2011-02-15
初五, 我的開工大吉日仍然未到. 而太太又應了舊同事的邀請, 帶BB回去舊公司拜年. 而我, 放低她們後, 就先行去搵食. 本來齋好介紹我去一家她常去的樓上食店, 可是人家生意興隆, 年12才開工. 於是我就Back to Square 1, 去飲茶.連鎖酒樓到處都是, 覺得沒什麼意思. 記得每次搭車經東隧過海, 經過觀塘時, 好明顯的有一家比較舊式同比較local既酒樓. 這, 就是本人是日觀塘行的首要target. 新年流流, 而且是紅日後的第一個返工日. 一上到來, 全是公司/工廠同事, 開工團聚的午餐飯局. 成間野, 大檯就一定要等, 細檯一、兩個人, 就唔駛等, 直接有張細檯坐. 這兒, 帶點老式的服務, 點心不用剔紙仔入單, 是直接去到點心檔仔, 自己揀. 多了一番舊時的風味. 太太未來, 我一個人先去拿自己份量的點心. 看見金錢肚蒸得幾靚, 同剛好搶到呢一輪點心既最後一籠燒賣. 我先埋位, 慢慢嘆茶, 嘆點心.金錢肚, 的確是好靚,好味美. 濃濃的醬, 腍腍的牛肚. 是舊派既點心師傅才會落咁重料. 豉味重, 椒味香. 非常之傳統, 非常之好食.燒賣, 肉粒夠哂大, 肥肉同
燒賣, 肉粒夠哂大, 肥肉同瘦肉比例均勻, 而且肉質滑兼香口. 點心類, 留給我一個好印象.
兩籠點心, 一個大男人食, 其實唔夠飽, 再點多一碗叉燒燻蹄飯. 可是, 出來時, 變成了一碟. 新年頭, 好人事一點, 不換了, 來了一碟就食多D. 說燒味飯, 說燻蹄, 還是不錯的. 皮肉晶瑩, 食落爽爽口, 皮感彈牙, 叫做幾好, 但叉燒, 可惜了, 分配給我的, 是極瘦叉, 肉又鞋, 又韌, 又唔夠味. 食落仲感覺到成口渣. 叉燒....極失望.
等多一下, 太太同BB來了, 我自行搬好位子, 讓她坐下兼安頓BB. 再拿個包俾太太食. 就剛好在我把包拿來, 極醒目的侍應拿起我的點心紙, 不是同我剔免茶, 而是幫我加多一位茶. 果然眼睛細膩.
我叫給太太的, 是一籠壽桃包. 蓮蓉餡帶著少許咸蛋. 味道香口, 皮靚餡香. 說過這兒的點心, 值得我俾佢地一個高分.
太太以前在這一區工作, 她說此酒樓食物只是一般. 通常都是因為在其他酒樓找不到位才來. 我的感覺, 此酒樓, 格局是普通了點, 點心種類又不夠新穎, 但我總是喜歡這些帶少少舊式的食肆, 這樣才有點風味. 而食物, 除那叉燒外, 其他的, 都不錯吖.