2019-06-30 220 瀏覽
杯美祿恐龍一飲就知唔係用美祿沖(得面頭果d係美祿粉)...而係用吉百利朱古力粉沖,失望 明明美祿應該平過朱古力,奇怪碗叻沙就正正常常啦,但個辣醬唔係新加坡果d...
明明美祿應該平過朱古力,奇怪

碗叻沙就正正常常啦,但個辣醬唔係新加坡果d...
2019-06-23 202 瀏覽
行經過恆豐中心見到有間小店,而我同老公都好喜歡新加坡風味,所以就去試一下。店裏面坐位算系舒適,值得一讚系佢提供ikea 嬰兒餐椅,不過可惜我地無帶呀女黎。系收銀處點餐俾$後就可以坐低等派餐。我同老公都點左海南雞叻沙,可惜系多士賣唒,飲品可以加$升級。老公飲菠蘿梳打,我飲美祿恐龍。菠蘿梳打好飲,我杯恐龍就甜左d...我覺得海南雞叻沙味道ok,仲有勝在夠熱。呢個價錢都差吾多喇。總括,系佐敦區搵到間可以帶BB慢慢食而又吾算貴既餐廳真系算難,所以下次我都會繼續幫襯!

系收銀處點餐俾$後就可以坐低等派餐。

2019-05-30 315 瀏覽
因為趕時間,所以到這裏吃一個快速的午餐。點了一個椰子海南雞米線,由點餐到食完服務員的態度都非常奇怪和差。點餐的時候跟店員說希望走蔥,女店員都算有禮貌地問埋如果有青瓜有冇問題?到另一位侍應將米線送到枱上,由於麵碗已經有一個手柄,不應該會太熱,我實在想不明白為什麼他要將整碗米線撞擊地放到枱面上。再說米線的味道,海南雞是沒有味道的,而且有雞的腥味和雪味,湯底的味道可以接受,尚算濃郁,青瓜絲的味道也很配合,但米線煮得過火,很淋...實在忍受不了雞的雪味,便向收銀處的侍應要求要一些海南雞豉油。侍應當時站得離開櫃檯很遠,一個唔想做的樣子,然後冇禮貌地說:我聽唔到你講乜。到他終於聽到了,他給了我一個很奇怪的表情 🥴 好像是不滿,也好像是唔知你想點的咀部動作... 其實如果他們不能提供海南雞豉油,我也不是太介意,他可以直說。然後他就是一面不滿的要求其他侍應給我一碟仔豉油.... 其實我已經沒有什麼心情繼續吃下去了。
因為趕時間,所以到這裏吃一個快速的午餐。

到他終於聽到了,他給了我一個很奇怪的表情 🥴

2019-05-19 313 瀏覽
對上一次去新加坡已經 幾年前 有時候都會掛住南洋小食 今日買完戲飛見仲有時間 入去呢間 食個下午茶因為唔肚餓只係想坐低飲杯嘢 kill time 企喺收銀台前面諗咗一陣 就order 咖央西多配白咖啡 平時好少食㗎央 因為買返屋企冇人食 唔想浪費過五分鐘左右 已經有得食 多士焗得鬆脆冇燶底 有一塊冰凍嘅薄片牛油同咖央夾喺麵包入面 由於多士係熱 食落口嘅時候 牛油係入面慢慢融化 同 咖央混為一體 非常美味 白咖啡香滑順喉 有少少果仁味同焦糖香味 不太甜唔使加糖 雖然我知道有可能係即溶咖啡粉冲 不過確實唔錯

