2013-04-09 361 瀏覽
很早以前,看到某雜誌介紹這店,說店主堅持用新鮮食材(對客人較健康,但成本較高),棄用奶精、糖精等添加劑,心想:這店主咁有良心,應該支持一下。今天難得假期,順道堂食醬汁排骨便當和珍珠哈豆奶茶,另買了外賣紅豆豆腐花和小紫蘇蘆薈西柚,帶回家給家人嘗嘗。排骨便當:味道不錯,不會太油,但配菜(小白菜仔) 可以加多一點。珍珠哈豆奶茶:這個甜味適中,不太甜(幸好沒有叫少甜!),但茶味稍為不夠,可能給豆味蓋過了。紅豆豆腐花:這個最好味,紅豆也煮得很好。小紫蘇蘆薈西柚:飲品感覺清新,果然是鮮水果製的!我還發現杯內有粒果核,HaHaHa「老闆娘」問我是否看到雜誌報導,才知道這店,我說是,是從很遠前來的,所以帶了冰袋。下次我會帶埋小朋友來幫襯的。良心小店,加油啊!

紅豆豆腐花:這個最好味,紅豆也煮得很好

,HaHaHa

2013-04-08
  • 紅豆豆腐花,小紫蘇蘆薈西柚,珍珠哈豆奶茶
得知這裡開設了一家看來意念不錯的台式小店, 理應很高興, 卻換上了一次極不愉快的經歷:某天中午: 12:20pm 致電點了數份午餐, 店員承諾 1:00pm 會送到, 要求想早一點, 店方便說做好便即時出餐, 1:00pm 到了, 完全沒有任何消息或交待, 於是再致電店方, 另一店員接聽, 他的答案竟然是: 「很忙, 還未出」 並承諾說會即時出餐 (步行路程只需 5-10 分鐘) 1:25pm 了, 仍然甚麼都沒有, 致電了很多次來卻完全沒有人接聽電話? 心想: 「是否堂食顧客優先, 而外送的被歧視嗎?」1:28pm 終於有店員接電話, 得到的答覆竟然是: 「還要等多一會。」此刻, 無論甚麼理由都不能接受了~ 於是只好把單子取消, 到別處吃午餐, 又或許, 其實店方根本沒有在意過這幾份午餐的訂單......... ---過了好幾天, 心情平復下來, 好歹也應該試一試這裡的珍珠奶茶, 給予一個機會吧~點選了哈豆珍珠奶茶, 即這裡的「名物」豆漿 + 奶茶, 棄奶精而選用豆漿是個健康的做法, 只可惜豆味是有的, 茶味卻完全欠奉, 從其甚淺的飲品顏色也看得出來, 選擇了「少甜」卻幾乎沒有甜

某天中午:

並承諾說會即時出餐 (步行路程只需 5-10 分鐘)

心想: 「是否堂食顧客優先, 而外送的被歧視嗎?」

此刻, 無論甚麼理由都不能接受了~

---

點選了哈豆珍珠奶茶, 即這裡的「名物」豆漿 + 奶茶, 棄奶精而選用豆漿是個健康的做法, 只可惜豆味是有的, 茶味卻完全欠奉, 從其甚淺的飲品顏色也看得出來, 選擇了「少甜」卻幾乎沒有甜味可言; 珍珠 Q 度尚可, 但卻一堆堆的黏著; 整體來說大有改善空間。

