2012-08-22 38 瀏覽
今晚放左工之後覺得又攰又餓,正於此時一名友人致電來找我一同共進晚餐,當即刻趕去拉。一去到友人己經等緊位,所以我到逹一會便可以入座喇一坐底之後咩都唔好講住,最緊要叫左野食先,睇黎呢餐會係我去日本旅行前最後一餐係香港食既日本菜喇等左一陣,開始陸續上菜煎餃子味道唔錯呀,值得一試炒野菜就一般喇炒牛舌呢個整得好入味,次次黎都食豚角煮呢個都係每次必食既,好鐘意食五花腩,而且味道甜甜地,好易入口唔記得左個名,但記得面果啲係牛黎,味道唔錯架都係唔記得個名喇,不過記得啲冷烏冬幾好味呢個係炸豬扒拉麵黎,啲豬扒都整得唔錯,完全唔似平時落哂鬆肉粉整出黎果啲,入口都幾彈牙基本上呢間店本人已經光顧了數次,因為覺得食物的味道真係不俗,而且感受到師傅的確用心製造既,所以都值得推介比各位
一去到友人己經等緊位,所以我到逹一會便可以入座喇

食既日本菜喇

等左一陣,開始陸續上菜
煎餃子味道唔錯呀,值得一試
炒野菜就一般喇
炒牛舌
呢個整得好入味,次次黎都食
豚角煮
唔記得左個名,但記得面果啲係牛黎,味道唔錯架
都係唔記得個名喇,不過記得啲冷烏冬幾好味
出黎果啲,入口都幾彈牙

且感受到師傅的確用心製造既,所以都值得推介比各位

2012-07-07
2012-07-09 6 瀏覽
行行下街覺得有少少肚餓於是入去食左個下午茶叫左面屎湯叉燒拉面,揀左小食係餃子拉面湯底可以加左牛油,令到湯底更滑味道不錯日本叉燒也很好味而餃子也是正正常常的味道啦
叉燒拉面
行行下街覺得有少少肚餓
於是入去食左個下午茶

叫左面屎湯叉燒拉面,揀左小食係餃子

拉面湯底可以加左牛油,令到湯底更滑
味道不錯
日本叉燒也很好味
而餃子也是正正常常的味道啦
叉燒拉面
2012-05-06 6 瀏覽
等了又等,終於有機會在午飯時間吃到味吉的拉麵原因是每天都大排長龍價錢實屬中上,想必如非好食到曉飛也不會有這麼多捧場客已經不記得自己叫了個什麼拉麵了有相有證據,請自行查探整體賣相行吸引,味道也不算太差是有點鹹,但能分別出不是味精的緣故以拉麵而言,吃起來真的很花巧首先紫菜一大片捲起來放一邊想吃多少便放多少然後旁邊又有一支胡椒研磨器侍應謂「吃前磨一點點黑胡椒,才能帶出湯底的鮮味」同事叫了個冷麵,又是一翻動作吃完後剩下來的冷麵汁不浪費先倒進旁邊一個早已預備好的調味瓶調勻然後再倒出來碗當冷湯飲只可以說是日本菜的情趣之一吧
等了又等,終於有機會在午飯時間吃到味吉的拉麵
原因是每天都大排長龍
價錢實屬中上,想必如非好食到曉飛也不會有這麼多捧場客
已經不記得自己叫了個什麼拉麵了
有相有證據,請自行查探
整體賣相行吸引,味道也不算太差
是有點鹹,但能分別出不是味精的緣故
以拉麵而言,吃起來真的很花巧
首先紫菜一大片捲起來放一邊
想吃多少便放多少
然後旁邊又有一支胡椒研磨器
侍應謂「吃前磨一點點黑胡椒,才能帶出湯底的鮮味」
同事叫了個冷麵,又是一翻動作
吃完後剩下來的冷麵汁不浪費
先倒進旁邊一個早已預備好的調味瓶調勻
然後再倒出來碗當冷湯飲
只可以說是日本菜的情趣之一吧
2011-12-03 14 瀏覽
一個平日嘅夜晚同老友黎到MegaBox逛一逛揾野食,眼見呢間【味吉】嘅門面同豬頭造形唔錯,就入去試一試,睇下掂唔掂先。鋪內裝潢好日Feel,人客算多了,7成滿,以MegaBox交通咁不便,【味吉】有此人流,算好,心諗此店應該好野o瓜。 我地安排坐Bar枱,此店以拉麵為主打,我地不容置疑就叫左2客拉麵,試下便知龍與鳳! 友人叫左個豉油拉麵,而我就叫左個『赤吉豚王拉麵』,看到枱面個Advertisment,呢個肯定係主打 – 係用1比1豬骨濃湯熬製18小時,咁堅?等左10分鐘上枱,賣相比相中差左一截,份量亦比實際小了一半,麵餅比一個公仔麵還少呢。豬骨湯底okay,做到香濃而乳白色,再加上芝麻同微辣,搭上拉麵黎食係正嘅,湯底肯定無(乜)味精,食完亦都無口渴之感 。 但麵條造得真係普通貨色,唔夠彈牙,偏淋,比起正宗嘅日本麵還差些少呢。配料有半隻温泉蛋、3片叉燒、一舊肥瘦肉、紫菜等。印象中叉燒同肥瘦肉真係一般,偏 ”鞋” 口,都係本地叉燒好食好多。温泉蛋我第一次食到係連蛋白都係流心,同蛋黃一樣,而蛋皮係好薄而 ”un un” 地,口感一流,出色;紫菜可能已少少漏左氣,不太脆。 好快已食完,act

