-超喜歡尖沙咀加蓮威老道這家新開的日本居酒屋 - 和道屋用餐環境舒適,裝修滿滿日系風格也得體, 有榻榻米的卡座, 門口又有打卡位~~午市簡單來吃日式定食, 連同前菜沙律和麵豉湯,已經讓人很滿足而且商務午市套餐都幾多元,由刺身壽司, 到天婦羅吉列豬扒串燒定食也都有選擇。十分推薦餐廳主打的特雜錦壽司定食12貫,壽司種類都幾多元, 色澤美美的由八爪魚、加州卷, 到油甘魚𩶘魚與鯛魚,再到三文魚、赤貝、和牛及吞拿魚蓉,單看賣相已經勁吸引,手握赤醋飯大小口感硬度也有水準。-另一款我十分喜歡的是特選刺身盛冷稻庭烏冬厚切刺身十分有睇頭。北海道帆立貝、三文魚腩、油甘魚腩等一睇就知新鮮冷稻庭烏冬也是棒棒的。這裡的串燒也是即叫即燒, 鹽燒雞翼皮脆咸香夠Juicy順帶一提, -在餐廳社交媒體打卡,更贈送刺身、茶碗蒸和甜品呢~尤其是那粒和果子, 我超愛的哈哈(*^ω^*)和道屋 WADO IZAKAYA尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈地舖及閣樓

超喜歡尖沙咀加蓮威老道這家新開的日本居酒屋 - 和道屋
用餐環境舒適,

午市簡單來吃日式定食, 連同前菜沙律和麵豉湯,

已經讓人很滿足

而且商務午市套餐都幾多元,
刺身壽司, 到天婦羅吉列豬扒串燒定食也都有選擇。
十分推薦餐廳主打的特雜錦壽司定食12貫,

壽司種類都幾多元, 色澤美美的

由八爪魚、加州卷, 到油甘魚𩶘魚與鯛魚,

再到三文魚、赤貝、和牛及吞拿魚蓉,

單看賣相已經勁吸引,

手握赤醋飯大小口感硬度也有水準。

另一款我十分喜歡的是特選刺身盛冷稻庭烏冬

厚切刺身十分有睇頭。

北海道帆立貝、三文魚腩、油甘魚腩等一睇就知新鮮

冷稻庭烏冬也是棒棒的。

這裡的串燒也是即叫即燒, 鹽燒雞翼皮脆咸香夠Juicy

順帶一提,

在餐廳社交媒體打卡,更贈送刺身、茶碗蒸和甜品呢~
尤其是那粒和果子, 我超愛的哈哈(*^ω^*)

和道屋 WADO IZAKAYA
尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈地舖及閣樓
~雜錦角切魚生丼($98)🍣見因為依家新開張有88折所以就上去試下🤑,叫嗰陣職員話只要like埋佢哋社交平台就可以送埋茶碗蒸🍳同刺身,原先睇張相仲以為包埋嘅添😛。最後上到嚟除咗送嗰啲仲有本身包咗嘅前菜,沙律🥗同湯,lunch黎講都幾豐富😋係唔會食得晒㗎。魚生飯入面有三文魚🍣,魷魚🐟,青瓜🥒,玉子,吞拿魚,魚子同紫菜。個飯本身已經加咗豉油同醋,大家唔好好似我咁又再落過🤣。
~雜錦角切魚生丼($98)🍣
2023-11-28 48 瀏覽
同朋友打算行去尖東搵嘢食,行經加連威老道,見到有一間新開的日式餐廳,被佢既無臉男打卡走廊所吸引,就決定試吓呢間新店。餐廳好有心思,門口走廊整咗無臉男既場景,好有氣氛,而餐廳內部都好有日式居酒屋feel 餐廳提供一系列日本菜,刺身、串燒、日式料理、石燒都應有盡有,啱晒喜歡鍾意多款式的香港人~ 特別值得一讚是,這裏的熱菜上枱時都熱辣辣,加倍美味🍹飲品餐廳有各款清酒、燒酎、生啤等選擇,但朋友唔飲酒🤣,所以點了白桃梳打及青森蘋果汁,都清新好味👍🏻🥢拖羅海膽壽司杯 滿滿的拖羅蓉,加上海膽,加埋一齊食,鮮上加鮮😍🥢火炙左口魚邊壽司 左口魚裙邊魚油豐富,濃郁甘香,輕輕火炙後更甘香,yummy 😋🥢軟殼蟹牛油果卷 軟殼蟹炸得酥脆,加埋牛油般口感的牛油果,口感層次豐富😋🥢蟹肉味噌甲羅燒 味噌甲羅燒配上烤得香脆的多士,味噌味道濃郁惹味,配埋多士食正😋🥢鰻魚玉子燒 上枱時也是熱辣辣的,玉子嫩滑,充滿高湯精華,而鰻魚味美,2者互相補,美味非常🥢明太子雞翼 熱辣辣的明太子雞翼,雞翼炸得金黃,而明太子釀入雞翼內,滿滿的一隻,啖啖肉,微辣的明太子配上雞翼,惹味 👍🏻🥢厚切吉列芝士黑豚 見到吉列黑豚,又有芝士,完全係

