2022-06-16 193 瀏覽
🍽 餐廳:台灣麵(元朗)😋味道:5/5💰CP值:4/5🕴🏻服務:4/5🪴餐廳環境:5/5👀回頭率:5/5📍 地址: 元朗教育路37號地下1-3號舖一人獨食餐$85(主食+小食+台式飲品)紅燒牛肉麵🍜牛肉軟淋入味,入口即溶,筆者選了粗麵,令其湯汁掛湯能力提升,牛肉麵必吃!🌟小食選了流心鴛鴦丸,也是筆者推薦必食項目!炸得香脆,入口有流心!🤤🤤台式飲品也是很到位👍🏼👍🏼👍🏼筆者選了胚芽奶茶少甜少冰,胚香四溢😋
🍽 餐廳:台灣麵(元朗)
😋味道:5/5
💰CP值:4/5
🕴🏻服務:4/5
🪴餐廳環境:5/5
👀回頭率:5/5
📍 地址: 元朗教育路37號地下1-3號舖

一人獨食餐$85(主食+小食+台式飲品)
紅燒牛肉麵🍜

紅燒牛肉麵
流心鴛鴦丸
2022-06-16
流心鴛鴦丸
  • 紅燒牛肉麵
屋企人話想食呢間台灣麵,於是我走去買外賣。咁今次就要左紅燒牛肉麵、涼拌雞絲粉皮同埋紅油抄手。今次又係等左一段時間都未到自己,於是走入去問,先知原來店員將2張單調亂左,我d野食已經比人拎走左,之後再等多陣諗住要等佢再整過,點知拎錯左果個客拎返轉頭,我先拎到個外賣。紅燒牛肉麵d麵質係幾好既,牛肉睇落硬但係食落都ok,但就係唔知點解食落有陣怪怪地味,油味又唔係,牛味又唔似,而且個湯一d都唔辣。涼拌雞絲粉皮份量都幾多,幾好食,不過d芝麻醬可以再多d。紅油抄手甜甜地都好食既, 不過都係唔辣。

涼拌雞絲粉皮份量都幾多,幾好食,不過d芝麻醬可以再多d。

紅油抄手甜甜地都好食既, 不過都係唔辣。
2022-02-09
15 分鐘 (外賣自取)
疫情反覆😓收緊防疫措施🤷🏻‍♂️又再次禁晚市堂食🤦🏻‍♀️在元朗做完要事,不如趕來吃個下午茶...當作提早晚餐🤨入座後,想起曾幾何時...? 又似曾相識...🤔原來另一半話...🙄我們曾經到訪過此店😅應該已是數年前了🤭怪不得沒什麼印象,餐牌都完全唔同了,茶餐A至E系列...🙄選擇多得眼花繚亂👀🤯🥴😅原來"台灣麵"又不是只得台灣麵食🧐總有一款會啱口味吧!選了香煎豬扒飯(咖哩汁)配港式熱奶茶,咖哩汁傑撻撻撈唔到落啲飯🤨相信係個芡汁凍咗唔夠熱?反正 就係唔想啲飯沾滿汁,所以才叫汁分開上,豬扒就冇乜特別,普通茶餐廳煎豬扒咁啦😒幸好杯奶茶都可以嘅🤭☕香濃、夠茶味👍🏻😅另一半就選雙併厚多士(花生、朱古力)加配酸辣湯麵(+$8)😳又估唔到加配🍜份量也不少😵👏🏻酸辣度一般...不算太辣、可以接受,厚多士都👌🏼夠香脆🧐😋吃完時間剛好👍🏻埋單走人...見樓面正執拾近門口餐桌及準備轉做外賣位置,收銀處前也擺放了外賣餐單😐沒晚市堂食對做餐飲行業確實很艱難,希望疫情能盡快過去,快快回復正常生活!🥺🙏🏻

香煎豬扒飯(咖哩汁)

雙拼厚多士(花生、朱古力)

