2023-11-03 322 瀏覽
放假就想揾啲特別啲嘅餐廳食下,位於九龍塘住宅區有間會員專用(到咗填個名入會就得) 嘅西餐廳,旺中帶靜,幾特別🐟紅波椒汁燉三文魚四件煎過嘅脆皮三文魚,放喺紅椒汁入面煮過,每件都好厚肉,肉質入味之餘,脆皮仲係脆🥩美國黑安格斯牛肉眼Menu冇寫幾多oz,上枱大塊到嚇親😆外皮煎得好香,接近7成熟都好淋,肥瘦適中,好啱我食🫕海鮮龍蝦湯二人份用個好靚嘅煲上菜,濃濃嘅龍蝦味,有幾隻大蝦同青口,好鮮甜🍟墨西哥玉米片、🥗沙律主菜跟一款小食,玉米片同沙律一個脆口一個清新,同主菜好夾🍸菠蘿梳打、荔枝梳打飲品選擇都多,呢度嘅咖啡應該幾好飲,不過晚餐就唔飲咖啡了,揀左果味梳打,好完滿

🐟紅波椒汁燉三文魚

🥩美國黑安格斯牛肉眼

🫕海鮮龍蝦湯

🍟墨西哥玉米片、🥗沙律
主菜跟一款小食,玉米片同沙律一個脆口一個清新,同主菜好夾

🍸菠蘿梳打、荔枝梳打
2023-10-31 1671 瀏覽
最近工作比較繁忙,平日連好好食飯既時間都沒有,襯星期六放假搵間餐廳好好放鬆一下!因為想靜靜的享受晚餐,首先要遠離一下人流密集既區域😅上網見到石硤尾附近有間提供法國菜既餐廳,位置相對比較隱蔽但評價不錯,因為星期六關係我決定提早二日預約避免滿座要等候!由石硤尾站前往大約8分鐘左右,位置係九龍塘既女青雅舍,真的要利用一下Google map才找到😂因為要經過一段樓梯才能到達,如果由九龍塘站出發就行得比較遠(建議搭的士),估唔到香港都仲有咁隱世既餐廳😂😂餐廳位置係女青雅舍既地下,入口唔算好顯眼,但門口有放置餐廳資訊牌都唔會睇唔到,餐廳內部裝潢帶有輕工業風,以木材為主題,都幾舒服😌有一種輕鬆感覺!海鮮龍蝦湯(二人份)熱鍋奉上♨️打開鍋蓋有好多隻青口同蝦同我打招呼🙋🏼‍♀️橙紅色既龍蝦湯好濃郁好香甜,估計用左好多龍蝦殼去製作!哈里薩辣醬燒雞 落單時職員會問下要幾辣,我不是辣妹所以只能微微的辣🌶️雞皮脆口雞肉超級嫩滑,伴碟既焗蒜頭🧄都好甜軟好滑,都可以成為二線主角!牛肝菌汁燉銀鱈魚好耐無食過咁好食既銀鱈魚🐟,魚肉滑嘟嘟魚油又夠豐富,廚師手藝絕對非凡,配上牛肝菌汁同少許雜菜,係完美既配搭❤️Dinner Me

海鮮龍蝦湯(二人份)

哈里薩辣醬燒雞

牛肝菌汁燉銀鱈魚

Dinner Menu 有配菜可以自由選擇,有雞湯飯、雜菌意大利飯、薯仔蓉、墨西哥玉米片、威士忌風味炒雜菌、沙律、薯條同玉棋,真係夠哂特色!

IRISH COFFEE
含有Whiskey 既咖啡,我都係第一次飲,但一試愛上😍咖啡香味加Whiskey 既香甜,原來係可以咁襯❤️❤️❤️❤️

甜品係佢地自家既 Brownie 同 巴士克芝士蛋糕,前者朱古力味超濃厚,後者芝士味好香又好滑而且唔算太甜,好啱我地口味!