特別值得一讚是,這裏的熱菜上枱時都熱辣辣,加倍美味

🍹飲品
🥢拖羅海膽壽司
滿滿的拖羅蓉,加上海膽,加埋一齊食,鮮上加鮮😍

🥢火炙左口魚邊壽司

🥢軟殼蟹牛油果卷
軟殼蟹炸得酥脆,加埋牛油般口感的牛油果,口感層次豐富😋
🥢蟹肉味噌甲羅燒
🥢鰻魚玉子燒

🥢明太子雞翼
🥢厚切吉列芝士黑豚
見到吉列黑豚,又有芝士,完全係我必點的菜。
黎到是剛炸起,外皮炸得金黃香脆,外層好鬆脆,而內裏肉質細嫩,仲鎖住肉汁,加埋芝士,超yummy

• 拖羅海膽壽司杯
  • 鰻魚玉于燒
2023-11-26 55 瀏覽
放假Happy mode去搵食🌼呢間位於尖沙咀的日式餐廳都仲係試業中,都係開左無耐😌叫左個lunch set 雜錦壽司定食12件🍱$138 (因為仲係試業中,全單88折)值得一讚係既店員真係好耐心服務,每件壽司🍣同食物都一一講解,貼心到爆🥰 自己最鍾意😊就係碎蔥吞拿魚腩小卷、吞拿魚壽司同帆立貝壽司,鮮到好幸福☺️ 而前菜黑糖和果子同牛舌絲都好岩我胃口感激幫我放假開左好頭🥹來迎接一整天忙碌的行程啦🌟🌟🏠環境:9/10🌟味道:8/10💰性價比:8/10🙇🏻服務:9/10和屋道📍尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈地舖及閣樓#hkfood#hkfoodie#HKTST#尖沙咀 #尖沙咀居酒屋 #和道屋
而前菜黑糖和果子同牛舌絲都好岩我胃口

📍尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈地舖及閣樓

#hkfood#hkfoodie#HKTST
#尖沙咀 #尖沙咀居酒屋 #和道屋
2023-11-26 40 瀏覽
今晚Happy Friday約咗老友去呢間新開嘅日本餐廳晚飯🤩 聽講菜式有創意,想食要早啲Book位😎七點已經滿座😆 木系裝修好有日本Feel,仲有好多特色日本動漫擺設同壁畫👍🌟厚切吉列芝士黑豚店舖招牌菜式當然唔好錯過,拉絲芝士同吉列豬組合邪惡又match,熱辣辣夠曬滋味🥰🌟海膽生蠔杯賣相精緻,真材實料,海膽味濃,生蠔好大隻😎食落鮮甜同配菜一齊入口好清新,推介👍🌟魚湯稻庭烏冬有好濃嘅魚湯味,入面亦有大塊魚肉,烏冬煙靭有咬口味道唔錯👍🌟火炙三文魚腩壽司表面有少少火炙味,腩肉位置充滿魚油,好滿足😌🌟鹽燒雞翼雞全翼都幾大隻,Juicy多汁🥰🌟鹽燒厚切牛舌表面有少少焦香,肉質軟冧有牛味🥰🌟野菜明太子沙律鹹鹹辣辣咁同沙律配搭幾清新,幾開胃🥰🌟青森蘋果汁清新蘋果汁香味,酸酸甜甜👍🌟日本白桃梳打白桃味幾濃郁,但唔會過甜,配搭今晚日本菜式冇得彈😃

