2022-03-30 35 瀏覽
荃灣畀我嘅感覺係臥虎藏龍嘅美食寶地,真心有好多間大排長龍嘅拉麵小店,而荃豐個一列嘅商場係極多小店食肆,而呢一間拉麵店就係位於荃豐個堆商場入面🤣店內嘅裝修都好有日本小店嘅feel,見到好多貓又諗起日本貓島🥲想去旅行啊啊啊啊😭😭😭其實食過呢間兩三次,都係最鍾意食櫻花蝦拉麵 ($88)🤤自己平時好驚食拉麵食到好油好口渴(esp同區某知名櫻花蝦拉麵真心鹹到...不得了),呢個拉麵嘅特別之處係用麵豉湯做湯底,順口而唔會太油,唔會太鹹搞到好頸渴😝每次一上菜就會聞到勁香嘅櫻花蝦🦐櫻花蝦係稍微炒過,會吊到湯底個鮮味出嚟~呢到都可以揀拉麵嘅柔軟度,仲可以揀直麵同曲麵🍜自己鍾意佢哋個湯底就揀咗正常嘅曲麵,因為相對容易掛湯,又爽口彈牙🤤另外鍾意佢哋嘅叉燒每片都用火槍燒過,逼咗啲油出嚟超正🥰不過個人覺得兩片唔係好夠喉🤭味玉、筍跟蔥個啲就正常發揮啦~日式炸雞塊 ($28)其實就係唐揚雞塊🤣炸得外皮幾香口嘅,雞肉都算嫩滑多汁👍🏻不過唔算好驚豔到🤭之前食過佢哋嘅北海道牛肉薯餅感覺更出色,可以試下個個😋其實自己成日自閉食拉麵如果有人鍾意睇嘅話我都可以share多啲😛

另外鍾意佢哋嘅叉燒每片都用火槍燒過,逼咗啲油出嚟超正🥰
不過個人覺得兩片唔係好夠喉🤭味玉、筍跟蔥個啲就正常發揮啦~

之前食過佢哋嘅北海道牛肉薯餅感覺更出色,可以試下個個😋

2022-03-23 52 瀏覽
友拉麵 有拉麵🍜好鍾意去荃豐、荃昌中心嗰頭搵嘢食幾個小型商場連接着,出名多餐廳同抵食見到呢間《友拉麵》係日本居酒屋style嘅裝修,亦都有好多貓貓🐱裝飾即刻食吓家鄉菜先得❗️魚介拉麵($78) : 可以揀曲麵或直麵,麵質亦都可以自由選擇;豚骨湯湯底,好濃好creamy,直頭同沾麵嗰種濃度差無幾,飲咗大半碗都唔會過鹹同口渴;叉燒半肥瘦火炙過 更好食個味玉好味啊 🥚超流心額外加咗日式餃子 ($30),超級飽~😋
友拉麵 有拉麵🍜

好鍾意去荃豐、荃昌中心嗰頭搵嘢食
幾個小型商場連接着,出名多餐廳同抵食
見到呢間《友拉麵》
係日本居酒屋style嘅裝修,亦都有好多貓貓🐱裝飾
即刻食吓家鄉菜先得❗️

個味玉好味啊 🥚超流心
額外加咗日式餃子 ($30),超級飽~😋

2022-03-23 110 瀏覽
細細的舖頭,放左幾十隻超可愛貓咪🐱既相同圖畫,好有家既感覺,好溫暖☺️🍜魚介拉麵 $78• 材料:魚介粉、火炙豚肉、味玉、蔥、竹筍、海苔• 拉麵可以揀直/曲面同軟硬度一上枱熱辣辣,見到2大塊火炙豚肉,燒得好靚,好有油香,上面仲放左魚介粉,唔會太搶味,湯底味道岩岩好,味玉仲做到全流心,好好味😋-🥔北海道牛肉薯餅 $28薯餅炸到金黃色,好香口,入面有薯仔同牛肉,配埋沙律醬咁食,真係又肥又好味,而且份量都唔細tim😝

