2019-05-06 101 瀏覽
開左咁耐終於都嚟到試吉列牛同忌廉咖喱烏冬都係依到既名菜本身都諗住就嗌依兩樣,但見到佢個鰻魚釜飯又好似好吸引忌廉咖喱就一定要食既都掙扎左陣食咩飯好最後都係決定食鰻魚Passion Punch $38咖喱忌廉牛肉烏冬 $78終於都食到啦啲忌廉食落無想像中咁膩,食落唔係好覺有忌廉咖喱好香好濃郁溝左忌廉,食落好滑,又幾正喎但啲烏冬略嫌煮得太耐,偏淋原條鰻魚蟹籽釜飯 $128條鰻魚望落少少乾,但食落都幾香幾惹味以為得細細兜,但個兜都幾深同幾多料啲紫菜啊蛋絲啊蟹籽啊,加埋個鰻魚汁,所有嘢用嚟撈飯真係一流蒜片牛舌芯 $58一啲都唔韌,好香好惹味好食兩個人嗌左一個飯一個烏冬一個小食同一杯嘢飲食到飽飽都係每人$150左右依個價錢同質素,可以再戰
開左咁耐終於都嚟到試
吉列牛同忌廉咖喱烏冬都係依到既名菜
本身都諗住就嗌依兩樣,但見到佢個鰻魚釜飯又好似好吸引
忌廉咖喱就一定要食既
都掙扎左陣食咩飯好
最後都係決定食鰻魚
Passion Punch

Passion Punch $38

咖喱忌廉牛肉烏冬

咖喱忌廉牛肉烏冬 $78

終於都食到啦

啲忌廉食落無想像中咁膩,食落唔係好覺有忌廉
咖喱好香好濃郁
溝左忌廉,食落好滑,又幾正喎
但啲烏冬略嫌煮得太耐,偏淋

原條鰻魚蟹籽釜飯

原條鰻魚蟹籽釜飯 $128

條鰻魚望落少少乾,但食落都幾香幾惹味
以為得細細兜,但個兜都幾深同幾多料
啲紫菜啊蛋絲啊蟹籽啊,加埋個鰻魚汁,所有嘢用嚟撈飯真係一流
蒜片牛舌芯
蒜片牛舌芯 $58

一啲都唔韌,好香好惹味
好食

兩個人嗌左一個飯一個烏冬一個小食同一杯嘢飲
食到飽飽都係每人$150左右
依個價錢同質素,可以再戰
2019-05-06
咖喱忌廉牛肉烏冬
原條鰻魚蟹籽釜飯
蒜片牛舌芯
  • 咖哩忌廉烏冬
2019-05-06 37 瀏覽
二次到訪這間店,上次去的是旺角分店,今次在平日來到銅鑼灣,來到的時候大概8點,等了約20分鐘就可以入座。和朋友各自點了一個吉列牛定食,可惜落單後等了約半個小時都未到,初時以為吉列牛製作需時,但明明記得上次去旺角點完很快上食物,追問才知道員工沒有幫我們落單。至於味道方面,由於是自己燒,所以口感可以自行控制,對於我這種不喜歡食太生的,即使燒久一點,也不會老。整個定食的份量適中,對於女孩來說亦剛好。整體來說,比起其他餐廳的吉列牛價格十分抵,值得一試。

2019-05-05 34 瀏覽
自從我喺日本食過吉列牛之後,時不時都會好掛住心思思想再食,今次俾我搵到間正野!同日本d吉列牛有得揮!雖然呢度好多人食吉列牛,但係餐廳又唔會好大油煙👍🏻👍🏻我地揀咗Set 2,有吉列牛定食、香辣忌廉雞肉炒麵,$246/Set 好扺食!主角黎喇!<吉列牛定食>無諗過吉列牛嘅份量係咁多!有十幾件架!我比較中意食生d,所以每邊煎咗大概15秒就食喇。一咬落去,好有驚喜!牛肉質地好軟腍,有入口即溶感覺!我地2個人,一人一舊咁,好快食哂成碟吉列牛!推介!<香辣忌廉雞肉炒麵>忌廉好澎湃😂望落以為會好”漏”,點知食落係一d都唔漏!呢個炒麵都幾辣,食到我地流哂汗,好刺激!👍🏻<牛舌雞肉串>串燒入口結實,好甘香,如果可以點雞蛋食就更好😍睇黎下次我掛住吉列牛,又可以黎一解思鄉情愁!🤪

