2020-03-27 165 瀏覽
今日同屋企人行開黃埔所以打算係附近食晚飯,各式各樣嘅餐廳面前,選擇非常多,不過最後也選擇了台式料理餐牌上有的菜式,很多都是台灣的特色小食和最有名的菜色,所以真的很想每樣都試一下,只可惜人數只有4位,所以只能點好幾樣,有點可惜我們點了椒鹽豆腐($38)、黃金蝦霸天($38)、醬爆干丁($78)古早味滷肉飯($58)三杯雞煲($88)最先上的是小食椒鹽豆腐,雖然份量不多,但賣相一流,黃金脆皮,再加上豆腐的嫩滑之後上菜的是黃金蝦霸天,芝士味沒有太濃,反而食出蝦的香味,啖啖都充滿口感而古早味滷肉飯,滷肉做得非常出危色,不甜不膩但很香濃,肉配上白飯,可以說是無懈可擊醬爆干丁是小菜中最香熱炒的一道菜,味道與色水一致,甜咸度恰到好處,配飯之選最後上的三杯雞飯,三杯雞的調味很足,雞肉嫩滑有彈性,證明經過悉心烹調,所以非常入味

古早味滷肉飯($58)三杯雞煲($88)

黃金蝦霸天

古早味滷肉飯

醬爆干丁

三杯雞

#古早味干撈麵 #台式伴麵 #肉燥伴麵由於未正式踏入冬季,天氣仍然未係好凍,有時大大個太陽曬住都會熱☀️所以🦆小編喺想食台灣麵既時候都會揀撈麵唔揀湯麵嚕🙊而喱間干撈麵係配左豬軟骨🐷幾香同埋超淋,充滿骨膠原既感覺😂而喱度既肉燥係肥瘦參半,口感豐富,又唔會過鹹,但係🦆小編始終唔好肥豬肉,所以要花時間夾走佢地先可以開始食🤭而個半隻滷蛋,就非常普通嚕😅🥚.🏆 推薦:7/10📌 溫馨提示:個度既茶濃度好高,🦆小編飲桂花烏龍茶去冰真係濃到呢🤪
#古早味干撈麵 #台式伴麵 #肉燥伴麵
所以🦆小編喺想食台灣麵既時候都會揀撈麵唔揀湯麵嚕🙊
而喱間干撈麵係配左豬軟骨🐷幾香同埋超淋,充滿骨膠原既感覺😂
而個半隻滷蛋,就非常普通嚕😅🥚
🏆 推薦:7/10
2020-02-28 194 瀏覽
先看看餐牌上每一款其實都好吸引。當然要試一試台灣滷肉飯,前題如果最基本既飯都唔好食,其他飯諗到唔洗諗。打去叫外賣,職員都好細心而且好有耐性。我叫咗”古早味滷肉飯” + “黑糖薑母雞翼” + “珍珠奶茶” 。 古早味滷肉飯- 份量對於女仔肚仔餓嚟講夠哂嚕~味道可口而且真材實料!🥰賣相都不錯👍珍珠奶茶- 足料而且我叫小冰真係小冰,甜度冷度剛剛好!😍黑糖薑母雞翼- 我明白唔係人人都中意薑味,如果唔意呢隻味我認為不要嘗試。味道剛剛好肉質鮮嫩!我會再支持你地喔!呢家呢個時候我知你地好難經營!但捱過就冇事㗎啦😋😋😋!

打去叫外賣,職員都好細心而且好有耐性。

珍珠奶茶- 足料而且我叫小冰真係小冰,甜度冷度剛剛好!😍

2020-02-28
外賣自取
2020-02-26 212 瀏覽
呢一間台灣嘢食俾咗好大嘅驚喜我,中午有啲唔抵食但係下午茶就十分之抵食。黃蘿蔔酸酸甜甜,雞蛋好入味以上兩個油雞套餐同埋醉雞套餐,都係用到大大隻隻嘅雞髀同埋油膩多汁嘅燒酒仲有豉油汁浸成嘅大雞髀,滷肉飯不油膩,細細粒粒,感覺上有啲食圓子的感覺。牛展大大嚿食落去好鬆化同好多汁相反佢嘅炸雞扒就有啲差啦,炸得好乾震震。一定要新鮮即刻食,但係未到就同豪大大雞扒不相伯仲豬軟骨麵,就十分之美味,豬軟骨嘅油膩同肉嘅比例啱啱好湯汁與肉汁,互相鎮扣😛😛😛辣麻醬乾拌麵,就真係好好食普普通通,牛肉絲同青瓜絲仲有蘿蔔絲,份量啱啱好。