🍜魚介拉麵 $78
魚介拉麵

• 材料:魚介粉、火炙豚肉、味玉、蔥、竹筍、海苔
• 拉麵可以揀直/曲面同軟硬度
🥔北海道牛肉薯餅 $28
2022-03-23 25 瀏覽
第一次來這裡食飯,發現原來這棟大廈超大、入面超多食肆.偶然經過這間拉麵館,見小店裝修幾有日本feel,又播著日文歌,便進去食😙自己一個人食,坐了窗口bar台位,坐得舒服😌💠魚介拉麵 $78拉麵有5款,有2款辣,因為不食辣,叫了這款.可選直麵或曲麵,個人喜愛直麵😁麵質也選了軟.湯底淡香,不會太濃味和咸,麵條也不會太軟,口感彈牙😝入有有兩太塊豚肉片,真心大塊,一口也食不完.肉質非常滑,肥瘦適中.溫泉蛋也是全隻上,味道超香👍🏻👍🏻💠炸芝士年糕$28芝士外脆內軟,口感煙韌,中間夾著芝士,有少少拉絲效果,一定要熱食先好食😋

💠魚介拉麵 $78

💠炸芝士年糕$28
2022-03-22 104 瀏覽
經過見到間拉麵小店,座位唔多,味道竟然有驚喜🤩拉麵分別叫左魚介同辣肉碎,魚介拉麵湯底濃郁,飲到豬骨鮮甜,又唔會太過油膩😋 配料夠晒豐富,有齊紫菜,筍,流心蛋(注意係留心蛋,唔係糖心蛋🤣),叉燒偏肥但重煙熏味,幾好食👍🏻麵就嗌左曲麵,口感正常比較普通。辣肉碎拉麵湯底比較特別啲,有微微辣味但唔會搶左個湯底本身的鮮味👍🏻中意食辣/中意濃味的可以一試😋另外叫左個餃子,比較失色少少,餃子皮比較厚同硬,但啲餡料味道都唔錯,新鮮炸起熱辣辣。
經過見到間拉麵小店,座位唔多,味道竟然有驚喜🤩

餃子
餃子

2022-03-20
2022-03-21 76 瀏覽
⚠️貓奴請注意‼️荃灣有間貓貓主題嘅日式拉麵店🍜除咗店內外裝飾好啱打卡,食物都好有水準💯🌸櫻花蝦🦐拉麵🍜 $88見到滿滿的櫻花蝦已心心眼😍用咗魚介湯底搭配,食落夠鮮甜👍🏻配料亦都唔少,有勁多蔥花、火灸豚肉、味玉(糖心蛋)、竹筍、海苔,我最鍾意當然係味玉(糖心蛋)🥚,蛋黃流心,勁香蛋味😋期間限定拉麵🍜 地獄拉麵🌶🌶🌶🌶🌶🌶$93見到餐牌上面有六條辣椒,立刻激起我嘅挑戰心😏麵上面擺着一粒魔鬼辣椒🌶️飲一啖湯底的確好刺激喉嚨,搭配拉麵嚟食就冇咁辣,都食得好過癮🤩配料亦都係唔少,有木耳絲、火灸豚肉、味玉(糖心蛋)、海苔!火灸豚肉搭配辣湯底,特別惹味,唔肥唔瘦啱啱好😋炸棒棒餃子🥟 $30 (5隻)炸到金黃色,個皮夠薄脆卜卜,餡料又夠多,打落去啖啖雞軟骨夠爽口!拉麵亦都可以揀直麵/曲麵,仲有得揀軟硬程度,非常貼心🥰

🌸櫻花蝦🦐拉麵🍜 $88

期間限定拉麵🍜 地獄拉麵🌶🌶🌶🌶🌶🌶$93

炸棒棒餃子🥟 $30 (5隻)

