📍太和📍少女必去嘅cafe👧🏻愛心窩夫❤️呢間cafe真係去過好多次,因為太和太少呢類型嘅cafe,又多選擇又好食😭😭尤其呢個愛心窩夫,每枱必叫😝因爲除咗好多料,仲有兩球雪糕🍦幾個人share食都夠🤓藍蝶花檸檬梳打都好清新☺️香草忌廉大蝦意粉、煙三魚黑松露野菌忌廉意粉、香蒜帶子意粉都好值得推介😍整體嚟講,意粉都煮得幾入味🤤同埋多數海鮮意粉啲海鮮其實都得好少😭但呢間份量都算多,無交行貨😹叫埋個香草白酒忌廉煮蜆試試佢😏淡淡哋嘅酒味👌🏻呢餐都幾滿足😘
📍太和📍少女必去嘅cafe👧🏻愛心窩夫❤️
愛心窩夫
愛心窩夫
2018-11-20 135 瀏覽
好耐之前就試過咖啡灣,食物質素唔錯,價錢合理~今日難得入大埔探朋友,一於再encore!————————🔸黑松露香菇忌廉湯 $35 📍9.5/10湯內有大量打碎的蘑菇及勁香的黑松露,加上香滑的忌廉,味道濃郁,口感幼滑~好飲到令人一啖接一啖!如果湯嘅份量再多少少,一定更加滿足😋🔹凱撒沙律 $48 📍8/10蔬菜新鮮爽口,口感鮮脆!配上大量酸甜的凱撒沙律醬,醒神開胃~🔸鐵板雞扒番茄醬汁燴意大利麵 $68 📍6.5/10雞扒外皮烤得香脆,肉質嫩滑,但偏細塊😞醬汁略淡,茄醬不夠甜又不夠酸,食落有點油膩🙁唯一可取的是,意粉煮得剛剛好,不會太硬~下次都係揀返黑松露忌廉意大利粉🔹UFO(小食拼盤)$85 📍5/10拼盤賣相吸晴,小食有五大款,好豐富~不過好看不好食,失望😞·炸魷魚:未咬下去,就見到炸粉和魷魚已經分開左,不脆之餘仲偏鹹雞翼:凍的,而且炸得好乾,孜然粉味好重炸麵條:無味、超硬~唔知係用來食的還是純粹擺盤🙁薯條+紫薯波:唯一兩款熱辣辣的,味道不過不失~🔸黑魔王窩夫(半份)$52 📍8.5/10食咗咁多咸野,最期待嘅甜品出場啦!半份窩夫份量剛好,兩塊心形窩夫配上一球曲奇雪糕,仲有幾塊小Ore
————————
🔸黑松露香菇忌廉湯 $35 📍9.5/10
黑松露香菇忌廉湯

🔹凱撒沙律 $48 📍8/10
凱撒沙律

🔸鐵板雞扒番茄醬汁燴意大利麵 $68 📍6.5/10
鐵板雞扒番茄醬汁燴意大利麵

🔹UFO(小食拼盤)$85 📍5/10
UFO(小食拼盤)

拼盤賣相吸晴,小食有五大款,好豐富~不過好看不好食,失望😞

雞翼:凍的,而且炸得好乾,孜然粉味好重

炸麵條:無味、超硬~唔知係用來食的還是純粹擺盤🙁

薯條+紫薯波:唯一兩款熱辣辣的,味道不過不失~

🔸黑魔王窩夫(半份)$52 📍8.5/10
黑魔王窩夫(半份)

食咗咁多咸野,最期待嘅甜品出場啦!半份窩夫份量剛好,兩塊心形窩夫配上一球曲奇雪糕,仲有幾塊小Oreo餅,望落好吸引~窩夫微暖帶少少脆,有好香的蛋味🥚加上忌廉及凍冰冰的雪糕一齊食,一點都不甜膩~
2018-08-10
黑松露香菇忌廉湯
凱撒沙律
黑魔王窩夫(半份)
2018-11-18 90 瀏覽
知道呢間cafe出名左好耐,所以適逢假日就同李老闆揸車黎試試。去到人龍唔算太多,等左10分鐘左右就有得安排入座。而我地2個就一人叫左一個set。我就揀左呢度出名既軟殻蟹黑松露意粉;李老闆就揀左Burger🍔原隻咁上係真係幾eye catching,不過係得影相正,軟殼蟹可以炸得更香,更鬆脆,black truffle既味道亦唔算太出,不過不失而已。至於李老闆既Burger,中間既肉唔係太juicy,而且有d乾,不過勝在多料,有蕃茄又有蔬菜。總括來說,我地都唔明點解要山長水遠入黎食😂😂

