2009-12-07 13 瀏覽
一行4人, 為其中一友人慶祝生日。目的地就係黃埔"和光" (另外megabox都有分店, 不過無任食), 任食2小時的日式燒烤。Mon - Fri $178 (加一)、Sat, Sun, PH $198(加一)。主打係食和牛, 不過同行人士有一個唔食牛的..哈哈..。一坐低就每人送大蝦一隻 & 沙律:隻蝦果然好大隻, 之後再叫的蝦係細隻d。沙律就一般啦。之後我地喪叫和牛(total 叫咗3 round, 每round都叫3款唔同部份的和牛), 果然真係好靚, 級數都算高。D紋好鬼靚。牛舌:我唔食的, 友人話好食, 好多汁。 Mini羊扒:我唔食的, 友人話好食, 唔”蘇”。腸:好食, 好多汁 (不過有少少肥膏)。海鮮餅:本身已經熟, 不過我地都煎一煎。唔好食, 太多粉。一口牛:好正, 入口即溶。雞亦:半隻上的, 容易燒熟, 好食。鴨舌:我唔食的, 友人話好食。洋蔥、菇、南瓜:都係叫嚟令自己無咁大的罪惡感啫 (食得太多肉..哈哈)蘿蔔、魷魚:好一般, 唔叫都得。Service都ok, 訂咗8:00pm-10:00pm果輪, 因為執緊枱, 都要等一陣。叫咗round1之後, 仲有個侍應去每

一坐低就每人送

之後我地喪叫

牛舌:我唔食的, 友人話好食, 好多汁。
Mini羊扒:我唔食的, 友人話好食, 唔”蘇”。
腸:好食, 好多汁 (不過有少少肥膏)。

海鮮餅:本身已經熟, 不過我地都煎一煎。唔好食, 太多粉。

一口牛:好正, 入口即溶。

雞亦:半隻上的, 容易燒熟, 好食。

鴨舌:我唔食的, 友人話好食。
蘿蔔、魷魚:好一般, 唔叫都得。

Service都ok, 訂咗8:00pm-10:00pm果輪, 因為執緊枱, 都要等一陣。叫咗round1之後, 仲有個侍應去每一張枱問有無嘢叫咗未嚟。

好滿足, 唯一美中不足就係佢唔係任飲囉...不過..一罐可樂都係$10, 都OK啦。同埋無生菜order (用嚟包d肉食, 無咁”滯”咖嘛)。

2009-12-04
生日
Great quality of food, even the free king prawn was fresh and huge.Surprisingly the various beef were all so tender and juicy.Definitely worthwhile going, but will need to book about 2 weeks in advance.The chicken wing was split into 2, which makes it a lot easier to cook.Will go again for sure.