拉麵亦都可以揀直麵/曲麵,仲有得揀軟硬程度,非常貼心🥰

味玉
火灸豚肉
味玉
火灸豚肉
2022-03-19 23 瀏覽
之前都見過好多Foodie朋友有介紹過呢間拉麵店,前兩日返工近呢邊,終於有機會試下😍 呢間係商場入邊嘅一間小店,大概有10零個位,店嘅裝飾係貓貓做主題,如果你都鍾意貓嘅一定大把位打卡🐱🐟魚介拉麵 ($78) - 其實我同同事一嚟到已經好想一齊叫櫻花蝦拉麵,但冇理由兩個一樣㗎嘛,所以我就試咗招牌嘅魚介拉麵🍜 估唔到有驚喜😀 我不嬲唔算超鍾意魚介,但估唔到個湯底係超級濃郁,麵上面仲比多左一大pat魚介粉,濃味鬼就啱哂🤣 我配左曲麵,煙煙韌韌,好好味😊🦐櫻花蝦拉麵 ($88) - 呢碗一嚟到就哇一聲,好多櫻花蝦同埋擺得好靚呀😍 反而呢碗嘅櫻花蝦湯唔算超濃味,算係比較清淡,但加埋面上面鋪面嘅超級多櫻花蝦一齊食就啱啱好😋 同事叫左直麵,直麵會索湯多d,但我個人就鐘意曲面彈牙d每碗拉麵都包左兩塊紫菜,兩片日式叉燒,同一齊溏心蛋。叉燒算半肥瘦,有肥膏同瘦肉間住,而且燒到好香😈 碗麵份量唔細,食完都飽到夜晚😌 雖然呢間係小店,但定價同大集團拉麵店差唔多,不過質素絕對唔會執輸,所以我覺得性價比都算OK,如果再黎開呢邊會再幫襯😌

荃灣就成日去,但就好少行去荃豐中心嗰邊😂 今次就聽朋友推介,去食一間貓貓做主題既日本拉麵店✨店內小小,剛好食客唔多,唔會坐得逼夾,裝修帶日式風格,四周都擺放著貓咪擺設同掛畫,非常舒服溫馨。餐牌選擇唔多,5️⃣款拉麵、🔟款小食。我地就分別揀左✨魚介拉麵✨、✨辛肉碎拉麵✨🎌 魚介拉麵 $78 (直麵/普通麵質)有魚介粉、火炙豚肉、味玉、蔥、竹筍、紫菜。魚介湯底飲落味道剛好,唔會過鹹👍🏻 2大片豚肉炙燒過非常香口,唔會太肥膩。 拉麵份量唔少,而我至愛既流心蛋🤤🤤 好味! 食完超滿足❤️🎌 辛肉碎拉麵 $85 (曲麵/硬)嗜辣愛肉的豬先生,當然揀辛肉碎拉麵😂 湯底飲落唔係死辣!肉碎微辣得黎帶微甜,夠惹味👍🏻 佢揀左曲麵,比直麵彈牙同掛汁✨ 連平時嫌食拉麵唔抵食既豬先生,都話抵食😆😆🎌 香辣雞翼 $30其實食完碗已經好飽,但我地都點左雞翼😂 一上枱就😍 好似幾香脆同辣咁,食落真係咁❣️勁惹味😋😋總結,呢間小店絕對抵食有誠意,就連即棄木筷子都是美美的❣️ 可以一試👍🏻

🎌 魚介拉麵 $78 (直麵/普通麵質)

🎌 辛肉碎拉麵 $85 (曲麵/硬)