雖然呢度好多人食吉列牛,但係餐廳又唔會好大油煙👍🏻👍🏻

主角黎喇!<吉列牛定食>

<香辣忌廉雞肉炒麵>

<牛舌雞肉串>
串燒入口結實,好甘香,如果可以點雞蛋食就更好😍

睇黎下次我掛住吉列牛,又可以黎一解思鄉情愁!🤪
  • 吉列牛定食
2019-05-02 77 瀏覽
黎到銅鑼灣.........好少過黎對面海.....雖然旺角都有分店.......一於試試有冇分別....水準是否一樣呢....?最出名的....想必一定係吉列牛同忌廉烏冬......吾好想太多.....就試呢2樣啦.........!定食有前菜有湯.........好別緻喔.....!但飯太少了............不夠飯去配牛.......自行燒......有風味👍🏻👍🏻👍🏻 咖哩忌廉烏冬.......單一碗....跟吉列牛相比好單調.....盆也沒有.....但味道不錯.....烏冬口感不錯.....整體有進步空間....冷氣時大時細......要改善...
黎到銅鑼灣.........

自行燒......有風味👍🏻👍🏻👍🏻

整體有進步空間....冷氣時大時細......要改善...
百多元價廉物美的吉列牛套餐當然吸引,有得食又有得玩,自己可以在石板上將吉列牛燒至理想的生熟程度,可惜是夜突然喉嚨痛,唯有等待下次機會。除吉列牛外,主食尚有忌廉烏冬、釜飯及shabu shabu,小食亦有不少款式。咖喱忌廉雞肉烏冬 忌廉放上,咖喱烏冬放底,夾起烏冬時可同時沾上忌廉及咖喱。忌廉質感好輕好軟滑,與咖喱混合後完全不覺滯溜。咖喱味道似日式咖喱,甜味多於辣味,烏冬軟滑煙韌,成個配搭好match好有新鮮感。帶子蜆肉蟹籽釜飯 釜飯是日韓傳統鍋飯,將米粒、高湯、所有食材放進鍋中,猛火加細火慢煮,直到沒有水蒸氣飄出時,再蓋上木蓋以真空原理再煮數分鐘。釜飯味道一般都是比較清淡,將帶子、蜆肉、蟹籽、蛋絲及紫菜絲與米飯混合好,食出略帶甜味的原汁原味。味噌蟹蓋配紫菜飯糰 味噌蟹蓋於蟹蓋上放入已攪拌好的豐滿綠色蟹膏及蟹肉。蟹膏蟹肉拌上紫菜飯糰,蟹膏入口軟滑,蟹肉條條分明,鮮甜嫩滑,白飯則中和濃郁鮮味,如果紫菜能夠烘脆更佳。日式木魚秋葵 原條秋葵配上木魚絲及淡豉油,爽脆可口。

咖喱忌廉雞肉烏冬

帶子蜆肉蟹籽釜飯

味噌蟹蓋配紫菜飯糰

日式木魚秋葵
原條秋葵配上木魚絲及淡豉油,爽脆可口。
2019-04-30
2019-05-02 48 瀏覽
我覺得呢間食吉列牛都幾抵食,質素都唔錯,份量有幾多,值得一試。食佢其中一個嘅招牌咖喱忌廉烏冬(雞),我覺得忌廉咖喱烏冬幾好味,可惜好少料,而且趁佢剛剛到就好食,因為等得耐忌廉會溶。牛裡脊肉蓋黑糯米炒飯。比較油膩,而且唔食得多,麻麻哋。最後要叫多個雞翼食,雞翼味道好似用咗麥當勞嗰啲蜜糖味shakeshake粉😂整體來講都幾好,而且好多人,我嚟到嗰陣都要等半個鐘先有得入去,不過佢哋人手不足,上菜或者叫野都比較慢。