Will go again for sure.
2009-11-29
  • Beef
  • (all type)
  • cucumber and tomato cold dish
2009-11-07 1 瀏覽
聽同事介紹日式鐵板燒之下, 預先Book 定位6-8 pm, 小孩子未滿十二歲收$100. 六時已經被安排入坐, 首先送一盤剌身質素亦唔差, 鮮帶子好食. 跟住每人一隻大蝦,係好大隻,超爽.好食過香草蝦好多倍. 首先order 牛胸腹果汁x 4和燒汁味x5 都十分十分好食. 鹽蔥牛舌(薄)x9極多蔥好野味. 太子貝x6 記住唔好燒太耐. 跟住再叫牛胸腹, 鹽蔥牛舌, 油魚鬚, 素菜天婦蘿, 有機溫室青瓜……., 和牛炒飯, 估唔到和牛炒飯超好食,好香炒飯味. 我地可能好好彩, D伙計OK, 無漏單, 係近門口個魚缸重幫我地影相; Last order 再叫一碗和牛抄飯. 飽到不得了. 超抵食!
. 鹽蔥牛舌(薄)x9極多蔥好野味
. 太子貝x6 記住唔好燒太耐
. 跟住再叫牛胸腹, 鹽蔥牛舌, 油魚鬚
, 素菜天婦蘿
, 有機溫室青瓜……., 和牛炒飯, 估唔到和牛炒飯超好食
2009-11-05
  • 和牛炒飯
  • 牛胸腹果汁和燒汁味
  • 鹽蔥牛舌(薄)
  • 素菜天婦蘿
2009-11-06 3 瀏覽
食6時個段,一入座即寫紙,好快上和牛,肉質鮮及多汁,送果隻大蝦好食到爆,帶子好大隻,炒飯都有加和牛,個凍豆腐都好正,一定要試,服務一流,環境唔錯,有X8既水準,但平成半,最緊要係食得飽,有下次
2009-10-25
2009-10-14 5 瀏覽
我們於2009年10月9日光顧6至8時段的放題,6時15分仍未送上贈送的大蝦,後送來6隻,又欠一隻,於6時10分落單叫食物。為免浪費食物,7人分成4人一組及3人一組,亦把此安排知會經理,到6時25分才有食物上枱,但份量少,例如元貝只有兩粒,我們7人如何夠分,故唯有再叫,又不想同時叫得太多,故分多張單叫食物。食物遲遲未到,等多過食,於是請侍應加快送上食物。不知是否這樣促請令侍應不滿,過了很久,才送上食物,數量又不多。我們再請侍應加快動作,但侍應反而表示,廚房工人說我們落的單不見了,叫我們重新落單,這樣便遲上加遲,令我們有爐但無食物燒。於是,我們便向經理投訴,要求加快送上食物,怎知上枱的食物又未解凍,草蝦還有雪,要燒很久才熟,加上我們7人才有兩個爐,燒烤較為需時。燒烤期間,我們頭上的抽氣扇突被關掉,令我們被煙得眼淚狂流。我們向經理表示,食物遲上枱,等多過食,無法在8時食完。之後,食物才在7時30分左右大批送來,但侍應說要在8時交台,叫我們盡快燒,放在碗上到出面食。天下間豈有如此道理!最後上枱的食物竟被"加料",在牛肉片上洒了大量鹽,不燒也吧!事後經理解釋時表示,關掉我們頭上的抽氣扇,是要作測試,但為何不在其他時候測試?食物遲遲未到,是因為廚房的工人新,不熟習環境,但其他客人並無我們的遭遇。本不欲浪費食物,分單入多種食物,如喜歡吃才叫,竟給侍應及廚房誤以為貪心,弄至吃到一肚氣,真有好心得不到好報的感覺。如此不大方及不講理的放題餐館,各人均表示不"敢"再光顧啦!
2009-10-09
2009-10-06 5 瀏覽
今日兩個人黎食hkd160 燒肉放題,食左以下野:首先每人送一隻大大蝦,真係好大隻,好爽.1. 牛胸腹 x 4 - 3個鹽燒,1個汁燒,當然係好好好好味先encore再encore再encore...2. 一口牛 x 2 - 3. 鹽蔥牛舌(薄) x 2 - my favourite,勁多蔥,超好食,燒一陣好快就食得4. 鹽燒牛舌(厚) x 1 - 比起薄燒就爭d,but都算高水準5. 太子貝(即元貝) x 2 - 都ok大粒,本身半熟,所以燒熱就好食,唔係會太老,個人鐘意生d6. 香草蝦 x 1 - ok,比起送o既細d7. 牛仔肝 x 1 - 唔係太鐘意食,本身唔太喜好"瞤"r既感覺8. 冬姑 x 2 - 個人僻好,鐘意食乾爭爭燒冬姑9. 羊架 x 1 - 每邊約燒2-3分鐘,都算幾嫩9. 豬頸肉 x 1 - 食淨,好肥,勁"漏",如果冇咩preference,可以不試,留番個肚食牛10. 黑豚肉 x - 食淨,好鞋,建議唔好試,o徙位11. 芝麻雪糕 x 2 - 臨尾整杯雪糕真係可以消滯兩個女人仔食咁多肉,真係飽&"漏"到想死...不過真係好抵食,d和牛o既雪花紋真係幾靚幾均勻,
今日兩個人黎食hkd160 燒肉放題,食左以下野:
首先每人送一隻大大蝦,真係好大隻,好爽.
2. 一口牛 x 2 -
6. 香草蝦 x 1 - ok,比起送o既細d
8. 冬姑 x 2 - 個人僻好,鐘意食乾爭爭燒冬姑
9. 羊架 x 1 - 每邊約燒2-3分鐘,都算幾嫩
10. 黑豚肉 x - 食淨,好鞋,建議唔好試,o徙位
11. 芝麻雪糕 x 2 - 臨尾整杯雪糕真係可以消滯

