📍古琴雅苑𝒁𝒊𝒕𝒉𝒆𝒓 𝑮𝒂𝒓𝒅𝒆𝒏🧭灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 19樓人均消費: HKD351QRE有好多餐廳,今次試#古琴雅苑 食北京菜 @zithergarden 師承北京好出名嘅#全聚德 #北京烤鴨!就試吓係龍定鳳! ⭐️花雕醉雞 Free𝑪𝒉𝒊𝒏𝒆𝒔𝒆 𝒊𝒏 𝑯𝒖𝒂 𝑫𝒊𝒂𝒐 𝑾𝒊𝒏𝒆 𝑺𝒂𝒖𝒄𝒆 係OpenRice 訂枱送價值$88嘅花雕醉雞!份量可以,味道正常,但無乜雞味⭐️烤北京填鴨 $218𝑹𝒐𝒂𝒔𝒕𝒆𝒅 𝑷𝒆𝒌𝒊𝒏𝒈 𝑫𝒖𝒄𝒌比我想像中好味,拍得住大陸烤鴨!個皮幾脆幾香,鴨味都濃,好味過香港普遍水準,唔錯唔錯⭐️南翔小籠包 $82𝑺𝒕𝒆𝒂𝒎𝒆𝒅 𝑷𝒐𝒓𝒌 𝑫𝒖𝒎𝒑𝒍𝒊𝒏𝒈 一籠6隻熱辣辣,入面嗰湯好熱好熱,味道中上啦,但好快凍,要快食👎🏻蟹粉撈麵 $188𝑵𝒐𝒐𝒅𝒍𝒆𝒔 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑪𝒓𝒂𝒃 𝑴𝒆𝒂𝒕 𝒂𝒏𝒅 𝑪𝒓𝒂𝒃 𝑹𝒐𝒆 𝑺𝒂𝒖𝒄𝒆相就好靚,但個麵又凍又一餅咁撈都撈唔均,蟹香味唔算好濃,食左一半已經唔想食⭐️青島啤酒 $18坐得太唔舒服啦,張枱細過茶餐廳一人卡位,啲位好迫好迫,行都無位,二人枱叫三樣野已經無位放😅 食物水準中等高啲啲,唔係話好出眾!餐廳唔夠

📍古琴雅苑𝒁𝒊𝒕𝒉𝒆𝒓 𝑮𝒂𝒓𝒅𝒆𝒏
🧭灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 19樓

人均消費: HKD351

師承北京好出名嘅#全聚德 #北京烤鴨!就試吓係龍定鳳!

⭐️花雕醉雞 Free
係OpenRice 訂枱送價值$88嘅花雕醉雞!
份量可以,味道正常,但無乜雞味
花雕醉雞

南翔小籠包

👎🏻蟹粉撈麵 $188
蟹粉撈麵

⭐️青島啤酒 $18

坐得太唔舒服啦,張枱細過茶餐廳一人卡位,啲位好迫好迫,行都無位,二人枱叫三樣野已經無位放😅 食物水準中等高啲啲,唔係話好出眾!餐廳唔夠人,漏單嚴重,連埋單都揾唔到人

#MFJ灣仔 #MFJ中菜

#mfoodjournal #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog #chinesecuisine #chinesefood #wanchaifood
#相機食先 #灣仔美食 #中菜
2023-10-10
烤北京填鴨
南翔小籠包
2023-10-24 249 瀏覽
食蟹季節,知道新出了金秋蟹逅套餐,有多款時令蟹粉菜式,放工特突約埋朋友一齊嘆。烤北京填鴨我至愛以傳統掛爐烤製,新鮮出爐,一口酥要即食,入口即化,滿口油香烤鴨配上青瓜、京蔥及哈蜜瓜,沾上京醬或秘製蜂蜜黃梅醬,皮脆肉嫩蟹粉扒豆苗金黃色蟹粉好吸引,蟹粉鮮甜,加上爽甜豆苗,好鮮味蟹粉蓋飯份量十足,足夠3-4人份量,蟹粉豐富,伴飯食,口感濕潤又鹹香風味松子魚松子魚炸得外脆內軟,醬汁酸酸甜甜,特別開胃,啖啖魚肉好滿足~