---

不過, 於改善飲品質素之前, 看來改善其服務水平才是大前提。
2013-03-20 167 瀏覽
舖頭入邊無豪華嘅裝潢,反而突顯出台灣食堂嘅簡樸感,加上老闆同朋友客人嘅即影即有相,那些年嘅感覺出哂嚟。講番飲食,有成8款飯俾你揀,D醬汁唔會太咸,味道又夠,個青瓜好好食,可以外加青瓜就更好;牛展亦係另一樣我欣賞嘅地方,有咬感得嚟又唔會太淋嘢飲就真係好難取捨飲咩好。因為熱哈豆綠茶+珍珠好正~D珍珠好Q又有咬感;又一方面蜂蜜綠茶+仙草又係我既最愛,甜得嚟又清新,仙草嘅正我都唔識講,要親身食過先feel到最重要嘅係食得好味又健康
最重要嘅係食得好味又健康
2013-03-18
10 分鐘 (堂食)
  • 長白山蜂蜜綠茶配仙草,紅燒牛肉便當
2013-03-18 236 瀏覽
哈豆位於一幢頗舊式的工業大廈, 先乘搭燈光昏暗的電梯, 再通過暗黑的走廊, 才可到達目的地, 一個小女子上去真是真要付出很大的勇氣! 店子只有簡單的裝潢和傢具, 像小時候去的補習社一樣, 像去補習多於去吃lunch! 店子以健康豆花, 豆漿作招徠, 店子小小, 食物種類少, 但飲品種類卻很多. 第一次來到, 必然要試一下它的招牌- 台灣香菇肉燥便當及哈豆奶茶.店子小小, 店員亦少少, 食物要等十多分鐘才可以上桌,先來台灣香菇肉燥便當, 肉燥相當對辦, 味道亦很好, 滷汁非常的香, 最討喜的是豬肉碎是偏瘦的, 吃罷也不油膩, 有別於在台灣吃到的偏肥膩的肉燥, 這顯然是為了遷就觀塘OL們的keep fit訴求! 肉燥中香菇不算多, 味道亦被濃烈的滷汁搶去, 多加一點會較好!其他配菜有滷蛋+時菜+醬瓜, 滷蛋冷冷的, 幸好頗為入味卻又不過鹹, 成功挽回不少分數. 時菜是A菜(油墨菜)一條, 對! 你沒有看錯, 是一條only! 就是白烚的味道. 至於醬瓜, 沒有! 老闆娘(疑似老闆娘) 誠實的說售罄了! (老闆娘妳欠我的醬瓜下次要還的啊!) 但老闆娘問食客們肉燥夠不夠, 不夠可以再加添,

店子小小, 店員亦少少, 食物要等十多分鐘才可以上桌,
其他配菜有滷蛋+時菜+醬瓜, 滷蛋冷冷的, 幸好頗為入味卻又不過鹹, 成功挽回不少分數. 時菜是A菜(油墨菜)一條, 對! 你沒有看錯, 是一條only! 就是白烚的味道. 至於醬瓜, 沒有! 老闆娘(疑似老闆娘) 誠實的說售罄了! (老闆娘妳欠我的醬瓜下次要還的啊!) 但老闆娘問食客們肉燥夠不夠, 不夠可以再加添, 雖然婉拒了她的好意, 但如此關顧客人還是令人很窩心的!

哈豆奶茶就是用即磨豆漿取代牛奶/奶精沖泡紅茶, 比一般牛奶紅茶更健怡, 更低卡, 更可以免除有塑化劑之隱憂, 呷一口, 豆味充斥口腔, 紅茶也不及它搶鏡, 而且味道不過甜, OL必buy!!! 不過始終是用豆漿沖泡, 不及用牛奶來得豐腴, 喜歡滑溜口感者宜有心理準備!
2013-03-15
2013-02-07 38 瀏覽
上網見到朋友介紹,咁岩去開附近搵朋友,就諗住和朋友一齊去試下,點知朋友又行唔開,去唔到堂食,唯有叫外賣,因為好怕等外賣,所以就膽粗粗打去落左order先,話15分鐘後去拎,點知老細又肯喎!真係nice和朋友三個人叫左兩個豆花、一個魯肉飯和一個吐司,三杯野食。飲品好正,西柚綠茶不會酸,西柚味同綠茶配合得好好,配上綠茶的甘香,很好!紅茶瑪x朵 (忘記了正確名字)好正,好有口感,個底度有d像仙草既野,食落好軟棉棉,感覺似珍珠奶茶,但比珍珠奶茶香!蜂蜜綠茶的蜂密是來自長白山呢,好所好滑,不會是普通加糖水的那種甜,飲落去也覺得好香,甜度適中,但又不會像出面的咁漏~豆花真係好滑,好香黃豆味,黃豆應該係超級新鮮才會有那種淡淡的黃豆味,豆花入口即融,不用像平時咁要加黃糖,超正!魯肉飯的飯真係超軟、好香~最正係個小黃瓜,煮得好入味,齒頰留香最特別係芝麻綠豆吐司,很特別,出面食唔到,裡面像綠豆芝麻糊咁,芝麻很香,但又有綠豆即煮到有嚼頭的口感,十級推介呀!真係超正,下次一定要去堂食一下!