溫馨提示🔔
餐廳係只招待會員
但不用擔心可以即場填表成為臨時會員

*設有加一服務費

• 龍蝦忌廉湯
2023-10-27 422 瀏覽
九龍塘居然有間隱世嘅法國菜餐廳?今日嚟食法國菜🍽️呢間法國菜餐廳裝修非常別緻,充滿田園風情🪴海鮮龍蝦湯🥣好足料,有兩隻蝦兩隻青口🦪燒羊架煮得啱啱好🥩,表層有少少酥脆好好食套餐附送自選配菜一款可以選雞湯飯🍚 雜菌意大利飯🍛 薯仔蓉🫔 沙律🥗墨西哥玉米片、威士忌風味炒雜菌🧆 薯條🍟 玉棋玉棋🥔又叫做義大利馬鈴薯餃子🥟,值得一試地點就比較格涉喇~位於九龍塘同石峽尾嘅交界,要搵搵路先見到———————————————————-海鮮龍蝦湯 🦞$128紅菠椒汁燉三文魚 $328燒紐西蘭寶雲酥羊架🥩 $378配菜就點咗雜菌意大利飯🍛同玉棋平民指數:🌟🌟好食指數:🌟🌟🌟🌟———————————————————-原藝 Original Art 營業時間:星期二至日 12:00 - 22:00地址:九龍塘海棠路66號女青雅舍地舖#Cafe #香港cafe #法國菜 #法國餐廳 #九龍塘美食 #石峽尾美食 #九龍塘cafe #香港美食 #美食 #九龍塘 #hkfood #hkfoodie #hongkong #hkfoodblogger #hkfoodlover #food #foodie #foodiehk
九龍塘居然有間隱世嘅法國菜餐廳?
今日嚟食法國菜🍽️
呢間法國菜餐廳裝修非常別緻,充滿田園風情🪴
海鮮龍蝦湯🥣好足料,有兩隻蝦兩隻青口🦪
燒羊架煮得啱啱好🥩,表層有少少酥脆好好食
套餐附送自選配菜一款
可以選雞湯飯🍚 雜菌意大利飯🍛 薯仔蓉🫔 沙律🥗
墨西哥玉米片、威士忌風味炒雜菌🧆 薯條🍟 玉棋
玉棋🥔又叫做義大利馬鈴薯餃子🥟,值得一試
地點就比較格涉喇~
位於九龍塘同石峽尾嘅交界,要搵搵路先見到
———————————————————-
———————————————————-
原藝 Original Art
營業時間:星期二至日 12:00 - 22:00
地址:九龍塘海棠路66號女青雅舍地舖

#Cafe #香港cafe #法國菜 #法國餐廳 #九龍塘美食 #石峽尾美食 #九龍塘cafe #香港美食 #美食 #九龍塘 #hkfood #hkfoodie #hongkong #hkfoodblogger #hkfoodlover #food #foodie #foodiehk #foodporn#foodpics #foodblog #foodlovers #lovefood #foodaholic #相機食先#yummy #hongkongfood#foodstagram #foodphotography @original_art_hk 有❤️必回~互相支持
2023-10-27 262 瀏覽
算是其中一回尋幽探秘經驗...隱世就是這種感覺,由石硤尾站B1沿路行過去 會經過小徑 樓梯 同跟住➜指示就搵到入口,其實佢係YWCA位置🦀蟹肉蕃茄沙沙配巴馬火腿 $98蟹肉加上蕃茄沙沙 鮮味多汁,放在炸透的脆脆多士上,口感好有層次🐔哈里薩辣醬燒雞 $268 + 墨西哥玉米片 Nachos雞皮烤得香口,用左加入多種香草的哈里薩辣醬塗抹雞上 除左微微辛辣 更帶有異國風味,揀左墨西哥玉米片做配菜,佢會另外分碗上,玉米片面放有少少芝士再烤溶 配合酸忌廉食 味道一流👍🏻🐷燒西班牙橡果黑豚梅肉 $308 + 玉棋 Gnocchi豚肉表面烤得香口 每一口都肥美肉嫩 而且肉味濃郁 調味恰到好,唔需要沾醬汁已經好好味🫶🏻,揀左玉棋做配菜,比一舨玉棋尺寸較大 共有5件 每件都有煎香表面,內裡輕輕軟糯感 口感較傾向薯蓉☕️Mocha (Hot) $58Hazelnut Latte (Iced) $62驚喜左 有拉花 原本以為mocha只係杯面有少少朱古力粉個款,而且拉花手勢唔錯 飲左兩啖 圖案依然清晰💕Hidden甜品,係菜單無show出黎,店員哥哥介紹比我地,係是夜主廚發辦🧀芝士蛋糕 $48 + 🍫朱古力蛋

