2009-08-06 13 瀏覽
由於恒生卡優惠,原價$899的二人套餐減至$519,所以專登去試試,幸好並沒有失望。餐廳的環境和氣氛都不錯,十分適合情侶光顧。我和男朋友二人點了恒生卡的優惠二人餐。頭盤可選鵝肝或海鮮拼盤,去得蠔bar食飯,沒理由不選有生蠔的海鮮拼盤。拼盤有4隻生蠔、2隻青口、2隻翡翠螺和4隻蝦。不太愛食生蠔的我都覺得該生蠔好新鮮好鮮甜,翡翠螺都好好味。另一個頭盤我們選擇了芝麻醬汁三文魚,味道似日式三文魚,幾好味,三文魚亦很肥美。餐湯是龍蝦湯和磨菇湯。龍蝦湯好濃好味,裏面的龍蝦肉雖然比較細粒,但好爽,好味。 磨菇湯都夠濃,但略嫌太稀不夠creamy。主菜揀了炭燒美國肉眼扒,以及鮮蝦蘆筍龍蝦汁長通粉。肉眼扒不夠淋,牛肉味亦一般 但炭燒味好香。而長通粉的龍蝦汁好好味,蝦亦彈牙夠爽,長通粉軟硬度適中。甜品亦十分豐富,一件心太軟、Tiramisu加雪糕,心太軟甜了一點,不過都算不錯。值得一讚是餐廳的招呼,侍應很有禮貌。

好新鮮好鮮甜,翡翠螺都好好味。
餐湯是龍蝦湯和磨菇湯。
龍蝦湯好濃好味,裏面的龍蝦肉雖然比較細粒,但好爽,好味。

磨菇湯都夠濃,但略嫌太稀不夠creamy。
主菜揀了炭燒美國肉眼扒,以及鮮蝦蘆筍龍蝦汁長通粉。
肉眼扒不夠淋,牛肉味亦一般

值得一讚是餐廳的招呼,侍應很有禮貌。
海鮮拼盤好新鮮,但吃了一半才記得影相。
芝麻醬汁三文魚
龍蝦湯和磨菇湯都好味,不過份量比較少
炭燒美國肉眼扒
鮮蝦蘆筍龍蝦汁長通粉
甜品拼盤
2009-08-05
海鮮拼盤好新鮮,但吃了一半才記得影相。
芝麻醬汁三文魚
龍蝦湯和磨菇湯都好味,不過份量比較少
鮮蝦蘆筍龍蝦汁長通粉
  • 海鮮拼盤,鮮蝦蘆筍龍蝦汁意粉
2008-10-31 18 瀏覽
今天Happy Friday,和同事一起到蘇豪東吃午飯。總括來說,在蘇豪東附近的餐廳質素也不錯,而且因有泊車咪錶,都頗方便。不過,各駕駛人仕最好於十二時三十分前到達,否則較難找泊車位。以往已光顧這餐廳數遍,環境舒適寧靜,食物質素也不錯。不過,今次的食物質素卻有點失準,需把這餐廳列入觀察名單,以確定是否值得再來光顧。今天我點了「大帶子煎龍脷柳配咖哩薯菜」lunch set。餐包暖暖的,味道ok。餐湯我選了栗米忌廉田螺蘑菇湯,我完全吃不到栗米及田螺,餐湯本身也不夠細滑,味道很一般。主菜賣相一般,龍脷柳味道ok,但帶子不是很新鮮,肉質不夠firm,而且談不上「大」隻,數量亦只有一隻,實在有點言過其實!最差是伴碟的飯,竟是半生熟?!同事另點了肉眼扒,份量ok,但質素也失了水準。聽他們說,牛肉味不夠濃,肉質也不夠淋,火喉控制也不好,五成和七成熟都是一樣的。甜品雪糕ok,但凍奶茶的茶底有苦澀味,no good!