平時好少食㗎央 因為買返屋企冇人食 唔想浪費
非常美味
10 分鐘 (堂食)
2019-05-04 252 瀏覽
咁岩係佐敦行街經過聞到好香,決定今日晏晝就試下呢間。揀左海南雞叻沙配恐龍美綠。有驚喜,湯好濃,有個醬放左係湯既一邊,唔知咩醬,個醬夾埋個湯非常flavor dense,加上米線夠軟糯,好好味!😋不過雞肉可以再腍啲,另外有豆卜同椰菜絲,餸菜份量不錯。米線份量都好足夠。
咁岩係佐敦行街經過聞到好香,決定今日晏晝就試下呢間。
揀左海南雞叻沙配恐龍美綠。
2019-01-21 864 瀏覽
今日想搵個地方靜靜地食飯,就揀左killiney。見佢岀咗個椰子海南雞米線,我又食過佢地既叻沙,所以就試下佢地啲新推介。我本身唔係太鐘意食青瓜,但係估唔到佢個湯底同青瓜咁夾,真係好清新好好食。有時唔想lunch食得太油,就可以去試下食佢個新米線。
椰子海南雞米線
2019-01-17
午餐
椰子海南雞米線
2019-01-21 463 瀏覽
最近試咗佢地新岀既咖哩雞飯,雞同薯仔都好大舊。咖哩唔會太辣,但係又有辣味,啱曬我耐啲唔係好食得辣既人。Lunch仲有得拎沙律,又有埋飲品,佢個飯同咖哩份量又好多,真係好抵食。
咖哩雞飯
2019-01-18
午餐
咖哩雞飯
2018-12-11 599 瀏覽
今日晏晝食咗呢間新加坡菜,佢menu得好少嘢好似三四款叻沙同幾款椰漿飯,咁我就叫咗牛肉叻沙牛肉叻沙就會有幾款牛肉嘅,有肥牛,牛展,牛筋 牛肉份量有好多,牛展有三四塊 ,牛筋大大舊(大約有一個拳頭咁大) 碗叻沙係好味好濃 入面有一D醬鹹鹹地嘅 但建議唔洗用個醬,因為本身已經好夠味 而且佢嘅份量好大配菜有芽菜,好爽口 仲有豆卜嘢飲要加錢,咁我就加咗$12叫咗好立克恐龍佢就係一杯好立克上面有一堆粉飲完係會覺得超甜 D粉係唔溶嘅,所以食落係會比較脆口
牛肉叻沙就會有幾款牛肉嘅,有肥牛,牛展,牛筋
而且佢嘅份量好大
配菜有芽菜,好爽口 仲有豆卜
嘢飲要加錢,咁我就加咗$12叫咗好立克恐龍
2018-11-26 526 瀏覽
星期五lunchtime食好D~~ $58可揀1碗叻沙,有自助沙律同甜品.沙律有幾隻醬,隻斑蘭醬幾清新~追加左$16食個咖央, 燶左D, 不過加埋中間塊牛油,好邪惡但好好味~呢間餐廳個叻沙一向唔錯,好濃好香~~有得自己揀送, 叫左大辣, 不過如果多塊餐肉好似豐富D~食埋個甜品, 可以任拎,都幾抵食
星期五lunchtime食好D~~

$58可揀1碗叻沙,有自助沙律同甜品.

沙律有幾隻醬,隻斑蘭醬幾清新
~
自助沙律

~
咖央多士

呢間餐廳個叻沙一向唔錯,好濃好香~~

有得自己揀送, 叫左大辣, 不過如果多塊餐肉好似豐富D~
自選叻沙

食埋個甜品, 可以任拎,都幾抵食

自選甜品
2018-11-23
自助沙律
咖央多士
自選叻沙
  • 叻沙
2018-11-25 370 瀏覽
以前在尖東成日嚟食,因為唔使坐飛機都食到新加坡風味。搬咗嚟佐敦都食過好幾次,keep到水準但客人寥寥可數,真係戥佢可惜。裝修完都幫襯過晚餐,餐牌轉咗丶D職員唔同咗丶仲無咗我最愛吃米粉,已經心有不甘。今日嚟個下午茶,連杯奶茶都做唔好,既沒有星加坡風味,且連港式奶茶都講唔上,倒不如改過個鋪頭名,等D客人無期望,咁就唔會有人失望。
2018-11-22 293 瀏覽
下午係佐敦見到間餐廳環境幾好就同朋友入去試下,我地叫咗海南雞飯,自選叻沙,熱拉茶同咖椰多士。海南雞好嫩滑配埋香口既油飯真係好夾,佢地既叻沙比其他餐廳既叻沙更有椰香味。而且加少少錢就有埋咖椰多士,最好食就係依個多士,個醬超正,配杯拉茶。真係飽到行唔到,咁抵食下次經過都會再食。
2018-11-21
15 分鐘 (堂食)
  • 咖椰多士
2018-11-22 243 瀏覽
六點半去到,成個場都冇客,但見佢餐牌幾吸引所以決定一試。叫咗個海鮮叻沙($58)加$18就有埋蝦醬炸雞同咖央多士,晚市加野飲仲平十蚊添,好抵食咁。不過質素就麻麻地⋯⋯叻沙湯底偏咸,但唔係香濃,上面啲餸全部都用雪藏料,墨魚片唔爽仲要完全冇味。咖央多士質素ok,係唔夠脆。蝦醬炸雞係幾好食既,而且幾特別,少啲喺其他餐廳見到。總括而言食過一次就夠啦,亦都唔會介紹俾朋友⋯⋯
六點半去到,成個場都冇客,但見佢餐牌幾吸引所以決定一試。
總括而言食過一次就夠啦,亦都唔會介紹俾朋友⋯⋯
2018-09-09 605 瀏覽
朝早九點半,同個小朋友去到佐敦,忽然落大雨,為咗唔行出去比雨「dup」, 喺恆豐中心行行下聞到好大陣麵包香味,原來係一間餐廳, 就坐低食埋個早餐。之前喺屯門見過㗎啦,可能搬咗去佐敦睇過餐牌有啲似新加坡阿坤,又係咖椰多士同半熟蛋, 就叫咗個餐再坐低。可能時間已經過咗繁忙返工鐘數,所以唔太多人,地方係好舒服同寛敞乾淨-嘢食10分鐘內就有,有個號碼牌俾你,所以有專人攞個餐上枱!麵包即叫即烘,啲醬亦都非常好味配埋個半熟蛋, 真係好地道。可能偶然一次呢啲新加坡早餐會比茶餐廳嘅更加正!(我亦都好幸運係落雨嘅時候遇上)小朋友都食到, 雖然冇BB櫈, 而座位都OK—輕輕鬆鬆避雨食個靚早餐!舒服~^_^回頭率:100%地方都好大, 如果下午食過叻沙, 相信係好選擇💕
朝早九點半,同個小朋友去到佐敦,
原來係一間餐廳, 就坐低食埋個早餐。
之前喺屯門見過㗎啦,可能搬咗去佐敦
睇過餐牌有啲似新加坡阿坤,