去到人龍唔算太多,等左10分鐘左右就有得安排入座。

總括來說,我地都唔明點解要山長水遠入黎食😂😂
2018-11-18 76 瀏覽
這間店去過兩次。。第一次去很滿意。。軟殻蟹好大隻好有肉整得好好食。。幾個月後食番同一樣野 但就非常失望。。軟殻蟹超細隻又冇肉。。但價錢就冇變@$98。。唔會有下次

2018-10-19 159 瀏覽
Tea time同friend行過太和呢邊,俾呢間cafe 餐牌上面既waffle相吸引住!兩個人叫左個宇治抹茶紅豆waffle, 即叫即整,等左大約15分鐘有得食。原來個waffle都好大份,除左蜜紅豆,上面仲配左2球雪糕,一塊脆餅同蜂蜜,下午茶兩個人食啱啱好。Waffle食落熱辣辣,好鬆軟,配埋雪糕一冷一熱,正呀!如果冇咩人等位,可以慢慢坐低傾計。間cafe仲有其他意粉同burger食,下次再黎試下先~

2018-10-14 77 瀏覽
大埔區內實在太多嘢食, 要成為區內嘅人氣cafe都真係唔容易。 咖啡灣有幾間分店太和呢間就第一次試 。呢間咖啡灣係太和都幾出名今日終於嚟試下。呢間咖啡灣舖位都幾細,但裝修一啲都唔馬虎。 餐廳內裝修好有feel~ 幾有心思。今次主食叫咗個茄汁大蝦意粉。另外小食見到一個好特別嘅 雞翼拼盤叫做玫瑰山雞翼。 有三種味道包括玫瑰,桂花同山賊(其實就係黑椒)。雞翼果擺盤係勁靚, 每隻味道有兩隻中譯, 仲有少少沙律做配菜。 我自己最鍾意就係桂花味, 因為好有新意。 食過先知原來桂花同雞翼係可以咁夾,仲增添 左啲清新嘅桂花香味。大蝦意粉都唔錯, 啲蝦大大隻,蝦肉幾爽口。 意粉嘅味道都ok, 雖然唔算完全吸收到醬汁嘅味。呢間咖啡灣雖然地方唔帶, 但喺度用餐嘅感覺都幾寫意,唔會覺得好迫夾, 食物又唔錯,cp值高。 值得一試。

2018-09-16 334 瀏覽
以前好鍾意黎呢一間西餐廳食㗎,覺得味道好、員工服務態度好!但今次食完真係好失望,我諗我短期內都唔會再去啦。員工服務態度依然係非常之好,充滿笑容、會好主動話幫你影相,又會好落力咁介紹食物。但係面對着食物....真係不似預期軟殼蟹黑松露意粉,佢個軟殻蟹冇以前整到咁香口,不過黑松露依然味道十足、意粉都好食嘅。雞扒番茄意粉,不過不失、唔會令你好失望,但係亦唔覺得好讚嘆、傑出嘅感覺。咖喱吉列豬扒飯,見到呢個飯,完全是想用恐怖來形容,未食見到已經冇晒胃口。咖喱汁係硬哂,一pat pat咁...完全唔香!個吉列豬扒又偏硬,每個食材都係好獨立、完全冇一種互相配合嘅感覺。士多啤梨窩夫,我哋叫呢左全份!如果半份的話,就會只得一球雪糕,窩夫嘅件數亦都會少一半。呢個窩夫其實好靚,但士多啤梨偏酸。今次其實都覺得佢冇突出,而且因為佢窩夫中間加咗蜜糖,反而覺得偏甜。

但係面對着食物....真係不似預期

軟殻蟹黑松露意粉

煎雞扒番茄意粉
咖哩吉列豬扒飯

士多啤梨窩夫

士多啤梨窩夫
2018-09-12 110 瀏覽
約左朋友聚舊食tea,一行5大2B加BB車,地方有d迫,坐得迫嘅,同限時一個半鐘,一個半鐘後門口又真係有人等緊嘅,所以想hea想傾計呢度就差少少啦。野食方面係唔錯嘅🍴黑松露軟殻蟹意粉聞到好香嘅黑松露味🤤軟殼蟹都大隻,脆,同好夠味😋意粉好大碟,建議女仔可以share 👭🍵Bello latte 😍好重香蕉味🍌同甜主要都係見佢靚,先點左🤪同行朋友有點其他意粉🍝同waffle ,都唔錯的👍🏼

