2019-08-04 114 瀏覽
呢排同朋友去咗咖啡灣食dinner聽聞呢間啲嘢食打卡係好靚 好多擺設都好適合打卡比較又有驚喜係玫瑰窩夫 窩夫係有兩個心形形成上邊再配埋士多啤梨雪糕 食落去亦都有玫瑰嘅香味 值得試下
呢排同朋友去咗咖啡灣食dinner
聽聞呢間啲嘢食打卡係好靚 好多擺設都好適合打卡
比較又有驚喜係玫瑰窩夫 窩夫係有兩個心形形成
上邊再配埋士多啤梨雪糕 食落去亦都有玫瑰嘅香味 值得試下
1K
2019-07-29 2865 瀏覽
咖啡灣充滿濃濃少女心,旋轉的天鵝、咖啡杯的坐椅,迷倒不少女孩,過來相聚打卡。黑松露野菌忌廉意大利麵$72黑松露野菌忌廉意粉,意粉幼身,入口順滑,爽口彈牙,沐浴在忌廉香中,有嫩滑蘑菇粒,啖啖充滿黑松露香。配上車厘茄伴碟,口感更鮮味,細膩窩心!紅豆綠茶泡沫(凍)$38表面有一層滑溜奶泡,並灑上抹茶粉,入口順滑, 抹茶味甘而不澀,配埋綿糯又香甜紅豆,口感香潤。手作特級和牛漢堡$88手作和牛漢堡材料豐富,有誘人的手打牛扒,烤至脆身的牛油麵包,夾滿生菜絲、酸甜番茄醬,大口咬下去,和牛汁從口中沁出來,肉汁豐沛。和牛肉軟稔,加上半溶芝士,是無比的邪惡。配埋熱辣辣手切粗身薯條,即叫即炸,熱呼呼,薯條份量多, 沾上茄汁,愈吃愈過癮!玫瑰草莓窩夫$82(全份)窩夫賣相吸引,鋪上新鮮大粒士多啤梨、香滑忌廉、玫瑰花瓣、草莓及雲呢拿雪糕,全都是我的至愛。窩夫口感鬆化中帶軟糯,散發蛋香,加上清幽的玫瑰花香,香脆窩心。草莓雪糕溶化後,填滿窩夫格格,窩夫吸收了雪糕香甜,比糖漿更吸引!

黑松露野菌忌廉意大利麵$72

紅豆綠茶泡沫(凍)$38

手作特級和牛漢堡$88

玫瑰草莓窩夫$82(全份)
2019-07-24
2019-07-29 240 瀏覽
每次經過餐廳,都被門口旋轉起舞的天鵝 、發光摩天輪 和咖啡杯座椅, 深深吸引 , 夢幻的裝修, 俘虜不少少女fans, 靚靚打卡位。豚肉明太子忌廉飯$78豬扒表面炸到金黃色, 賣相吸引, 豬扒酥脆可口, 內裏保持肉汁, 明太子汁, 好creamy, 撈飯一流 , 滋味停不了。牛油香草蜆肉$68蜆肉鮮嫩滑溜, 湯底好鮮味,充滿牛油 、香草味, 蜆肉吸收了湯底的精華,鮮味更加提升 , 好味爆燈, 連湯底也喝光了, 值得推介!夏威夷果汁醬燒豬肋骨$138肋骨分量大, 烤得很入味, 肉質軟稔, 配埋夏威夷果汁醬, 和原塊菠蘿, 酸酸甜甜, 令人開胃, 亦可減膩 , 配埋手熱辣辣手切薯條, 脆卜卜,好味停唔到口。熱帶水果茶$48熱帶水果茶, 玻璃壺盛上, 用蠟燭臺座熱, 壺裏面盛滿新鮮士多啤梨、提子, 入口充滿熱情果香甜 和清新嘅水果味, 不會太甜, 仲可以添飲, 好味又消滯。洛神花荔枝氫氣泡$39洛神花荔枝輕氣泡, 顏色鮮紅奪目,賣相吸引,入口先是荔枝的甜, 跟著感受到洛神花的幽香 , 味覺雙重享受,杯底仲有啖啖荔枝果肉, 增添口感 ,洛神花更有美容、清熱嘅功效添!