甜品雪糕ok,但凍奶茶的茶底有苦澀味,no good!
2008-07-25 1 瀏覽
今晚朋友過唻我哋嗰邊食飯。朋友話唔想食中菜,但其他嘢度度都食到悶哂,唯獨呢間。佢啱啱裝修完,之前都有食過,但總覺得隔離意大利抵食啲。Anyway,既然悶悶哋,不如就俾次機會佢。葉生今晚好豪,話不如食$499 嘅二人餐。睇落真係比其他$200 樓下嘅 set dinner 吸引得多,多好多嘢食。就咁話!!先唻 seafood platter。有四隻蠔、兩隻螺、兩隻青口,同兩隻 BB 龍蝦仔。我先攞咗隻蠔... 好開心呀,好耐冇食過蠔喇... Okay 啦,唔太驚喜。然後葉生叫我幫佢抆隻蝦食。我本來唔諗住食蝦,但抆咗個蝦頭出唻,忍唔住啜佢一啖... 嘩,超級鮮味呀!! 好鮮味,好感動!! 龍蝦不嬲都唔多關我事,但今晚突然同我變得好親近。我即刻將手上隻蝦俾番葉生自己搞掂,自己再攞另一隻慢慢嘆... 好味...然後唻頭盤二號燒帶子沙律。都好味,但個心仲停留咗喺頭先隻龍蝦 BB 度...然後係餐湯,可揀龍蝦湯或白松露菌忌廉湯。我唔鍾意龍蝦湯,但超鍾意菇湯,所以諗都唔駛諗。個湯唻嗰時,嘩,用咖啡杯上?? 小家啲啩... 飲第一啖... 嘩,好熱!! 好少飲到啲咁夠熱嘅餐湯... 好好味呀!! 唔識

然後係餐湯,可揀龍蝦湯或白松露菌忌廉湯。我唔鍾意龍蝦湯,但超鍾意菇湯,所以諗都唔駛諗。個湯唻嗰時,嘩,用咖啡杯上?? 小家啲啩... 飲第一啖... 嘩,好熱!! 好少飲到啲咁夠熱嘅餐湯... 好好味呀!! 唔識點形容,總之好濃郁,飲落真係好好幸福嘅感覺... 我唯有放慢手腳慢慢享受呢杯仔嘅餐湯,簡直想連杯底都 lai 埋。朋友話個龍蝦湯都好好味,所以我試咗少少... 都係我唔鍾意嗰種味,所以 no comment。

到主菜一號 —— 串燒和牛。我要五成熟。佢已經切到細細粒,所以唔駛再切就可以立即啪一粒先... 咁細粒都真係五成喎,牛味好濃,而且肉質好嫩滑,超水準之作。葉生鍾意佢跟嗰個紅酒 sauce,我就 prefer 芥辣。太好味喇...

食食吓,主菜二號登場 —— 大蝦天使麵。其實呢個係我喺成個 menu 之中最冇興趣嘅,但估唔到連呢個都有驚喜 —— 蝦爽脆彈牙,粉有剛剛好嘅香草味,飽都要食多兩啖。

甜品 = 心太軟拼 tiramisu。心太軟做得好,唔太甜。之前所有嘢都咁有誠意,應該再有誠意啲拼自製嘅 vanilla 雪糕,而家呢個普通貨色就真係失色咗啲啲。而個 tiramisu 就有啲失望,唔知點解食落啲 texture 有啲怪,好似水水哋咁,可能啲一層層未完全吸收哂啲酒。

咖啡都失望... 唔係唔好,但係如果之前嗰啲做到咁超班,咁臨尾嘅 tiramisu 同咖啡就實在係敗筆。

總括唻講,overall 都叫非常滿意,加埋一 $550 兩個人俾得非常樂意。同枱其他朋友都食得好開心滿足。

但看官們請注意:$499 係一至四價錢;五六日盛惠 $599。
2008-06-18 2 瀏覽
A really nice restaurant over looking the sea, however that day we chose to eat was raining heavily, so all we could see was heavy rain.The restaurant in itself was dim too, so together with the weather, it felt very dark inside, not even a candle by the table.Anyway ordered the toast with liver pate, warm scallop salad, main courses: roast ribs, game hen, pork chop.Liver pate: High quality pate, so silky smooth it melts in your mouth, lightly flavoured, as good as the one in Marks and Spencers

Liver pate: High quality pate, so silky smooth it melts in your mouth, lightly flavoured, as good as the one in Marks and Spencers UK, but better.
Warm scallop: generous leaves and japanese dressing with sesame flavour, really delicately grilled scallops, so perfectly done, that there is no oily grilled taste it it.