好快已食完,actually太細碗了;飯後喝杯茶,好飲,係清烏龍,入口唔”鞋”而清淳,真係估唔到呀
,我都喝左2、3杯呢!

整體可以,但埋單以八十幾蚊一碗麵來講算唔太值了。

2011-11-29
2011-12-03 10 瀏覽
LUNCH 時間 MEGA BOX 勁多人, 成日都話想食呢間野, 終於去到了,,, 早左小小到,,,不是太多人,,但都要等一陣位, 等左 10分中到可以入去,,一行3人,,,, 坐卡位,,,好闊..唔迫..難得宜家D 位仲可以咁大,,,,, 我地估可以坐6個的,,.,, 黎到呢到, 諗左好耐 食拉面定手打烏冬,, 見到人地個凍烏冬..好吸引~~就叫左啦,,,,,等左都幾耐...唔通好難整的...?? 好大個烏冬 鋪係個板上面,,,,D 烏冬同平時食果D 好唔同,,, 比較 幼身D,,, 爽口的,,,因為是凍的關係,,,佢係 另外比柸醬油你 慢慢 一撮一撮 點黎食..同事叫左拉面,,,味道都唔錯,, ( 員工好有禮貌, 野食拎過黎的時候都會解釋一番的)成個MENU 都無SET 叫的,,, 野飲要另外叫,,,, 但唔吸引,,唔太多選擇,,,杯茶 味道幾特別不過LUNCH 呢個價錢可以有更好的 選擇呢..

比較 幼身D,,, 爽口的,,,因為是凍的關係,,,
佢係 另外比柸醬油你 慢慢 一撮一撮 點黎食..

同事叫左拉面,,,味道都唔錯,,

( 員工好有禮貌, 野食拎過黎的時候都會解釋一番的)

不過LUNCH 呢個價錢可以有更好的 選擇呢..
2011-12-01
  • 拉面
11月8日同朋友去左MEGABOX睇"那些年",朋友話想食拉麵,我地三個人就嚟左呢度食麵啦,呢間拉麵食過好幾次的啦,咩湯底都幾乎食過,今次都係叫番豬骨湯底,因為都係覺得豬骨湯底最好味.我食叉燒(三塊)拉麵,朋友則叫左面豉湯底(腩肉),因佢話只有面豉湯底有粟米粒,佢老公都係叫左豬骨湯底又係食叉燒.叉燒真的好淋及都幾大塊的,好味,個湯好濃好香,半隻溫泉蛋半生熟個黃係流流地狀的,好滑呀!!食完麵仕應還叫我地幫手做問卷,餐廳看緊活動會抽出一些會員及非會員參與他們的意見大會.

2011-11-08
2011-08-15 3 瀏覽
有點期望,所以會有失望。其實每方面都不算差,但可能和我們不配合吧!札晃湯底有點咸,吃完不久就十分口渴,原因不能證實!烏冬等了差不多15分鐘,可能是手打的原故?我們問一位小姐炸雞有多少件,她說:不知道。我們都點了,都是好的,就是炸雞的味道。最後我問太太,會不會再光顧,她說:「不會!」

札晃湯底有點咸,吃完不久就十分口渴,原因不能證實!
烏冬等了差不多15分鐘,可能是手打的原故?