兩個女人仔食咁多肉,真係飽&"漏"到想死...不過真係好抵食,d和牛o既雪花紋真係幾靚幾均勻,以呢個價錢食非常超值,d service都幾好,waiter好有禮貌,而且食左個零鐘都自動換左一次鐵網.
如果去其他同類o既食店如伊xx / 盛x,起碼hkd 600-800.
2009-10-06
平時都有去和光食Lunch, 知道佢既質數係ok, 價錢都合理昨晚就去試試佢既 $160 和牛放題估唔到係咁正 !!!!!我地食 6-8pm個場, 準時去到即刻Order, 有好多款 和牛, 豬, 雞, 蝦, 帶子....我地當然狂叫哂所以 和牛 啦!一上菜見到個 和牛, 真係 "嘩" 左出來!!! 唔係咁靚呀ma !!! 個Waiter話呢D和牛係A2-A3級, 超正 !!!!仲有 厚/溥 燒牛舌, 如果起 E呂波食, 每碟起馬都要$100, 而家可以狂食十幾碟, 都係 $160 !!! 真係唔知佢點做 (我1個人都食左2碟和牛+1碟溥燒牛舌啦!)仲有想講呢度 Waiter服務非常好, 上菜快而且冇漏單!!! <-- 呢樣真係要大讚! (因好多自稱任點任食既放題, 其實叫十樣都係來6樣, 又要成日追單, 等食)而且用既燒爐都係同E呂波一樣, 好新淨, 火力夠! 環境舒服冇油煙味!晚市 $160 有咁好質數和牛放題, 真係超勁推介, 一定要再去食!! yeah !
昨晚就去試試佢既 $160 和牛放題
估唔到係咁正 !!!!!

我地當然狂叫哂所以 和牛 啦!

仲有想講呢度 Waiter服務非常好
, 上菜快而且冇漏單!!! <-- 呢樣真係要大讚!
而且用既燒爐都係同E呂波一樣, 好新淨, 火力夠!

環境舒服冇油煙味!

燒汁牛胸腹, D花紋靘到你唔信
  • 牛骨肉
  • 鹽燒牛舌
  • 鹽蔥牛舌
(非會員)
一直有睇開依度既食評作參考,雖然食過好多地方(例如: 時新快餐, 添好運, 糖百府..),但從未諗過寫食評。就係因為和光,我終於忍唔住要同大家分享我既感受..諗住早訂左放題位以後實冇死啦,點知黎到門口人影都無,係門口等左好耐先有個侍應"行"出黎,不過個侍應行左兩步就突然行番入去,完全無理我。之後有個接待員施施然出左黎,同佢講完我訂左位既時候,佢就話你訂既時候無講過放題喎(我可以對燈火發誓"有講放題,連我訂左枱既時間都係放題開始時間") 跟住佢就係咁游說我食日本菜,仲望都無望就話放題無位,我話我訂左位想食放題姐,佢就黑口黑面咁話"唔食隨便你,你訂錯左位咋" 嘩,被黑面都算啦,有無攪錯咁樣屈個客,仲要一句唔好意思都無,咁既服務態度,我第一次遇到,真係未食都飽晒。雖然之後有個經理出黎幫我手問吓有無位,去到唔食調頭走,我都覺得自己好衰,但係我真係頂唔順啲咁既服務態度,未食已經俾佢激走,我想黎食野姐,我唔介意環境迫,地方無咁乾淨,但我唔係黎受氣,點解要用啲咁樣既態度對我呢?我發誓唔會再幫襯,我只想係度忠告大家佢地既服務真係超差,我都未試過去食嘢要咁受氣。成日都有人話澳洲牛奶公司啲伙計態度差,我覺
就係因為和光,我終於忍唔住要同大家分享我既感受..

我發誓唔會再幫襯,我只想係度忠告大家佢地既服務真係超差,我都未試過去食嘢要咁受氣。成日都有人話澳洲牛奶公司啲伙計態度差,我覺得依度既服務差過牛奶公司十倍

不過如果大家唔介意受氣, 受侮辱既就一試無妨
2009-09-17
2009-09-09 3 瀏覽
燒肉放題,八點入座,可吃兩小時,$160 未連加一。食物:選擇方面有牛,豬,雞,海鮮及一些小吃。每種食物 (牛,豬,雞,海鮮)有十多款,特別推介一口牛及香草蝦,味道鮮美。環境:舒適及優雅的裝飾,通風做得很好,沒有使到衣服染滿燒烤的味道。服務:服務週到有禮,上菜速度尚算可以,只是門中有漏單。之前試過"盛八",感覺上這間燒肉放題比"盛八"更好吃,而且更平。
燒肉放題,八點入座,可吃兩小時,$160 未連加一。
服務:服務週到有禮,上菜速度尚算可以,只是門中有漏單。

