2009-03-22 67 瀏覽
因為朋友推薦下, 所以就試左原味家作既晚餐, 咁要左個5穀飯,有西蘭花另外仲有杯湯(要左花膠候頭菇湯). 佢既飯幾好食, 幾清淡, 的而且確幾健康。 湯既味道幾濃, 如果可以淡番D D 就最好。 不過OVERALL 都幾好呀, 差在環境好似O係條路中心咁。
2009-02-18 48 瀏覽
零九年一月上旬晚餐大冷天的日子,住附近老友熟知自己脾性,送來一碗蛇羹探班。約十六安士的外賣蛇羹,附有小瓶檸檬葉但無薄脆,蛇羹溫溫吞吞的,忍唔住要叮翻熱,看樣子如湯水做法放在飯煲保溫,蛇羹材料不少有魚肚、菇絲、雞絲,羹喝起來味道極為複雜濃郁,但配料太多加上果皮味很重,喝不出有沒有下過蛇骨湯作膽,微微杰身是魚肚作用,碗邊剩很多材料熬出粉渣,喝完亦唔覺有暖的感覺,叫人難以相信有下過蛇作料,惟一的好沒下生粉,配料檸檬葉切得很粗糙又唔新鮮,是碗吃不懂的新派蛇羹。配角鮑粒糙米飯,用上高湯煲製,夠味製作認真亦健康,當然糙米這樣子煮好後放在飯煲保溫,吃下口自然乾巴巴起焦的,幾時都話健康是要付出代價的。比起蛇羹,老友的誠意顯得更窩心,是夜感覺暖笠笠的,謝謝!笑面是送給老友的。
零九年一月上旬晚餐

不新鮮又切得很粗的檸檬葉。
探班作,比蛇羹更暖的誠意。
2009-01-20 64 瀏覽
2009年1月18日~~嘩!真開心爸爸和媽媽search過幾間戲院,在葵芳還有「崖上波兒」的戲票!在網上Book了位後,駕車即前往去我嘅目的地。到達後我大食的隱又係起了,見到黑色的大梳化即撲埋去留位,然後我選了 set lunch 鮑汁菇五殼飯+西蘭花+豬肺湯,這套餐幾好食喎,有菜又有湯,妹妹也忍不住來吃两口,因她到對面選吃bread而細佬吃饅頭和齋雞。套戲好好睇呀,明天可以返學校和同學分享!橫店過了九龍新界區,是晚我又叫嚷着要去紅跑車吃牛河和蝦餅
  • 五殼飯套餐
2008-12-21 52 瀏覽
記十二月上旬雜記成日比評以喝得茶多唔健康,要戒茶,但「街童」日行半里很多時也要找點喝的,茶禁下也會找不同味道的飲品,看看有沒有又健康又好飲的飲品。六時許也要排隊,健康的市場唔細,等上三分鐘買了支甘筍汁試下,濃濃帶渣的健康飲品,收十八元唔平,但喝得出真材實料,除甘筍甜味外亦有芹菜之類的怪味,感覺是味道愈多愈複雜的話,就愈健康,勉強喝畢,感覺怪怪的,大概是健康的味道吧?又買了支海底椰給同事試,佢話下火滋潤,下次會試下。
記十二月上旬雜記

這就是...健康的味道...
$18 (其他)
2008-10-11 24 瀏覽
主打健康湯水, 配以無味精飯和小食. 有多款餐配搭湯水味道幾濃, 真材實料.飯係糙米飯, 配料多用蔬菜,菇類. 比較乾身, 但食落又唔覺d飯硬wo, 而且d飯好似用d湯浸過咁, 有陣湯水既香味ga. 仲好大碗tim, 菜粒好新鮮, 加埋d菇, 好香好味又好夠飽呀!小食就試過雞翼, 都幾入味, 又唔會太鹹.杏仁茶, 好香杏仁味! 唔錯呀!總括嚟講, 的確係幾健康, 有湯有飯, 有少少主家菜既感覺, 食飽都唔覺口渴! 會再嚟!
主打健康湯水, 配以無味精飯和小食. 有多款餐配搭

湯水味道幾濃, 真材實料.
小食就試過雞翼, 都幾入味, 又唔會太鹹.
杏仁茶, 好香杏仁味! 唔錯呀!

• 糙米飯
2008-06-03 43 瀏覽
再度被罰留堂,新都會內就只得老麥及健康工房未收,無得選擇下的選擇,外賣了雞湯瑤柱五穀飯套餐,連霸王花湯收$38。打開靚仔外賣袋,已近十一點,這時沒有什麼比一「杯」足料濃郁靚湯來得重要,用隔熱杯裝著,不錯。一人份的瑤柱五穀飯,吃得出下過雞水來煮,無味五穀飯齋得來也有點味道,可惜白米同紅糙米同煮,受熱度不一,濕腍米飯同爽口糙米出到來的口感可想而知,當然,健康是有代價的,餐後再飲支益力多,什麼毒也能去清,健康返晒來。

