2018-02-22 1271 瀏覽
由初一到今日,已經飲過咁多餐茶,但若然嚟呢間酒樓呢,我都唔會拒絕!呢間酒樓長期有人龍,點心款式都好多,仲要有質素嘅,籠燒賣好大隻,有成隻蝦,好爽口!無個d肥豬肉,一次可以食哂一籠。再推薦個鮑魚雞粒干炒飯,真係有鮑魚嫁!真係正
燒賣燒賣
鮑魚雞粒石碢飯
燒賣燒賣
鮑魚雞粒石碢飯
2017-12-09 1817 瀏覽
諗住同屋企人食餐生日飯,聽講龍蝦餐幾抵,咪打去訂枱訂埋餐試吓囉。本身訂七點半,咁諗住搭三去到早少少坐低啦,未夠鐘未有枱合理嘅,但係要等三個字都未有咁我訂枱嚟做乜?算,侍應態度又差,加水都可以畀錯茶。食到咁上下,龍蝦呢?「先生唔好意思,我地同事落錯單,同你落咗2,888個餐。」我本身個餐1,988 你畀個貴左既餐我,好嘢,仲要唔係得一枱係咁。多謝晒。
算,侍應態度又差,加水都可以畀錯茶。
食到咁上下,龍蝦呢?

「先生唔好意思,我地同事落錯單,同你落咗2,888個餐。」

多謝晒。
2017-12-09
2017-09-15 2193 瀏覽
好久没有和ㄧ老友記飲早茶,今天剛好值完夜班,所以ㄧ早約定老友記在杏花新城明苑飲早茶。老友記喜歡明苑的招牌义燒包,總說其他茶樓的义包比不上。老實說明苑的义燒包包皮雪白鬆軟,义燒汁香口,义燒也美味。由於工作煩忙,其實好少飲早茶。但早茶有早茶的特别,全茶樓大部分的茶客都是銀髮的老友記,價格也非常相宜。超值孖寶只需$32,茶位都是$8。鳯爪排骨飲,細細碗,份量对老友記真是剛剛好。燒计釀茄子,香口美味。農莊蜂巢榚,甜味適中,值得推介。

超值孖寶只需$32,茶位都是$8。

鳯爪排骨飲,細細碗,份量对老友記真是剛剛好。

燒计釀茄子,香口美味。

農莊蜂巢榚,甜味適中,值得推介。
2017-09-15
$45 (早餐)
2017-07-30 1621 瀏覽
等左兩個中先有位,唔使行黎等位啦,打黎訂位就得架啦,黎等係唔會有位比你架,職員態度勁差,有位又無人招呼,因為我地唔係熟客囉第一次飲茶會咁嬲真心唔推介呢度,野食又一般,服務係零不知所謂⋯⋯等到早遠都變午餐
第一次飲茶會咁嬲
真心唔推介呢度,野食又一般,服務係零
不知所謂⋯⋯等到早遠都變午餐
2017-07-30
200 分鐘 (堂食)
$150 (早餐)
2016-12-18 2901 瀏覽
食物只是一般,但因為杏花新城只有兩個飲茶選擇,你只能選一般或差。無耐只能去間一般的,未有茶飲已先勞氣,如果你唔係熟客,你必須要有耐性,門口知客先招呼熟客,再招呼定位客,最後才是你班walk in拿飛排隊客,食餐飯咁勞氣,無了期等,因為班熟客來己又來,呀知客又要先安排,真係冇下次!
2016-10-11 2673 瀏覽
First the service was horrendous. We had to get water ourselves. The dim sum was bad. For example the egg rolls was very little filing and over fried. To top it all off, the bathrooms were flooded.
2016-06-28 3362 瀏覽
作為一個柴灣人。。。雖然嫁左但都會得閒番娘家陪呀媽飲茶唔知點解柴灣嘅酒樓好多時都令我失望又成日轉手。。。d點心又麻麻所以我次次都會坐一個站去杏花村飲👍🏻呢到2點半有特價點心都ok叫左碗燒鹅賴 $28.8 湯都幾清 唔錯啦炸兩好平呀。。。$9.8而且外滑內脆 又夠新鮮👍🏻呢到蝦餃大大粒入面有兩隻蝦肉 好足料 我次次都食醬王魷魚都好爽脆 不過太厚唔夠入味下面有粉絲 不過有d油😛😛😛特價之一嘅排骨陳村粉陳村粉有d似粉皮or河粉呢到落左d爆香左嘅葱同紅椒再落豉油好香口不錯不錯👍🏻宮廷貴妃糕 就係椰汁桂花糕係我最愛 最後當甜品一流!好香好滑 又夠清本來想食紅棗糕 兩個人食唔落超正架!
作為一個柴灣人。。。雖然嫁左
但都會得閒番娘家陪呀媽飲茶
唔知點解柴灣嘅酒樓好多時都令我失望
又成日轉手。。。d點心又麻麻