Game hen:
cute quail sized chicken, but a little dry, the cranberry sauce was good, heavily cooked with wine.
Ribs: quite tender
Pork: Very big portion.
朋友建議了到蘇豪東晚飯,其實並沒甚麼特別喜歡或想食的地方。我以往只試過週日午膳前來一個簡餐,印象不深,問其他朋友也沒太多意見。與友人一起看每間的環境與餐牌,最後被大海鮮拼盤吸引了,但再望望另一二人套餐的內容更見吸引,便進入此店了。可惜直接靠窗的位置被人訂了,唯有坐在半靠窗的位。但怕煙者選擇座位時,若鄰桌安放近大門處,還是不要靠近好了,我與友人該晚已中招,吸入二手煙... 套餐如下 (盡量數,只怕忘了1-2樣) :小型海鮮拼盤生蠔 -- 每人兩隻,不過不失。我們另加了買三送一的生蠔,價錢方面是可以的,味道也較拼盤本身的來得鮮及肥美。(應是當然的吧...)翡翠螺 -- 每人一隻,鮮味,不錯蝦 -- 沒... 太大印象... 忘了怎情況... 了...青口 -- 本身不太好青口,感覺是不過不失沙律 (突然有印象中間是有個沙律...)好像是凱撒沙律,但不知為何像半失憶狀,記得不太清楚湯黑松露忌廉湯 -- 味道頗香,友人形容像飲杯好立克 龍蝦忌廉湯 -- 味道也是香濃的有趣的... 是當我們幾乎將湯喝完時,突然送上兩個小包... (難道此店的禮儀習慣是讓人用水送包的...)和牛串燒牛的質感很好,
朋友建議了到蘇豪東晚飯,其實並沒甚麼特別喜歡或想食的地方。
可惜直接靠窗的位置被人訂了,唯有坐在半靠窗的位。

套餐如下 (盡量數,只怕忘了1-2樣) :
小型海鮮拼盤
翡翠螺 -- 每人一隻,鮮味,不錯
青口 -- 本身不太好青口,感覺是不過不失

沙律 (突然有印象中間是有個沙律...)
好像是凱撒沙律,但不知為何像半失憶狀,記得不太清楚

黑松露忌廉湯 -- 味道頗香,友人形容像飲杯好立克

龍蝦忌廉湯 -- 味道也是香濃的

和牛串燒
牛的質感很好,牛味也很有。(可惜有幾口有少少筋)
已先代切成一小節又不完全分開,但一拉便開。
一小口一小口地實在美味!!

意粉 (忘了是甚麼意粉)
由於未吃完和牛便已送上,到試味時已冷了,但味道仍是不錯的。(只是油方面確太強...)
也由於之前的食物已令我們頗飽,結果決定「打包」

甜品
心太軟 -- 很大個心太軟,送來時本身已有溶岩流出來了,外層脆脆的,味道很好!

雪糕 -- 吃不出特別好味與否...
tiramisu -- 迷你版,由於吃了味道很濃的心太軟,未能太掌握到這tiramisu的味道,但質感不錯,不會港式tiramisu

咖啡
偏酸 (我本身不太喜歡偏酸的咖啡)
印象深的是那杯奶... 燈光雖暗,但仍看得出奶色微黃,聞一聞沒有咖啡奶的味,感覺像淡奶...
當倒入咖啡後 (我已是將整杯奶倒進),完全不能提高咖啡的口感及味道
稍好的咖啡奶不用倒太多已可提高咖啡的口感了...

最後,經理前來問我們對食物的意見,我們告之整體不錯。
也照實回答了和牛好味,惜有幾片有筋...
另我說了句「不過如果咖啡係用咖啡奶會好些...」經理應了「這是咖啡奶來的!!」
我很想問他是哪個牌子的咖啡奶如此像淡奶,我會認住那牌子提醒自己不要買此咖啡奶。
(但只是望一望他,「哦」了一聲便甚麼也不想說) ==|||

