2022-03-30
荃灣畀我嘅感覺係臥虎藏龍嘅美食寶地,真心有好多間大排長龍嘅拉麵小店,而荃豐個一列嘅商場係極多小店食肆,而呢一間拉麵店就係位於荃豐個堆商場入面🤣店內嘅裝修都好有日本小店嘅feel,見到好多貓又諗起日本貓島🥲想去旅行啊啊啊啊😭😭😭其實食過呢間兩三次,都係最鍾意食櫻花蝦拉麵 ($88)🤤自己平時好驚食拉麵食到好油好口渴(esp同區某知名櫻花蝦拉麵真心鹹到...不得了),呢個拉麵嘅特別之處係用麵豉湯做湯底,順口而唔會太油,唔會太鹹搞到好頸渴😝每次一上菜就會聞到勁香嘅櫻花蝦🦐櫻花蝦係稍微炒過,會吊到湯底個鮮味出嚟~呢到都可以揀拉麵嘅柔軟度,仲可以揀直麵同曲麵🍜自己鍾意佢哋個湯底就揀咗正常嘅曲麵,因為相對容易掛湯,又爽口彈牙🤤另外鍾意佢哋嘅叉燒每片都用火槍燒過,逼咗啲油出嚟超正🥰不過個人覺得兩片唔係好夠喉🤭味玉、筍跟蔥個啲就正常發揮啦~日式炸雞塊 ($28)其實就係唐揚雞塊🤣炸得外皮幾香口嘅,雞肉都算嫩滑多汁👍🏻不過唔算好驚豔到🤭之前食過佢哋嘅北海道牛肉薯餅感覺更出色,可以試下個個😋其實自己成日自閉食拉麵如果有人鍾意睇嘅話我都可以share多啲😛