烤北京填鴨我至愛

以傳統掛爐烤製,新鮮出爐,一口酥要即食,入口即化,滿口油香

蟹粉扒豆苗
金黃色蟹粉好吸引,蟹粉鮮甜,加上爽甜豆苗,好鮮味

蟹粉蓋飯

風味松子魚
2023-10-11
.古琴雅苑🦆身邊都有好多朋友講過古琴雅苑嘅烤鴨🦆好好食,好出名,但今次慕名而去試,感覺有d失望😣………我地2個人叫左半隻烤鴨🦆($218)、帶子賽螃蟹🦀($168)、小籠包($82)、高力豆沙香蕉🍌($72)………小籠包皮有點厚,感覺好一般🤔帶子賽螃蟹🦀感覺係全餐入面最差嘅一道菜🫨,味道過分地淡,帶子只有一隻開二🤔……….烤鴨有2款,我地點左原味個款,外皮比較淋,切得比較厚身,最近經常周圍食烤鴨,感覺呢間比較遜色🙈食落似係於工場烤好再送到餐廳,客人點才再翻熱🤔……….整體食物菜色都很一般,唔推薦大家去試,並無人介紹講得咁好食🫠💸埋單合共大概$650……….地址:古琴雅苑 (QRE Plaza) (灣仔)灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 19樓………

古琴雅苑🦆
………
小籠包皮有點厚,感覺好一般🤔
……….
食落似係於工場烤好再送到餐廳,客人點才再翻熱🤔
💸埋單合共大概$650
地址:

古琴雅苑 (QRE Plaza) (灣仔)
灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 19樓
小籠包
賽螃蟹
2023-09-02
2023-10-16 259 瀏覽
我真係唔明d好評點黎…我本身好鐘意食京菜,之前去過尖沙嘴分店覺得好差,諗住比多吃機會試下灣仔,結果仲衰….呢度d食物未去到難食,但一定唔係好食,大把唔出名嘅小店都好過呢度,質素真係非常一般,仲要食完餐飯極口渴。環境好逼,檯好細痴到好埋,想出入都難,叫個二人餐都唔夠位擺,逼你快d清碟收走放下一碟,餐廳好細嘈到不得了。d侍應除左差唔多夠鐘會過黎催你比錢同叫你走之外,其餘時間幾乎冇一次叫到過黎,睇到都扮睇唔到。坦白講不論食物/環境/服務,全部都係貼錢買難受,唔洗錢都唔會再黎
我真係唔明d好評點黎…

2023-09-30
2023-10-13 201 瀏覽
今次食咗個四人餐,半隻鴨四個人食唔晒,因為好油好淋,仲唔新鮮,似係前一日剩返既。其他餸還好,但都係差過以前好多。早幾年質素好好多,唔明點解而家可以差到咁。上一次食係8月份,質素都還可以。短期內應該唔會再食了。

短期內應該唔會再食了。
2023-10-06 276 瀏覽
一般一般一般過一般, 食完餐晚飯之後 需要飲大量水,味精過多?我是訂中秋節外賣,北京烤鴨份量少不足全隻的,感覺被騙了!烤鴨片肉的技巧有待改善。松子魚一般炸得太過乾身。酸辣湯味道奇怪的 非常唔好飲!真的不用試了。杭州雞,肉質柴身,好似煮過火了,唯一外賣保存度ok 到家之後還是熱的。相比起之前沒有進步,還退步了很多感覺,食物味道需要改進,好似肉類的食物都未能處理得好好overcooked。整潔度係可以的ok。

2023-09-27
10 分鐘 (外賣自取)
我和姊妹來灣仔覓食,她讚美食材優質美味,受顧客喜愛,老友難得聚在一起,於是一起來到洋溢著上海菜的「古琴雅苑」,遠離急促的生活節奏,享受廚師精心炮製的美食,那一刻我覺得很幸福和高興。最近看見古琴雅苑有優惠,「金秋蟹逅」餐牌及現金券,推出超筍現金禮券套裝,1套6張$100現金券,買1套9折,買2套85折,真的好抵食。烤北京烤鴨 (半隻)賣相吸引我的視線,選用上乘北京填鴨,以傳統掛爐烤製,烤鴨皮脆肉嫩,配合青瓜、京蔥及哈蜜瓜,加點秘製的蜂蜜黃梅醬和京醬在餅皮,食落口感煙韌,味蕾上的歡慰。爆火鮑魚小炒肉炒得好夠鑊氣,味道濃郁,鮑魚新鮮彈牙,仲有肉片同韮菜花好惹味,調味辣辣地,口感層次豐富。古琴鹹肉菜炒飯炒飯好香,香氣撲鼻,鹹肉彈牙豐盈,質感細密,食落不會油膩,不能抗拒它的誘惑。古琴雅苑(灣仔QRE Plaza)地址:灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 19樓