和朋友三個人叫左兩個豆花、一個魯肉飯和一個吐司,三杯野食。

真係超正,下次一定要去堂食一下!

2013-02-02
外賣自取
$33.33 (午餐)
  • 原味豆花
  • 芝麻綠豆吐司
  • 西柚綠茶
  • 魯肉飯
2013-01-20 41 瀏覽
之前係facebook見到doctor beans個網站,見佢所有飲品同食材都係真材實料,而且係真正既台灣人做,所以就黎試試。我帶我老婆同仔女總共四個人食,我同我老婆分別叫左兩個台灣香茹肉燥飯食,一杯小紫蘇西柚蘆薈,一杯珍珠哈豆紅茶,兩個細路就叫左一個原味豆腐花,一個布丁豆腐花。因為細既平時唔中意食飯,所以就冇幫佢地叫飯啦!一開始兩個飯先到,見到就覺得好有台灣既感覺,因為佢係用台灣便當紙盒裝的,勾起之前去台灣既感覺,食落去真係台灣香菇肉燥飯既味道,用料新鮮冇味精,有肉既鮮甜味出左黎,兩個細路因為好奇各食左一啖,點知成盒就俾兩件化骨龍食晒。。。唯有再叫多盒飯啦!無幾耐飲品亦都到齊,真係好欣賞呢杯珍珠哈豆紅茶,珍珠好似台灣最大連鎖店50嵐,好Q好有味,而用豆漿代替奶精粉,唔止更健康,而且好香濃好滑!另一杯都好好飲,明顯係新鮮果汁,冇化學原料濃烈既水果味,而且超多果肉,真係要俾十個讚!最後個豆腐花好滑,入口連咬都唔駛,布丁又完全係台灣鷄蛋布丁既味道!搵左咁耐終於搵到間正宗台灣味道既食巿,個老板好親切,仲出黎同我地傾計,原來佢係台北人!下星期放假仲要黎食!同老板話因生意太好,佢地未請到人手,所

同老板話因生意太好,佢地未請到人手,所以佢地需要休息一日採購同準備食材,佢已改左營業時間為一至六,9-8pm

2013-01-19
1 分鐘 (堂食)
用餐優惠
其他
  • 台灣香菇肉燥飯,珍珠哈豆紅茶,布丁豆腐花
2013-01-08 42 瀏覽
之前收到doctor beans既傳單,以為淨係得野飲,上到去先知原來仲有台灣出名既魯肉飯食,仲有吐司同豆腐花。我本來想叫一杯珍珠奶茶飲,點知裡面既職員話冇,感覺有d失望,但個職員好細心同我講解返,原來奶茶都係用奶精粉沖,對身體唔好,所以佢地用左豆漿紅茶代替!味道出奇地好味,有d似奶茶味,仲多左d豆香,好純好滑!而d珍珠真係我係香港食過咁多間最好食既,好彈牙仲有甜味,高成本低價錢店家真係好有良心!我個朋友就覺得個台灣香菇肉燥飯好好食,好有台灣既味道,而且份量大,肉質新鮮。個豆腐花真係好正,應該係店家自己磨出黎,真係好滑,仲滑過阿婆豆腐花,而且豆腐花既配搭好特別,真係要試下!最後食完已經好飽,每人都係35左右,真係好抵食!我地走既時候老闆仲走出黎同我地講88,發現佢真係台灣人黎,唔怪得d野飲同野食都咁有台灣feel啦!真係值得大家一試!

10 分鐘 (堂食)
  • 仙草珍珠哈豆紅茶、台式豆腐花、台灣香菇肉燥飯