🦀蟹肉蕃茄沙沙配巴馬火腿 $98

🐔哈里薩辣醬燒雞 $268 + 墨西哥玉米片 Nachos

🐷燒西班牙橡果黑豚梅肉 $308 + 玉棋 Gnocchi
燒西班牙橡果黑豚梅肉

☕️Mocha (Hot) $58
Hazelnut Latte (Iced) $62

🧀芝士蛋糕 $48 + 🍫朱古力蛋糕 $48
兩款蛋糕都係即叫即焗香加熱
烤脆芝士蛋糕面,中間保持軟心香滑 好似半熱綿花糖咁,芝士味濃郁
在朱古力蛋糕面烤溶了綿花糖,朱古力味極濃 味道偏甘唔算甜 同綿花糖一齊食就岩岩好,口感係結實蛋糕 而非Brownie狀

* 收+1服務費

* 晚上柔和光線+弧形玻璃窗設計+播住輕英文歌 環境氣氛好休閒舒服

* 每款菜式擺碟都好靚好細緻

* 主菜會配有烤原蒜 煎香椰菜花 豆 紅黃椒 etc. 誠意

* 店員哥哥細心講解介紹

2023-10-26
燒西班牙橡果黑豚梅肉
2023-10-25 294 瀏覽
見到餐廳開業6週年做緊15% off early bird discount,就book定枱去慶祝下紀念日🤩位置都比較隱世,所以周圍環境都幾清幽舒服☺好啱靜靜地傾下計~✨雞蛋沙律配煙三文魚 - 擺盤幾有心思,蛋沙律同三文魚底下係一塊炸過嘅多士,好香脆!✨海鮮龍蝦湯 - 成個細湯煲上枱幾吸睛,裡面好足料,好多隻爽口大蝦同青口,提昇左龍蝦湯嘅鮮味😋✨紅波椒汁燉三文魚 - 一大煲好豐富,三文魚好滑身唔會太老,另外有好多新鮮配菜,包括椰菜花,比較小見嘅小洋蔥,蕃茄仔等,都另個汁好入味濃稠,味道天然得嚟好融合,整體好夾🤤✨法式香草燒雞 - 擺碟幾靚,塊雞皮燒到好香脆,唔會油膩👍雞肉整得好嫩口,配菜款式繁多,成份食完夠晒飽😁✨玉棋 - 即Gnocchi,每塊都大大粒,一咬開食到流心芝士,好特別!沾埋個紅波椒汁食都幾夾😎