所以我次次都會坐一個站去杏花村飲👍🏻
陳村粉有d似粉皮or河粉
呢到落左d爆香左嘅葱同紅椒再落豉油好香口
不錯不錯👍🏻
宮廷貴妃糕 就係椰汁桂花糕
係我最愛 最後當甜品一流!
好香好滑 又夠清

本來想食紅棗糕 兩個人食唔落
超正架!
2016-06-24
10 分鐘 (堂食)
2016-03-05 2802 瀏覽
外子今天放假, 可以同返工的我一起吃午飯.外子和我也很喜歡飲荼, 雖然中午Lunch Time時間很緊迫,也選擇了飲茶。這間酒樓初初在開張時,點心不太好,但最近大有進步,同它的灣仔分店看齊。我們點了:-蝦球炒飯: 雖然飯是炒定放涼了, 但有熱騰騰的獻汁鋪上面,所以OK, 蝦很大隻, 整體不錯。蝦餃: 很大隻, 蝦很鮮, 皮彈牙, 8。5分煎堆: 好正, 是炸湯丸, 蓮蓉餡, 甜度中適中, 令人回味。牛肉腸粉: 餡靚皮滑, 牛肉調得剛好, 很正路。紅棗糕: 好重紅棗味,甜度適中, 很軟糯 正!評分: 88分
外子今天放假, 可以同返工的我一起吃午飯.

也選擇了飲茶。

這間酒樓初初在開張時,點心不太好,但最近大有進步,
同它的灣仔分店看齊。

我們點了:-

蝦球炒飯: 雖然飯是炒定放涼了, 但有熱騰騰的獻汁鋪上面,
所以OK, 蝦很大隻, 整體不錯。

蝦餃: 很大隻, 蝦很鮮, 皮彈牙, 8。5分
牛肉腸粉: 餡靚皮滑, 牛肉調得剛好, 很正路。
紅棗糕: 好重紅棗味,甜度適中, 很軟糯 正!

評分: 88分
2016-02-25
10 分鐘 (堂食)
$117.50 (午餐)
2015-05-04 2863 瀏覽
孝順仔同阿爸阿媽去名苑今日出忽意料少人可能係d人勞動節食飽飽掛你懂的飲茶不外乎個幾樣野但名苑既水準確實不錯叫了鮑汁鳳爪裡面個花生雖然cheap左不過真係幾爛 幾軟 幾入味然後係蝦餃佢既蝦餃係食到筍尖的令人意外同埋個皮唔爛食得過燒賣就不過不失啦d蝦幾大咁呢個濃湯鮮竹卷係我既最愛d湯係飲得的一點都唔油膩裡面三條我阿媽阿爸一人一條 剛剛好最後係滷水豬腳仔裡面d花生都係唔係路但豬腳勝在入味得閒過來柴灣呢頭就係杏花邨出閘食啦不過唔好週末黎 真係好多人。。。
孝順仔同阿爸阿媽去名苑

裡面d花生都係唔係路

但豬腳勝在入味

得閒過來柴灣呢頭就係杏花邨出閘食啦

不過唔好週末黎

真係好多人。。。
2015-05-02
2014-01-13 3062 瀏覽
今晚同老婆在這間名苑晚飯, 我們先點了潮式脆鹵荳腐, 味道認真不錯, 外脆內軟, 但吃不出鹵味=.=, 之後點了生僵炒芥蘭, 芥蘭非常鮮嫩, 再嚐了60頭關東遼參, 可惜不夠入味, 最後清蒸了一條老虎斑(約1斤), 蒸得真係唔錯, 食到魚的鮮味, 魚肉也很嫩口.
潮式脆鹵荳腐
潮式脆鹵荳腐
生僵炒芥蘭
老虎斑
2013-01-22 2154 瀏覽
媽媽生日選了這間酒家食晚飯海蜇幾爽,青瓜0K脆豆腐唔錯幾好食蟹粉滑豆腐, 蟹粉味就唔多覺,不過個汁唔差,豆腐滑好食金獎蝦醬海山骨,味道真唔錯,舊肉再厚D就更好, 不過唔夠熱例湯0K豉油雞, 份量我想得半隻,幾滑,唔錯柚皮0KX0醬碧翠炒花枝蝦球,花枝爽口蝦新鮮好食蒸石班,我覺得蒸得太熟蛋白杏仁茶正加咗壽包落錯order, 足足等咗二十分鐘真係超熱要小心食,裏面係用流沙奶黄,真係好好食D餸幾好食,不過人末齊就不停同我上菜,攪到D餸凍晒,服務真係要改進下
媽媽生日選了這間酒家食晚飯
海蜇幾爽,青瓜0K
脆豆腐唔錯幾好食
蟹粉滑豆腐, 蟹粉味就唔多覺,不過個汁唔差,豆腐滑好食
金獎蝦醬海山骨,味道真唔錯,舊肉再厚D就更好, 不過唔夠熱
例湯0K
豉油雞, 份量我想得半隻,幾滑,唔錯
柚皮0K
X0醬碧翠炒花枝蝦球,花枝爽口蝦新鮮好食
蒸石班,我覺得蒸得太熟
蛋白杏仁茶正
加咗壽包落錯order, 足足等咗二十分鐘
真係超熱要小心食,裏面係用流沙奶黄,真係好好食