豚肉明太子忌廉飯$78

牛油香草蜆肉$68

夏威夷果汁醬燒豬肋骨$138

熱帶水果茶$48

洛神花荔枝氫氣泡$39

因為之前買了yahoo團購的coupon快將到期,所以趕在最後的假期約了不同朋友在荃灣分店分別high tea和晚餐。假期下午茶時間要在戶外抵受太陽排隊,看著門外天鵝不停轉。終於等到有位,點了兩個主菜和瀑布戚風蛋糕和飲品。在選menu時都已經覺得店內完全沒有冷氣,加上沒有風扇和開放式廚房,用餐位置是頗熱的。下午茶時間可以看到除了我們還有幾枱人都拿出手提小風扇在吹。主菜意粉和味道不錯,但甜品的瀑布蛋糕可能醬汁太稀了,拿起圍住蛋糕和醬汁的圓形膠套後便像山泥傾瀉般倒塌,效果不太理想,如果醬汁較為稠應該會好一點。之前在將軍澳分店試過的pancake口感也不太好,感覺被上面醬汁弄得太濕,很濕淋淋的口感。值得推薦的應該是飲品,有很多不同圖案的咖啡拉花類,適合打卡用。三眼仔不錯看。晚餐來的味道也是差不多省略一下。但要提一下的就是一樣沒有冷氣。晚上我還點了咖哩真是一邊吃一邊汗流如泉。有客人於十時多向職員提到很熱,職員解釋是因為千色匯商場已關所以冷氣也被關,但我知道下午已經沒有冷氣,所以有理由相信職員在說謊。其實如果是剛好冷氣壞了的話應該在客人入坐或在外面排隊時已經要事先說明,沒有說明還要說謊這樣的服務

假期下午茶時間要在戶外抵受太陽排隊,看著門外天鵝不停轉。

晚餐來的味道也是差不多省略一下。但要提一下的就是一樣沒有冷氣。晚上我還點了咖哩真是一邊吃一邊汗流如泉。有客人於十時多向職員提到很熱,職員解釋是因為千色匯商場已關所以冷氣也被關,但我知道下午已經沒有冷氣,所以有理由相信職員在說謊。其實如果是剛好冷氣壞了的話應該在客人入坐或在外面排隊時已經要事先說明,沒有說明還要說謊這樣的服務態度真的不要得。
2019-07-06
30 分鐘 (堂食)
下午茶
用餐優惠
團購
  • 綠茶牛奶
2019-07-25 137 瀏覽
係荃灣無意發現呢間轉角cafe,於千色citistore隔離對住中國銀行。裝修岩哂少女控的美美🎀店內坐位算坐的闊落舒服,門口有隻大天鵝自轉💙叫左個黑松露蛋芝士多士配岩鹽焦糖咖啡☕️☕️有驚喜wo,黑松露蛋味道足夠👍下次慢活人生又多個選擇😋🤤
2019-07-18 720 瀏覽
在千色店一個隱蔽的出口,由眾安街轉入的小巷有間少女心cafe❤滿滿夢幻的感覺,標誌性的白天鵝,很好打卡!店內兩排座位,可以揀坐窗邊,是街外望入去的一整排粉紅色咖啡杯~粉系餐牌&夢幻飲料夏威夷果汁醬燒豬肋骨  $138除了有菠蘿墊底外,果汁醬也帶有菠蘿香味,肉質唔錯,而且燒得熟度剛好薯條非常熱,新鮮炸而且是原個薯仔切的,帶有薯皮微辣蟹頭油大蝦海鮮意粉  $98第一感覺很足料,配有大蝦、帶子、青口、蜆肉,對於平常能吃辣的人來說真的少少微辣而已,不會太刺激。意粉質地軟硬適中,海鮮味道豐富。石板街香蕉窩夫  ($40/半份)已經每人吃了一個主菜後,加半份窩夫已經足夠,心形窩夫擺盤非常吸睛!窩夫外脆內軟,唔會只係得個殼,點朱古力雪糕一流~洛神花荔枝輕氣泡   ($39-18)非常instagrammable的特飲, 賣相已經畀滿分!洛神花的酸味跟梳打水非常配合,荔枝係荔枝味椰果,為飲品加上口感~非常夢幻輕鬆的cafe😋適合二人甜蜜拍拖或者少女心聚會~
滿滿夢幻的感覺,標誌性的白天鵝,很好打卡!