下午茶
雙拼厚多士(花生、朱古力)
2021-10-11 340 瀏覽
叫左牛肉乾拌麵同豬腳乾拌麵,其實最鍾意乾拌麵,乾拌麵麵條好食彈耳,加埋D醬汁,好惹味😋服務一般般啦,但當晚是繁忙時間,要服務咁多人都吾容易,不過不失,不是繁忙時間幫襯會較好
2021-08-28 288 瀏覽
Today, I had my lunch with my mother at this restaurant. We ordered meals at 10:20 a.m.. After a couple of minutes, I noticed that diners sitting next to me have all had their meals ready (EVEN for the two nearby couples, in which they placed orders AFTER us). Only when I actively asked for our meals did the waiter reckoned that he has mistakenly put our meals to the wrong table. The service attitude was terribly wrong and we have been kept waiting for almost 30 minutes. We had nothing to eat bu

The service attitude was terribly wrong and we have been kept waiting for almost 30 minutes. We had nothing to eat but to wait with hungry stomachs. Our concerns were being completely ignored.

This is an absolutely terrible dining experience. I genuinely do not recommend this restaurant to anyone.
2021-08-28
The food is terrible, kind of tasteless... the worst are the staffs, been trying to place an order but was completely ignored, even after calling them... when the food came, the threw the food on the table... oh yeah, when I paid, the counter threw the slip at me...

2021-02-17 651 瀏覽
新年雖然冇咩氣氛, 但總係想出街走走。捉住新年的尾巴, 黎到元朗, 是但入左去台灣麵食下台灣野。 食左當去左。難得比較大既食店開門, 都好多客人。我地快快趣, 點左: 醉雞翼肉碎干伴麵, 牛三寶拉麵(牛雜: 牛肚,牛根, 牛膀), 仲有台式既紅燒牛肉麵。 跟餐杯檸水幾大杯, 而且佢既玻璃杯幾新。餐好快就黎到, 因為都趕係6點要關門。雖然有d趕, 不過都冇馬呼既, 牛肉麵同牛三寶都算唔錯, 冇韌既, 個沙都幾似台灣既感覺。醉雞翼都幾大隻, 雖然3隻都係好飽架。 肉躁干伴麵好唔錯, 唔係肥肉老肉。 整個餐感覺良好。 希望快d大家可以安樂地一齊開心食飯。
新年雖然冇咩氣氛, 但總係想出街走走。
難得比較大既食店開門, 都好多客人。
餐好快就黎到, 因為都趕係6點要關門。
希望快d大家可以安樂地一齊開心食飯。
2021-02-14
  • 紅燒牛肉麵
2020-11-24 533 瀏覽
上面係食過一次,印象麻麻地 今年嚟食第二次,畀多次機會佢睇下有冇進步到,一樣係選擇咗晚餐時段嚟食 星期日嘅晚飯時間,竟然都冇咩人所以唔使等位即刻可以入座我嗌咗個茄子肉燥菜飯朋友就嗌咗個蕃茄 牛肉湯麵啲肉燥都幾唔差嘅,起碼冇某間台式餐廳d肉燥飯咁咸囉!佢d飯都ok熱只係略嫌有少少硬茄子嘅味道就比較淡,平平無奇 不過煮得都幾腍嘅,啲菜就不過不失啦~杯凍豆漿反而幾好飲,唔會話太甜唯一美中不足係淨係得凍豆漿,冇得揀熱飲囉朋友嗌嘅蕃茄牛肉麵,佢話味道都唔錯幾好食,而我就聞到有好香濃嘅蕃茄香雖然冇試過碗麵係點, 不過都應該真係幾好食朋友驚唔夠食 ,嗌咗碟花枝丸 呢個真係不得了啦好香口又脆卜卜 好大粒花枝丸, 比我想像中嘅大外表煎得有少少金黃色,一咬落口外脆內酥香, 食完會忍唔住想食第二粒之後想清晒成碟強烈推介大家嗌呢個試下!!!反而呢碟花雕雞翼,真係好令我哋失望我淨係咬咗一啖,就即刻吐返出嚟放低咗個雞翼冇再食過首先,我覺得佢啲肉煮得好硬囉!又鞋十十咁, 而且啲味真係好奇怪一啲都唔似花雕味真係第一次食咁難食嘅雞翼!連朋友都話覺得唔好食!!!佢勉強再食多幾啖就停口,因為真心難食!
上面係食過一次,印象麻麻地
今年嚟食第二次,畀多次機會佢
睇下有冇進步到,一樣係選擇咗晚餐時段嚟食
星期日嘅晚飯時間,竟然都冇咩人