牛展大大嚿食落去好鬆化同好多汁

辣麻醬乾拌麵,就真係好好食
普普通通,牛肉絲同青瓜絲仲有蘿蔔絲,份量啱啱好。
2020-02-11 249 瀏覽
位於紅磡的台式小菜館, 小菜幾有鑊氣!! 值得一試!前後點了5碟食物, 蒜泥白肉, 蚵仔酥, 海鮮粉絲煲, 糖醋燒鱸魚, 干貝櫻花蝦荷葉飯!個人認為蒜泥白肉, 蚵仔酥做得像在台灣食的味道般!!海鮮粉絲煲看樣子普普通通, 以為沒什麼特別, 但很有鑊氣!! 味道不會太咸!糖醋燒鱸魚, 干貝櫻花蝦荷葉飯是我個人喜歡的菜式! 糖醋燒鱸魚跟上海滬菜的糖醋魚做法很像! 甜甜酸酸的,  魚皮炸得香脆可口, 肉質方面也不錯!!干貝櫻花蝦荷葉飯好特別, 好好食!! 很多櫻花蝦, 荷葉糯米飯好香!!
位於紅磡的台式小菜館, 小菜幾有鑊氣!! 值得一試!
個人認為蒜泥白肉, 蚵仔酥做得像在台灣食的味道般!!
蚵仔酥
蒜泥白肉

海鮮粉絲煲

糖醋燒鱸魚, 干貝櫻花蝦荷葉飯是我個人喜歡的菜式!
糖醋燒鱸魚

干貝櫻花蝦荷葉飯
2019-12-28
蚵仔酥
糖醋燒鱸魚
干貝櫻花蝦荷葉飯
2020-02-02 159 瀏覽
新春尾聲都無乜人敢出街🤭 但都要醫肚架,係咪先🤣 今次黎到黃埔食古早味..價錢好親民呀😊😊😊我同老公一人一個下午茶都係$38仲跟一個小食+一杯野飲,好抵!古早味牛肉麵細細碗,但好精緻有芫西蔥酸菜係吸引到食慾既 塊牛肉唔係講笑,夠厚切又大塊,肉質軟林有牛味,沾埋啲湯汁,好野味!真係湯都飲埋豬軟骨飯豬軟骨夠入味,但無乜驚喜酥炸雞肉+花枝丸全部熱辣辣上碟,即叫即炸,好正椒鹽豆腐(追加)外脆內軟,唔會好咸,野味仲有杯胚芽抹茶奶茶 真係好抵食,又好味,服務態度又好好我下次會再食
價錢好親民呀😊😊😊

我同老公一人一個下午茶都係$38
仲跟一個小食+一杯野飲,好抵!
古早味牛肉麵
細細碗,但好精緻有芫西蔥酸菜
係吸引到食慾既

豬軟骨飯
豬軟骨夠入味,但無乜驚喜

炸雞肉+花枝丸
全部熱辣辣上碟,即叫即炸,好正

椒鹽豆腐(追加)
外脆內軟,唔會好咸,野味

仲有杯胚芽抹茶奶茶

真係好抵食,又好味,服務態度又好好
我下次會再食

2020-02-02
下午茶
  • 古早味牛肉麵
2020-01-11 140 瀏覽
豬軟骨好有驚喜,軟骨同肉質的口感好軟腍,好易咬開而且好入味。拌麵的麵條是比較粗的一種,係其實餐廳少d會食到,粗的麵質會比較有咬口。.講得古早味,就點都要試下滷肉飯啦!滷肉脂肪和瘦肉比例大約各佔一半,唔會好油膩但油脂味都夠香。.小食就揀左係台灣夜市成日都係的蚵仔煎!個醬汁好好味呀😍甜甜辣辣的,好開胃!.最後食埋個甜品,紅豆煎餅,外皮煎到好脆,入面就係熱辣辣的紅豆蓉。紅豆蓉唔會好甜,好適合我口味,不錯。👏🏻