粉系餐牌&夢幻飲料

夏威夷果汁醬燒豬肋骨  $138

薯條非常熱,新鮮炸而且是原個薯仔切的,帶有薯皮

微辣蟹頭油大蝦海鮮意粉  $98

石板街香蕉窩夫  ($40/半份)

窩夫外脆內軟,唔會只係得個殼,點朱古力雪糕一流~

洛神花荔枝輕氣泡   ($39-18)
洛神花荔枝輕氣泡

非常instagrammable的特飲, 賣相已經畀滿分!

非常夢幻輕鬆的cafe😋
適合二人甜蜜拍拖或者少女心聚會~
洛神花荔枝輕氣泡
2019-07-16 156 瀏覽
#咖啡灣 --🔅微辣蟹頭油大蝦海鮮意粉唔算好辣,落左D辣椒洋蔥都幾惹味意粉食得出蟹油既味道,好香口大蝦都好貼心甘切開左,方便人食 --🔅西班牙海鮮燴飯燴飯有少少濕濕地同飯粒硬硬地甘整體睇落金黃同落左d香草調味但其實只有淡淡既咖哩味,味道唔濃烈 --🔅蒜蓉牛油焗鮮雜菌好香牛油味同蒜蓉味,份量都幾多熱辣辣,加埋小小胡椒調味,正😋 --🔅窩夫:黑魔王曲奇窩夫幾脆,食埋個雪糕就涼浸浸甘,解暑‼️ --P.s. 飲品造型特別,都好有心思瑞士朱古力都拉到花☺️ --評分: 7.2 / 10
#咖啡灣 -
🔅微辣蟹頭油大蝦海鮮意粉
唔算好辣,落左D辣椒洋蔥都幾惹味
意粉食得出蟹油既味道,好香口
大蝦都好貼心甘切開左,方便人食 -
🔅西班牙海鮮燴飯
燴飯有少少濕濕地同飯粒硬硬地甘
整體睇落金黃同落左d香草調味
但其實只有淡淡既咖哩味,味道唔濃烈 -
🔅蒜蓉牛油焗鮮雜菌
好香牛油味同蒜蓉味,份量都幾多
熱辣辣,加埋小小胡椒調味,正😋 -
🔅窩夫:黑魔王曲奇
窩夫幾脆,食埋個雪糕就涼浸浸甘,解暑‼️ -
P.s. 飲品造型特別,都好有心思
瑞士朱古力都拉到花☺️ -
評分: 7.2 / 10
  • 軟殼蟹黑松露忌廉意大利麵
  • 鮮奶咖啡
2019-07-16 151 瀏覽
約左小學同學出來食飯聚舊, 咁耐冇見,大家都想搵一間坐得舒服的餐廳慢慢傾,走著走著我們就來到這間咖啡灣了。擺設玩味十足, 店主可能是個玩具迷竟然還有浪漫四人座點了軟殼蟹黑松露忌廉意大利麵香噴噴而且炸得金黃的軟殼蟹,外脆內軟,咸鮮味十足, 意粉忌廉濃郁, 而且黑松露味特出, 令人喜出望外。同學點了手作特級和牛漢堡,她說牛肉漢堡鬆軟,很美味。飲品賣相精緻, 甜甜的透心涼最後上枱的黑魔王曲奇雪糕窩夫賣相精緻, 鋪滿了oreo餅和彩色棉花糖, 配上香草雪糕,是令人滿足的結尾。如果窩夫外皮再脆一點會加分總括來說餐廳上菜速度快, 招牌主菜味道令人滿意, 職員服務態度也好好。唯一不足的是飲品類別選擇不夠多,炎炎夏日建議新增我的最愛~鮮果沙冰
約左小學同學出來食飯聚舊,