最後我問太太,會不會再光顧,她說:「不會!」
湯咸了點
2011-08-12
2011-08-08 3 瀏覽
這晚沒住家飯吃, 放工走了過對面的MEGABOX看看順便吃個晚飯~看到新開的拉面店不用等位,就進去了~正心想不知道這家拉面是做哪個地方的呢?? 博多? 還是札幌? 打開餐牌, 全都不用估了~原來各個地方都有...不少得的是博多, 再來有東京的, 札幌的, 還有一大頁是給地獄(特辣)拉面的~真是拉面大雜薈.我個人最愛博多拉面, 想貪心點試他的叉燒, 又想試豬軟骨, 所以點了個兩併的:叉燒豬軟骨豬骨湯底拉面拉面碗真的很大, 先飲湯底~~@0@不錯嘛!! 有種回到日本吃拉面的感覺了!! 再吃面~.............................失望.....怎麼是港式味千那種自煮的拉面!?!? 博多出名的細面呢?!?>__< 唉...心真的一沉....再吃片叉燒, 嗯, 不錯, 肥瘦適中; 豬軟骨也不錯, 大大的3件, 肉也很軟, 跟軟骨差點分離; 半熟蛋算可以啦, 不算是半熟, 我想巳熟了7,8成了, 不過吃下去味道還不錯.其實整碗面除了面之外, 可以說是拉面連鎖店之中合格的了. 特別一提是這裡的煎餃子很不錯, 皮薄而脆, 肉涵適中~
這晚沒住家飯吃,

叉燒豬軟骨豬骨湯底拉面

其實整碗面除了面之外, 可以說是拉面連鎖店之中合格的了.
特別一提是這裡的煎餃子很不錯, 皮薄而脆, 肉涵適中~

2011-07-28
是夜晚餐吃了~自家製叉燒(三片)豬骨湯拉麵:近期尖沙咀一風堂大獲好評,人人都盛讚那兒的拉麵可以媲美日本當地吃到的,其實我不太會分辨拉麵的好壞,只覺得味吉拉麵館的拉麵也很美味,唯一令我不喜歡的是那片浸軟了的紫菜。日式雞肉撈烏冬:烏冬是溫熱的,蛋是溫泉蛋,好!撈烏冬的湯像碗仔翅般,除了軟滑的雞肉,更有大量芽菜,味道非常鹹,個人認為只屬一般,我不會再吃第二次。日式牛肉沙律:蔬菜種類不多,基本上全是生菜,再加些洋蔥、青瓜片、少許車里茄,沒有沙律醬,卻有一碟貌似豉油、酸酸的醬汁。沙律不新鮮,慶幸最重要的牛肉味道、質感不錯。服務尚可,店員態度良好。整體而言,味吉拉麵館一試無妨。
是夜晚餐吃了~
自家製叉燒(三片)豬骨湯拉麵
日式雞肉撈烏冬
日式牛肉沙律
服務尚可,店員態度良好。整體而言,味吉拉麵館一試無妨。
2011-07-26
自家製叉燒(三片)豬骨湯拉麵
日式牛肉沙律
2011-07-15 11 瀏覽
這間據說是日式西餐廳集團 UCC 作後台,以售賣日本各個地區不同口味拉麵為賣點的「味吉拉麵館」,我覺得堪稱為「拉麵聯合國」,因為它確實把日本各地不同口味,包括扎幌、函館、東京、博多以至別府的拉麵,甚至連蕎麥麵都全部兼收並蓄,一網打盡希望網羅所有愛吃各處不同口味日本拉麵的客人,野心可謂不少。這次來吃晚餐,覺得這裡的環境還算不錯,帶點日本風情,檯上放置的調味瓶子、日本拉麵由來介紹牌子與餐牌中日本各地拉麵特色的介紹,也令自己感到這間店子有下過心思。先行奉上待客的是茶味濃郁,但稍嫌冰凍的「烏龍茶」。看過印刷精美,對各款拉麵特色也有詳盡介紹的餐牌後,兩夫妻各自點選了自己喜愛的拉麵,再加多個「牛舌串燒」,便成為是日的豐富晚餐。這裡的「牛舌串燒」是有水準的,燒得外脆內軟,蘸上醬汁後味道甚佳。老婆仔胃口不是太好,不想吃拉麵,只叫了個清淡的「醬油味蕎麥麵」,以牛舌伴吃。蕎麥麵清清爽爽的,醬油湯底也不是太濃味,對胃口欠佳的老婆仔來,可是蠻適合的。饞嘴的我叫的是店家推介,味道偏濃的「自家製厚切豚肉味噌拉麵」。根據店中的介紹,這拉麵是札幌風味的拉麵,是日本三大主流拉麵之一。而「味吉」的味噌湯底,加入了蒜、豬油
,因為它確實把日本各地不同口味,包括扎幌函館東京博多以至別府的拉麵,甚至連蕎麥麵都全部兼收並蓄,一網打盡希望網羅所有愛吃各處不同口味日本拉麵的客人,野心可謂不少
店子大門口
堪稱拉麵聯合國
店旁的各式拉麵模型
室內環境
擺設有心思
餐牌中有各款拉麵口味的詳細介紹
先行奉上待客的是茶味濃郁,但稍嫌冰凍的「烏龍茶」。
烏龍茶