🎌 香辣雞翼 $30

2022-03-17
  • 魚介拉麵
  • 辛肉碎拉麵
2022-03-17 445 瀏覽
要光顧一間食肆,除咗係食物質素,味道,價錢夠唔夠吸引,某時候都會俾其它原因引到入去😉。我入去友拉麵嘅原因係店內嘅貓貓相🐱,對於都係一個貓奴嘅我,見到咁多位主子,當然要入去望過究竟😉。店舖面積不是大,其中一面牆掛咗有2拾多幅貓相同油畫,OMG,簡直想同老闆抱抱🫂。餐牌種類有幾款(拉麵同小食),相信老闆對食物品質都幾有要求👍,唔係乜都俾你食,俾得你食就係好🉐️。當我食完用現金結賬嘅時候,咁啱我又無散纸老闆又無散紙😐,經常支持小店嘅我,就提議餘下嗰一元八塊當貼士,呢個老闆竟然叫我將嗰一元八塊放入小動物慈善捐款箱😵。支持友拉麵,更支持友拉麵嘅老闆💯。🔸️🔹️🔸️🔹️🔸️🔹️🔸️🔹️🔸️🔹️🔸️🔹️💎 櫻花蝦拉麵有櫻花蝦,火炙豚肉,味肉(蛋),葱,竹筍,海苔(紫菜),湯底有豬骨味,湯底算濃厚,櫻花蝦炒過香口,豚肉兩大塊用火槍燒過,有燶邊味,味肉流心,浸醬汁時間足夠,海苔爽脆,我自己加咗$10加竹筍。一碗拉麵,每一種材料都做得好細緻。💎 北海道牛肉薯餅唔係買現成雪藏貨,將薯仔壓成蓉加牛肉碎再炸。薯餅有牛乳味同薯仔香味,食落creamy,炸漿唔厚。人均消費💰 : $120總結✍ : 每一樣食物都做得好細緻,用心制作,而且老闆

支持友拉麵,更支持友拉麵嘅老闆💯。
🔸️🔹️🔸️🔹️🔸️🔹️🔸️🔹️🔸️🔹️🔸️🔹️

💎 櫻花蝦拉麵

💎 北海道牛肉薯餅

人均消費💰 : $120
總結✍ : 每一樣食物都做得好細緻,用心制作,而且老闆有愛心。
2022-03-16
  • 北海道牛肉薯餅
2022-03-15 36 瀏覽
荃灣舊式商場內的隱世拉麵小店,店內裝修充滿和風,牆身放滿貓貓相片的相架,老闆絕對是一名貓奴。餐具均使用即棄的,疫情下較為衛生,連飲管也有獨立包裝,筷子末端印更有圖案。櫻花蝦拉麵 - $88網民極力推薦的招牌麵款。豬骨湯拉麵湯底好濃油脂香,更有半肥瘦的豬肉碎,好甘香;一粒粒脆香的櫻花蝦好惹味;火炙豚肉好厚身又大塊,入口即化,帶丁點焦香,另加叉燒$20後,足足有五塊;原粒味玉咬開有濃郁的流心蛋黃汁;不少得蔥和竹筍作配料;兩片海苔,由於紫菜本身帶有海鮮味,包著麵食會吸收湯汁,提升口感;拉麵可要求直麵或曲麵,口感更可自選硬、軟及普通。ZERO +$10還有日本果味碳酸汽水一罐$24,紅茶花傳則$16。

櫻花蝦拉麵 - $88

ZERO +$10
還有日本果味碳酸汽水一罐$24,紅茶花傳則$16。
2022-03-15
2022-02-21 34 瀏覽
友拉麵位於荃灣舊商場一角,如果唔熟荃灣可能難d搵路,但都係一間值得到訪既小店!櫻花蝦拉麵拉麵有五款選擇,重口味既我諗都唔使諗即刻揀櫻花蝦拉麵🦐香港比較少拉麵舖有得揀麵條,而呢度就可以選直麵或曲麵,麵控表示十分滿意🙆🏻‍♀️ 湯底比較稀但有濃郁蝦香,面頭鋪滿櫻花蝦,每一啖湯同麵都有蝦既鮮味!另外好鍾意兩塊叉燒,肥瘦適中亦燒得好香,加上配料既紫菜同溏心蛋,好味亦夠飽肚🤤 不過我就覺得拉麵加左肉碎味道同口感都唔係好夾,多左少少🤏🏽北海道牛肉薯餅除咗麵控我其實仲係薯仔控,呢度既牛肉薯餅$28有兩大塊,炸得金黃之餘可以見到橫切面成件薯餅入面好實淨,如果唔驚卡路里超標可以嗌埋😂