野食方面係唔錯嘅

🍴黑松露軟殻蟹意粉
聞到好香嘅黑松露味🤤
軟殼蟹都大隻,脆,同好夠味😋
意粉好大碟,建議女仔可以share 👭

🍵Bello latte 😍
好重香蕉味🍌
同甜
主要都係見佢靚,先點左🤪

同行朋友有點其他意粉🍝同waffle ,都唔錯的👍🏼
2018-09-08
30 分鐘 (堂食)
  • 軟殼蟹黑松露忌廉意粉
見佢出咗新飲品,全部都係可愛嘅卡通造型,仲要有優惠「第二杯半價」,我們都被吸引了試試。可惜嘅係,冇諗過佢這個系列嘅新飲品,原來是 target 小朋友。兩個大人一心諗住飲咖啡,點知失望收場。(皆因 Latte 喺香港未統一定義,部份coffee shop或者西餐廳,Latte 依然有咖啡成份。)我個杯香蕉朱古力還可以。同行朋友杯芝麻味就的確...... 佢吐了出來🙈強力建議餐廳在餐牌上寫明/註明「小朋友特飲」,或註明沒有咖啡因成分。家長睇得明白安心,其他食客又可以了解放心,一舉兩得。「香煎雞扒番茄醬燴意粉」這是我至愛的意粉,差不多每次幫襯都會order。以前食,起碼等半個鐘。未知是否太多食客有意見,今次等候時間縮短了一半,但未知是否這原因的關係,發現今次的味道沒有以前那麼好味。香港其實越來越多咖啡店支持「咖啡渣免費自取服務」,這餐廳都可以考慮一下,與時並進。

「香煎雞扒番茄醬燴意粉」

2018-09-02
  • 香煎雞扒番茄醬燴意粉
2018-09-02 94 瀏覽
-🍽想同三五知己食下飯吹下水,Cafe都係一個幾好既選擇,休閒得黎 環境又靚靚地 ,坐得舒服 食物賣相都幾精美。第一次黎食呢間cafe,都要等位等成半個鐘,不過環境同食物都幾令人滿意。🤤推薦食物:✅黑魔王曲奇雪糕窩夫:賣相好靚,topping材料好多,Oreo 餅加窩夫再加埋個朱古力雪糕一齊食,口感豐富,、朱古力味好重。✅手作特級和牛漢堡:件漢堡排好厚下,好juicy肉味都幾好,個包都夠鬆軟,加埋生菜蕃茄,唔會有膩既感覺。📍咖啡灣Cafe Swan(🤤:7.5/10)📍太和太和路15號太和中心9號鋪#hkig#hkfood#foodpics#instafood#foodies#cuisine#foodshare#foodgasm#foodphotography#hkfoodie#foodseekerlu_bie#LuBie太和#吃貨#美食#香港美食#太和美食#食好西#咖啡灣#cafeswan

🤤推薦食物:

📍咖啡灣Cafe Swan(🤤:7.5/10)
📍太和太和路15號太和中心9號鋪

2018-08-25 96 瀏覽
今晚妟左少少黎到,唔洗等位。今次簡簡單單同朋友一人一個意粉share。板燒雞扒番茄醬汁義大利麵🍝賣相唔錯,意粉唔會過熟,夠彈牙,幾香蒜蓉味,味道ok但無太大驚喜。墨魚汁帶子義大利麵呢個都係不過不失,意粉比較乾身,如果多少少汁會更好。

板燒雞扒番茄醬汁義大利麵🍝
板燒雞扒番茄醬汁義大利麵

墨魚汁帶子義大利麵
呢個都係不過不失,意粉比較乾身,如果多少少汁會更好。
墨魚汁帶子義大利麵
2018-08-20
2018-08-24 1688 瀏覽
門口裝修色彩繽紛,有我最鍾意嘅摩天輪做擺設。餐廳非常體貼,客人如果需要等位,門口仲有椅仔提供,可以坐喺度慢慢等。餐牌一本入面有多頁,圖片大大張好吸引,搞到我地每一樣食物都好想試吓。牛油香草煮蜆蜆嘅份量都幾多,面頭好多香草,食落去蜆烹調得恰到好處,好入味之餘而且冇沙,質感爽口的。雞翼拼盤同樣非常滋味。太多意大利飯同埋意大利粉選擇,好多花款啊。龍蝦海膽飯賣相非常吸引,好大隻龍蝦頭做擺設,餐廳非常體貼,龍蝦肉已經剝咗殼,而且海膽份量都幾多,食落去鮮甜美味。餐廳最出位嘅係窩夫甜品,當然唔少得要叫一份試吓啦。黑魔王曲奇雪糕窩夫最後我哋叫咗半份都已經好有份量,而且即叫即整,所以食落去外脆內軟,朱古力醬同埋棉花糖粒粒鋪滿面頭,賣相吸引。咖啡店嘅飲品多款選擇,仲好有特色。見到隔離枱叫一杯熱朱古力拉花拉得好靚,最後我哋每人都分別叫咗一杯抹茶同埋朱古力。四個人食埋單都只係$700,真係物超所值。
門口裝修色彩繽紛,有我最鍾意嘅摩天輪做擺設。