牛舌串燒
醬油味蕎麥麵
饞嘴的我叫的是店家推介,味道偏濃的「自家製厚切豚肉味噌拉麵」。根據店中的介紹,這拉麵是札幌風味的拉麵,是日本三大主流拉麵之一。而「味吉」的味噌湯底,加入了蒜、豬油和炒野菜,藉此增加味噌的濃郁度和口感度,而麵條亦以孿曲和粗的麵條來配合,讓客人可以吃來可以更有口感。吃過這碗店家推介的拉麵後,個人覺得這麵的麵條和湯底確是及格的,湯味濃郁,麵條也有勁度,但要說真的十分出色嗎?卻又未至於,大概可算是中規中矩吧。至於自家製的厚切豚肉,味道尚佳
,但肥的部分太多,加上又是厚切,可實在讓自己感到有點吃不消
自家製厚切豚肉味噌拉麵
這間「味吉拉麵館」雖是連鎖式經營的拉麵店,和城中名噪一時的拉麵名店好像「豚王」又或最新來港的過江龍「一風堂」似乎不能相比,但這兒難得能在一家店中供應多款不同風味的日式拉麵,讓光顧的客人各取所需,而味道亦算不過不失,個別的食物如「牛舌串燒」更有意想不到的驚喜,使猶疑於給笑臉和 OK 評價之間的我,最終都是決定給它一個笑臉呢

店子大門口
堪稱拉麵聯合國
店旁的各式拉麵模型
室內環境
擺設有心思
牛舌串燒
餐牌中有各款拉麵口味的詳細介紹
2011-07-12 7 瀏覽
行經九龍灣好想食日式食品...就來了味吉...門口擺有下午茶牌...下午茶價錢算貴...$45一個拉面起...食了又燒辛辣拉面(有辣度簡)..送餃子..氣水...服務態度好好...但間野一個客都冇...可能那個時段價錢相比其他太貴...野食OK丫...不過簡佐最辣GE辣度都不是很辣...但服務一流...主動倒茶...做了一個多小時都沒有催買單...這就是下午茶的套餐.
行經九龍灣好想食日式食品...
就來了味吉...
門口擺有下午茶牌...
下午茶價錢算貴...
$45一個拉面起...
食了又燒辛辣拉面(有辣度簡)..送餃子..氣水...
服務態度好好...
但間野一個客都冇...
可能那個時段價錢相比其他太貴...
野食OK丫...
不過簡佐最辣GE辣度都不是很辣...
但服務一流...
主動倒茶...
做了一個多小時都沒有催買單...
叉燒辛辣拉面
味道普通
這就是下午茶的套餐.
2011-07-08
慶祝紀念
紀念日
叉燒辛辣拉面
味道普通
2011-04-29 3 瀏覽
星期三同朋友嚟左呢度食拉麵,7點幾未算多人,不過都幾滿了,原來朋友一直都有儲印仔可以換嘢,佢已儲滿印仔可以換一碗牛肉拉麵買一送一呀,原價都要70幾蚊架,我地就叫左呢個,我好想食雞亦,跟住就叫左一客串燒雞亦,有兩隻,24元都ok抵呀,另外,再叫左一個蟹子沙律,好豐富呀.等左一陣拉麵就嚟啦,嘩,好大碗喎! 一碗拉麵再加一大塊紫菜呀,紫菜係放入d麵度食既,仕應說先試下拉麵既味道睇下夠唔夠味,如果唔夠可以加些黑椒,其實個湯底已好夠味的,不過我地都有加少少黑椒,碗拉麵有牛肉,半隻糖心蛋,一些笋絲及木耳絲,牛肉好淋好味呀,唔係好熟的,用d湯整熟左少少就啱啱好啦.一點點肥,不過係可以接受的,個湯底係醬油的,都好香的,拉麵彈牙爽口,good!!蟹子沙律賣相都好吸引,好味呀,切到細細條既絲狀,加埋d沙律醬一齊食,好清新呀!都幾多料的,蟹柳絲,雜菜及雜果呀. 串燒雞亦有兩隻,係將隻雞亦中間切開嚟燒,燒到金黃色好香呀,咁樣雞亦會容易食及入味好多,我好鍾意食呀!!朋友話要儲滿印仔換八五折咭呀!!

