2007-08-08 22 瀏覽
2007年8月5日。周記避風塘。夫妻到旺角買電腦,走得累又夜了,看到周記避風塘有宵夜特價,便進去了。叫了9時後才有的宵夜特價套餐:1.大鹹濕2杯(鹹檸7):好大杯呀。抵。2.一口鹽酥骨:看上去不好看,有點乾,肉不多,但味道不錯。3.豉油王炒麵:不油,幾好味!4.雞粥一碗:粥底靚,都好味。5.煎蠔餅:軟身,也不算太油和熱氣,但無乜蠔味。6.蝦醬生菜:好惹味,好香,好正!呢度D咸度適中,不錯。雖然抵和好食,但以宵夜來說還是heavy 了些。
2007年8月5日。周記避風塘。

叫了9時後才有的宵夜特價套餐:

1.大鹹濕2杯(鹹檸7):好大杯呀。抵。
2.一口鹽酥骨:看上去不好看,有點乾,肉不多,但味道不錯。
3.豉油王炒麵:不油,幾好味!
4.雞粥一碗:粥底靚,都好味。
5.煎蠔餅:軟身,也不算太油和熱氣,但無乜蠔味。
6.蝦醬生菜:好惹味,好香,好正!
2007-07-23 15 瀏覽
食過幾次宵夜時間,有宵夜套餐比正常時間便宜。第一次去食果個牛利最正,成熟程度剛剛好,不過第二去已經煮唔返果個水準,都明白既唔可能次次煮都一樣。食過一次佢話招牌避風塘炒蟹,唔得喎...$288蚊,又貴又唔夠香!!宵夜去食啦,唔好食避風塘,都係一個唔錯既選擇,仲有個大咸濕好正!
2007-07-12
本週二再訪旺角,看週日看不到的《女人本色》。是晚晚餐於鄰近UA的周記避風塘,想不到又幾好! 預早訂了位,店方安排我們就坐闊落的兩人廂房。當時時間還早,餐廳是十分清靜,我們點了四個菜,又拿來好幾本雜誌,攤在寬大的檯上,邊看邊食,寫意得很。而且,當晚所點的幾款小菜也很好吃: 泥鯭粥($48)-很大的熱辣辣的一煲,除了泥鯭,粥中還有恰如其份的薑絲與陳皮,十分鮮甜美味;而且粥底勁棉,吃來非常滿足!推介之選~ 香炸魷圈($38)-很香口的菜式,新鮮炸起是以滋味也不壞~ 汁燒豬仔脾($52)-豬仔脾燒得嫩滑,肉汁仍然得以保留,不錯! 鴛鴦蟹炒飯($58)-鴛鴦蟹即是炸軟殼蟹及蟹肉兩味,前者香脆美味,後者不覺踪影。但炒飯才是抵讚的主角,一來夠火候,上檯時連碟都還非常熨手的;二來飯粒粒粒分明,風味很佳,不太吃飯的我都吃了兩碗,其餘就交龍清掉~ 味道、環境、服務皆令人滿意,加上茶錢(每位$8)都仍然覺得埋單很值的一餐!

香炸魷圈($38)-很香口的菜式,新鮮炸起是以滋味也不壞~

2007-06-30 0 瀏覽
叫咗七碟餸,ok啦味道。不過每碟份量都好少,又貴。如果攞住一様價錢去大排檔食,更加抵食同好味。最唔掂係炒及第河,好難食!好大陣油煙味,返屋企一定要洗頭!
叫咗七碟餸,ok啦味道。
不過每碟份量都好少,又貴。
如果攞住一様價錢去大排檔食,更加抵食同好味。
最唔掂係炒及第河,好難食!
好大陣油煙味,返屋企一定要洗頭!
2007-06-28 12 瀏覽
if you've tried the traditional 喜記,財記or橋底crab, no need to visit this restaurant; however, if you've never visit those above, then you may try this one so you could compare with others later. the crab didn't taste good (like fried crab), garlic didn't smell good enough; other dishes (we ordered a set dinner for 2) were below average (no idea why, cuz i think its parent company is ok, if not above average), and they all came at once when we were still having our 'shark fin soup', however, the service was better than average.
2007-05-30 10 瀏覽
好乾淨,服務超好!!我地叫左避風塘鮮菌,嘩!d味道好野味,又熱辣辣,係熱氣左d,不過完全認唔住,食鬼晒!!又叫左蠔仔炒三色蛋,又係超好味,好有鍋氣!!重有魚雲粥,個粥好棉,又唔醒!!個menu重有日文,我一定會叫埋d日本人朋友一齊再去!!
好乾淨,服務超好!!
又叫左蠔仔炒三色蛋,又係超好味,好有鍋氣!!
重有魚雲粥,個粥好棉,又唔醒!!
個menu重有日文,我一定會叫埋d日本人朋友一齊再去!!
2007-05-18 7 瀏覽
同mom 係到celebrate mother's day,諗住食貴d 就帶佢黎哩度試下,點知d 餱既portion 又細,味道又一段,一d 驚喜都無,又唔係唔好食既,不過普通道唔普通,另外坐位較迫,未必會再返黎。
2007-05-05 9 瀏覽
總覺得這間餐廳的各方面和食物格格不入,環境很靚,像一間高級餐廳,這天是五一公眾假期的晚上,人不太多,我和幾個朋友到了這兒吃晚飯。食物很細碟,都幾普通,點了鼓汁炒檉子、椒監魷魚、煮蛽、炒白菜仔等等。價錢不太貴,但如果真的想食海鮮,我會選擇另外的地方。
2007-04-26 1 瀏覽
又唔係我想像之中咁好叫得避風塘,都係會expect佢有d特色……入到去,有如「沙嗲王」的格局,已經知道唔係我想要的。佢畀左一間二人房我,靜靜的不受騷擾都好既~叫左好多野,有個豬潤湯、艇醬A菜、避風塘雞翼、蟹粥同炒聖子……聖子係新鮮的,但又唔係特別好味;避風塘雞翼係足料的,但係D肉乾爭爭;豬潤湯正常,但有味精;蟹粥有蟹,但個粥底麻麻。最驚喜的係個A菜,個醬幾好味,不過原來都係油麥菜(咁就唔好懶勁咁改左個名0係度妖言惑眾啦)……最後叫左個dessert,係擂沙湯圓,我同我男朋友的至愛。點知佢都唔夠熱,冇特色亦冇誠意……
又唔係我想像之中咁好

