(非會員)
2010-07-14 34 瀏覽
去開油麻地, 諗住去吉X家食Shabu Shabu, 不過見佢出左隻新的鐵板燒, 梗係試新野啦! 本來食快餐都唔應該有咩期望, 不過竟然發現吉X家的鐵板都幾好食…一睇個樣, 都叫有D心機擺, 同張POSTER有7-8成似 - What you see is what you get, 唔同其他D."食品圖片只供參考" o既快餐店講返D野食, 下面有個火熱住, 香味唔會咁易走。同D肉係生的, 自己控制生熟(同Pxxxxx Lunch 都幾似, 不過吉記多個火…)。D肉都好多 (多Pxxxxx Lunch 成倍…), 而且薄切(即係牛肉飯果D!?), 唔駛煮太耐。 仲可以加埋D飯同蛋一齊炒; 由於我貪食, 加左碟芝士整左個芝士牛肉炒飯, 超好味!!食到咁上下大堂阿姐仲問我駛唔駛熄火…服務都唔錯!前果2日都食左 大記果個原切板端燒,D肉一早煮熟晒 (仲有D OVER COOK…咁要個鐵板做咩?)…而且D牛同雞都好韌…賣相仲要係亂咁擺, 同張相原全唔同...本來都收貨...不過依家一比之下就覺大記果個差好遠

, 超好味!!

食到咁上下大堂阿姐仲問我駛唔駛熄火…服務都唔錯!

牛燒肉+芝士
大記的相形見絀...
2010-07-13
牛燒肉+芝士
  • 鐵板牛燒肉
2010-05-12 29 瀏覽
在日本上餐廳吃早餐不及香港的選擇多,吃厭了酒店提供的自助早餐,很多時會找咐近的吉野家吃個牛丼加窩蛋!這天在家裡整理照片忽發奇想,不如把日本和香港的作個比拼!同樣是牛丼大盛加蛋:日本----牛肉吃起來較軟身入味,連著脂肪位置較少,洋蔥較為軟淋,汁的味道濃一點.窩蛋有蛋香而飯粒挺身帶黏性容易用筷子夾起放入口中(日本人吃飯是不會用匙羹或把碗靠近嘴邊爬飯).檯面上有紅薑絲可自由添加.一直認為加生蛋加紅薑絲來吃牛丼是最佳吃法.香港----牛肉吃起來較韌,連著脂肪位置較多,洋蔥較為硬身,汁的味道淡一點,因為是半熟蛋關係弄穿後難和飯粒混合,吃起來蛋味欠奉,而且飯粒較硬身很難用筷子夾起放入口中,不用匙羹的話恐彷要夾天光才吃得完.現在連放在收銀機旁任取的包裝薑片也消失得無影無蹤.當然食材來貨用料不同,用日本標准來比較是絕不公平,但和香港其它食店的牛丼來比的話其實已夠贏.
同樣是牛丼大盛加蛋:

溫泉玉子
2009-12-09 19 瀏覽
我想試吉野家的 火鍋 好耐啦~ 吉野家 肥牛shabu shabu set, $48,同honey叫返1個set+ 1 碗 肥牛飯.我們 叫左一個濃湯湯底,個餐包括 年糕福袋, 金菇, 豆腐, 菜, 烏冬,一碟肥牛及一大碗白飯,好豐富呀.我 最欣賞 年糕福袋~用腐皮包住年糕的~in in un un幾特別,烏冬~ 滑滑~ 留待最尾先吃,等它吸盡火鍋湯底精華,yummy.其他 配料 都 幾 新鮮, 可是 肥牛就差了些兼數量少,~ 平時 吃的 吉野家肥牛飯 的 肥牛 好味d.我們 不太like 肥牛既醬, 個汁好香芝麻 味, ,甜甜地味道溝埋芝麻醬, 有 d 怪. Overall, 火鍋肥牛 沒有 想像中好吃, 有d 失望~ 一般抵食 la.

吉野家 肥牛濃湯湯底shabu shabu set
都係 吉野家肥牛飯 的 肥牛 最好味呀!
都係 吉野家肥牛飯 的 肥牛 最好味呀!