所以唔使等位即刻可以入座

我嗌咗個茄子肉燥菜飯

朋友就嗌咗個蕃茄 牛肉湯麵
啲肉燥都幾唔差嘅,起碼冇某間台式
餐廳d肉燥飯咁咸囉!佢d飯都ok熱
只係略嫌有少少硬

茄子嘅味道就比較淡,平平無奇
不過煮得都幾腍嘅,啲菜就不過不失啦~
杯凍豆漿反而幾好飲,唔會話太甜
唯一美中不足係淨係得凍豆漿,冇得揀熱飲囉

朋友嗌嘅蕃茄牛肉麵,佢話味道都唔錯
幾好食
,而我就聞到有好香濃嘅蕃茄香
雖然冇試過碗麵係點, 不過都應該真係幾好食

朋友驚唔夠食 ,嗌咗碟花枝丸
呢個真係不得了啦
好香口又脆卜卜
好大粒花枝丸, 比我想像中嘅大
外表煎得有少少金黃色,一咬落口
外脆內酥香
, 食完會忍唔住想食第二粒
之後想清晒成碟

強烈推介大家嗌呢個試下!!!

反而呢碟花雕雞翼,真係好令我哋失望
我淨係咬咗一啖,就即刻吐返出嚟

放低咗個雞翼冇再食過
首先,我覺得佢啲肉煮得好硬囉!
又鞋十十咁, 而且啲味真係好奇怪
一啲都唔似花雕味

真係第一次食咁難食嘅雞翼!
連朋友都話覺得唔好食
!!!
佢勉強再食多幾啖就停口,因為真心難食!

2020-11-15
  • 花枝丸
2020-11-03 388 瀏覽
接完個女放補習,佢話有啲肚餓...所以周圍行吓,睇吓邊間餐廳冇咁多人,而家疫情期間~其實間間餐廳都依然係爆棚,只不過睇吓邊間冇坐得咁密啫⋯⋯有啲離譜到整塊隔板,但同對面嗰個食客面對面距離唔夠30cm!😖喺元朗兜咗一大個圈終於經過台灣麵,呢間餐廳不嬲都出名多卡位,見冇乜人所以入咗去起碼安全啲!😊嗌咗個炸雞髀沙律,豬扒包同珍珠奶茶!珍珠奶茶冇奶茶味,珍珠勁甜,可以話係一杯奶水。炸雞髀好細隻同埋冇味,上面加佐勁多椒鹽,不過比我剷走晒!😅沙律好難食,大部份係薯仔,有幾粒青瓜同埋紅蘿蔔!豬扒包最正常,包皮都脆,豬扒OK!如果好肚餓,又想搵安全距離食飽個肚嘅話都可以考慮!但性價比唔高囉!$38食一隻咁嘅質素嘅雞髀!🙈
2020-11-02
2020-08-19 300 瀏覽
喺元朗食早餐都唔知食咩好,因為太多選擇。行過台灣麵見到都幾多人幫襯,所以就入去食個早餐,食早餐梗係要食沙爹牛肉米粉,佢個沙嗲牛肉米都幾好味,因為附近啲茶餐廳啲牛肉味唔夠味,我老婆就食雞扒,啲雞扒都算幾好又唔會太油太肥,佢個多士先好味,食完一塊都仲想再食,不過咁啱我坐嗰個位有冷氣機滴水就真係唔係咁好,其實佢嗰度都坐得好舒服,不過個收銀就冇乜禮貌,可能我見佢出面又排緊隊我哋又坐得耐😅,整體嚟講都算唔錯嘅。
台灣就暫時去唔到,去完番黎都要隔離14日,但係想念台灣牛肉麵時,「台灣麵」是可以去的。 講緊的是元朗教育路的台灣麵^^這晚因為懶得煮飯, 就與家人草草咁的 去了食晚飯。台灣麵最好嘅地方就係由朝到晚都有套餐, 而且款式選擇多,想食粗麵想食肉燥飯想食乾拌麵都可以有得揀, 無論炸雞滷排骨 定係牛肉 都可以任君選擇, 配埋台式茶飲都只係加三蚊, 抵食。原味台灣牛肉麵牛肉麵送到上枱 當然先喝口牛肉湯,牛肉湯湯頭呈棕色, 湯底稠身,以多款藥材料燉製,濃香美味。麵條 煙韌 ,咬落軟硬適中。牛展份量勁多,件件都有份量,而且肉味濃,軟硬適中。紅燒牛肉配肉躁飯52紅燒牛展比原味牛展多了少少辣味 , 更顯得惹味開位。肉燥飯香噴噴的,鹹香夠味,超下飯。香酥雞扒乾伴麵49雞炸得夠熱辣辣,外層雞皮夠脆,食落仲 唔會乾柴柴 ,非常juicy。乾伴麵條 煙韌 , 配上惹味的醬油 乾蔥和肉燥,讓人欲罷不能。