牛油香草煮蜆

雞翼拼盤同樣非常滋味。

太多意大利飯同埋意大利粉選擇,好多花款啊。

龍蝦海膽飯

餐廳最出位嘅係窩夫甜品,當然唔少得要叫一份試吓啦。

黑魔王曲奇雪糕窩夫

咖啡店嘅飲品多款選擇,仲好有特色。

四個人食埋單都只係$700,真係物超所值。

2018-08-22 111 瀏覽
近太和火車站有間西餐廳,位於大馬路,餐廳位置開陽當眼。啱啱好唔需要等位,店員安排我哋坐最入面嘅四人枱梳化位置。餐牌多款選擇,圖文並茂,食物圖片非常吸引。首先來一些小食,雞翼拼盤同埋牛油香草煮蜆。當中雞翼有三款味道,每款味道有兩隻,賣相精美,有我最鍾意嘅玫瑰花瓣🌹鋪落雞翼面頭。每一款雞翼食落去味道好Juicy,而且肉質鮮嫩,非常新鮮。飲品方面尤其特色,每一款飲品都有唔同嘅拉花圖案,當然唔少得叫我最鍾意嘅凍抹茶鮮奶,抹茶味道香濃,帶一點苦澀味道之餘,飲落去質感好滑。而且Order飲品第二杯有半價優惠,朋友都叫咗一杯熱榛子朱古力,熊貓圖案嘅拉花好靚,朱古力味道香滑。主菜當中有魷魚黑帶子意粉,好大碟,好有份量。面頭鋪滿脆卜卜嘅細魷魚仔,帶子爽口彈牙,意粉好入味,食落去有不同口感。最後叫咗一個甜品-黑魔王曲奇雪糕窩夫,為呢一餐豐盛嘅西餐畫上句號。
近太和火車站有間西餐廳,位於大馬路,餐廳位置開陽當眼。

啱啱好唔需要等位,店員安排我哋坐最入面嘅四人枱梳化位置。

餐牌多款選擇,圖文並茂,食物圖片非常吸引。

首先來一些小食,雞翼拼盤同埋牛油香草煮蜆。
每一款雞翼食落去味道好Juicy,而且肉質鮮嫩,非常新鮮。

主菜當中有魷魚黑帶子意粉,好大碟,好有份量。

行過粉嶺原來開左分店,新啲仲有多左好多唔同裝飾,最特別係居然有氮氣咖啡飲,不過方便自己都係去番太和店,要下次再試咖啡。之前已經試左原隻軟殼蟹,今次見到呢排推出左《海膽龍蝦飯》($178),原隻已經拆肉既波士頓龍蝦夠彈牙,加埋激烈的火炙馬糞海膽,龍蝦汁燴飯好濃香入面加左蟹肉。店員推介既《牛油香草煮蜆》($68),呢個一上已經牛油香勁濃,仲要超足料勁多隻蜆超抵食,飲啖湯個牛油味真係勁出。一見到呢個咁可愛已經要叫,《香蕉迷你兵拿鐵》($38),真係真係超可愛既迷你兵,岩哂打卡用!飲落香蕉味好濃郁,真係叫聲bananaaaaa。另外再叫左杯《玫瑰鮮奶咖啡》($33),上面有放左玫瑰花瓣,飲落咖啡味幾香濃同有陣清新既花香味,上面拉花都唔錯。原來而家三周年,去到23號食滿$250可以$1換半份,$500可以換全份窩夫,有三種味道可以揀,今次叫左《玫瑰花草莓窩夫》($1),窩夫保持外脆内軟水準加上清香既玫瑰花更靚。店名:Cafe Swan 咖啡灣 地址:大埔太和路15號太和中心9號餐牌:

店名:Cafe Swan 咖啡灣
地址:大埔太和路15號太和中心9號

餐牌:

2018-08-04
5 分鐘 (堂食)
  • 海膽龍蝦飯
2018-08-13 68 瀏覽
一向太和店都非常多人晚餐排了半個鐘頭,先有位急不及待叫了甜品外觀吸引而且好食即刻打卡影相!另外叫咗意粉,味道不錯!炸物都非常好食,味道可口!整體餐廳環境良好,但座位有點迫。
一向太和店都非常多人
晚餐排了半個鐘頭,先有位

急不及待叫了甜品
外觀吸引而且好食
即刻打卡影相!

另外叫咗意粉,味道不錯!
炸物都非常好食,味道可口!

整體餐廳環境良好,
但座位有點迫。