2023-10-21 252 瀏覽
-//位於九龍塘海棠路女青雅舍😂 極神秘餐廳感覺係幾有feel,但位置超偏僻,要上少少山用Google Maps都有少少行錯🤣石硤尾出口絕對係遠離繁囂,拍拖好地方🥰係超級靜的呢間餐廳真係唔講 應該冇人會知😂太過偏僻📍美國黑安格斯牛肉眼🥩 $488強烈推薦呢款牛眼扒👍🏻 好食到停唔到口😍首先賣相煎到好靚 啱啱好,仲係重量級扒😆真係好大塊,可以兩個人一齊食都冇問題架肉質好鮮嫩,唔會好乾 真係好juicy好多肉汁配菜有椰菜花、青黃椒等🫑 個牛肉汁好掂呀個味有啲似羅宋湯🤣酸酸地配埋一齊超好食📍雞湯飯(配菜)配菜8選2款,雜菌意大利飯、沙律、薯條威士忌風味炒雜菌、墨西哥玉米片等選擇原本仲以為係湯飯🤣 原來係有啲似雞油飯聞落好香椰奶味,好似食緊平時海南雞啲飯📍薯仔蓉(配菜)呢個薯仔蓉同一般比較唔同,佢係甜番薯🥔真係壓到好碎,冇乜食到結塊,口感好滑溜📍鐵板魷魚鬚 $98見好耐冇食過魷魚鬚了🦑 叫左一碟過吓口癮炒到好香口幾鮮甜,煙韌有肉汁,但份量少📍奇異果梳打🥝 $58有7款水果梳打/茶選擇,桃、菠蘿、荔枝、熱情果、藍梅味🫐奇異果嘅果汁就見過🥝 梳打就比較罕見🤔 估唔到味道都幾特別喎底部有少少果肉,但
//位於九龍塘海棠路女青雅舍😂 極神秘餐廳
感覺係幾有feel,但位置超偏僻,要上少少山
用Google Maps都有少少行錯🤣石硤尾出口
絕對係遠離繁囂,拍拖好地方🥰係超級靜的
呢間餐廳真係唔講 應該冇人會知😂太過偏僻
📍美國黑安格斯牛肉眼🥩 $488

強烈推薦呢款牛眼扒👍🏻 好食到停唔到口😍
首先賣相煎到好靚 啱啱好,仲係重量級扒😆
真係好大塊,可以兩個人一齊食都冇問題架
肉質好鮮嫩,唔會好乾 真係好juicy好多肉汁
配菜有椰菜花、青黃椒等🫑 個牛肉汁好掂呀
個味有啲似羅宋湯🤣酸酸地配埋一齊超好食
📍雞湯飯(配菜)

配菜8選2款,雜菌意大利飯、沙律、薯條
威士忌風味炒雜菌、墨西哥玉米片等選擇
原本仲以為係湯飯🤣 原來係有啲似雞油飯
聞落好香椰奶味,好似食緊平時海南雞啲飯

📍薯仔蓉(配菜)

呢個薯仔蓉同一般比較唔同,佢係甜番薯🥔
真係壓到好碎,冇乜食到結塊,口感好滑溜
📍鐵板魷魚鬚 $98

見好耐冇食過魷魚鬚了🦑 叫左一碟過吓口癮
炒到好香口幾鮮甜,煙韌有肉汁,但份量少
📍奇異果梳打🥝 $58

底部有少少果肉,但梳打真係好解渴😝👍🏻

📍芒果梳打🥭 $58

另外叫左杯芒果梳打,飲落係愛民芒味道👅
同樣清新感覺😚 但個人鐘意奇異果個杯多啲
餐牌

2023-10-18 258 瀏覽
宜家先發現呢間餐廳係Openrice嘅食評都幾極端食過覺得都唔錯即刻補返個食評餐廳環境幽靜,讓人十分放鬆可能餐廳位置太隱秘,加上我們太早到達餐廳人流較少餐牌有很多選擇 在衆多選擇中,要了以下美食:西班牙蒜片蝦 $108紅波椒汁燉三文魚 $328甜品 $48 x 2朱古力 $58水果梳打 $62小食: 西班牙蒜片蝦晚餐是1款main course 再配2款配菜紅波椒汁燉三文魚 $328配意大利飯 + 薯蓉紅波椒汁燉三文魚這主菜真的令人眼前一亮整道主菜又好味又健康配菜的雜菌意大利飯 + 薯蓉很適合配著主菜一同食用食得差不多就打算結賬朋友卻推介我吃甜品笑言這家餐廳的甜品很好吃 必須一試他點了2個餐單上沒有的甜品 (每個$48)巴斯克芝士蛋糕?布蘭妮?2款甜品甜度剛好甜品比主菜還要更驚艷>w<
宜家先發現呢間餐廳係Openrice嘅食評都幾極端
食過覺得都唔錯即刻補返個食評