2009-09-08
  • 汁燒一口牛
  • 香草蝦
2009-09-08 7 瀏覽
住左係黃埔好~耐, 呢間和光都開左好耐, 但之前見佢都係貴價野, 所以無試過但係有一日坐車經過見到佢有放題星期一至五 $160, 星期六日 $180仲有每人一隻 15cm 大蝦送即刻想試!其實自己唔係食過好多次日式鐵板燒, 淨係食過盛八, 但係一碟碟咁叫真係好貴, 又細細碟, 又要就住價錢黎食 ... 其實我今次係第 2 次 book 檯, 之前一次係 full 哂... 雖然黃埔係唔多人去, 但係 weekend 大家都係 book 定位好d. 佢有分 2個時段, 6-8pm,, 8-10pm, 我地book左8-10 個段 (price 一樣)但係我地睇完戲 7:30pm, 所以走左去和光試下有無得早入, 好好彩有一檯人埋單, 等左 5 min 就入得啦~ waiter 們既 service 都好好, 無歧視我地早入 佢地 menu 主要分左牛,豬,雞, 其他 (有羊,蝦,帶子, etc) 同小小熟食我地雖然只得 2 個人, 但係都點左好多....本來個 waiter 話可能要等耐少少, 點知 d 野食勁快就上哂黎, 超好!雖然係放題, 但係佢地 d 料都好足, d 牛係大大塊,

但係有一日坐車經過見到佢有放題
星期一至五 $160, 星期六日 $180
仲有每人一隻 15cm 大蝦送
即刻想試!

雖然係放題, 但係佢地 d 料都好足, d 牛係大大塊, 睇得出 d 紋真係靚, 而且醃得好好味丫!!
among 牛豬雞羊, 都係牛肉最好味, 我地每樣都有叫 d, 全部都好正

而佢地送既大蝦都好正~
本人唔中意係佢既辣味豬腩肉, 因為係泡菜咁既樣....唔中意泡菜
d 野食上得好快 (熟食就可能要等耐少少), 而且 waiter 服務都好好
食得好飽好開心!

ps: 以上個價錢係未包加一同唔包飲品 ga! 但係以呢個價錢有呢個質素既teppan....都算抵到爛啦!!
2009-09-06
2009-07-19 10 瀏覽
從來都未吃過日式燒肉放題, 估不到近日乘車路經黃埔, 發現和光門口有個banner寫著160元燒肉放題, 於是立即上openrice查查, 打電話訂座。原來星期一至五的價錢是$160, 星期六、日則要$180, 分兩個時段6-8 pm及8-10 pm。 我覺得都好抵食, 因為吃個燒肉dinner, 動輒都要兩、三百元。店內地方頗大, 有幾個廳。我們坐在電視機下, 可是電視聲量過大, 有點吵耳! 食物方面, 有很多選擇, 主打為和牛及豚肉, 並有雞肉、羊肉、鯖魚、帶子、蔬菜等。本人甚為欣賞牛胸腹及牛舌。牛胸腹有三款味道: 鹽燒、梅味及果味, 我覺得果味最出眾! 而牛舌則有兩款: 鹽荵牛舌(薄切) 及 鹽燒牛舌(厚切)。 至於上菜速度, 雖算不上很迅速, 但也不算慢, 兩小時吃了4 round是可以接受的, 至少他們並沒有出現漏單情況。

而牛舌則有兩款: 鹽荵牛舌(薄切) 及 鹽燒牛舌(厚切)。

鹽荵牛舌
和光奉送的免費大蝦 (不設order)
2009-07-18
鹽荵牛舌
和光奉送的免費大蝦 (不設order)
  • 果味牛胸腹
(非會員)
我地初頭諗住咩都試下.所以樣樣都叫左..任食真係底但係發覺完來真係淨係食牛先好食...由其是係一口牛同埋一塊的..忘記了名字唯一缺點..飲品貴..只有熱茶供應仲有係冇咩冷氣!!!
我地初頭諗住咩都試下.所以樣樣都叫左..任食真係底
但係發覺完來真係淨係食牛先好食...