牛裡脊肉蓋黑糯米炒飯。比較油膩,而且唔食得多,麻麻哋。

Don’t be fooled by their ordinary names, when you see how they really are, I guarantee a big wow factor!!🤩Although the Katsu is relatively more expensive amongst the main menu items, but it is definitely worth the try, if not, I bet you’ll regret not trying!!👍🏻👍🏻With a wide variety of snacks and appetisers to choose from, Kobekyu is an ideal place for friends and families to go for gathering, as being located high in a commercial building, there’s a higher chance in avoiding the crowds😉特別要介紹呢間兩大
特別要介紹呢間兩大菜式 - “吉列牛定食”同”咖哩忌廉烏冬”!😋😋
千奇唔好俾佢地普普通通既名呃到,當你地真真正正見到實物再食埋,包你地讚不絕口!🤩
雖然份吉列牛比起其他主食貴,但係絕對唔可以唔試,唔試包你會後悔架!👍🏻👍🏻
Kobekyu係一間好適宜親朋戚友上嚟分享美食既地方,小食又多,前菜又多,再加上間餐廳位於商業大廈樓上,大家食野都唔洗擔心驚太多人要排隊要等得耐😉
MOONZEN:  Monkey  King
MOONZEN:  Monkey  King
Kobekyu  Katsu
Kobekyu  Cheese  Egg  Roll
Creamy  Curry  Udon
銅鑼灣的吉列牛忌廉烏冬專門店,性價比甚高,而且食物質素穩定,今次已經係第4次幫襯!套餐二百零蚊包兩個主食同埋兩杯嘢飲,以銅鑼灣呢個地段黎講,真係抵到爛!熱柚子蜜 set +$8甘甜可口又潤喉!Citrus Ocean set +$18帶柚子的香氣,好看又好喝!日式秋葵 $38爽脆的前菜,柚子醬油配木魚和芝麻,令這碟秋葵更惹味開胃!咖哩忌廉烏冬滿滿的忌廉,質地鬆滑輕盈的,泡沫感的忌廉味道不會太濃郁,食晒成碗都唔覺滯!忌廉令咖喱味烏冬更為香滑,令人食唔停口!裡面仲有好多一口牛粒,軟腍好味!吉列牛定食有齊味素飯,味噌湯,豆腐,車厘茄,沙律,同埋主角吉列牛!比其他餐廳的較為厚切,每一片都有更多肉汁,肥瘦均勻的,賣相吸引!生熟度隨個人喜好調節,個人喜歡7成熟,燒出了牛脂,更為香口和惹味,正!

柚子蜜

熱柚子蜜 set +$8
甘甜可口又潤喉!

Citrus  Ocean

Citrus Ocean set +$18
帶柚子的香氣,好看又好喝!

日式秋葵

日式秋葵 $38
爽脆的前菜,柚子醬油配木魚和芝麻,令這碟秋葵更惹味開胃!

咖哩忌廉烏冬

忌廉令咖喱味烏冬更為香滑,令人食唔停口!

咖哩忌廉烏冬

裡面仲有好多一口牛粒,軟腍好味!

吉列牛定食
有齊味素飯,味噌湯,豆腐,車厘茄,沙律,同埋主角吉列牛!