🌟厚切吉列芝士黑豚

🌟海膽生蠔杯

🌟魚湯稻庭烏冬
有好濃嘅魚湯味,入面亦有大塊魚肉,烏冬煙靭有咬口味道唔錯👍

🌟火炙三文魚腩壽司
表面有少少火炙味,腩肉位置充滿魚油,好滿足😌

🌟鹽燒雞翼
雞全翼都幾大隻,Juicy多汁🥰

🌟鹽燒厚切牛舌
表面有少少焦香,肉質軟冧有牛味🥰

🌟野菜明太子沙律
鹹鹹辣辣咁同沙律配搭幾清新,幾開胃🥰

🌟青森蘋果汁
清新蘋果汁香味,酸酸甜甜👍

🌟日本白桃梳打
白桃味幾濃郁,但唔會過甜,配搭今晚日本菜式冇得彈😃
2023-11-23
📍 @wado_izakaya in Tsim Sha TsuiJapaneseFood: 💛💛💛💛🤍Décor: 💛💛💛💛💛Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛🤍Price:💰 $700Favourite:💖 homemade thick cut umaiton pork cutlet inaniwa udon set —————————————————————✅ Located at Grandville Road, takes only 3 minutes walk from Tsim Sha Tsui MTR station. Super convenient.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering Japanese sashimi, sushi , yakitori, main dishes and drinks.✅ Authentic and excellent✅ It just looks like a japanese local izakaya, with
Japanese

Food: 💛💛💛💛🤍
Décor: 💛💛💛💛💛
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛🤍
Price:💰 $700
—————————————————————

✅ Authentic and excellent
✅ It just looks like a japanese local izakaya, with nice sake cellar that give it life and vibrancy. Definitely it‘s a good spot for some sake and some kushiyaki.
✅ Portions are generous and not too expensive
✅ All fresh ingredients
✅ Highly recommend sashimi, super fresh.
✅ Environment is very comfy and relaxing, felt like back to Japan
✅ Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend to anyone looking for somewhere to chill with friends or date night.
✅ A delightful experience. Friendly reminder: be sure to making a booking well in advance
✅ Overall the food quality was outstanding
✅ Very nice food as usual. I would highly recommend this place for its food and drink.
✅Servers are also great and always efficient, happy and polite

—————————————————————
𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨
H𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @workoutwithbunny 🏃‍♀️
2023-11-25 28 瀏覽
呢個刺身拼盤,同石燒和牛肉眼真心無得彈入口即溶好好味,問心好耐未去過一間咁滿意既居酒屋🏮佢地係新開張D野食好好味,由前菜到刺身到串燒到燒牛都超正,仲有員工好有禮貌,成間居酒屋氣氛好好
呢個刺身拼盤,同石燒和牛肉眼真心無得彈

2023-11-22
用餐優惠
優惠券
2023-11-25 67 瀏覽
一共有兩層, 地面嘅長走廊有日式壁畫, 仲有人形size嘅《千與千尋》嘅無臉男擺設, 樓梯旁邊有燈籠牆🏮, 上到餐廳周圍都係日式佈置, 仲有榻榻米用餐座位, 環境充滿日本風情⸝⸝ 𓆸🐖厚切吉列黑豚吉列外皮好酥脆, 豚肉肉質軟嫩, 肥瘦均勻, 肉汁滿滿, 食落去唔會太油膩👅鹽燒厚切牛舌厚切牛舌燒得啱啱好, 以黑椒及海鹽簡單調味, 調味非常好, 咬落爽口又有彈性, 有肉汁, 而且一啲都唔韌, 亦品嘗到牛舌嘅肉味, 推薦👍🏻 🐟西京燒銀鱈魚銀鱈魚大件又厚肉, 魚皮煎至微微焦脆, 肉質嫩滑, 食落有魚油香𓌈˒˒ 自家製汁燒免治雞軟骨肉棒附月見 雞肉肉質軟嫩, 裡面夾雜著雞軟骨, 再沾上月見蛋黃醬汁🥚, 增添濕潤感, 口感層次豐富!