叫得避風塘,都係會expect佢有d特色……

2007-03-20 5 瀏覽
尋晚同朋友黎左呢間度食飯..食左..蝦羔唐生菜--係用個石頭窩裝住的..好多汁好好味...最鍾意呢個唔記得係乜乜炒飯--都ok..冇乜特別囉避風塘雞x--太熱氣.冇食..好似好乾
尋晚同朋友黎左呢間度食飯..食左..
唔記得係乜乜炒飯--都ok..冇乜特別囉
避風塘雞x--太熱氣.冇食..好似好乾
2007-03-13 1 瀏覽
上星期日去食飯, 每條秋刀魚都係得半條, 我地total 叫左3條半條, 其中半條係梅的避風塘炒蟹--好乾,冇味蜆-半碟都有沙清炒白菜--好喊雞柳--普通其他的菜都係過喊, 而且好重味精每人食左around $160.而且食唔飽..好唔低
上星期日去食飯,
避風塘炒蟹--好乾,冇味
蜆-半碟都有沙
清炒白菜--好喊
雞柳--普通
其他的菜都係過喊, 而且好重味精

每人食左around $160.而且食唔飽..好唔低
星期日同朋友去食飯, 叫左個套餐...一半人食完有唔舒服既感, 有麻痺, 出汗等, 懷疑落左好多味精, 另外, 碟碟都超喊....下次唔洗錢都唔去..我本人對味精冇敏感的都面部麻痺...而且頭暈...真係好想投訴佢, 不過唔知去邊投訴好...
2007-01-10 1 瀏覽
和朋友生日DINNER 在OPENRICE 選了1. 沙彊雞腳~ 勁淡滾水雞腳咩2. 招牌菜-避風塘抄蟹超失望囉!d蟹肉{梅},一隻蟹都要$288..貴左d喎...3. 石頭飯既BOWL黎裝A菜(油墨菜) ~可以啦4. 燒羊架~ 太醎5. 豉椒炒聖子~ 可以啦6.艇家蟹粥& 泥鯭粥~ 勁味精7. 艇家雞~唔得囉8. 蠔餅~ 勁油9. 魚湯皇帝菜~ 好味至於服務,就好差,黑衫的經理亞姐,送甜品又唔夠分,我地6個人比5塊餅?! 仲黑晒口面!!!!! 甜到爆炸!!!
和朋友生日DINNER 在OPENRICE 選了[避風塘周記]
1. 沙彊雞腳~ 勁淡滾水雞腳咩
8. 蠔餅~ 勁油
9. 魚湯皇帝菜~ 好味

甜到爆炸!!!

2006-11-15 3 瀏覽
一場黎到緊係要試下佢既招牌菜-避風塘抄蟹啦..點知好失望囉..d蟹好乾身..完全無汁..同埋一隻蟹都要2xx..好似貴左d喎...另外叫多個2人餐$88 都ok...
一場黎到緊係要試下佢既招牌菜-避風塘抄蟹啦..
點知好失望囉..
另外叫多個2人餐$88 都ok...
2006-10-23 4 瀏覽
上周末睇完呢度D食評走去試下,本來諗住打電話去BOOK位,點知打極都無人聽,後尾禁Arm經過見到開左門先知原來佢\開5:00pm咪順便book埋位.<br />一行八人到8:20pm便收到電話問幾時到,後尾8:30去到就有位,佢\比左張圓桌我地八位都ok,環境一般不過都幾嘈,如果2個人去會好d因為可能有房坐.<br />食左個8人餐\$988,魚蝦蟹魚翅都有得食,咁所謂魚翅梗係得個小小係埋個湯度,全部有8度菜1個所謂甜品(唔知咩糕),整體都好食,個避風塘炒蟹好食,後尾仲加左個油鹽水大蜆,艇醬A菜,蝦醬炒河,炒飯同埋2個甜品(蜜糖蛋散&金枕頭),個個都ok好食.<br />油鹽水大蜆–個胡椒湯底夾大蜆不錯,好個成日豉椒炒<br />艇醬A菜–一個字”正”<br />蝦醬炒河–一般炒河,最特別係佢\雖然辣但佢\係由喉嚨辣上黎,所以唔會辣到條舌麻曬仲可以繼續食其他野,鍾意食辣野要試下<br />埋單$16xx每人200多d又飲又食仲可以8:30坐到11:30我覺得低喎<br />服
艇醬A菜–一個字”正”<br />
服務態度就個別啦, 有d好nice有d就無咩笑容,不過我見佢\地都好busy不停咁做.因為是第一次去,好多野都未試所以我都會再去試下其他野食.<br />
最後多謝這裡的朋友command, 令我可以試到這店的美食.<br />