無味精原味作,好
2008-05-02 138 瀏覽
買了支川貝杏仁飲品($15),看似質地濃稠,實際上味道好淡,跟健康工房或者鴻福堂簡直係差天共地。因為杏仁飲品唔濃唔好味,絕對無下次!
2008-02-11 14 瀏覽
1.原味上湯炆原隻北海道帆立貝$30 ~ 杯底配白蘿蔔,size不算大,一客有七粒,好入味2.香辣蒜香螺$15 ~ 好重蒜溶味,但一點也不辣3.花膠雞湯煲金腿海味五穀飯$18 ~ 飯煮得有點爛,但好有上湯味4.川貝杏仁茶$15 ~ 唔甜的杏仁茶,幾好味的
2.香辣蒜香螺$15 ~ 好重蒜溶味,但一點也不辣
4.川貝杏仁茶$15 ~ 唔甜的杏仁茶,幾好味的
2007-11-26 16 瀏覽
朋友仔係呢度買左個蒜辣味螺肉.$15一杯就咁睇好似唔多.但係食落好似食極都食唔完咁~可惜我同朋友一致認同唔好食.蒜辣味唔重.d汁既味道整得唔好.而且一D都唔入味!螺肉口感有d韌..總括黎講係唔好食既!而且我仲見住個服務員係凍櫃拎左一大包呢d螺肉出黎倒落個兜度煮返熱去.係現成整好返熱嫁咋(仲要唔知佢係買現成貨定自家製完先冷藏喎)!

2007-11-14 23 瀏覽
今日中午12 點幾, 經過新都會地下, 見到有湯賣, 見個賣相幾好, 要左個"鮑魚花膠海底椰煲老雞湯+ 五穀飯, 湯用奶茶杯盛著, 無湯渣, 略咸, 飯太爛, 有菜, 但黃了, 偏咸, 好難食, 可能食過杏x樓的五穀飯, 實在太和味, 相比之下, 呢度五縠飯太難食,但為免浪費, 只吃了3分1
2007-11-10 24 瀏覽
大人路經此地順道買幾支飲品嘗試,試過之後覺得價錢雖然較貴,但的確幾真材實料。雪梨、蘋果;杏仁雪梨都可以飲到濃濃雪梨味道,味道相當清甜,很有屋企feel;花旗蔘蜜甜度較高,同樣有濃濃花旗蔘獨有香氣,連樽底都有點點渣滓,清熱氣最好;川貝杏仁雪白如牛奶,大人評為好飲,自己沒有試過。店員都是朝氣蓬勃的年青男女,外觀上當然沒話說,服務態度也算不俗,只是年青人經驗尚淺,店方既然提供試飲就要大方一點,別對試飲多杯的客人表現出不想給予的表情;不過當客人的也應有點水準,幾乎將每一樣飲品都試完但仍想繼續試下去,有需要嗎?

(非會員)
2007-10-17 41 瀏覽
呢度既店員往往也很殷勤試地安排顧客試飲, 我試了兩款後也買了12oz 響螺雪梨回家. 回家慢慢飲(試飲時飲唔真), 感覺材料不太足, 比起媽媽or 奶奶煲既老火湯還差很遠.. =.="$28 呢個價錢, 唔太抵飲. 同日也買了支檸檬薏米水, 清清地, 比起"健康工房" 純正~

$28 呢個價錢, 唔太抵飲.

2007-10-08 36 瀏覽
行完街,又係tea time喇,試o左原味家作o既檸檬意米同蘋果杏仁茶,味道清,唔太甜,價錢都幾貴,要十五蚊一支。而湯就未試,見佢地d名,好似好補好滋潤,不過應該好唔過媽咪煲o既靚湯o既。
2007-10-01 12 瀏覽
原以為這是一間貴價的「健康工房」,一直也沒有衝勁去試試。結果,一試便愛上。還是很奇怪地,愛上了一種我以前很抗拒的飲料- 杏仁茶。一向不喜歡杏仁那種香味,總覺得很難聞。但喝了一小口表哥買來的杏仁茶,被它淡淡的杏仁味及甜味吸引(也許喜歡杏仁味的朋友,卻會嫌它太淡呢!)。之後還念念不忘,卻一直未有機會往幫襯。結果今天特地去,一買買了兩大枝。$30一枝,貴不貴,見仁見智,但就解了我相思之苦。下次或會試試湯水。
原以為這是一間貴價的「健康工房」,一直也沒有衝勁去試試。

結果,一試便愛上。

下次或會試試湯水。

2007-09-03 14 瀏覽
最近比較忙,星期日還要參與大型獻唱。某晚獨自回家的一個夜,決定買碗湯水滋潤一下。 店員熱誠的推介海底椰響螺湯,說對喉嚨好;我也很想幫襯,可惜響螺也屬禁食食品。於是,改選XXX粉葛湯,對不起,內容真的不記得了,總之沒有破戒,而且據說可以下火,就買一碗回家。 帶回家溫度剛好,味道清淡有「屋企feel」且沒有湯渣,輕鬆清掉! 媽咪見狀,大叫「廿幾蚊買碗粉葛湯,超級唔抵!」,可我沒廚藝、沒時間去煲湯是事實,更重要的:「妳無煲湯嘛...」順便「lur」她「煲多d湯啦,過多兩年我搬出去住,就只有飲街湯啦~」 不錯吧!

不錯吧!