柚子蜜
Citrus  Ocean
日式秋葵
2019-04-27 90 瀏覽
早前看韓國綜藝節目,主持人跟節目家賓吃忌廉烏冬,當時覺得很奇怪,怎麼忌廉跟鹹食可搭得上,心中充滿疑問。直至近日,老闆跟家人到耀華街這吉列牛忌廉烏冬專門店吃飯,對忌廉咖哩烏冬讚口不絕,由於外子對這兩款招牌食物興趣欠奉,故是晚跟朋友吃飯便決定來這店一試。早一晚致電訂位,預7:30pm用餐,由於遲了下班,故我到達食廈已是7:37pm,馬上排隊等電梯,事前老闆已提到我們須有心理準備,但沒想到我們足足等了差不多半小時,約8時才抵達食店門口,店員說我們遲到,還好跟她解釋後也盡快安排我們入座,下次再來的話必須預多30分鐘等電梯才行。翻看餐牌,食物選擇不多不少,但看每枱食客多是點吉列牛定食及忌廉烏冬,亦是我倆一早計劃要吃的食物,所以不用多想就決定點這兩款招牌菜了。朋友提議加點一客單骨雞翼作小食,三款口味中我們點了招牌那款。飲品選擇不多,除了汽水,只有奶昔、熱飲及凍飲各三款(不記得有沒有酒品),腸胃不好的我本來怕肚痛是不該點凍飲的,但為了拍照效果佳,還是點了柚子凍飲,朋友則點了玫瑰凍飲。(其實有名的,但我完全忘了😅)食物很快上桌,先來的是忌廉咖哩烏冬,份量較我想像的少,忌廉也沒電視看到的厚,試了一口,其

食物很快上桌,先來的是忌廉咖哩烏冬,份量較我想像的少,忌廉也沒電視看到的厚,試了一口,其實沒有特別吃到忌廉的味道,忌廉很快便跟咖哩融和一體,讓咖哩汁變得順滑,配烏冬吃很夾,由於我們點了吉列牛,故這烏冬就選了雞肉作配料,雞肉沒有雪味,所以整體很好。

沒多久吉列牛定食也來了,賣相沒特別,跟平時吃的差不多,但牛肉用料卻不錯,有少少牛味,我們燒到五成熟左右,入口軟腍得來有少少嚼勁,不用點燒肉汁或沙律醬已很好吃,喜歡食肉的朋友可多付$98(須加10%)追加一份。

反而小吃雞翼最遲上桌,5隻雞中翼的份量看上去很多,味道像韓國芝士即食麵的芝士味粉,香口但不算出色。忘了我們兩杯凍飲,柚子款是藍色的,味道像柚子梳打,好喝但沒有驚喜,朋友說很開胃。玫瑰特飲粉紅色,以少少花瓣碎點綴,很美,如再多一點更吸睛。呷了一口,味道清新,有玫瑰幽香,沒有像坊間的玫瑰飲品只加香精帶藥味,大推!