餐廳環境幽靜,讓人十分放鬆
可能餐廳位置太隱秘,加上我們太早到達
餐廳人流較少

餐牌有很多選擇

在衆多選擇中,要了以下美食:
西班牙蒜片蝦 $108

配菜的雜菌意大利飯 + 薯蓉很適合配著主菜一同食用

食得差不多就打算結賬

朋友卻推介我吃甜品
笑言這家餐廳的甜品很好吃 必須一試
他點了2個餐單上沒有的甜品 (每個$48)

巴斯克芝士蛋糕?
布蘭妮?
2款甜品甜度剛好
甜品比主菜還要更驚艷>w<
題外話/補充資料: 希望餐廳負責人可以把甜品Menu放在當眼處 朋友不是來過1次我絕對不知道這裏還有甜品!
2023-10-15
  • 甜品!
2023-10-15 301 瀏覽
好耐無update了 最近發現到間隱世高質西餐廳 上個靚水推介比大家🥰🥰餐廳係九龍塘女青雅舍,地點比較隱蔽,但其實都好近市區好易去,係又一村再行入少少,由九龍塘站出發大概10分鐘左右就到~當日去係weekend夜晚,雖然都接近full house, 但成間餐廳燈光好有氣氛,環境非常唔錯🤩我地叫左 👇🏻💛 海鮮龍蝦湯 $228​呢個湯大推!可以話係目前為止我飲過最好飲既龍蝦湯😆大概有2人份量,湯頭非常濃郁,完全飲到龍蝦既鮮甜,海鮮亦十分足料,有齊蝦,帶子同藍青口,一次過滿足你3個願望🥳💛 馬來風味燒羊架 $378main course份量好大份,亦都係大概2人份量🫶🏻一直以黎都唔係幾敢食羊,因為驚會好大陣騷味,但呢個羊架完全無呢個問題,調味非常出色,每一啖都食到香料味既同時又食到好香既羊肉味,一d都唔會騷,油脂分佈平均,食落感覺好滿足🥹🥹另外每個main course都配兩個配菜。我地揀左威士忌風味炒雜菌同雜菌義大利飯,炒雜菌火候控制得好好,蘑菇好有口感又juicy,意大利飯都好好食好creamy🥰💛 甜品 (巴斯克芝士蛋糕)$48​另外試埋甜品,芝士蛋糕微暖,入面是流心的!芝士好ric