烤北京烤鴨 (半隻)

爆火鮑魚小炒肉

古琴鹹肉菜炒飯

古琴雅苑(灣仔QRE Plaza)
地址:灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 19樓

2023-09-19
2023-10-03 186 瀏覽
今年中秋節夜晚,b o o k左呢一間餐廳同屋企心一齊食團月飯,我已經預早十日b o o k位架喇。點知當日餐廳打電話confirm我個booking,仲告知當晚我要到佢地十樓既分店用膳。 我不以為然,答應了。一上到十樓,好古怪,係日本餐廳黎,環境已經差左,唔開心。 侍應服務又麻麻,食物因為要從佢地19樓運落黎,已經覺得好唔衛生同埋唔熱了。太差了 我一早book左位, 主店冇位分配比我,應該一早講。 或者本來我book果陣有位,但當日決留哂比熟客掛。以後唔會再幫襯了
以後唔會再幫襯了
2023-09-29
2023-09-22 302 瀏覽
這間京菜館位置方便,所以大家就決定來這邊聚餐啦。我們4個人,另外點了兩個人套餐再加一隻東坡肘子,份量剛剛好,吃得好飽好滿足!金秋蟹逅餐優惠兩人套餐只要$718,已經很划算。套餐包括雙人份的津白菜雲吞湯,味道清甜;再加上精選雙小拼,有水晶肴肉同雞絲粉皮,都好出色!水晶肴肉香酥可口,雞絲粉皮醬汁足夠。前菜還有拍黃瓜,清脆開胃。主菜是半隻烤北京填鴨,肉多皮脆,可以配青瓜絲、蜜瓜絲、京蔥等不同配菜,都好正!最后還有清煮白菜同上海粗炒麵,料足量多,飽肚之餘又不膩,好配這類肉食重的餐單。當然最最最重頭戲是東坡肘子!為了留肚吃這道名菜我們才點雙人餐的。$268一隻東坡肘子,雖不便宜但超超超超值!隻隻肘子大小飽滿,外皮烤得金黃,還不斷散發誘人香氣,忍不住先拍照留念,才由服務員幫手切片。肉質細嫩,軟瀉瀉的,超級入味,一點也不腻,簡直完美!這家店整體環境氛圍都好悠閒舒適,真的很適合慢慢享受一次賞心悅目的聚餐。下次再聚會一定會再回來吃!

• 東坡肘子
2023-09-22 247 瀏覽
我今日食一家位於灣仔的中式料理古琴雅苑!這裡以其正宗美味和合理的價格而受到廣大食客的喜愛。最近做緊優惠,金秋蟹逅菜單,亦是重點推介食得化算可以購買現金券一套6張$600,買一套九折買兩套八五折,非常之抵吃古琴雅苑的招牌菜之一就是北京烤鴨。我點了半隻北京烤鴨,鴨皮金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁。服務員專業地將鴨肉切成薄片,配上薄薄的餅皮、蔥絲和甜面醬,讓我一咬下去就感受到了濃郁的北京風味。每一口都充滿了滿滿的滿足感。除了北京烤鴨,我也點了爆火鮑魚小炒肉,這道菜結合了鮑魚的鮮美和豬肉的鮮嫩,搭配上獨特的香辣調味,口感豐富多樣,讓人回味無窮。另外,他們的瑤柱蛋白炒飯和松花皮蛋拌豆腐也是一絕。瑤柱蛋白炒飯米粒飽滿,瑤柱的鮮香彌漫其中,每一口都讓人驚艷。而松花皮蛋拌豆腐則是簡單卻美味,豆腐的滑嫩和皮蛋的鮮味完美融合,清爽又下飯。古琴雅苑的菜品不僅味道正宗,而且價格也非常合理。他們的菜品份量十足,價格實惠,讓你在享受美食的同時不會讓錢包輕輕鬆鬆。
我今日食一家位於灣仔的中式料理古琴雅苑!
這裡以其正宗美味和合理的價格而受到廣大食客的喜愛。