🐖厚切吉列黑豚
👅鹽燒厚切牛舌

🐟西京燒銀鱈魚

𓌈˒˒ 自家製汁燒免治雞軟骨肉棒附月見
2023-11-24
2023-11-22 131 瀏覽
呢間新開嘅居酒屋... 充滿日本風情... 一入門口已經深深被佢嘅悉心佈置吸引住... 居酒屋內放咗好多日式擺設、掛畫🎏🎐... 唔駛出國都有如置身於日本一樣🇯🇵!店內寬敞舒適... 空間感大... 實木嘅裝修塑造出簡約溫暖嘅和風味... 感覺好relax! 呢度嘅午市套餐性價比高... 抵食兼好食!😋不得不試皇牌🎖️商務定食【自家製A4吉列和牛🐮定食/稻庭烏冬】吉列外層香脆唔油膩... A4和牛非常嫩滑、冇筋... 有入口即溶嘅感覺!😍 呢款定食可以揀飯🍚或稻庭烏冬🍜... 烏冬份量好足... 而且啖啖爽滑!另一個想推介嘅係【銀鱈魚🐟西京燒定食】銀鱈魚魚皮非常香脆... 醃製過嘅魚肉甜甜鹹鹹、零腥味... 肉質細緻多汁... 加上魚肉本身一片一片入口即化嘅口感超級惹味!以上兩款套餐均附前菜、味噌湯、沙律!今次嘅前菜係牛舌粒👅... 軟腍得嚟又有嚼勁... 有驚喜!味噌湯🥣係非一般廉價即沖湯... 仲有粒粒嫩豆腐喺入面!沙律🥗係日本菜最常見又最易入口嘅麻醬沙律... 絶對開胃兼醒胃!另外... 新張期隨餐附送嘅仲有刺身、茶碗蒸同和菓子!刺身🍣有2片... 係厚切三文魚... 夠鮮味!

呢度嘅午市套餐性價比高... 抵食兼好食!😋

以上兩款套餐均附前菜、味噌湯、沙律!
味噌湯🥣係非一般廉價即沖湯... 仲有粒粒嫩豆腐喺入面!

另外... 新張期隨餐附送嘅仲有刺身、茶碗蒸同和菓子!
刺身🍣有2片... 係厚切三文魚... 夠鮮味!
茶碗蒸🥚係蟹肉茶碗蒸... 滑滑蒸蛋上面淋咗蟹肉琉璃芡... 好好味呀!
和菓子🍡香糯軟甜!

除咗定食... 可以散叫! 入得居酒屋冇理由唔叫串燒㗎... 特別推介【鹽燒雞皮🐔】雞皮烤過之後... 香脆又帶有韌性嘅口感... 令人再三回味!😋

呢度嘅菜式相當多元化... 各式壽司刺身、燒物、鍋物、炸物應有盡有... 總有啱口味嘅! 而且食物質素真係唔錯... 加上服務態度一流... 揾機會我都要再同朋友嚟chill吓!