朋友話要儲滿印仔換八五折咭呀!!
2011-04-27
2011-04-04 5 瀏覽
行完街, 但又唔太肚餓, 所以去左食碗麵, 坐下~環境唔錯, 間格幾好~ 我地2個人坐最入面, 都幾靜~因為唔係太肚餓, 所以我只係叫左一碗豬骨湯叉燒拉麵夠了~3塊叉燒都好精美, 望埋去都幾吸引, 雖然係有點肥~ 不過~ 好食就得啦~湯底唔濃, 清清地幾OK~最特別係個碗勁大, 就咁睇以為勁少麵~ 食落份量都唔算話好少.反而覺得佢呢度D荼勁好飲~我都飲左4,5杯~~~正~
行完街, 但又唔太肚餓, 所以去左食碗麵, 坐下~
你睇佢地幾忙~
MENU
環境唔錯, 間格幾好~ 我地2個人坐最入面, 都幾靜~
因為唔係太肚餓, 所以我只係叫左一碗豬骨湯叉燒拉麵夠了~

湯底唔濃, 清清地幾OK~

反而覺得佢呢度D荼勁好飲~
我都飲左4,5杯~~~正~
2011-03-27
3 分鐘 (堂食)
MENU
你睇佢地幾忙~
  • 豬骨湯叉燒拉麵
2011-03-02 9 瀏覽
今日同老公在此午飯, 這店環境算是坐得舒適,服務方面,員工尚算禮貌.講回味道方面,大致上一般,中規中矩,可以接受,詳細介紹如下.天婦羅凍烏冬,烏冬質感煙韌得來軟滑,冷麵汁有昆布味,唔太鹹,幾好.天婦羅有炸蝦,茄子,冬菇,蕃薯等,每樣炸得香脆可口,夠乾身,唔會食到成口油,此點值得一讚.煎餃子煎得外脆內軟,豬肉餡料肉汁豐富,味道啱啱好,幾好味.成餐最難食係個拉麵,湯底好鹹,麵質似食公仔麵,最衰係好重鹸水味,好難食.配料方面,叉燒勁肥,豬軟骨炆得唔夠腍好韌.見意大家在此食烏冬好了,至於拉麵唔食都冇損失.
煎餃子煎得外脆內軟,豬肉餡料肉汁豐富,味道啱啱好,幾好味.
見意大家在此食烏冬好了,至於拉麵唔食都冇損失.
2011-02-27
2011-01-09 9 瀏覽
第一次寫食評,好既要寫唔好都要寫。首先我好中意MEGABOX,呢間野第2次去,比佢門口隻豬仔LOGO 同大大隻雞亦吸引入去。豚肉拉面(特大): 面質似日本冷凍版出前一丁果種質感。湯底尚算濃郁,但可能味精太多容易口乾。豬肉幾厚唔錯,假如叫左豚肉拉面不用另叫燒豚肉啦。曬錢。雞亦:3隻雞全亦,$48蚊,平均一隻16蚊。有HONEY味。不過不失,雞亦好難難食。服務方面:落order到送食物來都幾有效率,會自動fill荼唔使開聲,對於megabox搵野食的朋友呢間可以推介一下。
第一次寫食評,好既要寫唔好都要寫。

2011-01-03
15 分鐘 (堂食)
  • 3隻雞全亦