2013-01-12
  • 壽包
這間酒樓在家附近開張了雖不是很久的時間,但也有一段日子了,然而每次也因人多或是其他的原因未能有機會一嘗。今天下午祖母來電說去飲茶,我說不如就試試名苑,反正我未試過,各人沒有異議,父親便早早的來等位,最終在一時多時便能入座。初次進來,不由得被那地方大小嚇了一下,原來酒樓的面積真的頗小,難怪長期出現人龍了。一行十三人,坐上了內裡偏遠的一張大桌,這裡的裝潢不錯,金色作主而不太俗氣,燈光充足光猛,唯冷氣較強,以致食物變冷的速度也變快。大家也餓了,急急拿起點心紙來看,這兒的點心小食種類也不少,加上炒粉麵飯等,選擇性算強。是日下午點了數轉的點心和飯麵,合起來真的不少,可在次未能一一盡錄,就只將當中的一部份拿出來分享好了。先說腸粉類,點了大路的叉燒腸粉、炸両(叫了兩回但也沒拍照)和鮮蝦腸粉。這兒的腸粉是沒有被先切開的,一整條的以長長的碟子送上,現時的酒樓好像流行以這種形式的?沒相干,反正腸粉皮做得軟燸,很輕易就能將其一件件的分開。叉燒腸粉內的叉燒份量不少,平均的佈滿在腸粉內。炸両我沒有試但各人也是一致的好評,到了中段還添加了一碟呢!鮮蝦腸粉的粉皮做得過腍,有點糊糊的感覺,不太重米香但當中的鮮蝦卻深得

