細碟既拌菜同生菜包。食係肉上黎都減低左罪惡感😌。2. 炸蛋蒸蛋🥚💥💣炸彈蒸蛋,呢個係一個簡單但好好味嘅菜式。蒸蛋外層煮得金黃酥脆,每一啖食落去都散發出濃郁嘅蛋香,同滿滿既蛋白質🤣。3. 韓式炒粉絲 🇰🇷炒粉絲加入咗新鮮嘅蔬菜同豬肉。粉絲彈牙,而配菜都好脆口。食落去唔會太油。😋🤩4. 韓式豬血腸湯🐖血腸鍋係我好鐘意嘅一道菜。而且唔係間間韓國餐廳都有供應。😍😝豬血腸湯底好濃郁,口感好豐富。熱辣辣既豬血腸湯底濃郁但唔會太膩,真係食完一碗又想再食。總括嚟講,Oppa & Pocha係一間非常令人滿意嘅餐廳。佢哋嘅燒五花肉同戰斧排同豬血腸湯真係好

1. 濟州豬腩肉/ 戰斧扒❤️

2. 炸蛋蒸蛋🥚💥💣

3. 韓式炒粉絲 🇰🇷

4. 韓式豬血腸湯🐖

總括嚟講,Oppa & Pocha係一間非常令人滿意嘅餐廳。佢哋嘅燒五花肉同戰斧排同豬血腸湯真係好出色,非常值得推薦😎。而且佢哋嘅服務態度都好友善熱情,環境都舒適。如果你鍾意韓國菜,呢間絕對係值得一試嘅餐廳。🥰
2024-03-24 26 瀏覽
👍🏻特大牛骨湯,牛骨湯價錢嚟講二呢一個質素同埋份量真係唔算太貴,有三條大大嘅牛骨,而且牛骨嘅味道非常香濃,口感有少少似比較有咬口嘅牛腩,而且因為近骨頭的位置,所以味道嚟講相對非常濃郁,再加埋杞子金菇香蔥嘅配菜,成個湯嘅味道非常有層次,而且味道亦都十分濃郁,我同朋友都好鍾意飲呢一個湯,簡直就係同韓國傳統嘅味道非常相似,餐廳用韓國傳統嘅石頭鍋去上呢個湯,我哋飲完第一碗之後第二三碗都仲係熱辣辣,而家天氣涼涼哋,簡直就係正!👍🏻Set C, 因為我哋得兩個人嘅關係所以我哋就叫左一個套餐,包括有濟州豬腩肉,濟州豬頸肉,韓式調味豚骨,六個小菜,生菜,老實講,呢一個價錢有咁多嘢食真係好大食放咗全部都係韓國進口嘅豚肉,價錢真係非常吸引,六個小菜亦都係傳統可惜嘅味道我哋都係最鍾意食食泡菜辣辣地非常開胃,翠玉瓜都唔錯,作為頭盤嚟講亦都非常好吃,黑豚肉嚟講,肥瘦都分明,而且食落口都唔會有太油膩嘅感覺,一開始店員仲非常熱情咁幫我哋燒,呢個位真係非常值得加分,我哋都覺得好貼心,而且每一件豬肉都非常juicy, 食得出來貨本身非常新鮮,喺香港竟然可以食到呢一個水準嘅韓式燒烤,實在令我哋非常驚喜👍🏻海鮮煎蔥餅,呢個

👍🏻海鮮煎蔥餅,呢個係一個傳統嘅韓式煎餅,煎餅有肉、海鮮、蔬菜既食材再切成細細塊,再加埋拌上麵糊同雞蛋一齊煎。海鮮蔥煎餅係長細蔥上再加入海鮮煎成餅,可以食到豐富既海鮮,加埋海鮮亦都可以令到煎餅嘅口感更上一層樓!
2024-03-21 25 瀏覽
這裡的老闆是一位正宗的韓國人,熱情好客讓我留下了深刻的印象。前菜有六碟,各有風味,開啓味蕾好開始。招牌菜之一:醬油蟹,這道菜以新鮮的蟹肉入醬油醬料中而成,蟹肉肥美鮮嫩,帶來濃郁的海鮮風味,綿密的口感,展現了韓國料理的精髓。濟州豬腩肉肥瘦適中,經過炭火烤燒後,肉質鮮嫩多汁,帶著微妙的香氣。濟州豬頸肉由專人操作即燒方式呈現。濟州豬頸肉嫩滑,香味撲鼻。這些肉類菜餚可以搭配蔬菜和醬料一同享用,味道更加豐富。馬格利雞尾酒選了波羅味來作為結尾。這款雞尾酒是一種混合了韓國傳統酒和水果調味的特色飲品,口感清新,帶有微微的甜味,絕對是結束一餐的完美選擇。一個充滿韓國風味的用餐體驗,每道菜都讓我感受到了韓國的美食文化。探索韓國美食的絕佳之選!