2019-12-30 129 瀏覽
未去過台灣對台式食品好有興趣,但去過之後就完全没興趣,做法多是炸和燒,速食文化,今天聖誕節假期都吾爆,個侍應話现時無乜人,之後會好多,我不太相信,坐下點好菜後真的如侍應講,差有多八成坐滿,開了咁耐,應儲落一班熟客,講返點菜,原來這裡每天都有特價菜式,就點齊哂兩款,一款是白菜,菜面加上少少鹵肉碎,送飯一流,另外一款係炸蝦,蝦肉食落無乜底味,經過油炸的,就是不新鮮,晚上有點喉咙痛,食了萬年油後果,全部菜名吾記得哂,再加多個淮山炒豬腩肉,豬腩肉片得夠薄,三款菜式味道正常吾特出。

2019-12-25
2019-12-30 102 瀏覽
已經第二次來了,因為男朋友在附近工作,所以間中會在黃埔覓食。舖頭吾算大,但一入到去覺得舒服,而且枱與枱之間坐位吾算太迫,燈光亦較柔和,個人感覺舒服。涼拌黃瓜🥒,有點辣,好味呀。五味野菌牛柳絲,味道較濃味,但是日做半價,抵(星期一至五,每晚有兩款小食做半價)。蚵仔煎,味道吾錯,值得叫😝酥炸雞扒麵,雞扒吾好食,D肉有D淋,麻麻地,但湯底同麵好食。古早味干撈麵,好好味,正。芝士桂花烏龍,無芝士味,凰梨簿荷梳打一般。黑糖薑汁湯圓,湯丸是花生🥜(因為無買蛋糕🍰,生日用湯丸取代😝)綜合芋圓,必食推介,無得輸。凡晚上惠顧主食,飲品同甜品有八折。
涼拌黃瓜🥒,有點辣,好味呀。
蚵仔煎,味道吾錯,值得叫😝
炸雞扒麵,雞扒吾好食,D肉有D淋,麻麻地,但湯底同麵好食。
古早味干撈麵,好好味,正。
芝士桂花烏龍,無芝士味,凰梨簿荷梳打一般。
綜合芋圓,必食推介,無得輸。
凡晚上惠顧主食,飲品同甜品有八折。
2019-12-23 1464 瀏覽
自從公司離開紅磡之後,好耐都冇黎黃埔食飯啊!今晚約咗媽咪,一於帶佢去試吓台灣料理,有一款新體驗!室內裝修充滿漁村風情,店員服務親切有禮貌,寬闊的卡位坐得舒服。餐牌內容豐富,價錢親民!台式醬牛肉 $38先來一客小食,估唔到台式醬牛肉 味道辣得來好惹味,牛肉味濃郁結實有咬口。酥炸雞扒湯麵 $60台灣的雞扒妹夠晒出名,酥炸雞扒一樣出色,外皮香脆可口,外脆內軟,雞肉多汁,配搭湯麵食感覺一流。宜蘭蔥餡餅 $28餅仔細細,方便女士一口一個,台灣出名三星蔥,宜蘭蔥餡餅 的香蔥味特別濃郁,咬開有肉汁,豐富口感。綜合芋圓 $45最近做八折優惠,折扣後的$36 真係好抵食!配料有紅豆、綠豆、仙草、珍珠,重點主角係芋圓,番薯味和紫薯味最突出,顏色又豐富美艷,入口Q彈,我去台灣旅行必吃的甜品。黑糖珍珠奶茶 $22八折 後$18 真係想飲多兩杯,很正宗的台式風味,甜度適中,奶茶味道濃郁芳香。啤酒買二送一,留待下次跟老公來啤一啤。