初次進來,不由得被那地方大小嚇了一下
,原來酒樓的面積真的頗小,難怪長期出現人龍了。
一行十三人,坐上了內裡偏遠的一張大桌,這裡的裝潢不錯,金色作主而不太俗氣燈光充足光猛
,唯冷氣較強,以致食物變冷的速度也變快。
點心小食炒粉焗飯選擇可不少
先說腸粉類,點了大路的叉燒腸粉炸両(叫了兩回但也沒拍照
沒相干,反正腸粉皮做得軟燸,很輕易就能將其一件件的分開。
潮流興長長的腸粉?
叉燒腸粉內的叉燒份量不少,平均的佈滿在腸粉內。
炸両我沒有試但各人也是一致的好評,到了中段還添加了一碟呢!
鮮蝦腸粉
鮮蝦腸粉粉皮做得過腍,有點糊糊的感覺
,不太重米香但當中的鮮蝦卻深得我心,一隻隻完整的鮮蝦配上一小片翠玉瓜,鮮味足而且十分爽口
,加上碟下的豉油調味,很不錯。
原隻鮮蝦在內 配上翠玉瓜 更增食味
又要了兩款小食,分別是拍青瓜拼海哲胡椒咸菜豬肚,兩件床品賣相也對辦,拍青瓜拼海哲的青欣更是鮮綠引人
,拍青瓜和海哲都以辣味作主,吃第一口還可以,再吃時我已覺得過辣,吃不下去了
,但對喜歡辣的家人來說是很開胃滋味的小食呢!
辣度十足!
胡椒咸菜豬肚的咸菜不太咸,胡椒味也不算濃,豬肚沒吃因很快便被吃光了,水準應該不差吧!
沒特別
再說我們點了的當中三項點心類,先有特色的魚肚扎,送來時熱騰騰的,成品以腐皮包著一件魚肚和數條金針,沒有濃濃的芡汁底,感覺清新健怡。
腐皮味道正常,當中的魚肚爽口而加入了金針味道不太出,只作配料之用吧。
魚肚爽口
蝦餃是我飲茶必點的,這兒的叫荀尖鮮蝦餃,但我卻一點也吃不到有荀尖的成份
,蝦餃皮做得不錯,不太厚,但當中的蝦並非原隻而上,是混合了豬肉的
,加上我吃到點豬膏的味道
,整體而言這裡的蝦餃是讓我最為失望的。
失色的蝦餃
沒有吃到的鯪魚球其實賣相不錯,大大粒的底層有普一塊腐皮,可是家人說內裡加入了臘腸粒這就令不愛吃臘腸的我卻步了
,但味道應該是不會差的,喜歡臘腸的人不妨一試。
臘腸粒鯪魚球
最後想說的是這兒的一道特色焗飯,姑姐甫一進來坐下時便說看見有的食客在吃的一道焗飯看似不錯,查看下得悉是芥末海鮮焗飯,提議我們也來一客,很少在酒樓叫焗飯的我們初時猶豫了一會,但正在清理桌子的店員卻說焗飯的確十分出色,很受食容歡迎云云的,我們便也一試看其真偽好了。
焦香十足 賣相甚佳
姑姐和店員果然沒有說錯,焗飯送來是賣相已是十分出眾
,除了還冒煙的熱求十足外,焗飯似量不算十分大但面層焗得焦香十足而且汁料多,整整的佈滿在飯上,未吃已覺非常惹味。
待店員把焗飯放下,各人也急不及待要分來吃了,焗飯當中的全是迷你版的海鮮數量也不少,幾乎每口也吃到不同的海鮮
,當中包括帶子,另有火腿菜粒等,加上混合在面層的芝士和汁料同吃,極為滋味
飯粒配上芝士等,不會過硬而又仍帶咬口和濕潤感
,如芥末味能更為濃郁,相信食味會因而增加不少
,但整體而言這已是一道水準而上,很合我們胃口的焗飯,故此想再吃時已發現全碟已被清掉呢!
汁料豐富 伴飯惹味一流
初次到這裡的感覺是正面的,點心平穩正常,不過不失,反而焗飯做得相當出色是我們未有預料的,,店員服務亦良好。洗手間的衛生情況較差
,希望店方能作出改善。雖這裡的定價較費,但因酒樓與家相近,再來的機會很大,到時再看看會否發現更多的驚喜食品了!

2011-11-13
30 分鐘 (堂食)
點心小食炒粉焗飯選擇可不少
潮流興長長的腸粉?
魚肚爽口
焦香十足 賣相甚佳
汁料豐富 伴飯惹味一流
鮮蝦腸粉
原隻鮮蝦在內 配上翠玉瓜 更增食味
失色的蝦餃
上次去飲茶已經好滿意,估唔到今次晚飯更多驚喜!一行8人到達酒樓大約7點,坐下後女部長好熱情咁介紹套餐比我地,但我地睇過餐牌後都係想自己揀食物。部長於是介紹其他食物,當然介紹鮑心翅肚咁啦,因為佢要交差,但我地對於呢類食物興趣唔大喎。咁半邊燒鵝,同天麻燉魚皇已經可以比佢交差,佢安心地走開讓我地繼續揀其他菜。第一度來就是天麻燉魚皇一碢 $188,有 8 碗仔但唔滿。飲第一啖,嘩!個個都一齊驚喜地嘩,好好味呀! 湯味香濃,天麻味就唔知啦,只係好香既川芎白芷和其他藥材,真係真材實料咁,部長話已燉左4粒鐘。半邊燒鵝 $188,鹹甜味適中非常好味,食到 lam lam 唎!紅腰豆牛筋腩煲 $78,紅腰豆和牛筋淋度適中,但牛腩就太實,而且唔似係腩囉 但整煲既味道都好好。呂宋香芒野菌爆牛柳條 $88,幾樣食材炒成一蝶小菜,夠火喉,好好味。上海千葉滑豆腐 $78,外貌就真係要比個讚囉,豆腐唔係咁易切成咁薄片重加埋排成咁樣,係師傅既工夫啦!豆腐本身無味,要加埋炒得香口既小炒一齊食,好食呀,讚!得獎菜(金獎蝦醬海山骨)$68 ,外脆內嫩,炸得香口但唔膩口,有少許蝦醬味,正!生炒骨 $68,少少脆口,唔會太甜,
上次去飲茶已經好滿意,估唔到今次晚飯更多驚喜!
第一度來就是天麻燉魚皇一碢 $188,有 8 碗仔但唔滿。
飲第一啖,嘩!個個都一齊驚喜地嘩,好好味呀!
但整煲既味道都好好。
上海千葉滑豆腐 $78,外貌就真係要比個讚囉
,豆腐唔係咁易切成咁薄片重加埋排成咁樣,係師傅既工夫啦!