前菜有六碟,各有風味,開啓味蕾好開始。

元朗近yoho 個頭既一間新開左幾個月嘅韓國燒肉🇰🇷大多以正宗韓國人打理👍🏻整體評分⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境闊落 大大張枱比你燒比你放食物一黎到就已經有七碟前菜新鮮泡菜(每日都醃)、魚仔、酸蘿蔔、薯仔…等等細細碟既前菜永遠都系韓國既特色🇰🇷🥰叫左豬腩肉 加配菜 翠肉瓜同菇超厚超靚既豬腩肉 所有肉都系黎自濟洲個菇都好有心思地刻左自己舖既名👍🏻🤭濟洲豬腩肉切成細細舊,放系烤架燒,直到肉質熟透、外表微焦就可以令到肉質保持嫩滑老闆娘都好熱情地幫的地燒左陣 同教我地點燒可以點辣醬 同埋特別系燒烤爐上面馨住既魚汁 帶出左個鮮甜🥰有骨五花肉 平時食開都無骨切片後燒烤,燒到表面金黃酥脆極度邪惡有埋新鮮生菜 加埋前菜夾黎食大大塊個個就系豬皮 炸雞皮就試過 燒豬皮都系第一次好有咬口煙靭嘅口感,好特別加埋點落塊黃豆粉 就系另一個層次極高膠原蛋白🥰🥰正大醬湯配飯配料好滿足👍🏻蘿蔔豆腐燒左陣野 加番個湯 感覺可以中和一下油膩感八爪魚刺身老闆娘教我哋韓國人食法好多時會撈埋湯飯一齊食感覺都幾夾 大家不仿試下菠蘿同士多啤梨cocktail 菠蘿味會重啲酒味士多啤梨味覆蓋咗酒嘅濃度 相對女仔嚟講會更加易入口
元朗近yoho 個頭既一間新開左幾個月嘅韓國燒肉🇰🇷
大多以正宗韓國人打理👍🏻
整體評分⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

環境闊落 大大張枱比你燒比你放食物

一黎到就已經有七碟前菜
新鮮泡菜(每日都醃)、魚仔、酸蘿蔔、薯仔…等等
細細碟既前菜永遠都系韓國既特色🇰🇷🥰

老闆娘都好熱情地幫的地燒左陣 同教我地點燒

可以點辣醬 同埋特別系燒烤爐上面馨住既魚汁
帶出左個鮮甜🥰

有骨五花肉 平時食開都無骨
切片後燒烤,燒到表面金黃酥脆
極度邪惡

有埋新鮮生菜 加埋前菜夾黎食

大大塊個個就系豬皮 炸雞皮就試過 燒豬皮都系第一次
好有咬口煙靭嘅口感,好特別
加埋點落塊黃豆粉 就系另一個層次

菠蘿同士多啤梨cocktail

菠蘿味會重啲酒味
士多啤梨味覆蓋咗酒嘅濃度 相對女仔嚟講會更加易入口

2024-03-19 26 瀏覽
今日放假約咗朋友入元朗行街睇戲.睇完戲諗住喺附近搵啲嘢食呀朋友帶咗去一間韓式餐廳食物非常好味。哦吧 OPPA & POCHA. 餐廳位置喺元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下.入到餐廳地方闊落.環境光猛整齊,感覺舒適。坐低點餐先嚟六款前菜,泡菜,腐皮,海帶,大豆芽,翠玉瓜 正宗韓國前菜。炸彈蒸蛋 88元蒸蛋真係好有驚喜,蛋味香濃,加上蔥花,蘿蔔增添口感,又香又滑嘅炸彈真係好好味。章魚 70元章魚係韓國新鮮入口.肉質爽口彈牙,配上韓式嘅醬料,酸酸辣辣,味道鮮甜,開胃惹味。薯仔豬骨煲 268 元正宗韓式嘅味道又香又辣,豬骨煮好嫩滑,連個湯底都特別鮮,甜惹味,薯仔吸收曬湯嘅精華,味道好鮮甜,最後連個湯都飲曬,真係好好味。韓式炒粉絲 128元正宗韓式嘅味道,材料豐富,有蛋絲,蔥,醃蘿蔔,洋蔥,冬菇,木耳。粉絲又香又滑口感Q彈。鮑魚石鍋雜錦飯 108元雜錦飯勁吸引.加上韓式辣醬.味道出奇地香.一啲都唔辣, 真係好似置身於韓國一樣非常好食。