最近做緊優惠,金秋蟹逅菜單,亦是重點推介

古琴雅苑的招牌菜之一就是北京烤鴨。
每一口都充滿了滿滿的滿足感。

除了北京烤鴨,我也點了爆火鮑魚小炒肉,
豆腐的滑嫩和皮蛋的鮮味完美融合,清爽又下飯。

2023-09-07
  • 烤北京填鴨
  • 北京填鴨
  • 南翔小籠包
2023-09-21 198 瀏覽
今次同屋企人到灣仔古琴食北京填鴨玫瑰荔枝紅茶依然係我嘅首選最近轉左餐牌係金秋蟹逅,秋天就係要食蟹😆要左蟹粉扒豆苗,古琴酸菜魚(兩位起)同半隻古琴北京填鴨-蟹粉扒豆苗: 蟹粉同蟹肉量多。忍唔住一啖接一啖,好快就清左碟豆苗-古琴酸菜魚(推介):鍾意佢細細盅,但份量一啲都唔細。好多魚片夠爽口,盅底仲有粉皮同木耳。入口果嘴即刻覺得有少少麻嘅感覺好過癮。粉皮吸哂湯底,好正啊-烤北京填鴨(半隻):  鴨卷餅上到檯仲出緊煙好夠薄,鴨肉份量多。每件夾2-3片肉再加片一口酥配埋青瓜,京蔥,哈蜜瓜,甜麵醬,秘製蜂蜜黃梅醬,一啖放入口真係好滿足。食左咁多次...都係尋日先知原來可以要求要多啲配菜..次次都就住食青瓜,京蔥同哈蜜瓜。下次可以要求要多啲不經不覺古琴雅苑踏入六周年。而加古琴雅苑推出超筍現金禮券套裝,1套6張$100現金券,買1套9折,買2套85折最重要係可以即買即用
今次同屋企人到灣仔古琴食北京填鴨
玫瑰荔枝紅茶依然係我嘅首選
最近轉左餐牌係金秋蟹逅,秋天就係要食蟹😆
要左蟹粉扒豆苗,古琴酸菜魚(兩位起)同半隻古琴北京填鴨
2023-09-20
  • 古琴酸菜魚
  • 北京烤鴨
2023-09-20 228 瀏覽
灣仔方便大家,選了這間京菜。四人餐聚,二人餐加東坡肘子很滿足。金秋蟹逅套餐 – 二人A餐 $718津白雲吞湯二人套餐,故有兩盅。每盅均有津白菜和菜肉雲吞,湯底清甜。精品雙小拼是次雙小拼為水晶肴肉和雞絲粉皮。水晶肴肉肉味香酥,肥肉不膩,佐以薑絲和鎮江香醋,風味更佳。雞絲粉皮麻醬充足,青瓜和雞絲的份量也不少,出色的涼拌菜。拍開洋黃瓜黃瓜清新,醬汁酸酸的,醒胃前菜。烤北京填鴨(半隻)提供已切片的酒糟鴨肉、鴨皮、卷餅、三種配料和四款醬料,可隨個人口味而選擇。個人喜歡用青瓜、蜜瓜、京蔥,沾上京醬,再以卷餅包裹來吃,口感豐富,味道不錯。只吃鴨肉的話,可蘸酸梅醬吃,增添風味。另提供鴨膊頭的皮,建議蘸砂糖吃,香脆肥美。開水白菜吃過肉後,吃點清菜很不錯。上海粗炒麵麵條有嚼勁,沾滿甜醬油,熱烘烘很美味。為了吃東坡肘子,我們才叫二人餐,結果沒令我們失望。東坡肘子 $268賣相已很吸引,份量大,外皮發光,所以大家都忍不住拿起相機打卡。整隻豬肘煮得爛軟,肉質細嫩,外皮有嚼頭,肥而不膩。杞子桂花糕跟餐甜點,清甜帶淡淡桂花香味。每道菜都不俗,想坐得舒適,悠閒地享用膳食,這裡是不錯的選擇。

金秋蟹逅套餐 – 二人A餐 $718
津白雲吞湯
二人套餐,故有兩盅。每盅均有津白菜和菜肉雲吞,湯底清甜。

拍開洋黃瓜
黃瓜清新,醬汁酸酸的,醒胃前菜。

烤北京填鴨(半隻)