這店食物真的不錯,但想到要耗半小時等電梯,個人就未必再來,畢竟銅鑼灣食肆選擇多的是啊!旺角也有分店,也是在食廈的17樓,如不怕等電梯,仍是一個很不錯的飯聚地點。

柚子
玫瑰
Kobekyu招牌雞翼
玫瑰
2019-04-25 89 瀏覽
朋友話想試下就決定試下見食評話好多人就book定8點7點9左右到已經見到好多人等位走廊比較窄,都係教啱時間上去比較好到咗8點見未叫我地就去問下(因為前面叫咗幾張台入,以為都係有booking會叫)點知其實咁啱有台但係啲侍應就差啲叫咗第台入去,好彩我地問咗一問然後8點2個字前落單,2個吉列牛1個咖哩烏冬烏冬大概15分鐘上,只能夠講普通咖哩烏冬一個,冇咩忌廉味而且裡面啲牛肉似煲完湯撈返出離既牛肉,冇口感冇味道然後眼見遲過我地入位落單既人都食緊個吉列牛我地點果兩個都未上8點40左右上咗一個,然後問咗一次,再上俾隔離台遲過我地落單既人,再催一次,先上第2份。呢下完全唔明白點解上菜順序咁奇怪,感到失望😞吉列牛正常,醬汁唔錯。侍應人數不足令服務質素變差唔會想去第二次,吉列牛唔止呢間可以試
朋友話想試下就決定試下
見食評話好多人就book定8點
7點9左右到已經見到好多人等位
走廊比較窄,都係教啱時間上去比較好
然後8點2個字前落單,2個吉列牛1個咖哩烏冬
吉列牛正常,醬汁唔錯。
侍應人數不足令服務質素變差
唔會想去第二次,吉列牛唔止呢間可以試
2019-04-24
15 分鐘 (堂食)
2019-04-18 60 瀏覽
I’ve tried their signature cream udon before so I ordered the shabu shabu instead when I came for lunch yesterday.The shabu shabu was available in curry or tomato soup and we ordered one each. I preferred the tomato soup as it’s rich in the refreshingly sour flavour of tomatoes and it went very well with the pork I got. Meanwhile, the curry soup was a bit salty for my liking. The beef was great tho!We also got udon to go with our shabu shabu and the portion was huge. I couldn’t finish the whole

We also got udon to go with our shabu shabu and the portion was huge. I couldn’t finish the whole thing by myself😂

One thing to note is the beautiful view when you looked out the window. Hopefully will lighten up your day after a hectic morning ;)

2019-04-17 35 瀏覽
以前係日本食過吉列牛,終於係香港試下呢間! 叫左吉列牛定食加咖哩忌廉烏冬。 烏冬先上菜, 本身不太期望,但有驚喜,忌廉食落有空氣感 咖哩恰到好處!吉列牛後上,用石板燒一燒先食,味道都不錯!配有白飯,麵湯,豆腐,小食,幾抵食!

1K
2019-04-15 3809 瀏覽
香港都有唔少供應吉列嘅專門店,其中呢間位於銅鑼灣百樂中心,每次黎呢度我就諗起同另一半喺首爾旅遊,第一次食吉列牛,正正係呢間餐廳。餐廳面積都唔細,位處高樓,雖然天色唔係咁好,但有啲自然光透入,都頗為舒適。座位間空間都足,加上午市唔算好繁忙,靜靜地傾下計都ok枱面唔算好闊,放兩份吉列牛定食就滿。餐牌選擇除左吉列牛定食,都仲有其他主食,如果同行有唔食牛嘅朋友都唔需要擔心。主食有釜飯,例如三文魚、鰻魚、黑豚肉等,定價$88-128。另外仲有數款鍋物,例如蕃茄豚肉、咖喱牛肉、海鮮等,定價$98/158。另外仲有少量小食例如沙律、串燒、炸物等。吉列牛定食 $148一份吉列牛約150g嘅牛肉,跟埋麵豉湯、飯素飯、麻醬豆腐、蕃茄仔、少量沙律菜。醬料有豉油、芥茉同沙律菜。如果未試過吉列牛,都算係一個唔貴嘅選擇牛肉沾上炸粉,做到約3成熟,肉質仲係嫩紅色。呢份大大小少約十幾片,一人份量適中。食先將吉列牛放上火爐嘅石板上,每邊輕輕燒起,熟成程度按個人喜好啦,鐘意熟啲咪燒耐啲吉列牛邊位都仲幾酥脆,唔會話太硬,牛肉幾軟,不過有少少筋,肉味都有嘅。我自己就鐘意配沙律菜,冇咁膩。白飯飽滿,加左飯素,特別香口。味噌蟹蓋