擺設玩味十足, 店主可能是個玩具迷

竟然還有浪漫四人座

點了軟殼蟹黑松露忌廉意大利麵
香噴噴而且炸得金黃的軟殼蟹,外脆內軟,
咸鮮味十足, 意粉忌廉濃郁,
而且黑松露味特出, 令人喜出望外。

同學點了手作特級和牛漢堡,
她說牛肉漢堡鬆軟,很美味。

飲品賣相精緻, 甜甜的透心涼

配上香草雪糕,是令人滿足的結尾。

如果窩夫外皮再脆一點會加分

總括來說餐廳上菜速度快,
招牌主菜味道令人滿意,
職員服務態度也好好。
唯一不足的是飲品類別選擇不夠多,
炎炎夏日建議新增我的最愛~鮮果沙冰

• 軟殼蟹黑松露忌廉意大利麵
  • 黑魔王曲奇雪糕窩夫
  • 手作特級和牛漢堡
2019-07-13 109 瀏覽
我光顧的時候是午餐時段, 點選了午市套餐。 食品上枱時賣相非常好, 樣子非常吸引, 但是味道卻有待改善…… 當天和朋友點選了雞翼和各自選了一份午市套餐, 同樣都對食品味道感到一般,希望可以改善。
呢間餐廳成個環境都啲粉色系列作主調好似去咗一間夢幻樂園嘅餐廳🧸午餐價錢好平 食物質素都唔錯 食完正餐之後仲可以食埋甜品添🍰.#煙三文魚番茄醬意大利麵 $68 呢款係平日lunch set🍹好濃郁嘅蕃茄醬🍝意粉軟硬程度適中 都好掛汁 啖啖都係蕃茄醬味🥫意粉上面鋪滿大大塊嘅煙三文魚🍣雖然份量多 但三文魚比較鬆散 味道唔算太鹹.由於跟餐 以下嘅小食同飲品都可以優惠價加.👉🏻玫桂山雞翼 跟餐+$34 原價$68有六隻雞翼 各三款 由淡味至濃味食起第一款係柚子蜜糖味雞翼 淡淡嘅柚子味 蜜糖味比較濃 唔錯👍🏻第二款係玫瑰蜜糖味雞翼 玫瑰🌹味比較特別第三款係黑椒蜜糖味雞翼 呢款係最濃味嘅雞翼 黑椒味會蓋過少少蜜糖味😌.👉🏻邪惡紫薯迷你兵 跟餐+$20 原價$38好得意嘅拉花😻賣相掂味道都唔錯呢個係紫薯牛奶🥛紫薯味都幾真🍠另外有款更加得意嘅係杏仁朱古力綠茶成杯都係綠色嘅迷你兵.如果淨係想嗌甜品嘅可以睇下🍰#抹茶紅豆流心戚風蛋糕 $88賣相真係一流😳 綠茶紅豆流晒出嚟啊蛋糕質地唔算得上係戚風蛋糕 係西餅嘅蛋糕口感🤔綠茶🍵味道比較濃郁 沾少少綠茶忌廉食會更好味.呢間餐廳係經常轉餐牌 款式比較多每星期食到嘅
呢間餐廳成個環境都啲粉色系列作主調

綠茶🍵味道比較濃郁 沾少少綠茶忌廉食會更好味

呢間餐廳係經常轉餐牌 款式比較多
每星期食到嘅嘢都唔同 可以再去發掘一下🤣
2019-07-12 128 瀏覽
今日黎到荃灣呢間cafe swan, 必叫綠茶牛奶❤️打卡一流,大眼仔拉花好正,成杯飲品好似藝術品咁靚😘岩哂post 上ig 同facebook 打卡講完飲品,梗係食番正餐啦,雜菌三文魚意大利粉,好食,個白汁味好夾,三文魚又夠味!蟹籽又夠爽,超級推介的main dishes!跟住仲叫左個小食,雞翼拼盤,好正呀,有三款唔同味既雞翼,桂花雞翼,玫瑰雞翼,仲有隻我唔記得叫咩名,不過三款都好好食!醬汁好正,味道又夾!
綠茶牛奶