另提供鴨膊頭的皮,建議蘸砂糖吃,香脆肥美。

開水白菜
吃過肉後,吃點清菜很不錯。

上海粗炒麵
麵條有嚼勁,沾滿甜醬油,熱烘烘很美味。

為了吃東坡肘子,我們才叫二人餐,結果沒令我們失望。

東坡肘子 $268
東坡肘子

杞子桂花糕

跟餐甜點,清甜帶淡淡桂花香味。

東坡肘子
  • 北京烤鴨
親愛的男朋友訂座,今次食北京填鴨餐🌸餐廳環境都幾舒服因為訂座了,附送🌸醉雞拼盤 🌸本人比較喜歡有少少酒香味的小食,花雕醉雞都幾好味🤤雞肉帶有酒味👍👍同時已經有熱湯🍲飲 🌸主菜烤填鴨🌸分開送上熱辣辣的皮 片皮鴨肥瘦中肉質多汁,配搭不同酱料🌸松子魚🌸酸甜汁除左松子仲有波羅同三色椒🫑足料🌸金腿濃湯津白🌸充滿濃湯的津白好好味😋
親愛的男朋友訂座,今次食北京填鴨餐
🌸餐廳環境都幾舒服

因為訂座了,附送🌸醉雞拼盤
🌸本人比較喜歡有少少酒香味的小食,花雕醉雞
都幾好味🤤雞肉帶有酒味👍👍
同時已經有熱湯🍲飲

🌸主菜烤填鴨🌸
分開送上熱辣辣的皮 片皮鴨肥瘦中
肉質多汁,配搭不同酱料

🌸松子魚🌸
酸甜汁除左松子仲有波羅同三色椒🫑
足料

🌸金腿濃湯津白🌸
充滿濃湯的津白好好味😋
2023-08-12
2023-09-15 259 瀏覽
開完會,帶老闆食下啲地道京菜,“古琴雅苑” 原本想食北京片皮鴨,有套餐好抵食👍但兩個人驚食吾晒,所以散叫~ 見到“金秋蟹逅” 蟹粉是時候了😍 蟹粉扒豆苗$178鮮嫩嘅豆苗鋪滿黃澄澄蟹粉蟹肉,香氣撲鼻,口感綿密,鮮甜美味👍 古琴酸菜魚$88細細地,一人一盅,既麻且辣,酸味十足魚肉好嫩滑,第一次食一人份量嘅酸菜魚,好獨特😅 湯底仲有Q彈嘅粉皮,索左啲湯好滋味👍爆火鮑魚小炒肉$188有啲似上海菜嘅辣炒回鍋肉,但係高級版🤪 有切片嘅爽口鮑魚啲肉片又冇回鍋肉咁肥,肉片肥瘦相間,所以十分惹味😋😋😋 其實真係有好多套餐選擇今個中秋聚餐,又多個好去處👍 原來古琴雅苑已經開左六年🎉仲推出現金券咁抵👍一套9折,兩套85折,又送埋半隻北京填鴨同其他現金券添🤩最重要係即買即用,我諗嚟到食嘅都一定會買啦~點會走雞🤪
開完會,帶老闆食下啲地道京菜,“古琴雅苑”

見到“金秋蟹逅”

蟹粉是時候了😍

蟹粉扒豆苗$178

古琴酸菜魚$88
細細地,一人一盅,既麻且辣,酸味十足

魚肉好嫩滑,第一次食一人份量嘅酸菜魚,好獨特😅

湯底仲有Q彈嘅粉皮,索左啲湯好滋味👍

爆火鮑魚小炒肉$188
有啲似上海菜嘅辣炒回鍋肉,但係高級版🤪

有切片嘅爽口鮑魚

啲肉片又冇回鍋肉咁肥,肉片肥瘦相間,所以十分惹味😋😋😋

其實真係有好多套餐選擇

今個中秋聚餐,又多個好去處👍

原來古琴雅苑已經開左六年🎉
仲推出現金券咁抵👍
一套9折,兩套85折,又送埋半隻北京填鴨同其他現金券添🤩
最重要係即買即用,我諗嚟到食嘅都一定會買啦~點會走雞🤪

2023-09-13
  • 古琴酸菜魚
  • 火爆鮑魚小炒肉
  • 蟹粉扒豆苗
2023-09-06 243 瀏覽
好多分店,唔需要去呢間😡入面女員工無禮貌,態度極差!問多兩句就已經唔彩人,碟又拎漏!問啲女員工套票詳情,每個人答既資訊都唔一樣,極度混亂,原本想買一套套票,最終埋單佢地又無咗回事
好多分店,唔需要去呢間😡

入面女員工無禮貌,態度極差!
問多兩句就已經唔彩人,碟又拎漏!