枱面唔算好闊,放兩份吉列牛定食就滿。

吉列牛定食 $148

白飯飽滿,加左飯素,特別香口。

味噌蟹蓋紫菜飯糰 $58
價錢唔貴,就試試啦。蟹膏量都唔少,以味噌調味,所以陣味都幾濃。自己DIY加埋飯糰、紫菜,都ok嘅,不過紫菜有點潮。

牛舌雞肉串 $38
原本想點燒牛舌,可惜售罄。牛舌雞肉串都唔錯嘅,雞肉口感明顯,唔會加太多調味。

秘製蛋卷 $68
蛋卷有少許失望,雞蛋煎得頗老,蛋味一般,慶幸裡面嘅芝士大方,有芝味、拉絲效果,加埋啲飯素,加番啲分。

2019-04-14
午餐
2019-04-15 90 瀏覽
望左想試呢間野好耐啦又有得自己燒個牛肉 仲要係石燒 仲可以自己控制個吉列牛幾成熟 真係好吸引所以嗌左我男朋友好耐 終於黎到試啦上到去 可能晚飯時間個個店員都好忙 有一個仲不停幫緊石燒d板 揸油裝修都幾骨子都幾優閒feel 呀 幾舒服 不過落order果時 我地散嗌左個吉列牛同埋第一頁有個唔記得咩煎蛋甘樣我以為佢靜係話個蛋無 原來吉列牛散嗌 只限嗌左一個吉列牛定食先可以散嗌個waiter 又無講我地見d野食黎齊晒 先問佢早知就唔嗌個鍋燒飯啦.. 有得睇無得食呢個就係o加喱烏冬個烏冬的確係出色 由其是個烏冬索晒d咖喱味 超濃 不過我地嗌左個檸檬雞翼正常黎講呢d唔係難整呀 但佢個雞翼.. 無味係無味正常腌10分鐘都會有雞味出到黎.. 呢個有d失望燒牛舌係爽既不過都係差d炸雞軟骨餃子 一般 正常食後感 :明明係賣咖喱烏冬既其他野未夠料或者唔夠時間做 就唔好拎出黎賣啦。好似日本甘專注做一樣野咪好囉算啦 希望我果日唔好彩 唔係成日都係甘啦
望左想試呢間野好耐啦

不過落order果時 我地散嗌左個吉列牛
同埋第一頁有個唔記得咩煎蛋甘樣
waiter 又無講

我地見d野食黎齊晒 先問佢
早知就唔嗌個鍋燒飯啦..

有得睇無得食

呢個就係o加喱烏冬
忌廉咖哩烏冬 (少辣)

個烏冬的確係出色 由其是個烏冬索晒d咖喱味 超濃

不過我地嗌左個檸檬雞翼
正常黎講呢d唔係難整呀
但佢個雞翼.. 無味係無味

正常腌10分鐘都會有雞味出到黎..
呢個有d失望

燒牛舌係爽既
不過都係差d
蒜片牛舌

炸雞軟骨餃子 一般 正常
炸雞軟骨餃子

食後感 :明明係賣咖喱烏冬既
其他野未夠料或者唔夠時間做 就唔好拎出黎賣啦。
好似日本甘專注做一樣野咪好囉

算啦 希望我果日唔好彩 唔係成日都係甘啦

• 忌廉咖哩烏冬
2019-04-12 80 瀏覽
早排不停見到呢個忌廉烏冬,終於到我去試!

咖喱忌廉烏冬:驚為天人的配搭!好鍾意!感覺係泡版carbonara 撈日式咖哩烏冬,咁嘅配搭點會錯?
單骨雞翼:想向單骨反映,鍾意食雞翼嘅人係唔會鍾意單骨嫁!直接上一碟四隻比較好,因為佢整很香脆,單骨太瘦就算幾高水準都唔係好食到肉嫩的。

試一次就算
吉列牛:一般。只係有得自己燒下玩下btw 點解啲人影夾麵相影得咁靚?又怕影太耐佢凍,又怕彈到人… 力已盡,求教學。
早排不停見到呢個忌廉烏冬,終於到我去試!

試一次就算

吉列牛:一般。只係有得自己燒下玩下

2019-02-21