豆腐本身無味,要加埋炒得香口既小炒一齊食,好食呀,讚!
生炒骨 $68,少少脆口,唔會太甜,味道適中,夠火喉,讚!
飽汁遼參蝦球煲 $88,唔係遼參,只係普通參
,蝦新鮮,有筍,草菇,但都好好味呀!
秘制鵝肝荷葉飯 $98,食落唔覺有鵝肝味,味道普通,要食到係層先有荷葉香。
薑蔥焗軟殼蟹 $88,味道好,軟殼蟹脆口

還有椒絲腐乳唐生菜 $58,出去酒樓食飯通常都係叫椒絲腐乳菜,因為係屋企整唔到咁好味!呢度既真係好正
送既紅豆沙,甜味適中

整體既食物都係好野味既,但有少少偏濃,若然食幾度菜係好正既,但因為成十度菜,咁多食起來都有點鹹左D,稍為淡少少就 perfect 啦!
不過,要講下就是上菜 < 太快 >,令至我地有壓迫感,真係出來食野未試過上菜快得咁緊要,呢間都算係經典啦!
2011-10-05
  • 天麻燉魚皇
  • 金獎蝦醬海山骨
  • 生炒骨
1K
2011-10-05 895 瀏覽
2011年10月3日,14:50難得太座放假陪我,一於繼續撐檯腳。下午茶是16:00結束,所餘客人不多。(還是恆指效應)地方比稻香寬敞和舒適。裝飾和燈光帶點溫馨,有處身於酒店的宴會廳的感覺。仍舊是太座發版,我負責食。叉燒腸:賣相夠潮,腸粉偏腍,叉燒鬆化入味。家鄉煎餅:原來是壓偏鹹茶果,再落鑊煎,結果是太油膩的點心一道;糯米造皮,卻用上粉果餡料:蝦米、蘿蔔和肉末等。鮮蝦四蔬餃:水晶皮,管看不管吃,下筷即破,沾在點心籠邊上;幸好配料清鮮。陳皮山竹牛肉:太座投訴無陳皮香味,但口感和牛味濃郁。雞湯鮮竹卷:太座嚷著真的是雞湯,因湯呈奶白色,我卻回應,魚湯都是白色的,最後我同意是雞(粉)湯。 餡料是大路的西芹、甘筍和粉肉。麻香口水雞:太座知我嗜咈辣,特意為我點的。可惜的是她雪雪有聲@m@ ,我卻全無感覺, 無他因我已麻木了,要咀嚼花椒粒,才有feel的。
2011年10月3日,14:50

難得太座放假陪我,一於繼續撐檯腳。

下午茶是16:00結束,所餘客人不多。(還是恆指效應)

地方比稻香寬敞和舒適。

裝飾和燈光帶點溫馨,有處身於酒店的宴會廳的感覺。

仍舊是太座發版,我負責食。

叉燒腸:賣相夠潮,腸粉偏腍,叉燒鬆化入味。

陳皮山竹牛肉:太座投訴無陳皮香味,但口感和牛味濃郁。

餡料是大路的西芹、甘筍和粉肉。

無他因我已麻木了,要咀嚼花椒粒,才有feel的。
家鄉弟煎餅
雞湯鮮竹卷
麻香口水雞
2011-10-04
2011-08-23 699 瀏覽
發現新開的酒樓,同家人齊去試。地方很清雅寬躺,坐得舒適,食物上得快。冰燒豬腩仔,本來好好味,但可借太肥,食一件成口油頂唔順。春卷,內有香芋加上白蘿白,很特別的內鹹,而且好好味又,值得推薦!排骨陳村粉,陳村粉係我至愛,排骨我無食,我目的只係陳村粉,但呢個味道普通,不過我都食晒。餃子,內有菇菌,有非常香的香菇味道腸粉,內有一層脆脆既....忘記了內裏是甚麼料,總之非常好味!頂級流沙包,我無食,只是家人食,但見到無流沙。地方坐得舒服而食物不錯,下次要試下晚飯。
發現新開的酒樓,同家人齊去試。
地方很清雅寬躺,坐得舒適,食物上得快。
冰燒豬腩仔,本來好好味,但可借太肥,食一件成口油頂唔順。
餃子,內有菇菌,有非常香的香菇味道

頂級流沙包,我無食,只是家人食,但見到無流沙。

地方坐得舒服而食物不錯,下次要試下晚飯。
2011-08-10
  • 香芋春卷