溫馨提示💕
新張期內全日享有88折優惠... Order定食仲會送刺身、茶碗蒸同和菓子! 😍 預約晚市訂座仲送即開生蠔🦪同雪糕🍦! 凡2人或以上惠顧晚餐可以用優惠價$30享用原價$98嘅蟹肉味噌甲鑼燒一份... 以人數計... 2位可order2份... 3位可order 3份... 如此類推! 咁抵嘅優惠... 真係好難抗拒呀!
2023-11-22 66 瀏覽
睇得出好有心機,裝修都花左心思員工老板都好熱情招待食物質素高Lunch非常抵食尖沙咀嚟講係性價比極高雖然門面唔係咁明顯但值得去試下喱間店我會book mark👍🏽
睇得出好有心機,裝修都花左心思
員工老板都好熱情招待
食物質素高
Lunch非常抵食
尖沙咀嚟講係性價比極高
雖然門面唔係咁明顯
但值得去試下
喱間店我會book mark👍🏽
店舖分咗地下同樓上,沿住地下嘅長走廊行,會見到大大個打卡位,係宮崎駿電影「千與千尋」入面嘅無臉男阿🤩!坐咗係度等大家同佢打卡咁🤭 上樓梯到樓上🚶🏻🚶🏻‍♀️,有兩人枱、四人枱、吧枱位同榻榻米用餐位,我地坐榻榻米位🍵,旁邊有大大小小嘅達摩🪆同鳥居擺設⛩️。整間店舖都充滿日本風情🇯🇵,彷似去咗日本用餐咁☺️🌸 另外,呢度嘅服務態度好好,值得一試!海膽生蠔杯 $88海膽鮮甜甘香,生蠔肥美飽滿🦪,邊位有少少脆脆嘅口感,可配上酸汁啫喱、蘿蔔蓉同香蔥食。拖羅海膽刺身杯 $88拖羅蓉香滑新鮮肥美😋,配上芝麻粒、香蔥、三文魚籽、海膽,鮮味散發住整個口腔✨。白燒鰻魚串 $68魚皮烤到脆身🐟,魚肉有厚度,口感軟嫰彈牙,調味恰到好處,唔會過咸。鹽燒厚切牛舌 $68厚度切得剛好🔪,容易咀嚼。肉味濃郁🐮,口感爽口有肉汁。明太子雞翼 $48燒到雞皮香脆,雞肉嫩滑多汁🐤,入面有滿滿嘅明太子,啖啖香辣惹味🌶️。厚切吉列芝士黑豚 $128用咗北海道千歲米豚🐷,因為豬仔食北海道大米嘅飼料養殖而成🍚,所以叫做米豚🐷。豬肉肉質柔軟而且肥瘦均勻,最重要係冇羶味👍🏻!吉列外皮酥脆可口✨,加埋拉絲芝士更加滋味🧀!燒飯團 $28飯團燒到香脆

海膽生蠔杯 $88

拖羅海膽刺身杯 $88

白燒鰻魚串 $68

鹽燒厚切牛舌 $68
厚度切得剛好🔪,容易咀嚼。肉味濃郁🐮,口感爽口有肉汁。

明太子雞翼 $48

厚切吉列芝士黑豚 $128

燒飯團 $28
飯團燒到香脆,內裏飯粒入口咀嚼即化,味道香甜☺️。

📍 和道屋 (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈地舖及閣樓
燒飯團
抹茶雪糕
青森蘋果汁、巨峰提子梳打
2023-11-20 247 瀏覽
走進窄窄的一條長廊,天花掛著兩排和風的紙燈籠,牆身佈置了櫻花、鳥居,還有一個默默坐在長凳的「無面男」等待著,接著長廊通道就是一條樓梯直上至這家位於尖沙咀的日式居酒屋 - 和道屋。餐廳採用深木色的設計,座位除了吧枱和一般的枱櫈,另外更設有幾枱仿榻榻米的卡座,客人就座時需要除下鞋子入座,和風感滿溢。我們中午時間來到,午市套餐由$98 - $268,各款套餐均配有前菜、沙律及麵豉湯,如果在餐廳的社交媒體打卡,更可以贈送免費刺身、茶碗蒸和甜品。香煎鵝肝飯配刺身三款($188)三款刺身包括北海道帆立貝、三文魚腩、油甘魚腩,各款都是厚切,新鮮而且甜美。兩片香煎鵝肝,外脆內軟,入口即化,油香四溢,配合日本白米飯,更可平衡鵝肝的甘膩。吞拿魚三色丼($268)吞拿魚三色有三片赤身、三片中拖羅、蔥拖羅蓉,赤身脂肪須然相對較少,但魚味濃郁;中拖羅油份豐富,顏色富光澤;拖羅蓉拌入赤醋飯一起吃就更美味。前菜/沙律/湯各款午市套餐均配有前菜、沙律及麵豉湯。刺身/茶碗蒸/甜品在餐廳專頁社交平台打卡,更可贈送三文魚刺身、蟹肉茶碗蒸、和果子。InteriorMenu

香煎鵝肝飯配刺身三款($188)

香煎鵝肝飯配刺身三款

吞拿魚三色丼($268)

前菜/沙律/湯

各款午市套餐均配有前菜、沙律及麵豉湯。

Interior

Menu