綠茶牛奶
2019-07-11 83 瀏覽
來到這間位置勁方便的咖啡灣, 門口一看有個大白天白天鵝,店面的裝修是粉紅色為主題, 再加上燈炮,非常有少女風。 服務人員很親切,立刻上了兩杯清水。 我們入座後開始排隊,座無虛席。 晚巿有套餐, 可以優惠價$40加窩夫, 正價飲品再可以減18元。我們先叫了一個 卡邦尼意粉,再叫一個西班牙海鮮燴飯。卡邦尼很好吃,意大利粉有彈性,味道夠濃。 再來了一個海鮮套燴飯,飯用咖哩汁淆成,飯粒金黃, 海鮮新鮮,這個價錢來說10分劃算。再來便是以半價購買的綠茶窩夫,賣相十分吸引, 適合女孩子。味道剛好,窩夫底外脆內軟,拼上雪糕剛剛好。

卡邦尼很好吃,意大利粉有彈性,味道夠濃。

2019-07-10 113 瀏覽
最近放工跟朋友到荃灣食下午茶,到了一間新餐廳,餐廳又有甜品食又有飯,意粉食,林林總總,餐廳名叫咖啡灣。餐廳裝修得很特別,有很多打卡位,餐廳長身裝修得很有特色,門窗掛了了不同吊飾,和玩具擺設。小朋友來到一定很喜歡。我們先叫了飲品,是抹茶鮮奶和玫瑰花咖啡,廚師很有心機每一杯飲品都會雕花。熱飲溫度很適中,味道均勻亦不會太甜。主菜我們選了一點軟殼蟹黑松露意粉,原隻軟殼蟹,確是真材實料,黑松露味道很濃郁,味道令人感覺很開胃,意粉口感爽口彈牙,也不會太乾身。最後當然是甜品啦,我們吃了一個士多啤梨窩夫,士多啤梨份量很多,窩夫焗得很合宜,好食,令人感覺飽足。

2019-06-11
下午茶
2019-07-07 84 瀏覽
咖啡灣雖然已經食過 但真係會想一食再食今日就又黎左食下午茶啦我地叫左一個煙三文魚意粉 魚手指 櫻花蝦明太子意粉 肉醬薯條 黑魔王窩夫半份 美式咖啡同一杯凍既綠茶牛奶煙三文魚意粉有好多三文魚 唔會得幾舊就算 魚手指配他他醬係一流 櫻花蝦明太子意粉好足料又香 雖然好肥但都食唔停 肉醬薯條好多肉醬 每一條薯條都會有唔會得個小小就算 抵讚黑魔王窩夫即係oreo 香脆既窩夫配上凍冰冰既雪糕再加上oreo粒粒 直頭係完美之作 我好快又會返黎食啦!
咖啡灣雖然已經食過 但真係會想一食再食

今日就又黎左食下午茶啦

2019-07-06 92 瀏覽
朋友介紹話這間餐廳裝修夠特別,有少女味重既粉紅色佈置又有大大隻天鵝係門口廚窗,另一邊兩坐位其中一張櫈是茶杯做形幾得意。擺設都是精心設計的,另一邊放置Lego幾特別。卡坐位置頂的燈飾有三隻白鴿幾可亂真。餐牌款式都有好多選擇。Rainbow latte 餐牌有幾款可愛圖樣既飲品。點了“鮮果草莓水果茶” 茶味香濃酸酸甜甜好清新好飲。“墨魚汁帶子義大利粉”墨魚汁味道適中,帶子鮮甜。“西班牙海鮮燴飯”飯炒得乾身蝦都大隻爽脆,不過分量略嫌少咗啲。“冰釀香醇咖啡” 這款咖啡外型幾特別,好似做實驗咁,冰釀第一次飲口感幾滑,味帶酸可隨自己口味落奶或糖。

擺設都是精心設計的,另一邊放置Lego幾特別。

卡坐位置頂的燈飾有三隻白鴿幾可亂真。

餐牌款式都有好多選擇。

Rainbow latte 餐牌有幾款可愛圖樣既飲品。

點了“鮮果草莓水果茶” 茶味香濃酸酸甜甜好清新好飲。

“墨魚汁帶子義大利粉”墨魚汁味道適中,帶子鮮甜。

5 分鐘 (堂食)