原味台灣牛肉麵

紅燒牛肉配肉躁飯52

香酥雞扒乾伴麵49

2020-07-01 230 瀏覽
台灣嘅忠粉朋友推薦我黎呢間「台灣麵」出名貼地又好味😋趁今日放假,突登出元朗去食下先🥳.🔸酥炸花枝丸 $33美味指數:🌕🌕🌕🌕粒粒花枝丸都係圓碌碌咁入口彈牙又酥脆,加上一粒粒嘅墨魚肉,增添咬勁.🔸蒜香雞翼飯 $49美味指數:🌕🌕🌕🌕一碟有四隻雞翼蒜香味吾會過重,雞翼燒至薄脆表面仲灑上胡椒粉,味道更佳!.🔸香酥雞腿飯+白菜肉雲吞粗麵 $65美味指數:🌕🌕🌕🌕🌔今次試下朋友推薦嘅兩格飯同兩餸飯嘅原理一樣有A區同B區A區有7款,B區有10款可以AA,AB或BB咁配我就揀左香酥雞腿飯+白菜肉雲吞粗麵 香酥雞腿,皮脆肉嫩,食落啖啖肉汁又香酥飯底就配埋台式肉燥咸中帶點甜就最開胃👍而白菜雲吞都吾錯包到漲卜卜咁,好似粒乒乓球咁大粒仲有到少少腐乳味,大讚😂
台灣嘅忠粉朋友推薦我黎呢間「台灣麵」
出名貼地又好味😋
趁今日放假,突登出元朗去食下先🥳

🔸酥炸花枝丸 $33
粒粒花枝丸都係圓碌碌咁
入口彈牙又酥脆,加上一粒粒嘅墨魚肉,增添咬勁

🔸蒜香雞翼飯 $49
一碟有四隻雞翼
蒜香味吾會過重,雞翼燒至薄脆
表面仲灑上胡椒粉,味道更佳!

🔸香酥雞腿飯+白菜肉雲吞粗麵 $65
美味指數:🌕🌕🌕🌕🌔
今次試下朋友推薦嘅兩格飯
同兩餸飯嘅原理一樣
有A區同B區
A區有7款,B區有10款
可以AA,AB或BB咁配
我就揀左香酥雞腿飯+白菜肉雲吞粗麵
香酥雞腿,皮脆肉嫩,食落啖啖肉汁又香酥
飯底就配埋台式肉燥
咸中帶點甜就最開胃👍
而白菜雲吞都吾錯
包到漲卜卜咁,好似粒乒乓球咁大粒
仲有到少少腐乳味,大讚😂
2020-06-29
2020-06-30 128 瀏覽
突然好想回味下台灣野於是就搵左呢間「台灣麵」揀呢間嘅主要原因係價廉物美款式種類多,價錢又夠貼地~.🔸香酥雞腿飯+白菜肉雲吞粗麵 $65美味指數:🌕🌕🌕🌕雙格飯最正嘅原因係可以一次過食哂兩款菜式!而且每款份量岩岩好,吾會太多食吾哂🤣原隻炸雞脾,雞皮薄又脆,肉質嫩滑富肉汁底下係肉燥飯,肉腍香甜,正呀💕另一邊係雲吞粗麵,口感彈牙滑溜仲有三粒漲卜卜粉粉地色嘅雲吞雲吞係白菜餡,加左d 薑絲,味道更佳~PS. 所有套餐可以免費轉拉麵,米線,乾伴麵白飯,關廟麵或新竹米粉隨Set 附送熱飲或凍豆漿凍飲加$3,台式飲品加$4.🔸蒜香雞翼飯 $49美味指數:🌕🌕🌕🌕雞翼炸至皮脆肉嫩,吾會乾~肉燥飯吾會好多肥肉,鹹中帶點甜,好送飯😍.🔸酥炸花枝丸 $33美味指數:🌕🌕🌕🌔粒粒金黃色嘅花枝丸咬落酥脆彈牙, 好香口仲食到一粒粒嘅墨魚粒,添加口感!