炸彈蒸蛋 88元

章魚 70元

薯仔豬骨煲 268 元

韓式炒粉絲 128元

鮑魚石鍋雜錦飯 108元
2024-03-15 19 瀏覽
戰斧豬排,外形像斧頭,大大件,有專人幫手燒肉,豬排表面燒至金黃色,黑毛豬肉質鮮嫩多汁,肉質緊實,口感豐富,一邊燒肉,一邊聞到豬排散發出來濃濃的香氣,而且豬排油脂分布均勻,肥瘦相間,入口肉質細緻濃郁鮮美,並加上特製的魚汁和生菜包來食,十分美味。連骨五花腩肉,有成塊面咁大,表面燒至金黃色,肥瘦均勻,入口軟軟腍腍,油脂在口腔內甘香非常,沾了特製魚汁,並加上自家製的酸蘿蔔,包住一齊食,酸甜爽脆中帶鹹香味,又一食法,好好味。韓國炸雞甜酸味,甜酸味的美味,它的外皮炸得酥脆金黃,內裡則保持著多汁嫩滑。甜酸醬汁食落很開胃,雞肉肉質鮮嫩,酸酸甜甜又脆,很好味。韓國炸雞原味外皮酥脆,內部肉質鮮嫩多汁,保持原汁原味。外皮的酥脆口感,還能充分保留雞肉的鮮嫩與汁液,每一口都能帶來滿滿的口感滿足。韓式醬魷魚,是一道令人垂涎欲滴的美食。它以新鮮的魷魚為食材,韓式魷魚通常會被切成細長的條狀,並用醃料進行調味使得魷魚融合了鮮辣、甜香和微酸的嫩滑的質感。每一口都帶有濃郁的醬料風味,並且伴隨著魷魚的鮮美和彈牙口感,好好味。韓式年糕湯韓式年糕湯是一道充滿濃郁風味的湯。它的湯底濃郁充滿層次,帶有淡淡的牛肉鮮香。年糕片軟嫩彈牙,

韓式年糕湯韓式年糕湯是一道充滿濃郁風味的湯。它的湯底濃郁充滿層次,帶有淡淡的牛肉鮮香。年糕片軟嫩彈牙,與湯汁完美融合,入口一種軟糯的口感。
瘦相
2024-03-13 11 瀏覽
元朗有一間由韓國人處理的餐廳,除了韓國燒肉之外,還有多款韓國著名美食,例如醬油蟹、人蔘雞湯、部隊鍋、泡菜煎餅等等……餐廳位於元朗雞地,好順利大廈地下。座位闊落,環境乾淨。韓國料理最有特色就是前菜小碟,泡菜醃菜,每間餐廳都有唔同嘅小碟,都係㕑師心思所在。這個醃蘿蔔,到時餐廳親自醃製,廚師推介用來連同燒肉一起吃,能減少肉的油膩,而且還很醒胃。帶骨腰肉 $200肉質新鮮,唔好睇佢好似咁多脂肪,燒完之後,油香令到燒肉特別惹味。燒牛肉牛肉鮮醃好,燒完之後,把它切成細條,味道已經很濃郁,肉質亦很軟潤,一啲都唔韌。大醬湯用料豐富,有豆腐、蜆仔肉、金菇菜…….湯的口感濃稠,充滿豆醬的味道,用來撈飯,真係冇得彈。泡菜餅顧名思義,係用泡菜製作的煎餅,充滿泡菜味,口感像中式的薄撐,煙煙韌韌。醃魷魚 $60這個葉魷魚特別爽口,絕非我們在超市買的魷魚可以媲美。餐牌選擇很多
餐廳位於元朗雞地,好順利大廈地下。座位闊落,環境乾淨。

帶骨腰肉 $200

燒牛肉

大醬湯

泡菜餅

醃魷魚 $60
這個葉魷魚特別爽口,絕非我們在超市買的魷魚可以媲美。

餐牌選擇很多