我地叫左 👇🏻
💛 海鮮龍蝦湯 $228

💛 馬來風味燒羊架 $378
main course份量好大份,亦都係大概2人份量🫶🏻

💛 甜品 (巴斯克芝士蛋糕)$48
​另外試埋甜品,芝士蛋糕微暖,入面是流心的!芝士好rich,好滿足😌

Overall黎講呢間餐廳無論係食物,環境定服務都非常高質,誠意推介大家同另一半黎食個浪漫晚餐😋😋

📍Original Art
九龍塘海棠路66號女青雅舍地舖

#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #bubbletea #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #kimbap #hkfoodpic#hkfoodblog #finedining #羊架 #芝士蛋糕 #cafe#LF九龍塘#九龍塘美食 #美食推介 #九龍塘美食推介 #九龍美食推薦 #香港美食 #fusion美食
之前訂位個伙記話限食一個鐘,ok我明白既地方寸金尺土,但我問(如果)冇人訂位可唔可以坐耐多小小,佢一句話唔得,咁樣係咪唔夠人性化呢?食物方面:叫左一個魚扒,一個牛扒,魚扒腥既,牛扒(un)既,配個個意粉冇味既👎👎👎👎我都唔明點可能食評話好味🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️服務:每次叫伙記我都會話,唔該我想要牙籤,碟等等……伙記好正每次都係答:點呀?原來真係連基本禮貌都唔識🤦‍♀️🤦‍♀️收費:餐廳講明要比現金,我ok既,但我唔明白只收現金但又要收加一咁就唔合理囉…去大排檔收現金都唔收加一啦。呢間野真係冇下次呀!
原來真係連基本禮貌都唔識🤦‍♀️🤦‍♀️
2023-10-07
2023-06-07 1395 瀏覽
曾經係一間出品非常高水準的餐廳. 各方面也做得不錯. 不知道是否有名氣後,各位工作人員忘記初心. 從來不需要什麼五星級的服務,但客人不是各位的出氣袋. 如果有懷疑的可以一試,看看評價是否屬實. 是否會有進入餐廳第二次的可能.
依間位於又一村嘅隱世工業風cafe係我經常去嘅餐廳之一,坐落係YMCA隔離都幾隱蔽,應該唔係太多人識。餐廳裝修係輕工業風,入到去第一眼會覺得同出面反差幾大。食物質素好,lunch set百零蚊包餐湯、主菜同飲品,亦可以優惠價add on多款小食同甜品算係九龍塘區想食好少少嘅性價比之選🤭(❣️注意:如果lunch去要預早幾日訂位❣️)🐷🍎 加拿大豬鞍配蘋果醬 $𝟙𝟛𝟠 (𝟠.𝟝/𝟙𝟘)豬鞍煎得好好,外面脆卜卜但入面充滿肉汁,配蘋果醬好開胃。配菜方面,個人並非秋葵同蓮藕fan😂個人perception依兩樣分別係日式同中式野,感覺有少少怪,但當然味道唔差。🐟🍝 煙三文魚忌廉意粉 $𝟙𝟘𝟠 (𝟠/𝟙𝟘)意粉掛到汁,露荀好食,不過三文魚份量唔算好多🙈🐟🥦 烤鱸魚配薯菜 $𝟙𝟙𝟠 (𝟡/𝟙𝟘)鱸魚份量大,表面香脆入面又滑又有汁,煎得啱啱好!🍄🍚 大啡菇意大利飯 $𝟠𝟠 (𝟡/𝟙𝟘)Risotto好creamy好好食,大啡菇好嫰滑,十分好食😋🧀 炸芝士 (𝟠.𝟝/𝟙𝟘)跟餐加配,芝士唔會太漏,炸粉唔厚,好食。🦪 白酒煮青口 (𝟞/𝟙𝟘)跟餐加配,幾甜,朋友鍾意但可能我本身唔好青口所以覺得一般🙈🍟 薯條

🐷🍎 加拿大豬鞍配蘋果醬 $𝟙𝟛𝟠 (𝟠.𝟝/𝟙𝟘)
加拿大豬鞍配蘋果醬
🐟🍝 煙三文魚忌廉意粉 $𝟙𝟘𝟠 (𝟠/𝟙𝟘)
意粉掛到汁,露荀好食,不過三文魚份量唔算好多🙈
煙三文魚忌廉意粉
🐟🥦 烤鱸魚配薯菜 $𝟙𝟙𝟠 (𝟡/𝟙𝟘)
鱸魚份量大,表面香脆入面又滑又有汁,煎得啱啱好!
烤鱸魚配薯菜
🍄🍚 大啡菇意大利飯 $𝟠𝟠 (𝟡/𝟙𝟘)
大啡菇意大利飯
🧀 炸芝士 (𝟠.𝟝/𝟙𝟘)
跟餐加配,芝士唔會太漏,炸粉唔厚,好食。
炸芝士
🦪 白酒煮青口 (𝟞/𝟙𝟘)
跟餐加配,幾甜,朋友鍾意但可能我本身唔好青口所以覺得一般🙈
白酒煮青口
🍟 薯條 (𝟠/𝟙𝟘)
跟餐加配,夠熱辣辣,好食。

🍰🍫 ʙʀᴏᴡɴɪᴇ, ʙᴀɴᴀɴᴀ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ ᴄᴀᴋᴇ, ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ  (𝟟/𝟙𝟘)
跟餐加配,餐廳每日都會提出四至五款甜品,好多賣相都好精緻!依三款我最鐘意嘅係香蕉朱古力蛋糕,甜而不漏。Brownie上面嘅棉花糖都加左唔少分。
🍋🥧 ʟᴇᴍᴏɴ ᴛᴀʀᴛ  (𝟙𝟘/𝟙𝟘)
檸檬撻酸酸甜甜,鐘意食檸檬味嘅野一定會好鐘意😍
ʟᴇᴍᴏɴ ᴛᴀʀᴛ