突然好想回味下台灣野
於是就搵左呢間「台灣麵」
揀呢間嘅主要原因係價廉物美
款式種類多,價錢又夠貼地~

🔸香酥雞腿飯+白菜肉雲吞粗麵 $65
美味指數:🌕🌕🌕🌕
雙格飯最正嘅原因係可以一次過食哂兩款菜式!
而且每款份量岩岩好,吾會太多食吾哂🤣
原隻炸雞脾,雞皮薄又脆,肉質嫩滑富肉汁
底下係肉燥飯,肉腍香甜,正呀💕
另一邊係雲吞粗麵,口感彈牙滑溜
仲有三粒漲卜卜粉粉地色嘅雲吞
雲吞係白菜餡,加左d 薑絲,味道更佳~
PS. 所有套餐可以免費轉拉麵,米線,乾伴麵
白飯,關廟麵或新竹米粉
隨Set 附送熱飲或凍豆漿
凍飲加$3,台式飲品加$4

🔸蒜香雞翼飯 $49
美味指數:🌕🌕🌕🌕
雞翼炸至皮脆肉嫩,吾會乾~
肉燥飯吾會好多肥肉,鹹中帶點甜,好送飯😍

🔸酥炸花枝丸 $33
美味指數:🌕🌕🌕🌔
粒粒金黃色嘅花枝丸
咬落酥脆彈牙, 好香口
仲食到一粒粒嘅墨魚粒,添加口感!
2020-06-06 116 瀏覽
嘩Very surprising 我細過幻想的雙併飯麵真的成真了!一個碗有兩格,每格可以選不同的餸及麵飯,我食了雞腿肉燥飯,併滷水豆腐蛋新竹湯米粉。也有手工粗麵、乾伴麵、米線等。雞腿肉溜溜,多肉正!豆腐是外脆內軟的,滷水蛋都醃得入味呢。食完兩格好飽,又滿足我兩個願望呢。如果想”專一”都可以單叫一個餸的,例如這個豬手手工麵,麵及豬手分開裝,豬手份量多,滿滿骨膠原,有肥有瘦。還有一些椰菜呢。每個餐都送豆漿或港式飲品,好大一杯豆漿,好開心 🥳除了粉面,也有小食,涼拌青瓜爽脆又酸酸地好開胃呀。

雞腿肉溜溜,多肉正!

每個餐都送豆漿或港式飲品,好大一杯豆漿,好開心 🥳

除了粉面,也有小食,涼拌青瓜爽脆又酸酸地好開胃呀。
2020-06-04 88 瀏覽
><元朗有好多食肆 已經好耐冇去台灣麵估唔到同以前味道差唔多 很熟悉嘅感覺紅燒牛肉麵($52)上菜幾快手 仲喺熱氣騰騰牛塊睇落實淨 食起嚟幾腍有彈性個湯微微辣 唔食得辣嘅都可以嗌香酥雞扒麵($49)自動分開餸上 配埋椰菜薄皮脆身 雞扒厚身嫩滑粗麵亦澆上滿滿嘅肉燥涼拌蔥油海蜇($48)碟頭幾大份 聞落都好香除咗主角爽口海蜇 仲有清脆青瓜同好多蔥粒 真係好啱天氣熱個陣食><><><><><><><><><><><台灣麵元朗教育路37號地下1-3號舖
元朗有好多食肆 已經好耐冇去台灣麵
估唔到同以前味道差唔多 很熟悉嘅感覺
紅燒牛肉麵($52)
上菜幾快手 仲喺熱氣騰騰
牛塊睇落實淨 食起嚟幾腍有彈性
個湯微微辣 唔食得辣嘅都可以嗌
香酥雞扒麵($49)
自動分開餸上 配埋椰菜
薄皮脆身 雞扒厚身嫩滑
粗麵亦澆上滿滿嘅肉燥
涼拌蔥油海蜇($48)
碟頭幾大份 聞落都好香
除咗主角爽口海蜇 仲有清脆青瓜