台式醬牛肉 $38

炸雞扒湯麵 $60

宜蘭蔥餡餅 $28

綜合芋圓 $45

黑糖珍珠奶茶 $22

啤酒買二送一,留待下次跟老公來啤一啤。

慶祝紀念
聖誕節
  • 台式醬牛肉
  • 宜蘭蔥餡餅
  • 綜合芋圓
2019-12-20 79 瀏覽
古早味今日係黃埔站附近做嘢~行下有咩醫肚~~見到呢間外觀裝修得唔錯嘅餐廳~入到去座位闊落~唔會同隔離坐得好近!中午有lunch set選擇,包三款小食,主菜和飲品!價錢經濟實惠!我同朋友一樣揀左牛肉麵做主食,另外追加鹽酥雞做小食,飲品選擇無糖桂花紅茶解膩!等候約10分鐘左右已紅上左主食和飲品 上菜速度不錯 而最吸引係牛肉厚度是厚切!咬落去啖啖內又不會感覺un!小食鹽酥雞在10分鐘後終於上枱 可能即製關係超級熨口!但味道和一般餐廳大致相同~呢個時候剛好一杯紅茶解決油膩感!
古早味

2019-12-14 140 瀏覽
黃埔除了有大型商場外,仲有很多美食,加上現在有地鐵就更加方便,所以今日就同朋友一齊去行街食野。。如果好味抵食,就會想起古早味澎湖台灣餐廳,特別是中午時間,套餐非常抵食,除了主食,小吃及飲品外,還可以用特價再加一個小吃。今次就点了新竹炒米粉,新竹米粉的特式是幼幼的米粉但非常爽口,而不油膩另外還有豬軟骨卤肉飯,豬軟骨軟滑加入傳統的卤肉,很有台灣風味。好欣賞香芋鮮奶,香芋味非常香濃,而芝士桂花烏龍茶,茶味清香,兩款都有台灣特式。

2019-12-10
午餐
2019-12-10 208 瀏覽
這間古早味有四間分店,之前已到過尖沙咀及旺角分店。每間分店的裝修各有特色,這間是古早味澎湖,為了配合澎湖海產的特色,天花上都用上魚網作裝飾。星期日都有午餐提供,一個主食配上時令配菜及台式飲品,大慨都只是五六十蚊一個餐,很經濟實惠。我點了古早味牛肉麵,湯底味濃配上三大塊超厚身的牛展,炆得淋身鬆軟,還有紅蘿蔔及時菜作配菜,十分足料。麵條則粗身彈牙。另外點了古早味豬軟骨麵,基本上賣相,湯底,配菜及味道都跟牛肉麵一樣,只是豬軟骨跟牛肉的分別,豬軟骨一樣大件軟淋。另有三小食 (酸菜,鹵肉粒及木耳)台式飲品中的桂花烏龍奶茶幾好飲,有一陣陣的桂花味。

古早味豬軟骨麵

另有三小食 (酸菜,鹵肉粒及木耳)

台式飲品中的桂花烏龍奶茶幾好飲,有一陣陣的桂花味。
2019-12-08
古早味豬軟骨麵
2019-12-08 99 瀏覽
今日難得高興,就去左附近食台灣野,一去到環境好優美,座位之間亦都好闊落,中午時分大排長龍,好彩等左5分鐘就有位,之後我哋開始點餐,首先我點左個鹽酥雞湯麵,而小食方面點左椒鹽豆腐粒,味道還可以,而且份量都好足夠,湯麵就覺得湯比較少,面嘅質感亦都好好食,鹽酥雞炸得好香口好似喺台灣食緊,服務方面服務員非常貼心,而且會不停為你加水,點會講解送嘅名稱。下次一定要同朋友出嚟食。而且飲品方面,點左我最鍾意既珍珠奶茶。呢個又係冇得輸
2019-11-08
2019-12-06 97 瀏覽
13度既天氣,本來諗住去打近爐,行左幾間都要等位,見到呢間有羊肉爐火鍋,即管試試。入到去,坐位舒適,侍應服務一流,知我會食火鍋,雖然我兩位都安排左一張四人枱。火鍋的羊肉夠林冇咩羶味,湯底鮮甜,如果可以再另點配料打埋邊爐就更好,但分量較少,只夠2-3人享用。另點左四季豆炒肥腸,好惹味,配飯一流。椒鹽豆腐,外脆內軟。金沙蝦球,炸得好脆,蝦球彈牙,但略咸。店舖有台灣手工啤供應,侍應推介柚香小麥啤,淡淡既柚子味但氣同泡都唔夠。
金沙蝦球
柚香小麥啤