2017-07-20
之前天氣涼嗰排都有keep住耐唔耐去行山,但最近唔係曬到爆炸就係落大雨,都唔想行山,已經好多個星期放假留喺屋企,想郁動下就搵個有陽光嘅周末入左西貢半月灣游水。雖然半月灣要另外駁船入,但如果星期日去都多人,所以我就揀左個星期六上午去,遊完中午先開始人多我地就走,perfect!西貢唔係太多野食,所以我地就搭返小巴出旺角先醫肚。登打士街多小食就係人都知,魚蛋呀、薯條呀、雪糕呀、野飲呀,差唔多你想食乜都有,無論係咪肚餓,一行過登打士街好難唔幫趁下。但今日行過先發現,原來喺好景商場嘅小檔口,而家連魚生手卷同海鮮丼都有,質素拍得住日本食店,但價錢就貼地好多!**************講緊嘅係卷王,佢係一間臨街小店,只做外賣,所以你只可企喺店外食,或者行住食。叫得卷王,佢嘅手卷款式亦非常多,全部有相睇,更清楚易明。手卷價錢由$29至$75不等,視乎你揀咩魚生,其中哩款四味自選大手卷都幾抵食,$38可以揀四款唔同魚生。再睇多兩睇,最後我被隔離個海鮮丼吸引左。小店旁邊有張小圓桌,方便食客可以喺上面按自己喜好加上調味料,或者喺度食埋先上路。三色丼($68)因為想食海膽同三文魚籽,所以我揀左三色丼,另外
**************
叫得卷王,佢嘅手卷款式亦非常多,全部有相睇,更清楚易明。
再睇多兩睇,最後我被隔離個海鮮丼吸引左。
三色丼($68)
因為想食海膽同三文魚籽,所以我揀左三色丼,另外仲有蔥吞拿魚。
三色丼
三款魚生多到完全蓋住下面嘅白飯,而且全部睇落都新鮮,$68仲要包一罐可樂真係冇得輸。
三色丼
三文魚籽粒粒都渾圓飽滿,晶瑩剔透,食落完全冇腥味,得鹹鮮味,正!唔好話街邊檔,就算餐廳都見過有啲三文魚籽係扁左賣相唔靚,所以有咁嘅質素真係驚喜。
三色丼
海膽每一瓣都比較細,食落都有少少鮮甜味。
三色丼
蔥吞拿魚雖然唔係我最愛,但口感幾滑,有少少鹹味,都唔錯。
三色丼
飯係珍珠米,唔會太黏口,份量都唔特別少,一個人食一定夠飽,加埋啲豉油落去食都好食。