最後是大約$650埋單
  • 心太軟、和牛
朋友說今晚想帶我到西灣河的soho吃晚飯,來到這裡,每間食店都差不多,所以選了這間叫了一個二人餐-煙三文魚凱撒沙律:沙律汁跟生菜的味道都很夾,煙三文魚是我其中一樣最愛吃的食物-香芒蘆薈煙鴨胸沙律:煙鴨胸不夠味道,但芒果和蘆薈的味道清新-黑松露蘑菇忌廉湯:黑松露很香濃,飲了這個湯真的很滿足主菜有-烤羊鞍:不過我不太吃羊,雖然已經叫廚師盡量不要做得太蘇,但可能因為是冷藏羊肉,始終還是有點蘇味,還有很重的香草味,7成熟-龍蝦海鮮意粉:有半隻龍蝦,很鮮味.還有帶子,青口最後一杯凍檸蜜,要加十元,但太甜了,只渴了一半埋單$417
叫了一個二人餐
-黑松露蘑菇忌廉湯:黑松露很香濃,飲了這個湯真的很滿足
主菜有
-龍蝦海鮮意粉:有半隻龍蝦,很鮮味.還有帶子,青口
最後一杯凍檸蜜,要加十元,但太甜了,只渴了一半

埋單$417
2007-12-30
話說今日開完會, 突然很掛念父母, 便做個乖乖女打個電話俾佢地睇下佢地去0左邊度, 知佢地去0左呢度食就JOIN埋啦~食物係真係唔錯0既, 未到6點時的服務又真係唔錯0既~首先係22年來首隻生蠔!比我想像中的好吃易接受~!因為印象中的生蠔被媽媽的"滑SAN SAN"口感先入為主, 再加上成日話生蠔有好多菌, 所以咁多年都唔敢食.隻生蠔都幾爽口,好有蠔味,有d海水味,配上少許的lemon juice同茄汁,令我呢個生蠔初哥接受了這種生物~~然後吃了個火腿蛋三文治~烘底夠脆!炒蛋很滑!火腿當然唔係那些金妹超值牌的一類啦~是平常cold cut那些~再有d沙律菜夾在其中,成件腿蛋治high class左唔少!叫0左杯cafe latte macchiato,用了很西式花俏的小杯子~!挺別緻的!泡沫夠挺身!不過...咖啡少了點咖啡香,入口也只嚐到那咖啡的苦澀...少了點深度...到最後,因為要晚市的關係...當我們還在開心地吹水時, 被人趕走...是, 是趕走...服務即時打了個折扣...父母在回家途中也在不斷的投訴...=.="

食物係真係唔錯0既, 未到6點時的服務又真係唔錯0既~

2007-10-04 7 瀏覽
9月22日晚, 同老婆好耐無燭光晚餐, 所以去了這店o 我叫了, 海螺做頭盤, 但係緊緊熟, 有d甚至未熟, 令d螺肉不能挑出來o 我個西冷肉眼, 要medium, 但都有少少韌, 加$35要煎鵝肝, 味道都ok, 不過就斷開兩節, 而且忘記跟西冷一齊上檯, 要問先記得o 老婆食羊仔T骨,都味道ok.
2007-09-04 6 瀏覽
好喜歡呢個甜品, 曾試過其他餐廳的"心太軟", 但都沒有此家好吃
星期日見好天氣,相約爸爸媽咪細佬一起來lunch。一行六人叫了六個set lunch,包括四個sirloin beef steak (全70%熟),二個魚柳配薯茸。我的魚柳伴洋蔥汁,老公的魚柳伴牛油汁。甜品方面,老細幫我地預備了tiramisu同焗焦糖布丁。Tiramisu酒味重,令嗜酒的我們讚不絕口。主菜不俗,以$59一個set lunch的價錢又有餐飲,認真抵。環境服務都一流,值得一去。
2007-08-03 1 瀏覽
上星期日, 女朋友嘈住想試下西灣河蘇豪區, 所以去咗.我們叫了四隻生毫, 買三送一, 毫好新鮮, 食很出個鮮味. 我亦點了一個Cesar Salad. 不過, 好一般, 只得幾片菜, 剩惠HK$68.主菜, 我點了一個牛柳扒大蝦(HK$228), 食物味道OK. 美中不足就是芥末, 他給了我一隻苦的.. 大打折扣.女朋友叫了道羊鞍磨菇飯(HK$188), 羊鞍有3塊, 不過, 羊鞍尾部連骨, 進食困難. 味道不算差.最後, 兩個人埋單連+1要HK$650. 我寧願食日本野好過. @@
上星期日, 女朋友嘈住想試下西灣河蘇豪區, 所以去咗.