2022-02-14 21 瀏覽
琴日去咗荃灣荃豐中心度食 media介紹過嘅 #友拉麵 ,店內有好多可愛嘅貓貓佈置同相片,貓奴一定要嚟! 而且呢度嘅拉麵又大碗又好味😋 仲有香港少有嘅蔥山拉麵,成碗都係蔥超香,好懷念日本旅行😭🌸🦐 櫻花拉麵 ($88)我呢個係櫻花拉麵,包括有櫻花蝦、火炙豚肉、味玉、蔥、竹荀、海苔,仲可以揀軟/普通/硬麵、曲/直麵添㗎😋呢個湯底味道濃郁,豚肉都好正好入味,溏心蛋都好正,推薦!
櫻花拉麵

🌸🦐 櫻花拉麵 ($88)
呢個湯底味道濃郁,豚肉都好正好入味,溏心蛋都好正,推薦!
2022-02-13
櫻花拉麵
  • 櫻花蝦拉麵
2022-02-10 26 瀏覽
作為港島人,經朋友介紹去咗食荃灣嘅出名拉麵店。 店舖較為隱世,由地鐵站走過荃豐中心同幾個商場就到。 雖然係平日夜晚,但入面都吸引唔少人。食店適合貓奴到訪,掛滿貓貓相同裝飾。 雖然我唔算係貓奴,但望住相中貓貓用餐都幾得意。 仲有,餐廳嘅即棄 筷子係印有日系花紋,唔似即棄🤣。食店主打4 款拉麵,我叫咗打卡畫面豐富啲嘅櫻花蝦拉麵,而朋友鍾意食辣就試下辛肉碎拉麵。拉麵可以揀直或曲麵, 我哋偏好直麵,而麵質就揀咗正常。櫻花蝦拉麵本身湯底唔會過濃,加上櫻花蝦 就更加突出蝦味。而食辛肉碎拉麵嘅開始時唔太感覺到辣,但原來會愈食辣味愈出,係屬於第二級辣度。如果超鍾意辣味,可以挑戰下地獄拉麵,係第六級辣度。 2 碗麵配料差唔多。叉燒唔算好肥, 帶燒烤味,味玉係幾流心嘅蛋 ,蛋液超邪惡。

• 櫻花蝦拉麵
2022-02-09 25 瀏覽
強調企理係因為附近食肆都比較🤷🏻‍♀️。呢間唔同,唔只衛生,作為貓奴對掛畫都有親切感!🍜魚介湯拉麵:點了曲麵中意佢掛汁又有咬口。食材方面,豚肉表面經火炙,食落有焦香。溏心蛋温度控制得唔錯,蛋黃全流質,蛋香濃郁👍🏻🧀炸芝士春卷:春卷炸得香脆,芝士creamy雖然不是流絲,但脆卜卜又有奶香,最好同人share,因為芝士份量好澎湃🙈味道:🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

味道:🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2022-02-09 28 瀏覽
嚟到荃灣食個日式拉麵先😋我最愛蝦子🦐😍個麵好彈牙餐廳有直面同曲面兩種選擇日本豬肉一碗有三塊快快都好大塊湯底好濃郁第一次食芝士春卷外脆內軟☺️芝士🧀入口即溶成間餐廳都係貓貓🐱kawaii呢😻D畫同公仔都好靚👍🏻餐廳環境裝修好似日本餐廳🍴廚房透明玻璃可以睇到師傅點樣煮麵🍜環境好舒適好乾淨每一個地方都係貓貓🐱超過200幾個唔同品種嘅貓貓陪你食麵服務態度好好好有禮貌下次一定帶多D朋友嚟食☺️
嚟到荃灣食個日式拉麵先😋
我最愛蝦子🦐😍