🌟 Follow @gfgm.hk on Instagram for more 🌟
2023-05-05
加拿大豬鞍配蘋果醬
煙三文魚忌廉意粉
烤鱸魚配薯菜
大啡菇意大利飯
炸芝士
ʟᴇᴍᴏɴ ᴛᴀʀᴛ
2023-05-05 923 瀏覽
無意中上網見到呢間隱世小店,就bookmark左諗住試下。發現石硤尾站行過去好似近啲。都搵咗一段時間,夠晒隱世,不過我鍾意。因為座位比較少,要預先book定。叫咗個紅酒燉牛尾意粉,送餐通同嘢飲,都係$138相當抵食。牛尾好林好入味,餐湯都被想像中好飲,加埋一小片蒜蓉包好好味。我朋友就叫咗肉眼扒,都好有肉味,對得住個價錢。要讚吓杯凍檸茶,唔係茶餐廳質素,好香西式茶味。呢度啱幾個人舒服坐低傾偈,啲小食都唔係好貴,下次會試吓。

2023-04-17 941 瀏覽
一行六人想找一個比較舒服的地方敘舊,身處又一村的這間cafe 正是我心儀已久的選擇,可惜換來一個未能預計的失望。食物質素是不錯的,特別是餐湯的味道,價錢亦合理。遺憾的是,店員的服務態度不太友善,我們剛安頓好便急着要落單,當然我們非常配合,但是進餐約一個小時左右,店員突然要求我們埋單⋯⋯並表示將會有其他訂座客人,現場所見空位甚多,為何要這麼趕急要求我們離開?感覺這間小店比較歡迎二人光顧,雖然食物質素真的是不錯,但這次用餐的體驗不快,因此寫下自己食評與大眾分享。

食物質素是不錯的,特別是餐湯的味道

2023-04-12 1541 瀏覽
訂了12/04/23星期三晚上,我哋一行8人,揸兩部車,食咗兩份牛扒、兩份羊鞍、乳豬,意粉、兩份意大利飯,沙律、青口、粟米片!以前(疫情期間)都嚟過好幾次,雖然價錢唔平,又唔就腳,但食物環境尚算可以⋯仲要侍應生好有禮貌好有心介紹👍🏻,仲好好傾👍🏻⋯但疫情後再嚟大失所望,侍應生冇乜禮貌,講嘢好掘!啲食物鹹到飛起!唔係一樣鹹、係樣樣食物都係好鹹!埋單$2800!想要兩張泊車飛、侍應反應話唔知講咩⋯再叫另一個嚟解釋話一張單只有一張泊車飛、仲要好掘咁講!其實唔係為咗張泊車飛⋯係可唔可以啲語氣好啲呢?早知係咁!早知分開兩張單喇⋯我哋班朋友好多時都會嚟食嘢嘅⋯ 但嚟咗呢次後!唔會再嚟back list😤😤😤我曾經寫過食評讚佢哋,有獎有罰⋯唔啱就要出聲!😤
2023-04-08 400 瀏覽
餐廳位置係又一村內街,搭巴士路線203又或者由又一城步行十幾分鐘就會到達,佢座落係女青年會內,地點清靜,雖然位置唔起眼,但當日去到,餐廳係滿座,個個都訂左位。💖磨菇餐湯配一塊牛油烘多士:磨菇湯內有好多粒磨菇,爸爸媽媽超級滿意,因為夠哂真材實料。💖吉列蠔:香脆juicy,睇熱😆一咬落去勁多汁,大推。兩個主菜都相當出色,唔記得左個名啦,不過味道高質,唔好睇佢細細碟,佢地好飽肚架。最後嗌左餐茶,咖啡。爸媽嗌左各一杯奶啡,上面簡單拉花,不浮誇不造作,所有食物用上新鮮食材,有種farm to table既感覺。

💖吉列蠔:香脆juicy,睇熱😆一咬落去勁多汁,大推。

• 加拿大豬鞍配蘋果醬