2007-04-12 18 瀏覽
復活節期間!我們一家食lunch因為有2個小朋友而那張不是太理想,我要求換位,有個自稱經理的高個子態度散漫,我非常不快,幸好有個戴眼鏡的女侍應細心幫我安排,令我們一家人食得開開心心、。
2007-03-20 8 瀏覽
係柴灣做左四年野.食飯既時間都係一粒仲.但係唔知點解搵食既範圍可以越食越遠…由柴灣醫院Canteen 杏花村杏花新城筲箕灣柬大街西灣河太安摟到依人人稱之為蘇豪東既鯉景灣!呢間野之前食過一次,上次已經留下非常既印象.今曰同同事再試完之後,呢排懶到出汁唔寫野既我都發覺點都要寫番幾隻字介紹下…我地一行十人,2架的士|2點半到.午餐分2個價錢$42同$56,分量一樣,只係種類唔同.我地叫左…1) 黃薑飯配羊肉串($42)-- 兩大串羊肉串燒至9成熟,串燒汁香口微棘,羊肉入味之餘帶有少許Show味(個人認為要食唔Show既羊不如唔好食羊) 黃薑飯就只係一般.2) 蟹肉炒飯($42) -- 呢個最唔抵.個炒飯雖然好味,但真係冇乜送〈蟹肉真係唔覺眼)慼覺唔係好抵.3) 南瓜汁豬扒配薯棻($42) -- 碟野一黎到,個個都忍唔住”嘩”左一聲!賣相一流不特止,塊豬扒仲成寸厚!平時食閞果d豬扒都係得1CM厚,仲要擔心佢會唔會又UN又乾身.點知真係喜出望外!!色,香,味俱全!豬扒厚成咁都唔UN兼有肉汁,實屬難得.仲要只係收42蚊tim!!4) 香草牛油西冷扒($56) -- 呢樣貴少少.一橠物有所值.香草牛

4) 香草牛油西冷扒($56) -- 呢樣貴少少.一橠物有所值.香草牛油整既野好難唔好食.牛扒有半寸厚,落單時待應會問幾成熟.賣相又係一流.我冇試過所以唔知好唔好味,但見同事食完之後隻碟識反光!
11月3日Set Lunch有湯、主菜加啡茶,大概五十蚊左右,另可加沙律($15)同甜品($12).我叫了忌廉湯、鴨胸沙律、牛扒同焗蛋.忌廉湯同沙律屬大路貨色,不過不失;個包反而幾好;牛扒我要七成熟,但有少少偏熟,肉味也算ok.整體上以這個價錢來說,出品質素可以收得貨,而且環境也不錯(起碼有d海景呀!),本可俾笑臉;但其中一個女待應嘅態度真係麻麻,講嘢嘅語氣甚至乎可以話有d”敵意”,所以收番個笑臉.不過公道d講,其他待應嘅招呼都幾好,呢樣值得一讚.
11月3日
2006-07-07 0 瀏覽
呢度我黎過好多次,帯過屋企人黎.,佢地個個都話好食,不過我每次叫親d食物都係差唔多。禽晚冇飯開,約左個好朋友食dinner,諗起好耐冇黎過,朋友又有車,去遠d都得,黎到附近,好朋友都話好好feel喎,岩晒d人黎拍拖,我知呢度好feel,但主要我係鍾意呢間鋪d食物。我同佢食d野係一樣..2個$158嘅set..有湯,有肉眼扒,有飲品,另加$35有一片2安士鵝肝,叫左8隻蠔,佢地叫3隻送1隻,每隻$29朋友要個番茄什菜湯,佢話好掂,我果個蜆肉忌廉湯都好好味。件肉眼扒朋友要4成,我要5成,但兩件都熟左少少,不過可能件件扒都會有唔同,我件扒好食過我朋友果件,但我朋友都已經好滿意。件鵝肝就好掂喇,皮夠脆,又夠香,我地最滿意鵝肝,加$35,好抵食。今次冇愛爾蘭蠔,有點失望,因為我最鍾意晌度食愛爾蘭蠔,叫左8隻唔知邊度嘅蠔,有兩款,其中一款好味d,有海水味,另一款冇乜味。服務..男侍應好過d女侍應。座位有點迫,但有幾個位幾舒服架。

我同佢食d野係一樣..

朋友要個番茄什菜湯,佢話好掂,我果個蜆肉忌廉湯都好好味。
服務..男侍應好過d女侍應
座位有點迫,但有幾個位幾舒服架。