又係咖椰多士同半熟蛋, 就叫咗個餐再坐低。

嘢食10分鐘內就有,
有個號碼牌俾你,所以有專人攞個餐上枱!
麵包即叫即烘,啲醬亦都非常好味
配埋個半熟蛋, 真係好地道。

小朋友都食到, 雖然冇BB櫈, 而座位都OK

輕輕鬆鬆避雨食個靚早餐!
舒服~^_^

回頭率:100%
地方都好大, 如果下午食過叻沙, 相信係好選擇💕

咖椰多士餐配半熟蛋
咖椰多士餐配半熟蛋
2018-08-30 494 瀏覽
唔熟悉佐敦站附近,唔知去邊搵食,行下行下,隨便就入咗呢間Killiney。佢個位址好獨特,位於佐敦恆豐中心低層地下,稍為低於行人路少少,玻璃外牆,D行人可以向下望到入嚟。落到去見人少少咁,有少少擔心佢嘅出品。有叻沙,有飯可以選擇。但似乎以叻沙比較主打,所以選擇叫叻沙,佢D餸菜粉麵可以自行配搭,好似車仔麵咁。可以揀米粉、米線、公仔麵等等,仲有其他配菜。落完order之後有個牌俾我,佢會送餐過嚟。老婆自己配搭,佢話有落錯單,多咗野,收多咗幾蚊,而且無跟餐配飲品,或者跟餐叫飲品有得優惠。但仍叫咗一杯奶茶。我就選擇咗佢預設嘅幾個叻沙之中嘅牛肉叻沙。味道相當濃郁,或者應該話過度濃郁,個湯底食下食下幾乎變成糊狀,有點倒胃口。個麵都算足料,但無乜邊個配菜比較出色。奶茶味道不錯,但性價比較低。總括而言,由於味道、性價比等參考因素,如非必要唔會再嚟。
落到去見人少少咁,有少少擔心佢嘅出品。

有叻沙,有飯可以選擇。
可以揀米粉、米線、公仔麵等等,仲有其他配菜。
落完order之後有個牌俾我,佢會送餐過嚟。

但仍叫咗一杯奶茶。

我就選擇咗佢預設嘅幾個叻沙之中嘅牛肉叻沙。
個麵都算足料,但無乜邊個配菜比較出色。
奶茶味道不錯,但性價比較低。

總括而言,由於味道、性價比等參考因素,如非必要唔會再嚟。
題外話/補充資料: 題外話,用餐當日堂食,在餐廳內聞到異味,幸好位置充裕,調位後未覺有異味。
2018-07-11 792 瀏覽
教完鋼琴後好肚餓,屋企又住得遠,近近地見到Killiney 就入了去食個晚餐。可能因為天氣熱的關係,都想食少少辣,我就選了一個芝士叻沙。芝士都幾多,加埋米線一齊食好香!個叻沙入面有魚片頭, 蟹柳, 豆腐卜同埋雞蛋吸收了叻沙湯好入味!個湯底最讚,好重椰香味!我都忍不住飲了好多湯...味道真的很不錯! 可惜份量少了一些,我覺得如果咁好味的湯,多少少米線即使係女仔都食得晒!環境都不錯! 好鍾意周圍都好寧靜的感覺,可以自我放鬆一下。
教完鋼琴後好肚餓,
屋企又住得遠,
近近地見到Killiney 就入了去食個晚餐。
可能因為天氣熱的關係,
都想食少少辣,
我就選了一個芝士叻沙。

芝士都幾多,
加埋米線一齊食好香!
個叻沙入面有魚片頭, 蟹柳, 豆腐卜同埋雞蛋
吸收了叻沙湯好入味!
個湯底最讚,好重椰香味!
我都忍不住飲了好多湯...
芝士叻沙

環境都不錯! 好鍾意周圍都好寧靜的感覺,可以自我放鬆一下。
芝士叻沙