由其是係一口牛同埋一塊的..忘記了名字

唯一缺點..飲品貴..只有熱茶供應仲有係冇咩冷氣!!!
2009-07-13
  • 一口牛;小食青瓜
2009-06-28 5 瀏覽
家住黃埔很久,以往亦曾光顧這間鐵板燒,整體感覺亦不錯(價錢適中,食物新鮮) 本來預定父親節那天一家去做節,但因為冇位關係,結果順延到24號晚,當晚去到才知道已推出烤肉放題!!因價錢和餐牌十分吸引(160元/位)!!!可能太吸引啦,我們亦無預約,所以唯有留待下次吧,因大家都餓了,所以一致決定坐低食和食,結果、唉、、、!點了幾樣寿司剌身,感覺上寿司飯太硬,至於剌身質素亦差,爸爸食了一客赤貝,落枱時已經見到是淋淋的,結果當晚痾了一整晚,唉!熟食大致上都ok,但是真希望魚生類可以改善一下,畢竟日本料理魚生類是很重要的一環!!ps:總括而言,烤肉放題是非常吸引令人期待!
ps:總括而言,烤肉放題是非常吸引令人期待!
2009-06-24
上個星期收到一個唔識嘅電話,原來係我一個自從中五畢業後就冇再見嘅一個小學,佢竟然從澳洲回來了,又比佢咁好彩搵得返我地幾個同學,我地以前都係一齊讀小學、中學,係好好嘅朋友。佢突然嘅出現,令到我好出奇,但又好開心,我仲以為從此冇機會見返嘅一個老朋友,又再出現喺我面前。佢又喜歡食日本菜,所以我地決定去黃埔呢一間新開嘅日本料理 - 和光。入到去,裝修簡潔,見有一張壽司吧枱、幾張鐵板燒枱,好靜、冇咩客(我地到達已經8:00),我地最終被安排坐在鐵板燒枱,亦因為佢呢度係主力鐵板燒,所以我地叫了一客二人套餐。食物方面:1. 沙律 > 啲菜都新鮮,不過冇咩特別,有少少蟹柳,同其他日本餐廳食嘅沙律差不多。接著就係師傳出場2. 大蝦 > 啲肉超爽,食得出係上乘貨色,好有蝦味~~~3. 銀雪魚 > 好嫰好滑,咁肥嘅魚又點會唔滑呢,不過師傳火候算控制得好,啱啱熟,又有金黃色嘅表面4. 元貝 > 切成細件之後都有好多粒,可想而知隻元貝原本有幾大呢,加埋混有醬油嘅汁,味道幾好5. 安格斯牛肉 > 我地要求medium,啲肉雖然嫰,但係好明顯師傅已經將佢over cooked

食物方面:

接著就係師傳出場

2. 大蝦 > 啲肉超爽,食得出係上乘貨色,好有蝦味~~~

5. 安格斯牛肉 > 我地要求medium,啲肉雖然嫰,但係好明顯師傅已經將佢over cooked了

6. 什菜 > 份量太少了,要知道呢啲只係雜菜啫,使唔使咁少呀.....冇咩特別,可能切得太薄,反而蒸發哂入面嘅水份,略縑乾身咗少少,仲有一大堆牙菜,呢樣咁平嘅食物又特別多喎

7. 炒飯> 唔夠火煺,一啲都唔香,又唔夠蔥,好在炒得都幾乾身,唯一值得一讚嘅地方

8. 面豉湯 > 有好多豆腐,一般行貨水準

9. 綠茶雪糕 > 一睇見就知今次又賴嘢了,太淺色了,肯定唔係日本傳統製法,而且綠茶肯定唔夠,因為佢係青綠色,而唔係墨綠色,非常失望,食落去仲係有陣唔知咩嘅味,一眼就知唔係餐廳自己整嘅,但係個買手就差,現成嘅都買啲咁嘅貨色返嚟,為呢個餐帶來一大遺憾

總評:可以一試,睇雜誌講佢係主打鐵板燒,呢個亦係我今次揀選呢間餐廳嘅主要原因之一,但係觀察全晚個師傅都竟然冇咩兩度板虎,冇咩雜技表現睇.....我同學好失望,雖然鐵板燒呢樣菜唔難處理,但係想整得好都好睇師傳嘅技術,好明顯呢間餐廳就做唔出了,正所謂易學難精就係呢啲.......
元貝+蝦+魚
元貝+蝦+魚
元貝
厚切牛肉
2008-10-15 2 瀏覽
之前同爸爸慶祝生日去左呢間食雖然佢既位置隔涉左d , 又係苑入面但係佢d 野一d 都唔cheap環境幾好架, 有3 張燒烤枱 (對住個爐)坐到四個人到 d 野食好新鮮!!!! 叫左兩個餐!d 龍蝦好彈牙!個廚師都好nice, waiters 都好有禮貌!good!!!
之前同爸爸慶祝生日
去左呢間食
雖然佢既位置隔涉左d , 又係苑入面
但係佢d 野一d 都唔cheap
環境幾好架, 有3 張燒烤枱 (對住個爐)
坐到四個人到

d 野食好新鮮!!!! 叫左兩個餐!
d 龍蝦好彈牙!
廚師都好nice, waiters 都好有禮貌!
good!!!